[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 129
11 985
113
12831csak hogy izlelgesd a szádban, és nagyon ütött kopott kinézete van
FUOMIFuXsAALPuS
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Nem kell kétségbe esni, jön a szlovák bábkormány felmentő lövege:

Aláírták: Szlovákia önjáró tarackot küld Ukrajnának

"A védelmi tárca vezetése alatt álló Konštrukta Defence állami cég szerdán aláírta a szerződést, amely értelmében Szlovákia nyolc darab Zuzana 2 önjáró löveget szállít Ukrajnának.
Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter üdvözölte, hogy az üzletkötés révén a Konštrukta Defence vállalat tovább fejlődhet. Ezt a szlovák védelmi ipar nagy sikerének tartja. „Kétségtelenül fontos szerződésről van szó, amellyel bizonyíthatjuk rátermettségünket, szakértelmünket és professzionalizmusunkat a katonai felszerelések gyártása terén” – jelentette ki Alexander Gurský, a vállalat vezetője, hozzátéve, hogy a szerződésnek köszönhetően az alkalmazottaiknak biztosítottá válik a további munkavégzés. „A szerződés megkötését hetekig tartó intenzív tárgyalások előzték meg” – tette hozzá Naď, köszönetet mondva Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszternek a megállapodás eléréséhez nyújtott közreműködéséért."


https://ujszo.com/kozelet/alairtak-szlovakia-onjaro-tarackot-kuld-ukrajnanak

Ugyanakkor a szomszédban a klerikálfasiszták zsebe zárul:

"Lengyelország július 1-jétől megszünteti az ukrán menekülteknek nyújtott segélyek kifizetését, az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta a lengyel hatóságok napi 40 zloty (körülbelül 320 hrivnya) összegű támogatást biztosítottak étkezésre és szállásra – közölte az rbc.ua hírportál csütörtökön a Rzeczpospolitia című lengyel lapra hivatkozva. A jelentés szerint az újság idézte Paweł Szefernaker menekültügyi kormánymegbízottat, aki azt mondta: „meggyőződésünk, hogy Lengyelországban sok (ukrán) ember képes függetlenné és alkalmazkodóvá válni.” Hozzátette: lesznek kivételek, a támogatást kiterjesztik a „fogyatékkal élőkre, terhes nőkre és sokgyermekesekre”. Az ukrajnai menekültek támogatásáról szóló különleges törvényben a lengyel kormány kezdetben az első 60 napban garantálta a segélyezést. Amint azt a kormányzó Jog és Igazságosság Párt egyik magas rangú politikusa a kiadványnak elmondta, sok ukrán keres és talál munkát. „Szeretnénk másokat is aktivitásra ösztönözni. Négy hónap teljes védelem, véleményünk szerint, elegendő idő” – mondta egy névtelenséget kérő tisztségviselő."

https://life.karpat.in.ua/?p=105052&lang=hu
 

mcsaba

Active Member
2014. augusztus 23.
159
111
43
"A védelmi tárca vezetése alatt álló Konštrukta Defence állami cég szerdán aláírta a szerződést, amely értelmében Szlovákia nyolc darab Zuzana 2 önjáró löveget szállít Ukrajnának.
Ez a 8 db tarack vajon komplett szervízhálozattal érkezik? Van értelme ilyen mennyiségekben technikát küldeni? Valamelyik cikkben felsorolták, hogy már 7 féle "nyugati" tűzérségi eszközt szállítanak Ukrajnába, egyedül az M777 megy 100 körüli mennyiségben, a többi meg ilyen 10-20-as tételekben. Vajon hogyan szervízelik ezt a sokféle, csereszabatos alkatrészekkel nem nagyon rendelkező technikát? Valószínűleg harctéri körülmények között elég gyakori a karbantartás és pótalkatrész igény.
 

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
329
3 664
93

Lassan ott tartunk, ha Ukrajna elesne, a lengyelek ott állnának szomszédoságban az oroszokkal fegyvertelenül... Ekkora hülyéket...
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 836
113
Ez a 8 db tarack vajon komplett szervízhálozattal érkezik? Van értelme ilyen mennyiségekben technikát küldeni? Valamelyik cikkben felsorolták, hogy már 7 féle "nyugati" tűzérségi eszközt szállítanak Ukrajnába, egyedül az M777 megy 100 körüli mennyiségben, a többi meg ilyen 10-20-as tételekben. Vajon hogyan szervízelik ezt a sokféle, csereszabatos alkatrészekkel nem nagyon rendelkező technikát? Valószínűleg harctéri körülmények között elég gyakori a karbantartás és pótalkatrész igény.
Sehogy. Egyszer eldobható, mint a pelus! :oops::)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 351
46 157
113

Lassan ott tartunk, ha Ukrajna elesne, a lengyelek ott állnának szomszédoságban az oroszokkal fegyvertelenül... Ekkora hülyéket...
Rájöttek, hogy egy szar lett a Krab az eredeti K9-hez képest...
Nem véletlenül házal most Blasczak a koreaiaknál! o_O
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 596
6 014
113
Ja kell még hozzá tesztelő és javító állomás, kiképzett szakember a kezeléshez, pót alkatrész. Nekem úgy tűnik hogy nem komplex rendszereket adnak az ukránoknak.
.
.
Szerintem a fegyvereket odaszallitjak, azokat hasznaljak amig tudjak, de nem hiszem, h nagy logisztika van möge szervezve. Lehet, ugy vannak vele, hogy mire szervizelni kene, addigra ugyis kilövik.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 889
82 446
113
"Andrej Kartapolov, az Orosz Állami Duma Védelmi Bizottságának elnöke pedig arról beszélt, hogy az orosz hadsereg Ukrajnában jelenleg kevés veszteséget szenved. A RIA Novosztyi hírügynökségnek úgy fogalmazott: „Gyakorlatilag már nem veszítünk el embereket. A védelmi minisztérium által közzétett legfrissebb adatok 1351 áldozatról szólnak. Azóta nem tettek közzé részleteket, és azt is megmagyarázom, hogy miért. Jelenleg természetesen vannak sebesültek, de nem ennyi halott. Ez a taktikánk változásának az eredménye.” A helyettes kifejtette: az orosz hadművelet kezdetén igyekeztek a lehető legnagyobb mértékben elkerülni a fegyverhasználatot. „De miután elkezdték lőni, elégetni, nyilvánosan megalázni, megváltozott a taktikája és a hozzáállása ehhez a művelethez. Most szigorúan a katonai szabályok szerint hajtják végre. És ez a taktika kifizetődik” – tette hozzá az ADN hírügynökségnek."

 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 997
23 122
113
Ha letudják fedni a hadműveleti területüket BUK M3-al akkor ezek az UAV-k hamarabb mennek a levesbe mint a török.
Szerintem.

Más.
Az egész külföldi fegyverszállítás egy nagy szemfényvesztésnek tűnik. Ami most az ukránoknál van az egy logisztikai rémálom.
Egyszerűen nem hiszem, hogy a nyugati katonai szakemberek ennyire ostobák lennének.

Kézifegyverek: rengeteg AK-74 5.45 mm-es űrmérettel, meg nyugati fegyverek 5.56 mm-es űrmérettel. Szerintem ezen a szinten az AK a megfelelő, kevesebb törődést igényel. Minek a csúcs belga F2000-es, max. lehet vele villogni.
Tüzérség: Önjáróból is van 152 és 155 mm-es. Szovjet és hazai gyártás + cseh és szlovák 152 mm.
Lengyel, német, amerikai és francia. Itt is a kérdés az amerikai M109 metrikus vagy col méretezéssel készült?

Vontatott: Van 152 mm és 155 mm.
Van amerikai (angol és ausztrál) szállítás és európai. Tehát van metrikus és col méretezés. Még a szerszámok sem
kompatibilisek.

Vajon a lövegek csövének még mennyi az élettartama? Felújítva szállítják?
Ja kell még hozzá tesztelő és javító állomás, kiképzett szakember a kezeléshez, pót alkatrész. Nekem úgy tűnik hogy nem komplex rendszereket adnak az ukránoknak.

Egyedül az ex. afgán MI-17-es helikopteren csodálkozom, a fentiek alapján UH-60-ast kellett volna az USA-nak szállítani. :)
Egy NATO vs Szovjetunió összecsapásnak is ez a kompatibilitási probléma lett volna az Achilles sarka, de most is remekül megmutatkozik.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 836
113

Lavrov figyelmeztette a nyugatot, úgy szállítsák a fegyvereket, hogy beléphetnek a háborúba.​


Az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállítmányok növelik annak kockázatát, hogy más országok is belesodródhatnak az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusba – figyelmeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán, Szaúd-Arábiában tett látogatása során.

„Ez közvetlen provokáció, amely kifejezetten arra irányul, hogy a Nyugatot belesodorják a katonai cselekményekbe” – mondta Lavrov.

Az orosz külügyminiszter szerint nem minden józan gondolkodású nyugati politikus van tudatában a kockázatoknak, „különösen az EU északi részén”. Kijelentette, hogy „vannak olyan politikusok, akik készek bekapcsolódni ebbe az őrületbe, csak hogy elősegítsék saját törekvéseiket”.

Mindemellett vannak felelősségteljes országok is, amelyek megértették, hogy ezek a forgatókönyvek elfogadhatatlanok – tette hozzá Lavrov, de nem említett példákat.

(MTI)
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 889
82 446
113