[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

matyiii2

Well-Known Member
2016. november 28.
361
2 179
93
most miért anyukájuk biztos örült azoknak a mosogépeknek oroszországba. ha nyaralni megy az ember is visz haza valami apróságot :)
a szerencsésebbek szárítógépet és mosogatóógépet is zsákmányoltak azzal már csajozni is lehet. :)
Lessz itt néprobbanás megvan a hozomány :)
Gyerekek ti itt félre értelmezitek a mosógépet, Ez februárba kezdődött akkor még hó volt meg sár nyilván kellett mosógép is.(aki harcolt már az tudja) Az Ukrik több éve beásták magukat ott éltek volt mosógépük pálinka főzőjük stb, jöttek az Oroszok jól kipicsázták őket és az övüké lett a mosógép. Mivel azok állandóan visszavonultak menni kellett utánuk s vitték magukkal a mosógépet. Ez ugyanaz ha elfoglalok egy falut akkor ott leeszem a cseresznyét a fáról mert éhes vagyok. Vagy megdugok egy csajt mert kívánom. (persze virágot viszek neki)
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
618
7 460
93
Nem olvastam a cikket a maga idejében: kösz, hogy belinkelted. Nem sokat tévedtem. Nehézségek persze vannak; latin írásmód, a nemek hiánya az angolban, az artikulációs bázis különbségei, stb.

" a Szovjetunióban totális eloroszosítás zajlott"

Ekkorát hazudni :D
Pont ellenkezőleg! A szovjet eleve erőszakos ukránosítással kezdett a 20-as években. A százdafordulón csupán vmi 3 millió ukránul beszélő maradt.
Az ukranizálás egy kis Sztalin alatti szünetet követően az 50-es évek második felétől ismét erőre kapott. Az újságok, TV-rádió, könyvek nagy része ukrán nyelvű volt.

1991-ben az iskolák fele-fele arányban voltak ukrán és orosz nyelvűek, 2004-re 75% ukrán lett.

A totális ukranizációs kísérlet ellenére a függetlenség után 2 évtizeddel így álltak:

"83% of Ukrainians responding to a 2008 Gallup poll preferred to use Russian instead of Ukrainian to take the survey"
A válaszadók 83%-s inkább az oroszt használta a felmérés kitöltésére. Kijevben a közbeszéd nyelve az orosz volt. Egpsz ukrajnát tekintve ugyanannyian használták otthon az oroszt, mint az ukránt.
Annak ellenére, hogy a felsőoktatásban 80+ volt az ukrán nyelvű kurzusok aránya, a haladó mérnökim műszaki kurzusok kizárólag orosz nyelven folytak.

Mit ad isten, 2012-re eljutottak oda, hogy az ukrán internethasználat, a könyvek, újságok 80%-a orosz, a TV adók csupán 28%-a volt ukrán, és csak a reklámok voltak ukránul, a műsorokat meg ukrán felirattal adták a nagyonukránoknak.
Azaz kijelenthető, hogy amikor magára hagyják a népet, az mindenféle beavatkozás nélkül szépen belesimul az összorosz kontinuumba.


A grúz tegjelölti státusz elutasítására:


Az Európai Bizottság támogatta Ukrajna és Moldova tagjelöltségét
VS
Az EB szerint a hivatalos tagjelöltséghez Georgiának véget kell vetnie a politikai megosztottságnak, a sajtószabadsággal kapcsolatos pereknek, igazságügyi és választási reformokat, valamint „oligarchamentesítést” kell megvalósítania.

Ez vicc vazzeg :D
Ukrajna ezekben mind felülmúlja grúziát? :D
 

matyiii2

Well-Known Member
2016. november 28.
361
2 179
93
Úgy érzem ezért sokat fogok kapni, de kikívánkozik.....Az én egyéni véleményem, hogy Bucsában, a bevonuló ukrán "demokratikus" harcosok, összegyűjtötték a kollaboránsnak, így árulónak tartott helyieket, és felhasználták őket, a már korábban, a támogató nagytestvér szakértői által kigondolt kisfilm alapanyagául. És erősen él bennem a gyanú, hogy azért olyan nagy a csend, mert.....vagy valami előkerült, vagy valami gebasz van a történetben, különben jobban marketingelnék.
Nem kapsz semennyit s hagyjuk már Bucsát. Mikor az angolok megállapították szögeket találtak a hullákba az összes média elfelejtette, de nem helyesbítettek. Azóta csak itt a fórumon egy két nyugati troll emlegeti. Hazugság volt az egész.
 
W

Wilson

Guest

Szeverodonyeckben már folynak a harcok az ipari övezetben - Gaidai​


2022. június 20., hétfő, 20:16

A luhanszki Szeverodonyeckben a város ipari övezetében már folynak harcok az orosz megszállókkal, az ukrán védők csak az Azot üzem területét irányítják.


Forrás: Szergej Gaidai , a luhanszki OVA elnöke


"Rendkívül nehéz a helyzet a luhanszki front teljes vonalán. Megállapítjuk, hogy az oroszok nagyszabású offenzívát indítanak térségünkben, elegendő tartalékot halmoztak fel és ma (június 20. - a szerk.) ) a régió összes szabad települése lángokban áll.


Szeverodonyeckben már az ipari övezetben is folynak a harcok, az ukrán csapatok csak az Azot üzem területét tartják ellenőrzésük alatt.


Részletek: Gaidai szerint a megszállók a Liszicsanszk-Bakhmut autóúton haladnak előre, a közeli települések folyamatos ágyúzás alatt állnak.


Liszicsanszk egész nap hatalmas orosz ágyúzástól szenved. Most nem lehet megállapítani az áldozatok számát.


Az UVA vezetője ugyanakkor elmondta, hogy az ukrán védők nincsenek körülvéve, és jelentős veszteségeket okoznak az ellenségnek: "A megszállt területek kórházai és hullaházai zsúfolásig megteltek oroszokkal."


 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 640
45 100
113
Tegnap esti helyzet.

Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe június 20-án este​

Emilia Rudneva ma 01:00-kor


Naprakész adatok:
Június 20-án, hétfőn kora reggel az ukrán fegyveres erők folytatták az ágyúzást . Donyeck – a város Leninszkij, Kijev, Kujbisevszkij és Budjonnovszkij negyedében regisztráltak érkezéseket. Ellenőrizetlen információk szerint a mai ágyúzást lényegesen 155 mm-t meghaladó teljesítményű lövedékekkel végezték.
Valószínű, hogy az ukrán hadsereg csapást mért rakéták az amerikai MLRS HIMARS-től. Nos, mivel az érkezésekkel kezdtük, lehetetlen nem észrevenni a makiivkai ágyúzást. Az LPR-ben az ukrán fegyveresek Tochka-U rakétatámadást indítottak Horoshee falu ellen, és a Hurricanesből Sztahanovot lőtték.
A napi helyzet a frontokon
  • A harkovi fronton az ukrán fegyveres erők egységei tüzérségi üteget telepítettek, amely időszakonként ágyúzi Harkov lakónegyedeit . Ezt azért tették, hogy hamisítványokat hozzanak létre a „Buchan-forgatókönyv” szerint;
  • Izyumo -Slavyansk irányban a harcok kölcsönös előrelépés nélkül folytatódnak. Az orosz tüzérség lyukat üt az ellenség lépcsőzetes védelmén;
  • A szeverodonyecki agglomerációban a szeverodonyecki Azot vegyi üzemben állomásozó ukrán katonaság elkezdte lobogtatni a fehér zászlókat. Az ukrán fegyveres erők helyzete Szeverodonyeck irányában a legnehezebb, az ipari területen már folynak a harcok. Toshkovkáért is vannak csaták. Az orosz csapatok támadást indítottak az LPR teljes frontján. Az Ukrán Fegyveres Erők Gorszkoje és Zolote védelmét szolgáló csoportosulása műveleti bekerítésben van. Vrubovka elfoglalása és csapataink csehirovói (Liszicsanszktól 20 km-re) előrenyomulása után idő kérdése volt;
  • Zaporizzsja irányában ma a DPR Hadsereg Bányászati Hadosztálya oldotta fel az Ukrán Fegyveres Erők állásait Vuhledar térségében. Nem történt jelentős előrelépés;
  • A déli szárnyon az ukrán fegyveres erők nem hagyják abba a kísérleteket a Zmeiny-szigeti pozíciók elfoglalására és megsemmisítésére . Az ukrán fél rakétatámadásokat hajtott végre a sziget infrastruktúrája ellen, de az orosz harcosok összehangolt fellépésének köszönhetően nem járt jelentős sikerrel felszereléseink, fegyvereink és vagyonunk legyőzésében. Válaszul az RF fegyveres erők egységei precíziós irányítású fegyverekkel indítottak csapásokat a Skolnij repülőtérre, valamint a helyi lakosok szerint az Ukrán Fegyveres Erők Belgorod-Dnyesztrovszkij és Ovidiopol környéki létesítményeire is. Ukrajna válaszul csapást mért a Csornomorneftegaz fúrótornyaira .

Határterületek
Reggel ukrán fegyveresek lövöldözték Szuzemka falut a Brjanszki régióban.
Kalibrálás . Az orosz hadsereg megtámadta az Artsyz repülőteret Odessza régióban, megsemmisítik a Bayraktar TB2 UAV irányító állomást. A csapásokat a Kramatorszk melletti Druzskovka város közelében lévő célokra hajtották végre. Az orosz légvédelmi rendszerek lelőtték az ukrán légierő MiG-29-es repülőgépét a dnyipropetrovszki Apostolovo falu közelében.
A világban . Bécs elismerte az osztrák zsoldosok részvételét az orosz fegyveres erőkkel való konfliktusban Ukrajna oldalán. Az osztrák külügyminisztérium megerősítette, hogy néhány osztrák állampolgár valóban önkéntesnek jelentkezett, és zsoldosként ment Ukrajnába.
Érdekestől . Az orosz hadsereg használt a legújabb Izdeliye 305 rakétákat Ukrajnában – mondta a forrás. A „Product 305” egy LMUR (könnyű többcélú irányított rakéta). Először az Army-2021 fórumon mutatták be. Most a rakétát a Mi-28NM-mel használják, de más helikopterekről, repülőgépekről, sőt drónokról is indítható. Rakétacsapásokat hajtanak végre az ukrán fegyveres erők fontos objektumaira - például lőszerrel, üzemanyaggal és kenőanyagokkal ellátott raktárakra.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 563
7 011
113
Óhajod parancs, egy Szu-34 H-31-essel :D
Nem pilóta, de pár kérdés:
  • Azért gondolom ez a repülési magasság csak egy ilyen ukrajnai sík terepen működik a csatarepülőgépeknek, nem?
  • A SZU-25 géppár igencsak érzi egymást, de csak nekem tűnik úgy, hogy az egyik szinte benne repül a másik "lőirányában"?
  • Azok az eleresztett non-guided rakéták azok célra mennek, vagy csak úgy kb?
  • A MIG 31 v. 35 az miért nem játékos ebben a háborúban?
 
  • Tetszik
Reactions: paul64 and cirqle

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 833
48 534
113
Nem pilóta, de pár kérdés:
  • Azért gondolom ez a repülési magasság csak egy ilyen ukrajnai sík terepen működik a csatarepülőgépeknek, nem?
Nincs terepkövető radar a Szu-25-ben, úgyhogy rosszabb látási viszonyok között illetve dombosabb vidéken nem ilyen alacsonyan mennének
  • A SZU-25 géppár igencsak érzi egymást, de csak nekem tűnik úgy, hogy az egyik szinte benne repül a másik "lőirányában"?
Tényleg közel van hozzá!
  • Azok az eleresztett non-guided rakéták azok célra mennek, vagy csak úgy kb?
Ez már örökzöld témává kezd válni :)
Célra mennek, a módszer hasonlít a “buta” bombavetéseknél alkalmazotthoz - a számítógép folyamatosan számol állásszögből/sebességből egy becsapódási pontot, azzal lehet célozni. Van egy remek hozzászólás @sidewinder12 kollégától itt, az megmagyarázza:

  • A MIG 31 v. 35 az miért nem játékos ebben a háborúban?
MiG-31 volt már, Kindzsalt indítottak róla.
A MiG-35-ből kevesebb mint 10 db létezik, szerintem nem is számolnak már vele.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 035
87 858
113
Na, végigolvasva az utóbbiakat, most tartunk ott, hogy az oroszok azt csinálnak, amit akarnak. Ez most az a fázis - egy klasszikust idézve - "tortákat küldözgetnek az óceánon át és eszükbe se jut, hogy veszíthetnek". Az ukrànokat semmilyen csodafegyver, semmilyen "ardenneki offenzíva" nem mentheti meg ...

Más.
Nektek is szarakszik a telegram?

Csak én képzelődöm, vagy tényleg alig látni (értsd: én hetek óta nem láttam) Javelint vagy más hozzá hasonlót az ukriknál?

Mikor vesztettek az oroszok utoljára bármilyen harci gépet? Mert amit orosznak adott el az ukrán, az is ukrán volt.

Olvasva a sas-es beszámolóját, a napi ezer - baráti tűz okán - inkább több lesz!
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 467
4 636
113
Az oroszok már 2 hónapja kínlódnak Szeverodonyeckkel.

Orosz T80 lett szétlőve

Ukrán drón mért végzetes csapást BMPre

Ukrán tank a szeverodonyecki megszállókat lövi
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 659
32 274
113
Én személyesen kívánom hogy a britek támadják meg az oroszokat ahogy a tábornok mondta. Csak így tovább. Majd nyitunk nekik újabb topikot.
Felelőtlen vagy! :hadonaszos:Ha a Brit szigetet leatomozzák, rengeteg ártatlan bociszemű migráns fog megs(ér) ülni! Az anyukájukra nem gondolsz?!! :hadonaszos::D
Úristen! Ez mit szív?

BAKÁCS TIBOR SETTENKEDŐ
Facebook

„Csak szólok a kismackóknak, az ellenségeimnek, én az atlanti charta elkötelezettje vagyok, na jó, számított még a Day nap is.

BorismJohsnson jól mutat egy pubban, de háborrú van. Anémetek egy gecik, semmi fegvyert nem szállitottak. Macront Zelenszkij megölelte, az átadott francia tűzérség miatt nem lett nagyobb baj. Utálom a németeket, Orbán a vezérük.

puszi.”
Ostoba fajankó,ez magától ilyen....
Lukasenka, szerintem akkor beszállnak a Lengyelek is!
Először a lengyelek... Aztán Lukasenko. Az elején kellett volna ezt, feb. 24.-én megindulni Lvov/Lemberg/Ilyvót-Luckot elfoglalni, a Kárpátoknál és a lengyel határon beásni magukat. Megspóroltak volna maguknak egy problémahalmazt. Hacsak nem az a cél, hogy a lengyeleket is berántsák.
Ezt penitenciaként szabták ki rád, hogy Bakács facét kell olvasgatnod? :)
Kegyetlen vagy! ;)
Semmi ilyesmi nem derült ki. Volt ilyen orosz dezinfó, hogy elbizonytalanítsa az embereket, de semmi nem utal ukrán tocskára.

Igen, a tocsksát. Arra fogták rá az oroszok, hogy az ukránok lőtték ki. Csak ezt nem bizonyították. De amikor a szeparatisták lelőtték az utasszállítót, akkor is ment ezerrel a dezinfó. Vagy a bucsai mészárlásnál is.
Pedig a gyártási szám alapján beazonosították, ukrán gyártmány. Elemezték a lehetséges kilövése pozíciókat, talán két területet valószínűsítettek, mindkettő ukrán ellenőrzés alatt volt akkor. A bucsai eset pedig bizonyítottan ukrán akció volt. A felvételek megrendezettek, a lakosokat ukránok lőtték le.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Na, végigolvasva az utóbbiakat, most tartunk ott, hogy az oroszok azt csinálnak, amit akarnak. Ez most az a fázis - egy klasszikust idézve - "tortákat küldözgetnek az óceánon át és eszükbe se jut, hogy veszíthetnek". Az ukrànokat semmilyen csodafegyver, semmilyen "ardenneki offenzíva" nem mentheti meg ...

Más.
Nektek is szarakszik a telegram?

Csak én képzelődöm, vagy tényleg alig látni (értsd: én hetek óta nem láttam) Javelint vagy más hozzá hasonlót az ukriknál?

Mikor vesztettek az oroszok utoljára bármilyen harci gépet? Mert amit orosznak adott el az ukrán, az is ukrán volt.

Olvasva a sas-es beszámolóját, a napi ezer - baráti tűz okán - inkább több lesz!

Elfogott ukrán, aki kiképezte a milicistákat Javelin használatra is azt mondta, hogy a nagy részük egy kupac sz*r, lejárt üzemidejű, kiégett elemű kacat, ha működik is, néha nem fogja be a célt, nehéz, de legalább a hatótávja kicsi.

Stinger is pofára esés lett, volt Kamov amire 14-et indítottak és 1 se talált.

Zelensky’s office says about 30,000 Ukrainian military wounded in Russian military operation, 10,000 killed
Over 21,000 people evacuated from Ukraine, DPR, LPR to Russia in past day
Artillery battery deployed by Ukraine near Kharkov to stage provocative shellings of city
Russia can’t guarantee that captured Americans won’t face death penalty
Ukraine attacked three Black Sea drilling rigs. Several people reported as wounded.
Russia demands Lithuania lift transit ban against Kaliningrad region
Russian forces continue heavy shelling of Azot chemical plant in Severodonetsk
Surrendered Aidar battalion militants from Metyolkino testify against fellow nationalists
Chechen leader Ramzan Kadyrov said on Sunday 'Akhmat special force units jointly with the second corps of the LPR People’s Militia are completing the mopping up operation in the village of Metelkino' on the outskirts of Severodonetsk
Australia ships first 4 M113AS44 armored vehicles to Ukraine
Ukraine’s parliament bans Russian music and import of books from Russia, Belarus
EU extends sanctions against Crimea for one year
Turkish diplomates say granting NATO membership to Sweden, Finland to require new summit. Concerns linger over support for the Kurdistan Workers Party (PKK), Syrian Democratic Forces (SDF) and FETO, considered terrorist organizations by Turkey.
Nationwide strike in Belgium over cost of living forces cancellation of all flights at Brussels Airport


Beard: ...they gave us nothing! Jack shit!
We asked for fire support, they gave none!
Orks shot at us point blank from suppressed [weapons] !
Who do you wanna send? These kids [gestures broadly]? Cripples?
People are ready to go fight! at line zero [contact line, presumably]! Line! Zero!!!
From the back: We weren't prepared for this...
Beard: NO COORDINATES, NOTHING!!!
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 467
4 636
113