[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Tiszacsernő, "hadianyag" Ukrajna irányába:
let-lt-s.jpg

let-lt-s-1.jpg

let-lt-s-2.jpg

Forrás: Felvidéki, Skyscrapercity.com
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
Helyesbítek: 6 000 tengerészgyalogos. Ehhez jön még 1-2 000 különleges műveletis.
Megint rád kellet szólni! Magold be rendesen azt a propi anyagot!


And Now for Something Completely Different




 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Észrevételem hogy ilyen helyreállítási irodát létre lehetne hozni Rijádban, Beijingben is tekintettel arra is hogy Ázsia egyre nagyobb szerepet játszik a világgazdaságban ez így kiegyensúlyozottabbá tenné Ukrajna pozícióit is.
Továbbá nyilvánvaló hogy a helyre állításnál nagy nyomatékkal célszerű érvényesülnie annak hogy lehetőleg helyi /és helyiek tulajdonában lévő/ építő ipari anyagokból, helyi kivitelezőkkel elkészítve történjen meg, figyelemmel arra hogy a donor állam ipari érdekei is figyelembe vehetők.
Itt kompromisszumos megoldás a javasolt.

A kormány helyreállítási irodák létrehozását javasolja Kijevben, Washingtonban, Brüsszelben és Londonban​

2022. 07. 05. 18:33
Az ukrán kormány több iroda létrehozását javasolja államunk helyreállítására: Washingtonban, Brüsszelben, Londonban és más városokban, de a központi iroda Kijevben legyen.

Denys Shmyhal miniszterelnök ezt egy luganói beszédében mondta – írja az Ukrinform a kormányzati portálra hivatkozva .

Shmygal szerint Ukrajna helyreállításának platformja három szintből áll majd. Az első a magas szint, ahol az államok vezetőit mutatják be. A második szint egy közös koordinációs csoport, amelyben Ukrajna, USA, EU, Nagy-Britannia, Lengyelország és más partnerországok végrehajtó hatalmi vezetői és döntéshozói vesznek részt. „A harmadik szint az iparági irányok szerinti tematikus csoportok. Az Ukrajna Helyreállításának Nemzeti Tanácsának 24 csoportja. Ma és a jövőben is meghívunk mindenkit, akinek van tapasztalata és vágya Ukrajna jobbá tételére, hogy csatlakozzanak ezekhez a csoportokhoz” – hangsúlyozta.
1657035092-620.jpg

Ukrajna – mint a kormányfő megjegyezte – egy tanácsadó csoport létrehozását is kezdeményezni fogja, amelyben európai politikusok, amerikai és európai közgazdászok lesznek világhírűek: „Ezek olyan szakemberek, akik nemcsak a stratégia kialakításában segítenek, hanem demonstrálja nyitottságunk szintjét."

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Ukrajna helyreállításának terve kulcsfontosságú elvek – végpontok közötti vektorok – alapján készült, amelyek betartása lehetővé teszi az ország hatékony megváltoztatását és újjáépítését.
Olvassa el még: Az Ukrajna újjáépítését célzó koalíció partnerországokat és magánvállalkozásokat foglal magában - Shmyhal
„A felépülés jobb, mint volt. Építsd vissza jobban. Nemcsak az üveg és a beton helyreállítása a célunk, hanem egy új ország felépítése” – mondta.

Tehát a legfontosabb alapelvek közé tartozik: az emberek és a vállalkozások lehető legnagyobb biztonsága, a jogállamiság, az európai integráció és a jelölt kritériumoknak való megfelelés, átláthatóság és elszámoltathatóság a helyreállítás során, Ukrajna újjáépítése a zöld technológiák maximális bevonásával, digitális eszközök a helyreállítás során és általános digitalizáció, magántőke bevonása az újjáépítési folyamatba.
Olvassa el még: Ukrajna helyreállításának hét alapelve, amelyeket Luganóban hagytak jóvá
Az Ukrinform beszámolója szerint július 4-5-én Luganóban (Svájc) tartották az Orosz Föderáció katonai agressziója utáni Ukrajna helyreállításáról szóló konferenciát .

Július 5-én több mint 40 ország és mintegy 20 nemzetközi szervezet képviselői a nemzetközi konferencia eredményeit követően jóváhagyták a Luganói Nyilatkozatot, és ígéretet tettek Ukrajna támogatására.

A kormány szerint Ukrajna helyreállítási tervét már 750 milliárd dollárra becsülik.

Fotó: Kormányzati portál
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 274
9 639
113
Szerintem simán csak tervszerűen haladnak és a felőrlés elérte azt a szintet, hogy előrébb léptek. Nem azért, mert most tudtak (eddig is bírtak volna), hanem mert számukra ott volt célszerű a harc.

Mivel az első roham után rájöttek, hogy ez NATO vezetésű háború, nem ukrán, így visszahúzódtak és teljesen keletre kezdtek koncentrálni - nem azért, mert oda lett volna csak erejük, hanem, hogy a háborút a NATO erőktől legmesszebb vívják meg. A legközelebb az orosz forrásokhoz, a leghosszabb ellátási útvonalat kikényszerítve az ukránoknak és a támogatóiknak. Így ugyanis a lehető legkedvezőbb feltételek mellett tudják felőrölni az ukrán haderőt (plusz kapott időt a légierő SV stílusban felőrölni a légvédelmet+hátországot), amire viszont szükség van, mert ha egyszer a nyugati részre érnek, na akkor a nyakukba szakad az egész amerikai AEW&C apparátus.

Vagyis a zsákot nyitva hagyták hónapokig, a hülye hadvezetés meg öntötte bele a haderőt, amit le is daráltak, így mire elérnek Odesszába (meg a többi nyugatabbra fekvő területre), akkor hiába lesz már az egész Orosz Légierő a nyugati AWACS és minden létező egyéb felderítő gép (és földi állomás) hatótávolságában - nem lesz érdemi ukrán haderő, akik ezekkel a kvázi istenszem adatokkal bármit is kezdhetnének.
Mert az fix, hogy a román/lengyel határon fognak egyensúlyozni, amint az orosz gépek megjelennek (és a légvédelem is fel lesz szántva addigra, ami folyamatban van), csak éppen nem lesz aki harcoljon is, vagyis kvázi a szemük előtt fogják bevenni Ukrajna mindazon részét, amelyet csak szeretnének.
Mert a barmok hagyták az ukrán haderőt elvérezni keleten, a legkényelmesebb orosz pozícióban, a leghosszabb ellátási vonalat nyitva hagyva a légierőnek felszántásra - most pedig, hogy a legelitebbeket leölték (itt meg korábban az Azovstalban), simán előre léphettek.
Csak meg ne lepődjünk, hogy a nem kívánatos vagy nem értékes ukránokat hajtották vágóhídra, a krémje pedig a nyugati területeken készül, és talán náluk van az eddig nem látott de beérkezett (valaki hiányolta itt a napokban ezeket) ajándék technika is.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 455
18 685
113
Csak meg ne lepődjünk, hogy a nem kívánatos vagy nem értékes ukránokat hajtották vágóhídra, a krémje pedig a nyugati területeken készül, és talán náluk van az eddig nem látott de beérkezett (valaki hiányolta itt a napokban ezeket) ajándék technika is.
Csak meg ne lepődjön, aki a nyugati területeken a krémet várja, de csak híg f.st talál.
Nézzük meg a mozgósítással kapcsolatos rendeleteket. Először a szankciók, ha valaki nem jelentkezik, aztán a rabok kiengedése a börtönökből, ha harcolnak, a további szankciók, a külföldre szököttek visszakövetelése az EU-tól, a kényszersorozások benzinkúton, strandon, éjszakai buliban, aztán a nők besorozása, aztán most leutóbb az országon belüli utazások korlátozása/tiltása. Ezek nekem azt mutatják, hogy az a bizonyos "krém" vagy nem létezik, vagy csak egy vékony cukormáz... :D Én azt gondolom, hogy a Dnyepertől nyugatra már nincs szinte semmi, csak a nagy várakozás Steiner páncélosaira...
 

lui7889

Well-Known Member
2012. január 27.
243
272
63
Csak meg ne lepődjünk, hogy a nem kívánatos vagy nem értékes ukránokat hajtották vágóhídra, a krémje pedig a nyugati területeken készül, és talán náluk van az eddig nem látott de beérkezett (valaki hiányolta itt a napokban ezeket) ajándék technika is.
"nem kívánatos vagy nem értékes ukránok" már meg ne haragudj, de ez igy nem normális. Más, lassan lasszóval kell fogni az embereket nekik, itt meg fü alatt felállított mindentlegyőző sereget vizionálnak egyesek, biztos valami alternatív valóságot néztek vagy én nemtudom.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 426
12 086
113
Lenne egy gyors szakmai kérdésem: az Uragannak mennyi a max. hatótávolsága és milyen rakétával? (tudom gugli, de most nincs időm keresgélni. :D ) Ja, és melyik típ. a GPS vezérelt? (ugyanez a kérdés a Szmercsre is.) (esetleg Boki? Köszi! )

Szmercs wikipedia linkben amit beraktam benne vannak a rakéta típusok, hatótávval, töltet tömeggel.
Orosz gps természetesen, azaz glonass és/vagy inerciális.

Hogy az új m-es szmercs pontosan mit tud, kb csak a marketing anyagokat látni. Az tuti, hogy a videók alapján amelyikkel lőttek az ha fele olyan pontos volna is jo volna.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 422
113
"nem kívánatos vagy nem értékes ukránok" már meg ne haragudj, de ez igy nem normális. Más, lassan lasszóval kell fogni az embereket nekik, itt meg fü alatt felállított mindentlegyőző sereget vizionálnak egyesek, biztos valami alternatív valóságot néztek vagy én nemtudom.
Meg vagyon írva a Star Warsban!
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 815
20 972
113
Egy kis Sztrelkov....




Стрелков Игорь Иванович

5 Jul, 12:47


AZ IDŐZÍTÉSRŐL ÉS A FRONTON KIALAKULT HELYZETRŐL

Putyin válaszol az ukrajnai különleges művelet időzítésével kapcsolatos kérdésekre

Aha.
Nem tudok konkrét észrevételeket tenni. A helyzetre vonatkozó legutóbbi előrejelzésem nem fog változni a hivatalos információk hatására.

Egy dolgot tudok megjegyezni: még az AFU veszteségeinek (valós vagy nem valós - nem tudom, valószínűleg - valós) számait megadva, a "rétegelt lemez" marsall gyakorlatilag megerősítette: nincsenek hadifoglyok. Ez teljesen cáfolja saját kijelentéseit az "ellenséges csoportok bekerítéséről és megsemmisítéséről".

Hiszen - pusztán a formális logikából kiindulva - ha az ellenség csoportjait körbevették, ha nem is mind a "3251 sebesültet" biztonságosan foglyul kellett volna ejteni, de jelentős részüket biztosan. És csak néhány száz foglyot ejtettek (közvetett adatok szerint).

Ami azonban semmiképpen sem tagadja meg a győzelem tényét. Egy nem teljes, nem döntő, de győzelem. Kivéve, hogy azt ,hogy a marsall sokéves tevékenysége ellenére érte el az Orosz Föderáció védelmi miniszteri posztján.

P.S. A fenti áttekintés egyetlen korrekciójaként jelentenem kell, hogy a Donyecki Front Dokucsajevszk melletti területén sajnos változások történtek. - Az ellenségnek sikerült visszaszereznie az ellenőrzést Szladkóje falu felett. Nem fogok itt írni a csapataink visszavonulásának okairól.

Стрелков Игорь Иванович


5 Jul, 11:09

Tegnap az AFU tüzérsége Donyeckben, Horlivkában, Makiivkában stb. büntetlenül "lőtte" a lakó- és kereskedelmi épületeket (előző nap az AFU az LDNR öt lőszerraktárát semmisítette meg egy nap alatt, íígy a „Világ Második Hadseregének most lőszert kell tartalékolnia az AFU támadásainak esetleges visszaverésére). Több mint 350 nagy kaliberű lövedék és rakéta csapódott be Donyeckben. A vasútállomás és több ipari vállalkozás részben megsemmisült. A városban számos tűz ütött ki. Tegnap este - hogy emlékeztessék a luhanszki lakosokat, hogy "a felszabadulás nem jelent biztonságot" - a Tochka-U "partnerei" megtámadták Sztahanovot.

Ma reggel óta újraindult Donyeck (eddig ritka) tüzérségi ágyúzása. A jelek szerint a "tisztelt kijevi partnerek" azt vizsgálják, hogy a tüzéreinket ellátták-e már tüzérségi lőszerrel vagy sem. Ha egyszer rájöttek, valószínűleg újra "beindulnak". "Kedves nyugati partnereik" annyit hoznak nekik, amennyire szükségük van - a Dnyeperen átívelő összes híd sértetlen, két hónapja nem hallottak rakétatámadásokról az út- és vasútszerkezet ellen stb.
A Kremlben pedig még mindig várnak: "mikor fordulnak hozzánk partnereink a fegyverszüneti javaslattal? - Olyan, mint Napóleon 1812-ben (aki egyébként szintén a Kremlben ült) - megfelelő intézkedések helyett reménytelenül várta a szentpétervári tárgyalófeleket. Nocsak, nocsak...
Az oreg vagy kezd meghulyulni vagy mi van vele?o_O
 

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 046
2 182
113
Valami érdekes történik. Újabb orosz lőszerraktár robbant be. 24 órán belül Három(?) helyen. HIMARS? Vagy csak július 4-ét ünneplik?:)
Próbálják valahogy ellensúlyozni a szovjet tüzérségi fölényt. Ezt a legoptimalisabban a lőszerlerakatok támadásaával, megsemmisítésével tudják abszolválni - ha van rá képesség. Úgy néz ki, hogy a HIMARS kellett ehhez, a meglévő eszközökkel ez nem igazán ment. Most majd lépnek az oroszok - hátrább vonják, jobban szettel építik, extra csaptlegvedelem, valami.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 274
9 639
113
"nem kívánatos vagy nem értékes ukránok" már meg ne haragudj, de ez igy nem normális. Más, lassan lasszóval kell fogni az embereket nekik, itt meg fü alatt felállított mindentlegyőző sereget vizionálnak egyesek, biztos valami alternatív valóságot néztek vagy én nemtudom.
Mi nem normális? Az ukrán műveleti vezetés eddig is hagyott alakulatokat egy az egyben bedarálódni, feláldozhatóként. Másokat meg nem. Most, hogy ezt ha leírom felkavaró, hát sajnálom ez van.
Azt sem írtam ,hogy legyőznek a végén bárkit, de ha én nézek alternatív valóságot és annyira képben vagy, akkor kérdezném, a frankovszki reptér környéke üres? ;)

Csak meg ne lepődjön, aki a nyugati területeken a krémet várja, de csak híg f.st talál.
Nézzük meg a mozgósítással kapcsolatos rendeleteket. Először a szankciók, ha valaki nem jelentkezik, aztán a rabok kiengedése a börtönökből, ha harcolnak, a további szankciók, a külföldre szököttek visszakövetelése az EU-tól, a kényszersorozások benzinkúton, strandon, éjszakai buliban, aztán a nők besorozása, aztán most leutóbb az országon belüli utazások korlátozása/tiltása. Ezek nekem azt mutatják, hogy az a bizonyos "krém" vagy nem létezik, vagy csak egy vékony cukormáz... :D Én azt gondolom, hogy a Dnyepertől nyugatra már nincs szinte semmi, csak a nagy várakozás Steiner páncélosaira...

"Híg fos", ahha, rettentő szakmai. 2014-ben az első dolguk volt a raboknak felajánlani a lehetőséget, pedig akkor nem volt emberhiány, ebből lett a Tornado és az Ajdar. A nők sorozására, EU-ból visszatoloncolásra stb. nagyon kíváncsi lennék, u.i. eléggé a "nem eszik azt ilyen forrón" kategória... Amúgy meg el kéne dönteni, hogy most akkor van-e elég fegyver a sorozáshoz, mert legutóbb azt írtátok az sincs.
A krém alatt értsük most azokat az elhivatott nackókat akik szerintetek már meghaltak egyszer kijevnél, ja mégsem nade majd mariupolnál az összes, ja ott is csak egy kis részük, na majd akkor be lesznek katlanozva, hát abból is elpárologtak... Itt is ezer bizonyítékot raktak be sokan, hogy a széljobbos alakulatok kapnak mindent, a maradék ZSU meg legatyásodva van kirakva a mezőre, de biztos hülyeséget beszélek és nincs két teljesen eltérően kezelt ukrán seregrész.

Tavasszal ugyanígy ki voltam röhögve amikor megmondtam, hogy az északi front orosz veszteségei tarthatatlanok, el voltam hordva minden ukrán álhírt benyelő amatőrnek... hiába írtam akkor is, hogy folyamatosan saját forrásokat próbálok kiépíteni és nem a kisujjamból szopom ki amit leírok.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 515
4 886
113
Valami nem stimmel. Zselé 1 millió ujoncról beszélt hónapokkal ezelőtt. Hol vannak ezek az újoncok? Azt mondjátok 80000 ukrán áll szemben 120000 orosszal . A háború kitörésekor nem ezek voltak a számok. Kb 300000 ukrán állt szembe 150000 orosszal. Most akkor mi van hol van 220000 ukrán? Össze vissza dobalozik mindenki a számokkal. Menjetek vissza vagy 200 oldalt azt agyaljatok a számokon.
A másik takarékoskodik a gázzal számára. Próbáld meg b#meg. Ne dumáj itt a levegőbe. De előtte ne velem a kazánommal beszéld meg. Azt hirdeted mint az agyatlan média mond. Ha nekem be kell járnom a munkahelyre eddig is takarékosság tettem 4.5 a fogyasztásom átlagban. Dízelből. Most azt mondja a média vegyél villanykocsit, igen az ára 14 miller észnél vannak ? Egész hátralévő életemben nem fogyasztok el 10 millerert gázolajat.