Az egészből süt, hogy az oroszok igazából kőbaltát se tudnak csinálni,
Ezt hol mondtam volna ? Nem azt mondtam, hogy a maga idejében, vagyis 1971 - 1992 között a T-64-esek, a T-80-asok, és a T-72-esek pont Number 1 harckocsik voltak, és csak az Abrams lett velük egyenrangú, azelőtt a Nyugat pont vágyakozhatott, hogy Szovjet színvonalú harckocsi kéne ?
De ha a nyugati gépekkel nyomultak volna, amiket jól modernizáltak.
Azt írtam, hogy alaposan modernizált saját gépekkel kellett volna menniük, nem pedig Abrams-szel, vagy mit írtam ? Az Orosz gépeket is modernizálták, teljesen újítóan, egyedien, csak az a baj, hogy azok megragadnak prototípusként / Expókon mutogatják őket, de sorozatgyártásba már nem viszik őket.
Aktív védelmi rendszereket két ország fejlesztett: a Szovjetunió, és Izrael, amit a hadteches szakértők (pl. Janes) is elismernek.
De sorozatgyártásba csak Izrael vitte, Oroszoknál meg az a helyzet, hogy a Szovjet korszakban is volt rá igény, elkezdték a rendszeresítését, több modellt is fejlesztettek, a Drozd, a Stora, és az Aréna, működőképesek, de az Oroszok abszolút nem foglalkoztak a történettel, helyette tyúkketreceket / ruhaszárítókat tákoltak rájuk, ami nem csak ronda, hanem nem is működött, és még a személyzetet is akadályozta.
Velük szemben az Abrams meg a Merkava modernizációja sorozatgyártott lett.
Viszont ezek a kijelentések, hogy az ukránoknak is ugyanolyan harckocsiaik vannak, tehát kilőhetőek, mind mind süt, a rosszul leplezett nyugatleborulitisztől.
A haditechnikában 35 + év az nagyon hosszú idő. 1992-ben a T-72B az simán elviselte volna meztelenül nagyon sok dolgot: a DM 33-as nyíllövedéket, a MILAN páncéltörő rakétát, és sok társa, ERA kazettázás nélkül. Viszont azóta újabb és újabb nyíllövedékek lettek, meg tandemes páncéltörő rakéták, egy DM 53-as nyíllövedék vagy egy Metyisz-M szerinted nem nyitja fel ?
De ez nem csak a T-72B-re igaz: Az 1979 - 1992 között gyártott Abrams-ek is elavultak mára, azok páncélzatát is simán átütnék és máglyarakás módjára égnének.
Meg a másik, a T-54 / 55 / 62-es szériát, és a T-64-es szériát is Olekszandr Morozov (Олександр Морозов) tervezte, Harkovban, ott is gyártották őket, csak akkor még Szovjetunió volt. És mind a T-72-es, mind a T-80-as azok jelentősen módosított T-64-es leszármazások, a T-80-ast megint Harkovban is gyártották, a teknőjét is.
A választ jemenben, meg szíriaban lehet megkapni, ahol a részben ugyanebbe, részben egyel korábbi generációba tartozó páncéltörő fegyverekkel megpróbálják felnyitni a nyugati konzerveket. Mégpedig sikerrel.
A T-72-esnek és társainak repül a tornya, a személyzettel együtt, addig az Abrams-nek és a Leclerc-nek nem. Feel the Difference.
A Szovjet harckocsiknál is ki lehet javítani ezt, de megint nem sikerült sorozatgyártásba vinni.
Nem értem, honnan veszel ilyeneket, hogy lenézem az Oroszokat. Én csak jobbító szándékkal kritizáltam meg őket, hogy ma már nem diktálnak úgy a haditechnikában, mint ahogy a Szovjetunió idején tudták megtenni. Ebben mi a hihetetlen, hogy ma már nem olyan gőzerővel fejlesztenek, mint ahogy régen tették ?