[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Nebenzja – az ENSZ Biztonsági Tanácsának a Zaporizzsja Atomerőműről tartott ülésén: Ismét egyetlen nyugati kollégánk sem merte a dolgokat a néven nevezni, nevezetesen, hogy az ukrán fegyveres erők meggondolatlanul ágyúztak egy atomerőművet. Kiderült, hogy egyedül mi okoztuk a kockázatokat. Vagyis egy atomerőmű ágyúzása Ukrajna fegyveres erői által – ez válasz ezekre a kockázatokra? Az Oroszország által okozott kockázatokról? Szürreális és hibás logika, de már ,megszoktuk.
Fél éve nem csupán egy ellenünk kirobbantott dezinformációs háborút figyelünk, hanem egy hazugságháborút. Nyugati kollégáink régóta azt a taktikát választották, amely szerintük mindenki nyer, amikor Ukrajnával kapcsolatos kérdéseket tárgyalnak – koordináltan áthárítják a felelősséget mindazért, ami Oroszországgal történik. Kijev minden, akár hipotetikus bűnösségét eleve félresöprik. Így volt ez a provokációkkal Buchában, Irpinben, Kramatorszkban. Egyébként miért tűnt el teljesen a radarról a kramatorszki esemény? Igen, mert ukrán rakéták voltak, és ezt lehetetlen megcáfolni.


Ha egy benzinkút rablásnál lövöldözés alakul ki, akkor a rabló ártatlan?
;)
Ez ruszki szerecsen mosdatás, semmi más. A ruszki agresszor. Az ukrán erőműben is agresszor.
Az ukrán harccal tudja visszafoglalni, ehhez lőni kell.
A felelősség a rablóké. Az ukránnak joga van visszafoglalni a saját erőművét.
Természetesen mindent meg kell tenni a nukleáris baleset elkerülése érdekében.
A ruszkinak is. Például nem rejti erőit a reaktor épületekben, fűtőelem tárolókban..
Az ukránnak is. Nem lövi a reaktor épületeket, tárolókat.
Nem lesz könnyű, mindegyik hazudik.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 882
113

Szlovákia új fegyvereket adott át Ukrajnának​


Szlovákia átadta az első négy Zuzana 2 típusú önjáró tarackot Ukrajnának – közölte Nagy Jaroszlav védelmi miniszter, aki korábban arról számolt be, hogy a júniusban aláírt szerződés értelmében Kijev nyolc ilyen tarackot kap Pozsonyból.

„Örömmel megerősíthetem, hogy az első négy Zuzana 2 tarack az ukrán fegyveres erők kezében van, és készen állnak a bevetésre” – írta a miniszter a Twitteren.

A tarackok ukrán félre való átadását szombaton a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó Konš trukta Defense cég vezetője, Alexander Gursky is megerősítette az újságíróknak.

"A júniusban kötött szerződés alapján az ukrán fél megkapta az első négy 155 milliméteres Zuzana 2 önjáró tarackot" - mondta Gursky.
A Zuzana 2 önjáró tüzérségi tarackjai 155 milliméteres kaliberrel és 8 × 8-as kerekes alvázzal rendelkeznek, a lőtáv körülbelül 40 kilométer.

Ezeket a tarackokat a szlovák védelmi vállalatok gyártják, és a Zuzana tarackok továbbfejlesztett változatai. A szlovák sajtó szerint a Zuzana 2 tarackok 2021 nyara óta szolgálnak a nemzeti hadseregnél.


Источник: https://rusvesna.su/news/1660412446
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 882
113

Igor Sztrelkovot őrizetbe vették, miközben önkéntesként próbált a frontra kerülni (FOTÓ)​


Igor Sztrelkov önkéntesként próbált a frontra kerülni, de a Krímben őrizetbe vették.

„Természetesen ez egy egyedülálló történet, amelynek nincsenek analógjai. Gyakran a törvényes okokat megkerülve küldik az embereket háborúba, lehetőséget kapnak a harcra, engesztelésre az elkövetett bűnökért. Itt, horoggal vagy szélhámossal, az ember megpróbál háborúba szállni, készen arra, hogy a legértékesebbet - az életét - a Szülőföldért és elveiért adja. De nem engedik be” – írja A. Zsucskovszkij milicista és önkéntes – „Annak ellenére, hogy Sztrelkov nem tűzött ki semmilyen politikai célt, és nem állt szándékában zavart kelteni Novorossziában.

Csak azt akarja, hogy személyesen, akár hétköznapiként is részt vegyen az orosz nemzeti felszabadító háborúban, amelyet ő indított.
Azt írják, hogy Igor Ivanovics fedőútlevéllel próbált eljutni a Herson Frontra, amelyet a különleges szolgálatoknál használt.


Источник: https://rusvesna.su/news/1660413313

A kommentárok vegyesek, van, aki támogatja, és van, aki sározza. A nevére még a kezdeti harcoknál emlékszem, de nem igazán tudom, miért váltották le.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 414
6 894
113
Tartsd jól a hadifoglyot és az ellenség várni fogja, h letehesse a fegyvert. De ha kegyetlenkedsz, azzal a végsőkig kitartásra sarkallod. Úgy látszik az ukránoknál nem kötelező Sun Ce műve.
orosz oldalról is várnám ugyanezt
hogy ne arról szóljanak a hírek hogy jelenovkában egy börtön forma börtönben tartják fogva a magukat megadókat, hanem egy oroszországi - nincs halálbüntetés ! - kellemes éghajlatú szanatóriumban, ahol jó a kaja szépek a lányok gyors a wifi
kisebb túlzással
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Jaroslav Nagy szlovák védelmi miniszter megerősítette négy Zuzana 2 önjáró löveg Ukrajnának történő átadását.
Erről az "European Truth" számol be.....


6c5b290-ae9fc88-fuohwpjxwaa2iqk.jpg

A FOTÓ ILLUSZTRÁCIÓ

"Szlovákia segít megvédeni az ártatlan ukránok életét! Örömmel erősítem meg, hogy az első 4 szlovák Zuzana 2 tarack az ukrán fegyveres erők kezében van, és készen állnak az orosz agresszorok elleni védekezésre" - írta Nagy a Twitteren.

Hozzátette: a közeljövőben további négy Zuzana 2-t szállítanak majd Ukrajnába.

Emlékeztetőül: június 2-án Ukrajna és Szlovákia szerződést írt alá nyolc darab Zuzana 2 típusú önjáró löveg szállításáról.
Majd ha nem megy több fűtőelem, akkor majd sírnak hogy adjunk nekik áramot.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
Kramatorszkban az ukrán fegyveres erők viszonzó tüzet provokálnak, civilek mögé bújva

Védelmi Minisztérium: Az ukrán fegyveres erők fegyvereket telepítettek Kramatorszkba, és viszonzást váltottak ki​

Ukrán katona Kramatorszkban – RIA Novosti, 1920, 2022.08.13.

© AP Photo / Nariman El-Mofty
Ukrán katona Kramatorszkban. Archív fotó
Olvassa el a ria.ru oldalt
MOSZKVA, augusztus 13. – RIA Novosztyi. Az ukrán csapatok nehézfegyvereket telepítettek Kramatorszkba, és a civilek mögé bújva, emberi pajzsként viszonzást provokálnak – mondta Mihail Mizincev vezérezredes, az Orosz Föderáció Nemzetvédelmi Irányító Központjának vezetője.
"A Donyecki Népköztársasághoz tartozó Kramatorszkban , a sűrűn lakott lakónegyedekben (Kramatorszk körút, Dvorcovaja u., M. Primaicsenko u., Parkovaya u.) az ukrán nacionalisták lőállásokat szereltek fel, páncélozott járműveket, tüzérségi darabokat és MLRS-t helyeztek el. amelyeket szisztematikusan lőnek a közeli településekre, kiváltva az Orosz Fegyveres Erők egységei és a Donyecki Népköztársaság népi milíciájának ellentüzét” – mondta Mizincev egy tájékoztatón.

A tábornok ugyanakkor tisztázta, a civileknek tilos elhagyniuk otthonaikat, a nacionalisták valójában emberi pajzsként használják őket.
 
  • Vicces
Reactions: mindenen kívül

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 534
113

Igor Sztrelkovot őrizetbe vették, miközben önkéntesként próbált a frontra kerülni (FOTÓ)​


Igor Sztrelkov önkéntesként próbált a frontra kerülni, de a Krímben őrizetbe vették.

„Természetesen ez egy egyedülálló történet, amelynek nincsenek analógjai. Gyakran a törvényes okokat megkerülve küldik az embereket háborúba, lehetőséget kapnak a harcra, engesztelésre az elkövetett bűnökért. Itt, horoggal vagy szélhámossal, az ember megpróbál háborúba szállni, készen arra, hogy a legértékesebbet - az életét - a Szülőföldért és elveiért adja. De nem engedik be” – írja A. Zsucskovszkij milicista és önkéntes – „Annak ellenére, hogy Sztrelkov nem tűzött ki semmilyen politikai célt, és nem állt szándékában zavart kelteni Novorossziában.


Azt írják, hogy Igor Ivanovics fedőútlevéllel próbált eljutni a Herson Frontra, amelyet a különleges szolgálatoknál használt.


Источник: https://rusvesna.su/news/1660413313

A kommentárok vegyesek, van, aki támogatja, és van, aki sározza. A nevére még a kezdeti harcoknál emlékszem, de nem igazán tudom, miért váltották le.
Szimferopolnálnál készült ez a kép róla. De akkor ki írja a Strelkov beszámolókat a frontról a moszkvai fotelből, ha ő a Krímen van? :)
MRrC7YCfVhI.jpg
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113
Amerikások "most vették észre", hogy India orosz olajat árul a világpiacon.


Az utolsó ukránig!


Hoholstan csődbe ment.


Ae8Rimb.jpg
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Ukrán katonai mérnökök ráaplikáltak egy 100 mm páncéltörő Rapiert egy zsákmányolt orosz MTB-LB-re.
Az átalakítás 4 hétig tartott és négy fő dolgozott rajta...

Én ezt annyira nem hiszem, hogy nagy okosság...
Egyrészt az MT-LB váza nem arra készült hogy egy ilyen brutális 100 millist tegyenek rá.
A másik dolog, hogy úgy 2 méter magasságba felpakolni egy páncéltörő ágyút? Zsíros falat lesz egy Kornetnek ;)
Most hogy így leírtam... tulajdonképpen elég sanszos, hogy hamarabb kilövik majd, minthogy a vázat szétszaggassa.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 675
34 557
113
A szövetséges erők felszabadították Pisky falut a DPR-ben
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 910
16 785
113
Kissinger: a háború szélén állunk Oroszországgal és Kínával.

2022-08-13 20:23


Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter a Wall Street Journalnak nyilatkozva elmondta, hogy Washington elutasította a hagyományos diplomáciát, és egy jelentős vezető hiányában a világot a háborús szakadék szélére sodorta Ukrajna és Tajvan miatt.

Kissinger korábban nagy port kavart, mert azt javasolta, hogy Kijev mondjon le egyes területi követeléseiről, hogy véget vessen az Oroszországgal fennálló konfliktusnak.


“A HÁBORÚ SZÉLÉN ÁLLUNK OROSZORSZÁGGAL ÉS KÍNÁVAL OLYAN ÜGYEK MIATT, AMELYEKET RÉSZBEN MI HOZTUNK LÉTRE, ANÉLKÜL, HOGY BÁRMILYEN ELKÉPZELÉSÜNK LENNE ARRÓL, HOGYAN FOG EZ VÉGZŐDNI, VAGY HOGY HOVA FOG VEZETNI” – MONDTA KISSINGER A SZOMBATON KÖZZÉTETT INTERJÚBAN.

A most 99 éves Kissinger egy nemrég megjelent könyvében, amely a második világháború utáni prominens vezetők profilját mutatja be, részletesen kifejtette a Nyugat szerepét az ukrajnai konfliktusban. Oroszország februári döntését, miszerint csapatokat küld az országba, saját biztonsága motiválta, mivel Ukrajna NATO-csatlakozása a szövetség fegyvereit Moszkva 300 mérföldes (480 km-es) körzetébe helyezné. Ezzel szemben, ha Ukrajna teljes egészében orosz befolyás alá kerülne, az nem sokat tenne “az orosz dominanciától való történelmi európai félelmek lecsillapításáért”.

A kijevi és washingtoni diplomatáknak egyensúlyba kellett volna hozniuk ezeket az aggodalmakat – írta, és a jelenlegi ukrajnai konfliktust “egy sikertelen stratégiai párbeszéd következményének” nevezte.

Egy hónappal a könyv megjelenése után a Wall Street Journalnak nyilatkozva Kissinger kitartott amellett, hogy a Nyugatnak komolyan kellett volna vennie Vlagyimir Putyin orosz elnök biztonsági követeléseit, és visszautasította a jelzést, hogy Ukrajnát egy napon felveszik a NATO-szövetségbe.

Az ukrajnai katonai műveletet megelőzően Oroszország írásban ismertette az Egyesült Államokkal és a NATO-val a biztonsági aggályait, amelyeket mindkét fogadó fél elutasított.

Kissinger, aki az 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején kiterjedt tárgyalásokat folytatott a vietnami kommunistákkal, még akkor is, amikor az amerikai hadsereg háborút vívott ellenük, azt mondta, hogy a modern amerikai vezetők hajlamosak úgy tekinteni a diplomáciára, hogy “személyes kapcsolatot ápolnak az ellenféllel”, és a Wall Street Journal által használt szavakkal élve “hajlamosak a tárgyalásokat inkább misszionárius, mint pszichológiai szempontból szemlélni, inkább megtérítik vagy elítélik tárgyalópartnerüket, mint megértenék a gondolkodásukat”.

Kissinger amellett érvelt, hogy az USA-nak “egyensúlyra” kell törekednie önmaga, Oroszország és Kína között.

Ez a kifejezés “egyfajta hatalmi egyensúlyra utal, az olykor ellentétes értékek legitimitásának elfogadásával” – magyarázta Kissinger. “Mert ha azt hiszed, hogy erőfeszítéseid végeredményének a te értékeid érvényesítésének kell lennie, akkor szerintem az egyensúly nem lehetséges”.

Richard Nixon elnök alatt Kissinger irányította az USA diplomáciai kapcsolatfelvételét Kínával az 1970-es években, amelynek célja az volt, hogy Pekinget elszakítsa Moszkvától, és a világ erőegyensúlyát a kommunista Keletről eltolja.

Joe Biden elnök alatt az Egyesült Államok végignézte, ahogy Kína és Oroszország elmélyíti kereskedelmi és diplomáciai kapcsolatait. Az Egyesült Államok Tajvannal kapcsolatos politikája – Joe Biden nyilvánosan szakított a sziget függetlenségével kapcsolatos, Kissinger-korszakbeli washingtoni kétértelműséggel, Nancy Pelosi képviselőházi elnök pedig a hónap elején Tajpejben tett látogatásával feldühítette Pekinget – tovább rontotta az Egyesült Államok és Kína kapcsolatát, és az a Tajvani-szoroson megnövekedett katonai tevékenységet eredményezett.

Kissinger szerint az USA már nincs abban a helyzetben, hogy akár Oroszország, akár Kína oldalán álljon a másik ellen. “Mindössze annyit tehetünk, hogy nem gyorsítjuk fel a feszültséget, és lehetőségeket teremtünk, ehhez pedig valamilyen célt kell kitűznünk” – mondta.

Kissinger a nemzetközi kapcsolatok reálpolitikai iskolájának jeles képviselője, amely a nemzetek gyakorlati érdekeit az ideológiai állásfoglalások elé helyezi. A külügyek tárgyilagos szemlélete azonban nem csak dicséretet, hanem ellenségeket is szerzett neki.

A nyár elején Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte Kissingert, amiért azt javasolta, hogy Kijevnek el kell fogadnia a “status quo ante” visszaállítását – lemondva a Krímre vonatkozó területi követeléseiről, és autonómiát biztosítva a Donyecki és Luganszki Népköztársaságoknak -, és békeszerződést kell kötnie Oroszországgal egy harmadik világháború elkerülése érdekében. Kissinger később tisztázta, hogy ezeket a követeléseket csak ideiglenesen kellene félretenni az azonnali tűzszünetről szóló tárgyalások érdekében, de Kijev ennek ellenére Ukrajna ellenségének bélyegezte, és “orosz-fasiszta propaganda és zsarolás narratíváinak terjesztésével” vádolta.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Lassan gatyára vetkőztetik Amerika szlovák helyteaetói a Felvidéket. Ez a Nagy gyerek a szlovakiai Linder Béla.:D

Mondjuk róla később kiderült szerb ügynök volt.
Tudtommal valami 180 millió euró vagy 198 millió? ért vettek 28 darabot a első sorozat gyártott példányok átadása egy éve nyáron meg talán decemberben volt.
Szóval 28 még nincs legyártva folyik a gyártás hogy van e utánrendelés e típusra arról meg talán Pavolr fórumtársat lehetne megkérdezni.
Tegnap linkeltem ide hírt a koppenhágai konferenciával kapcsolatban ki is emeltem hogy a cseh és a lengyel lőszergyártás is fel lesz futtatva.
Tehát a 3 nyugati szláv nép hadiipara bizonyos ágazatai kapacitás bővítéssel számolhatnak.
#150 348
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 534
113
De mi a baj Strelkovval? Ha tényleg elkapták...annak idején vezette a csapatokat.
Be akart állni önkéntesnek -egszerü katonának, de állítólag a régi szolgálati útlevelével próbált átjutni a határon, ami szerintem nem igaz. Az orosz vezetés bögyében van egyébként Strelkov mert sokszor kritizálta az orosz lagymatag politikát és a hadvezetést.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Be akart állni önkéntesnek -egszerü katonának, de állítólag a régi szolgálati útlevelével próbált átjutni a határon, ami szerintem nem igaz. Az orosz vezetés bögyében van egyébként Strelkov mert sokszor kritizálta az orosz lagymatag politikát és a hadvezetést.
Így van. Évekkel ezelőtt volt hír hogy valami moszkvai polgári reptéren látták utazó táskával "hazatérni".
Értsd a frontról kivonták.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 882
113

Újra forró a talaj Harkovban?​


Hidegkuti Konstantin

Milyen fontos események történtek az elmúlt napon az ukrajnai harctéren? Hogyan áll az aktuális donbasszi orosz offenzíva, miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Kijev tényleg ellentámad? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború augusztus 12-i eseményeiről.​

A reggeli órákban az ukrán tüzérség támadást intézett a Kurszki területen fekvő Szverdlikovo falu ellen. Az incidensben nem sérült meg senki.

▪️ Harkovtól északra az orosz 200. gépesített gyalogsági dandár egységei bevonultak Udi településre. Ezt megelőzően orosz diverzáns-felderítő alakulatok az ukrán 92. gépesített dandárhoz köthető pozíciót számoltak fel a falu területén. Harkov esetében orosz tüzérségi- illetve rakétatámadás érte az Indusztrialnij és Holodnogorszkij kerületekben található ukrán állásokat.

▪️ A reggeli órákban az orosz haderő csapást mért a Kramatorszk térségében összevont ukrán csapatokra. A délután folyamán Szlavjanszkban is hasonló esemény következett be. Az esti órákban pedig egy Druzskovka irányába repülő Szu-25 csatarepülőgépet sikerült az orosz légierőnek lelőnie.

▪️ Szoledar esetében tovább folynak a harcok a város keleti külterületein, illetve a szomszédos Jakovlevka településen. Szoledaron belül a szövetséges orosz-szakadár haderő tovább nyomul előre a tűzálló anyagokat gyártó üzem irányába a korábban elfoglalt “KNAUF Gipsz” területéről.

▪️ Artyomovszkon belül a Wagner katonai magánvállalat egységei megerősített állásokat alakítanak ki a város keleti külterületein, miközben a további előrenyomulás előkészítéseként folyamatos tűz alatt tartják az ukrán védelmet.

▪️ Peszki esetében tüzérségi támogatás mellett szombatra sikerült a maradék ukrán ellenállást is felszámolni a település északnyugati külterületein.

▪️ Marjinka esetében a harcok a Druzsba utca mentén zajlanak, az orosz tüzérség folyamatos tűz alatt tartja az ukrán védelmet.

▪️ Donyeck esetében tovább folytatódtak a város elleni ukrán tüzérségi belövések, mg Gorlovkában ukrán találat érte a helyi Sztyirol üzemet.

▪️ Az orosz haderő csapást mért az energodari atomerőművet folyamatosan támadó ukrán alakulatokra Marganyec és Nyikopol térségében.

▪️ Ukrajna újra a kahovkai vízerőművet, illetve a hozzá kapcsolódó átkelőt támadta HIMARS rendszerekkel, a telepített légvédelemnek sikerült elfognia a beérkező rakétákat.

▪️ Újabb orosz tüzérségi és rakétatámadás érte Nyikolajevet, illetve a szomszédos Domanyevka települést.