[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 633
48 327
113
Merényletet követtek el Mariupol polgármestere ellen

MARIUPOL, augusztus 20. – RIA Novosti. Meggyilkolták Mariupol polgármesterét, Konsztantyin Ivascsenkot a városi állatkert bejáratánál – írja a RIA Novosztyi tudósítója.
Helyszíni források szerint a délutáni órákban azon a területen, ahol a városfő elhaladt, "taps" hallatszott, több áldozat nem volt. A RIA Novosti egyelőre nem erősítette meg hivatalosan ezt az információt.

A forrás szerint a Mariupol bejáratánál lévő ellenőrzőpontokon is fokozták az ellenőrzéseket. A hatalmi struktúrák alkalmazottai gondosan ellenőrzik az autókat, érdeklődnek az utazás célja iránt.

Állítólag nem történt baja a mariupoli polgármesternek, él!
 
W

Wilson

Guest

Sztrelkov Igor Ivanovics

augusztus 20., 16:32

A Herson fronton - némi aktiválás.
Ma éjjel az ukrán fegyveres erők megkísérelték megtámadni állásainkat Sznyigirevkától keletre. A támadást visszaverték, a teljes fronton aktív rakéta- és tüzérségi csapások zajlanak mindkét hadviselőfél részvételével, a légierőnk működik
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 157
3 434
113

"Drónok hadserege": Ukrajna már 100 nagy "madarat" kapott, hamarosan 200 lesz...​

2022. AUGUSZTUS 20., SZOMBAT, 17:02

b04fde0-drony-derzhspec.jpg


FÉNYKÉP AZ ÁLLAMI KÜLÖNLEGES KOMMUNIKÁCIÓRÓL
Az "Army of Drones" projekt részeként Ukrajna már körülbelül 100 nagy hatótávolságú drónt kapott, és ugyanennyi várható a következő hónapokban.

Forrás : Mihajlo Fedorov miniszterelnök-helyettes – a digitális átalakításért felelős miniszter az " Ukrinform " -nak adott interjúban

"Most már csaknem 2,5 ezer kilométernyi a frontvonal. Megvan a front mélysége is, amelyet hagyományosan négy szintre osztottunk. Az első vonal legfeljebb 3 km, a második, harmadik és negyedik - 60 , 70 és 120 km.
Tehát egy három kilométeres zónához akár 10 ezer drónra is szükségünk van. Ezek a mindennapi életben használható kis "madarak". Városi csatákhoz és rövid távolságú felderítéshez szükségesek.

Más vonalakhoz nagy drónok szükségesek, amelyek nagy távolságokat repülnek. Már több mint 200 ilyen drónra szerződtünk. Körülbelül ennyire van szükség belőlük ahhoz, hogy katonaságunk harcászati feladatokat tudjon ellátni a fronton. Fokozatosan kezdenek megérkezni - körülbelül 100 darab már Ukrajnában van. Úgy gondolom, hogy október végére-november elejére minden leszerződött drónunk meglesz."

Részletek : Fedorov megjegyezte, hogy Ukrajnának folyamatosan karban kell tartania ezt a számú drón "flottát".
"Azaz függetlenül attól, hogy hányat semmisít meg belőlük az ellenség, biztosítani kell a működési megújításuk lehetőségét. Ennek érdekében folyamatosan keressük a lehetőségeket ezeknek a drónoknak a megvásárlására, a régiek javítására, a hubok megnyitására. A helyreállításukra és természetesen folyamatosan pilóták kiképzésére.. Eddig mintegy 855 millió hrivnya összeget sikerült összegyűjteni új UAV-k vásárlására" – mondta.

Például ez egy olyan, nem túl költséges, de annál hasznosabb "beruházás", amit akár adoptálhatna is a Magyar Honvédség.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 116
82 805
113
Kommentár nélkül:

„Ukrajna feladata, hogy meglakoltassa a mai orosz generációknak még a gyermekeit és unokáit is – Jermak. Oroszország felel a Vozneszenszk elleni szombati rakétatámadásért, amelyben legalább négy gyermek megsebesült, az agresszor ország minden bűnéért lakolni fog – közölte Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője Telegram-csatornáján, számolt be az rbc.ua hírportál. A jelentés szerint az elnöki hivatalvezető bejegyzésében azt írta: „Vozneszenszk. Egy Oroszország nevű terrorista ország lecsapott egy lakóépületre. Eddig sebesültekről lehet tudni, akik között gyerekek is vannak.” Hozzátette: „gyávák és bűnözők, akik nem képesek a hadseregünkkel harcolni, és csak a civil lakossággal tudják ezt művelni.” Aki a parancsot kiadja és végrehajtja, azt ismerjük – mutatott rá. „De mindenki felelős lesz ezekért a bűncselekményekért. A mi feladatunk, hogy ne csak az oroszok mai generációi legyenek felelősek, hanem a gyermekeik és unokáik is meglakoljanak. Oroszország mindenért fizetni fog” – hangsúlyozta Andrij Jermak. A hírportál emlékeztetett rá, hogy ma az orosz csapatok Mikolajiv megyében található Vozneszenszk városát lőtték. A megszállók egy ötemeletes épületet és családi házakat találtak el. Legalább kilencen megsebesültek, közülük négynek – 3 és 17 év közötti gyerekekről van szó – súlyos az állapota.”

https://politic.karpat.in.ua/?p=55885&lang=hu
Voznyeszenkben katonai reptér található. Azt ért orosz rakétacsapás.

-----------------------------------------------------------------------

Orvosi repülőgép-modulokkal (MMS) felszerelt orosz Il-76 sebesült katonákat szállít.

A legstabilabb betegek hordágyon ülve vagy fekve repülnek, míg a legnehezebb betegek mesterséges tüdőlélegeztetésen vannak ezekben a modern modulokban.
T8xkcnEpnfo.jpg

ECvZDBKuidM.jpg



------------------------------
P-800 Oniks indítása

 
W

Wilson

Guest

Az Egyesült Államok 1500 TOW ATGM rakétát szállít Ukrajnának....​


Az ukrán védelmi erők amerikai BGM-71 TOW páncéltörő rakétarendszerekkel lesznek felfegyverkezve...

Ezek a fegyverek segítenek az ukránoknak az orosz páncélozott járművek megsemmisítésében.

A Pentagon augusztus 19-i jelentése szerint páncéltörő rendszereket is beépítettek az Egyesült Államok katonai támogatásának új csomagjába, amelynek értéke 775 millió dollár .

 
  • Hűha
Reactions: fip7

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
614
7 440
93
Azért mert pár hét leforgása alatt az ukrán lövész alegységek a világ legmodernebb kézi páncéltörő eszközeivel lettek felfegyverezve amikkel gyakorlatilag megették reggelire az elavult szovjet harcjárműveket. És itt semmi más nem döntött csak az NLAW, a Panzerfaust 3, a (modern) M72,a Carl Gustaf és a Javelin. Ha ezek nem lettek volna, hanem csak az ukrán hadsereg saját páncéltörő eszközeik amik ugyanszon a színvonalon állnak mint az orosz harcjárművek, akkor már nem létezne Ukrajna. Mert lehet neked akármilyen real time felderítésed, mondhatja meg neked méterre pontosan az ellenség elhelyezkedését, létszámát és mozgási irányát a hírszerzés, ha a tűzharcot nem nyered meg, akkor ez nem ér semmit az ég adta egy világon. Ugyanis RPG-7 RV-vel nem lehet megnyerni a tűzharcot egy T-72B-vel szemben sem, nemhogy egy B3 vagy egy T-80BVM-el szemben, de pl NLAW-val igen. Miért? Azért mert az NLAW hatásos lőtávolsága álló és mozgó célra 600 méter, az RPG-7RV-nek meg 150 méter. Az első lövés találati arányáról meg nem is érdemes beszélni akkora a különbség.
ha ez így van, akkor miért nem volt olyan stratégiai döntés, hogy a lengyel-ukrán határszakaszt támadják, az átkelőket, inrastruktúrát megbénítsák, hogy ezen eszközök ne juthassanak célba?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 633
48 327
113

Robbanások az égen a Krím felett: A légvédelem sikeresen megsemmisíti az ellenséges célpontokat (VIDEO)​


Új robbanások a krími égbolton: A légvédelmi rendszer kétszer működött Olenevka felett, és lelötte az ellenséges légi célpontokat.

A település a Krím nyugati részének Fekete-tengeri régiójában található.

A bűnöző kijevi rezsim terrorfenyegetései ellenére az RF fegyveres erők légvédelme sikeresen megbirkózik a támadásokkal.


Источник: https://rusvesna.su/news/1661011425
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 553
79 705
113
ha ez így van, akkor miért nem volt olyan stratégiai döntés, hogy a lengyel-ukrán határszakaszt támadják, az átkelőket, inrastruktúrát megbénítsák, hogy ezen eszközök ne juthassanak célba?
A levegőből nem lhjet lezárni a határt, szárazföldön meg Kijevig se jutottak el.
Eldönthetem én, hogy holnaptól multimilliárdos leszek, csak reggel csúnyán szájba fog vágni a valóság.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 521
113
Nem tudom, volt-e már… színes kis összeállítás az ukrajnai helyzetről, a donbasszi front ukrán oldaláról.
Van benne elkeseredett ápolónő, akinek a kórházában személyesen az igazgató nyúlta le a fájdalomcsillapítókat (a sebesülteknek nem maradt), van jószándékú amerikai eü-s önkéntes, akitől ellopták az általa tartott tanfolyamára félretett katonai FAK csomagokat, van veterán ukrán katona, aki a saját kocsijával jár felderíteni (benzin+szerviz saját zsebből), van másik ukrán katona, aki már rég otthagyta volna a frontot, csak attól fél, hogy akkor parancsmegtagadásért megbüntetik… és van ukrán haditudósító is, aki azóta kapja a fenyegetéseket, hogy le merte írni, mekkora korrupció van az AFU soraiban.
Miközben a rada megszavazott magának egy 70%os béremelést.

 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 890
56 734
113
A
Nem tudom, volt-e már… színes kis összeállítás az ukrajnai helyzetről, a donbasszi front ukrán oldaláról.
Van benne elkeseredett ápolónő, akinek a kórházában személyesen az igazgató nyúlta le a fájdalomcsillapítókat (a sebesülteknek nem maradt), van jószándékú amerikai eü-s önkéntes, akitől ellopták az általa tartott tanfolyamára félretett katonai FAK csomagokat, van veterán ukrán katona, aki a saját kocsijával jár felderíteni (benzin+szerviz saját zsebből), van másik ukrán katona, aki már rég otthagyta volna a frontot, csak attól fél, hogy akkor parancsmegtagadásért megbüntetik… és van ukrán haditudósító is, aki azóta kapja a fenyegetéseket, hogy le merte írni, mekkora korrupció van az AFU soraiban.
Miközben a rada megszavazott magának egy 70%os béremelést.

Amin csodálkozom, hogy 6 hónap óta mégis ellenállnak.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 116
82 805
113

Az ukrán fegyveres erők nyugati nagy hatótávolságú fegyverekkel tüzérségi csapást mértek a Zaporizzsjai Atomerőműre – közölte a RIA Novosztyinak az Energodar adminisztráció sajtószolgálata.

“Tüzérségi csapásokat jegyeztek fel a zaporizzsjai atomerőmű területén. A kapott információk szerint a csapáshoz nyugati nagy hatótávolságú fegyvereket használtak, és a tűz a Dnyeper folyó túloldaláról érkezett. A lövedékek az üzem egyik adminisztratív épületének közvetlen közelében robbantak fel. Az erőmű kritikus létesítményei nem sérültek meg” – mondta a közigazgatás egyik képviselője.
Tisztázta, hogy az állomás dolgozói között az áldozatokról szóló információk tisztázása folyamatban van.
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
167
1 889
93
Nem "vagy", hanem "és". Az energiaellátásunk diverzifikációja folyamatban van. Emellett érdekünk, hogy az orosz forrás is megmaradjon. Pont.
A kárpátaljai magyarok érdeke egy kevésbé nacionalista kormány, amely jelen esetben kevésbé lenne ellenséges Oroszországgal. Évtizedes tapasztalat tamasztja alá, hogy a kárpátaljai magyaroknak kevésbé volt rossz a Zelenszkijt megelőző éra. Bármelyik kint élő ezt mondja, és ezt nem a médiából veszem. Ennek ellenére ne felejtsük el, hogy magyar nemzettársaink adják az életüket ukrán állampolgárként a fronton. Azt se felejtük el mennyi anyagi, humanitárius, egeszségügyi, energetikai segítséget nyújtunk Ukrajnának, az annak ellenére, hogy nyíltan ellenséges retorikát folytatnak ellenünk.

Tehát a becsületünk makulátlan Ukrajna ügyében. Engedtessék meg kimondani a tényeken alapuló, napnál is világosabb igazságot: Magyarország érdeke egy Oroszországgal kevésbé ellenséges ukrán kormány. Emellett természetesen elítélem az orosz imperializmust, és azt is, amikor etnikailag nem orosz területek ügyeibe avatkoznak.
A háborúban max a vesztest érdekli az igazság. Senkit nem érdekel Magyaroszág makulátlansága. Itt mocskos üzleti és stratégiai érdekek vannak. Ugyan ez volt a helyzet az I. VH után is.
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
614
7 440
93
A levegőből nem lhjet lezárni a határt, szárazföldön meg Kijevig se jutottak el.
Eldönthetem én, hogy holnaptól multimilliárdos leszek, csak reggel csúnyán szájba fog vágni a valóság.
Castel szerint az eredeti orosz tervek sikeressége perceken múlott.
Levgőből lezárni nem lehet, de az infrastruktúrát szét lehet bombázni. Hány bevetést repültek ilyen céllal az oroszok? Nullát.
Hány kalibr vagy kinzsal ment a rava-ruszkai és a lvovi vasúthálózat felszámolására? 1-2?
Nem jutottak kijevig? Dehogynem, hát Gosztomel, Irpiny, Bucsa melyik város agglomerációja?

Oké, nem sikerült az elsődleges stratégiai célt elérni. Miért nem volt másodlagos? Miért nem voltak alternatív taktikai elképzelések az eredeti stratégia végrehajtására, ha elakadnak?

Északon eleve Belorusziából támadtak, az uánpótlási vonal sem volt hosszú, repterek is vannak, és valszeg az ország nyugati része annyira se volt védett, mint a déli.
Te ugyanígy kivontad volna a csapatokat onnan? Miután hetekig szenvedsz a megtartással? Miért nem vonultak Zsitomír, Rovnó, Luck felé?

Novovolinszkig folyami határ van, ahol egy átkelő sem lett lebombázva: sztarovojtove 40km-re sincs belorusztól, Novovolinszk 90, Rava-ruszka 180, Seginy 250km. Ez alatt lengyelből 1 jelentéktelen, kacskaringós hegyi vasútvonal van, és utána már csak az ungvári.
Legkésőbb március közepén fel kellett volna ismerni, hogy elsődleges feladat a lengyelből érkező utánpótlás elvágása.
Ebben azért egyetértünk gondolom.
Hogy ehhez ne lett volna meg se a képesség, se a helyzeti előny, azt nem hiszem el.

  • tessék-lássék módon nem lehet hadakozni, amikor a másik oldalon az USA áll. mi áll annak a hátterében, hogy mégis ez történik?
  • a belorusz hadsereget is be kellett volna/ be kellene vetni - kovel, luck, rovnó irányba. ha erre lojalítást érintő félelmek miatt nincs mód, akkor pláne nem lehet az első pontban írtaknak megfelelően harcolni.
  • ha a nyugati média úgyis azt adja elő, hogy válogatás nélkül pusztítják a civileket, akkor nem az kell legyen az elsődleges szempont, hogy Vánja bácsi, és Natasa néniék panelje nehogy találatot kapjon, nehogy áram, fűtés és víz nélkül maradjanak szegénykék
  • miért nincsenek komoly, nagyszámú bevetéssel járó légi hadjáratok? veszteség így is van, úgy maximum az elején lett volna, de le lehetett volna darálni a komoly veszélyt jelentő légvédelmi eszközöket. te biztos jobban értesz hozzá: miért nincs olyan, hogy egyszerre legalább 20-30 géppel előbb a volinyi és a rovnói területet lövik pár napig, aztán lvov és tarnopol?
  • miért nincs megbénítva a telekommunikáció ukrajnában? kijevben ledöntötték a TV tornyot, oszt jónapot. Dnyepertől nyugatra ugyanúgy élik az emberek a hétköznapjaikat. Tv-t néznek, neteznek, telefonálgatnak. Vasúti közlekedés van ukrajna és európa között!!! Politikusok járnak oda parolázni folyamatosan.

Te komolyan azon a véleményen vagy, hogy ez azért nem történt meg, mert az oroszok nem rendelkeznek azzal a képességgel technikailag, ami ehhez szükséges?

Én ezt nem vagyok hajlandó elhinni. Ehelyett azt gondolom, hogy két ok lehetséges:
  • vagy személyes, emberi okai vannak - vezetésben nincs hajlandóság, merészség olyan szintre eszkalálni a folyamatot, ahol a technikai/számbeli fölény érvényesíthető lenne, vagy komolyan ennyire korlátozottak a kognitív képességek, illetve maga a rendszer ennyire monolitikus, hogy nem képes folyamatos helyzetértékelés alapján módosítani a taktikán és akár a stratégián is.
  • szándékos színjátékot látunk
Az első esetben érik egy puccs, jönniük kell a keményvonalasoknak, mert a nyugati szóhasználat most már elég konkrétan az orosz államiság elpusztítását jelöli ki célként, márpedig a támadás elindítására pont azért került sor, mert ennek elkerülésére már nem láttak más módot.

A második eset túl komplex ahhoz, hogy tudjuk mi a valódi cél. Nyilván nem olyan elrugaszkodott dologra gondolok, mint amit bagoly terjeszt, de olyasmit el tudok képzelni, hogy európa, főleg kelet, lassan lenulázza a védelmi képességeit, mindent odaad az orosznak, miközben mi az orosz veszteségekről valós képpel nem rendelkezünk. Ehhez jön még az energiával és nyersanyagokkal való viszontszankciózgatás, és a kérdés, hogy egy téli éhséglázadás, gazdasági összeomlás milyen társadalmi folyamatokt indít el európában, melyik tagállam lép ki elsőnek az EU-ból, és mi lesz az USA európai jelenlétével vagy befolyásával?
Nem tudom mi lesz a kifutása a dolognak, de nem tartom kizártnak, hogy Narva orosz város legyen, vagy Bialisztok ne a Belorusz tagköztársaság része legyen. Ez egy olyan 4 dimenziós sakkjátszma, ahol mi max annyit tudunk, hogy kik játszanak...

Amit tudok/látok viszont, az az, hogy európának nem lehet érdeke egy felbuffolt, amerika seggéből éppen csak kilógó, és bármikor önjáróvá váló ukrajna, lengyelország és románia. Az USA jelenleg az intermariumot építi, amit minden európai szempont szerint meg kell akadályozni. Hogy ezt a németek, a franciák és az olaszok nem látják, az elképesztő.
https://en.wikipedia.org/wiki/Old_Europe_and_New_Europe
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 983
5 427
113
ha ez így van, akkor miért nem volt olyan stratégiai döntés, hogy a lengyel-ukrán határszakaszt támadják, az átkelőket, inrastruktúrát megbénítsák, hogy ezen eszközök ne juthassanak célba?
Ha csak 1 bomba,cirkáló rakéta lengyel területen csapódna be már közvetlen indok lehetne a nyílt Nato beavatkozáshoz.Nem hinném hogy hiányozna az oroszoknak hogy Nato vadászbombázók támogassák az Ukránokat.