[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

1valaki

Well-Known Member
2022. február 27.
438
3 310
93
Az USA előtt is népirtás volt ott. A holland békefenntartók nem tudták megakadályozni.

Jugoszláviában volt egy konfliktus amit az USA beavatkozása úgy ahogy megoldott. Ukrajnában pedig az oroszok szándékosan csináltak egy konfliktust.
Ugy megoldotta ezt a konfliktust is az USA(na meg az összes többi nagyon hülye gyerek),hogy a Balkán puskaporos jellegét csupán négyzetre emelte.
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
749
4 013
93

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 530
113
Az egyik kárpátaljai média hírfolyamából egyetlen folyamatos gyászjelentés lett.

Emlékezzünk vissza, hogy az Ukrán Fegyveres Erők 128. dandárjának (Munkács) és a területvédelem 101. dandárjának (Ungvár) egységei is voltak azok között, akik Liszicsanszk közelében üstbe estek.
Nem ezeket akartak a Balatonra kuldeni? Most mar max csak rehabra mennek oda. Azert en annyira nem sirom tele a parnam ertuk. Nagy ukran hosok, alig van koztuk magyar, raadasul aki ezert az ukrajnaert harcolni akar... Az meg is erdemli amit valasztott.
Legalabb nem lesznek utban, ujra ugy jartak mint Debalcsevoban.
Pancserok.


Begyujtottak az oroszok a katlannak Liszicsanszknal.


Ez nagyott pukkant.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Az USA előtt is népirtás volt ott. A holland békefenntartók nem tudták megakadályozni.

Jugoszláviában volt egy konfliktus amit az USA beavatkozása úgy ahogy megoldott. Ukrajnában pedig az oroszok szándékosan csináltak egy konfliktust.
Te kis szerencsétlen, tényleg olyannak akarod megmagyarázni, Aki ott él??? Esetleg még grigorijnak is mesélj kicsit :D
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Ha egy orosz fenyegetodzesre az USA nem tud mit lepni barmelyik Balti allam eseten, akkor Kina mar most gyozott es minden mostani szovetsegese at fog allni a kinaiakhoz.
az USA-nak mar leterdeke, hogy ne nezzek teljesen balfasznak, mert akkor tajvan, japan, del korea ezt latva siman donthet ugy hogy besorolnak kina melle.

EZERT szamit Vilnius, ezert allomasoznak ott NATO es amcsi katonak.
Ezt jól látod!
Ha az orosz lép bármelyik kelet európai NATO tag ellen és a nagyok, azaz az atomhatalmak (USA, Francia, Angol) nem lép, a nyugatnak redőny. Ezért is vannak kényszerpályán.
Pontosabban, mint már írtam volt, az USA-nak kellett volna még legalább 3 év, hogy kiépítse a teljes és - általuk vélelmezetten - legalább 80%-os hatékonysággal működő rakétavédelmi rendszerét.
Hát nem lett meg.
Az orosz megszimatolta ezt, és lépett.
Ezzel kényszerpályára állítva Amerikát.
Namármost, ebből kiindulva, ha az orosz benyit taktikai nukival bármelyik keleti NATO taghoz és a "nagyok" nem lépnek, onnantól a forgatókönyv az, hogy:
  • az érintett azonnal kapitulál, hogy ne legyen folytatása a csapásoknak,
  • a nem érinett K-Eu-sok is (élen a románnal, bezárva a sort velünk) azonnal kilépnek a NATO-ból,
  • az orosz pedig egy puskalövés nélkül lenyeli az egész kelet közép Európát (nem azért, hogy megtartsa, hanem, hogy "semlegessé" tegye, azaz a NATO-t kiseperje innen).
Ha a nagyok lépnek:
- akkor totális atomháború lesz perceken belül.
A nagy kérdés, hogy értünk vállalnák-e önmaguk pusztulását. Igaz a másik választás egy nagy arcvesztés, de legalább életben maradnak.
Én arra tennék nagy összeget, hogy - mivel az USA nincs felkészülve egy totális atomháború megvívására - amit elvileg megnyerhetne, ha fel lenne készülve - el fog engedni minket. Ha az orosznál ősszel hadrendbe állnak a Szarmata rakéták, akkor még jobban elgondolkodnak azon, hogy megérné-e egy atomháborúba beleállni pl. a románokért.
Azonban az könnyen meglehet, hogy a mafla angolokat ráveszik az oroszok elleni rakétázásra, azzal, hogy majd esetleg helyettük kinyírják a medvét. Igaz oda lesz az öreg gyarmattartó is, de legalább kikaparta nekik a gesztenyét. Kit érdekel egy sziget, amikor övék lesz az egész világ. Csak azt felejtik el, hogy az orosz már megüzente nekik, hogy nem lesz olyan, hogy az atomháború csak Európára korlátozódik, kapni fog usánka is az áldásból. És itt jön az USA dilemma.
És a végére.
Miből lehet tudni, hogy az USA nincs felkészülve egy általuk megnyerhetőnek vélt atomháborúra (egyébként szerintem a felkészültet sem nyernék meg).
Hát abból, hogy amikor az orosz katonai és mindenféle kommunikációt megszakított (teljes csend lett a két fél között!) február 24 után vagy egy hétre, az USA majdnem síróra fogta, hogy beszéljen már valaki komoly személy az oroszoktól, mert mi van ha véletlenül félreért valamelyik fél egy dolgot és akkor atomkatasztrófa lehet.
Tessék??? Hát nem arról volt szó, hogy az USA már annyira toppon van a rakéta védelemben, hogy az orosz jöhet bármennyi raketyával?
Szóval kellett volna az a 3 év az USA-nak.
Ha az orosz most lép egy erősset, mondjuk litván vonalon, akkor kúrva nagy arcvesztés lesz a dologból a NATO-nak, ahogyan te is leírtad. A meglévő szövetségesi rendszer (ami nagyrészt USA korbács és cukorka irányítás alatt áll fenn) percek alatt dőlne le.
Benne van a pakliban, hogy ezzel kapcsolatban az USA is azt mondaná, hogy ezek után, hogy már nem ő osztja kizárólag a lapokat és egy lesz a több kártyás közül, már minek létezzen a világ.
Nagyon veszélyes a jelen helyzet.
A két nagyhatalom közül egyik sem akar veszíteni, mert az a végüket jelentené. Oo. esetében mindenképp, USA esetében a globális hegemónia teljes elvesztését, ami végül is, majdnem ugyanaz rá nézve (a dodónak és az ingyen lóvénak vége lenne, a népek fellázadnának, USA aprókra hullana szét).
 
W

Wilson

Guest
Ebből sem sok minden derül ki, főleg az nem, hogy egy lényegesen kisebb tűzerejű, 4xes árú Himars miben is tudna többet egy smerch-m rendszernél.
Egy másik oldalon azt olvastam, hogy a cepje akár 60ad része a sima smerchhez képest a modernizáltnak (nyilván ha nem preciziós csapást mérnek).
Van hozzá termobár is.
És ismétlem 4db kijön egy himars árán.
Himars a számlázásnál mondjuk mindent visz, az tény.
Itt egy összefoglalás amely "az alábbi értékelés nagyrészt Viktor Kevliuk , Andrii Ruzhenko és Olekszandr Khara, a Védelmi Stratégiák Központjának munkatársának az Ukrainska Pravdában ukrán nyelven megjelent cikkén alapul."
A cikk bemutatja az ukránoknak szállított amerikai MLRS-t és számbaveszi az orosz és ukrán oldalon használt MLRS-k műszaki jellemzőit is.

https://euromaidanpress.com/2022/06...n-mlrs-can-become-a-game-changer-for-ukraine/
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
767
2 286
93
Az USA előtt is népirtás volt ott. A holland békefenntartók nem tudták megakadályozni.

Jugoszláviában volt egy konfliktus amit az USA beavatkozása úgy ahogy megoldott. Ukrajnában pedig az oroszok szándékosan csináltak egy konfliktust.

Nem nem tudták,hanem úgy beszartak,hogy ha tehették volna,elásták volna magukat is...ne szépítsük a dolgot...
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 681
8 651
113
Ugy megoldotta ezt a konfliktust is az USA(na meg az összes többi nagyon hülye gyerek),hogy a Balkán puskaporos jellegét csupán négyzetre emelte.
Tényleg? Milyen háború volt az elmúlt 20 évben ott?
Te kis szerencsétlen, tényleg olyannak akarod megmagyarázni, Aki ott él??? Esetleg még grigorijnak is mesélj kicsit :D
Az albánok nem ott éltek? A szlovének? A horvátok? A bosnyákok? Jugoszlávia többsége nem akart szerb lenni. Nem értem miért kell ilyen mélyre nyalni a szerbeknek. Csak azért mert ők hagyományosan orosz szövetségesek? Ők követték el a határon túli magyarság elleni legnagyobb népirtást is...
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Mikolajiv térségében a felszabadítók Iszkander típusú taktikai ballisztikus rakétarendszerrel mértek csapást a fasiszta hohol pribékek állására.
Hohol tüzérségi eszközök megsemmisítése a hős felszabadítók által. Ezekkel sem fogják többé a gaz banderisták a békés lakosságot mészárolni !!!
A kijevi fasiszták továbbra is támadnák Donyeck civil lakosságát, de a hős felszabadítók légvédelme teszi a dolgát!

Russzkaja armija vszeh szilnej! Rabotajtye Bratyja!!! :hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
 
W

Wilson

Guest
Mondjuk egy fontos dolgot semmiképpen nem szabad kifelejteni. Ha beindul egy NATO-orosz haború szerintem az oroszok azonnal leszedik a nyugati műholdakat (GPS, katonai, telekommunikációst egyaránt) a tengeralattjárók pedig az optikai ( internet ) kábeleket kapnák szét a tenger alatt.

A nyugati államokra véleményem szerint ez sokkal súlyosabban hatna mint az oroszokra. A nyugati információs föleny jelentősen csökkene. Persze az oroszoknak se lenne műholdas felderítèse Hiszen a nyugati államok ugyanezt tennék.

Az oroszok leállítanák az energiahordozók, élelmiszer és a nyersanyagok exportjàt (kőolaj földgáz urán) akkor a nyugati államok nagyon nehéz helyzetbe kerülnének.

Ez lenne a tipikus helyzet amire mindenki rámenne. Talán annyi különbséggel hogy az oroszoknak ez nem lenne olyan nagy változás. (Amíg kaja és vodka van addig az oroszok többsége ellenben) Egy átlag amerikai áram nélkül vagy egy nyugat európai fűtes nélkül és kaja nélkül hát nem lenne boldog. Hát még az a néhány millió afrikai/közel-keleti aki a nagy jólet miatt érkezett nem kap segély, lehet hogy mégse lesz.
Az orosz oldalon is jó pár tanulmány jelent meg a műholdak leszedésének problámájáról,és ők is arra jutottak,hogy nem éri meg fizikailag megsemmisíteni az ellenséges műholdakat mert olyan láncreakciókat indít el amely az oroszok műholdjait is nagyon könnyen megsemmisítené pontosan ennek a kiküszöbölésére fejlesztették ki és még most is fejlesztik a műholdak elleni orosz elektronikus fegyverrendszereket.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Az orosz katonai akciót az első pillanattól fogva elleneztem, na nem valami elvont hagymázzal nyakon öntött álszent „szeressük egymást” baromság miatt, hanem azért, mert függetlenül a katonai végeredménytől maga a háború megindításának szükségszerűsége orosz vereség.
Szerintem ezt rosszul látod.
Most, hogy léptek 50-50% az esélye egy győzelemüknek (ha csak Ukrajnát húzzák be, már akkor győztek, ti. óriási arcvesztés lesz a nyugatnak ez).
Ha nem létek volna, akkor napról napra kevesebb esélyük lett volna, még az ukránok ellen is. Azokat a nyugat folyamatosan fejlesztette fel őket, és 2-3 éven belül elérték volna azt a szintet, hogy nekimehettek volna a medvének, akár a győzelem esélyével is. Kellett volna még idő, de az orosz nem adta meg. Pedig messziről nézve igazából nem volt oka a támadásra (mert az csak mese a jónépnek, hogy azért támadt a muszka, mert 25-re volt időzítve az ukrán támadás Donyeck ellen /remélem ezt Te nem vetted be/).
A másik, amiről a fenti posztban írtam és szintén az idő a főszereplője, hogy az USA még nincs készen technikailag egy általa megnyerhetőnek vizionált atomháborúra. Még kellett volna pár év számára, hogy készen álljon (legalábbis egyes agyament USA stratégák szerint). Ha elérték volna azt a szintet, hogy szerintük megfogják az orosz rakéták nagy részét (tucatnyi nagyváros és pár 10 milliós veszteséggel eleve számoltak - micsoda emberbarát egy bagázs), akkor lehetett volna indítani az ukránokat az orosznak, hogy az majd veresége elkerülése okán, kínjában atomot vessen be, hogy erre válaszul a hős Amerika letörölje a gaz atomozó medvét.
Na hát ez a terv nem jött össze.
Az orosz ezt a két lemaradást használta ki és az idővel, a fizika legnagyobb talányával, vágott vissza.
Persze mindez csak akkor igaz, ha az orosz nem játszik össze a globalóelittel a nagy világrend eljövetele és az azt megelőző/bevezető great reset megvalósítása érdekében. Mert ha ez így van, akkor úgy is mindegy, hogy látjuk-e a valóságot vagy sem.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 966
82 832
113
Egy kis tuzeso az ukran poziciokra.

Bárhogy is alakul a háború, Ukrajna 2/3a megmarad, vagy semmi, elképesztő mennyiségű pszichiátriai melós kell majd a harctérről élve vagy sebesülten visszatért ukrán katonák kezelésére. Nagyon durva ez az egész, és ez még a finomabb része a dolognak. A durvák folyamatosan vannak. Be kellene dobni azt a törcsit ukránéknál, mert az a férfi aki túléli, totál idegbeteg lesz élete végéig ...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 375
45 746
113
Olvasok itt sok okos és néhány kevésbé okos hozzászólást is, igaziból nem mennék most bele a részleteibe a dolognak, inkább csak zanzásítva összefoglalnám azt, ami az elmúlt 4 hónapban lecsapódott számomra.

Az orosz katonai akciót az első pillanattól fogva elleneztem, na nem valami elvont hagymázzal nyakon öntött álszent „szeressük egymást” baromság miatt, hanem azért, mert függetlenül a katonai végeredménytől maga a háború megindításának szükségszerűsége orosz vereség. Egy sokáig jó irányba tartó és jól kimódolt stratégia kudarca.

Komoly kérdések vannak, ami mellett valamilyen rejtélyes okból a tömeg lazán elsétál:

1. Hogyan történhetett meg az, hogy a Kreml 2014-ben simán elaludt Kijevvel kapcsolatban és nem érzékelték a neokon puccs előkészítését majd a sima lebonyolítását?

2. Ha ahhoz volt elég mersze az oroszoknak, hogy a Krímet egy laza mozdulattal (valóban mestermunka volt) lecsatolják, akkor a Donbássz térségét miért hagyták magára? Lázadást egyéb tartományokban is tudtak volna szítani úgy, hogy a Krímmel együtt Ukrajna egyik, ha nem a legértékesebb területe is helyből annektálódik.

3. 8 éven át ment a végtelen huzavona a minszki megállapodások körül, amit bár Berlin és Párizs még támogatott is volna, de az USA nem engedte az aktuális ukrán vezetésnek, hogy végrehajtsa. Moszkva 8 éven át mégis miben reménykedett? Ez csak időt adott arra, hogy az új amekrán kormány felkészüljön egy fegyveres konfliktusra.

4. Ha már katonai akciót indítanak, akkor miért egy jóval kisebb haderővel nyomulnak be Ukrajnába, mint az alap ukrán haderő?

Ezek a kérdések az oroszok felé állnak, olyan válasz pedig nem létezik, amely ne lenne így vagy úgy „konteószagú”, ezt pedig a nagyérdemű egy részének az orra nem bírja, az is igaz, hogy konteómentes értelmes válaszokat sem tudnak adni ezekre a kérdésekre. Mindegy, lapozzunk.

5. Ukrajna 8 éve készül a nagy leszámolásra, az USA/NATO adott pénzt, paripát, kiképzést, real-time információkat, ennek ellenére – beleértve a kezdeti orosz bénázásokat is – az ukrán haderőnél kisebb orosz katonai erőt az ukránok nemhogy visszaverni nem képesek az eredeti határok mögé, de folyamatosan teret vesztenek. Hogyan fordulhat elő az, hogy a védekezőnél kisebb haderő egy ekkora arcvonalon képes előre nyomulni, több mint 2600 települést elfoglalni és a védekező csak ott és csak akkor tud valamennyit visszanyomulni, ha a támadó előtte eltakarodik a környékről?

6. A nagy dérrel-durral beharangozott Nyugati szankciók bár okoznak problémákat Oroszországban (és az EU-ban is), de egyelőre híre-hamva sincsen a beharangozott orosz pénzügyi, gazdasági, társadalmi, politikai és katonai összeomlásnak. Értem én, hogy 4 hónap erre talán kevés volt, de Oroszország ellen nem 4 hónapja van szankciócunami, hanem évek óta, mostanra több, mint 1100 élő szankció van ellenük, ami világrekord. Azt azért nem árt tudni, hogy kábé 35 ország szankcióz, 160 ország meg nem, ami azért figyelemre méltó, miközben a nyugati mainstream igen szerényen nemzetközi közösségről haluzik.
Azt viszont nem értem, ha valaki rogyásig van minden alapvető nyersanyaggal, képes az alapvető szintnél jóval magasabb színvonalon az önellátásra és mellesleg több ezer bevethető atombombán ücsörög, azt mégis hogyan lehet hatékonyan kizárni ebből a világból?

7. Egy ideje figyelemmel kísérem a brit tudósokat/hírszerzőket, illetve az általuk előadott tananyagot, de meg kell mondanom, hogy néha nem tudom, nem-e a Monty Pythont látom. Elképesztőbbnél elképesztőbb teóriák, információk, hírek és jóslatok ömlenek ránk hetente hétszer, bár ezek forrása mindig Nevenincs. Kezd vicces lenni a dolog, ami egyben tragikus is, mert ide jutott az egykor méltán híres brit sajtó és politika.

Összefoglalva a dolgot azt kell mondjam, hogy az oroszok a saját kapujukban elaludtak, stratégiai hibát hibára halmoztak, majd igen szerencsétlen módon megindítottak egy hadműveletet, aminek nem látszik a valódi vége és végeredménye. Nehezen tudom elképzelni azt, hogy Nulland 5 milliárd dolcsija után ne lett volna Moszkvának 20-25 milliárd dolcsija arra, hogy mindenféle háború nélkül legyen egy ellen-Majdan 8 éven át bármikor. Ne feledjük, a világ egyik legkorruptabb országáról beszélünk, Ukrajnában pénzért minden is elintézhető.
Azt is nehezen hiszem el, hogy az orosz haderő TESCO gazdaságos méretben indít hadműveletet egy Ukrajna ellen, miközben – állítólag, a Nyugat szerint – egész Ukrajnát akarták elfoglalni. Mindezt egy kvázi kisebb haderővel, mint ami a Magyar Néphadsereg volt anno fénykorában…
Az sem egészen tiszta, hogy a Nyugat által beindított szuper szankciólavina csak ennyit ér, mármint Oroszhonnal kapcsolatban. Az EU más tészta, na Európa ellen egészen jól működik Putyin megbüntetése.

Timmermans és a többi magasan képzett eurobürokratát hallgatva eszelős ötletbörze ömlött szegény Európa nyakába Putyin büntijére, az egész kezd valami közepes szadomazo élvezkedésre hajazni. Ne fürödj, csak hetente kétszer, ne használj gázt, ne vegyél kőolajat és ezzel büntesd VVP-t.

Remek ötletek, de mondok egy jobbat!
Szerintem az EU összes polgára fejezze be az evést és ivást, levegőt se vegyen, sőt, a legjobb, ha mindenki felköti magát és ezzel jól megbüntetjük ezt a galád Putyint. Mutassuk meg neki!
Számomra hasznos összefoglaló és önálló következtetésekre jutsz. Én se katona, sem politikus nem vagyok, próbálok józanul mérlegelni. Szerintem:
1) Ha elaludt Oroszország, akkor az 2014 előtt volt. A Majdan előkészítése hosszú folyamat volt, kezdve az EU-n, majd az USA-n folytatva. Az orosz titkosszolgálat nem működött jól. De: a világ legjobb titkosszolgálatával kellett volna megküzdenie.
2) A Krím elfoglalásának konkrét oka a katonai bázisról szóló szerződés felmondása, amelyet a NATO számára kívántak juttatni. Ez lépéskényszert jelentett számukra.
3) A Krím elfoglalása -szerintem (De katonák majd igazolnak vagy megcáfolnak.)- nagyságrendekkel kisebb feladat lehetett, mint Ukrajnával háborúba keveredni. Európa 2. legnagyobb területű országa. Erre az utóbbira nem voltak sem gazdaságilag, sem katonailag, sem politikailag felkészülve. Azért lehetett látni, hogy Oroszország számos diplomáciai manővert hajtott végre. Próbáltak tárgyalásos úton (Minszk 1., 2.) megoldást találni.
4) Ahogy olvasom, csakugyan a világ egyik legkorruptabb országa, de megint az a sejtésem, hogy a zavarkeltésben nem csak az ukrán elhárítás lépett volna közbe, hanem a jóval potensebb amerikai is.
5) Az Európai unióban sem igazán jól alakultak a dolgok, és az USA-ban sem. Szélsőségesebb politikusok kerültek hatalomba, és van az a pénz, amellyel megvehetők. Ezt nem lehetett előre látni (Trump bukása, Angela Merkel visszavonulása, Nagy.Britannia kiválása, pálfordulása.).

Minden csak utólag világosodik ki.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 089
9 063
113
Kárpátaljai magyar férfiak új sorozási módszere:
Ma délután, egy ismerősömre törték rá az ajtót a 4. emeleti lakásában.
Behívót az után irattak vele alá, mig pár másodperces ajtón dörömbölés után a családra törték az ajtót.
Csöngetés? Az már felesleges úri luxus a mai világban.

Az illető 50 év körüli, katonaviselt, és több betegségen átesett nem igazán jó börben volt az elmúlt években.
Magyar nemzetiségűt hurcolnak el más nemzetek háborújába - ilyen állapotban, biztosan jó még Zseli szerint ágyútölteléknek..

Más:
Az egyes kisebb kárpátaljai községek, városok tanácsánál összeírták a magyar kimenekülők ideiglenesen üresen álló lakását.
Az ukrán nemzetiségű menekültek részére fogják az ideiglenesen "kiutalni"
Nem tudom hogy ez a zseniális rendelkezés végrehajtása hol áll, de hasonló a helyzet mint 1945-ben, akkor mintegy 600 000 magyar lakos helyére tulnyomó részt ukrán, kisebb részben orosz lakos katonát telepítettek be.
Amikor visszakerül Kárpátalja majd kapnak egy szép jegyet Kijevbe.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 089
9 063
113
Bárhogy is alakul a háború, Ukrajna 2/3a megmarad, vagy semmi, elképesztő mennyiségű pszichiátriai melós kell majd a harctérről élve vagy sebesülten visszatért ukrán katonák kezelésére. Nagyon durva ez az egész, és ez még a finomabb része a dolognak. A durvák folyamatosan vannak. Be kellene dobni azt a törcsit ukránéknál, mert az a férfi aki túléli, totál idegbeteg lesz élete végéig ...
Az tuti. Egy részüket felszívja majd az alvilág :(
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 837
113

Sky News: az ukrán elit egység katonáinak 80 százaléka meghalt vagy megsebesült.​

2022-06-26 15:37

A brit Sky Newsnak a frontvonal közelében, Szeverodonyeck városától délre nyilatkozó századparancsnok szerint a 2018 óta együtt harcoló, tapasztalt katonák magja odaveszett.

Az ukrán tengerészgyalogosok egyik elit egységének parancsnoka a Sky Newsnak elmondta, hogy a legjobban kiképzett katonáinak többsége megsebesült vagy meghalt.
Olekszandr századparancsnok a frontvonal közelében, Szeverodonyeck városától délre elmondta, hogy a tapasztalt katonák magja, akik 2018 óta együtt harcoltak, odavesztek.
“Az egységem 100%-ban hivatásos katonákból állt, akiknek rengeteg tapasztalatuk van. Most 80%-uk súlyos sérülések vagy halál miatt harcképtelen” – mondta.
Az Ukrajnát az Oroszországgal vívott négy hónapja tartó háborúban támogatókat riasztó megjegyzésekben azt mondja, nem tudja, meddig bírja ki az egysége az ilyen veszteségeket.
“Nem is tudom, hogyan válaszoljak erre a kérdésre” – mondja Olekszandr. “Nehéz. Nehéz, de nincs más választásunk”.
Szergej Haidai, Luhanszk kormányzója a Szeverodonyeck védelmében életüket vesztett emberek számára hivatkozva azt mondta, hogy az ukránok megkezdenék a kivonulást a lerombolt városból a folyamatos orosz légi és szárazföldi támadások közepette.
Oleksandr parancsnok szerint a harcedzett katonák elvesztése érzelmileg megviselte az egységét, amelynek tagjai “egy nagy családként” tekintettek egymásra.
Most az új újoncok harcra való felkészítésének felelőssége hárul rá.
“Ritka, hogy csak ülünk itt” – mondja.
“Általában mindig lőgyakorlatokat, taktikai kiképzést, orvosi és mérnöki gyakorlatokat végzünk.”
“Az aktív harcok során sok sebesültünk és halottunk van, így új emberek lépnek a helyükre, és az új emberek kevésbé felkészültek.
“Folyamatosan edzenünk kell, hogy az egységem jól felkészült legyen.”
Oleksandr parancsnok azt állítja, hogy az orosz harci veszteségek még magasabbak, és a Sky News-t elvitte az Avdiivka város közelében zajló nagyobb ütközet helyszínére, hogy érvelését alátámassza.
Azt mondja, hogy egysége visszaverte az orosz páncélos oszlopok többszöri kísérletét az ukrán vonalak áttörésére, 19 járművet semmisített meg, és több tucat ellenséges katonát ölt meg.
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
606
7 271
93
Az USA előtt is népirtás volt ott. A holland békefenntartók nem tudták megakadályozni.

Jugoszláviában volt egy konfliktus amit az USA beavatkozása úgy ahogy megoldott. Ukrajnában pedig az oroszok szándékosan csináltak egy konfliktust.
akarod mondani az amerikaiak. az ukránok teljesen jól elvoltak oroszként. 2012-ben az ukrán rádiók, TV-k, újságok 80%-a, az internet 90%-a volt orosz. Kijevben a köznyelv orosz volt, a radában oroszul folytak az ülések. 2008-ban egy Gallpu felmérésnél 83%-a inkább oroszul töltötte ki a kérdőívet, pedig választhattak. Többmillió ukrán élt, dolgozott oroszországban, Zelenszkíj is állandó szereplő volt a ruszki TV-kben. Az eurovíziós förmedvényben 2013ig egymást szopták fel az oroszok és az ukránok, mindig egymásnak adva a maximumot.

Ha magára hagyod az ukrajnai népet, az magától előbb-utóbb betagozódik az oroszba, hiszen az.

Ukrajnában pedig az amerikaik szándékosan csináltak egy konfliktust. Be is vallották.
Hónapokig senkit nem érdekelt a tüntikézés a majdanon, aztán vitték a kommandósokat, akik a rendőrökre is és s tüntetőkre is rálőttek, ezzel elszabadult a káosz. Közben Korszunnál krímieket lincseltek, odesszában embereket gyilkoltak le.

Te meg elintézed annyival, hogy nem volt szép?
Ha most nem lép Putyin, az orosz államiság kerül veszélybe, és az a jövőben sokkal több áldozattal járt volna.
Az áldozatok száma azok miatt nő:
-akik városokat, civileket használnak pajzsként (ukrán nácikok)
-akik nem adják fel, amikor már esély sincs (hitlerista ukrán nácikok)
-aki egy ekkora bulihoz még drogot, piát és kurvákat ad (amerikaiak és hűbéreseik)

Tisztességes ember csakis az oroszok oldalán állhat ebben a konfliktusban.

jurgenbauer said:
Bárhogy is alakul a háború, Ukrajna 2/3a megmarad, vagy semmi, elképesztő mennyiségű pszichiátriai melós kell majd

Ez olyan Karadzsicsos volt :) Egyszer egy interjúban megkérdezték, mihez kezd majd a háború után. Azt mondta visszamegy pszichiáternek, mert renegeteg embernek lesz szüksége rá :D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 357
77 036
113
Ezeket az új dögöket a nato ellen tartogatják.
A bmp2-re is csináltak a zoroszok pótpáncélt, amit föl löhet rakni rája.
Egy darab T-15-ösük sincs, mit tartogatnak? A semmit?
Hát igen, ki is jön ennyi vasanyagból 3-4 Bmp.
Pont úgy ahogy egy királytigris vasanyagából is kijött 3db t34-85.

Elméletben a királytigris ami mindent visz.
Tudod melyik volt a nyerő kombináció a harctéren?

Az a baj, hogy Te nem érted mi a különbség az elmélet és a gyakorlat között. Tudom, hogy elméletileg semmi...


A korábbi személyeskedésedet, a gondolom szerinted nem volt az.. jellemfejlődésnek veszem a csúsztatásaid után.
Az a probléma kis elméleteddel, hogy a világon rajtad kívül senki sem tudja, hogy mi a különbség az elmélet és a gyakorlat közt (megjegyzem az Kurganyec-25-öt pont a nem megfelelő védettsége miatt kaszálták el, pedig az úszott is).