[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 534
113
@beta , A megoldást nem is olyan régen írtam. Nem csak egy fajta orosz kőolaj van (!!). Házi feladat: majd nézd meg hány orosz olaj fajta (legalább a 6 fő fajtát) dönget jelenleg masszívan $100 hordónkénti ár felett ...

Akkor még a kiscsiliárd féle muszka 'Blend' -ekről nem is beszélve amiknek a piaca most úgy pörög, mint egy ringlispíl ...

Azt is írtam, hogy a mi diszkontáras csöves muszka olajunkból azért túl sok következtetést ne vonj le (a teljes orosz olajexportra vonatkozóan). Ez nekünk jó áras meg jó minőségű. Azért mondjuk az Ural $80 feletti ára se sz@r ár muszka szempontból ...

Így már ki fog jönni a matek, hogy miért szedi meg magát az orosz ...

Ha ennyire tudod, akkor írd le a fajtákat, azok mennyiségét és arányát a kivitelben, és árváltozásaikat. Amúgy az adott cikk az Urals-ról írt - legalábbis a számolt összegek alapján.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Az a probléma, hogy ha valaki rávilágít,vagy utána megy a dezinfonak akkor egy szarlavina indul el amit egyben törölni kell, és olybá tűnik mintha minden résztvevő hibás lenne benne. Így az a választás marad, hogy vagy szó nélkül hagyjuk a non-stop agymosást vagy etetjük a trollt. Ignorra lehet tenni, aminek megint az a következménye, hogy az olvasók 90%a csak őt látja.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 582
63 950
113
Az a Porosenko-féle magyarázat, hogy a NATO parlamenti ülésére ment Vilniusba. Nagyon fontos lehetett, mert az ellentétes irányú sávban igyekezett átjutni. A legfrissebb hírek szerint második kísérletre se engedték át. Porosenkót még decemberben helyezték vád alá "hazaárulás" vádjával, mert a DNR-rel üzletelt szénügyben (miközben ő indította el az ATO-t) - a klasszikus "egymást tépik szét a patkányok a süllyedő hajón" história. Az útlevelét ugyanakkor visszakapta, tehát bármi lehet a színfalak mögött, amit nem kötnek az orrunkra.

A Banderomobilt mindenesetre otthonhagyta.

275296434-4884854954935612-2547704926429014289-n.jpg
Kinai pickuppal nyomja a nagy ojropa orientalt ugy latom...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 582
63 950
113
"és mi belgák hova álljunk?"

Belgák​

Belgiumban a szétválás mellett döntenek, de hogy könnyű legyen a népességet szétválasztani, azt mondják:
- A flamandok jobbra, a vallonok balra álljanak.
Az öreg Kohn bácsi felteszi a kezét:
- És az igazi belgák hova álljanak?

Pedánsan?
Az igazi belgak a bevandorlok. ;)
 
W

Wilson

Guest

Esti összefoglaló az ukrán fegyveres erők vezérkaráról . A fő dolog

  • Harkov irányában az orosz hadsereg egységei fő erőfeszítéseiket pozícióik megtartására és az ukrán csapatok további előretörésének megakadályozására összpontosítják.
  • Szlavjanszki irányban az orosz csapatok egy csoportja intézkedik az offenzíva bizonyos irányokban történő újraindításáról.
  • Donyeck irányában az RF fegyveres erői aktívan harcolnak Limansky, Severodonetsky, Bahmutsky, Kurakhovsky és Avdeevsky irányban. A fő cél az ukrán fegyveres erők egységeinek bekerítése Liszicsanszk és Szeverodonyeck városok területén, és a Luganszki régió közigazgatási határának elérése.
  • Liman irányban az orosz csapatok Liman faluban az elfoglalt vonalakon állnak.
  • Szeverodonyeck irányában az RF fegyveres erői tüzérségi támogatással támadást indítottak Borovszkoje irányába. Az oroszok veszteségeket szenvedtek és visszavonultak korábban elfoglalt pozícióikba.
  • Bahmut irányában az orosz erők Kamyshevakh és Novoluganskoye települések területein próbálnak javítani a taktikai helyzeten, sikertelenül.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 582
63 950
113
Valószínűleg amúgy az is hozzátartozhat ehhez, hogy írásban van idő korrigálni, újraírni az adott részt, interjúnál viszont viszonylag kötött időkeretben kell operálni. Nekem pl egy ilyen szokásos összefoglaló megírása olyan 5-7 óra (mondjuk utóbbiban az is benne van, hogy felpakolom a honlapra, amely esettől függően fél-3/4 óra), és hiába vannak már meg a bevált formuláim, azért néha csak elakadok. Szokta is Stier mondani, hogy az adott rövidebb időkeretben nem tud úgy kibontakozni, mint mondjuk egy Ultrahang vagy hasonló interjúban, ahol engedik úgymond beszélni.
De igen, azt én is észrevettem, hogy többször kicsit gombolyagra sikerül a mondanivalója. Meg hát kimaradt nekik nagyjából 4 év, amikor sehova se hívták meg és vszeg rutint is kell szereznie. Igaz személyesen az interjúkat annyira nem szoktam nézni, mert úgyis előtte meg alapvetően naponta telefonon leegyeztetjük, hogy adott témában ki-mit-hogyan gondol és mindig nagyjából ugyanarra jutunk, így kölcsönösen segítjük egymást. Szoktam is látni vagy hallani, hogy na ezt én mondtam, na ezt is :D Meg hát telefonban teljesen más, azért ott mindketten elengedjük magunkat és a bizonyos nem épp másfele szalonképes kifejezésekre vontkozó korlátok nem érintenek minket :oops: De legjobb kétségtelen vele, mikor leülünk sörözni és beindul a sztorizgatás. Amikor először találkoztunk előben úgy be is rúgtunk mindketten, mint az albán szamár :D

Amúgy már kicsit várom is, hogy engem mikor kérnek majd fel egy ilyen interjúra, aztán lehessen nyugger kollégát a mesterhez hasonlítani :D
Nagyon jok az irasaid, gondolataid, mintha a sajatjaim volnanak. Viszont fogalmazni klasszisokkal jobban tudsz nalam. :D
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
718
7 286
93
És ezektől az inkompetens lúzerektől függ fél milliárd ember élete Európában. Agyrém!! :mad:
Olyan mint egy vicc: Egy szőke nő vezeti az EU-t. :)
Hogy a legnagyobb szükség idején ilyenek németekkel kell a nehézségeket leküzdeni. Most elképzelem, hogy Bismarcknak beszól egy ukrán követ... Vagy Adenauernek nem jut szék... Eszméletlen.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 910
16 785
113
⚡️ Videó⚡️ A DNR harcosai Avdeevka külvárosába vonulnak be⚡️

A @wargonzo projekt exkluzív UAV-felvételeket tesz közzé, amelyeken a DNR 2. terbátja neonáci állásokat foglal el Avdeevka közelében.

Így a donbászi és az orosz fegyveres erők olyan hídfőállást hoztak létre, amely lehetővé teszi számukra, hogy megkezdjék a városrészek ostromát. A Bullet harcosa részletesen mesélt erről a @wargonzo interjújában. Most közzétesszük - videós megerősítés.

https://t.me/wargonzo/7117
 

jani22

Well-Known Member
2016. augusztus 31.
12 244
24 249
113

A kiskereskedők vállalták, hogy külföldről szállítanak sót....​

2022. MÁJUS 26., CSÜTÖRTÖK, 21:56

A legnagyobb élelmiszerláncok kijelentették, hogy megállapodtak abban, hogy sót importálnak az Artemsil termékeinek helyettesítésére

Erről a LIGA.net számolt be .

Ezt a Fozzy Group (Silpo, Fora, Trash! Trash!), az Auchan és az ATB nyilatkozta. Igen, a Fozzy Group áprilisban kezdett sót vásárolni a Drohobych Saltworks-ben, de ez csak a nyugati régiók üzletei számára teszi lehetővé a só beszerzését. Ezért a cég növelte olaszországi sóvásárlásait, beszállítókat talált Lengyelországban, akik két héttel ezelőtt megkezdték az áruszállítást.

Az Auchan azt állítja, hogy a kereslet megugrása előtt Romániából és Lengyelországból importsóból - extra, jódozott és kőzetből - készletek keletkeztek, a jövőben Görögországból szállítanak majd.

"Megértettük, hogy ez lesz a helyzet, ezért márciusban megkezdtük az importszállítások kialakítását. Vannak megállapodások egy törökországi beszállítóval - 1 kg só kiskereskedelmi ára legfeljebb 20 hrivnya lesz" - közölte az ATB Market.
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
718
7 286
93

OROSZORSZÁG ÚJ TOS-2 TERMOBÁR RAKÉTARENDSZERÉT ELŐSZÖR UKRAJNÁBAN HASZNÁLTÁK – JELENTÉS.​

Az oroszországi új TOS-2 Tosochka termobarikus rakétarendszert az Ukrajnában folyamatban lévő orosz különleges katonai hadművelet során használták először harcban – jelentette május 28-án a TASS az orosz védelmi minisztérium forrásaira hivatkozva.

Az orosz hírügynökség szerint a TOS-2 rendszereket a kijevi erők állásai ellen használták Harkiv város közelében.

2-2021-2.jpg




A TOS-2 a szovjet TOS-1 termobarikus rakétarendszer új generációja. Míg a TOS-1 és a TOS-1A a T-72 harckocsi alvázra épült, a TOS-2 egy Ural kerekes összkerékhajtású alvázra épül a mobilitás növelése érdekében.

Az új rendszer akár 24 220 mm-es rakétával is élesíthető, akárcsak a TOS-1 és a TOS-1A. A rakéták füstgyújtó vagy üzemanyag-levegő robbanófejekkel kaphatók. Legfeljebb tíz kilométeres hatótávolságuk van.

A régebbi TOS-1-től és TOS-1A-tól eltérően a TOS-2 digitális tűzvezérlő rendszerrel, modern irányzékkal, navigációs rendszerrel és precíziós irányítású fegyverekből származó elektronikus védelmi rendszerrel van felszerelve. A rendszer saját daruval is fel van szerelve, így nem kerül külön utántöltő jármű közelébe.

A TOS-2-t jelenleg az NPO Splav gyártja. A rendszer csak tavaly állt szolgálatba Oroszország központi katonai körzetében.

A TOS rendszert a gyalogság, páncélozott járművek és megerősített építmények, például árkok, alagutak és barlangok legyőzésére fejlesztették ki. Az orosz hadsereg az ukrajnai hadművelet kezdete óta hatékonyan használja a TOS-1A rendszereket a kijevi erők ellen.
Azért a 4 km-ről 10 km-re növelt lőtávolság az nem rossz, így már sima atgm-es távolságon kívülről jön az áldás...