[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Már megint a mainstream. Mutattak 5 db nehézpáncélost, amit ismét harcba tudtak küldeni a "zsákmányolt-ból" továbbá a cseh lengyel szállítmányok, nem is működnek, használhatatlanok, és saját maguk szidják. Mi több ukászba lett adva, hogy senki nem véleményezheti az ajándék ló fogát. Na erről ennyit WILSON. Figyelj ha TELEX-et akarok olvasni, tudom merre találjam.
Te ennyire el vagy tévedve? Nem is a cseh harckocsikról szólt a hír hanem a lengyelekről, ennyire nem lehetsz fogalmatlan hogy még ennek sem nézel utána, amúgy is erősen megkérdőjelezhető a hír mert a modernizált lengyel T-72-hez képest az ukránok
T-64-i még jobban hátrányban vannak az orosz
T-72B3-l szemben, tehát az állítólagos ukrán kritika több mint kérdéses.

És még egy kérdés honnan tudod, hogy 5 db orosz harckocsit tudtak felhasználni az invázió kezdete eltelt idő alatt az ukránok?Ha felmegyek a netre kapásból több mint 5 ukrán színekben pompázó volt orosz harckocsit találok...
 

ender

Well-Known Member
2014. november 9.
51
514
83
"A NATO-csatlakozásra készülő Finnországban bombaóvóhelyeket mutattak be a lakosságnak"

Ember! Érted? Bombaóvóhelyet reklámoznak Finnországban az embereknek!

Nooorrrmmáállisss???

Ezt az alternatívát tárják a széleskörűnek. Milyen országvezetés ez?

Az eszem megáll, hogy ezen lehet vidámkodni!

:(
Dolgoztam kint a finneknél. Szerintem a világon ott a legnagyobb az egy főre eső óvóhelyek száma. Voltam is párban körbenézni.
Az összes társasháznak van saját óvóhelye, a nagyobb vállalatoknak is mind van a területén a létszámnak megfelelő méretű. Még a kertesházas részeken is van csomó közös használatú óvóhely, kb minden nagyobb bucka meg szikla alatt.
Szépen karban van tartva mind, kifestve, saját generátorral, pöpec világítással, szűrőrendszerrel - nem olyan pókhálós, nyirkos, rozsdásajtajú koszvatag pincék mint itthon. Békeidőben biciklitárolóként meg raktárként működnek.
Beszélgettünk róla, hogy minek ez. Mondták, hogy megtanulták a leckét, készülnek rá, hogy az oroszok miatt egyszer újra kelleni fog. Mindezt annak ellenére, hogy ők nem olyan ruszofóbok mint a lengyelek, nagyon realistán látják mindig a dolgokat. Egyébként érthető is, Finnország önállóan csak kb 100 éve létezik. Előtte az oroszok tartották az uralmuk alatt, azelőtt meg századokon át a svédek. Szóval erősen élnek még bennük a rossz emlékek. A 2.VH-s adok-kapokról nem is beszélve.
 
W

Wilson

Guest
Én a kérésedre válaszoltam, de sérelmeztem, hogy kérdésbe csomagoltad azt, amit velem mondatni szeretnél. Ha ez négyszemközt van, legfeljebb lehü...ézlek, de nyilvánosan ez már propagandista technika.
Nem csomagoltam semmit sem kérdésbe,őszintén kérdeztem tőled, és ezzel a hozzászólással nyitottál, tegnap...

Tudod Wilson, hogy elfogadom az itteni tevékenységedet, úgy ahogy van, de ez a mondatod, mintha egy agi-prop iskola tankönyvéből vetted volna ... :) .... sajnos azt kell mondanom, fogalmad sincs a katonalélekről, ott a frontvonalban .... nem mondom, a hátországban elhangozhatnak ilyenféle cirádák , de ahol puskapor szag van, más dolgok válnak fontossá .... asszem :)

Na akkor miről is beszélünk?
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Az igazság az, hogy MANPADS-el nem igazán lehet T-72-est, meg semmilyen más páncélost se megsemmisíteni, tehát az általad felvázolt szcenárió költsége a valóságban végtelen nagyságú,
A "manpad" ügyében megkaptam a helyre igazítást már, köszönöm. A költségek tekintetében, hát akkor számold ki Te is. A narratíva a mainstreamben az volt, hogy alig 180.000 USD-be kerül egy orosz tank megsemmisítése vállról indítható eszközökkel, és ebből vezették le nagyon látványosan grafikai elemekkel megtűzdelve a TV műsorokban, az oroszok veszteségeit az "olcsó" de fejlett nyugati technológia által.
A számításom meg az ellenkezőjét mutatja, sőt tekintve az eszközök bevetési lehetőségeit, és szükséges mennyiségeket, a T72-ek kilövése ezekkel az eszközökkel, nem túl gazdaságos az ukrajnai háborúban.
szóval holnap a másodperc tört része alatt becsődöl majd a NATO, az EU meg talán még az Eurovíziós Dalfesztivál is és Oroszország diadalmas győzelmet arat, ami után már tényleg csak az Atlanti-óceán állítja majd meg az orosz tankokat.

De azt legalább megtudtuk, hogy mennyire vágod a témát! :)
Nem a NATO, hanem a szerencsétlen Ukrajna fog csődbe menni, minden évben 20-30 évig, mértéktelen hadianyag szállítások, és felhasználások miatt. Azt Te is láthatod ez nem ingyen van, alapvetően egy hitelkeret ha szigorúan vesszük, amit valamikor, valamilyen formában törleszteni kell. Ne legyenek illúzióid sem a NATO, sem az USA önmagában nem jótékonykodik fegyverekkel.

De szerencsére Te vágod a témát helyettem is:)
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113
Úgy érted, hogy visszamenőleges hatályú törvénykezéssel?
Olyan törvényeket max. Észak Koreában szoktak hozni, mert a gyakorlatban alapjaiban lehetetleníti el a hétköznapi életet meg úgy kábé bármit.

Magyarországon 2010-ben hozott ilyen törvényt az új kormány.
 
  • Tetszik
Reactions: paul64

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 504
113
Mintha ezzel a törvénnyel előre tudták volna már tavaly - az eseményeket...
Micsoda sejtetés. Ezt értsük úgy, hogy valójában a háttérben Putyint dróton rángatják az ukránok és megtámadtatták Oroszországgal saját magukat?

Ez(ek) a Bilderberg-csoport / szabadkőművesek / háttérhatalom / zsidók / ufókok / Hold túloldalán bujkáló nácik tényleg mindenhol ott van(nak).
A megfelelő rész(ek) aláhúzandó(k).
 
  • Imádom
Reactions: Lando

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Azért ezt a gazt nem vágom, be lett linkelve műholdak felvétele, egyértelműen, mozgatva vannak és egy részük karban tartva. Az orosz tárolás nem a legjobb, meg sem közelíti az USA/Abrams karbantartási tervet, de ezt a "gazban 40 évig rohadó" kicsit túltoltad.
Helyenként látható a képeken, hogy "garázst" is kaptak, feltételezem a minőségibb darabok.
A V-46 motor (V-84 sem sokkal több) 500 üzemórára van tervezve. Azért, mert a ruszki a háborús tapasztalatai alapján azt mondta, hogy nem sokáig üzemel a tank, ezért a mérnökök ennek megfelelő élettartamra méretezték. Nem csak a motort, nagyon sok mindent más alkatrészt, részegységet.
Ez nem azt jelenti, hogy 500 óra után megáll, hanem azt, hogy a meghibásodás közti üzemidők nagyon lecsökkennek. A tömítések, csatlakozók lelazulnak, motorolaj, hűtőfolyadék, váltóolaj elfolyik.
Emiatt:
  • Minél öregebb egy tank, annál többet kell javítani.
  • Minél többet kell javítani, annál kevesebb az egyszerre bevethető harckocsi.
  • A bevethető harckocsik meghibásodás közti üzemideje olyan alacsony, hogy állandóam baj van a gépekkel. Egy 31 tankból álló orosz hkz. egy harci nap alatt 4-5, vagy akár több tankot veszíthet "technikai okokból". Ez látható is a sok elhagyott eszköz képében. o_O
  • A megbízhatatlan technika növeli a műveleti kockázatot (mondjuk egy ponton lehajtón, vagy aknamező átjáróban lerohadó gép nagy galibát okozhat :eek:).

Stratégiai szinten ezt többszörös kapacitású javitó (vontató)szervezetekkel, nagy mennyiségű alkatrésszel és sok tartalék tankkal lehet kezelni. Ezt amennyire lehet, szerintem az orosz meg is teszi. Viszont ez a mostani (átlagosan 20-30 éves életkorú, még jobb állapotú) tankjaira vonatkozik.
Ha valamilyen módon letárolt, régebbi (30-40 éves, régóta nem üzemelt) eszközöket szednek elő, akkor azokkal ezek a problémák még nagyobbak.

Van egy technikai oka annak, hogy a régóta álló járművek rövid idő után meghibásodnak. A különböző folyadékok a rendszerek alján vannak, így sok hely van, ahol sokáig nincs hűtófolyadék, olaj. Emiatt egyes tömítések, csőcsatlakozók gumi anyaga kiszárad, elöregedik (levegő hatására).

Mikor használatba veszik , feltöltik, légtelenítik, beüzemelik, a rendszerek működnek, de egy idő után az elöregedett anyagú (40 éves) tömítések elengednek. Ekkor egymás után jönnek a meghibásodások. Egyiket megcsinálják, jön a következő.

Emiatt minden drága eszköz üzemeltetése során közepes-, majd nagy javításnak nevezett technikai kiszolgálási szinteket írnak elő futás és/vagy üzemidő normák alapján. Ez a repülőgépeknél, harckocsiknál, teherautóknál is így van.

Ekkor az ilyen elöregedett anyagú tömítéseket cserélik, a kopó alkatrészeket, csapágyakat úgyszintén.

Azért, hogy valamilyen szinten üzembiztosan üzemeltethető legyen az eszköz.
 

AchtungPanzer

Well-Known Member
2020. február 9.
219
967
93
Miért is lenne agitprop amit mondok? Miért nincs fogalmam a katonalélekről a frontvonalban?Csak nem azt akarod mondani ,hogy az ukrán kiskatona minden nap azzal a tudattal kockáztatja az életet a frontvonalon, hogy ma is megvédte az amerikai érdekeket vagy Zelenszkíjéket?

Nos, még véletlenül sem gondoltam ilyenre és kérlek ne is próbálj olyan szavakat nekem tulajdonítani, melyeket le sem írtam, még abban a formában sem, hogy kérdésként teszed fel. A kiskatona azzal a tudattal kockáztatja az életét, hogy a kapott feladatot végrehajtva ezt a napot is túl kell élni, lehetőleg ép bőrrel. Ebben segíti a kiképzése, a felszerelése és sok egyéb mellett a morál. Fegyverrel a kézben, szemben az ellenséggel, leegyszerűsödik a kérdés : én vagy ő(k) van , nem haza , meg Zelenszkij,
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 814
20 951
113
Hát, az ukránok, úgy látom, még egy hétig megélnek a szétlőtt pontonokból....

Arra tudna valaki valaszolni, hogy ha ezek valoban csak orosz cuccok, akkor miert nincs sehol egyetlen ukran video sem, ahol oromkodnek a roncsok kozott, orosz halottakt videoznak kitakras nelku? Ahkg szoktak mar egyetlen darab kilott teherauto vagy mas eseten. Itt meg a tizes nagysagrendben szercincalt technikarol es a tobb tucat elesettrol semmi. Nem gyanus ez valahogy egy kicsit? Nem erzitek, hogy az ukranok a kozelebe sem tudnak szagolni ennek a helynek?:rolleyes:
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Te ennyire el vagy tévedve?
Igen elvagyok, tévelygek a hozzászólásid között.
Nem is a cseh harckocsikról szólt a hír hanem a lengyelekről, ennyire nem lehetsz fogalmatlan hogy még ennek sem nézel utána, amúgy is erősen megkérdőjelezhető a hír
Ukránok írták, ukránok mondták. Most Te kérdőjelezed meg?
mert a modernizált lengyel T-72-hez képest az ukránok
T-64-i még jobban hátrányban vannak az orosz
T-72B3-l szemben, tehát az állítólagos ukrán kritika több mint kérdéses.
Ok. Részleteiben felhomályosítanál a szuper lengyel t72-esekről, ez most olyan lesz, mint a nem tudom hány nyugati technológia van a T90M-ben? Valahogy ott sem kaptam meg az infókat Tőled, gondolom, majd most részletezed.
És még egy kérdés honnan tudod, hogy 5 db orosz harckocsit tudtak felhasználni az invázió kezdete eltelt idő alatt az ukránok?Ha felmegyek a netre kapásból több mint 5 ukrán színekben pompázó volt orosz harckocsit találok...
Onnan, hogy Te is 5 db-ot találtál, képzeld én is ennyit találtam. És bár tudjuk Zeleszkij média hajlamos, működésképtelen darabok előtt is fényképezkedni, mi több minden oldalról és szögből, azért mégis kevés harcoló egységnél látható üzem közben a zsákmányolt technika.
 
W

Wilson

Guest
Leírtam, szerintem először olvasd el.
A minden 10-20 . talál el valamit az ,hogy jött neked ki ,a NLAW és a Javelin sem egy sufnitunigban Józsi bácsi által hegesztett valami, hanem nagyon potens
ATGM-k.

És a számításaidhoz meg egy adat...

"A T-72B3 korszerűsítésének jelentős költsége 52 millió. rubel. Ebből mintegy 30 millió rubel a harckocsi és a dízelmotor V-84-1 nagyjavítása."


Ezek 2016-os árak rubelben, ha jelen pillanatban váltom át dollára akkor egy T-72B3 782.000 dollárba kerül az orosz adófizetőknek.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Már megint a mainstream. Mutattak 5 db nehézpáncélost, amit ismét harcba tudtak küldeni a "zsákmányolt-ból" továbbá a cseh lengyel szállítmányok, nem is működnek, használhatatlanok, és saját maguk szidják. Mi több ukászba lett adva, hogy senki nem véleményezheti az ajándék ló fogát. Na erről ennyit WILSON. Figyelj ha TELEX-et akarok olvasni, tudom merre találjam.

Akkor a lengyel, cseh haderő által használt harckocsi szar állapotú, de az orosz harminc éve tárolt tankot csak "zsírozni kell" és már mehet is?
Nem vagy egy kicsit elfogult...?
o_O
Jelentősége nincs, hisz harcban úgy is kiderül, mi az igazság. Csak arra kartam rávilágítani, hogy nagyon hinni szeretnétek valamiben, de elrugaszkodtok a valóságtól.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
????? :D:D:D:D:D

Nem igazán lehet már téged komolyan venni... belekerültél affelé topik "bohóca", vagy a topik "udvari bolondja" szerepbe és rád ragadt. Szórakoztatsz, kérlek folytasd! :D
Te háttal ülsz a vetítésnek? :eek:
Nem tudtad, hogy mennyi harckocsit kaptak mostanában?
Azt sem vetted észre, hogy megjelentek az ukránoknál a T-72B3-ak, T-90-ek, T-80-asok? BMP-3-asok?
:D
Szólok, hogy Kijevből kiverték a ruszkikat, meg Harkov környékén se keresd már a fajtád...
o_O
 
  • Hűha
  • Tetszik
Reactions: Lando and Wilson

ghullaire

Well-Known Member
2019. május 4.
210
1 717
93
????? :D:D:D:D:D

Nem igazán lehet már téged komolyan venni... belekerültél affelé topik "bohóca", vagy a topik "udvari bolondja" szerepbe és rád ragadt. Szórakoztatsz, kérlek folytasd! :D
Én már csak többnyire ártpörgetem az ukránnak az anyagait. Néha beleolvasok, hogy éppen milyen hülyeséget akarnak elhitetni, mik az amerikai-ukrán propaganda csapásirányai. Nem is tekintem őket klasszikus információknak. Inkább afféle lássuk mit bohóckodnak, mi az, amit az alulművelt, tájékozatlan amcsik hatásosnak találnak itt Közép-Európában, Magyarországon.