[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2022/07/05/az-ukran-erok-visszavertek-az-oroszokat-a-donyec-medenceben/
"...AZ OROSZOK ÁLTAL ELFOGLALT DÉLI HERSZON MEGYE MEGSZÁLLÓ HATÓSÁGAI BEJELENTETTÉK, HOGY SAJÁT KORMÁNYT ALAKÍTOTTAK, AMELYNEK ÉLÉRE SZERGEJ JELISZEJEVET, A KALINYINGRÁDI RÉGIÓ MINISZTERELNÖK-HELYETTESÉT, AZ OROSZ SZÖVETSÉGI BIZTONSÁGI SZOLGÁLAT (FSZB) VOLT MUNKATÁRSÁT NEVEZTÉK KI - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál a Kommerszant című orosz lapra hivatkozva. A kormányfői poszton kívül még két tisztségre neveztek ki volt oroszországi tisztségviselőket... "
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Tegnap konferencia kezdődött Luganóban Ukrajna újjáépítéséről:

"Elképzelésünk sincs arról, hogy mikor ér véget a háború, hol ér véget, és Ukrajna akkor milyen állapotban lesz" - jelentette ki a Tagesschau tudósítása szerint egy Kijevből érkezett gazdasági szakértő, utalva arra, hogy országa egyelőre még fennmaradásáért harcol. Ennek ellenére az újjáépítés már április óta napirenden van. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök akkor tanácskozott első ízben minisztereivel, továbbá tekintélyes hazai, illetve nemzetközi szakértőkkel az ezzel kapcsolatos elképzelésekről, és ekkor jelentek meg az erre vonatkozó első nemzetközi tanulmányok. Lugano az első állomása a tervek szerint egy sor, az újjáépítéssel foglalkozó nemzetközi konferenciának. Ezt jelzi a résztvevők rendkívül széles köre. Összesen 38 ország képviselteti magát, köztük Lengyelország, Csehország és Szlovákia állam- vagy kormányfővel. Jelen lesz 14 nemzetközi szervezet, továbbá a Világbank küldötte. Az Európai Uniót pedig Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke képviseli.”

https://infostart.hu/kulfold/2022/0...jna-ujjaepiteserol-lesz-e-ujabb-marshall-terv

Találós kérdés: vajon ki képviseli Ukrajnát a képen látható államférfiak és államhölgyek közül?

i
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Honvédelmi miniszter: Senki nem beszél arról, hogy a dolgok rosszra is fordulhatnak

A miniszter szerint most egy újratervezési szakasz állt be mindkét félnél a konfliktusban.

zonban, mint mondta, az alaptényezők az oroszoknak kedveznek, mert míg az ő hadseregük az eredeti 100-120 ezer főből 10 ezer embert vesztett, és a számítások szerint ennek a háromszorosa lehet a sebesült, az ukránok 80 ezres hadra fogható katonája közül már 20-25 ezren haltak meg, és itt is háromszoros sebesültszámmal lehet kalkulálni.

– Nem véletlenül jöttek ki a halálzsákból, mert lassan nem lesz ember, aki működteti a nyugati technikát – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az oroszoknál a háború társadalmi támogatottsága is sokkal nagyobb, 80-90 százalékos. Az ukránok ugyanis természetesen nem akarnak területeket átadni, de mint kifejtette, háborúzni egyre kevesebben akarnak.



Súlyos bajok az ukránoknál: elbuktak egy régiót, az emberekből pedig kezdenek kifogyni​


Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar honvédelmi miniszter elmondta: mintegy 660 ezerre tehető az orosz haderő, ebből 100-120 ezer vonult fel, és eddig 15 ezer elesett katonával kell számolni, ami nagyon komoly veszteség.

Az ukránok hadra fogható ereje 80 ezer fő, eddig 35 ezer halottal lehet számolni, fogynak az embertartalékok.

Mint hangsúlyozta: fogytán a katona Ukrajnában, és bár érkezik a nyugati technológia, de nincs elég kiképzett ember, aki ezeket működtesse. A honvédelmi miniszter előadásáról bővebben is írtunk.

Számos sebtől, és a szokásos kormányzati zagyvaságtól (pl. egyedül mi..., senki nem beszél..., bal bla bla) vérzenek ezek a kijelentések, de mindegy... Azt mond nyilvánosan amit akar, aztán jó, ha a fele igaz. :D Pl. a számadatok mindenképpen hibásak. Olyat sehol nem hallottam, hogy az ukránoknak eredetileg csak 80 000 katonájuk lett volna... Ez nevetséges és képtelenség. A Military Balance szerint az ukrán szárazföldi erők aktív létszáma 125 000 fő, amihez jön 20 000 légideszantos és 2 000 tengerészgyalogos. Az oroszoknál is a 150 000 fő a minimum...
 
W

Wilson

Guest
Egy kis Sztrelkov....




Стрелков Игорь Иванович

5 Jul, 12:47


AZ IDŐZÍTÉSRŐL ÉS A FRONTON KIALAKULT HELYZETRŐL

Putyin válaszol az ukrajnai különleges művelet időzítésével kapcsolatos kérdésekre

Aha.
Nem tudok konkrét észrevételeket tenni. A helyzetre vonatkozó legutóbbi előrejelzésem nem fog változni a hivatalos információk hatására.

Egy dolgot tudok megjegyezni: még az AFU veszteségeinek (valós vagy nem valós - nem tudom, valószínűleg - valós) számait megadva, a "rétegelt lemez" marsall gyakorlatilag megerősítette: nincsenek hadifoglyok. Ez teljesen cáfolja saját kijelentéseit az "ellenséges csoportok bekerítéséről és megsemmisítéséről".

Hiszen - pusztán a formális logikából kiindulva - ha az ellenség csoportjait körbevették, ha nem is mind a "3251 sebesültet" biztonságosan foglyul kellett volna ejteni, de jelentős részüket biztosan. És csak néhány száz foglyot ejtettek (közvetett adatok szerint).

Ami azonban semmiképpen sem tagadja meg a győzelem tényét. Egy nem teljes, nem döntő, de győzelem. Kivéve, hogy azt ,hogy a marsall sokéves tevékenysége ellenére érte el az Orosz Föderáció védelmi miniszteri posztján.

P.S. A fenti áttekintés egyetlen korrekciójaként jelentenem kell, hogy a Donyecki Front Dokucsajevszk melletti területén sajnos változások történtek. - Az ellenségnek sikerült visszaszereznie az ellenőrzést Szladkóje falu felett. Nem fogok itt írni a csapataink visszavonulásának okairól.

Стрелков Игорь Иванович


5 Jul, 11:09

Tegnap az AFU tüzérsége Donyeckben, Horlivkában, Makiivkában stb. büntetlenül "lőtte" a lakó- és kereskedelmi épületeket (előző nap az AFU az LDNR öt lőszerraktárát semmisítette meg egy nap alatt, íígy a „Világ Második Hadseregének most lőszert kell tartalékolnia az AFU támadásainak esetleges visszaverésére). Több mint 350 nagy kaliberű lövedék és rakéta csapódott be Donyeckben. A vasútállomás és több ipari vállalkozás részben megsemmisült. A városban számos tűz ütött ki. Tegnap este - hogy emlékeztessék a luhanszki lakosokat, hogy "a felszabadulás nem jelent biztonságot" - a Tochka-U "partnerei" megtámadták Sztahanovot.

Ma reggel óta újraindult Donyeck (eddig ritka) tüzérségi ágyúzása. A jelek szerint a "tisztelt kijevi partnerek" azt vizsgálják, hogy a tüzéreinket ellátták-e már tüzérségi lőszerrel vagy sem. Ha egyszer rájöttek, valószínűleg újra "beindulnak". "Kedves nyugati partnereik" annyit hoznak nekik, amennyire szükségük van - a Dnyeperen átívelő összes híd sértetlen, két hónapja nem hallottak rakétatámadásokról az út- és vasútszerkezet ellen stb.
A Kremlben pedig még mindig várnak: "mikor fordulnak hozzánk partnereink a fegyverszüneti javaslattal? - Olyan, mint Napóleon 1812-ben (aki egyébként szintén a Kremlben ült) - megfelelő intézkedések helyett reménytelenül várta a szentpétervári tárgyalófeleket. Nocsak, nocsak...
 

kriss02

Well-Known Member
2021. szeptember 13.
1 224
2 373
113
Számos sebtől, és a szokásos kormányzati zagyvaságtól (pl. egyedül mi..., senki nem beszél..., bal bla bla) vérzenek ezek a kijelentések, de mindegy... Azt mond nyilvánosan amit akar, aztán jó, ha a fele igaz. :D Pl. a számadatok mindenképpen hibásak. Olyat sehol nem hallottam, hogy az ukránoknak eredetileg csak 80 000 katonájuk lett volna... Ez nevetséges és képtelenség. A Military Balance szerint az ukrán szárazföldi erők aktív létszáma 125 000 fő, amihez jön 20 000 légideszantos és 2 000 tengerészgyalogos. Az oroszoknál is a 150 000 fő a minimum...
Helyesbítek: 6 000 tengerészgyalogos. Ehhez jön még 1-2 000 különleges műveletis.
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
Honvédelmi miniszter: Senki nem beszél arról, hogy a dolgok rosszra is fordulhatnak

A miniszter szerint most egy újratervezési szakasz állt be mindkét félnél a konfliktusban.

zonban, mint mondta, az alaptényezők az oroszoknak kedveznek, mert míg az ő hadseregük az eredeti 100-120 ezer főből 10 ezer embert vesztett, és a számítások szerint ennek a háromszorosa lehet a sebesült, az ukránok 80 ezres hadra fogható katonája közül már 20-25 ezren haltak meg, és itt is háromszoros sebesültszámmal lehet kalkulálni.

– Nem véletlenül jöttek ki a halálzsákból, mert lassan nem lesz ember, aki működteti a nyugati technikát – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az oroszoknál a háború társadalmi támogatottsága is sokkal nagyobb, 80-90 százalékos. Az ukránok ugyanis természetesen nem akarnak területeket átadni, de mint kifejtette, háborúzni egyre kevesebben akarnak.



Itt valami nem stimmel. A miniszter számai szerint gyakorlatilag nincs harcképes ukrán katona( 25 ezer halott, 60 ezer sebesült a 80 ezerbõl)?
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 911
16 793
113
‼️☠️ Egy AFU parancsnok találkozik harcosaival és árulással vádolja őket, amiért elmenekültek Lysychanskból

A személyzet felháborodása ellenére, akiket az árkokba dobtak és ellátmány nélkül hagytak, az AFU parancsnoksága továbbra is figyelmen kívül hagyja ezeket a tényeket.
Lehetséges, hogy maga a "parancsnok" menekült el Lysychanskból, mint patkány a süllyedő hajóról.

https://t.me/RVvoenkor/18523
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 455
18 684
113
Lenne egy gyors szakmai kérdésem: az Uragannak mennyi a max. hatótávolsága és milyen rakétával? (tudom gugli, de most nincs időm keresgélni. :D ) Ja, és melyik típ. a GPS vezérelt? (ugyanez a kérdés a Szmercsre is.) (esetleg Boki? Köszi! )
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 315
13 365
113

Szerintem simán csak tervszerűen haladnak és a felőrlés elérte azt a szintet, hogy előrébb léptek. Nem azért, mert most tudtak (eddig is bírtak volna), hanem mert számukra ott volt célszerű a harc.

Mivel az első roham után rájöttek, hogy ez NATO vezetésű háború, nem ukrán, így visszahúzódtak és teljesen keletre kezdtek koncentrálni - nem azért, mert oda lett volna csak erejük, hanem, hogy a háborút a NATO erőktől legmesszebb vívják meg. A legközelebb az orosz forrásokhoz, a leghosszabb ellátási útvonalat kikényszerítve az ukránoknak és a támogatóiknak. Így ugyanis a lehető legkedvezőbb feltételek mellett tudják felőrölni az ukrán haderőt (plusz kapott időt a légierő SV stílusban felőrölni a légvédelmet+hátországot), amire viszont szükség van, mert ha egyszer a nyugati részre érnek, na akkor a nyakukba szakad az egész amerikai AEW&C apparátus.

Vagyis a zsákot nyitva hagyták hónapokig, a hülye hadvezetés meg öntötte bele a haderőt, amit le is daráltak, így mire elérnek Odesszába (meg a többi nyugatabbra fekvő területre), akkor hiába lesz már az egész Orosz Légierő a nyugati AWACS és minden létező egyéb felderítő gép (és földi állomás) hatótávolságában - nem lesz érdemi ukrán haderő, akik ezekkel a kvázi istenszem adatokkal bármit is kezdhetnének.
Mert az fix, hogy a román/lengyel határon fognak egyensúlyozni, amint az orosz gépek megjelennek (és a légvédelem is fel lesz szántva addigra, ami folyamatban van), csak éppen nem lesz aki harcoljon is, vagyis kvázi a szemük előtt fogják bevenni Ukrajna mindazon részét, amelyet csak szeretnének.
Mert a barmok hagyták az ukrán haderőt elvérezni keleten, a legkényelmesebb orosz pozícióban, a leghosszabb ellátási vonalat nyitva hagyva a légierőnek felszántásra - most pedig, hogy a legelitebbeket leölték (itt meg korábban az Azovstalban), simán előre léphettek.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Szerintem simán csak tervszerűen haladnak és a felőrlés elérte azt a szintet, hogy előrébb léptek. Nem azért, mert most tudtak (eddig is bírtak volna), hanem mert számukra ott volt célszerű a harc.

Mivel az első roham után rájöttek, hogy ez NATO vezetésű háború, nem ukrán, így visszahúzódtak és teljesen keletre kezdtek koncentrálni - nem azért, mert oda lett volna csak erejük, hanem, hogy a háborút a NATO erőktől legmesszebb vívják meg. A legközelebb az orosz forrásokhoz, a leghosszabb ellátási útvonalat kikényszerítve az ukránoknak és a támogatóiknak. Így ugyanis a lehető legkedvezőbb feltételek mellett tudják felőrölni az ukrán haderőt (plusz kapott időt a légierő SV stílusban felőrölni a légvédelmet+hátországot), amire viszont szükség van, mert ha egyszer a nyugati részre érnek, na akkor a nyakukba szakad az egész amerikai AEW&C apparátus.

Vagyis a zsákot nyitva hagyták hónapokig, a hülye hadvezetés meg öntötte bele a haderőt, amit le is daráltak, így mire elérnek Odesszába (meg a többi nyugatabbra fekvő területre), akkor hiába lesz már az egész Orosz Légierő a nyugati AWACS és minden létező egyéb felderítő gép (és földi állomás) hatótávolságában - nem lesz érdemi ukrán haderő, akik ezekkel a kvázi istenszem adatokkal bármit is kezdhetnének.
Mert az fix, hogy a román/lengyel határon fognak egyensúlyozni, amint az orosz gépek megjelennek (és a légvédelem is fel lesz szántva addigra, ami folyamatban van), csak éppen nem lesz aki harcoljon is, vagyis kvázi a szemük előtt fogják bevenni Ukrajna mindazon részét, amelyet csak szeretnének.
Mert a barmok hagyták az ukrán haderőt elvérezni keleten, a legkényelmesebb orosz pozícióban, a leghosszabb ellátási vonalat nyitva hagyva a légierőnek felszántásra - most pedig, hogy a legelitebbeket leölték (itt meg korábban az Azovstalban), simán előre léphettek.
Uff ! Általában nem értek veled egyet és a karácsonyi ajándék listámon se vagy rajta ! De most élesen és pontosan látod a helyzetet . Ukrajna eleste , bukása nem kérdés csak a pontos dátumot nem tudja még senki ! Gratula a hozzászólásért !
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 778
40 046
113
A BK-16-os hajó fedélzetén orosz különleges erők raftingolnak a Dnyeperen

, a rajtaütés eredménye az ukrán hadsereg egyik elfogott útitársa.
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 299
10 193
113