[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
167
1 889
93
Miért nem próbáltak az erdősávban visszavonulni? (Sztem 10-nél is többen voltak.)
Miért maradtak olyan sokáig a kisbuszban?
Miért nem jeleztek a többieknek, hogy szar van a palacsintában?
Ráadásul a legtöbbjük úgy mozgott, mintha már eleve sebesültek lettek volna...
Ha megnézed a felvétel elejét láthatod, hogy a környéken rengeteg bomba-tölcsér van már ott! Szerencsétlenek pszihésen is össze lehetnek törve, fizikai sérüléseik is vannak. Tehetetlenek a helyzetükkel szemben!!! Lehet, hogy amúgy is képzetlen és tapasztalatlan állományról van szó. Mondjuk, nem gondolom, hogy az ágyúzást meg lehet szokni, fel lehet rá készülni. A videót nézve, a kanapéról könnyű "jó ötleteket" adni!
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
‼️Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása a különleges műveleti övezetben kialakult helyzetről: Nagy pontosságú, a levegőből indított rakéták a Donyecki Népköztársaságban lévő Konsztantyinovka faluban eltalálták az úgynevezett ukrán "idegenlégió" zsoldosainak ideiglenes telephelyét. Akár 250 külföldi harcost, hét páncélozott járművet és 12 speciális járművet semmisítettek meg. ☠️ Az AFU 118. területvédelmi brigádja egyik zászlóaljának ideiglenes telepítési pontja ellen a cserkaszi járásbeli Vitovo faluban lévő, nagy hatótávolságú, precíziós irányítású légitámadás következtében megsemmisült akár 60 nacionalista, két többszörös rakétaindító jármű és négy tüzérségi löveg. Több mint 10 ukrán Grad típusú többszörös rakétavetőt és nyolc páncélozott járművet semmisítettek meg a Donyecki Népköztársaság Udachne vasútállomása közelében a haditechnikai szerelvények kirakodóhelyére mért csapás következtében. Szintén a Donyecki Népköztársaság Novij Donbász területén két ott tartózkodó ukrán Mi-8-as helikoptert semmisített meg egy rakétatüzérségi csapás, amely az AFU egyik mezei repülőterét érte, és további két helikopter jelentős károkat szenvedett. Az ütegek elleni hadviselés részeként a Donyecki Népköztársaság Szeversk, Verhnekamenske, Szerebrjanka, Dronivka és Zvanovka területén a Donyecki Népköztársaság területén két üteg Uragan többszörös rakétavetőt Predtechino közelében, három szakasz Grad MLRS-t, 14 tüzérségi szakasz Hjakint-B haubikát és D-30 löveget ért találat. A hadműveleti és hadsereg légiereje, rakétacsapatai és tüzérsége találatot kapott: 14 parancsnoki állás, köztük a 28. gépesített dandár Mykolaiv közelében, a 60. gyalogosdandár Novoalexandrovka közelében, Zaporizzsjai területen és az 58. AFU motorizált gyalogosdandár 15. zászlóalja Pokrovskoje településen, a Donyecki Népköztársaságban, valamint az AFU emberei és katonai felszerelései 286 területen az éjszaka folyamán. A Donyecki Népköztársaságban lévő Kramatorszk közelében lévő önjáró Buk-M1 lövészrendszer, a Zaporizzsjai területen lévő Novoalexandrovka közelében lévő három rakéta- és tüzérségi fegyverraktár, valamint egy üzemanyagraktár semmisült meg. Az orosz légvédelmi erők hat ukrán pilóta nélküli légi járművet lőttek le a Harkivi területen lévő Peschanoye, Chervonyi Oskol, Lipcse, a Donyecki Népköztársaságban lévő Korsun és a Hersoni területen lévő Novokamenka területén. A Luhanszki Népköztársaságban, Sztahanov közelében két Uragan többszörös rakétavetőt is elfogtak. A különleges katonai művelet kezdete óta összesen 257 repülőgépet, 142 helikoptert, 1564 pilóta nélküli légi járművet, 356 föld-levegő rakétarendszert, 4099 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 759 többrakétás rakétavető harcjárművet, 3157 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 4392 darab speciális katonai járművet semmisítettek meg. t.me/rusvesnasu
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 529
20 619
113
És mégis mire használják? :D
+különösen praktikus egy hajón nem kis plusz súllyal magadon. Ja, nem LoL
Ha tengerészgyalogosok is vannak a hajón, azoknak a felszereléséhez tartozik. Persze lehet, hogy a brit supermenek eleve golyóállóak, de ezek csak másodrendű szlávok, Sir! Ha a szakács kirakta volna száradni a lábosait, akkor azon gúnyolódnál. Neked mindegy, csak fikázni lehessen, ettől áll a cerka? :D
Na, mindegy, érezd jól magad... :D
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 137
10 465
113
Elég hülyének nézik az oroszok a saját tabornokaikat ha erre külön utasításokat kell adni.
 

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
784
2 356
93
És mégis mire használják? :D
+különösen praktikus egy hajón nem kis plusz súllyal magadon. Ja, nem LoL
Miből gondolod hogy azok a tengerészek mellényei?
Már csak ugy kérdezem.Ennek fényében meg még inkább LOL,mert gondolom az SBS is fürdőnadrágban megy mondjuk a csonakokon hajóátvizsgálást végrehajtani...Meg a MARSOC,meg a SEAL...a Riverine Squadron meg egyenesen imádja a hozzászólásodat...
:D:D
 
W

Wilson

Guest
Mai helyzetjelentés Sztrelkovtól...


Sztrelkov Igor Ivanovics

július 18., 12:49


A fronton kialakult helyzetről:

Töredékes jelentések szólnak az orosz fegyveres erők némi aktivizálásáról Szumi irányában. A művelet (amelynek célja nyilvánvalóan az orosz területek további bombázásának megakadályozása) nagyságrendje és mélysége egyelőre nem ismert számomra, ahogyan a konkrét kiemelt célok sem. Mindenesetre ez egy taktikai művelet, korlátozott célokkal.

A bravúros jelentések Szeverszk felszabadításáról és egységeink bevonulásáról Szoledar külvárosába "kacsának" bizonyultak. Szeverszk még mindig nagyrészt ellenséges kézben van. A helyi harcok folytatódnak a taktikai szintű előrehaladási kísérletekkel.

Az elmúlt 3 napban Avdejevkától északra a DNR erői megpróbáltak az egy hónappal ezelőtti sikerekre építeni (amint azt már többször megjegyeztem - megszakítva az erők Lisicsanszk irányába történő átcsoportosítása miatt). A Kamianka elleni támadásokat az ellenség makacsul visszaveri, mivel a DNR fegyveres erőinek "zászlóaljai" rendkívül kis létszámú, "a rendes erejük egy százalékára csökkentett" erőket tudnak támadásra küldeni. Valamint a harctéri tüzérségi támogatás hiánya miatt. Az ellenség szinte egy tüzérségi tűzzel veri vissza a támadási kísérleteket. Ma, amennyire a jelentésekből kiderül, a támadási kísérletek folytatódnak, bár maguk a támadók (akik közvetlenül az ellenséges tűz alatt állnak) számára előre világos az erőfeszítések negatív eredménye.

A zaporizzsjai frontról nincsenek friss információim.

A hersoni fronton heves rakéta- és tüzérségi csapások váltják egymást, mindkét fél érzékeny veszteségeket szenved. Az intenzitásból ítélve itt várhatóak a "SAF harmadik hatékony szakaszának" fő csatái.

Donyeck, Sztahanov, Makejevka, Horlivka és számos más LNR település még mindig rendszeres tüzérségi támadás alatt áll, annak ellenére, hogy az Orosz Föderáció fegyveres erőinek tüzérsége és légiereje megpróbálja visszaszorítani az ellenséges ütegeket.

Összességében a működési szünet folytatódik. Mindkét fél befejezi a felkészülést az elkövetkező csatákra. Talán mindegyikük "várja az első lépést" az ellenség részéről.
 
  • Tetszik
Reactions: Robur
T

Törölt tag 1711

Guest
Ha megnézed a felvétel elejét láthatod, hogy a környéken rengeteg bomba-tölcsér van már ott! Szerencsétlenek pszihésen is össze lehetnek törve, fizikai sérüléseik is vannak. Tehetetlenek a helyzetükkel szemben!!! Lehet, hogy amúgy is képzetlen és tapasztalatlan állományról van szó. Mondjuk, nem gondolom, hogy az ágyúzást meg lehet szokni, fel lehet rá készülni. A videót nézve, a kanapéról könnyű "jó ötleteket" adni!

Első világháborúban/után is óriási problémát okozott a lövészárkokból kijutottakból újra embert csinálni, pszichésen teljesen tönkrementek.
Meg akkor kezdtek el komolyabban plasztikázással és protézisekkel foglalkozni.

És ami most az ukránokkal történik ahhoz áll legközelebb.

(Ráadásul ott még megkönnyebbülhettek ha robbant a töltet, ha elkezdett sziszegni az sokkal rosszabb volt.)
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 984
5 428
113
Nem fognak kapni vadászbombázót a kaprok.Az már kicsit drága cucc,odáig nem fog kiterjedni a bökezüség.
Nem a pénzen fog múlni!Amerikaiaknak sokba nem kerülne ha az F35 rendszeresítésével "feleslegessé" vált frissen kivont F15C,F16C gépek egy részét nem a sivatagba tárolnák le hanem odaadnák az Ukránoknak kiszolgáló eszközökkel együtt?Papíron persze sok-sok dollár lenne mint például az Afgán kormányerőknek átadott használt fegyverek.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113
Miből gondolod hogy azok a tengerészek mellényei?
Már csak ugy kérdezem.Ennek fényében meg még inkább LOL,mert gondolom az SBS is fürdőnadrágban megy mondjuk a csonakokon hajóátvizsgálást végrehajtani...Meg a MARSOC,meg a SEAL...a Riverine Squadron meg egyenesen imádja a hozzászólásodat...
:D:D
Abból, hogy a BK16-n nem jellemző a tenggyalogság.
+a mellények -ugyan lehet, hogy szárítják csak, de mindegyik a 7,62-eseknél van, akkurátusan 'védelmi' jelleggel elhelyezve.
Gondolom az ellenséges tengeralattjárókra telepített mesterlövészek ellen találták ki... :D
 
  • Tetszik
Reactions: PPP and Wilson

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Tavasszal ez lehetett volna tárgyalási alap, de Ukrajna akkor elállt a tárgyalásoktól, mert az USA felbiztatta, hogy kap pénzt, paripát, fegyvert a győzelemhez. Az oroszok nem fognak egy négyzetkilométer vérrel meghódított területet sem önként visszaadni most már. Főleg nem a Krím vízellátását és szárazföldi összeköttetését Oroszország többi részével (számukra a Krím Oroszország, persze lehet hamarosan további területeket is annak nyilváníthatnak hivatalosan is).



Mint a 2014-ig eltelt 13 évben?



Ez is megvolt 2014-ig, azóta ezeket az üzletembereket részben bebörtönözte az új kijevi vezetés.



Nekem nem úgy tűnik, csak addig beszéltek ilyet, amíg úgy tűnt, hogy odakényszerülnek a tárgyalóasztalhoz. De aztán ezt borította a nyugatról érkező sok biztatás és ígéret.



Ez szerintem utópia. Varsó álmai a Kresy visszaszerzéséről, valami Intermarium keretében, az már reálisabb lehet talán. Lengyel-Litván-Ukrán(-Belarusz) unió, aminek Kijev nem lehet a központja, csak a keleti végvára.


Miért akarna Amerika egy nagyon önállóskodó Ukrajnát?
Ha valamit akar, az az ukrán termőföld, olcsó munkaerő meg fegyverüzletek... stb. Meg egy geopolitikai blokkoló pozíció Európa (Németország) és Oroszország közé (Mackinder, Brzezinski elméleteinek megfelelően).




„Tavasszal ez lehetett volna tárgyalási alap”

Szerintem ez most is tárgyalási alap.

„Mint a 2014-ig eltelt 13 évben?”

Nem. De annak a őrületnek vége lehetne már hogy fél európa megkerülésével nyugatról szállítják a orosz földgázt Ukrajnába miközben van közös határszakasz közvetlen gázvezeték stb.

Ez egyébként nem drágább e így?

Így nem e a német csíp le a árból tranzitdíjat pl?

Miért jobb 8 országtól függeni gázellátásilag Oroszországot is beleértve mint csak Oroszországtól?

„Ez is megvolt 2014-ig, azóta ezeket az üzletembereket részben bebörtönözte az új kijevi vezetés.”

Ez nyilván változhat.

Egyéb iránt ha holnaptól Ukrajna teljesen vissza szerezné a joghatóságot Donyeck és Luhangsz megyéi felett akkor azt javaslom már ma hogy bizonyos gazdasági ágazatokba koncessziós rendszerben jelképes összegért engedjék be a orosz tőkét.

„Nekem nem úgy tűnik, csak addig beszéltek ilyet,…”

NATO felejtősnek tűnik, lekerült a napirendről kölcsönösen a témakör /ukrán és nato viszonylatban is/ legalábbis nyilvános infók alapján.

„Ez szerintem utópia. Varsó álmai a Kresy visszaszerzéséről…”

Mivel lengyelbe is többpártrendszerben van a pártokban meg sok féle ember nem zárható ki hogy van ilyen törekvés is.

Azt látom jelenleg lengyelek normálisan viszonyulnak ukránokhoz, azért persze ukrán viszonylatban érdemes óvatosnak lenni /a lengyelekkel.

Utópia a eu fennmaradása ha már itt tartunk.

Recseg ropog a egész kóceráj.

Okkal nem vállalt J.C. Junker bizottsági elnök újabb ciklust.

Eu bővítési kényszerben van a jelenlegi struktúrák szerint.

Ez leállt.

A keleti határok közelében háború van. Belarusz mozgolódik.

A balkán most mintha élesedne.

A orosz elkezdett babrálni a gáz és olaj csapokkal.

Ha a hormuzi szoros valamiért lezáródik akkor a európai álom keserű ébredéssel ér véget.

„Miért akarna Amerika egy nagyon önállóskodó Ukrajnát?”

Alapból nem az a „a” terv ebben egyetértünk.

De én elfogadható megoldásról írtam.

Van már most is annyi magas összegű szerződése a USA-nak Ukrajnában amiket borított 2022.02.24. és ezek maradhatnának + új üzletek köttethetnének.

Amit javasoltam megoldást arra kiköpnének Washingtonban de elfogadnák.

Nézzük meg mi lenne ha holnap VVP visszaadna minden területet Ukranának és azt mondanák hogy Eu tagság rendben akár napon belül is megszavazható.

Na ez az amire esély nincs de egy ilyen forgatókönyv mit váltana ki Washingtonban?
 
  • Vicces
Reactions: Lando

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Az ukrán "Déli Operatív Parancsnokság" megerősítette, hogy három célpontot értek el Odesszában - két rakéta egy katonai létesítményt, egy pedig a Dnyeszter torkolatánál lévő hidat találta el.

Az LPR robbantók robbantásokkal takarítják el a törmeléket az ukrán katonák által felrobbantott hidak helyén a Liszicsanszkból való visszavonulás során

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a Twitteren: - "Európa folytatja a békéért és értékeink védelméért tett erőfeszítéseket. Üdvözlöm az Európai Unió Tanácsának politikai megállapodását az EPF keretében Ukrajnának nyújtott ötödik részletről. Az ukrán fegyveres erőknek katonai felszerelésekre nyújtott uniós támogatás immár 2,5 milliárd EUR. Európa Ukrajna mellett áll"


Svájc megtagadta az ukrán fegyveres erők sebesült katonáinak kezelését - mass media.
A NATO ilyen kéréssel fordult a helyi klinikákhoz. A Tages Anzeiger szerint azonban a svájci külügyminisztérium ezt elutasította. A döntést azzal indokolták, hogy az ellentmond az ország semleges státuszának.

Washington leállíthatja a pénzügyi és katonai segélyek küldését Kijevnek. Ennek a döntésnek három fő oka van - írja a The Economist. Az amerikai establishmenten belüli véleménykülönbség, ahol nem mindenki támogatja az Oroszországgal való konfrontáció folytatását. Washington számára egyre nehezebb megmagyarázni az amerikaiaknak, hogy miért küldenek költségvetési pénzt Ukrajnának. A Kijevnek nyújtott pénzügyi és katonai segítség ütemének hosszú távú fenntartása még az amerikaiak számára is nehéz feladat. Szinte minden vonal egy dologban egyezik - a Biden-kormányzatnak gyorsan ki kellene jutnia az ukrajnai patthelyzetből.

Kulabá mai vicce:
 

Hunter77

Well-Known Member
2022. február 28.
172
1 622
93
A helyzet az hogy L.-ben és Washingtonban is évtizedeket gondolkodnak előre.
Ebből a szempontból ha a konfliktus a jelenlegihez hasonló intenzitással folytatódik oroszok nagyon legyöngülhetnek.
Pláne ha idővel a india és kína hozzáállása is változik és Washington mellé állnak.
Elképzelhető, hogy így van. Nem akarom megkérdőjelezni, szimplán egy másik véleményt állítok fel a magam részéről. Ugyanis nekem olybá tűnik, hogy a jelenlegi politikai vezetés rendkívül gyengére sikerült szortimentet képvisel úgy Európában, mint Amerikában. Kicsit olyan, mintha ez a 1968-as nemzedékből kihajtott uralkodó elit az ideologizáláson és az utasítások végrehajtásán kívül semmit sem tudna. Nem látom a brilliáns elméket, a következetességet, a hideg számító érdekérvényesítést....nekem olyan adhoc, közepes cégvezető mentalitású embereknek tűnnek, akik egy komolyabb válságot egyszerűen képtelenek kezelni, nemhogy még tervezni a jövőbe vezető utat....Minden konteot félretéve, teljesen olyan most a nyugati világ, mint aki elkezdett egy tervet, közben megszakadt a kapcsolat a szellemi vezérlővel a háttérből, és most beállt a zavar.....Kapkodás, rosszul kivitelezett akciók, gyenge kommunikáció.....tudják, hogy a média az övék, és úgyis azt adják le, amit ők diktálnak, de nem értik, hogy miért nem úgy történnek a dolgok, ahogyan azt nekik leírták......