Igen, olvastam. Próbálom a topicot végig futni és kiszűrni az informatív cikkeket és hozzászólásokat.
Fél évvel ezelőtt az oroszok óriási szívességet tettek nekünk és Kijev mellett a repülőtéren bebizonyították (az addig sok légi szakértő által vitatott) helikopter harcászat érvényességét a modern csatamezőn. Nem csak pásztorokat kergetni, de egy komoly összfegyvernemi összecsapásban is komoly szerepük lehet. (És az elmúlt napokban is fontos szerep jutott a légimozgékonyságnak.)
Én ma azt mondom, hogy az ukránok óriási szívességet tettek a Zrínyinek és nekünk, fotel huszároknak. Megtörték azt a tabut, hogy légifölény nélkül nem lehetne sikeres és nagy kiterjedésű szf-i támadást véghez vinni. (Ironikus, hogy Herszonban, ahol elvileg a maradék ukrán légierőt égetik, ott nem lett akkora siker, mint Harkovban, ahol vas ököl+gyalogosok hatalmas tömege.
És nagy tanulság, hogy az oroszok elképzelése sem működik, hogy mindenkit páncélba ültetni, tankba meg IFV-be, mert igen, abból lesz látjuk a vérszegény gyalogság és a kilőtt vasak tömege páncélöklökkel. Kell talajon is a különböző fegyvernem, a (lehetőleg úszóképes) APC-től kezdve minden.
A mostani ukrán hadművelet tanulságai szerintem is minimum többrétűek.
Én négyet emelnék ki röviden (a nálam okosabbak majd többet és bővebben). A mozgékonyság ma is rendkívül fontos, mivel ha ezek a betörések képesek mélységbe menni, akkor meg tudják zavarni az ellenséget, nehezítik a tervezést, kapkodást eredményeznek, ami akarva/akaratlanul is hibákhoz fog vezetni.
A gyalogság felszereltsége talán még a képzettségnél is fontosabb lehet. Gondolok itt a ruházatra (a sisaktól, az érdemi védelmet nyújtó kevlármellényen át a bakancsig - s ezekből kellő tartalékokkal kell rendelkezni) vagy akár a raj szintű drónhasználatig. A lenézett sorkatonság intézménye minimum új megvilágtásba kell, hogy kerüljön.
A harmadik tényező az információ korában az információ szegénység előidézése és az a fölött lehetséges maximális kontrollra való törekvés.
A negyedik dolog, hogy a morál döntő tényező és ha megoldható a rotáció, akkor a pihenő időszak alatt is szükséges új tapasztalatok átadása (akár csak pár napos kiképzések), a bizalom fenntartása a katonai/politikai vezetők irányába.
Egyébként nem tudom elképzelni, hogy sok orosz oldalon lévő katona mit csinálhatott az elmúlt hónapokban, mivel ütötték el az idejüket az alacsonyabb szintű egységek a "vérszegény" frontvonalak mentén. Miért nem adtak folyamatos feladatokat számukra, ez lehet egyszerűbb védelem kiépítése, folyómenti fasorok kivágása stb. kb. "teljesen mindegy". Az is érdekelne, hogy milyen méreteket ölthetett körükben az alkoholfogyasztás, milyen fontos és milyen rendszerességű volt körükben a különböző testgyakorlatok napiszintű elvégzése.; magyarán adtak e értlemet végtelen szabadidejüknek, vagy csak a telegramot olvasták...
A másik dolog még az oroszokkal kapcsolatosan, hogy most valóban elkezdenek védelmi vonalakat is kiépíteni, vagy most az egész ami ott van egy óriási katyvasz és csak a bűnbak kereséssel foglalkoznak a magasabb szinteken?
A közeljövővel kapcsolatosan. Szerintem biztosan csábító lehet most az ukrán vezetésnek az Oszkolon történő átkelés, de szerintem ez egy kockázatos lépés lenne. Az elfoglalt területek megtisztítása, északon a határig, Liman környékén az erős ellenállásig történő haladás, ami most ésszerűnek tűnhet. Aztán legfeljebb egy egy-két napos pihenő (ha nincs elegendő tartalék), közben Herszonnál újra nagyobb horderejű támadásokat indítani, ezzel párhuzamosan, vagy időben kisebb eltolással megnyitni azt a pletyka-szintű harmadik frontot Zaporizzsja alatt. Az biztos, hogy az oroszoknak újabb egységeket, főleg gyalogságot kell hozniuk, hogy betömjék a réseket (feltöltsék a csapataikat), második lépcsőben gyorsreagálású egységeket hozzanak létre a frontvonalak közeli hátországában és rotálják a gyalogságot ahol lehet, hogy azok regenerálódni tudjanak, ha szükséges ez alatt az idő alatt képezzék is őket. Az megoldhatatlan, hogy a Donbasztól Herszonba, majd onnan Harkov környékére és vissza szállítgassák az egységeket, ahol éppen szükség van rájuk (de ezt Sztrelkov sokkal jobban leírta).