[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

éber

Well-Known Member
2020. december 15.
782
2 305
93
Még szerencse hogy Ukrajnában nem hallgattatják el az ellenzékieket! :D

Erre mondják hogy öngól öcskös, ... de rugdossad nyugodtan
@Lando "kolléga" elfelejtette hogy Zelenszkij Jiddis führer az összes pártot,és természetesen a legnagyobb ellenzékit is betiltatta.
Szigorúan a szólásszabadság és a demokrácia védelmében. :cool:
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 447
23 616
113

A szankciók töretlenül működnek! :)

Bloomberg: a rubel lett a világ legjobban teljesítő valutája​


A Bloomberg szerint az orosz valuta idén 31 jelentősebb versenytársát múlta felül a növekedés tekintetében.

Az orosz rubel 2022 eleje óta 31 jelentősebb devizát múlt felül növekedésben, és ezzel a világ legjobban teljesítő valutája lett – jelentette szerdán a Bloomberg.

A kiadvány szerint a rubel az év eleje óta több mint 11 százalékkal erősödött az amerikai dollárral szemben. A nemzetközi devizapiacon a rubel árfolyama még ennél is nagyobb, mintegy 12 százalékos növekedést mutatott eddig.


A moszkvai tőzsdén május 12-én a kereskedés során az árfolyam az amerikai dollárral szemben 65,07 rubelre, az euróval szemben pedig 68 rubelre csökkent – ez utóbbival szemben 2020 januárja óta ez a legerősebb árfolyama volt.

Az orosz valuta a dinamikát tekintve megelőzte a brazil reált, amely szintén jelentős, közel 9%-os növekedést mutatott. A legjobban teljesítő valuták rangsorában a harmadik helyet a mexikói peso foglalja el, 1%-os növekedéssel a zöldhasúval szemben.

A rubel márciusban történelmi mélypontra zuhant mind a dollárral, mind az euróval szemben, miután az USA és szövetségesei az ukrajnai konfliktus miatt súlyos gazdasági szankciókat vetettek ki Oroszországra.

Az orosz valuta azonban drámai erősödésnek indult, miután az orosz kormány egy sor támogató intézkedést vezetett be, és azóta is erősödik. Az ideiglenes tőkekontroll bevezetése mellett az orosz pénzügyminisztérium arra kötelezte az orosz exportőröket, hogy devizabevételeik 80%-át értékesítsék. A rubelalapú mechanizmus bevezetése a gázexport elszámolásban szintén hozzájárult a rubel stabilizálásához, növelve a valuta piaci kínálatát és fellendítve a rubelkeresletet.

Más országok, nevezetesen Törökország és Argentína is bevezette a közelmúltban a tőkekontrollt, de nem értek el olyan eredményeket, mint Oroszország – jegyzi meg a Bloomberg. A török líra 2022 eleje óta 13%-kal értékelődött le a dollárral szemben, az argentin peso pedig 12,3%-kal.
Nem baj! Holnap péntek! És ha péntek akkor orosz államcsőd! :D:D:D
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 923
16 951
113

Oroszország az idén bőséges termésre számít, beleértve a rekord búzatermést is – közölte csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök az előzetes adatokra hivatkozva.

“Jó termés várható az idén. A szakértők szerint – természetesen ezek előzetes becslések – a gabonatermés elérheti a 130 millió tonnát, ezen belül a búza 87 millió tonna” – mondta Putyin, megjegyezve, hogy “ez rekord lehet [a búzatermés] Oroszország egész történetében”.


Az orosz elnök szerint egy ilyen eredmény “nem csak a hazai szükségletek fedezését teszi lehetővé egy kis mozgástérrel, hanem a világpiacra történő szállítások növelését is partnereink számára, ami nagyon fontos a világ élelmiszerpiacai számára”.

PUTYIN HOZZÁTETTE, HOGY SZÁMOS ORSZÁGOT ÉHÍNSÉG FENYEGET, RÁMUTATVA, HOGY EZÉRT KIZÁRÓLAG A NYUGATI ELIT A FELELŐS.
Oroszország legnagyobb gabonatermését 2017-ben jegyezték fel, amely 135,5 millió tonna volt, ebből 86 millió tonna búza volt.

2020-ban ez a szám 133,5 millió tonna gabona volt (ebből 85,9 millió tonna búza). Tavaly a termés 121,4 millió tonna volt (ebből 76 millió tonna búza).

Az előrejelzések szerint Oroszország a következő években is megőrzi vezető szerepét a világ búzapiacán.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 923
16 951
113
Elon Musknak könyörög a neonáci Azov zászlóalj, hogy segítsen nekik kijutni az Azovsztalból.

A milliárdos amerikai üzletembertől, Elon Musktól kért segítséget az ukrán neonáci Azov zászlóalj fegyverese Szerhij Volina a Twitteren.

Az Azovsztal katakombáiban rekedt Azov nácik, korábban a katolikus egyházfőtől és Zelenszkijtől is segítséget kértek már. Az orosz fegyveres erők és személyesen Vlagyimir Putyin is felszólította az ukrán erőket az acélműben, hogy tegyék le a fegyvert és nem esik bántódásuk, a nemzetközi jog szerinti bánásmódban részesülnek, de nemet mondtak.

AZ EMBEREK AZT MONDJÁK, HOGY EGY MÁSIK BOLYGÓRÓL JÖTTÉL, HOGY MEGTANÍTSD AZ EMBEREKET HINNI A LEHETETLENBEN. A BOLYGÓINK EGYMÁS MELLETT VANNAK, HISZEN ÉN OTT ÉLEK, AHOL SZINTE LEHETETLEN TÚLÉLNI. SEGÍTS KIJUTNI AZOVSZTALBÓL EGY KÖZVETÍTŐ ORSZÁGBA. HA NEM TE, AKKOR KI? ADJ EGY TIPPET – ÍRJA BEJEGYZÉSÉBEN A SZÉLSŐSÉGES AZOV ZÁSZLÓALJ FEGYVERESE.

@elonmusk people say you come from another planet to teach people to believe in the impossible. Our planets are next to each other, as I live where it is nearly impossible to survive. Help us get out of Azovstal to a mediating country. If not you, then who? Give me a hint.
du. 11:46 · 2022. máj. 11.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
586
5 348
93
Nem tudom, volt-e már ez cikk.


Bár nem közvetlenül a háborúról szól, de talán érdekes lehet.
Én ezt már pedzegettem a https://forum.htka.hu/threads/hirek-ukrajnai-fegyveres-konfliktus.855/post-1194406-ben.
Próbáltam megmagyarázni, de nem valamiért hihetetlennek tűnt a verzió: https://forum.htka.hu/threads/hirek-ukrajnai-fegyveres-konfliktus.855/post-1194560
Pedig, nem kell hozzá más csak egy kis logisztika, nagyon pici szállítmányozási ismeret (ami nálam nyomokban van meg), pici gyakorlati földrajzismeret.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 210
29 250
113
FélOFF
Voltam Znojmoban, nem először (utoljára február közepén voltam), én eddig ott dzsippót nem láttam. Most meg nem mondom, h tele velük a város, de látványosan sokan vannak, na. Szóval értem én a csehek feldemhedését. Na de a slusszpoén: egyik sem magyarul beszélt. Szóval az ukrajnai magyar cigányok témáról lejöhetnek Svejkék. :)
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 720
14 000
113
Nem piaci körülmények között. Nézd meg milyen szabályokat vezettek be az oroszok!

Ma voltam a tüzépen. A kijáratnál megkérdezték, hogy ki vagyok én, hogy olyan kiváltságos vagyok, hogy tudtam venni üveggyapotot. (Ismertem a tulajt)
Nincs és lehet nem is lesz.
Na itt ilyen piaci körülmények vannak.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 720
14 000
113
Azt a durva...

Hátrahagyott orosz T72-esek. Majd a mieink használatba veszik.

Orosz tank veszteség, nem bírnak leállni
Megszoktad nézni mi a feladat vagy csak végrehajtod?
Ugyanazokat a videókat osztod meg.
Küldik a listát, hogy mit kell? Nézd azért meg vagy szólj nekik, hogy túl sok az ismétlés.
A kevesebb néha több.
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 325
10 376
113
A jelentések szerint újabb 3 falut foglaltak el az oroszok, Severodonetski front bajban, kb 50km választja el az északnyugati éktől a Popasnayatól északra levőket



7DRnq5D.jpg
 

ender

Well-Known Member
2014. november 9.
51
514
83
Nem tudom, volt-e már ez cikk.


Bár nem közvetlenül a háborúról szól, de talán érdekes lehet.
Egy háború sújtotta országból mennyire szerencsés vagonszám hordani kifelé a búzát? A holodomorból nem tanultak semmit?
 

éber

Well-Known Member
2020. december 15.
782
2 305
93
Ez a Nagyoroszok első (2014-es) támadása előtt történt, vagy utána?
Ez pár hete konkrétan.
De még a médiát is vedd hozzá,tv-rádió csatornák,online oldalak,teljes a kontroll.
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
409
1 078
93
Ez pár hete konkrétan.
De még a médiát is vedd hozzá,tv-rádió csatornák,online oldalak,teljes a kontroll.
Tehát a második (2022-es) támadási hullám alatt, amikor már hadban álltak.

Meszokott ez, hogy egy ország háborúba lépvén betilt politikai szervezeteket?
Van erre példátok más ország háborújából?