[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Meszike, ezt így talán ne. Ezzel egyetlen dolgot mutattál: ebben a kérdésben annyira nem vagy otthon, mint róka a tyúkólban. Az, hogy különböző frázisokkal dobálózol csak látszatra mutat okosabbnak, ha valaki tudja, hogy miről van szó hamar leveszi, hogy ez nem a te asztalod...
Szerintem ez itt off, de ha megnyugtat az egyik egyetemi szakom szlavisztika... (igaz, ezt soha nem használtam).
Szóval ebben a témában a te szinteden nem vitatkozom.
okes, engem tenyleg erdekelne, hogy az oroszoknal ez a birodalmi tudat tenyleg nincs jelen ?
a szovjetunio szetese putyin szerint a vilag katasztrofaja, amit egyebkent meg valahol ertek is.
mindig hoditottak az elmult 400 evben, folyamatosan mindenfele, Berlintol Kamcsatkaig mentek,
nem egyszer, meg nem tevedesbol, hanem folyatosan. Megvolt az okuk, sztyeppe lapos, kereskedni kell menni,
de azert folyamatosan terjeszkedtek, amerre tudtak.

anekdota, hogy wc papirert alltak sorban az oroszok, aztan meg mentek tutetni, hogy kuril szigeteket vissza, meg nem adjuk,
kozben meg nem volt mit enni a szovjetunioban. Ertem, hogy az oroszok bekes nep meg minden es hogy ketszer tamadtak meg oket nyugatrol, de a japan szigetek, meg afganisztan az mar nem csak ugy utba esett a szormekereskedoknek a tajgaban...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 008
87 716
113
Ukrán hadsereg Lisichanskban

gvcjSDW.jpg
És még a ruszkikat fikázták a hűtővel. :D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 604
79 811
113
A Szu-34-en pont van PGM dobálási képesség. Ha tudnák támadni őket, akkor PGM nélkül is dobálnák rájuk a buta 500 kilós FAB-okat mint ahogy azt a háború elején csinálták. Nem tudják, mert túl veszélyes.


Nem az ország egész területét kell fedve tartani, hanem kulcsfontosságú területeket, és azt sem úgy, hogy a radar állandóan ontja magából a jelet.
A mobil rendszerek lényege pont az, hogy bárhol lehetnek. Ez teszi őket veszélyessé. Rajtaütésszerűen használják őket és ezt láttuk a háború elején is. Rendelkezésükre áll a NATO légtérellenőrző képessége, illetve nekik is maradt valamennyi ilyen képesség. Egy vadászbombázó nem sokat tud tenni olyan helyzetben, ha közepes vagy nagy magasságon repül a célja felé, majd egyszercsak elordítja magát a besugárzásjelzője, majd másodpercekkel később meg is érkezik a rakéta, mert a légtérellenőrző leszólt a lérak ütegnek, hogy a cél ilyen közel van meg ilyen magasan, kapcsolhattok és lőhettek.


Ha az oroszok tudnának ukrajna mélységében repülni, akkor azt látnánk. Láttuk ahogy próbálták, komoly veszteségeket szenvedtek, abbahagyták. Ennyi.
Nem a gépeknek nincs képessége, hanem megfelelő fegyver nincs, vagy ha van akkor alig-alig. Nincs elég precíziós bombája az orosz légierőnek ezért hiába van nekik SZU-34 vagy SZU-35Sz nem tudják precíziós csapásmérésre használni őket.

Akkor miért is nem tudják megvédeni a CM-ektől a kulcsfontosságú bármilyüket? Egy CM kb nulla problémát kell, hogy okozzon még az 1000 éves szlovák S300-nak is...
Komoly veszteséget szenvedtek? Minden lelőtt orosz gépről van pontos helyszín és dátum. Keresd ki azokat amiket nem a front közelében lőttek le. Segítek, alig-alig fogsz ilyet találni.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
952
11 181
93
Egy olyan országról beszélünk aminek a területén háború van. Ilyen helyzetben mindig vannak szélsőségesek. Ilyen helyzetben nem lehet ideológiai alapon szelektálni, mert mindenki kell.
Nem gondolhatod komolyan hogy 2022-ben alakult ez ki. Már 2014-ben a Porosenko féle rezsimben is nyíltan szélsőségesek kerültek hatalomra, amiről anno még a liberális média is bőven cikkezett - az index is -, aztán ezek a cikkek egy varázsütésre eltűntek, amikor kiderült hogy az oroszok a célpontok.
Mi a putyinista terv Ukrajna megszállt részeivel? Folytatják a népirtást? Ártatlan civilek kivégzését és megerőszakolását? A tüntető tömegekbe lövést? Magyarország is pontosan tudja milyen az orosz uralom, terror és még több terror amíg meg nem törik a lakosságot. Újjáépíteni miből fogják? Ez kicsit nagyobb terület mint Csecsenföld...
A "mit csinálnának az ukránok a visszafoglalt területek lakosságával" kérdésre te jössz Putyinnal, meg a ruszofóbiáddal. De a megszállt területeken láthatod mi történik. MCsSz segítségével romeltakarítás, víz-, villamos hálózatok helyreállítása, segélyek szállítása, az ukránok által leállított nyugdíjak kifizetése, normalizálás van soron. Ezzel szemben van elég sok interjú mit művelt az Azov, ami tök logikus is sajnos, mert ezeken a területeken ők "tiszta nemzetet" akartak létrehozni. Most már nem akarnak??? Ezek a tények, de jöhetsz 56-os sortűzzel meg szovjet (tehát lehet pont ukrán...) katonák világháborús rémtetteivel, de tök irreleváns. Ha látsz egy japán turistát akkor ordítva menekülsz mert jaj mit csináltak Kínában?
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 555
4 366
113
Nincs elég precíziós bombája az orosz légierőnek ezért hiába van nekik SZU-34 vagy SZU-35Sz nem tudják precíziós csapásmérésre használni őket.
Ezt az oroszok nagy ívben lesz@rják. Ha lenne rá lehetőségük akkor simán ott repkednének és 1 precíziós bomba helyett ledobnának egyszerre vagy 6 FAB 500-ast. Lásd pl mariupoli kórház vagy a háború elején csernyihiv.
Akkor miért is nem tudják megvédeni a CM-ektől a kulcsfontosságú bármilyüket? Egy CM kb nulla problémát kell, hogy okozzon még az 1000 éves szlovák S300-nak is...
Azért, mert a robotrepülőgép 1, alacsony magasságban érkezik meg és 2, egyszerre többet lőnek ki belőle, hogy a légvédelmet elnyomják. Ha a légvédelem az alacsonyan érkező robotrepgépeket mondjuk 20km távolságból észleli és rögtön elkezd rájuk dolgozni, akkor el tud fogni mondjuk kettőt vagy maximum hármat mivel egy célcsatornája van, és az elfogás végeztével megint rá kell fognia egy másikra és úgy rakétát indítania. Erről mondjuk @molnibalage bővebben tudna beszélni.
A lényeg az, hogy ha abban a 20 kilométerben kettő bejövő rakétát tud lelőni a lérak, de van 6, akkor 4 rakéta mindenképpen át fog jutni a légvédelmen.
Komoly veszteséget szenvedtek? Minden lelőtt orosz gépről van pontos helyszín és dátum. Keresd ki azokat amiket nem a front közelében lőttek le. Segítek, alig-alig fogsz ilyet találni.
Dátum esetleg. Pontos helyszín szinte egyiknél sincs.
 

Kalormen

Well-Known Member
2022. április 22.
730
3 358
93
Funkcionális analfabetizmus,na ez szerintem @Avtomat egyáltalán nem jellemző..
A másik lehetőség a tudatos hazudozás. De ezt nem feltételezem róla.
Tudod, az orosz hadijelentésekben pont nem erről van szó, mint amit bele akar látni.

Ez nagyon off, de egyoldalúan nézed a dolgokat. PL épp most zajlik a Johnny Depp Amber Heard per ami épp érősen pofán rúgja a me too-t. Amúgy az amerikaiak nem normálisak szerintem, ott csak szélsőségesek vannak. A blm és a kapitólium ostromlói is ugyanolyan idióták voltak.
Johny Depp már egy munkanélküli, soha többet munkát nem kapó ember.
Oroszországban pedig börtönbe zárnak.
Vagy nem. Persze Mo is egy csúnya diktatúra. Megmondták ugyanazok, akik szerint Oroszországban minden ok nélkül börtönbe zárnak.
1600-1900ig vmi napi 50 km -el novekedett oroszorszag terulete, alaszka mar nekik is messzi volt ezert adtak el.
Ez nagyon jó.
Ma 2022 ben a növekmény 90% lakatlan. Akkor vajon milyen lehetett, amikor még nem voltak ott az oroszok...
Amúgy az USA mennyit növekedett ugyanezen idő alatt?
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 257
5 304
113
Érdekes, én ebben a lehetőséget látom arra, hogy a kilőtt technika helyett moderneket vegyenek. Nagyon számítóan hangzik, de a rengeteg kilőtt technika üzemeltetésére nem kell költeni, azaz nem úgy kell új típust bevezetni, hogy közben költeni kelljen a régire, így pénz szabadul fel. Gondoljuk végig: kilőttek az ukránok teszem azt 250db (nem tudom a pontos számokat) orosz harckocsit. Ez azt jelenti, hogy jelenleg az üzemeltetésre szánt pénzből megmarad 250 harckocsinyi összeg. Ez gyakorlatilag talált pénz ahhoz képest, hogyha erre a 250 harckocsira el kéne költeni a pénzt.
Na jó, de mennyi új harckocsira marad pénz? 25-re? Remek üzlet. 250 helyett lesz 25 új harckocsid.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Ezt az oroszok nagy ívben lesz@rják. Ha lenne rá lehetőségük akkor simán ott repkednének és 1 precíziós bomba helyett ledobnának egyszerre vagy 6 FAB 500-ast. Lásd pl mariupoli kórház vagy a háború elején csernyihiv.

Azért, mert a robotrepülőgép 1, alacsony magasságban érkezik meg és 2, egyszerre többet lőnek ki belőle, hogy a légvédelmet elnyomják. Ha a légvédelem az alacsonyan érkező robotrepgépeket mondjuk 20km távolságból észleli és rögtön elkezd rájuk dolgozni, akkor el tud fogni mondjuk kettőt vagy maximum hármat mivel egy célcsatornája van, és az elfogás végeztével megint rá kell fognia egy másikra és úgy rakétát indítania. Erről mondjuk @molnibalage bővebben tudna beszélni.
A lényeg az, hogy ha abban a 20 kilométerben kettő bejövő rakétát tud lelőni a lérak, de van 6, akkor 4 rakéta mindenképpen át fog jutni a légvédelmen.

Dátum esetleg. Pontos helyszín szinte egyiknél sincs.
Azokat a CM-eket az AWACS-ek látják már jóval korábban és át is adják az információt róluk. Nagyon korlátozott már a hohol légvédelem, szerintem nem sok helyet tudnak már rendesen védeni.