Az ukrán térképen feltüntették a szerintük érvényes helyzetet.
Occupation authorities in Kupiansk say that Russian army began to defend the city, and additional reinforcement entered the region from Russia . Live Universal Awareness Map Liveuamap is a leading independent global news and information site dedicated to factual reporting of a variety of...
liveuamap.com
1, Én érdeklődve olvasom azokat, akik szerint ez egy zseniális orosz csapda, amivel túl mélyre beengedik az ukrán gyalogságot és elvágták őket a tüzérségüktől, majd apró falvakban bújnak az orosz kemény erők egész dandárjai, hogy a magát túlnyert ukrán hadsereget három oldalról megrohanja.
Szerintem ez hülyeség. Én úgy sejtem, hogy inkább átszakadt a gát és jelenleg örülni fognak, ha meg tudják fogni őket valahol. Tippre ezt körülbelül
15 km-re Kupjánszktól és Izjúmtól lesz. Vagyis a legfontosabb orosz utánpótlást szállító vasútvonal a 155-ösök buta lőszerének hatókörében lesz. Ami nem taktikai botlás, hanem
stratégiai vereség lesz, ha sejtésem igaznak bizonyul. Ha nem tudnak tartani egy védő gyűrűt és közvetlen támadás, ostrom alá kerül ennek a két stratégiai kiemelt fontosságú városnak legalább az egyike, az nem stratégiai vereség, hanem katasztrófa lesz meglátásom szerint a muszka számára. (Nem zárom ki, de nem is tartom törvényszerűen bekövetkezőnek ezt a legrosszabb forgatókönyvet.)
2, Szerintem hétvégén sok minden tisztázódik. Főleg, hogy a támadás ilyen ütemét képtelenség fenntartani, amit egy-két nap alatt csináltak. Végre ez olyan dinamikus támadás Kijev részéről, amilyet az oroszok részéről láttunk az első hónapban. Abszolút lényegtelen, hogy a védelem leggyengébb pontját támadva érték-e el, senki nem kérte sem Határvidéket, sem a Föderációt, hogy a védelem legerősebb pontját támadja állandóan. Addig a villámtámadások természetéből adódóan kaotikus lesz a kép, hiszen ez egy villám támadás, kétségünk ne legyen felőle! Egy nap alatt 30-50 km-et nyomultak előre és most szerintem meg kell majd állniuk a logisztikát maguk után húzni és rendezni a soraikat. (Vagy egy újabb rohamra vagy az elért eredmények stabilizálására.)
3, Szerintem az oroszokat sem kell félteni. Az elmúlt hónapokban érezhető volt, hogy ők sem eszköztelenek. Biztos vagyok benne, hogy lesz erő, amit át tudnak csoportosítani. Bár nem hiszek a gyors ellentámadásban. Én azt mondom, az első napon, amikor egy 30 km széles, de csak pár km mély hídfőt hoztak létre, ott volt a lehetőség, hogy egy erős csapással a vízbe nyomják. 30+ km-et eddig sem rohantak előre, most sem tudom elképzelni, hogy ennyit sovány disznó vágtába visszanyomnak. (Lassú, több hónapi munkával talán.)
4, Liszicsanszk után én azt mondtam, hogy az oroszoknak el kell dönteniük, hogy Bahmut felé tovább pörgetik a támadásuk lendületét, vagy engednek a politikai nyomásnak, hogy Donyeck város terror bombázása miatt oda fókuszálják az új támadást és ezt egészítette volna ki Szlovjanszk-Kramatorszk körbe zárása, vagy hagyják a keleti hadszínteret és végig mennek a tengerparton Odesszáig és ezzel gazdasági KO-t adnak az ellenségnek, még sokkal drasztikusabbat, mint ami jelenleg van.
Szerintem Liszicsanszk óta nem döntötték el, hogy mit akarnak. Ha Donyeck és Kramaorszk mellett döntenek, akkor Bahmutnak semmi jelentősége, nem kellettek volna oda Wagner emberek apró falvakban támadni, de a tengerpartra meg nem lett volna erejük. És a többi. Mindegyiket az asztalon tartották, szétaprózták a támadó erőket és láthatóan a védelem meg erősen megsínylette.
5, Liman környékére még kíváncsi leszek. Ezt egyelőre csak itt hagyom, mert én sem tudom, mi fog ott történni. Még az is lehet, hogy semmi.
6, Szerintem döntő fontosságú hibás lépés volt, hogy Putyin nem hirdette meg az általános mozgósítást. 7 hónap telt el. Jön lassan a tél, és mire a kiolvad, jövő április-május körül már volt 12 hónapjuk is az ukrán sorozott katonák akár csak egy kiválogatott részét kiképezni úgy, hogy harcértékük is legyen. Ha azt csinálják, hogy bevetik őket most is az elfoglalt területek pacifikálásra, logisztikai útvonalak biztosítására, egyszerűbb feladatokra, akkor pedig meg komolyabban kell vennünk, hogy az ukrán mennyiségi fölény idővel minőségi faktorrá is válhat. (Nem lesznek rosszabbak, mint a szakadárok vagy főleg a most felállítandó új orosz alakulatok.
7, Még mindig érdekes, hogy ebben a háborúban még egyetlen nagy tekintélyű szakértő jóslata nem vált be. Elmondták, hogy 1 hét lesz a háború, nem jött be, Ukrajna nem omlott össze. Elmondták, hogy Oroszország mindjárt kivérzik, nem jött be, folyamatosan jött előre. Elmondták, hogy Herszon egy zsák, egy betüremkedés az ukrán védelembe. Nem jött be, vérbe fojtották eddig. Harkovot nem mondta senki nagy szájjal, mindenki meg volt az indulásnál is győződve arról, hogy az első falunál ez is elakad, nem jött be, ott éppen sikerült az ellentámadás.