[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 352
45 511
113
Izgalmakkal teli van ez a különleges hadművelet. Nagy valószínűséggel frusztrál bennünket a tehetetlenség érzése, szeretnénk már, ha véget érne, de csak drukkolni tudunk, ki-ki a beállítódása alapján, amely főleg érzelmi alapon nyugszik. Lehetne elemezni a kommentek alapján milyen érzelmi hukkámvasúton mennek végig mind az ukrán, mind az orosz felé elkötelezettek. Így 6 hónappal a háború kezdete óta két érzéssel és gondolattal küzdök:
1) Belefáradás. Van nekem más dolgom is, napelemet készülök rakni a házra, fel kell készíteni a kertet a télre. Aztán elszégyellem magam: milyen érzés lehet ott a fronton a katonáknak percről percre kockáztatni az életüket. Ők nem fáradharnak bele.
2) Helyi értékén kezelni a történéseket. Két idézendő is itt motoszkál a fejemben. Az egyik Ady, aki azt írta: "Nézzünk immár nagyobbakra is." A másik Robert C. Castel, aki azt írta, hogy ez is csak egy háború, amely a történelem során többször volt és többször lesz.
Várunk!
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 997
23 117
113
Őszintén szólva, mivel én a magyar érdeket nézem, ezért 100%-ban az oroszok mellett állok. De ami különleges hadművelet címszó alatt megy az botrányos. Már-már szégyenletes az orosz hadsereg teljesítménye. Igazából teljesen az. Minden tekintélyüket elvesztik a világ előtt, ha így folytatják. A kezdetektől fogva rosszul csinálták. S mindenki csak nézett, hogy mi szrt művelnek. Ide-oda kóvályogtak az egységeik. S lehetne sorolni a sok veszteséget (pld a Moszkva, a fekete-tengeri zászlóshajó elvesztése) a bénázásaikat a végtelenségig. Aztán a zseni startégáik változtattak. Feladtak egy csomó elfoglalt területet a balfaszok. Baszdmeg Putyin! Beküldtem volna még 200ezer embert, hogy a területet biztosítsam. S ha kell még ugyanennyit hogy menjen tovább az támadás. Aztán a nagy stratégiai váltás után talán egy fokkal még rosszabbul teljesítenek. Szánalmas. A titkoszolgálataik néha kinyírnak egy-egy nyugaton élő, ellenséges orosz oligarchát+ aki családtag mellette van éppen. Ez teljesítménynek számít? Ilyet egy átlagos maffia szervezet is megold az olaszoknál. Legalább az ukrán hátországban ritkítanák a náci vezetőket, de még arra se képesek. Semmiféle partizánakciókról nem lehet hallani az ukrán uralta területekről. Az egész ukrán infrastruktúra működik. Villany, internet, TV csatornák etc... Ömlik a fegyver, a pénz, az utánpótlás Ukrajnába. Lehet itt indokolni mindenfélével az oroszok szerencsétlenkedéseit, de a tények önmagukért beszélnek. Mi az, hogy fél év után az ukránok támadnak és sikereket érnek el? Van üzemanyaguk, javítják a páncélosakat, repkednek a gépeik, még orosz területen is gyilkolnak, átlőnek, berepülnek, megölik az orosz Daria Duginát, s csak a véletlenen múlott, hogy nem a Dugint, aki alapjába véve mégiscsak egy jelkép Oroszországban. Meg nekem ne meséljen már senki, hogy titkos nagyívű terveik vannak, hogy csődbe vigyék az EU-t. Ja éppen szerencséjük van ezzel gázkérdéssel, kérdés meddig. Mert ezek a nyugati hulladékok meg fogják oldani ezt a problémát. Szerintem egyértelmű mit kéne tennie Putyinnak. Ő már ide kevés, s meghaladja a képességeit ez a háború. Jól vezette eddig Oroszországot, de ideje átadnia a hatalmat egy fiatal, talpraesett, agilis férfinak vagy nőnek, aki győzelemre vezeti Oroszországot.
ahogy írták ne pánikolj,minden okkal történik .. csak mi nem tudjuk az okait és találgatunk ..

nem akarom elvenni a topictárs kenyerét .. de engem az sem lepne meg,ha kiderülne valami titkos paktum az USA és az oroszok között,ami arról szólna hogyan fektessék két vállra az EU-t .. az USA kiüt egy riválist,cserébe az oroszok behúzzák fél Ukrajnát,kitolják a határokat, az energiaárakból úgy is csak profitálnak .. sok mindent megmagyarázna ezzel a háborúval kapcsolatban is ha így lenne ahogy leírtam.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113

Ukrajna offenzívája miatt Oroszország dilemma előtt állt – a brit hírszerzés​

„Európai igazság” – 2022. szeptember 7., szerda, 11:59
96787
Ukrajna déli offenzívájának hátterében az orosz parancsnokok dilemmával szembesültek: hadműveleti tartalékokat telepítsenek a donbászi offenzíva támogatására, vagy védekezzenek az ukrán erők ellen délen.

Ez áll a brit védelmi minisztérium szerdai hírszerzési áttekintésében, írja az " European Truth ".

"Az elmúlt nap során három fronton dúltak heves harcok: északon Harkov közelében, keleten Donbászban, délen pedig a Herszon régióban. A fő tervezett orosz erőfeszítések valószínűleg a Bahmut elleni offenzívához kapcsolódnak. Donbászban, de a parancsnokok dilemma előtt állnak: hadműveleti tartalékokat telepítsenek-e ennek az offenzívának a támogatására, vagy pedig Ukrajna déli offenzívája elleni védekezésre” – áll az áttekintésben.

A brit hírszerzés úgy véli, hogy az 500 kilométeres körzetben elterjedt több egyidejű fenyegetés próbára teszi Oroszország azon képességét, hogy összehangolja a hadműveleti tervet és átcsoportosítsa az erőforrásokat több haderőcsoport között.

Ugyanakkor, amint azt állítják, a háború elején Oroszország képtelensége volt fegyveres erői gyenge teljesítményének egyik fő oka.

Az amerikai védelmi minisztérium képviselője, Pat Ryder dandártábornok kedden megerősítette, hogy az ukrán erők visszaszerezték az irányítást több Herson melletti falu felett.

Sajtóértesülések szerint Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja az elmúlt két hónapban segítette az ukrán hadsereget a déli ellentámadásra való felkészülésben , teljesítve konkrét katonai segítségkéréseit.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Fegyver otthon mindenkinél? Na az szép lenne. Nincs nálunk ennek ,,kultúrája". Régen sem volt ilyen itthon soha.
Igen is volt kultúrája az önvédelmi fegyver tartásának!
A két háború között, ha egy pisztolyt akartál venni, elég volt egy erkölcsi beszerzése és mehettél a boltba, aztán lejelentetted. Ennyi. A komcsik illetve a 90 utáni elit fél a fegyvertől, azaz ha az anépnél van. Valahogy érdekes, hogy a szlovák és cseh elit nem fél, hogy a népnél fegyver van. Ott is semmi perc alatt fegyvered lehet, ha nincs büntetett előéleted. És ami még érdekesebb, hogy a köznép annak ellenére, hogy nagyrészt fegyvere van (Csehországban közel 7 millió kézfegyver van a népnél), a vitás ügyeit mégsem fegyverrel rendezi le. Csak itt megy ez az ócska komcsi mantra, hogy nem szabad fegyvert adni az embereknek, mert aztán halomra lővik egymást. Igen, lehet. DE csak addig, amíg nem lesz fokozottan súlyosbító körülmény egy bűncselekménynél a fegyveres elkövetés. Leütötted bottal a kocsmában 1 év felfüggesztve, lábon lőtted 3-5 év letöltendő. Egyből nem a pisztolyáért rohan a sértett.
Arról, hogy a fegyver otthontartásának nincs kultúrája, pedig annyit, hogy igen is van. És nem is az olyan távoli múltban. Lásd munkásőrök!
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
ahogy írták ne pánikolj,minden okkal történik .. csak mi nem tudjuk az okait és találgatunk ..

nem akarom elvenni a topictárs kenyerét .. de engem az sem lepne meg,ha kiderülne valami titkos paktum az USA és az oroszok között,ami arról szólna hogyan fektessék két vállra az EU-t .. az USA kiüt egy riválist,cserébe az oroszok behúzzák fél Ukrajnát,kitolják a határokat, az energiaárakból úgy is csak profitálnak .. sok mindent megmagyarázna ezzel a háborúval kapcsolatban is ha így lenne ahogy leírtam.
Ne vedd el Bagoly kenyerét! Ilyen zöldségeket Ő szokott írni.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Közben jelzem hogy van egy téma https://forum.htka.hu/threads/biztpol-kelet-europa.2441/
ahol a térségnek a közvetlen fegyveres konfliktuson túli egyéb biztonságpolitikai hírei szerepelnek.

"Drónok hadserege": a fegyveres erők megkapták az első 20 Warmate drónt - Fedorov​

"Ukrán Pravda" – 2022. szeptember 7., szerda, 12:18
30589

3a7126a-bezpilotnyky.png


Warmate drone, képernyőkép Mykhailo Fedorov táviratában található videóból
Az ukrán „Dronhadsereg” feltöltődött az első 20 Warmate drónnal, amelyeket adományként vásároltak a Monobankon keresztül, ebben a hónapban további 20 drónt kapnak a fegyveres erők.

Forrás: Miniszterelnök-helyettes, Mihajlo Fedorov digitális átalakítási miniszter a táviratban

Közvetlen beszéd: "Kevesebb, mint egy hét alatt 64 millió UAH-t küldött a mono banknak, amelyet átutaltak a "Drone Army"-nek. Ebből az összegből 40 Warmate drónt vásároltak. A felét már átutaltuk a frontra. Ebben a hónapban további 20 drón kerül a frontvonalra.

Részletek: Fedorov elmondta, hogy a Warmate drónok észlelik és megtámadják a könnyű páncélozott járműveket, a légvédelmet, az elektronikus hadviselést és az elektronikus felderítést. A rendszer teljes előkészítése a terepen végzett feladatok elvégzésére legfeljebb 10 percig tart. Az ilyen drónokat különösen Lengyelország és más NATO-tagállamok hadserege használja. A drónokon az ukránok üzeneteket hagytak az oroszoknak: "Mariupolnak és Buchának", "Jegy Kobzon koncertjére" és mások.



Emlékeztetni fogunk: Ukrajna már körülbelül 100 nagyméretű drónt kapott nagy távolságokra az "Army of Drones" projekt részeként , és ugyanennyi várható a következő hónapokban.
 
K

Kopi2000

Guest





 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Szlavjanszk – elhagyott üdülőhely, kiürült város

Dmitrij Kovalevics, Ukraina.ru, 2022. augusztus 30. (saját fordítás)

https://ukraina.ru/20220830/1038246853.html

1016895676_0:129:3184:1920_640x0_80_0_0_ef25102e85eba979f834ebdb6a8aa5ab.jpg.webp


A Donyecki területen található Szlavjanszk városa 2014-ben az ukrán nacionalistákkal szembeni ellenállás egyik központjává vált. Itt alakult meg a DNR (Donyecki Népköztársaság) leendő népi milíciája is. Nyolc évvel ezelőtt azonban a milícia kénytelen volt Donyeckbe visszavonulni.

Most ismét Szlavjanszk felé közeledik a front. A DNR erői néhány kilométerre állnak a várostól. A városban nincs víz és gázszolgáltatás és időnként áramkimaradások vannak.

Az üzleteknek csak körülbelül 10 %-a működik, a tömegközlekedés nem üzemel. A hatóságok tájékoztatása szerint télen nem lesz fűtés a városban, ezért a lakosságot ki kell telepíteni. Azt ígérik, hogy hőpontokat alakítanak ki fatüzelésű kazánokkal, de csak a városi infrastruktúra néhány kritikus -pontján.

Ehhez mintegy 30 millió hrivnyára van szükség a helyi költségvetésből.

A 100 ezer fős lakosságból mintegy 20 ezren maradtak a városban, ebből mintegy kétezer gyermek. Emellett mintegy kétezer fogyatékos és idős ember maradt a városban, akiket felügyelet nélkül hagytak – a szociális szolgálatok az Ukrán Fegyveres Erőket (VSzU) szolgálják.

A szlavjanszki menekültek túlnyomó része a Dnyepropetrovszki területen telepedett le.

Általában elmondható, hogy a VSzU Szlavjanszkot egy újabb erődített várossá változtatta. A katonákat iskolákban, kórházakban és a helyi lakosok magánházaiban helyezték el.

A város katonai adminisztrációjának vezetője, Vlagyimir Ljah nyíltan kijelenti, hogy a katonaság folyamatosan fogva tart "kollaborációval" gyanúsított személyeket, bár mindössze tíz esetet tudtak bizonyítani. Ljah szerint a hatóságok attól tartanak, hogy ha az Oroszországi Föderáció és a DNR erői elfoglalják a várost, annak sok lakosa hadba szállhat Ukrajna ellen.

Ugyanakkor az idősek leggyakrabban azért nem hajlandóak evakuálni, mert nem akarják elhagyni házikedvenceiket. És sokan vannak, akik ódzkodnak elhagyni otthonukat – félnek a fosztogatóktól.

A helyi hatóságok nem tervezik a megrongálódott lakások helyreállítását, mondván, hogy ennek semmi értelme. Az érintett házak lakói csak műanyag fóliát kapnak a falakon lévő lyukak eltakarására.

A Majdan és az ATO előtt Szlavjanszk Ukrajna egyik üdülővárosa volt. A sós vizű tavak, a gyógyiszap, a tűlevelű erdők - ritkaság a sztyeppés Donbasszban! – turisták ezreit vonzották ide. A Donbassz bányászai és kohászai számára ez volt az egyik lehetőség a megfizethető nyári vakációra.

Mára a szlavjanszki gyógyfürdőket bezárták, vagy a VSzU laktanyáivá alakították át. 2014-ig három szanatórium működött a városban: a Jubilejnij, a Donbassz és a Szlavjanszkij. 2015-ben az első kettő bezárt.

A "Szlavjanszkij" 2020-ig működött, de aztán ezt is bezárták, mivel a szakszervezetekhez tartozott és az ukrán hatóságok szinte az összes Szovjetuniótól örökölt ingatlant elvették a szakszervezetektől.

A szlavjanszki üzletemberek nem egyszer panaszkodtak, hogy a hatóságok elkobozzák az áruikat a VSzU szükségleteire. Ugyanakkor Vlagyimir Ljah nem ajánlja az üzletembereknek, hogy az ügyvédeikkel keressék meg, mert az ügyvédek "azonnal mehetnek is a frontra".

A megmaradt helyi lakosok közül néhányan még mindig kijárnak a tavakhoz a hétvégére, de a szlavjanszki strandokon és a szanatóriumok parkjaiban elhagyatottság uralkodik. A strand napellenzői megdőltek, a park ösvényeit benőtte a fű.

Ljubov Uskalo, aki egy magánházban él a Szlavjanszkij-szanatórium közelében, azt mondja, hogy mára körülbelül 300 lakos maradt az üdülőhelyen, bár sok ismerőse, akik evakuáltak, mostanában telefonál és elmondják, hogy szeretnének hazatérni.

Mivel a szlavjanszki tavak iszapja elsősorban a mozgásszervi rendszer sérülései vagy betegségei esetében hasznos, számos mozgáskorlátozott vásárolt itt házat vagy nyaralót. Mostanra sokan a helyzet túszai lettek: nem tudnak önállóan elmenni a boltba, sem ivóvizet nem tudnak hozni.

Szlavjanszk központjában csak egy szupermarket, egy tucatnyi kis élelmiszerbolt és egy háztartási bolt található. Az embereknek leggyakrabban elektromos tűzhelyekre és fűtőtestekre van szükségük.

A bolti árak 30-40 százalékkal magasabbak az ukrajnai átlagnál. A hideg idő beköszöntével, amint arról a helyi eladók biztosítanak, az árak tovább nőnek majd, akár a kétszeresükre.

A központi piac gyakorlatilag üres, de a központi szupermarket mellett kialakult egy kis spontán piac: uborka, paradicsom, krumpli, őszibarack, pirozski...

Mivel munka szinte egyáltalán nincs a városban, a városlakók is árulják egyszerű otthoni limlomjaikat, de kevés a vevő. A belvárosban ingyenes étkezde is működik, amely a nemzetközi humanitárius szervezetek költségére működik.

A város minden tájáról érkeznek ide kerékpárokkal, de arra kérik a látogatókat, hogy vigyék magukkal a saját edényeiket, mivel a vízhiány miatt problémás az edények és tányérok elmosása.

A város lakóinak konzervhúsos zöldséglevest, köleskását és friss zöldségsalátát kínálnak.

Általánosságban elmondható, hogy néhány hely kivételével, ahol az élet és az emberi tevékenység még pislákol, Szlavjanszk lehangoló benyomást kelt. Üres parkok, bedeszkázott kirakatok, kóbor kutyák falkái és lassan mozgó nyugdíjasok, akik mellett időnként teljes sebességgel rohannak el az VSzU és a nacionalista különítmények járművei – így él a város.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Érkezik a Csecsen erősítés, légi szállítás miatt gondolom herszoni irányba.


Úgy néz ki Harkovnál is sikerült bebanánozni az ukrán támadó éket, TOS már dolgozik rajtuk.


Ez volt az amiért ömlöttek a milliárdok ukrajnába, erre készültek fél éve a külföldi a kiképzéssel, hadianyaggal, propagandával.
Ezerrel pörög hírhamisítás is, egyrészt a napokban Herszonnál elszenvedett ukrán veszteségeket próbálják eladni harkovi oroszként + kijevwood-ban elmúlt hónapokban leforgatott "harci" videókat öntik a netre.
Ez Battle of the Bulge ukraine edition.

0b4c50c3bab9b375580c017bb99262a3.gif
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
egy fontos cikk az oroszoroszagi hatastalan szankciokrol.

oroszorszag nagyon nagy bajban lesz, nalunk recesszio lesz, egy ket evig, amig meg nem erkezi valami masik diktaturabol a gaz, olaj, akarmi, de lesz jelentkezo, mert van eleg szenhidrogen a vilagban,csak ha mindent elegetunk ami a foldben van akkor lakhatatlan lesz a bolygo, de az egy masik tema...

szolva a szankciok hatnak es egyre jobban fojtjak az orosz gazdasagot.

nem fogadnek arra, hogy a szankciokat fel fogjak oldani, mert az oroszok ugyse vonulnak ki ukrajnabol es haborun kivul nincs mas csak a szankciok megallitani a muszkakat. haborut senki nem akar az orosszal.

na a cikk, itt le van vezetve, hogy miert nem fog kina meg india erdemben tudni segiteni.
sz. biro zoltan a szerzoje.


Putyinnal nem lesz alku, de ez csak a velemenyem es nem teny.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 891
5 178
113
Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta

280 repülőgépet,
151 helikoptert,
1844 drónt,
371 légvédelmi rakétarendszert,
4592 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet,
822 rakétasorozatvetőt,
3360 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint
5155 speciális katonai járművet veszíttettek.
Igazad van!De ennyi páncélozott harcjárműve kétlem hogy lett volna az Ukránoknak.De 280 üzemképes harci gépnek jó ha a felével rendelkeztek és még most is repülnek bevetéseket.
Hozzáteszem az Ukrán jelentősek is nagyban túloznak.De
Izgalmakkal teli van ez a különleges hadművelet. Nagy valószínűséggel frusztrál bennünket a tehetetlenség érzése, szeretnénk már, ha véget érne, de csak drukkolni tudunk, ki-ki a beállítódása alapján, amely főleg érzelmi alapon nyugszik. Lehetne elemezni a kommentek alapján milyen érzelmi hukkámvasúton mennek végig mind az ukrán, mind az orosz felé elkötelezettek. Így 6 hónappal a háború kezdete óta két érzéssel és gondolattal küzdök:
1) Belefáradás. Van nekem más dolgom is, napelemet készülök rakni a házra, fel kell készíteni a kertet a télre. Aztán elszégyellem magam: milyen érzés lehet ott a fronton a katonáknak percről percre kockáztatni az életüket. Ők nem fáradharnak bele.
2) Helyi értékén kezelni a történéseket. Két idézendő is itt motoszkál a fejemben. Az egyik Ady, aki azt írta: "Nézzünk immár nagyobbakra is." A másik Robert C. Castel, aki azt írta, hogy ez is csak egy háború, amely a történelem során többször volt és többször lesz.
Várunk!
Nekünk itt Közep-Európában és talán az egész Eu-nak az lenne a legjobb kiegyeznének az Oroszok-Ukránok egy mindkét fél számára előnyös békében(erre nagyon ki esélyt látok) szankciókat feloldását és minden menne úgy tovább mint az "invázió" előtt.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
A DPR-ben a "Cargill" olajkitermelő üzem ingatlanát államosították

Pushilin elrendelte a Cargill olajkitermelő üzem ingatlanának államosítását.​

Denis Pushilin, a DPR vezetője – RIA Novosti, 1920, 2022.07.09.

DONYECK, szeptember 7. – RIA Novosztyi. A Donyecki Népköztársaság vezetője, Denis Pushilin elrendelte a DPR területén található Cargill olajkitermelő üzem ingatlanának állami tulajdonba kerülését.
A határozatban Pushilin úgy határozott, hogy megszünteti a Cargill Plant LLC által a DPR területén lévő ingatlannal és annak tulajdonjogával kapcsolatos szerződésekben foglalt kötelezettségeit.

"Úgy döntök: a jelen határozat (1) bekezdésében meghatározott vagyontárgyakat, beleértve az ingó és ingatlan vagyont, a készletet és egyéb tárgyi és immateriális javakat, a Donyecki Népköztársaság állami tulajdonába adom, az ilyen vagyon értékének tulajdonosának ellenszolgáltatás nélkül. és rögzíteni a gazdasági irányítási jogot a modern technológiák fejlesztésére és bevezetésére szolgáló „Donyetsk Technologies” állami vállalat számára – áll a DPR vezetőjének honlapján közzétett állásfoglalásban.

Pushilin arról is döntött, hogy 2023. január 1-ig megszervezi az üzem ingatlan tulajdonjogának állami bejegyzését. A határozat aláírásának napjától lép hatályba.
2014-ig a Cargill üzem volt Ukrajna legnagyobb napraforgó-feldolgozó és növényi olaj-előállító vállalkozása . Korábban az üzem az amerikai Cargill Inc. céghez tartozott.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113

A magyar sajtó ingerküszöbét még nem érte el, de az ukrán hadsereg éppen áttörést hajt végre Donbaszban. Nem elírás, nem a már zajló herszoni offenzíváról van szó, hanem a keleti frontról.

A támadás tegnap kezdődött, amikor az ukránok meglepetészszerűen rajtaütöttek a Kharkivtól délkeletre fekvő Verbivka és Balakliya településen. Az előző azonnal elesett, az utóbbit körülzárták, az ott állomásozó orosz erők nagy részét felszámolták (mai hírek szerint még szórványos harcok folynak helyenként), majd lendületből tovább is haladtak északkelet felé.

Felszabadították Volokhiv Yart és jelenleg Shevchenkove felé tartanak. A helyzet olyan gyorsan változik, hogy az alábbi térképen - melyet ma délután 1 órakor tett ki Thomas C. Theiner - a Balakliyától délre eső Donyecen túli részeket még orosznak jelöli, de miközben ezt a poszt készül, két órával később, már megjelent egy videó, ahol az itt fekvő Bairak nevű faluba hajtanak be autóval az ukrán katonák.

Tényleg csak erős idegzetőek nézzék meg a térképet, mert felkavaró lehet...
 

zztop

Well-Known Member
2015. november 27.
355
2 061
93

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 783
14 187
113
A DPR-ben a "Cargill" olajkitermelő üzem ingatlanát államosították

Pushilin elrendelte a Cargill olajkitermelő üzem ingatlanának államosítását.​

Denis Pushilin, a DPR vezetője – RIA Novosti, 1920, 2022.07.09.

DONYECK, szeptember 7. – RIA Novosztyi. A Donyecki Népköztársaság vezetője, Denis Pushilin elrendelte a DPR területén található Cargill olajkitermelő üzem ingatlanának állami tulajdonba kerülését.
A határozatban Pushilin úgy határozott, hogy megszünteti a Cargill Plant LLC által a DPR területén lévő ingatlannal és annak tulajdonjogával kapcsolatos szerződésekben foglalt kötelezettségeit.

"Úgy döntök: a jelen határozat (1) bekezdésében meghatározott vagyontárgyakat, beleértve az ingó és ingatlan vagyont, a készletet és egyéb tárgyi és immateriális javakat, a Donyecki Népköztársaság állami tulajdonába adom, az ilyen vagyon értékének tulajdonosának ellenszolgáltatás nélkül. és rögzíteni a gazdasági irányítási jogot a modern technológiák fejlesztésére és bevezetésére szolgáló „Donyetsk Technologies” állami vállalat számára – áll a DPR vezetőjének honlapján közzétett állásfoglalásban.

Pushilin arról is döntött, hogy 2023. január 1-ig megszervezi az üzem ingatlan tulajdonjogának állami bejegyzését. A határozat aláírásának napjától lép hatályba.
2014-ig a Cargill üzem volt Ukrajna legnagyobb napraforgó-feldolgozó és növényi olaj-előállító vállalkozása . Korábban az üzem az amerikai Cargill Inc. céghez tartozott.
Amilyen az adjon Isten.. Ez csekély válasz az eddig "privatizált" orosz külföldi vagyon fejében, ezt még számolatlan hasonló fogja követni ,,
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Csak a fülszöveget olvasva arra gondoltam, hogy milyen fals képet is adhatnak ezek a sebesülési arányszámok. A németeknek pl vas ezüst és arany sebesülési érdemérmük volt a szolgáló katonáiknak, vas egy vagy kettő kórházi kezelésért, ezüst háromért vagy négyért, arany 5 vagy többért. Összesen kb 10 milló érdemérmet osztottak ki a 20 milliós Wehrmachtnak az egyéb sebesültekkel együtt kb 12-15 milliót.
Szóval az, hogy a Wagneresek 40%-a KIA vagy sebesült az kb semmit nem mond, csak annyit, hogy magas intenzitású a konfliktus, amit eddig is tudtuk. És mindez ukrán oldali becslés. Jó jó ők is becsülhetnek, de ismerjük már a második világháborús számokból, hogy az ellenség veszteségeinek a felmérése mindig nagyon távol állt a valós helyzettől, mondhatni roppant szubjektív. Tutit csak az oroszok mondhatnának, de ők úgysem mondják meg az igazat. Az látszik, hogy a szekér kátyúban van... ez a cikk elég alacsony színvonalú információtartalom tekintetében...