[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
A V-46 motor (V-84 sem sokkal több) 500 üzemórára van tervezve. Azért, mert a ruszki a háborús tapasztalatai alapján azt mondta, hogy nem sokáig üzemel a tank, ezért a mérnökök ennek megfelelő élettartamra méretezték. Nem csak a motort, nagyon sok mindent más alkatrészt, részegységet.
Ez nem azt jelenti, hogy 500 óra után megáll, hanem azt, hogy a meghibásodás közti üzemidők nagyon lecsökkennek. A tömítések, csatlakozók lelazulnak, motorolaj, hűtőfolyadék, váltóolaj elfolyik.
Emiatt:
  • Minél öregebb egy tank, annál többet kell javítani.
  • Minél többet kell javítani, annál kevesebb az egyszerre bevethető harckocsi.
  • A bevethető harckocsik meghibásodás közti üzemideje olyan alacsony, hogy állandóam baj van a gépekkel. Egy 31 tankból álló orosz hkz. egy harci nap alatt 4-5, vagy akár több tankot veszíthet "technikai okokból". Ez látható is a sok elhagyott eszköz képében. o_O
  • A megbízhatatlan technika növeli a műveleti kockázatot (mondjuk egy ponton lehajtón, vagy aknamező átjáróban lerohadó gép nagy galibát okozhat :eek:).

Stratégiai szinten ezt többszörös kapacitású javitó (vontató)szervezetekkel, nagy mennyiségű alkatrésszel és sok tartalék tankkal lehet kezelni. Ezt amennyire lehet, szerintem az orosz meg is teszi. Viszont ez a mostani (átlagosan 20-30 éves életkorú, még jobb állapotú) tankjaira vonatkozik.
Ha valamilyen módon letárolt, régebbi (30-40 éves, régóta nem üzemelt) eszközöket szednek elő, akkor azokkal ezek a problémák még nagyobbak.

Van egy technikai oka annak, hogy a régóta álló járművek rövid idő után meghibásodnak. A különböző folyadékok a rendszerek alján vannak, így sok hely van, ahol sokáig nincs hűtófolyadék, olaj. Emiatt egyes tömítések, csőcsatlakozók gumi anyaga kiszárad, elöregedik (levegő hatására).

Mikor használatba veszik , feltöltik, légtelenítik, beüzemelik, a rendszerek működnek, de egy idő után az elöregedett anyagú (40 éves) tömítések elengednek. Ekkor egymás után jönnek a meghibásodások. Egyiket megcsinálják, jön a következő.

Emiatt minden drága eszköz üzemeltetése során közepes-, majd nagy javításnak nevezett technikai kiszolgálási szinteket írnak elő futás és/vagy üzemidő normák alapján. Ez a repülőgépeknél, harckocsiknál, teherautóknál is így van.

Ekkor az ilyen elöregedett anyagú tömítéseket cserélik, a kopó alkatrészeket, csapágyakat úgyszintén.

Azért, hogy valamilyen szinten üzembiztosan üzemeltethető legyen az eszköz.
Nagyságrendileg amit leírtál minden létező gépjárműre igaz lehet, kivéve a becsült üzemidőtartamot. Karbantartás nélkül semmi sem tartós, az idő meg előbb vagy utóbb mindent hazavág.
Semmi újat nem tettél hozzá, ahogyan azt sem írtad le, miért is ne végezte volna el az orosz ezt a tankjain időszakosan.
Másrészt nem tudom ültél-e már harckocsiba, ami engem illet, Én igen. Karbantartást végeztünk eleget, és személy szerint megközelítőleg 150-200 órát vezettem nagyvasakat. (Kiképzőként szinte minden kopasz helyett is lenyomtam a köröket, aki éjjel balfaszkodott, vagy ne birkózott meg a porfelhővel, amit a másik tank vert fel.) Átkeltem víz alatt velük, nem egyszer nem kétszer.

Röviden, beindulnak, és a infók alapján részlegesen karbantartották őket, elég beszédesek a videóban látható tárolási és karbantartási részek.
Szerintem elég információval rendelkezel a karbantartásokról, azonban kevesebb tapasztalat állhat mögötte, hogy mi van akkor ha eltérünk a nagykönyben írtaktól. Ahogyan az tervezett és valósan kihozható üzemóra tekintetében is tévedésben vagy, nagyságrendekkel nagyobb.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 504
113
Úgy látszik, hogy a homo sovieticusok nem a másik hibájából tanulnak hanem a másik hibáit tanulják el: az oroszok után már az ukrán helikopterek is az eget lövik.
Arra mondjuk jó, hogy nagyjából a célterületen ellődd a tárat, amivel ugye papíron teljesíted a bevetést és még életben is maradsz. Őszintén érdekelne, hogy mit lehet így megfelelő pontossággal eltalálni.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Akkor a lengyel, cseh haderő által használt harckocsi szar állapotú, de az orosz harminc éve tárolt tankot csak "zsírozni kell" és már mehet is?
Nem vagy egy kicsit elfogult...?
Nem én mondtam, ukránok. Ne keverd!
o_O
Jelentősége nincs, hisz harcban úgy is kiderül, mi az igazság. Csak arra kartam rávilágítani, hogy nagyon hinni szeretnétek valamiben, de elrugaszkodtok a valóságtól.
Pontosan.
 
  • Tetszik
Reactions: paul64

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
753
2 244
93
Te miről beszélsz? Ezek fényképes bizonyítékok ugyanolyan metódus szerint járnak el az orosz és az ukrán veszteségek esetében is, akkor miért is lennének az ukránok felé részrehajlóak?

Na hát eddig voltál komoly a szememben....
Milyen metodusról beszélsz?Egy oldalra azt raknak fel amit ŐK akarnak,azért amit ŐK alátámasztani akarnak..Ha az egyik héten eljut hozzájuk 100 orosz és 100 ukrán tank roncsáról kép,mi a biztosíték rá,hogy fel teszik mindkét oldal 100 képét???Melyik részét nem érted annak amit irtam?És én még tényleg komoly embernek tartottalak...
 
W

Wilson

Guest
Igen elvagyok, tévelygek a hozzászólásid között.
Direkt emelsz ki egyetlen mondatot a
Ukránok írták, ukránok mondták. Most Te kérdőjelezed meg?
Te vagy eltévedve fogalmad sincs a dologról,a lengyel tankokról szólt a hír, nem a cseh tankokról..

Ok. Részleteiben felhomályosítanál a szuper lengyel t72-esekről, ez most olyan lesz, mint a nem tudom hány nyugati technológia van a T90M-ben? Valahogy ott sem kaptam meg az infókat Tőled, gondolom, majd most részletezed.
A T-72M1R egy hosszú távú flottafejlesztési program minimalista eredménye. A legszembetűnőbb fejlesztés a PCO KLW-1 Asteria hőkamera, amely közvetlenül a lövész nyílása előtt van felszerelve, hasonló helyzetben, mint az orosz T-72B3 Sosna-U. Ennek az irányzéknak a nézője közvetlenül a régebbi TPD-K1 irányzék bal oldalán található. A továbbfejlesztett tank a lengyel BMS-rendszerbe is be van építve, és egy nagy multifunkciós kijelzővel rendelkezik, amelyen a parancsnok kommunikálhat. A T-72M1R-ben új telefonok és éjjellátó eszközök is megtalálhatók a parancsnok és a vezető számára

A parancsnoki rekesz, a fehér kijelző biztosítja a képet a lövészek hőirányítójáról, a zöld kijelző a BMS-hez (Battle Management Systems) szolgál.




Tüzér rekesz








Onnan, hogy Te is 5 db-ot találtál, képzeld én is ennyit találtam. És bár tudjuk Zeleszkij média hajlamos, működésképtelen darabok előtt is fényképezkedni, mi több minden oldalról és szögből, azért mégis kevés harcoló egységnél látható üzem közben a zsákmányolt technika.
Halkan megsúgom jóval több van mint 5 db még akkor is ha csak a harctéren készült képeket nézem amelyben már ukrán színeket viselnek a zsákmányolt orosz tankok.
 
W

Wilson

Guest
Na hát eddig voltál komoly a szememben....
Milyen metodusról beszélsz?Egy oldalra azt raknak fel amit ŐK akarnak,azért amit ŐK alátámasztani akarnak..Ha az egyik héten eljut hozzájuk 100 orosz és 100 ukrán tank roncsáról kép,mi a biztosíték rá,hogy fel teszik mindkét oldal 100 képét???Melyik részét nem érted annak amit irtam?És én még tényleg komoly embernek tartottalak...
Ez az oldal nyílt forrásból dolgozik te is le tudod ellenőrizni, hogy mennyi kép van felrakva.Ugyanabból a forrásokból merít mint amit te vagy én elérhetek.Szánj rá egy kis időt és rá fogsz jönni,hogy nem titkolják el sem az egyik sem a másik oldal veszteségeit minden képhez van forrás is.

Van egy orosz oldal is az is ugyanúgy működik mint az Oryx összehasonlítottam őket csak minimális eltérés van a két oldal között.
 

ghullaire

Well-Known Member
2019. május 4.
210
1 717
93
Dolgoztam kint a finneknél. Szerintem a világon ott a legnagyobb az egy főre eső óvóhelyek száma. Voltam is párban körbenézni.
Az összes társasháznak van saját óvóhelye, a nagyobb vállalatoknak is mind van a területén a létszámnak megfelelő méretű. Még a kertesházas részeken is van csomó közös használatú óvóhely, kb minden nagyobb bucka meg szikla alatt.
Szépen karban van tartva mind, kifestve, saját generátorral, pöpec világítással, szűrőrendszerrel - nem olyan pókhálós, nyirkos, rozsdásajtajú koszvatag pincék mint itthon. Békeidőben biciklitárolóként meg raktárként működnek.
Beszélgettünk róla, hogy minek ez. Mondták, hogy megtanulták a leckét, készülnek rá, hogy az oroszok miatt egyszer újra kelleni fog. Mindezt annak ellenére, hogy ők nem olyan ruszofóbok mint a lengyelek, nagyon realistán látják mindig a dolgokat. Egyébként érthető is, Finnország önállóan csak kb 100 éve létezik. Előtte az oroszok tartották az uralmuk alatt, azelőtt meg századokon át a svédek. Szóval erősen élnek még bennük a rossz emlékek. A 2.VH-s adok-kapokról nem is beszélve.
Ritka beteg egy népség. Ennyire meghülyültek volna vagy mindig is ilyen zakkantak voltak? Ez már nem egyszerű ruszofóbia, hanem durván beteges. Az óvóhely mániájukra a gyógyír már csak célzott orosz csapások lehetnek. Igaz úgy tudom amolyan helyi népszokásként vodkát itattak a régebbi időkben a finn babákkal, aminek a hatása az alacsony IQ lett. Idő kellett míg rájöttek a vodka talán nem a legjobb megoldás a gyermekek lenyugtatására, talán ezt a óvóhelyes defektjüket is kinövik.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Direkt emelsz ki egyetlen mondatot a

Te vagy eltévedve fogalmad sincs a dologról,a lengyel tankokról szólt a hír, nem a cseh tankokról..
Ismét, mindig tévelygek.
A T-72M1R egy hosszú távú flottafejlesztési program minimalista eredménye. A legszembetűnőbb fejlesztés a PCO KLW-1 Asteria hőkamera, amely közvetlenül a lövész nyílása előtt van felszerelve, hasonló helyzetben, mint az orosz T-72B3 Sosna-U. Ennek az irányzéknak a nézője közvetlenül a régebbi TPD-K1 irányzék bal oldalán található. A továbbfejlesztett tank a lengyel BMS-rendszerbe is be van építve, és egy nagy multifunkciós kijelzővel rendelkezik, amelyen a parancsnok kommunikálhat. A T-72M1R-ben új telefonok és éjjellátó eszközök is megtalálhatók a parancsnok és a vezető számára
Tehát nem jobb, hanem azonos/megegyező felszerelést kapott? De legalább van TFT képernyő hozzá. A parancsnok akár már skypolhat is.
Tehát ez az a nagy fejlesztés ami szerinted übereli a T72B3-at (És ami miatt én nem értek hozzá), most komolyan ültél már tankba, voltál lövészeten? De mivel a lengyelek tették bele az elavult T72-be, így értelemszerűen csakis jobb lehet az orosz riválisnál, mi több helyből kilövi az összes ellent. Logikus. Esetleg valami páncélzat fejlesztés, vagy megoldás a lőszer robbanások kivédésére? Hmm..
Halkan megsúgom jóval több van mint 5 db még akkor is ha csak a harctéren készült képeket nézem amelyben már ukrán színeket viselnek a zsákmányolt orosz tankok.
Mond hangosan, már nem a legjobb a hallásom. Ezek olyan képek amiket általában hozni szoktál, és egyből mindenki kiszúrja a Zelenszkij studió nyomait? Kérlek, tényleg, 5 db-nál több igazolt és zsákmányolt, egyben üzemben tartott nehézvas képét valahol, legalább szántás közben. Köszönöm.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 827
31 839
113
Ez egy 2019-es interjú Zelenszkij fő tanácsadójával, aki lazán elmondja, hogy olyan irányba fogják tolni a dolgokat (nyilván nem mondja ki nyíltan, de ez következik a szövegéből), hogy Oroszország nagy háborút indítson Ukrajna ellen. Az alternatíva szerinte az lenne, hogy Ukrajna 10 éven belül ismét az orosz érdekszféra része lenne (nyilván mert a jelenlegi hatalom diszkreditálódása után az oroszbarátabb erők kerülnének ismét kormányra), ezért nekik sookal jobb lesz egy nagy háború, amiben Ukrajna hatalmas pusztulást szenved majd el, romba lesz döntve minden, de végül győz, és ezen az áron csatlakozhatnak majd a NATO-hoz.
Mindenesetre, ezek szerint ez már "eldöntött tény" volt, mi meg csak csodálkoztunk...

 
W

Wilson

Guest
Tehát nem jobb, hanem azonos/megegyező felszerelést kapott? De legalább van TFT képernyő hozzá. A parancsnok akár már skypolhat is.
Tehát ez az a nagy fejlesztés ami szerinted übereli a T72B3-at (És ami miatt én nem értek hozzá), most komolyan ültél már tankba, voltál lövészeten? De mivel a lengyelek tették bele az elavult T72-be, így értelemszerűen csakis jobb lehet az orosz riválisnál, mi több helyből kilövi az összes ellent. Logikus. Esetleg valami páncélzat fejlesztés, vagy megoldás a lőszer robbanások kivédésére? Hmm..
Ezt direkt csinálod? Idézd már be légy szíves mikor hasonlítottak össze az orosz T-72B3-l,a T-64-l beszéltem, ennyire nem olvasod el a hozzászólásaimat.
Mond hangosan, már nem a legjobb a hallásom. Ezek olyan képek amiket általában hozni szoktál, és egyből mindenki kiszúrja a Zelenszkij studió nyomait? Kérlek, tényleg, 5 db-nál több igazolt és zsákmányolt, egyben üzemben tartott nehézvas képét valahol, legalább szántás közben. Köszönöm.
Milyen Zelenszkij studios nyomokról beszélsz?
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 639
113
Micsoda sejtetés. Ezt értsük úgy, hogy valójában a háttérben Putyint dróton rángatják az ukránok és megtámadtatták Oroszországgal saját magukat?

Ez(ek) a Bilderberg-csoport / szabadkőművesek / háttérhatalom / zsidók / ufókok / Hold túloldalán bujkáló nácik tényleg mindenhol ott van(nak).
A megfelelő rész(ek) aláhúzandó(k).
Mindenki azt gondol amit akar.. én tényeket írtam, abból mindenki azt szűr le amit akar. Amikor itt, és sok más európai országban békeidőben megszünt a sorkatonaság, a szomszédos ország még a nőket is kezdi sorozni... békeidőben.. mit mondjak, mi lehet az oka?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 422
113
Na hát eddig voltál komoly a szememben....
Milyen metodusról beszélsz?Egy oldalra azt raknak fel amit ŐK akarnak,azért amit ŐK alátámasztani akarnak..Ha az egyik héten eljut hozzájuk 100 orosz és 100 ukrán tank roncsáról kép,mi a biztosíték rá,hogy fel teszik mindkét oldal 100 képét???Melyik részét nem érted annak amit irtam?És én még tényleg komoly embernek tartottalak...
Mindenkinek ajánlom figyelmébe ezt a kis metaelemzést az Oryx eredményeiről:

Április eleji állapot, szóval az utóbbi 1 hónap hiányzik. Szerintem korrekt módon járt el. Végeredményben a csodaoryx jóval többször állítja valamiről, hogy orosz veszteség, mint ami az adott információk birtokában plauzibilis lenne.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Ezt direkt csinálod? Idézd már be légy szíves mikor hasonlítottak össze az orosz T-72B3-l,a T-64-l beszéltem, ennyire nem olvasod el a hozzászólásaimat.

Szerintem, ne vagy képben, hogy mit mikor és kinek írsz. 1.) A lengyel t72-esekről írtad jobb mint az uki T-64, ami eleve jobb Az orosz T-72B3-nál. Mi a francról beszélsz?
Milyen Zelenszkij studios nyomokról beszélsz?
Mindegy, szerintem nem olvasod a hozzászólások javát.

OFF
Ellenben nálam, megragadt még a Kijev téma kapcsán a "fajtád" megjegyzésed. Kedves Wilson nem tudom melyik ország szülöttje vagy, ellenben Én biztosíthatlak, hogy orosz vér nem csörgedezik az ereimben, annál inkább van egy jó adag a gazdáid (USA) részről.
Ne kezd el személyeskedni, nem áll jól.