Tavasszal ez lehetett volna tárgyalási alap, de Ukrajna akkor elállt a tárgyalásoktól, mert az USA felbiztatta, hogy kap pénzt, paripát, fegyvert a győzelemhez. Az oroszok nem fognak egy négyzetkilométer vérrel meghódított területet sem önként visszaadni most már. Főleg nem a Krím vízellátását és szárazföldi összeköttetését Oroszország többi részével (számukra a Krím Oroszország, persze lehet hamarosan további területeket is annak nyilváníthatnak hivatalosan is).
Mint a 2014-ig eltelt 13 évben?
Ez is megvolt 2014-ig, azóta ezeket az üzletembereket részben bebörtönözte az új kijevi vezetés.
Nekem nem úgy tűnik, csak addig beszéltek ilyet, amíg úgy tűnt, hogy odakényszerülnek a tárgyalóasztalhoz. De aztán ezt borította a nyugatról érkező sok biztatás és ígéret.
Ez szerintem utópia. Varsó álmai a Kresy visszaszerzéséről, valami Intermarium keretében, az már reálisabb lehet talán. Lengyel-Litván-Ukrán(-Belarusz) unió, aminek Kijev nem lehet a központja, csak a keleti végvára.
Miért akarna Amerika egy nagyon önállóskodó Ukrajnát?
Ha valamit akar, az az ukrán termőföld, olcsó munkaerő meg fegyverüzletek... stb. Meg egy geopolitikai blokkoló pozíció Európa (Németország) és Oroszország közé (Mackinder, Brzezinski elméleteinek megfelelően).
„Tavasszal ez lehetett volna tárgyalási alap”
Szerintem ez most is tárgyalási alap.
„Mint a 2014-ig eltelt 13 évben?”
Nem. De annak a őrületnek vége lehetne már hogy fél európa megkerülésével nyugatról szállítják a orosz földgázt Ukrajnába miközben van közös határszakasz közvetlen gázvezeték stb.
Ez egyébként nem drágább e így?
Így nem e a német csíp le a árból tranzitdíjat pl?
Miért jobb 8 országtól függeni gázellátásilag Oroszországot is beleértve mint csak Oroszországtól?
„Ez is megvolt 2014-ig, azóta ezeket az üzletembereket részben bebörtönözte az új kijevi vezetés.”
Ez nyilván változhat.
Egyéb iránt ha holnaptól Ukrajna teljesen vissza szerezné a joghatóságot Donyeck és Luhangsz megyéi felett akkor azt javaslom már ma hogy bizonyos gazdasági ágazatokba koncessziós rendszerben jelképes összegért engedjék be a orosz tőkét.
„Nekem nem úgy tűnik, csak addig beszéltek ilyet,…”
NATO felejtősnek tűnik, lekerült a napirendről kölcsönösen a témakör /ukrán és nato viszonylatban is/ legalábbis nyilvános infók alapján.
„Ez szerintem utópia. Varsó álmai a Kresy visszaszerzéséről…”
Mivel lengyelbe is többpártrendszerben van a pártokban meg sok féle ember nem zárható ki hogy van ilyen törekvés is.
Azt látom jelenleg lengyelek normálisan viszonyulnak ukránokhoz, azért persze ukrán viszonylatban érdemes óvatosnak lenni /a lengyelekkel.
Utópia a eu fennmaradása ha már itt tartunk.
Recseg ropog a egész kóceráj.
Okkal nem vállalt J.C. Junker bizottsági elnök újabb ciklust.
Eu bővítési kényszerben van a jelenlegi struktúrák szerint.
Ez leállt.
A keleti határok közelében háború van. Belarusz mozgolódik.
A balkán most mintha élesedne.
A orosz elkezdett babrálni a gáz és olaj csapokkal.
Ha a hormuzi szoros valamiért lezáródik akkor a európai álom keserű ébredéssel ér véget.
„Miért akarna Amerika egy nagyon önállóskodó Ukrajnát?”
Alapból nem az a „a” terv ebben egyetértünk.
De én elfogadható megoldásról írtam.
Van már most is annyi magas összegű szerződése a USA-nak Ukrajnában amiket borított 2022.02.24. és ezek maradhatnának + új üzletek köttethetnének.
Amit javasoltam megoldást arra kiköpnének Washingtonban de elfogadnák.
Nézzük meg mi lenne ha holnap VVP visszaadna minden területet Ukranának és azt mondanák hogy Eu tagság rendben akár napon belül is megszavazható.
Na ez az amire esély nincs de egy ilyen forgatókönyv mit váltana ki Washingtonban?