Nehéz végigolvasni sokszáz oldalt, de ahogy tűnik a legutóbbi pártíz átment - "mi lesz az embargóztatott oroszokkal" - topicba. Aki azt gondolja, hogy chip hiánnyal, meg tech hiánnyal meg lehet törni Oroszországot az szerintem túlságosan a mi nyugati szemünkkel ítéli meg a dolgokat. Kína, Japán de Oroszország is szélesebb időtávlatokban gondolkodik mint a nyugatiak, a birodalmi eszme, a végtelen idejű birodalom építés ott nem csak hagyomány hanem a néplélek része. Egyáltalán nem fog bekövetkezni, hogy a McDonaldstól, Versace-től megfosztott oroszok majd rákényszerítik a politikát, hogy hagyja abba amit csinál, nem érdekel senkit, hogy lesz-e műholdas traktor, szántanak megszokásból, nem érdekel senkit, hogy leáll az Airbus, a Superjettel átmennek a szomszédba és onnan repülnek tovább a világ másik végébe, a nyugat nem megtöri az oroszokat hanem rászoktatja valami másra és Oroszország szomszédainak zsebét fogja kitömni ahonnan majd áramlik befelé féllegálisan minden embargózott termék és forgalmazzák majd megintcsak féllegálisan az orosz energiahordozókat, nyersanyagot kifelé. Rendkívül szűklátókörőségről árulkodik, hogy a világ Iránnak képzeli Oroszországot, mert nem az és soha nem fogja tudni rákényszeríteni ilyen eszközökkel a meghátrálásra az országot semmilyen gazdasági erő vagy megfontolás, de ugyenez igaz a többi ázsiai hatalomra is, máshogy gondolkodnak mint mi - mielőtt firtatni kezdi valaki, majdnem egy évet éltem Ázsiában, talán jobban meg tudom ítélni mint itt páran, persze csak vélemény, nem fact.
Oroszország addig háborúzik kb ameddig akar, az erőbedobása szemlátomást alacsony, kitárazza az egyébként is kidobásra ítélt technikát ami végletesen elavult lenne 10-15 éven belül, helyette megteremti az újabb haderő építésének alapjait, azért ne feledjük el, az átkosban a Doneckij Donbas a Ruhr vidék után Európa második legnagyobb iparvidéke volt, máig a legek földje és itt minden az oroszoké lesz hamarosan, ha Ukrajna nem enged akkor még több.
Ukrajna elszalasztotta az esélyt - de ezt már egy éve leírtam - hogy egyensúlyi politikát folytasson egyfajta semleges státusból, hidat teremtsen a kelet és nyugat közt, most el kell fogadja majd a maradék ország a nyugat kegyelmét és feltételeit, hogy a romokból még ország maradjon a végén ...