[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 911
16 793
113
Nincs itt semmi mosdatás vagy izzadságszagú kínos mentegetés, csupán csak a tárgyi tévedéseket raktam helyre, ugyanis jó páran az Azovot összemossák az ukrán hadsereggel és az Azov miatt az ukrán hadsereget is nácinak tartják.
Ez igazán örömteli! Akkor bizonyára Wilsonék is elitélik azokat a gyalázatos atrocitásokat és háborús bűnöket amelyeket az Azov gárda követett el az ukránok és az ukrajnában élő nemzeti kisebbségek ellen, beleértve a kárpátaljai magyarokat is. Wilsonék is bizonyára egyetértenek azzal is, hogy ezeknek a bűnöknek a bizonyítása után nem maradhat el a példás büntetés! :)
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 678
32 328
113
akkor bizonyára csak ennyi különbség van közöttük,hogy az ukrán nemzeti gárda a belügyminisztérium irányítása alá tartozik,tehát ugyanúgy állami szervezet mint a hadsereg,innentől meg nekem teljesen mindegy,hogy minek aposztrofáljuk katonának vagy pl rendőrnek,ha a hivatalos állami apparátus része.
pláne hogy a rendvédelmi feladatokat is gumi módon lehet nyújtani,főleg egy ilyen helyzetben.
genfi eggyezmény szempontjából. ami a téma vólt. nagyon nem mindegy hogy valami honvédelmi minisztérium vagy belügy.
az azov egy párthadsereg. AVH SS iráni forradalmi gárda nyilas... stb...
 
  • Tetszik
Reactions: cinikus and Wilson

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Kerlek, ezt ne. Legutobb 100-an se mertetek kiallni, mi meg ezren jottunk ellenetek. A russzofilianak nincs helye magyarhonban.
Igen rólad is beszélek. Te mit vartyogsz össze, mi ez a 100 meg ezer meg kiállni, meg jutottunk ellenetek? Te meg nem voltál a holdon mikor legutóbb ott kávéztam. Erre a szánalmas trollkodasra futja meg a szent javelines ukránok mammogására.
 
W

Wilson

Guest
Ez igazán örömteli! Akkor bizonyára Wilsonék is elitélik azokat a gyalázatos atrocitásokat és háborús bűnöket amelyeket az Azov gárda követett el az ukránok és az ukrajnában élő nemzeti kisebbségek ellen, beleértve a kárpátaljai magyarokat is. Wilsonék is bizonyára egyetértenek azzal is, hogy ezeknek a bűnöknek a bizonyítása után nem maradhat el a példás büntetés! :)
Miért beszélsz többes számban?
Hogy jön az Azov által elkövetet bűncselekmények elítélése, az Azov státuszához?
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
Nézd te hazugságnak tartod az ukránok pedig nem mert szerintük ez egy evakuáció.
Egy napja nyomod ezt a magyarázós műsort, és már tényleg nagyon unalmas.
Az evakuáció kimentés saját területre.. ITT nem az történik.
-Feltétel néllül megadták magukat.
- DNR területére vitték őket.
-Jelen állás szerint nem fogják őket fogolycsere keretében kiadni Ukrajnának.( Orosz Duma...)
-Jó eséllyel Minimum hosszú börtönbüntetés vár rájuk, jelentős részükről hosszú aktájuk van az oroszoknak/DNR/ LNR-nek mint háborús bűnösökről.
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Mint már mondtam neked nem vagyok juhász hogy tereljék.Tudathasadás van nálad mert te beszéltél erről:

"Az egész háború okafogyott lenne, ha legalább nagyjából etnikai határokat húznának meg."

Tudod egyáltalán miről beszélsz, vagy mindig új témát húzol elő, amikor szembesülnöd kellene a valósággal?
Semmit nem tudsz a tükörvádakon kívül. Egy emberi véleményt, választ, gondolatmenetet nem olvastam még tőled itt. Most is nagyvonalúan hallgatsz az orosz kisebbségi jogok és önrendelkezés kérdéséről.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 778
40 044
113
Az orosz védelmi minisztérium reggeli tájékoztatója a különleges műveleti övezetben kialakult helyzetről:

◽️ Mariupolban az Azov nacionalista egység fegyveresei és az Azovstal üzemnél elzárt ukrán katonák folytatták a megadást. Az elmúlt 24 órában 694 fegyveres, köztük 29 sebesült adta meg magát. Május 16. óta összesen 959 harcos adta meg magát, köztük 80 sebesült, akik közül 51 kórházi kezelésre szoruló személyt a Donyecki Népköztársaság novoazovszki kórházába szállítottak.

A nap folyamán az orosz légierő nagy pontosságú légiharc-rakétái két ellenőrző pontot, köztük a Donyecki Népköztársaság Szoledar település közelében lévő területvédelmi parancsnokságot, valamint 31 olyan területet értek el, ahol embereket és ukrán katonai felszereléseket koncentrálnak, köztük európai országokból érkező külföldi zsoldosegységek helyeit Nyikolajevben és Krasznogorovkában.

Ezenkívül megsemmisítettek két ukrán Szu-24-es repülőgépet egy Dnyipropetrovszk melletti katonai repülőtéren, egy ukrán Sz-300-as föld-levegő rakétarendszerekből álló hadosztályt Mikolajiv közelében, valamint négy AFU rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt a DPR Ugledar, Pokrovske, Szoledar és Bakhmut területén.

A hadműveleti és a hadsereg légiereje 3 parancsnoki állást, az AFU embereinek és katonai felszerelésének 41 koncentrációs területét, valamint egy lőszerraktárat talált el a Donyecki Népköztársaságban lévő Ugledar település közelében. A légicsapások következtében több mint 270 nacionalista megsemmisült, és 54 katonai eszközt helyeztek üzemképtelenné.

A rakétacsapatok és a tüzérség 76 ellenőrző pontot, 421 ember- és katonai felszerelés-koncentrációs területet, valamint 147 tüzérségi és aknavetős egység tüzelőállásait találta el, köztük egy ukrán, amerikai gyártmányú 155 mm-es M777-es ágyúból álló ágyúállomást Podgornoje falu közelében.

A Harkivi területen lévő Protopopovka közelében megsemmisült egy ponton átkelőhely, amelyet az AFU egységei állítottak fel a Szeverszkij Donyec folyón való átkeléshez.

Az orosz légvédelmi erők lelőttek egy ukrán Szu-25-öst a Donyecki Népköztársaságban található Tripilja falu felett.

Ezenkívül az ukrán légierő egy MiG-29-esét lőtték le a Harkivi területen lévő Kamjanaja Jaruga falu közelében. Tizenöt ukrán UAV-t semmisítettek meg Szemenovka, Velyke Prohodij, Balakleja, Malye Prohodij, Velyka Kamyshevakha települések közelében a Harkivi területen, Rudnykh, Hrabske, Sztaromihajlovka, Volne települések közelében a Donyecki területen, Beljajevka, Csernobajevka települések közelében a Hersoni területen. Emellett 8 ukrán Smerch többszörös rakétát fogtak el a Harkivi területen lévő Kamianka és Malaja Kamyshevakha térségében.

A különleges katonai művelet kezdete óta összesen 172 repülőgépet, 125 helikoptert, 927 pilóta nélküli légi járművet, 311 föld-levegő rakétarendszert, 3139 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 389 többszörös rakétavetőt, 1548 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 2997 különleges katonai járművet semmisítettek meg.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
 
W

Wilson

Guest
Egy napja nyomod ezt a magyarázós műsort, és már tényleg nagyon unalmas.
Az evakuáció kimentés saját területre.. ITT nem az történik.
-Feltétel néllül megadták magukat.
- DNR területére vitték őket.
-Jelen állás szerint nem fogják őket fogolycsere keretében kiadni Ukrajnának.( Orosz Duma...)
-Jó eséllyel Minimum hosszú börtönbüntetés vár rájuk, jelentős részükről hosszú aktájuk van az oroszoknak/DNR/ LNR-nek mint háborús bűnösökről.
Milyen magyarázós műsor?Neked is szövegértelmezési problémáid vannak?
Az evakuáció nem saját területre való kimentést jelent beraktam az evakuáció hivatalos meghatározását, olvasd el ha kétségeid vannak.
 
W

Wilson

Guest
Semmit nem tudsz a tükörvádakon kívül. Egy emberi véleményt, választ, gondolatmenetet nem olvastam még tőled itt. Most is nagyvonalúan hallgatsz az orosz kisebbségi jogok és önrendelkezés kérdéséről.
Kettőnk közzül te tereld el folyamatosan a témát amikor válaszolnod kellene.
Az etnikai határokkal kezdted a mondandódat,de amikor rávilágítottam az ezzel kapcsolatos "problémára" egyből témát változtál és felhoztad a kisebbségi jogokat és az önrendelkezést.

Ezt az emberi véleményes választ ,gondolatmenetet meg el teszem az év végi humorosba...
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 310
4 577
113

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 981
22 846
113
genfi eggyezmény szempontjából. ami a téma vólt. nagyon nem mindegy hogy valami honvédelmi minisztérium vagy belügy.
az azov egy párthadsereg. AVH SS iráni forradalmi gárda nyilas... stb...
nem tudom mi volt az alaptéma (bocs nem olvastam vissza) itt a hadifoglyokra vonatkozó kitétel a genfi egyezményből,melyik része az ami nem érvényes az AZOV-ra ?

ps: közben láttam hogy valamelyik Wilson írta az ukrán nagykövetségről, (csak ez lehet az oka a többes személyiségnek,és a 0-24-es topic ügyeletnek :D ) viszont nálam ignore-on vannak.

genfi egyezmény 4-es cikk

A.)

A jelen Egyezmény értelmében hadifoglyok a következő csoportok valamelyikébe
tartozó és az ellenség hatalmába jutott személyek:
1. Valamely összeütköző Fél fegyveres erejének, valamint az ezen fegyveres erők részét
alkotó néphadnak (milícia) és önkéntes csapattesteknek tagjai.
2. Az egyéb néphadnak (milícia) és önkéntes csapattesteknek tagjai, ideértve a szervezett
ellenállási mozgalmak tagjait, ha azok valamely összeütköző Félhez tartoznak és a saját
területükön belül vagy azon kívül tevékenykednek, még ha ez a terület megszállás alatt áll is,
feltéve, hogy a néphad és az önkéntes csapattestek, ideértve a szervezett ellenállási
mozgalmakat is, megfelelnek a következő feltételeknek:
a) élükön oly személy áll, aki alárendeltjeiért felelős;
b) meghatározott és messziről felismerhető megkülönböztető jelvényt viselnek;
c) fegyvereiket nyíltan viselik;
d) hadműveleteikben a háború törvényeihez és szokásaihoz alkalmazkodnak.
3. A rendes fegyveres er ők ama tagjai, akik olyan kormány vagy hatóság szolgálatában
állnak, amelyet az őket fogva tartó Hatalom nem ismer el.
4. A fegyveres er őket kísérő, de azoknak nem közvetlen részét alkotó személyek, mint a
katonai légi járművek polgári személyzetének tagjai, a haditudósítók, a szállítók, a katonák
jólétéről való gondoskodással megbízott munka- és szolgálati egységek tagjai, feltéve, hogy
engedélyt kaptak azoktól a fegyveres erőktől, amelyeknek kíséretéhez tartoznak, és amely
erők kötelesek őket a csatolt mintához hasonló személyazonossági igazolvánnyal ellátni.
5. Az összeütköző Felek kereskedelmi tengerészete legénységének tagjai, ideértve a
parancsnokokat, a révkalauzokat és a tisztjelölteket, valamint a polgári repülés
személyzetének tagjai, ha azok a nemzetközi jog egyéb rendelkezései értelmében nem
részesülnek kedvezőbb elbánásban.
6. A meg nem szállt terület lakossága, amely az ellenség közeledtére önként ragad fegyvert,
hogy szembeszálljon a benyomuló csapatokkal, és amelynek nem volt ideje rendes fegyveres
erőkké átalakulnia, ha fegyvereit nyíltan viseli és a háború törvényeit és szokásait tiszteletben
tartja.

B.)

B) A jelen Egyezmény értelmében a hadifoglyok részére megállapított elbánásban
részesülnek továbbá:
1. A megszállt ország fegyveres erőihez tartozó vagy tartozott személyek, ha
állampolgárságuk vagy a megszállt állam fennhatósága alá való egyéb jellegű tartozásuk miatt
a megszálló Hatalom még, ha korábban, amíg az ellenségeskedések az általa megszállott
területen kívül folynak, szabadon is bocsátotta őket, szükségesnek tartja felügyelet alá
vételüket (internálásukat), különösen, ha ezek a személyek sikertelenül kísérelték meg, hogy
csatlakozzanak azon fegyveres erőkhöz, amelyhez tartoznak, vagy ha nem tesznek eleget a
felügyelet alá vétel (internálás) céljából hozzájuk intézett felhívásnak.

2. A jelen cikkben felsorolt csoportok vala melyikébe tartozó azon személyek, akiket
semleges vagy nem hadviselő Hatalmak területükre befogadtak és a nemzetközi jog
értelmében felügyelet alatt tartani (internálni) kötelesek, kivéve, ha ezek a Hatalmak
kedvezőbb elbánást kívánnak részükre biztosítani, valamint ugyancsak kivéve a 8., 10. és 15.
Cikkekben, továbbá a 30. Cikk ötödik bekezdés ében, az 58-67. Cikkekben, a 92. és a 126.
Cikkekben foglalt rendelkezéseket, továbbá a Védő hatalomra vonatkozó rendelkezéseket is,
ha diplomáciai viszony áll fenn az összeütköző Felek és az adott semleges vagy nem
hadviselő Hatalom között. Ha a diplomáciai viszony fennáll, azok az összeütköző Hatalmak,
amelyekhez ezek a személyek tartoznak, jogosultak vonatkozásukban a jelen Egyezmény
értelmében a Védő hatalmak hatáskörébe tartozó tevékenységet kifejteni azon feladatuk
sérelme nélkül, amelyet ezek a Felek a szokás, valamint a diplomáciai és konzuli
egyezmények alapján rendszerint gyakorolnak.

C) A jelen cikk nem érinti az orvosi és lelkészi személyzetnek a jelen Egyezmény 33.
Cikkében szabályozott jogi helyzetét.
 

Kalormen

Well-Known Member
2022. április 22.
494
2 551
93
De a náci rezsim nem a németeket képviselte, nem a népszuverenitáson alapult.
Egy mai szemmel is demokratikus választást az NSDAP kőkeményen megnyert.
Én erre mondtam azt, hogy nagy bajban lennének az
oroszok ha az etnikai határok mentén húznak meg a határokat.
Azért meg lehetne őket kérdezni. Oedenburg végülis mégis csak Civitas Fidelissima lett és Sopron maradt