[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
Ukrajna háború: Oroszország következő lépéseinek előrejelzése Ukrajnában......

Írta: Jonathan Beale
védelmi tudósító

Sem Oroszország, sem Ukrajna valószínűleg nem hajt végre döntő katonai akciót Ukrajnában idén – mondta a brit katonai hírszerzés vezetője a BBC-nek.

Egy ritka nyilvános interjúban Sir Jim Hockenhull altábornagy azt is elmondta, hogy nagyon szorosan figyelemmel kísérte Oroszország esetleges atomfegyver-felhasználását.

93cf8e8-20210917-11-hockenhull.png

FOTÓ: MONCH.COM

Idén február 23-án Hockenhull tábornok késő éjszakáig dolgozott. Éjfélkor kerékpározott haza, és 01:00 körül lefeküdt.

Egy órával később telefonhívást kapott, hogy az ukrán határon furcsa jelek mutatkoztak aktivitásra, ezért újra biciklire ült, és visszatért dolgozni.

Ekkor negérkezett a megerősítés, hogy Oroszország valóban megtámadta szomszédját.

Percekkel később, és még a hajnali órákban tájékoztatta Nagy-Britannia miniszterelnökét és védelmi miniszterét Európa legnagyobb fegyveres konfliktusának kezdetéről a második világháború óta.

A Z szimbólummal jelölt harckocsioszlop a távolba nyúlik, amint a Mariupol-Donyeck autópálya mentén haladnak észak felé márciusban.
KÉP FORRÁSA,SOPA

Hockenhull tábornok tavaly novemberben kezdte azt gondolni, hogy az orosz invázió valószínű.

A védelmi hírszerzés főnökeként az elmúlt négy évben Hockenhull tábornok az árnyékban dolgozott, egy olyan szervezetet irányítva, amely szigorúan titkos és titkos információkkal foglalkozik. Az ukrajnai háború fontosabbá tette ezt a munkát és az ő munkáját is.

Azt mondja, egyre inkább meg volt győződve arról, hogy Oroszország tavaly novemberben inváziót készül indítani.

Ekkor azt hitte, „ez meg fog történni” – emlékszik vissza.
Az invázió előtti héten meghozta azt a rendkívül szokatlan döntést, hogy közzétett egy térképet a Twitteren, amely előrevetíti Oroszország valószínűsíthető inváziós terveit .

Azt mondja, ez a döntés nem volt könnyű, de meg volt győződve arról, hogy szükség van az információk nyilvánosságra hozatalára.

„Fontos, hogy kiderítsük az igazságot, mielőtt a hazugságok megjelennek” – mondja

Megvédi a Nyugat azon döntését is, hogy kiemeli Oroszország potenciálját a vegyi és biológiai fegyverek alkalmazásában.

Úgy véli, ez segített megállítani őket abban, hogy úgynevezett hamis zászló-műveleteket hajtsanak végre, hogy megpróbálják az ukránokat vagy a Nyugatot a konfliktus felbujtóiként beállítani.

Ritkán osztottak meg ennyi titkos hírszerzési információt a nyilvánossággal. A Védelmi hírszerzés azóta is napi frissítéseket tesz közzé a háború alatt.

A hírszerzés nem tudomány – az előrejelzések valószínűségi skálán születnek, és számos dolog meglepte az Egyesült Királyság védelmi hírszerzését.

Hockenhull tábornok szerint a nyugati egység és az ukrán ellenállás ereje felülmúlta a várakozásokat.

Ugyanúgy, mint az orosz hadsereg kudarcai, akiknek a parancsnoksága, irányítása és logisztikája „gyenge” . Amely a politikai beavatkozástól is szenvedett, a stratégiai szinttől a taktikai szintig – teszi hozzá.

Hiányzik a bizalom Oroszország politikai és katonai osztálya között – és Hockenhull tábornok azt mondja, meglepete, hogy Moszkva egyszerre szenvedett mindezen problémáktól.

Mi történik ezután?​

Óvakodnunk kell attól, hogy bináris kifejezésekben gondolkodjunk – hogy az emberek nyernek vagy veszítenek –, vagy azt gondoljuk, hogy ez patthelyzet – mondja Hockenhull tábornok.

Oroszország –szerinte – egyértelműen megpróbál több erőt generálni, miután jelentős veszteségeket szenvedett el.
Emellett csapatainak egy részét is át kell csoportosítania a Donbásztól délre, ahol elmondása szerint jelentős nyomás nehezedik rá az ukrán erők részéről Hersonban és környékén.

Térkép, amely Ukrajna déli részét mutatja

Hockenhull tábornok azonban továbbra is azt mondja, hogy irreális délen döntő elmozdulásra számítani a következő hónapokban.

Azt mondja, megérti Ukrajna terület-visszafoglalási vágyát, de hozzáteszi, hogy bár lesznek ellentámadások , nem hiszi, hogy ebben az évben egyik oldalon is lesz határozott lépés.
Hosszú konfliktusra számít.

A nukleáris lehetőség​

Ez felvet egy másik kérdést: mit fog tenni Vlagyimir Putyin elnök, ha továbbra is küzd katonai céljai megvalósításáért? Vajon folyamodhat-e nukleáris fegyverek használatához?
Hockenhull tábornok szerint ezt "nagyon-nagyon közelről" figyelik.
Az orosz haditengerészet TK-208 Dmitrij Donszkoj atomtengeralattjárója készül a haditengerészet napi felvonulására Szentpétervár külvárosában, Kronshtadtban
KÉP FORRÁSA,NURPHOTO

Nem valószínű, hogy Moszkva a közeljövőben nukleáris fegyvereket fog bevetni, mondja Hockenhull tábornok
Az orosz katonai doktrína a nyugatival ellentétben magában foglalja a taktikai vagy harctéri nukleáris fegyverek katonai műveletekhez való használatát.

Bár nem tartja valószínűnek, hogy a közeljövőben taktikai nukleáris fegyvereket fognak bevetni, azt mondja, hogy továbbra is figyelni fog erre.

Felhasználásuk valószínűsége megváltozhat, ha a csatatér dinamikája megváltozik – magyarázza.

Kína miatt aggódik​

A védelmi hírszerzés főnökeként betöltött négy év után Hockenhull tábornok most az Egyesült Királyság védelmi Stratégiai Parancsnokságának élére lép, amely magában foglalja az Egyesült Királyság űrben, kiber térben és a különleges erők alkalmazásában végzett tevékenységeinek felügyeletét.

Továbbra is Oroszországot látja a legnagyobb fenyegetésnek, de egyre jobban aggódik Kína miatt is.

Hockenhull tábornok szerint nem lenne helyénvaló, ha nem tekintené problémának egy "hihetetlen katonai modernizációt egy olyan országban, amely elhatározta, hogy megold egy politikai kérdést".

Nem lesz könnyebb a brit katonai hírszerzés munkája.

 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 430
18 856
113
Sem Oroszország, sem Ukrajna valószínűleg nem hajt végre döntő katonai akciót Ukrajnában idén – mondta a brit katonai hírszerzés vezetője
Szuper! Nem meg mondtam ? Egyik fél sem oylan erős hogy lemossa a másikat ! Oké hogy több ezer kézi antitank rakéta de ezek mellé töredék tüzérség csak ! Semmi modern leo2a7 vagy légi eszköz ! És az orosz hadsereg szenved Baxd meg !
Oroszország ukrajnai katonai stratégiájának kudarca "világosan látható".

Ezzel kapcsolatban három javaslatom van:

1) lőjék le az egész Politikai Hivatalt;

2) a Kreml újrafestése sárga-kék színűre;

3) Kezdje el a bevált stratégia végrehajtását, a visszavonulást Moszkvába és Sztálingrádba, hogy az ellenfeleket a peremvidéken fagyassza le.
2014-óta olvasom igazat mond Szterlkov mindig olvastam a kijelentéseit ! Nem egy elvakult orosz szimpatizáns hanem ha kell akkor őket is ekézi rendesen !
Lesz mit szétbombázni az oroszoknak:
Az oroszok eláshassák magukat amit művelnek fél éve aranyapám ! Tudod boki amint mód nyílik a gradok uragan kiutésésre onnantól nem lesz más választás az oroszoknak mint ahogy Sztrelkov mondta vouljanak vissza Moszkvába és ott védekezzenek
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 778
40 044
113
Összefoglaló 08.12.

Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe augusztus 12-én este​

Arina Korf ma 06:43-kor

Naprakész információk
Az elmúlt napi helyzet a frontokon:
  • ▫️Reggel Szlavjanszk irányában jelentették az Ukrán Fegyveres Erők Nagornij felőli visszavonulását (a Szoledar-Lyszichanszk autópálya közelében, Belogorovka és Beresztov között). Az elmúlt néhány hónapban nem volt bizonyíték arra, hogy az UAF magát a farmot irányítaná;
  • ▫️Artemovszk (Bakhmut) irányban a terepről jelentik, hogy az orosz csapatok rohamosztagosainak sikerült megvetni a lábukat Artemovszk északkeleti részén a Patrice Lulumba utca mentén. Harcok dúlnak a városban;
  • ▫️Donyeck irányában Avdiivkán belül megsemmisítik az ukrán fegyveres erők állásait. Beszámoltak a Dzerzsinszk (Toreck) elleni támadás kezdetéről . Az Orosz Föderáció fegyveres erői az egész napot az ilyen irányú tüzérségi előkészítéssel töltötték;
  • ▫️Déli irányban, Novogrigorievka (Nikolajev régió) térségében akár 100 fegyverest semmisített meg egy légi csapás.
Érkezés. Donyeck ismét tüzérségi és rakétatámadásoknak volt kitéve az ukrán fegyveres erők részéről. Az elosztás Kijev, Kirovszkij, Petrovszkij, Kalininszkij és Krasznogvardeszkij régiókat foglalta magában. Az ágyúzás után A donyecki és makiivkai bánya aknák után az ukrán fegyveres erők vegyi üzemekre váltottak. Az ukrán hadsereg /sújtotta / csapása gorlovkai Stirol vegyi üzem ellen.
Terrortámadás. Ma újabb terrortámadás történt Melitopolban. A jelentések szerint a megsebesült Oleg Sosztak , a Zaporozsje régió CAA PR-osztályának vezetője.
Az Orosz Légiközlekedési Erők rakétacsapásokat
mértek Mikolajiv, Zaporozsje és Donyeck régiókban található stratégiai létesítményekre és parancsnoki állomásokra. Az N. o. Chasov Yar megsemmisítette az Egyesült Államok által szállított AN / MPQ-64 radar állomást. 169 célt találtak el, beleértve a öt parancsnoki állomás, egy üzemanyagraktár és hat lőszerraktár.
A határ mentén . Roman Starovoit tájékoztatása szerint az ukrán csapatok délelőtt ágyúzták a Kurszk régió Szudzsanszkij kerületében található Szverdlikovo falut. Személyi sérülés szerencsére nem történt, gránátok hullottak a lakók kertjébe. Az ellenséges lőpontot elnyomták.
 

Raszputyin

Well-Known Member
2022. február 20.
1 587
4 826
113
Sztrelkov értékelése....


Стрелков Игорь Иванович

12 Aug, 19:45


Kevesebb mint két hét van hátra az úgynevezett SSO féléves fordulójáig. Már most világos, hogy a művelet "harmadik hatékony" szakasza még sikertelenebb volt, mint a "második ".

És sokkal sikertelenebb volt, hiszen az összes siker a fő ellenséges védelmi vonal szélén lévő néhány falu volt, Szeversk-Szoldar-Bahmut, valamint Peszki és Marinka 2/3-a Donyeck közelében. Enyhén szólva - "nem túl vastag". És ezek a sikerek nagy árat követeltek, ami nem meglepő, tekintve azt a figyelemre méltó taktikát, hogy egy hosszú távon megerősített területet frontálisan megrohamoztak.

Valószínűleg nem lesz lehetséges felszabadítani a DPR teljes területét, vagy akár Szlavjanszk elfoglalását szeptember 11. előtt. A kérdés hamarosan az lesz, hogy "hogyan lehet a már megszállt területet a rendelkezésre álló erőkkel megtartani".

Oroszország ukrajnai katonai stratégiájának kudarca "világosan látható".

Ezzel kapcsolatban három javaslatom van:

1) lőjék le az egész Politikai Hivatalt;

2) a Kreml újrafestése sárga-kék színűre;

3) Kezdje el a bevált stratégia végrehajtását, a visszavonulást Moszkvába és Sztálingrádba, hogy az ellenfeleket a peremvidéken fagyassza le.

Még csak nem is arról beszélek, hogy komolyan háborút indítunk - ez a szentek elleni támadás. Most sem a rétegelt lemezes marsall eltávolítását követelem. Mivel a lemondása most megmentheti őt a megérdemelt dicsőségtől a közelgő "sikerei" miatt.

Ez most sajnos be kell lájkoljam, mert Putyin lassan elmehetne már a fenébe ezzel a hátrakötött kezű, minden műveletet lefékező magatartásával. Eleinte ez bölcs higgadtságnak tűnt, de most már teljesen kontraproduktív. Putyin mára egy teszetosza málészájú öregember lett, aki egy dolgot tud: ha az alatta lévő hatalmi strutúra bármi keményet lép, akkor visszafogja őket. Ahogy visszafogta a DNR, LNR hadműveleteit is a Minszk-ezéssel - amiről mindenki tudta, hogy úgysem tartják be az ukránok. Már tegnap az a gondolat is felmerült bennem, hogy lehet, hogy a feb.24-i támadást Ukrajna ellen sem Putyin rendelte el, hanem maga a hadsereg döntött úgy, hogy a hadgyakorlatról márpedig nem fognak tétlenül hazamenni. Ez megmagyarázza azt is, hogy miért vonultak be Ukrajnába utánpótlási vonalak nélkül az orosz csapatok februárban, és azt is megmagyarázza, hogy miért vonultak be annyiféle irányból: mert onnan vonultak be, ahol épp hadgyakorlaton voltak.
Ha ez igaz, akkor a feb. 24-i háborút sem Putyin lépte meg, csak már az alatta levő állam- és hadi-gépezet sem bírja idegekkel ezt a tehetetlenkedést. Már Medvegyev sem bírja, mellesleg.
Kérdezhetitek, hogy na és hogyan léphette meg ezt a feb. 24-i támadást büntetlenül az orosz hadsereg? Nos, ti is tudjátok, hogy Putyin utána mennyi embert váltott le a hadseregben és a titkosszolgálatok éléről. Mi van akkor, ha nem azért rúgta ki őket, mert rosszul tervezték a feb. 24-i hadműveleteket, hanem azért, mert az ő döntése nélkül indították el azt??
Ezek után, mivel a kocka már el volt vetve, Putyin nem tudott mit csinálni, folytatni kellett a háborút - főleg, hogy Medvegyev is a DNR/LNR pártjára állt, már magának a DNR/LNR függetlenségének elismerését - Pusilin mellett - is Medvegyev szorgalmazta.
Így kb. az történhetett, hogy Putyin azt mondta: "Na jó, akkor max. annyi katonával, amennyivel az én hozzájárulásom nélkül elkezdtétek a háborút, max. annyi katonával folytathatjátok." Ugye ez az a bizonyos max. 200,000 fő.
Ennyivel meg azt lehetett elérni, ami eddig történt.
Putyin pedig bízik abban, hogy a háborút elindítók közben az Ukrajnai hadjárat sikertelensége miatt megbuknak odahaza politikailag...
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 560
80 917
113
A cseheket már nem állt érdekében szopatnia az ukránoknak?

 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 043
5 488
113

Kijev újabb „ajándékot” kaphat Moszkvától

Egy orosz elemző szerint az orosz hadsereg legfontosabb feladata a következő időszakban, hogy elfoglalják Szoledar, Bahmut és Szeverszk városát, ugyanis itt van az ukrán fegyveres erők utolsó védelmi vonala.
Hozzátette: a felsorolt területek elfoglalása megnyitja a Szlavjansz–Kramatorszk–Konstantyinovka vonalhoz való hozzáférést.

Tehát az ukrán függetlenség napjáig, augusztus 24-ig Kijevet az a veszély fenyegeti, hogy újabb „ajándékot” kap
– fogalmazott a Moszkovszkij Komszomolec orosz lapnak az elemző, hozzátéve: úgy véli, a harmadik védelmi vonal veresége után a Dnyeper felé megnyílik az út az orosz erők számára a teljes érintkezési vonal mentén. Emiatt szerinte a balparti Ukrajna ezen részének „felszabadítása” sokkal gyorsabban megy végbe, már csak a terepviszonyok és a jól megerősített ellenállási vonal hiánya miatt is.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 043
5 488
113

Elhúzódó háborúra készül Putyin, jelentős összeggel fedezi a hadiipar költségeit

Oroszország felkészíti hadiiparát egy elhúzódó ukrajnai háborúra – olvasható az Institute for the Study of War (ISW) jelentésében.
Az amerikai szakértők szerint a Vlagyimir Putyin vezette hadiipari bizottság arra készül, hogy kora őszre megváltoztatja a védelmi beszerzési programot, és 600–700 milliárd rubellel növeli a kifizetéseket.
 
W

Wilson

Guest
Inkább hülyeség.Szárazföldi indítási változata nincs



Véleményem szerint emiatt leginkább kamu a hír.Annak elég kicsi az esélye hogy Nato gép végezne csapást UKrajnában.És Ukránok se kaptak eddig ezek alkalmazására alkalmas vadászbombázókat.
Szerintem valószínűbb.hogy igaz a hír egyrészt azért mert az amerikai kormányzat hivatalosan is bejelentette, hogy adoptálták az Ukrán gépekhez....

Az ukránok kész tényként kezelik, hogy ezeket a rakétákat az ukrán légierő már bevetette....

photo-2022-08-07-16-51-18.jpg



Pedig az amerikai védelmi miniszter-helyettes Colin Kahl pontosan azt állítja

" A legutóbbi katonai segélycsomagokba beépítettünk bizonyos számú radarellenes rakétát, amelyek ukrán repülőgépekről lőhetők ki, és hatással lehetnek az orosz radarokra és egyéb dolgokra " - mondta Colin Kahl egy hétfői sajtótájékoztatón.


Másrészt pedig az USA-nak ez nagyszerű alkalom arra, hogy valós harci körülmények között teszteljék AGM-88-t az orosz Sz-300 és SZ-400-a légvédelmi rakétarendszerek ellen , az persze még kérdéses, hogy melyik változatot kapták az Ukrik a logikus az lenne, hogy nem a legújabb 1 millió dollár/db árú HARM-t kapták, de én ebben a háborúban már nem zárok ki semmit.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
‼️Az USA aggodalmát fejezte ki: a külügyminisztérium aggódik a külföldi zsoldosok bíróság elé állításának szándéka miatt A hivatal vezetője, Blinken, nagyon aggódik a DNR azon döntése miatt, hogy vádat emel a svéd, brit és horvát zsoldosok ellen, akik az AFU oldalán harcoltak. Hozzátette, hogy Oroszországnak és szövetségeseinek tiszteletben kell tartaniuk a nemzetközi humanitárius jogot, beleértve a hadifoglyok jogait is. Emlékeztetünk arra, hogy a zsoldosokat a Donyecki Népköztársaság büntető törvénykönyvének három cikkelyének megsértésével vádolják, amelyek értelmében halálbüntetés vagy életfogytiglani börtönbüntetés vár rájuk.

‼️☠️Összefoglaló az AFU vezérkarától: ▪️ Kramatorszk irányában az orosz hadsereg előrenyomul az alábbi területeken Lisichansk finomító - Ivano-Daryevka és Nikolaevka - Vyemka. Folytatódnak a harcok Szpornoje - Ivano-Darijivka térségében; ▪️ Artemivszk irányában az orosz csapatok támadó akciókat hajtottak végre Pokrovszke - Bakhmut, Vozrozhdenija - Vershina és Uglegorszkaja TPP - Zaitsevo térségében; ▪️ Avdijivka irányában az AFU egységei megpróbálták megállítani a szövetségesek offenzíváját a Novoselovka II - Krasznogorovka és Szpartak - Avdijivka körzetekben. Folytatódnak a harcok a Donyeck-Peszki és a Novoselovka-Alexandrapol körzetekben.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Én gyakorlatilag ugyanezeket mondtam, írtam le (Fukuyamával kezdve) hetekkel ezelőtt egy volt barátomnak. (Nem érdekel, hogy elhiszitek e.)

Mondom: Volt.

Egy tanult, művelt, kifejezetten intelligenciát igénylő szakmájú, okos (eddig azt hittem), kulturált (eddig azt hittem) személyről beszélünk, akivel több, mint évtizedes volt a barátságunk, számos közös érdeklődési körrel, értékrenddel: Autók, csajok, utazás, gyereknevelés, belpolitika, jó értelemben vett európai értékrend, stb.

Aztán jött a konfliktus.
Itt kijött a kettőnk közti különbség a témában: A vágy és mainstream vezérelt, felsőbbrendűnek vélt kontra reálpolitikainak remélt szemlélet.

A telós beszélgetések, üzenetváltások, e-mail-ek jöttek-mentek, a stílus a másik oldalról egyre inkább viselte magán a kognitív disszonancia jeleit; egyre dühödtebb lett a hangnem tények ismertetése után, s egyre közönségesebb a sztereotípiából fakadó minősítgetés, egyre inkább kivetkőzött az általam addig megismert magából.

Eljutott oda, hogy (válaszomban időrendben kimazsoláztam neki), hogy ez lett a hangnem a részéről:

"...Mini cár, Putykó, Vitya, agresszív maci húzzon a csába, gyáva féreg, szimplán féreg, pszichopata cárevics az úristenit, eszement és agresszív szláv mentalitás, elmebeteg, agresszív bunkó paraszt..."

Szó szerint ezt válaszoltam:

"...Teljesen kivetkőzött belőled a kulturált europeer; a higgadtan, a felek álláspontját érteni igyekvő, európai népeket nem másodrangúnak néző hozzáállás.

Tőlem mikor olvastál olyat, hogy; hohol, kapor, ukronáci, Zselé, Bidé?

Na jó; BoJo-t mondtam (de tán nem írtam), de őt még a britek is úgy hívják...

Azért egy szint alá ne menjünk már le...:-( ..."


Itt jegyzem meg, hogy itt (az általa "kétes összetételűnek" minősített) fórumon sem olvastatok tőlem ilyen stílust, megnevezéseket, senkiről.

A válasz az volt, hogy:
"...személyemben sértettél meg engem, ne is válaszolj, részemről ennyi..."

Természetesen ez részemről egy önkényes kivonata a diskurzusunknak.
De talán ismertek már annyira a kezdetektől, hogy nem vonjátok kétségbe a szavahihetőségemet; a lényeget akartam kiemelni.




...szoktam mondani - a fórumon is írtam már párszor - hogy az emberiség egyénként, kisebb-nagyobb közösségként, s fajként is fontos, a legfontosabb felismeréseket, a döntéseket késve hozza meg.

Az Európából indult társadalmi, gazdasági, tudományos/ipari, kulturális/művészeti vívmányok, eredmények úgy látszik sajnos együtt jártak és járnak egy olyan jelenséggel, következménnyel, ami felsőbbrendűséget, kizárólagosságot, kiválasztottság és különbség tudatot hozott. Ráadásul - eme elvakítottságban - későn veszi észre, hogy változtatni kéne többek között a más népekhez, kultúrákhoz való hozzáálláson.

Ez be is fog következni. Csak akkor már muszájból:

Elkésve.


Szerintem.
Nem vagy egyedül, En is sok ismerősnél találkozom ezzel a hozzáállással. Leginkább olyanokra jellemző ez, akiknek egyébként halvány fogalmuk sincs sem ukrajnáról, sem a SzU bukása óta zajló folyamatokról. De én már nem is morfondírozok ezeken, ugyanúgy trollkodok velük is mint az itteni libsi lelencekkel. Teljesen felesleges észérvekkel próbálkozni náluk, értelmes reakciót úgysem kapsz. A legjobb része a dolognak amikor holland ismerős/haver állt bele ebbe (sógorom barátja 30 éve), aztán mikor rákérdeztem hogy mit is tud ukrajnárol, soroljon fel 5-10 nagyobb várost meg céget, akkor csak a nagy kuss volt. Végül sikerült az Antonovval előjönni, csak hát ugye annak is csak annyi köze volt az ukránokhoz, hogy oda telepítette a SzU, mióta echte ukrán kézben van meg lehet nézni milyen sokra mentek vele. Viszont nyugat Európában egyre kevesebb a kilógatott ukrán zászló, szóval legalább kezdenek ebredezni…
 
K

Kopi2000

Guest
Egy dolog hogy hülye vagy hozzá, viszont az hogy ezzel még büszkélkedsz is…
Bármilyen rakéta rendeltetésszerű működése után 2 szekció az ami viszonylagos épségben megmarad, és ez a két szekció nem más mint a hajtómű és a kormanygép. Ugyanis a harci rész működése ezt a két részt egyszerűen eldobja. Helyszíneléskor e két rész vagy ezek alkatrészeinek egymáshoz viszonyított helyzetéből elég pontosan meghatározható a bejövő rakéta iránya. Egy robbanás amúgy miért égetné le a festéket?
Segitek az ertelmezesben. Az a furcsa, hogy a kepeken ket kulonbozo kontrasztu felitas lathato..... Erre kellene magyarazat. A hulyegyerekezes az nem az....
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül