[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
26 779
50 330
113

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
283
2 321
93
1. A kivégzés videón volt, nem is cáfolta senki. Akkor mit nem kell elhinni?
2. Ki mit tartott jogos jussának? Ez valami olyan képzelgés mint Orbán pólóján Oroszország.
3. Szerinted mindenki legitim aki orosz. Szerintem meg a civilek nem lehetnek legitim célpontok, de neked ilyen az értékrended. Alapvetően a városvezetés feladata pl. az ivóvízhálózattól kezdve minden olyan biztosítása ami a civileknek létszükséglet. Az ukrán civileknek is, mert mit ad ég, az ukrán nemzetiségűeket valahogy nem vegzálják úgy mint az oroszt az ukrán uralom alatt...
A te elképzelésed szerint te is legitim célpont vagy, mint provokátor jobban is mint egy városvezető. Azt de ki lennél borulva ha megmerényelnének. Akkor rögtön fröcsögnél az oroszra.
Ignoráljátok már.
Nem veszitek észre, hogy erre élvez. Hülyeségeket írogat, utána nedvesedik a fehérneműje, mert figyelembe veszitek és válaszoltok.
Menjen őrizze a fáit, mert nem lesz tüzelője télen.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
2 709
4 961
113
Felkerült az ukrán térképre pár érdekes hír.


2 falu nem falu. De ha Krasznij-Limant el tudják foglalni, akkor az egy érezhető visszalépés lenne az oroszoknak. Nagyon meglepő, hogy nem ellenőrzik a közvetlen utat Szlovjanksz felé sem.


Volt már szó itt a balakliia-i helyzetről, de azért nem tűnik az sem rózsásnak. Volohiv Jár, Balaklijá, Szavinci után megnyílna egy Izjúm felé vezető útvonal. Még nem tették meg az első lépcsőt és utána is hosszú lenne az út Izjúmig, de ugyan azt mondom, mint Herszonnál másfél hete. Ha van tartalékuk, és fenn tudják tartani a támadás lendületet, akkor ez egy ígéretes kezdet. Ha itt is vérszegénynek bizonyul, akkor hamar ki fog fulladni és vissza fogják őket a ruszkik pofozni.
A magam részéről várnék itt is hétvégéig és majd meglátjuk, mire jutottak. Herszon abszolút kijelenthető, hogy ha eddig nem volt nagy siker, akkor max pár tucat dandár elégetésével jutnának el a tartományi székhelyig.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 624
16 349
113
Hopp, nem láttam hogy már itt jár a számláló.
Ez annyi mint a teljes német, olasz, francia, spanyol és dán működő állomány azt hiszem.
Resperger szerint az ukránok már 1200 harckocsit vesztettek
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 624
16 349
113

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 411
12 001
113
Jelenleg stabilizálódott a helyzet a Sevcsenkovo-Volkhov Yar ívén. Az ellenség megpróbálta megtalálni a módját, hogy megközelítse Sevcsenkovót, de vagy megsemmisítették, vagy visszaszorították. Nem hatoltak be a faluba.

⚡Harkovból jelentették, hogy mentőautók oszlopai sorakoztak fel a városban. Az ellentámadás során az Izyum-Kupjanszk irányban az ukrán rezsim alakulatai jelentős emberveszteségeket szenvednek.
 

Botond

Well-Known Member
2021. november 28.
67
430
53
Szerintem eltévedtél... Ezek az akciók az Ukrajnából az oroszok által elfoglalt területen hajtódnak végre, nem idegen államok területén. Ezek az emberek a sajátjaik szemében (és az én szememben) is olyan hősök, akik nem adják fel a küzdelmet még akkor sem, amikor az reménytelennek tűnik... Azt elhiszem, hogy az oroszok (és az oroszpártiak) szemében ezek alávaló, gaz merényletek, terrorakciók. De így voltak ezzel a németek is a II. VH alatt, akik a németellenes partizánokat merénylőzték, terroristázták le... Most az oroszok vannak abban a szerepkörben, mint a náci németek voltak egykor...
Ezek szerint a palesztinok is partizánok ugye?
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
747
5 199
93
Én ezzel vitatkoznék egy kicsit.
"Pár napos" győzelmet csak akkor érhettek volna el, ha másik kormányt ültetnek hatalomba + a hadsereg egy jelentősebb része átáll/leteszi a fegyvert (ezzel számoltak, mivel eleinte a laktanyákat nem támadták, ez alól csak az azov és néhány másik "regiment" volt kivétel). Szóval nem lett volna feltétele a több millió halott; egyébként ilyen sok halott ennyi idő alatt, legfeljebb atommal lett volna lehetséges. "Pár hét" lett volna akkor, ha a nagyobb városokat körbekerítik és a vidék jelentős részét elfoglalják, s mondjuk olyan városokat, mint Zaporizzsja, Mikolajiv, Szumi, Csernyihiv stb. menetből bevesznek, de a vidék tartása, a helyi lakosság támogatása nélkül, ennyi katonával kb. lehetetlen. Eleve egy 35-40 milliós országról beszélünk 200e katonával (nem számolva a dnr lnr egységeit) ez azt jelenti, hogy ~200 emberre jut 1 katona (de legyen mindennel együtt ~100ember/1 katona).
Szvsz ezen esetekben is legfeljebb az "aktív" szakasz ért volna véget, mert utána ukrán szabotázs-akciók sorozata következett volna be.
Én úgy vélem, hogy az oroszok csak akkor érhetnek el komoly sikert, hogyha az általam leírt opcióból valamelyik megvalósul (hatalomváltás - orosz szemszögből pozitív irányba -, illetve a katonaság fegyverletétele), mivel a totális mozgósítást én lényegében kizárnám. Ha akarták volna, már meglépték volna, hogy erre sorkerüljön a jövőben nagyon kis valósznűséggel bekövetkező forgatókönyveknek kellene megvalósulni. *Itt ami még komoly befolyásoló tényező lehet, az esetleg fellépő lőszer- és üzemanyaghiány ukrán oldalról.
Összefoglalva, igazad van, hogy intenzív valódi háború indításához lényegesen nagyobb erővel kellett volna támadnia az orosznak, és azt előzetesen fel kellett volna vonultatnia a térségbe, közel ukrajnához. A nagyobb városokat katonai létesítményeket sem körbekerítik, kinlódnak ostrommal, az elfekvő bombakészletet felhasználva porig rombolják. Viszont ezeket az előkészületeket biztosan nem lehetett volna eltitkolni, és a nyugat is tán , időben felkészítette volna rá ukrajnát.
Az ahogy írtad, már a támadás indításakor is látszott hogy még igy is sok, kihasználatlan lehetősége volt az oroszoknak a siker eléréséhez. Innentől látszik már hogy ez nem egy a hagyományos szabályok szerint vívott háború, hanem valami egészen más..Évekig elhúzódó, "Elefánt a porcelánboltban" hadművelet..mely minden ésszerű hadviselési szabályokkal szenbement. Ledúrvább szabálytalanság, közben bármilyen nemzetközi üzletet kötni az ellenség hathatós segítségével, asszisztálásával.
Tehát maradt egy valódi, totál háborúhoz és a lehetőségehez mérten kicsi haderővel végrehajtott, valóban meglepi támadás.
Ennek megfelelően a mi lett volna ha... kérdéskörbe fog tartozni a későbbi megitélése is.

Jelenleg Anglia is zuhan. A legtöbb chart 1979-ig követi vissza a font/usd árfolyamot, s ezeken az látható, hogy ennél gyengébb a font a dollárral szemben csak 1985-ben volt.
Ok lehet hogy most a látszat kedvéért most eggyüttérzően zuhan az ő gazdaságuk is, de az USA nak lesz arra lehetősége ez által, hogy Neki külön mentőövet dobjon az utolsó pillanatban hisz nincsenek már összekötve velünk..Látszik hogy a bábjátékosok közül az idény nyáron az angoloké az I. helyezés..
 
K

Kopi2000

Guest
Ignoráljátok már.
Nem veszitek észre, hogy erre élvez. Hülyeségeket írogat, utána nedvesedik a fehérneműje, mert figyelembe veszitek és válaszoltok.
Menjen őrizze a fáit, mert nem lesz tüzelője télen.
Egyet ne feledjél... Ignorálhat itt akár mindenki, az csak arra lesz jó, hogy továbbra is a buborékodban élj. MO egyenlőre csekély, mondhatnám semmi behatással rendelkezik az eseményekre... Úgyhogy mindegy, olvasol-e vagy sem.....
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
747
5 199
93
Ez egy koordinált akció most az ukránok részéről, német tankönyvbe is belekötöttek éppen most. Nálunk meg előbb a telexszel írattak cikket, most meg jön a hivatalos követelés.
Akkor ez a nemzetek fölött átnyúló, Eu F.O.S média összehangolt akciója.. Hogy az ukránok szétesését még különböző EU-s országok marakodása is kövesse. Egy szép, mesteri terv körvonalazodik előttünk..
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 734
63 203
113


Sztrelkov Igor Ivanovics


szeptember 7., 11:38


cf458534df50b9f3e81768e426f80b45.jpg


Sztrelkov Igor Ivanovics


szeptember 7., 11:37A fronton kialakult helyzetről (tegnap este):

A harkivi fronton az ellenség tegnap hosszan előkészített (a tartalékok mozgatásából ítélve) offenzívát indított, a fő csapást Balakleja városánál mérte. A város védelmének külső kerületét az LDNR mozgósított zászlóaljai tartották (minimális nehézfegyverzettel), amelyek a várakozásoknak megfelelően nem tudták elriasztani az ellenséget az előőrsöknél. Sajnos az orosz gárda második lépcsőben elhelyezkedő egységei sem tudtak ellenállni a csapásnak (többek között, amint arra Vladlen Tatarsky maróan utalt, mert nem tudták használni a rendelkezésükre álló tűzpusztító eszközöket). Tegnap estére az ellenségnek sikerült a balaklejei helyőrséget operatív bekerítésbe vonnia, Volokhov Jar és Verbovka településeket elfoglalnia.

Forrásaim az orosz gárdisták sajnálatos képzetlenségén kívül az orosz repülés rendkívüli óvatosságát is megjegyezték, amely inkább a lehető legnagyobb távolságból lőtt az ellenségre, ami érezhetően befolyásolta a csapások hatékonyságát.

A források megjegyezték az ellenség támadásainak kiemelkedő arcátlanságát - "páncélosokról és kerekekről" - az állások elfoglalására, nagy sebességgel, közvetlenül a páncélosokra és egyéb eszközökre rontva, ennek következtében a tüzérség elvesztette a lehetőséget, hogy az állások megközelítésekor csapást mérjen az ellenségre.
Nincs információm arról, hogy az orosz SOBR két egységét állítólag bekerítették volna Volohov Jar közelében.

Heves harcok folytak Herson irányában. Tegnap az ellenség ismét megpróbált (sikertelenül) előrenyomulni Terny Podi falu közelében. A harcok folytatódtak az ellenséges hídfőnél az Ingulets folyónál. Az ellenség újabb rakétatámadás-sorozatot indított (Himars rakétákkal) az átkelők, a parancsnokságok és az orosz csapatok állásai ellen. Baratovkában az ellenség (sikertelenül) megpróbálta eltalálni a 205. OMVBr. parancsnokságát.
Az orosz csapatok továbbra is tüzérségi és légicsapásokkal sújtották az ellenséges csoportosulást (a légierőnk jó munkáját itt jegyezzük meg).
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
5 707
13 155
113
Minek tanulni Ukrajnarol ennyire reszletesen ha ugyis megszunik?
Mondjuk nem tudom ez alapjan amit irtak mi nem stimmel.
Gondolom az nem tetszik nekik, hogy leírtuk, hogy a Krímben a lakosság döntő többsége orosz és nem ukrán. Amúgy meg mi a fene közük van hozzá? Mi sem hőbörgünk, hogy a szlovákok történelemhamisítást követnek el az iskoláikban.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
2 976
22 750
113

Balakleya csata: Az ukrán fegyveres erők tankoffenzívát dolgoznak ki Sevcsenkove ellen, heves harcok zajlanak Volokhov Yar közelében (MAP)​


Balakleya (Kharkiv régió) közelében az ukrán fegyveres erők harckocsi-offenzívát dolgoznak ki Sevcsenkove ellen , Volohov Yar közelében súlyos csaták zajlanak.

► Sevcsenkovától 20 km-re található Chkalovskoye, állítólag tegnap az Ukrán Fegyveres Erők hadműveleti irányítása alá került (az információt ellenőrizni kell – RV megjegyzés).

► Balakleyában az elmúlt három hétben az ukrán fegyveres erők megpróbálták megtörni az Izyum felé vezető utat. Most az utat átlövik.

A harcok nagyon kemények. Egyes posztokon az előnyt az ukrán fegyveres erők őrzik.
Ezt a 4. különálló motoros lövészzászlóalj, a Children of War projekt vezetője és Julia Martovalieva RT tudósítója forrásaira hivatkozva közölték.


Источник: https://rusvesna.su/news/1662554290

 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 328
4 079
113
Ha beüt a fagy akkor az oroszok megint felveszik a szopóálarcot. Köszönhető a harcjárműveik hibáinak.
Gondoljunk csak februárra, amig ment a motor meleg volt a tankban aztán ahogy kifogyott a tank a legénység szépen kiszállt és elbandukolt.
Ne haragudj, de ezt nem tudom értelmezni.

A hibák nem csak a fagy miatt jönnek elő. A februári hibáknak egészen más okai voltak döntően.
Az meg, hogy ha kifogy a nafta minden járműre igaz, hogy télen gyorsan ki hűl.
Én azt gondolom, hogy jobban felkészül a télre az orosz logisztika mint azt tette februárban. És az a véleményem, (al-segéd helyettes fotelhonvédként) hogy az ukránoknak nagyságrendekkel rosszabb lehetőségeik lesznek a télen mint az oroszoknak. De ennek a megállapításához nem hiszem hogy atomfizika kell.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
2 976
22 750
113

Az ukrán csapatok súlyos veszteségeket szenvedtek Pervomajszkij irányában Pesoktól nyugatra​


Az orosz és a szövetséges csapatok Pervomajszkij irányba, Pesoktól nyugatra nyomulnak előre. Az ukrán hadsereg veszteségeiről készült videófelvételt számos Telegram csatorna tett közzé .
A katonaságunk által készített felvételeken látható, mi maradt meg az egyik ukrán egységből. A terepen - szétszórt fegyver , az elhunyt ukrán katonák maradványai. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és környezete nem kíméli saját állampolgárait, akiket az ukrán fegyveres erők soraiba mozgósítottak. A Donbászban biztos halál vár rájuk.

Korábban Szladkov katonai parancsnok a Telegram csatornájában azt írta, hogy az ukrán hadsereg egységeinek „nagyon alacsony önfenntartási küszöbük van”. Ez azt jelenti, hogy súlyos veszteségeket viselhetnek el, számítva arra, hogy egyre mozgósítottabbakkal pótolják a sorokat. De ugyanez a sors vár az utánpótlásra. A katonai komisszár azt írja, hogy az orosz és szövetséges csapatok által elfoglalt ukrán pozíciók „borzasztóan néznek ki”. És arra a következtetésre jut: az ukrán hadsereg áldozatai teljesen hiábavalók.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Pesoktól nyugatra eső területen folytatódik az orosz és szövetséges csapatok offenzívája. Itt vesznek részt a Donyecki Népköztársaság Népi Milíciájának legjobb részei - a 11. ezred, a "Somalia" zászlóalj, a köztársaság különleges erői. Szeptember elején megkezdődtek a harcok az ukrán csapatok erődítményeiért a donyecki körgyűrű hídja közelében,


Szeptember 5-én az NM DPR egységei elfoglalták az ukrán csapatok erődítményeit, ami lehetővé tette a továbblépést és Pervomajszkij külvárosának elérését. Most itt működik a 11. ezred és a Somalia zászlóalj. Szakértők szerint a pervomajszkij harcok komoly veszélyt jelenthetnek a térségben tartózkodó ukrán csapatok helyzetére. A donyecki repülőtér nyugati részén tartózkodó ukrán katonák egy csoportját megtámadják.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 328
4 079
113
Milyen 100 lövésről beszélsz? Ha egy hónapon keresztül napi 100 lövést adnak le az ukrik a PZH 2000 önjáró tüzérségi rendszer lövegével az több lesz (2800) mint 2000 lövés...

csak emlékeztetőül....

Köszönöm az infót, nem tudtam a lövegcső élettartamát.

De a 2S7 nem hasonlítható össze a 152/155 mm lövegekkel. Ott sokkal nagyobb erők hatnak a lövegcsőre, és a tervezés is ősrégi.
 
 • Tetszik
Reactions: DTheo and Wilson

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
3 531
23 455
113
Z hadművelet: Az orosz tavasz katonai biztosai
‼️A mieink kitartanak Balakleyában: az ufai és szamarai SOBR-ek mind élnek, és visszaverik a támadásokat . - Pegov
"A kapcsolat a Nemzeti Gárdával, akiket megvágtak és Balakleyát tartják, meglehetősen stabil. Ezt a tényt a tapasztalat is megerősíti. A srácok objektív körülmények között, nem látják a teljes képet arról, hogy mi történik a fronton, és most kizárólagosan felelősek a helyszínükért” – számol be Szemjon Pegov.
"A" 60 ufai és szamarai spártai "sorsa szerint (ahogyan a közösségi hálózatokon már elnevezték őket), a következő szó szerint ismert:

"Szamara - mindenki él és jól van. A baskíroknak van egy - 300. Sebek. Hát nem súlyos, repesz a lábában. Általában "minden világos. Más pillanatok rovására. Nem tudom - ott oldották fel, nem oldották fel. Általában a srácok mind él és virul. "

Vegye figyelembe, hogy ez az üzenet nem hivatalos, és nem zárja ki, hogy a Harkov irányú támadást visszaverő más egységek komoly veszteségeket szenvednek. A harcok folytatódnak."
Az ukrán fegyveres erők súlyos veszteségeket szenvednek el a Balakleya elleni támadás során – írják az ukrán források
: "Srácaink Balakleya elleni offenzívájának eredménye.
Meg kell értenünk, hogy az offenzíva harcosaink hihetetlen vesztesége" – írják az ukrán propagandisták.
 

Wilson

Well-Known Member
2017. szeptember 19.
25 734
63 203
113
Köszönöm az infót, nem tudtam a lövegcső élettartamát.

De a 2S7 nem hasonlítható össze a 152/155 mm lövegekkel. Ott sokkal nagyobb erők hatnak a lövegcsőre, és a tervezés is ősrégi.
Azt csak érdekességként ezmlítettem meg, Mista az amely valamennyire összehasonlítható a PZH2000-l , a Koalicia lenne a legjobb , de a lövegének az életartamáról nem találtam adatot, de csodát attól sem lehet várni...