[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Szerintem, ne vagy képben, hogy mit mikor és kinek írsz. 1.) A lengyel t72-esekről írtad jobb mint az uki T-64, ami eleve jobb Az orosz T-72B3-nál. Mi a francról beszélsz?
Micsoda azt állítod, hogy én vagy bárki más azt állította, hogy az ukránok T-64-e jobb mint az orosz T-72B3? Ha én ilyet mondtam légy szíves idézd már ide be nekem, türelmetlenül várom.Ha pedig ezt te állítod akkor nagyon nem vagy képben...

Mindegy, szerintem nem olvasod a hozzászólások javát.

OFF
Ellenben nálam, megragadt még a Kijev téma kapcsán a "fajtád" megjegyzésed. Kedves Wilson nem tudom melyik ország szülöttje vagy, ellenben Én biztosíthatlak, hogy orosz vér nem csörgedezik az ereimben, annál inkább van egy jó adag a gazdáid (USA) részről.
Ne kezd el személyeskedni, nem áll jól.
Keveresz valakivel....
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Na hát eddig voltál komoly a szememben....
Milyen metodusról beszélsz?Egy oldalra azt raknak fel amit ŐK akarnak,azért amit ŐK alátámasztani akarnak..Ha az egyik héten eljut hozzájuk 100 orosz és 100 ukrán tank roncsáról kép,mi a biztosíték rá,hogy fel teszik mindkét oldal 100 képét???Melyik részét nem érted annak amit irtam?És én még tényleg komoly embernek tartottalak...
Nem igen tud csalni, mert a másik oldal buktatja le. Ha igazad lenne, akkor a ruszki reklamálhatna, hogy a sok száz kilőtt ukrán tankról nem tesznek fel képet. Ők pedig mutogatnák, hogy lám manipulatív az oldal.

De nincs ilyen vád ellenük. Olyan lehet, hogy rosszul van azonosítva egy eszköz, illetve rossz hovatartozás van feltüntetve (2S19). De ezeket is hamar korrigálják. Tegnap pölö hattal kevesebb lett az orosz hk veszteség... Valamit pontosítottak.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
Mindenkinek ajánlom figyelmébe ezt a kis metaelemzést az Oryx eredményeiről:

Április eleji állapot, szóval az utóbbi 1 hónap hiányzik. Szerintem korrekt módon járt el. Végeredményben a csodaoryx jóval többször állítja valamiről, hogy orosz veszteség, mint ami az adott információk birtokában plauzibilis lenne.
Eh. Ahogy nézem, az account privát lett (szokták ezt csinálni, ha felszaporodnak a botok egy időszakban). Na mindegy, itt a link, szerintem pár nap múlva megint látogatható lesz ;)
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Micsoda azt állítod, hogy én vagy bárki más azt állította, hogy az ukránok T-64-e jobb mint az orosz T-72B3? Ha én ilyet mondtam légy szíves idézd már ide be nekem, türelmetlenül várom.Ha pedig ezt te állítod akkor nagyon nem vagy képben...


Keveresz valakivel....
Elnézésedet kérem, de mint két tojás:)

Megkövetlek, sajnálom.
Mindenen belül és kívül volt.:)

Ne haragudj. Öreg vagyok mentem aludni.

mindenen kívül said:
Szólok, hogy Kijevből kiverték a ruszkikat, meg Harkov környékén se keresd már a fajtád...
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Elnézésedet kérem, de mint két tojás:)

Megkövetlek, sajnálom.
Mindenen belül és kívül volt.:)

Ne haragudj. Öreg vagyok mentem aludni.

mindenen kívül said:
Szólok, hogy Kijevből kiverték a ruszkikat, meg Harkov környékén se keresd már a fajtád...

Csakhogy ez nem neked ment...

Rex meus Deus meus​

Volt a címzett.

Miért Te válaszoltál rá?
:rolleyes:
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
885
9 992
93
Nem a tiedven, hanen az oroszosok kozott... Volt negaby felsulesem, de beismwrtem, nem vedek vedhetetlent. Koszi a kiallasodat es a velemenyedet.... Erre mondtam, korabban, de Wilson us, a harctere ag embwr nen a politikusokert, a hazaert, a tavoli csaladert harcolnak, hanen azokert, akik kozvetlenul ott vannak mellette... Azok pedig a rajtarsai, legalabbis honved szinten...
Ezt erre válaszoltad:
Kopi2000 said:
Szerinten mostababa sacanyu a szolo a szatokban. Magyarazni Kijevet, majd Harkovot, aztan majd, remelhetoleg Izjumot is... A kamu videok (Arma 3) felismereseben, meg jelentem, hogy fejlodtem....


Most komolyan...
Lehetne egy saját topicod, ahol veszekedhetsz magaddal ezen a furcsa, nyomokban magyarra hasonlító nyelven.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Attól, hogy bezsírozol egy 40 éve gazban rohadó tankot, az még nem fog menni...
Szép tervek ezek, de a fizika törvényeit nem lehet áthágni.

Azért pl. a lengyelek be tudtak "zsírozni" párszáz 40 éves T-72 -t ... A muszkának ez nem menne, ha kellene?

Tavaly hozták az ukrán női hadkötelezettségi törvényt, amelyet több lépcsőben kívántak - pont idén -hatályba helyezni. A nők katonakönyvet és rendszeres kiképzést kaptak volna. Tavaly tudtommal az egészségügyben dolgozó ukrán nőknek katonakönyvük volt... Tud erről valaki konkrétumot? A mostani események hatására csodálom, hogy a meghozott törvényt azonnal nem léptették hatályba...
Mintha ezzel a törvénnyel előre tudták volna már tavaly - az eseményeket...

Nálunk az "átkos" végén (!!) még békeidőben is volt a nőknek katonakönyvük (EÜ illetve gyógyszertári dolgozók stb.). Nem volt olyan régen ... Gondolom Náluk is volt ilyen "hagyomány". Most csak felelevenítették ...
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
Azt az apró tényt láthatóan elég sokan felejtik el, hogy full kamu videókat, képeket, egyebeket 99%ban ukrán (sokszor hivatalos, állami) csatornákon keresztül láttunk eddig.
Az oroszok mindeddig nem engedtek meg maguknak egy kijevi szellemet; számtalan DCS és ArmA videót valódinak hazudva; saját kilőtt gépeket ukránnak beállítva; saját katonákat tank által szétlőve, ukránnak beállítva; kitüntetett kígyószigetes hősi halottakat, akik nem haltak meg; többször ugyanazt a kilőtt ellenséges vasat pár hetes időeltolódással újra eladni…
Satöbbi.
És a szokásos wilsoni psyop hadműveletekről (szétlőtt kórház/óvoda, nÉPiRtÁááS!) nem is beszélve.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Miért lenne vicc ezen az oldalon az egyértelműen képekkel igazolt veszteségek láthatóak csak, és nem elfogult az Ukránokkal szemben ,mert az orosz veszteségeket is ugyanígy veszi számba.
Resperger 50-60%-ra tette az ukrop páncélos és löveg állomány veszteségét. Ugyebár a míg az oroszok a frontvonalban szenvedik el a veszteségeket, az ukránok a harcok által közvetlenül nem érintett hátországban is. Na ezekről nincs fénykép.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Akkor a lengyel, cseh haderő által használt harckocsi szar állapotú, de az orosz harminc éve tárolt tankot csak "zsírozni kell" és már mehet is?
Nem vagy egy kicsit elfogult...?
o_O
Jelentősége nincs, hisz harcban úgy is kiderül, mi az igazság. Csak arra kartam rávilágítani, hogy nagyon hinni szeretnétek valamiben, de elrugaszkodtok a valóságtól.

Itt nagyon megy a wishfull thinking. Az se zavarja meg az itt lévő vak orosz fanokat, hogy elverték őket Kijevnél ( zseniális Putyin terv része, elterelés volt...), majd most Harkivnál (ezt most nem tudom pont mivel magyarázzák), hogy az elsűlyedt Moszkva, Saratov, Ropucha, meg kitudja hány raptort ne említsem.
Az orosz légierő továbbra is kénytelen manpads távban dolgozni nem tudnak mit csinálni a kvázi ~35éves Szovjet eredetű! Ukrán légvédelemmel.
Közben délen is alig van haladás. Sött.
 
W

Wilson

Guest

@ijász itt egy videó az ukrán M777-k működéséről....​

zalp-m777.jpg

Szkíták": a fegyveres erők egy üteget alkottak, amely az M777-l harcol...​


Az Ukrán Fegyveres Erők egyik tüzérségi egységének részeként alakult egy egység 155 mm-es M777 tarackokkal.

Az ukrán védelmi minisztérium közzétett egy videót, amelyen az üteg működése látható a harci övezetben.


Az egységet "szkítáknak" hívják.

Skify.jpg


A szkíták fegyvertárában M795 és rakéta póthajtású lövedékeket (M549) is voltak, amelyek akár 40 km távolságból is eltalálhatják a célokat.

M549.jpg

Rakéta póthajtású 155 mm-es M549 lövedék

Egy amerikai M1083A1P2 típusú, páncélozott fülkés vontatót használnak a löveg a lőszer és a személyzet vontatására, szállítására.

tyagach.jpg

M1083A1P2

A szkíták megjegyzik, hogy az új fegyverek nagyobb hatótávolságúak és nagy pontosságúak. „ Olyan ez, mint egy Ladát és egy BMW-t összehasonlítani” – mondta az egyik harcos, a szovjet és a nyugati technológia közötti különbségeket ismertetve.

 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 295
113
Azt az apró tényt láthatóan elég sokan felejtik el, hogy full kamu videókat, képeket, egyebeket 99%ban ukrán (sokszor hivatalos, állami) csatornákon keresztül láttunk eddig.
Az oroszok mindeddig nem engedtek meg maguknak egy kijevi szellemet; számtalan DCS és ArmA videót valódinak hazudva; saját kilőtt gépeket ukránnak beállítva; saját katonákat tank által szétlőve, ukránnak beállítva; kitüntetett kígyószigetes hősi halottakat, akik nem haltak meg; többször ugyanazt a kilőtt ellenséges vasat pár hetes időeltolódással újra eladni…
Satöbbi.
És a szokásos wilsoni psyop hadműveletekről (szétlőtt kórház/óvoda, nÉPiRtÁááS!) nem is beszélve.
Emlékeim szerint én DCS videót valódinak beállítva, pont oroszoktól láttam legelőször.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 427
18 841
113
Az orosz légierő továbbra is kénytelen manpads távban dolgozni nem tudnak mit csinálni a kvázi ~35éves Szovjet eredetű! Ukrán légvédelemmel.
Nyugi ! Nem kell már sok nekik ! visszavonulások vannak már a részükről ,jön nyugatról komolyabb tüzérség és légvédelem és kukázva lesznek !
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Azt az apró tényt láthatóan elég sokan felejtik el, hogy full kamu videókat, képeket, egyebeket 99%ban ukrán (sokszor hivatalos, állami) csatornákon keresztül láttunk eddig.
Az oroszok mindeddig nem engedtek meg maguknak egy kijevi szellemet; számtalan DCS és ArmA videót valódinak hazudva; saját kilőtt gépeket ukránnak beállítva; saját katonákat tank által szétlőve, ukránnak beállítva; kitüntetett kígyószigetes hősi halottakat, akik nem haltak meg; többször ugyanazt a kilőtt ellenséges vasat pár hetes időeltolódással újra eladni…
Satöbbi.
És a szokásos wilsoni psyop hadműveletekről (szétlőtt kórház/óvoda, nÉPiRtÁááS!) nem is beszélve.


Anniyra full kamu, hogy elverték az oroszokat Kijevnél. Igen tudom ez jól be van hazudozva annak, hogy Putyin zseniális terve és hude jó. És most Harkivnál dettó szétkapták őket. Ami erősen probléma mivel innen direktbe veszélyeztetve vannak az orosz logisztikai vonalak. De gondolom ez is be lesz kamukálva, hogy mennyire jól csinálják oroszok. És ha a logisztikát megakasztják onnan izyumnál oroszok helyzete erősen gyengül. Pár hetes távban délen is elakad a félelmetes vagy inkább nevetséges náci orosz előrenyomulás.
De a kedvencem, hogy rendszeresen szarrá mészároltatják oroszok a saját elitjüket. Ja az is kamu.
És akkor zene:
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
Nyugi ! Nem kell már sok nekik ! visszavonulások vannak már a részükről ,jön nyugatról komolyabb tüzérség és légvédelem és kukázva lesznek !


Tudtommal semmi komoly nyi légvédelmet nem kapnak. Tüzérségre mire mennyiségben kiképzik őket, megérkeznek az min junius.
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 295
113
Úgy látszik, hogy a homo sovieticusok nem a másik hibájából tanulnak hanem a másik hibáit tanulják el: az oroszok után már az ukrán helikopterek is az eget lövik.
Arra mondjuk jó, hogy nagyjából a célterületen ellődd a tárat, amivel ugye papíron teljesíted a bevetést és még életben is maradsz. Őszintén érdekelne, hogy mit lehet így megfelelő pontossággal eltalálni.
Állítólag ugyanez belső nézetből. Bár múltkor mondott erre valaki valami jó okot.