[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 941
30 744
113
Ezt valaki megtalálta máshol?
Kárpátalja kormányzója bejelentette: a helyi üzemanyagellátás prioritást élvez és nem engedi, hogy üzemanyagot biztosítsanak ukrajna más régióiba.

Voltam ma Hévízen... Találkoztam oroszokkal, megmutattam nekik, mennyire szeretem Őket. "Szláva ukrajna" megszólítás és verbális kommunikációval kísért "pasli damoj" felszólítás után, nemes egyszerűséggel, eléük köptem.... Behúzták fülük, farkuk...
Büszke vagyok rád! Igazi ukrán vagy.
Éreztem én, hogy te egy igen művelt és udvarias ember vagy. Azért áruld már el, honnét derült ki, hogy Oroszok voltak?
Talpig Adid@sban voltak és squatolva itták a pivot! :hadonaszos:
2_12.jpg

Ez a kultúra !!! Mi a fene közük van az Hévizi oroszoknak a háborúhoz. A nemes egyszerűséggel eléjük köptem az minősít téged. Gondolom a focimeccseken meg a kárpáti brigád kínai gyártású fekete polóját hordod, és a nyugati autódat nagymagyaroszág címere dísziti..
Hmm. Ezt most miért? :eek:
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
ezt az ökörséget és propagandát..... aluminium ipari üzemben dolgozok, a tűz teljesen normális jelenség, és minden komoly egységünkhöz beépített tűzoltó rendszer van kiépítve (széndioxidos gázzal oltó, végszükségere pedig vizes esőztető (inkább zivatar) rendszer)..... aluminium hengerlése úgy történik, hogy az aluminium szalag be van vezetve egy ellenforgó hengerpár közé, aminek a réstávolsága kisebb mint a hengerlési művelet előtti szalag vastagság.... a hengersor sor sebessége adott esetben elérheti a 800-1000m/perc értéket is.... a hengerpár és az aluminium közötti hűtő kenő film pedig szó szerint kerozin, hozzá adalékolva nyomástartó és egyébb csodaszerekkel.... az adott állványban lévő kenőanyag mennyiség az elérheti a 100 köbmétert is.... az alakváltozás közben az aluminium szalag hőmérséklete eléri a 100°C-t is, így hihetetlen mennyiségű olajgőz képződik..... egy szalag szakadás művelet közben, egy kicsit megragadt csapágy üzem közben bármikor tüzet okoz, amit az automata rendszerek 1 percen belül képesek elnyomni..... évente több ilyen van, és egy tűz utáni helyreállítás az 12-24 óránál nem tart tovább.... a technológia része a lehetséges tűz.....
Az Aluüzemi tűz témához : szerintem ott már a fém Alumínium is begyulladt a lángok színe alapján. Nem mellékesen olyan hőmérsékleten égett, hogy a csarnok tetejének a belső burkolata is másodpercek alatt berogyott, gyanítom a csarnok tetőszerkezete is javításra vagy cserére szorul. Nem fogják ezt megoldani nemhogy egy nap, de talán egy hónap alatt sem ;)
Szerk : spanyoloknál volt egyébként.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 026
41 760
113
Óriási veszteségek az Ukrán Fegyveres Erőkben: 3 hónap alatt több mint 700 ukrán katonát temettek el Dnyipropetrovszk térségében – írja a WP a The Washington Post amerikai lap az Ukrán Fegyveres Erők fegyvereseinek megnövekedett temetéseiről.
A kiadvány azt is megjegyzi, hogy Ukrajna megváltoztatta a katonai temetések protokollját – és ebben az ügyben Kijev felhagyott hagyományaival, és most az amerikai házigazdákat másolja.
Tűz Odessza ipari övezetének területén.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 026
41 760
113
Amikor azt írják, hogy a Szlavjanszkért folytatott csata még messze van...

Az "Orosz Tavasz " katonai parancsnokai videófelvételt tettek közzé arról, hogyan tisztítják meg az orosz mérnökök a "Szent Hegyek" nemzeti park területét.
A lövésponttól a legóvatosabb becslések szerint Szlavjanszkig körülbelül 15 km!
Figyelembe véve azt a tényt, hogy az ilyen felvételeket „nem élőben” adják ki, valamint az orosz különleges erők előrenyomulásának sebességét, joggal feltételezhető, hogy a szövetséges erők előretolt egységei már Szlavjanszk szélén vannak!

Nagyon valószínű, hogy a következő órákban (napokban) harcok indulnak majd meg a magaslatokért: a Kréta-hegységért és a Karachun-hegyért, amelyek elfoglalása révén az orosz csapatok egy pillantással láthatják az alföldön található Szlavjanszkot, sőt Kramatorszkot is. !

Várjuk a Donbassért vívott csata végét!
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 694
8 724
113
Az csak pár százalékkal több mint a környező EU-s országok, csak nekik lesz mivel fűteni.
Lengyelország: 14%
Csehország: 14%
Románia: 14%
Bulgária: 14%
Szlovákia: 12%
Ezt 'valahogy' kifelejtette az index.

Azért kényszeredetten megjegyzi, hogy az orosz trend már csökkenő, viszont hogy Európában meddig emelkedhet, azt ebből a grafikonból lehet sejteni, mert az idővel mindenbe beépülő energia már 40%-nál jár.
Euro_area_annual_inflation_and_its_main_components%2C_May_2012_-_May_2022_%28estimated%29_%28%25%29.png
Nekünk is lesz mivel fűteni. Még mindig nincs szankcionálva az orosz gáz. Az olaj is azért lett, mert könnyebben kiváltható és jobban fáj a kreml-nek. Oroszországban nem az infláció lesz a baj, hanem a hiánygazdaság.
Hmm....azért a nyugati eszközök alkatrészeink jó része is egy bizonyos távol-keleti szegmensben gyártó országból származik.......Ugye nem gondolod komolyan, hogy középtávon, de talán már rövidtávon is nem lesz erre megoldásuk az oroszoknak...Véleményem szerint van forgatókönyv erre az eshetőségre....Formálódik az új világrend két pólusa, ahol nem Oroszország lesz a vezető nagyhatalom, de hasznos kulcsjátékos lesz, és ezért kapni is fog valamit....persze többet ad majd, és Kína "erős embere" lesz....És tudom hiába mondom, de ne nyugati aggyal akarjátok megérteni Kínát és a ruszkikat se....teljesen más célok, időbeli dimenziók mozgatják őket.
Abban egyetértek hogy Kína az USA valódi ellenpólusa. Egy része biztos könnyen pótolható, más része meg nehezebben. Nyugati technológiai nélkül még az olaj egy részét sem tudják kitermelni. Kína elláthatja sok mindennel az oroszokat, de Kína nem segélyszervezet és nem biztos hogy túl jól jár az az ország amelyik Kínára szorul.
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
412
1 083
93
A megoldâs: Új orszâgot, ahol van antimon stb.kell lerohanni a demokrácia és a sokszinüség jegyében.
Az Amcsik utoljára húsz éve csináltak ilyet.
A Nagyoroszok ez alatt Grúzia és Ukrajna területéből is foglaltak el... és "csak" finanszírozniuk kellett hozzá a helyi Ruszki etnikum elleni rasszizmust/diszkriminációt.
 

Faboo78

Well-Known Member
2018. január 4.
262
1 016
93
nike-n mosolyogtatok hogy kivonult. oroszországból.
Mondjatok már gyorsan egy orosz cipő márkát léci.
( a mekivel jobban jártak hogy kivonult, de mondjuk civil repcsit sem tudnak gyártani, lehet most befejezik a superjetet végre 30 év után,mondjuk a malévnak már nem kell leszállitani a megrendelt példányokat.. )

friss hir hogy a huawei bezárja az orosz boltjait.
mobiltelefont nemtudnak venni az oroszok, és akkor hogyan fognak bármit fejleszteni ?
ja igen, majd épitenek csipgyárat, azelőtt dubaiba kerül a pénz,hogy lenne egy kapavágás a gyár előtt.

feltettem még régebben egy költői kérdést, hogy ki tud civil orosz terméket mondani, ami kapható az EU-ban.
Képzeljétek, nem jött semmilyen válasz erre senkitől itt a fórumon, de nem csodálom mert nincs ilyenjük.
költői kérdés volt csupán.

az armata egy disszemlén rohadt le a vörös téren.

Oroszország = benzinkút, de abból jó nagy az igaz.

a befolyt pénz nagy részéből jachtok épültek tankok meg hadihajók helyett.
abramovics yachjtán két helikopter leszálló van,az elsüllyedt moskván egy volt, teljesen jó hogy szétlopták azországot az oligarcháik,
igy kevesebb marad a haderőre.

ez a yacht 500 milla volt dollárban :


amit most láttok haditechnikát ukrajnában - na az az orosz hadsereg jövöje is, ettől jobb fegyvereik nem lesznek. ez a max, mert nem fgonak hozzáférni semmilyen technológiához. tankot mindig fognak tudni gyártani, optikát, célzóberendezést, önvezetést, irányzékot satöbbit nem és amig szétlopják putyinék az országot nem is lesz ott semmi jobb.

ezen az éven nem tudnak ABS-el felszerelt autókat gyártani, az önvezetés korában még ABS sem megy, légzsák sem megy.

ukrajnát behúzhatják persze, meg elpusztithatják inkább, de ennyire lesznek képesek.

No offense, de érdemes a tényeknek utánanézni NIKE-n kívül is van rengeteg divatmárka, igen, van orosz is, amit forgalmaznak, vagy forgalmaztak az EU-n belül, de akár Magyarországon is.

Pár orosz cég - teljesség igénye nélkül, akik cíipőt (is) árulnak EU-n belül, vagy akár Magyarországon (magyarországi webshoppal):

SOVIET
Westfalika
AFOUR
Two Balls
VOID
Snow Guard (túrafelszerelés)

Magyarországon, akik nagyobb orosz cég volt, vagy még van a Lukoil, Lada, Sberbank hármason kívül:

Arbat (élelmiszer)
Mechel Steel - építőipari acél termékek
Rheoplast (vegyiáru, festék)
Fa- és papírtermékeket áruló nagyker cégek (többféle, pl. NORD-IMPEX)
GANZ EEG - elektronikai gépszeti, épületgépészetet gyártó cég
Dunakeszi Járműjavító - vasúti járműgyártás
stb... stb...

De, ha ráákeresel a TOYFA-H Kft-re ilyet is árulnak, és oroszok... :):):)
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
412
1 083
93
Örömmel és bizakodva néztem a tegnapi T14 Armata képet viszont gondoltam, hogy a harctéri alkalmazására várni kell, mivel még kísérleti- és tesztfázisban vannak. Ami késik nem múlik .... és köszönöm a pontosítást.
Ha jól értem, akkor ez az Armata dolog olyan, mint a fúziós erőmű.
Csak ez mindíg 10 év múlva fog megvalósulni, nem húsz.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 026
41 760
113