[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Az orosz légierő megsemmisítette a külföldi zsoldosok tartózkodási helyét a Mikolajivi területen.

A lényeg az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának napi tájékoztatójából derül ki.

Harkivban 150 ellenséges katonát és 12 katonai felszerelést semmisítettek meg precíziós fegyverekkel.

4 ukrán MLRS "Hurricane" és "Grad" szakaszokat, valamint egy tüzérségi szakasz "Hyacinth-B" howitzert ért találat.

▪️A repülés és a tüzérség megsemmisített 3 AFU ellenőrző pontot, 2 lőszerraktárt és egy radarállomást.

Az ukrán légierő egy Szu-25-ös repülőgépét lelőtte egy orosz vadászgép a Herszon régióban.

Az Orosz Föderáció légvédelme 3 drónt, 3 Tochka-U rakétát és 8 MLRS rakétát lőtt le.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 421
17 561
113

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
517
1 892
93
Amerikai zsoldosok Ukrajnában gratulálnak a Függetlenség Napja alkalmából

Azov-os és a disznózsir

Ladimir Yelensky :D
Ha disznózsírral kenegeted az rpg gránátot, kihúzod az indító csőből és visszadugod, akkor felrobban? Szerintem találat érhette a szobát.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
A Nyugat és Kijev mindent megtesz azért, hogy az orosz csapatok ne álljanak meg a DPR és az LPR határainál - mondta az Állami Duma elnöke. Szerinte Ukrajna terrorista állammá vált. Ugyanakkor az Orosz Föderáció területét nem Donbasszból, hanem Harkivból és Ukrajna más régióiból lövik.
--
Tényleg az lesz a vége, ha tovább hoholoskodnak, jogy volt-nincs ukráíni
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2022/07/05/uk...ngedelyevel-lesz-szabad-elhagyni-a-lakhelyet/
"UKRAJNÁBAN CSAK A HADKIEGÉSZÍTŐ ENGEDÉLYÉVEL LESZ SZABAD ELHAGYNI A LAKHELYET
Olekszandr Fedijenko, a Nép szolgája parlamenti frakció egyik szakbizottságának helyettes elnöke tette közzé a hadsereg vezérkari főnökétől kapott dokumentumot, amely értelmében csak a hadkiegészítők engedélyével lesz szabad elhagyni a lakhelyet, vagy oda beutazni, írja a focus.ua.
A parlamenti képviselő szerint a Védelmi Minisztérium a törvény keretein belül foganatosít szabad mozgást korlátozó intézkedést. Történetesen a hadi állapot jogviszonyáról, a mozgósításról és a katonai nyilvántartásról szóló jogszabályokról van szó. Ezek alapján szabályozza a szabad mozgást a vezérkar a sorköteles korban lévők, a hadkötelesek és a tartalékos állományúak számára.
AZ ELŐÍRÁS ÉRTELMÉBEN AZ ÉRINTETT KONTINGENSHEZ TARTOZÓK CSAK A JÁRÁSI VAGY VÁROSI HADKIEGÉSZÍTŐ PARANCSNOKÁNAK ENGEDÉLYÉVEL HAGYHATJÁK EL A LAKHELYÜKET, ILLETVE AZT A KÖRZETET, TELEPÜLÉST, AHOL A KATONAI NYILVÁNTARTÁSBAN SZEREPELNEK. AZ INFORMÁCIÓ SZERINT A VEZÉRKAR MÁR JÓVÁHAGYTA AZ UKRÁN ÁLLAMPOLGÁROK LAKHELYELHAGYÁSI ENGEDÉLYÉNEK KIADÁSI RENDJÉT. A KORLÁTOZÓ RENDELKEZÉS AZ ÚTLEVÉL KIADÁSRA IS VONATKOZIK"
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
hohol morál:
⚡Az Ukrán Fegyveres Erők 24. dandárjának parancsnokát rendkívül elkedvetlenítette beosztottjai aljas ellenségeskedése. Érthető, az "utolsó ukránig" parancsot így nem lehet teljesíteni.
Az ukrán katonákat a parancsnokság magára hagyta, maguktól kijutottak a bekerítésből, ami után árulóként jegyezték fel őket.
De követhették volna az ugyanabból a dandárból származó társaik példáját, és megadhatták volna magukat. Ez jobb, mintha az ilyen "parancsnokok" dicsőségének trágyájává válnának.
--
"Hoholföldön nincsenek nácik" c. libsiszöveg ujabb cáfolata:
⚡Az ukrán különleges erők továbbra is veszteségeket szenvednek el Mint ismertté vált, június 28-án az Ukrán Hírszerzési Főigazgatóság 10. különleges alakulatának legalább 6 katonája vesztette életét. Az egyik halottat sikerült azonosítani, ez egy neonáci Vlagyiszlav Buszjak. A 10. GUR különítmény a legjobban kiképzett különleges egység Ukrajnában.

Jó helyen van már a fiu.
--
Donyecket megint lövik:
‼️Donyeck ismét az ukrán terroristák tűzvonalában van A DNR fővárosának Kujbisevszkij és Kijevszkij kerületét sújtja a legnagyobb csapás.

Jó lenne, ha nem tudnának kilőni megint több száz ilyen szart, hanem drónnal felderítenék a pozikat az oroszok, és odabaszkodnának.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 395
4 392
113

Hunter77

Well-Known Member
2022. február 28.
170
1 586
93

Himars előnye a régebbi analóg rendszerekkel szemben nem a pusztító erő hanem az hogy viszonylag nagy távolságból precíziós csapást lehet mérni vele.Nagyban növelheti a hatékonyságát a NATO felderítés álltal biztosított adatok.
Nem mondok ezzel nagyot, de úgy gondolom egyre jobban sodródunk a komolyabb eszkaláció felé....Elszomorító.....egy országért, aki az oroszoktól való függőség ellen küzd, az amerikaikhoz való függőség érdekében. Az, hogy a NATO folyamatosan adja a hírszerzési, felderítési adatokat úgy gondolom már aktív belépés a konfliktusba, a fegyverekről ne is beszéljünk. Tudjuk, hogy ez nem hivatalos, de azt is tudjuk, hogy enélkül mi lenne......ja....több tízezer élő ember, több ezer millárdnyi használható infrastruktúra, keleti szinten ép városok és egy csendes karibi szigeten kokózó elűzött komikus a milliárd dollárnyi vagyonnal. És persze a rettenetes orosz függőség és diktatúra. És mi, akiknek ehhez semmi köze, sodródunk a szakadék felé....kicsit elkezdtünk jobban élni, gyarapodni, megtapasztalni egy jobb világot (Feri és globalistahívőktől elnézést, tudom, szerintük koldus-náci-diktátor-ország vagyunk) és erre, mint a mágnes, a ROSSZ, a VESZÉLY, a BAJ húz, vonz minket. Fiatalkorom álomvilága az USA, kora felnőttkorom vágyott közössége az Únió, merre tart most.....Mintha csupa ideológiavezérelt, botcsinálta, középszerű ember rángatná a szakadék felé az egész nyugati világot. A realitásérzéket, a klasszikus liberalizmust felülírta a tőkevezérelt elvtársiasság, a szabadosság, mely nem fogad el ellenvéleményt és alternatív utat, megoldás, és nem lát partnert, csak meghódítottat és meghódítandót, kényszermegtérítettet. Félek, és tartok jövőtől....ahogyan korábban az egyik fórumtárs írta, a nyugati tőkebirtokosok nem fogják hagyni az Ukrajnába nyomott százmilliárd dollárokat....kell az orosz föld, nyersanyag. Azt hiszik, hogy lehet ott is Majdan egyszer majdan. Én ezt nem hiszem, de félek megpróbálják, miért lennének nagyobb stratégák, mint eddig.... .....viszont, azt gondolom, amíg egy társadalom kevésbé városias jellegű, kevésbé függ a médiától, és szorosabb kapcsolatban van a természettel, a hagyományokkal, konzervatívabb, illetve hazafiasabb nevelést kap, az nem etethető a digitális elme-gyorsétkezdék hírfolyamával. És ezt már tudják sokan....ők az autokrata vezetőknek hívott emberek, akiket persze minden eszközzel igyekszik a nyugati médiafegyver atomjaira robbantani. Viszont ők azok, akik képesek, a megfelelő támogatással maguk mögött némiképp védekezésre készteni a társadalmaikat, népeiket. Igen, ők nem demokraták a szó nyugati értelmezése szerint, viszont nem rosszabbak, mint a véleménydiktátorok, akik a demokrácia láthatatlan köpenyében játszák, a láthatóan meztelen királyt és persze soha, de soha nem engednek az igazuk felsőbbrendűségéből.....közben rántanak, vonnak, húznak minket, ismeretlen céljuk, feladatuk miatt. Nem tudom meg tudjuk-e úszni...az ukrán orosz háború rávilágított, hogy mennyire törékeny a világ, mennyire befolyásolnak minket a médiák, mennyire álságos és hamis világnézettel bírunk.......s mennyire ott van még belül a vad, gyilkos énünk, aki képes két poszt és like között elvenni egy másik életét......A civilizációs mákony vékony máza, nem tudja visszatartani az ösztönt, ha egyszer kiengedik. Az erő a domináns még mindig, a gyenge elpusztul, az erős él és még erősebb lesz. És ez lesz akkor is a vége, ha véletlenül a globalista célok teljesülnek....
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 562
80 924
113
https://karpathir.com/2022/07/05/uk...ngedelyevel-lesz-szabad-elhagyni-a-lakhelyet/
"UKRAJNÁBAN CSAK A HADKIEGÉSZÍTŐ ENGEDÉLYÉVEL LESZ SZABAD ELHAGYNI A LAKHELYET
Olekszandr Fedijenko, a Nép szolgája parlamenti frakció egyik szakbizottságának helyettes elnöke tette közzé a hadsereg vezérkari főnökétől kapott dokumentumot, amely értelmében csak a hadkiegészítők engedélyével lesz szabad elhagyni a lakhelyet, vagy oda beutazni, írja a focus.ua.
A parlamenti képviselő szerint a Védelmi Minisztérium a törvény keretein belül foganatosít szabad mozgást korlátozó intézkedést. Történetesen a hadi állapot jogviszonyáról, a mozgósításról és a katonai nyilvántartásról szóló jogszabályokról van szó. Ezek alapján szabályozza a szabad mozgást a vezérkar a sorköteles korban lévők, a hadkötelesek és a tartalékos állományúak számára.
AZ ELŐÍRÁS ÉRTELMÉBEN AZ ÉRINTETT KONTINGENSHEZ TARTOZÓK CSAK A JÁRÁSI VAGY VÁROSI HADKIEGÉSZÍTŐ PARANCSNOKÁNAK ENGEDÉLYÉVEL HAGYHATJÁK EL A LAKHELYÜKET, ILLETVE AZT A KÖRZETET, TELEPÜLÉST, AHOL A KATONAI NYILVÁNTARTÁSBAN SZEREPELNEK. AZ INFORMÁCIÓ SZERINT A VEZÉRKAR MÁR JÓVÁHAGYTA AZ UKRÁN ÁLLAMPOLGÁROK LAKHELYELHAGYÁSI ENGEDÉLYÉNEK KIADÁSI RENDJÉT. A KORLÁTOZÓ RENDELKEZÉS AZ ÚTLEVÉL KIADÁSRA IS VONATKOZIK"
„Az ukrán demokráciáért folytatott küzdelem egyenlő az európai demokráciáért folytatott küzdelemmel”

Akkor, kösz, de nem ...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 293
44 907
113

Súlyos bajok az ukránoknál: elbuktak egy régiót, az emberekből pedig kezdenek kifogyni​


Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar honvédelmi miniszter elmondta: mintegy 660 ezerre tehető az orosz haderő, ebből 100-120 ezer vonult fel, és eddig 15 ezer elesett katonával kell számolni, ami nagyon komoly veszteség.

Az ukránok hadra fogható ereje 80 ezer fő, eddig 35 ezer halottal lehet számolni, fogynak az embertartalékok.

Mint hangsúlyozta: fogytán a katona Ukrajnában, és bár érkezik a nyugati technológia, de nincs elég kiképzett ember, aki ezeket működtesse. A honvédelmi miniszter előadásáról bővebben is írtunk.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 293
44 907
113
Honvédelmi miniszter: Senki nem beszél arról, hogy a dolgok rosszra is fordulhatnak

A miniszter szerint most egy újratervezési szakasz állt be mindkét félnél a konfliktusban.

zonban, mint mondta, az alaptényezők az oroszoknak kedveznek, mert míg az ő hadseregük az eredeti 100-120 ezer főből 10 ezer embert vesztett, és a számítások szerint ennek a háromszorosa lehet a sebesült, az ukránok 80 ezres hadra fogható katonája közül már 20-25 ezren haltak meg, és itt is háromszoros sebesültszámmal lehet kalkulálni.

– Nem véletlenül jöttek ki a halálzsákból, mert lassan nem lesz ember, aki működteti a nyugati technikát – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az oroszoknál a háború társadalmi támogatottsága is sokkal nagyobb, 80-90 százalékos. Az ukránok ugyanis természetesen nem akarnak területeket átadni, de mint kifejtette, háborúzni egyre kevesebben akarnak.

A megtámadott szempontjából elég borús, egyre nehezebb az összkép