[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
:D:D:D
Orosz légierős, Novorossiya-s póló(k) , Orosz zászlós karjelzés, György szalagból Z-betű a hátizsákon...
Most meleg van, a Gorka-3-at Donyecki, meg Novorossiya-s karjelzéssel , matrózpólóval kombinálva nem hordom. :(
Mit csináljak már, de komolyan... Lengessek zászlókat ??? Van az is...
:rolleyes::p:p:p
Éberség elvtárs!!! Nem szabad feltűnően csinálni, elég egy szolid György szalaggal a gomblyukban összekacsintani egy jó Beluga vodka fölött. Aki lebukik az haszontalanná válik számunkra és csak Sztolicsnaja meg ruszli jut neki!! Eljön meg az idő, mindenkivel elszámolunk, mindent megbosszulunk!!! :hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
A Novorossia-s pólókat honnan kerítetted? A Donbass Devushka oldalán lehet rendelni,de ahogy olvastam ide nem tudják küldeni.
Van, amit Moszkvában vettem, + saját gyártmány. Te is tudsz csinálni. Rávasalhatós matrica nyomtatóval, aztán vasalót neki ! Előfordul, hogy elbaszod, de az jó lesz otthon, meg ajándéknak. :D:D:D
De egyedi pólót is csináltathatsz, egész időt álló +az van rajta, amit akarsz.
Amúgy igen, Novorossia, nem NovorossiYA, csak a kiejtés miatt így írom (nem a pólőra)... A Keletinél egy szimpatizáns három j-vel kiabálta nekem. :p
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 837
113
Miközben a nyugat a szankciókkal kivérezteti a gyenge oroszokat. :)

The Hill: Az orosz stratégiai csapatok Nicaraguába történő bevonulásával meglepetésként érte az Egyesült Államokat​

Június 13, 2022




Az Oroszország és Nicaragua közötti megállapodás az orosz csapatok köztársaságbeli jelenlétéről meglepetésként érte Washingtont.
Stephen Blank , a Külpolitikai Kutatóintézet (FPRI) tudományos főmunkatársa, Ph.D. így kommentálta az Egyesült Államok reakcióját az orosz csapatok nicaraguai bevonulására a The Hill című cikkében.
Az orosz csapatok jelentős megjelenése az országban Moszkva közép-amerikai stratégiáját demonstrálta – jegyezte meg a szakértő. Ez a stratégia alapul szolgálhat az erősebb orosz katonai jelenléthez nemcsak Nicaraguában, hanem azon túl is.
Érdemes megjegyezni, hogy az elért megállapodás előírja az orosz csapatok kiküldését a köztársaságba kiképzés, bűnüldözés és humanitárius katasztrófák esetén történő vészhelyzeti reagálás céljából. Megállapították, hogy Oroszország félévente katonai erőket kíván küldeni Nicaraguába, hogy együttműködést alakítson ki ezeken a területeken, beleértve a szervezett bűnözés és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelmet is.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 939
41 159
113

Az Azot üzem humanitárius folyosója megszakadt​

Szergej Storozsev ma 12:24-kor


Csak egy személy hagyta el a vállalkozás területét
Az ukrán fél megzavarta az Azot üzem humanitárius folyosójának munkáját – írja a Luhanszki Információs Központ (LUC) . Elmondása szerint reggel egy idős férfi jött ki az üzemből.
„Jelenleg a polgári lakosság kivonását Azot területéről az ellenség teljesen meghiúsította. Reggel hét óra körül egy 74 éves nagypapa jött ki onnan, egyedül ment ki. Senki sem jelentette be nekik (a vállalkozás területén tartózkodó civileknek), hogy ma kivonulnak ”- mondta Alekszandr Nikishin , az LPR Népi Milícia helyőrségi szolgálatának vezetője .
Az osztályvezető hozzátette: a kijevi nemzeti zászlóaljak továbbra is tüzelnek az üzem területéről.
„Jelenleg nincs mozgás (a civilek a vállalkozás területéről), kivéve azt, hogy a harckocsi belülről (a vállalkozás területén) mozog egyik helyről a másikra és tüzel. Jelenleg még a személyzetet (APU) sem figyeljük meg. Egy aknavető és egy tank működik, ez minden ” – tette hozzá Nikisin.
Elmondta, hogy az üzem területén csak az egyik bombaóvóhelyen mintegy 70 civilt tartanak fogva.
„Ebből a 70 emberből senki sem tudta, hogy ma humanitárius folyosót hoznak létre. Reggel 8-kor már le volt borítva a szőnyeg (gumcorridor), 8:10-8:20-kor már elkezdődött a habarcságyúzás, konkrétan azon a területen dolgoztak, ahol mi álltunk. A pontot (kiürítést) a hangár közelében jelölték ki, a habarcs ott kezdett működni, a habarcs után három-négy perc múlva a tartály működni kezdett. Elkezdték rombolni a házakat, és nem volt értelme ott maradni ” – mondta a hegyi szolgálat vezetője.
Nikisin szerint eddig nyolc embert evakuáltak az alagsorból. Általában több száz ember maradt az ukrán fegyveres erők fogságában az üzemben.
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Ez a hozzászólás is azt mutatja, hogy az itteni tevékenységedet csak a rosszindulat és trollkodás vezérli.

Mivel ha annyi fáradtságot vettél volna,hogy a deep fordítóba beírod a címet akkor nem vádaskodtál volna,de mondjuk téged a tények nem nagyon érdekelnek,úgyhogy ilyen apróságok nem akadályoznak meg téged ebben...

Bemásolom ide a fordítót,nem miattad, hanem mások okulására,hogy ezt eredményezi azt ha ha valaki indulatból és rosszindulatból kommentel,főleg úgyhogy jól láthatóan nincs tisztában az orosz nyelvvel...

"Нету уже людей, чтобы биться лбом, нету" = "Nincs több ember, akit megfélemlíthetnénk."

Tényleg, elnézést kérek, akkor nem a te hibád, a fordító adja ki rosszul.
Mea culpa.
 
W

Wilson

Guest
Tényleg, elnézést kérek, akkor nem a te hibád, a fordító adja ki rosszul.
Mea culpa.
Semmi probléma értékelem ezt a gesztusodat, és látod tudsz te normális emberi módon is kommunikálni, csak akkor azt nem értem,hogy mi szükséged van arra a másik stílusodra.
Amúgy az oroszul nem tudók számára az ingyenesen elérhető fordítók közül az orosz tekintetében szerintem jelenleg a legjobb a Deep.....

Ja és nem véletlenül tettem be ezt a cikket,mivel rendszeresen teszek be a szaki oldalról cikkeket,beszámolókat ettől a bloggertól és raktam már be beszámolókat ebbe a topikba is.
 
  • Tetszik
Reactions: Ember

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 800
14 349
113
Meg az apátok f.szát!

Ez az ukrán ellenajánlat az oroszra, amelyet az oroszok már most is elkezdtek megvalósítani az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken: átmenetileg kettős pénzhasználat, egy darabig mindenki alanyilag jogosult a segélyre, beindul a gazdasági élet.. És a fő ajánlat: Minden lakosnak és vállakozásnak eltörölve minden ukrán időkben keletkezett hitele. Ezzel nem tud senki versenyezni.
(Tehát a nyugat felé fennálló állam és egyéb adósságokat is Oroszország fizeti - ha kedve lesz hozzá.)
Igy a jelenlegi gatyáig ( n nemzedék erejéig) eladósodott ukrán nép lassan vágyakozva tekint a volt kelet - ukrajnára...
 

snakeye

Active Member
2010. április 27.
134
173
43
:D:D:D
Orosz légierős, Novorossiya-s póló(k) , Orosz zászlós karjelzés, György szalagból Z-betű a hátizsákon...
Most meleg van, a Gorka-3-at Donyecki, meg Novorossiya-s karjelzéssel , matrózpólóval kombinálva nem hordom. :(
Mit csináljak már, de komolyan... Lengessek zászlókat ??? Van az is...
:rolleyes::p:p:p
Kb csövesnek néznélek ebben a szerkóban. Már bocsi. Tizen évesen öltöztem így. Mondjuk fekete bomber, gyakorló nadrág, martens bakancs fehér fűzővel, ez volt az alap, de szerencsére kinöttem a hülyeséget. Remélem majd idővel te is kinövöd.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 158
113
Van, amit Moszkvában vettem, + saját gyártmány. Te is tudsz csinálni. Rávasalhatós matrica nyomtatóval, aztán vasalót neki ! Előfordul, hogy elbaszod, de az jó lesz otthon, meg ajándéknak. :D:D:D
De egyedi pólót is csináltathatsz, egész időt álló +az van rajta, amit akarsz.
Amúgy igen, Novorossia, nem NovorossiYA, csak a kiejtés miatt így írom (nem a pólőra)... A Keletinél egy szimpatizáns három j-vel kiabálta nekem. :p

Meglátszik, hogy nem aludtam...:confused:
Csak jó az a NovorossiYA...
A teljesség igénye nélkül :
(Aztán nem offolok itt tovább)

OfB0Bod.png
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 652
55 303
113
Éberség elvtárs!!! Nem szabad feltűnően csinálni, elég egy szolid György szalaggal a gomblyukban összekacsintani egy jó Beluga vodka fölött. Aki lebukik az haszontalanná válik számunkra és csak Sztolicsnaja meg ruszli jut neki!! Eljön meg az idő, mindenkivel elszámolunk, mindent megbosszulunk!!! :hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
A szabad Ausztriában ez hàborús úszitàsnak számit.Bûnti mehet 50000 ejróig. :(
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Nos néhányatok nagy bánatára a Centauri köztársaság nagykövete visszatért szabadságolásából, és így máris olvashatjátok az ő véleményét az elmúlt időszakról.
Első körben egy kis fotelzsukovkodás, kíváncsi vagyok @Filter véleményére.
Nos ugye volt időm gondolkodni. Sokszor előkerül, hogy az oroszok a veszteségek miatt adták fel Kijevet, csak ez ugye nehezen bizonyítható. Mármint, természetesen, ha az ukrán videókat, és propaganda jelentéseket elfogadjuk tény szerűen igaznak, akkor természetesen az oroszoknak szinte elviselhetetlen veszteségeik voltak. Azonban, ha más irányból vizsgáljuk a kérdést, és picit a szemünkre hallgatunk, nem a fülünkre, ott volt a konvoj, amivel az ukránok semmit nem tudtak kezdeni, be is áshatták volna magukat, és akkor az ukránoknak kellett volna támadni, és még sok egyéb lehetőségük lett volna, beleértve az erősítés a területre megoldását is. Hosszabb távon persze ehhez vagy a donbasszi csoportosulásból kellett volna erőt elvonni, vagy egyéb erőket bevetni. Igazából mindkettőre lett volna lehetősége a Föderációnak. Azonban nem ez történt. Ezek alapján a kivonulásuk egyértelműen önként volt. Az okok a valós kérdés. Két dolgot kell feltennünk kérdésként, amit a Centauri hadvezetés meg is tett: Miben segíti ez az orosz csapatokat, és mi lehetett a hadműveleti cél a dologgal, ha az önkéntes feladás nem okozott látható morálesést.
Na most az elsőre a válasz lehet a szokásos, mert így több erőt tudtak donbassznál bevetni, csakhogy ez valójában nem válasz, mert igaz ugyan, hogy nagyobb erőt tudtak így oda irányítani, de elvben az ukrán csapatok egy része is felszabadult, ami így áthelyezhetővé vált a népköztársaságok védelmére.
A másodikról rengeteg találgatás van, a menetből bevennitől az ukrán kormány elfogásaiig. Azonban mi van akkor, ha a cél az volt, hogy csapatokat vonassanak ki a fő csapásirányból? Avagy logikusan a legharcedzettebb ukrán erők átcsoportosításának elérése mint cél egy tüntető támadással, ami kellően erős ahhoz, hogy ténylegesen fenyegesse az ukrán fővárost? Ebben az esetben rengeteg részlet a helyére kerül. Miért állt ott az a konvoj? Gyakorlatilag zsíros célpontnak, hogy kicsalogassák az ukrán erőket. Miért volt a meglepetésszerű támadás ott ahol volt? Mert egy esetleges ukrán siker esetén kellett volna az utánpótlás beszállításához egy reptér. És végül miért adták fel az egészet? Mert az ukrán főerők nem mozdultak, és terület védelmiseket, meg tartalékegységeket dobtak át a főváros védelmére, így az egész értelmetlenné vált. Ez viszont szerintem már indokolja a kivonulást.
Közben a főhadszintérről: látható, hogy most már nem spórolnak a tüzérséggel, gyakorlatilag emberkímélő tűzhenger üzemmódba kapcsoltak. Ami meglehetősen kínos az ukránoknak, mert nem tudnak ellene mit kezdeni. Így megint az a helyzet, hogy bár létszám fölényben kezdték a csatát, mégis erőhátrányban. De itt így európában elég sürgősen végig kellene gondolnunk pár dolgot:
1. A "szegény ember légiereje" még mindig a tüzérség, mi mit tudnánk egy ilyen tűzhenger ellen tenni?
2. A tüzérségre alapozott taktika működik, mivel tudunk ellene védekezni?
3. Amikor rájövünk, hogy nincs pénzünk minden bokorugróra SDB-t dobni, illetve arra, hogy még az eu légierőknél nagyságrendel erősebb orosz légierő se képes USA színtű CAS-re akkor talán nekünk is fel kéne tennünk a kérdést, hogy miért akarunk mindent a levegőből megoldani?

Aztán pici fotelkantorovicsként szeretném jelezni az anyagháborút simán megnyerjük embereknek, hogy ehhez két dolog kéne: egyenlőség az elvesztett anyagban, és anyag. Azt látni kell, hogy az orosz gazdaság olyan "primitív" volt, hogy még nem lépett át a szolgáltatás alapú világba, így valóságban az IPARI TERMELÉS, és különös tekintettel a NYERSANYAGkitermelés területén meglehetősen sokkal komolyabb százaléka a világgazdaságnak, mint amibe szeretünk belegondolni. No meg ott van az a helyzet is, hogy miután megmaradt a szovjet ipar gyakorlatilag teljes spektruma, amit sok esetben kínkeservesen, és ráfizetéssel tartottak fenn, így megmaradt az ipari tapasztalat is. Ezt mink ideát az EUban nem mondhatjuk el, mi gyakorlatilag teljes területeket építettünk le nullára. Ez így együtt viszont icipicit kínos. Az első fele, hogy újraindítani is nagyon nehéz lesz az iparunk elsorvadt részeit, (az oroszoknak se lesz könnyű, de ők legalább meglévő, bár elavultnak mondható kompetenciákból indulnak) a másik meg az, hogy elég könnyű belátni, hogy amúgy egy anyagháborúban viszonylag többet számít a fronton az ipari kapacitás, és kevesebbet, a fodrászok, meg netflix előfizetések. De ez már most látszik, amikor nálunk minden fékeződik, miközben az oroszoknál a nagy visszaesés után újraindulás van. Lehet nem kényelmes, de megoldják. A kérdés az, hogy mi megoldjuk? Nem hiszek ebben. Ezek alapján viszont van egy rossz hírem, habár a polgári lakosságot valószínűleg erősen megszívatták a szankciók, de messze kevéssé ahhoz, hogy összeomoljon a hátország, viszont a hadiipar köszöni jól van, és a bedarálódó, kilőtt ukrán technika miatt le kell nyelni a békát, ha minden így marad MI veszítjük el az anyagcsatát.

A többi majd a megfelelő topikokba, már ha valakit érdekel.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 829
30 448
113
Hayward elmondta, hogy az Ukrajnába küldött Javelins-ben hiányoznak a használati utasítások, amelyek arra utasítanák a felhasználókat, hogy hívjanak egy ingyenesen hívható számot, hogy segítséget kapjanak működési zavarok és javítások esetén. Az amerikai csapatok hozzáférhetnek egy ilyen telefonközponthoz fegyvereik hibaelhárításához

Sokra mennének az angol supporttal. :)
Indiai "kólszenterr"!
Nos így hajnalban, de csak elkészült az emlegetett elemzés. A szokásos hadi helyzeten túl főképp most Donyeck ukrán lövetésére helyeztem a hangsúlyt, aminél lehet még nálam is elszállt egy kicsit a gépszíj. Mert 2 órán belül 300 belövés random a városba meg a lakónegyedekbe, annál nem lehet azt nem terrorbombázásnak nevezni. És emellett ki is állok. De ukránok meg vígan azt mondják a rásiszták (nem shitpost, konkrétan Telegramon így hivatkoznak az oroszokra ha nem épp az orkot akarják használni) lövik a sajátjaikat. A nyugati média pedig ezt csont nélkül átveszi, mint a linkelt Tagesschau riport is mutatja, és egyből @ozymandias kolléga kiakadása jutott eszembe. Plusz egy kis francia érdekesség a végére, ugyanis állítólag a CAESAR-ok a programozható közelségi gyújtó mellett OGR F1 (máshol OGRE-ként hivatkoztak rá) kazettás tüzérségi gránátokat kaptak, amik elvileg nem lehetnének még készleten sem
"ukrán védők legfeljebb a haditechnika hátrahagyása mellett úszva tudjak átjutni úszva a Donyec folyón."
Picit értelmetlen.
 
  • Tetszik
Reactions: jani22 and nyugger

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 966
82 832
113
Miközben a nyugat a szankciókkal kivérezteti a gyenge oroszokat. :)

The Hill: Az orosz stratégiai csapatok Nicaraguába történő bevonulásával meglepetésként érte az Egyesült Államokat​

Június 13, 2022




Az Oroszország és Nicaragua közötti megállapodás az orosz csapatok köztársaságbeli jelenlétéről meglepetésként érte Washingtont. Stephen Blank , a Külpolitikai Kutatóintézet (FPRI) tudományos főmunkatársa, Ph.D. így kommentálta az Egyesült Államok reakcióját az orosz csapatok nicaraguai bevonulására a The Hill című cikkében.
Az orosz csapatok jelentős megjelenése az országban Moszkva közép-amerikai stratégiáját demonstrálta – jegyezte meg a szakértő. Ez a stratégia alapul szolgálhat az erősebb orosz katonai jelenléthez nemcsak Nicaraguában, hanem azon túl is.
Érdemes megjegyezni, hogy az elért megállapodás előírja az orosz csapatok kiküldését a köztársaságba kiképzés, bűnüldözés és humanitárius katasztrófák esetén történő vészhelyzeti reagálás céljából. Megállapították, hogy Oroszország félévente katonai erőket kíván küldeni Nicaraguába, hogy együttműködést alakítson ki ezeken a területeken, beleértve a szervezett bűnözés és a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelmet is.
Ilyen, amikor a focit két csapat játssza ...
 
W

Wilson

Guest
Nos néhányatok nagy bánatára a Centauri köztársaság nagykövete visszatért szabadságolásából, és így máris olvashatjátok az ő véleményét az elmúlt időszakról.
Első körben egy kis fotelzsukovkodás, kíváncsi vagyok @Filter véleményére.
Nos ugye volt időm gondolkodni. Sokszor előkerül, hogy az oroszok a veszteségek miatt adták fel Kijevet, csak ez ugye nehezen bizonyítható. Mármint, természetesen, ha az ukrán videókat, és propaganda jelentéseket elfogadjuk tény szerűen igaznak, akkor természetesen az oroszoknak szinte elviselhetetlen veszteségeik voltak. Azonban, ha más irányból vizsgáljuk a kérdést, és picit a szemünkre hallgatunk, nem a fülünkre, ott volt a konvoj, amivel az ukránok semmit nem tudtak kezdeni, be is áshatták volna magukat, és akkor az ukránoknak kellett volna támadni, és még sok egyéb lehetőségük lett volna, beleértve az erősítés a területre megoldását is. Hosszabb távon persze ehhez vagy a donbasszi csoportosulásból kellett volna erőt elvonni, vagy egyéb erőket bevetni. Igazából mindkettőre lett volna lehetősége a Föderációnak. Azonban nem ez történt. Ezek alapján a kivonulásuk egyértelműen önként volt. Az okok a valós kérdés. Két dolgot kell feltennünk kérdésként, amit a Centauri hadvezetés meg is tett: Miben segíti ez az orosz csapatokat, és mi lehetett a hadműveleti cél a dologgal, ha az önkéntes feladás nem okozott látható morálesést.
Na most az elsőre a válasz lehet a szokásos, mert így több erőt tudtak donbassznál bevetni, csakhogy ez valójában nem válasz, mert igaz ugyan, hogy nagyobb erőt tudtak így oda irányítani, de elvben az ukrán csapatok egy része is felszabadult, ami így áthelyezhetővé vált a népköztársaságok védelmére.
A másodikról rengeteg találgatás van, a menetből bevennitől az ukrán kormány elfogásaiig. Azonban mi van akkor, ha a cél az volt, hogy csapatokat vonassanak ki a fő csapásirányból? Avagy logikusan a legharcedzettebb ukrán erők átcsoportosításának elérése mint cél egy tüntető támadással, ami kellően erős ahhoz, hogy ténylegesen fenyegesse az ukrán fővárost? Ebben az esetben rengeteg részlet a helyére kerül. Miért állt ott az a konvoj? Gyakorlatilag zsíros célpontnak, hogy kicsalogassák az ukrán erőket. Miért volt a meglepetésszerű támadás ott ahol volt? Mert egy esetleges ukrán siker esetén kellett volna az utánpótlás beszállításához egy reptér. És végül miért adták fel az egészet? Mert az ukrán főerők nem mozdultak, és terület védelmiseket, meg tartalékegységeket dobtak át a főváros védelmére, így az egész értelmetlenné vált. Ez viszont szerintem már indokolja a kivonulást.
Közben a főhadszintérről: látható, hogy most már nem spórolnak a tüzérséggel, gyakorlatilag emberkímélő tűzhenger üzemmódba kapcsoltak. Ami meglehetősen kínos az ukránoknak, mert nem tudnak ellene mit kezdeni. Így megint az a helyzet, hogy bár létszám fölényben kezdték a csatát, mégis erőhátrányban. De itt így európában elég sürgősen végig kellene gondolnunk pár dolgot:
1. A "szegény ember légiereje" még mindig a tüzérség, mi mit tudnánk egy ilyen tűzhenger ellen tenni?
2. A tüzérségre alapozott taktika működik, mivel tudunk ellene védekezni?
3. Amikor rájövünk, hogy nincs pénzünk minden bokorugróra SDB-t dobni, illetve arra, hogy még az eu légierőknél nagyságrendel erősebb orosz légierő se képes USA színtű CAS-re akkor talán nekünk is fel kéne tennünk a kérdést, hogy miért akarunk mindent a levegőből megoldani?

Aztán pici fotelkantorovicsként szeretném jelezni az anyagháborút simán megnyerjük embereknek, hogy ehhez két dolog kéne: egyenlőség az elvesztett anyagban, és anyag. Azt látni kell, hogy az orosz gazdaság olyan "primitív" volt, hogy még nem lépett át a szolgáltatás alapú világba, így valóságban az IPARI TERMELÉS, és különös tekintettel a NYERSANYAGkitermelés területén meglehetősen sokkal komolyabb százaléka a világgazdaságnak, mint amibe szeretünk belegondolni. No meg ott van az a helyzet is, hogy miután megmaradt a szovjet ipar gyakorlatilag teljes spektruma, amit sok esetben kínkeservesen, és ráfizetéssel tartottak fenn, így megmaradt az ipari tapasztalat is. Ezt mink ideát az EUban nem mondhatjuk el, mi gyakorlatilag teljes területeket építettünk le nullára. Ez így együtt viszont icipicit kínos. Az első fele, hogy újraindítani is nagyon nehéz lesz az iparunk elsorvadt részeit, (az oroszoknak se lesz könnyű, de ők legalább meglévő, bár elavultnak mondható kompetenciákból indulnak) a másik meg az, hogy elég könnyű belátni, hogy amúgy egy anyagháborúban viszonylag többet számít a fronton az ipari kapacitás, és kevesebbet, a fodrászok, meg netflix előfizetések. De ez már most látszik, amikor nálunk minden fékeződik, miközben az oroszoknál a nagy visszaesés után újraindulás van. Lehet nem kényelmes, de megoldják. A kérdés az, hogy mi megoldjuk? Nem hiszek ebben. Ezek alapján viszont van egy rossz hírem, habár a polgári lakosságot valószínűleg erősen megszívatták a szankciók, de messze kevéssé ahhoz, hogy összeomoljon a hátország, viszont a hadiipar köszöni jól van, és a bedarálódó, kilőtt ukrán technika miatt le kell nyelni a békát, ha minden így marad MI veszítjük el az anyagcsatát.

A többi majd a megfelelő topikokba, már ha valakit érdekel.
Örülök,hogy letelt az eltiltásod,még akkor is ha én teljesen máshogy látom a dolgokat ezzel kapcsolatban is...
 
  • Tetszik
Reactions: Centquri prime