[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
Tényleg a VDV... esküszöm nem hallottam róluk március eleje óta, nem tán harcképtelen lett az egész alakulat?

Rendszeresen frontba küldték őket BMD4el. Sok sikert tipikus esete.
Ami konkrét nagyobb sanszos veszteség hirtelen beugrik az márc végén volt a saratov elsüllyedésénél. https://www.youtube.com/watch?v=hFkSZuGEg7w&ab_channel=TheGlobeandMai

Jelenleg sok hír nincs. Vagy az orosz hadvezetés rájött, hogy Ukrajna nem Szíria vagy elfogytak. :)
 

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 304
113

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 521
113
Az ukránok olyan tűzvezető rendszerrel rendelkeznek ami még az amerikait is utca hosszal veri állitólag.

Az ukrán tüzérség félelmetesen hatékonyan működik, sőt olyat is tud, amit még az amerikaiak is irigyelnek. De ehhez kell Elon Musk segítsége is.


Az ukrán háborúból rendszeresen láthatunk olyan felvételeket, amelyeken az ukrán tüzérség lő ki orosz páncélozott járműveket, gyakran haladás közben. Ívelt röppályán, akár több kilométer távolságról eltalálni egy páncélost nem egyszerű feladat, és az ukránok ehhez nem – vagy legalábbis a legutóbbi amerikai szállítmányok beérkezésééig nagy mennyiségben biztosan nem – használtak irányított, magukat célra vezető lőszereket. De az, amit az ukránok rendszeresen megcsinálnak, az még a legmodernebb lőszerekkel sem könnyű feladat, olyan pontosságot és gyorsaságot igényel, ami a legmodernebb hadseregek képességeinek is erősen a határait feszegeti. Akkor hogyan csinálják? A háttérben egy saját fejlesztésű szoftver van.

Minden modern hadsereg rendelkezik számítógépes tűzvezető rendszerrel, azaz egy olyan rendszerrel, amelynek segítségével a különböző módszerekkel beazonosított ellenséges célpontok adatait továbbítani lehet az egyes tüzérségi ütegek kezelőszemélyzetének, akik aztán csapást mérnek rá. Ennek működéséhez szükség van különböző, a célpontokat megjelölni képes eszközökre, például radarokra, drónokra, távolságmérőkre, műholdakra. Az így megszerzett adatokat valamilyen hálózaton továbbítani kell egy központba, ahol aztán feldolgozzák őket, majd megint a hálózat segítségével kiadni a megfelelő célpontokat az egyes lövegeknek, ütegeknek – amelyek közben saját pozíciójukról is tájékoztatják a központot.


Az ukránok ezt a rendszert már a mostani orosz támadás előtt, a donbászi szeparatisták elleni 2014 óta folyó harcokban is használták. Trent Telenko független katonai szakértő egy orosz egység elleni ukrán tüzérségi támadásról készült akkori felvételek alapján vett észre nagyon érdekes dolgokat.


Hagyományosan úgy néz ki egy ilyen zárótűz, hogy egy több lövegből álló üteg valamilyen minta szerint, nagyjából egy időben, egyszerre tüzel a célpontra, a becsapódásokon ilyenkor ez a minta köszön vissza. Az ukránok viszont képesek arra, hogy a kijelölt célt teljesen más típusú, a célponttól más-más távolságban és irányban található lövegekkel támadjanak úgy, hogy azok lövedékei másodperces különbségekkel, szinte egyszerre csapódjanak be a célpontnál.
Ezt a GIS Arta segítségével érik el, és a jelenlegi harcokban erre a front teljes szakaszán képesek lehetnek, sőt a rendszer még azt is lehetővé teszi, hogy a célpontokat a tüzérségi lövegek mellett drónoknak, hordozható páncéltörő fegyverekkel felszerelt kis egységeknek is kiosszák, így a tüzérségi zárótűz fedezete alatt még pontosabb és halálosabb támadások is érhetik az orosz egységeket.

Kapcsolati problémák

Természetesen a GIS Arta képességeivel az oroszok is nagyjából tisztában voltak az invázió megindítása előtt. Március elején egy kibertámadás gyakorlatilag az összes műholdas kapcsolatra képes adattovábbító terminált működésképtelenné tette – ezek kötötték össze többek között a GIS Arta egységeit is.

Csakhogy az ukránok gyorsan ki tudták váltani ezeket, méghozzá az Elon Musk által biztosított Starlink rendszer használatával. Lehetett arról híreket olvasni, hogy a techmilliárdos küldött Ukrajnának a rendszerhez kapcsolódáshoz szükséges terminálokat, valamint ingyenesen biztosított hozzáférést a Starlinkhez az ukránoknak, azonban a legtöbben arra gondoltak, ezek az akadozó ukrán internethozzáférést segíthetik, katonai értelemben legfeljebb az egységek közti kommunikációban játszhatnak szerepet. Tulajdonképpen így is van, csakhogy a kommunikáció egy része az a GIS Arta adatainak továbbítását jelenti, tehát orosz katonák, járművek, állások koordinátáit, illetve az ezek elleni csapásokhoz szükséges célzási adatokat.

A Spacelink ráadásul minimális földi infrastruktúrát igényel, és elektronikusan is nagyon nehéz bemérni adásait, adatainak titkosításával eddig nem boldogultak az orosz hackerek, ahogy a rendszer működését sem tudták eddig komolyabban megzavarni sem közvetlen támadással, sem elektronikus zavarással. A Starlink-terminálok egyébként az orosz vonalak mögött tevékenykedő ukrán egységeknek is létfontosságúnak bizonyultak, mivel a felhasználó közti közvetlen, titkosított üzenetváltásokat is lehetővé tesznek.


Hát ez valóban nagyon hatékonynak hangzik. Lényegében akkor kb azt lehet mondani egy célpont egy lövedék.
Hát persze. Várjuk a megrendeléseket.
 

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
437
3 300
93
Milyen tényeket? Hogy elverték őket Kijevnél és szerencse kellett ahoz, hogy érdemben vissza tudjanak vonulni? Harkivnál történteket? Moszkva... elsüllyesztése? Érthetetlen / brutális veszteségek sora ld csak a közelmúltból a pl pontonhidasat vagy régebbiek közül a VDV rendszeres lemészároltatását.

Sztem magában az, hogy Ukrajna mint Ukrán állam megmarad győzelem ukránoknak.

btw ki mire tippel, hol fogják kövnek csúnyán elverni oroszokat? Kijev, Harkiv már megvolt.
Az ilyenek miatt mint te,mondtam le a magyar népröl 15 éve.Elképesztöen debil népünk többsége kiérdemelted az ignoret
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113

Zelenszkij köszönetet mondott azoknak a katonáknak, akik Harkiv régióban lépték át az orosz határt​


Videó /35 másodperces/
2022.05.16. 17:01

Volodimir Zelenszkij elnök köszönetet mondott az Ukrán Fegyveres Erők 127. dandárja 227. zászlóaljának katonáinak, akik átlépték Ukrajna államhatárát és helyreállították a határtáblát az egyik Harkiv megyei szavazóhelyiségben.

Ezt az Instagramon közzétett videóban mondta – írja az Ukrinform.

„Srácok, Kharkiv , 227. zászlóalj, Ukrajna 127. csapatdandárja. Nagyon hálás vagyok neked minden ukrántól, mindenkitől, magamtól, a családomtól! Hálám határtalan! Mindenkinek jó egészséget kívánok, vigyázzatok magatokra! Köszönöm, szüleid – ügyes vagy! És nagyon-nagyon köszönöm minden hozzád hasonló katonának! Minden Ukrajna lesz! Dicsőség Ukrajnának!" – hangsúlyozta az elnök.

Az ukrán védők a hírek szerint folytatták a sikeres ellentámadást Harkovtól északra, több várost és falut visszafoglalva az orosz határ felé.
Az Ukrán Fegyveres Erők 127. dandárának 227. zászlóaljának katonái előestéjén Ukrajna államhatárához mentek a harkovi régió egyik helyszínén .

Fotó: OP
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Németország 2000 Panzerhaubitz tarackot, Gepard légvédelmi harckocsit és páncélökát ad át Ukrajnának

Németország 2000 Panzerhaubitz tarackot, Gepard légvédelmi harckocsit és páncélökát ad át Ukrajnának​

2022.05.16. 16:06
Németország 7 db Panzerhaubitz 2000 tarackot ad át Ukrajnának, a tervek szerint légelhárító harckocsik és egyéb katonai felszerelések szállítása is szerepel.

Ezt Steffen Gebeshtrait szövetségi kormányszóvivő jelentette ki hétfői tájékoztatóján – írja az Ukrinform tudósítója.

„Fegyverek és katonai felszerelések szállítása – a szerk. – Folytatás. Ezek a Panzerhaubitz 2000 tarackok, amelyek irányítását jelenleg az ukrán katonák képezik ki, a Gepard tankok küldése , a páncélököl és egyéb katonai felszerelések szállítása" - mondta, emlékeztetve arra, hogy Németország megváltoztatta azon politikáját, hogy nem szállít fegyvereket a válságövezetekbe. .
Olvassa el még: Szinte az összes amerikai tarack és már Ukrajnában - az Egyesült Államok nagykövetsége
David Helmbold, a védelmi minisztérium szóvivője a maga részéről elmondta, hogy folyamatban van a tarackkezelési képzés nemzetközi projektje, 40 naposra tervezték, de a határidőt módosítani lehet.

„Jelenleg lehetetlen megmondani, hogy ez pontosan hogyan fog történni. Sok múlik persze a lehető leggondosabb előkészítésen, másrészt a mielőbbi befejezésén, mert egyértelmű, hogy a katonaságra a helyszínen szükség van” – mondta a tiszt.
Olvassa el még: 40 milliárd dollár adományozásáért Ukrajnának szavaz szerdán - a republikánusok vezetője az amerikai szenátusban
A jelenleg Németországban tartózkodó ukrán hadsereg kiképzése állítólag Hollandiával közös projekt volt.

Fotó: Wikipédia
 

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 304
113
Az ilyenek miatt mint te,mondtam le a magyar népröl 15 éve.Elképesztöen debil népünk többsége kiérdemelted az ignoret
Hát ha már a hazádat se szereteted, se a néped, csak a ruszkikat lehet hogy a baj nem a mi készülékünkkel van...
meg azoknál akik ezt likeolták meg imádták. Csak hogy mindenki értse hogy hova húz a szívük.
 
W

Wilson

Guest
Josep Borrell, az EU külügyminisztere elmondta, milyen fegyverekkel fogják felhasználni azt az új 500 millió eurót, amelyet az EU Ukrajna katonai segítségére fordít.

Borrel ezt a külügyminiszterek németországi találkozója előtt mondta – írja a European Truth.

Borrell azt mondta, hogy az Európai Unió új, 500 millió eurós részletét kívánja bejelenteni Ukrajna támogatására.

Ezzel a résszel együtt az EU katonai támogatásának teljes összege mintegy kétmilliárd euró lesz.

"Ez az 500 millió euró nehézfegyverekre megy el. Jelenleg páncélozott járműveket, harckocsikat, nehéztüzérséget, lőszert biztosítunk – mindazt, ami egy ilyen háborúhoz kell" – mondta az európai diplomácia vezetője.

Az EU külügyminiszterei hétfői ülésükön tárgyalnak az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagról.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba
W

Wilson

Guest

Leopard 2 a T-72 helyett. Csehország új német harckocsikat kap...​


A cseh kormány beleegyezett, hogy Leopard 2 harckocsikat szállít az országba az Ukrajnába szállított felszerelések pótlására.

A Leopard 2 A4-es változat 20 harckocsijáról van szó, valamint 40 darab Leopard 2 A7-es harckocsi vásárlására készülünk szerződéskötésre.

Erről a cseh sajtó számolt be .


Egy ilyen megállapodás költsége 15-20 milliárd cseh korona lehet.

Leopard-2-A7-v-nimetskij-armiyi.jpg
Leopard 2 A7 a német hadseregben

Megjegyzendő, hogy a Cseh Köztársaságnak nemcsak magukat a gépeket kell megkapnia, hanem mindent, ami ezek biztosításához szükséges, a katonai kiképzéstől a lövedékekig és alkatrészekig.

Azt is megjegyzik, hogy a 40 darab Leopard 2 A7-et a Krauss-Maffei Wegmann és a cseh védelmi ipar közösen gyártja majd, amely a szerződés jelentős részét megkapja.

A cseh hadseregnek 2030-ig korszerűsítenie kellett páncélozott járműveit

Jelenleg csak 20 továbbfejlesztett T-72M4CZ-t használnak Csehországban, további 10 pedig alkatrészforrásként szolgál.

T-72M4 CZ Fotó nyílt forrásból
T-72M4 CZ Fotó nyílt forrásból

Ugyanakkor körülbelül 90 modernizálatlan T-72M1 volt tartalékban. Ezek egy részét a többi felszereléssel együtt Ukrajnának adták át.
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Kalormen

Well-Known Member
2022. április 22.
725
3 337
93
Hát ha már a hazádat se szereteted, se a néped, csak a ruszkikat lehet hogy a baj nem a mi készülékünkkel van...
meg azoknál akik ezt likeolták meg imádták. Csak hogy mindenki értse hogy hova húz a szívük.
Érdekes dolog ma atlantistának lenni.
A gazdi kiadta, hogy az oroszokat utálni kell.
És innentől csúnya diktatúra. 56 meg 48.
Meg a kommunizmus.
Az, hogy amúgy ugyanannyit szenvedtek a kommunizmustól mint mi, hogy jelenleg az ő gazdáik mentegetik marxot már nem érdekes.
Ő nyálcsorgatva, acsarkodik az oroszok ellen.
Saját népét is feláldozná, csak mert a gazdi azt mondta, hogy utálni kell valakit.
A saját népe nem érdekli, hiszen ha érdekelné megértené, hogy miért értik meg sokan az orosz indokokat. Hiszen nekik is, nekünk is volt Trianonunk. Azt is megértené, hogy sokan kicsit irigyek is, hogy nekik van erejük pofán baszni azt, aki a saját népüket gyilkolja.
De a legfontosabb, látná azt, hogy az, hogy valójában a lőtéri kutyát se érdekli az embereket, hogy mi van Oroszországban. Az viszont igen, hogy mi nincs Oroszországon kívül: nyersanyag, olaj, gáz, és még sok minden egyéb, legalábbis elég nincs. Ezért miután a saját érdekünk az, hogy nekünk is legyen, így nem fogunk önként a "donhoz" menni megint, főleg nem azért az entitásért, aki 1920at adta.
Ezért aztán habzó szájjal hírdetik, hogy mindenki gonosz, agymosott oroszbérenc, aki nem akar megfagyni, és éhen halni, egy országért, aki deklaráltan ki akarja írtani a magyar kisebbségét, egy olyan hatalmi tömb parancsára, akik miatt ez a kisebbség nem az anyaországi többséghez tartozik.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Szóval hazugságok és aprópénz... én erre nem lennék ilyen büszke.
Örülök hogy lejött az irónia ;)
Mégis mit kellene mondanom egy ilyen hülye kérdésre egy alkoholista, narkós kutyának, aki azon kívül hogy beállva másolgat és ontja ide az állítólagos magánéletét, leginkább arról ismerszik meg, hogy a beszedett gyógyszerek és a rávedelt pia mennyiségével egyenes arányban veszti el a helyesírási képességét? :)
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 317
12 686
113
Úgy lett orosz többségű a Krím hogy az oroszok kiirtották a tatárok jelentős részét
Akik meg minket írtottak évszázadokig.
Tudom sajnálni őket...
Tehát ez az ő döntésük volt, és tökéletesen tisztában voltak azzal, hogy az ukrán haderő nem fogja felmenteni a várost.
Akkor miért vinnyognak, hogy mentsék fel őket vagy menekítsék ki őket?