[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 997
23 122
113
Amikor szóba kerül a háború, egyesek mindig azzal jönnek, hogy Oroszország az agresszor. Hogy mi vezetett el ide, mit puccsolt az USA, miért puccsolt, miért használta fel Ukrajnát, miért olyan Ukrajna, amilyen, mi vezetett el a felfegyverzéséig az nem számít. Az, hogy mit miért tett Oroszország, senkit sem érdekel. Csak az a duma jön elő mindig, hogy OO az agresszor és ezzel el van intézve. Az USA ilyenkor szintén nem számít, de 1945 után másodszor Oroszország indít egy háborút, akkor csakis hibás lehet, csak mert ő az agresszor. Ilyenkor semmi se számít. Hasonló USA helyzetben meg majd ismét félrenéz a világ, tudósít róla CNN és ennyi. De OO agresszor, tehát csakis ő a hibás. Reménytelenek.
Mert az USA marketingje jobb, ha belegondolsz elég csak a Hollywoodi filmeket megnézni,a filmekkel és a nyomtatott sajtóval, illetve már most a digitális és a közösségi média felhasználásával könnyebb az embereket befolyásolni, ezért is volt sok külföldi önkéntes, fogalmuk sincs miről van szó, aztán amikor arcon baszta őket a valóság, hogy a nyugatiak nem szuperhősök (Hollywoodi klisé), illetve megismerték az ukránok igazi arcát (elégtelen felszereléssel való hadbaküldés, stb amiről a dezertált önkéntesek beszámoltak) azért elég kiábrándítóan hat...

főleg hogy nem rongyfejű tevezsokékkal, meg bolond óbégató néggerekkel kell harcolni, és ezek kurvára visszalőnek, jól felszereltek, szervezettek, és hasonló (vagy jobb) képzettségűek mint ők.

Az USA egyébként mikor ismerte be hogy tévedett? :)

Van egy film aminek a címe a CIA titkos háborúi, ezt ajánlom mindenkinek megnézésre (online fent van a neten) ahol prominens szereplők, a CIA ex elnökei, munkatársai beszélnek a 2vh-t követő időkről és az amerikai kormány háborúiról, és kivétel nélkül az jön le, hogy a szolgálat rendre elszámolja magát utólag kiderül, hogy 10 esetből 9 alkalommal rosszul mérik fel a helyzetet, szerintem most is ennek vagyunk a tanúi, mert a szankciókat ugyan meghozták, de kb szart sem érnek, a fegyvereket küldik az ukránoknak, kb szart sem érnek, Oroszországot térdre akarták kényszeríteni de kb szart sem értek el, és mindig azt olvasod a hírekben, hogy Putyin hogy elszámolta magát, milyen keményen ellenállnak az ukránok (ugyan mit tehetnek mást a behodoláson kívül??), meg persze a sokásos mantra, pénteken becsődöl Oroszország, Putyin olyan beteg, hogy már tegnapelőtt meghalt az oligarchák, vagy a katonai vezetők megbuktatták,sikeresen elszigetelték az oroszokat, senki nem áll szóba velük, senki nem vesz tőlük semmit, rakétájuk sincs több stb stb stb

Ezeknek valamiért pont az ellenkezőjét látjuk, de az USA sosem fogja beismerni hogy megint rosszul mérték fel a helyzetet, megint lenulláznak egy országot (jelen esetben Ukrajnát) a hülye kis játékuk miatt, meg persze kihúzzák a szőnyeget az EU alól is egy füst alatt...

Pedig a CIA-n belül elég komoly elemző csapat dolgozik, csak ezek szerint ilyen rosszul :D

Persze a saját hibájuk beismerésén kívül egyszerűbb azt mondani hogy az oroszok az agresszorok, csak hát az ok és okozat ami állandó.

Bocs ha kihagytam valamit
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 697
28 093
113
"Az elmúlt napokban szisztematikus tűzcsapások érik a szigeten található orosz objektumokat. A korábbiakhoz képest Kijev egyértelműen változtatott taktikáján, amelynek lényege az orosz személyzet és lőszerkészletek kimerítése. Elsőként ehhez szükséges egy Bayraktar TB2 drón, amely az orosz légvédelem hatósugarán túl megfigyeli és koordinálja az eseményeket, illetve az ukrán partokon elhelyezett tüzérségi ütegek. Ezek kezdetben pontatlan lövésekkel veszik célba a szigetet, amivel nem csak az azt védő erőket kötik le, de folyamatosan fogyasztják ki a légvédelem utánpótlását. Ugyanis bár a 155 milliméteres gránátokat nem, de a tüzérségi rakétákat képes a légvédelem elfogni. Második ütemben – főképp a reggeli órákban – következnek az immár célzott lövések, amiknél az ukrán fél a személyzet kifáradására játszva próbál találatokat elérni. Az adott lövések közti időszak 30 és 5 perc között változik, de a napokban az intervallum egyértelműen csökkent. Az akciók közti szünetekben pedig a belövések a szigetre utánpótlást szállítandó Fekete-tengeri Flotta hajóit veszélyeztetik a térségbe telepített AGM-84 Harpoon és R-360 Neptun hajó elleni rakétákkal együtt. Kérdés ilyen terhelés mellett vajon az orosz védelem meddig tudja elhárítani a támadásokat, főleg, ha azokat esetleg egy, a májusihoz hasonló deszant kísérlet követi."
Szép, szép, csak közben az oroszok? Malmoznak? F.szverés? Póker? Vagy hogy képzelte Billy a Macskafogóból? Elmegy ez árkon-bokron?
Oroszok inkább a tüzérség diszlokációját, illetve a logisztikai hátteret támadják, állítólag az M777-ek mellett már CAESAR is megsemmisült a Kígyó-sziget közeli harcokban (részletek következő cikkben). Plusz opcióként pedig mindig ott van az, hogy egy tűzzsákot képezve bevozzák oda az ukránokat ahonnan majd megkezdődik a cirkáló rakétás pulykavadászat, de ez tényleg már ilyen minden utáni végső lehetőség. Miután viszonylag konstans - és kiszámíthatóan - támadják az ukránok a szigetet, könnyen megállapítható a tüzérség hova települt, aztán oda már könnyebb szerelmes csomagokat küldeni. De mindenképp problémás a sziget ellátása, egyes sztorik szerint miután az ellátóhajó civil személyzete megtagadta a kipakolást, a magas rangú tiszt saját maga rakta ki a Pancir/Tor rakományt a Kígyó-szigeten az ukrán támadások mellett. Miután már úgyis Veszprémbe hazaérve kissé alkoholizált állapotban vagyok, egy tálca Pilsnert (vagy egy üveg 72-es Tatrateát, kinek mi szimpatikusabb) felteszek arra, hogy az oroszoknak sikerül megtartani tartósan hosszú távon a szigetet.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 878
40 754
113
Tegnap esti összefoglaló.

Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe június 29-én este​

Szergej Storozsev ma 01:45-kor


Az elmúlt nap aktuális adatai
144-144 hadifogolycseréről érkeztek hírek, köztük „Azov”-ról, ezt említette az ukrán fél. A felháborodást valamelyest csillapította az időben érkezett nyilatkozat, a DPR vezetője , Denis Pushilin , aki pontosított néhány pontot – az ukrán fegyveres erők harcosai között sok a rokkant, cserébe sok embert adnak. , beleértve a katonai pilótáinkat is.
A helyzet a frontokon
Harkov front:

Egyes hírek szerint június 29-én az RF fegyveres erői hosszas összecsapások után kiűzték Dementjevkából az ukrán fegyveres erők harcosait. Uda és Prudjanka irányában is van előrelépés. Folytatódik az intenzív tüzérségi munka az Ukrán Fegyveres Erők Chuguev, Zolochiv, Tsirkuny, Kutuzovka, Bogodukhov, Slatino és Harkov állásain.
Izyum-szláv front:
Nem történt komoly előretörés az orosz csapatok részéről. Kurulka közelében lelőtték az ukrán fegyveres erők Szu-25- ösét .
Lugansk front:
Folytatódik a harc Liszichanszkért. Sötétedéskor érkeztek jelentések, hogy a finomítót a szövetséges erők foglalták el. Ez valójában azt jelenti, hogy a Zolotarevkán keresztül Szeverszkbe vezető utat elvágták. Már június 29-én délután jelentették, hogy az ukrán fegyveres erők harcosainak a még fegyveresek által ellenőrzött Belogorovkán keresztül sikerült veszteséggel elhagyniuk a várost, ennek eredményeként mintegy 500 fegyveres szállt ki. Folytatódnak a csetepaték a városban , igyekeznek végre a nyugati oldalról lezárni a települést.
Donyeck front:
A felsőbbrendű ellenséges erők ellenállása ellenére a PMC "Wagner" harcosainak sikerült előretörniük, és megvették a lábukat Klinovoje lakónegyedében. A Kodema, Semigorye, Novolugansk és Uglegorsk hőerőművek továbbra is a fegyveresek alatt állnak.
Déli front:
A földön nem volt összecsapás, ami a levegőről nem mondható el - Bashtanka térségében egy ukrán MiG-29- est, Arhangelszkben pedig egy Mi-8-as helikoptert lőttek le . A Szu-25 megsemmisült Kvitneve-ben, Herson régióban .
Érkezés:
Június 29-én bombáztak Sztahanovot, Popasnaját, Kremennaját, Jaszinovataját és Donyecket.
Kalibrációk:
Június 29-én az orosz légiközlekedési erők megtámadtak egy katonai létesítményt Odesszában. Lebombáztak egy volt téglagyárat a harkivi Zolochivban – a tűzvészből ítélve raktár volt ott. A Harkov közelében található óvodában megsemmisült a Kraken parancsnoki beosztása. A leghangosabb volt az ütés Nikolaevre - a zsoldosképző központra és az Okean üzemre -, a hírek szerint ott volt az Ukrán Fegyveres Erők "Dél" hadműveleti parancsnokságának főhadiszállása, ahol minden Herson irányú műveletet terveztek. Két tábornok, több mint 20 tiszt és jelentős számú katona vesztette életét .
A világban:
A NATO főtitkára bejelentette hogy Oroszország és Kína „nyíltan kihívja a szabályokon alapuló világrendet” .
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 836
113
Az AFU 10. hegyi támadó brigádjának parancsnoki állományát szállító konvoj "️tvatels" általi megsemmisítésével kapcsolatos információk megerősítést nyertek.

Az ukrán fegyveres erők parancsnokai alárendeltjeikről lemondva megpróbáltak kitörni a formálódó bekerítésből, de a hírszerzés kiszúrta őket, és hatalmas tüzérségi tűz alá kerültek.

A halottak számát később, a holttestek közvetlen megszámlálása után fogják meghatározni - mondta Miroshnyk LNR-nagykövet, megerősítve a korábban általunk közzétett információkat.

https://t.me/RVvoenkor/17848
 

kw3v865

Well-Known Member
2022. április 11.
268
820
93
Ennyit oltek meg az ukranok?
Az ukranokrol is van ilyen?
Megneznenk.
Nem gondolom, hogy ezek a harctéren estek el (20, max. 30 ezer, nem sok). Viszont a kivándorlás igencsak jelentős tétel (a migrációs egyenleg nagyon negatív). Ha hozzátesszük, hogy elsősorban a képzettebb, középosztálybeli népesség hagyja el az országot, akkor még fájóbb veszteség lehet.
Ha találok ilyen statisztikát az ukránokról, akkor megosztom azt is. Nyilvánvaló, hogy náluk sokkal jelentősebb a lakosság csökkenése. A jelen helyzetben nem is lehet pontosan mérni szerintem.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 836
113
CSATA LISZICSANSZKÉRT: ÚJABB OROSZ TÉRNYERÉS, ÚJABB HÁBORÚS BŰNÖK AZ UKRÁN ERŐK RÉSZÉRŐL.

28june2022_Eastern_Ukraine_Severodonetsk_map-2.jpg


Június 29-én az Orosz Föderáció, a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságok közös erőinek előrenyomulása több irányban a Luhanszk-Szeverodonyecki metropolisz térségében. Különböző jelentések szerint jelenleg mintegy 1500 ukrán harcos és külföldi fegyveres állomásozik Lisicsanszk városában.

A frontvonalról érkező első jelentések szerint az orosz vezetésű erők ellenőrzésük alá vonták a Luhanszki Népköztársaságban lévő Privolie városát. A város a Szeverodonyeck-Lisicsanszk nagyvárosi terület északnyugati peremén található. Az orosz siker azután volt lehetséges, hogy az előrenyomuló egységek június 28-án átkeltek a Szeverszkij Donyec folyón, és megvetették lábukat a jobb parton.

A Privolie város feletti orosz ellenőrzés elvágott egy másik visszavonulási utat az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) számára Liszicsanszkból Szeverszkbe.
Az orosz vezetésű csapatok legfontosabb célja, hogy ellenőrzésük alá vonják Novodruzsevszk nagyobb városát, ahol az agglomerációban található a teljes AFU-csoportosulás irányítási pontja, valamint az idegenlégió koordinációs központja.

L-1.jpg


Az orosz vezetésű erők újabb előrenyomulását jelentették a várostól nyugatra fekvő Liszicsanszki olajfinomító területéről. Ez volt egykor az AFU egyik fő csomópontja, raktára és utánpótlási bázisa a térségben.

Többnapos harcok után a létesítmény a jelentések szerint június 29-én orosz ellenőrzés alá került. Az Ukrán Fegyveres Erők 108. zászlóalja szinte teljesen megsemmisült a liszicsanszki olajfinomító harcai során. Az orosz védelmi minisztérium szerint 350 emberből mindössze 30 maradt életben.

A harcok már Lisicsanszk városának utcáit is elérték. A harcok a város déli és délnyugati részén törtek ki. Az orosz vezetésű egységek Volchejarovka városából az Oktyabrszkaja sugárút mentén és a Sztálingrádi hősök mentén a Matroszkaya bánya falu térségében nyomulnak előre.
Liszicsanszk külterületén Verhnekamenka, Malorjazancsevo, Topolevka, Szpornoje és Belaja Gora térségében folytatódnak a harcok.

Az AFU néhány különálló csoportja az ostromlott Liszicsanszkból Szeverszk felé próbál menekülni. Az AFU katonai vezetése további erőket helyezett át Szeverszk térségébe, köztük a 25.A heves harcok következtében mindkét fél súlyos veszteségeket szenvedett. Az orosz védelmi minisztérium szerint kritikus élelmezési válság van az ukrán fegyveres erők 115. gépesített, 79. légideszant támadó és 25. légideszant dandárjának Lysychansk irányában tevékenykedő egységeiben. Az éhínség miatt számos esetet jegyeztek fel, amikor a katonák elhagyták állásaikat és dezertáltak. különálló dandár harci csoportját az avdejevkai frontvonalról, aminek célja, hogy megakadályozza az előrenyomuló orosz erők csapdájának bezárását.

Szeverszk térségében az AFU megerősíti védelmét, felkészülve a közelgő orosz előrenyomulásra Liszicsanszk elvesztése után.

A kijevi harcosok egy része megadja magát, köztük a térségben állomásozó külföldi zsoldosok is.

Június 28-án az LPR erői 10 külföldi zsoldost ejtettek túszul Lisicsanszk közelében - jelentette a köztársaság belügyminisztériuma. A külföldi harcosok nem részesülnek hadifogoly státuszban.

Az orosz vezetésű erők előrenyomulása közepette a Szeverodonyeck-Lisicsanszk metropolisztérségben újabb háborús bűncselekmények eseteit regisztrálják az újonnan elfoglalt területeken.

Patrick Lancaster külföldi újságíró arról számolt be, hogy ukrán katonák meggyilkoltak egy civil férfit Lisicsanszk térségében.

Lisicsanszk közelében, a "Lisicsanszki üstön", ahol állítólag több ezer ukrán katonát vettek körül az orosz és LPR erők, számos kisebb katonai állást találtunk a híd közelében, amelyet Ukrajna felrobbantott, hogy megpróbálja megállítani az orosz előrenyomulást.

Ezen a területen találtuk meg egy civil holttestét is, amelyről kiderült, hogy három golyó ütötte lyuk volt a fején. A férfi feje mellett egy ragasztószalaggal körbetekert fekete műanyag zacskó volt. Meg kell jegyezni, hogy az orosz és az LPR erői csak 2 napja vették át az ellenőrzést ezen a területen, és a holttest nyilvánvalóan több hete, ha nem hónapja bomlott.


Figyelembe véve az összes bizonyítékot, amelyet ott láttunk és ebben a jelentésben dokumentáltunk, a logikus következtetés az, hogy az ukrán erők ismeretlen okból letartóztattak egy civilt, majd egy zsákot tettek a fejére, és háromszor a feje felső részébe lőttek.

Felszólítok minden kormányzati tisztviselőt és újságírót, hogy folytassanak teljes körű vizsgálatot az ukrán csapatok által elkövetett nyilvánvaló háborús bűncselekmény ügyében.


Egy másik esetet is jelentettek civilek meggyilkolásáról az iparvidékről. Az ukrán neonácik által megölt civilek holttesteit Lisicsanszk külterületén találták meg. Holttestüket kőolajtermékek tárolására szolgáló tartályokba dobták. A hátrakötözött kezű holttestek civil ruhát viselnek. Úgy tűnik, a közelben volt egy neonáci ellenőrzőpont, és így bántak a civilekkel.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113

Ha ez igaz ez is érdekes fordulat....​

Ukránok segítségével vettek be egy Kijev megyei várost az oroszok

Oroszországnak aktívan be kell vonnia Ukrajna felszabadított területein az ukrán fegyveres erők azon harcosait, akik megadták magukat, és a 25–40 év közötti férfiakat – mondta Hennagyij Alehin katonai megfigyelő és tartalékos ezredes.
Nevezhetjük őket „önvédelmi egységeknek”, de az oroszok soraihoz kell csatlakozniuk, hogy vállvetve végezzék feladataikat – pontosított a szakértő.
Igen, ez paradoxonként hangzik. Most már kevesen tudják, hogy a hosztomeli (város Kijev megyében – a szerk.) események alatt, amikor ejtőernyőseink elfoglalták és tartották a hídfőt, az ukrán fegyveres erők két egysége is segítette őket. Sajnos életük árán teljesítették a feladatot
– mutatott rá Alehin az Ukrajina.ru-nak adott interjújában. Hosztomelből az oroszok – csakúgy, mint más északi területről – áprilisban vonultak ki.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 961
5 895
113

Thanks to Uncle Sam, the DNR have successfully retrofitted US night tech taken from a downed Ukrainian BMP and successfully integrated into a DNR BMP.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 490
12 628
113

Kipróbálod annyira nem drága. Mondjuk azóta nem lövök célba nagyon, mert ez mindig oda visz.
Persze annyira nem pontos, mint a legendasztorik slaviai és fégjei, főleg nem a szockó csehszlovák lövedékkel .. de azért más világ.

Más:
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 328
13 660
113
Igaz, hogy nem a topic témája de ugyan mit tehet a júeszéj távol a partjaitól? Fel kellene fogni végre, hogy sem Oroszországot, sem Kínát és sem az USA-t nem fogja tudni senki legyőzni hazai pályán! Lehet itt nagy szavakat meg haditechnikát lobogtatni, viszont az utánpótlás mindig a hazai oldalnak fog kedvezni, ha tetszik ha nem,és akkor megint felteszem a kérdést mit tehet az USA Kína partjainál? Max demonstratív felvonul, meg lesz pár súlytalan nyilatkozatuk és ennyi, ugyanaz a helyzet áll elő, mint ha Kína vagy az oroszok pogóznának a mexicoi-öbölben (tehát semmi), csak azok nem annyira hülyék :)
Pontosan.
Tajvan halála az elhelyezkedése, túl közel van, a kínaiak pl. pár éve egy bazinagy helikopterbázist raktak a szoros legközelebbi részére, hogy konstans hordhassák át az embert, mindezt sokrétegű légvédelem alá az USA CM támadásitól védendő (+konstans AWACS jelenlét). És a legnagyobb vicc, hogy mára már az sem kell, hogy partra szálljanak, elég ha megkerülik és blokád alá veszik a szigetet és lövik pár hónapig, miközben kiéheztetik, míg össze nem omlik magától (kiszednek minden lepárlót és élelmiszerraktárat, stb...). A PLAAN már most képes megfogni a 7. Flottát.

Az Ukrajnába szállított amerikai M777-es tarackok 85%-a sikeresen megsemmisült vagy megsérült

Már senkit sem érdekel az M777, most a HIMARS az ügyeletes Wunderwaffen.
Ilyen mennyiségben ellenséges légifölénybe ezeket beküldeni egyszerűen pazarlás, drága szolidaritási bemutató. Ráadásul az oroszok élesben szerezhetnek ezen eszközök képességeiről, ami különösen éktelen faszság a NATO részéről, hiszen megajándékozza az oroszokat néhány aktív tesztlövészettel.
Vagy rosszabb esetben néhány ép/lerobbant példánnyal...
(klasszikus SF munka ép példányok beszerzése az ellenségtől, lásd Mi-24 bezsákolása a CIA által vagy Izraeliek orosz radarrablása. És az oroszoknak nagyon nem kéne pl. PZH-2000-est szolgáltani...)