[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 951
93
Nem leszek népszerű a véleményemmel, de nem like vadászaton vagyok, hanem rövid és tömör véleményt írok le.

Ezt a háborút Oroszország mostanra elvesztette.

Lehet még „szépségtapaszokkal” szépíteni a dolgon, de az elmúlt 6-7 hónapban nyújtott teljesítmény alapján, ha egy nagyságrenddel erősebb haderő bőséges felkészülési idő után ott tart, ahol ma vagyunk, akkor ezt vereségnek nevezik.

A hátterébe, a lehetséges okokba és szándékokba most bele sem mennék, ez katonai-stratégiai-taktikai szempontból harctéri vereség és nem az elmúlt egy hét eseményeiről van most szó, hanem az elmúlt fél évről. Az elmúlt napok ukrán katonai sikerei már csak következménye annak, amit az orosz hadsereg csinált, pontosabban nem csinált az elmúlt fél évben.

Lehet itt mesedélutánokat tartani a fejlett nyugati fegyverekről, de sem mennyiségben, sem minőségben nem kaptak az ukránok igazi élvonalbeli fegyvert. Amit kaptak, az sokat nem ért volna egy megfelelően alkalmazott orosz haderő ellen. Jó a T-72 is, ha jól használják, NLAW és Javelin ide vagy oda.

Lehet itt hivatkozni a NATO real-time felderítésre és adattovábbításra is, de erre is azt mondom, hogy alig 2-300 km-re az orosz határtól ez probléma az oroszoknak? Nekik nincs felderítésük és nem tudják zavarni a határaik mentén a NATO kommunikációt? Akkor ez már régen rossz.

Szokásomtól eltérően nem akarok semmit sem agyalni egyéb háttér csavarokon, most szigorúan csak azt nézem, ami fél év alatt a harctéren zajlik. Az pedig siralmas, figyelembe véve azokat a képességeket és nagyságrendeket, amivel – elvileg – Oroszország rendelkezik. Kíváncsian várom, hogy hogyan tovább, de ha Oroszország valóban csak arra képes a harctéren, amit eddig bemutatott, akkor ideje megkezdeni Ukrajnával a béketárgyalásokat. Mondom és írom ezt úgy, hogy nem vagyok oroszellenes.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 994
23 088
113
Orosz támogatás nélkül rég bedőlt volna a két ukrajnai orosz baballamocska és nem lenne háború.
ez vitán felül áll úgy gondolom,ha nincs az orosz támogatása a két szakadár köztársaságnak akkor bedőlt volna,ellenben ha nincs az orosz támogatása a két szakadár köztársaságnak,akkor lett volna egy Srebrenica 2.0,,jobb esetben egy felvidéki magyar/német kilakoltatás 2.0 .. tehát háború mindenképpen lett volna,annyiban változot, hogy az oroszok ezeket a dolgokat nem várták meg.

és nem kell a hülye dumákkal jönni,hogy nem lett volna mert előtte sem volt,adtak éppen elég bizonyítékot az ukrán szélsőségesek (meg adnak azóta is,bár ez ráfogható a jelenlegi háborúra) hogy mi lett volna ha .. mi várt volna az ott élő orosz nemzetiségűekre (utána meg a magyarokra is)

de a történelemben nincs olyan hogy "mi lett volna ha" .. csak az van ami megtörtént !
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
407
1 042
93
Szerintem te itt hazudsz. ↓

"Ugye az megvan, hogy "német" külügyminiszter meg bemondja, hogy őt nem a németek érdekei foglalkoztatják, hanem ukrajna.. ennyit a erkölcsökről.."

Mit mondott Baerbock pontosan?
 
  • Tetszik
Reactions: gerimaster
S

Szilvatövis

Guest
Sziasztok!
Szerintem Magyarország stratégiai érdeke az EU és NATO tagság, az USA szövetség az orosz terjeszkedés ellen és legfőképp a kiegyensúlyozott, békés kapcsolatok a szomszédainkkal.
Magyarország léte kerülhet veszélybe, ha teljesen értelmetlen területi követelésekkel ellenségünké tesszük az összes szomszédos országot.
Ne feledjük Ukrajna itt van a határainkon túl, Oroszország pedig messze és egyre messzebb kerül földrajzilag, politikailag és gazdaságilag is értelmetlen erőszakos birodalmi ambícióival.

Magam részéről veszélyesnek és kontraproduktívnak tartom szembeszállni azzal a szövetséggel aminek a tagjai vagyunk és annak az oldalára állni aki nyíltan a felszámolására törekszik.
Az események fényében az oroszok már semmiképp nem nyerhetik meg ezt a háborút amit Európa ellen indítottak, nincs olyan opció, hogy Ukrajnát elfoglalják és minden rendben lesz. Szerintem erre kellene felkészülnünk!
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
901
10 238
93
Nem egészen!
Ez a 2 hónapos késés olyan, mintha előre látnál az időbe. Mivel a mai tőzsdei ár csak 2 hónap múlva lesz érvényes nálunk. Tehát ha ma azt látod, hogy egyik napról a másikra kiugrik a gázár, akkot nekünk 2 hónap múlva nem kell feltétlen gázt átvennünk. A tározóink lehetőséget adnak a vásárlás halasztására.
Nem szorosan tartozik ide, de tudni kell hogy a téli fogyasztást nem lehet csak a tározókból biztosítani. Nem csak a mennyiség miatt, egyszerűen volumenében nem tudsz annyit kiszedni. Télen import ÉS kitározás kell egyszerre.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 402
4 422
113
Az oroszoknal irto nagy fejetlenseg van. Rendezett kivonulas meg hasonlo hulyesegek…

Tobb szaz hasznalhato eszkozt hagytak hatra az ukranoknak. Normalisak? Nem gondolnak bele hogy ezek lesznek azok akik kilovik oket Donbasszbol?


Ott tartunk most hogy az ukranoknak tobb harckocsija van mint amivel kezdtek a haborut
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Harkovban egyhamar nem lesz áram


They targeted about four plants IIRC. Also Ukraine two other nuclear plants under Kiev control have scramed reactions and are going into cold shut down because transmission nodes have been destroyed. That means their power has nowhere to go and over loads other parts of the grid...hence trolly bases arcing and burning. Factor in Zappo being taken off line and Ukraine is now in trouble. They still have some power production and can get power from countries west, but that now means Ukraine went from a energy producer to a huge energy drain on Europe.

All this with 12 missiles. We'll see if this does anything to change the war. I don't think it will because euro leaders won't care if their citizens freeze or go hungry.


Péntek esti csillaghullás jobb minőségben

Az orosz haderő bomlása elindult a Harkovi vereséggel.
Vajon most ki lesz a felelős a kudarcért?
Kik buknak?


Putyin?
Valami elkezdődött Oroszországban...


 

Start3

Active Member
2022. április 9.
20
231
28
4.Ez a legfontosabb. Romániából az amerikai Exxonnal leszerződtünk a teljes orosz déli áramlatot kiváltó fekete tengeri gázra 2018ban. De az amerikaiak nem teljesitették a szerződést, visszaléptek. Ha tartják a szavukat, ma szinte semmi problémánk nem lenne.
Akkor az amerikaiak fegyverként használják a gázt és zsarolnak vele?

Miért nem visít a teljes független magyar sajtó a 444-el és a telexszel együtt?

(A kérdések költőik.)
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 630
113
Sziasztok!
Szerintem Magyarország stratégiai érdeke az EU és NATO tagság, az USA szövetség az orosz terjeszkedés ellen és legfőképp a kiegyensúlyozott, békés kapcsolatok a szomszédainkkal.
Magyarország léte kerülhet veszélybe, ha teljesen értelmetlen területi követelésekkel ellenségünké tesszük az összes szomszédos országot.
Ne feledjük Ukrajna itt van a határainkon túl, Oroszország pedig messze és egyre messzebb kerül földrajzilag, politikailag és gazdaságilag is értelmetlen erőszakos birodalmi ambícióival.

Magam részéről veszélyesnek és kontraproduktívnak tartom szembeszállni azzal a szövetséggel aminek a tagjai vagyunk és annak az oldalára állni aki nyíltan a felszámolására törekszik.
Az események fényében az oroszok már semmiképp nem nyerhetik meg ezt a háborút amit Európa ellen indítottak, nincs olyan opció, hogy Ukrajnát elfoglalják és minden rendben lesz. Szerintem erre kellene felkészülnünk!
Köszönjük Emese.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 617
55 075
113
Ezt mondja Putyin.
De ez hazugság.
A ruszki előre tervezetten alakította ki a térségben a függőséget, akadályozta az alternatív infrastruktúra kiépítését, más források elérését.
Pénzzel, manipulációval. Ez érthető, mindenki tudta.
Most az elbaltázott háború idején megpróbálja használni.

Azt felejti el, hogy minket nem lehet zsarolnii, megfélemlíteni.
Minden európai, mi Magyarok is vállaljuk az áldozatot a függetlenségünk megőrzése, nemzeti érdekeink érvényesítése érdekében.

Hogy értsed, nem hagyjuk, hogy a szomszédunkat megerőszakolják. A ruszki azt szeretné, hogy mindenki kussoljon, miközben ő erőszakoskodik Kelet Európában.
Nem hagyjuk!
Nem hagyja Európa!
Nem hagyja a világ!

Ha hagynánk, az Putyint hasonló rabló háborúkra bátorítaná.
Nem tehetjük, bármennyire is ellenségünk Ukrajna is.
A ruszki mindenféleképpen veszít. Csak a mértek lehet kérdéses. Ha Európa hagyná magát, akkor a háborúk évtizede jönne Európába, ezzel érné el Putyin a célját, a szegénységbe, pusztulásba rántva minket, hogy Oroszország szintjére süllyedjünk. Morálban, életszínvonalban.

Ezért támogatja mindenki Ukrajnát.
Az összes többi hazudozás, ruszki propaganda az egység megbontására.
;)
Nem fog menni.
Neked sem.
:)
Igen. "A béketàbor legyőzhetetlen." :)
Ki az a "mindenki".Mi az az "egység"? Az a kb40 orszàg a kb 192 közűl?
Gondolj erre,meg a "morálra" ha jön a gàzszàmlàd stb.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 873
40 726
113
A NATO ellen harcolunk. Nem kevesebbet. A zsoldosok külföldiek, a felszerelések idegenek. Meddig bírják ezek a szerencsekatonák?
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 894
21 365
113
Szerintem te itt hazudsz. ↓

"Ugye az megvan, hogy "német" külügyminiszter meg bemondja, hogy őt nem a németek érdekei foglalkoztatják, hanem ukrajna.. ennyit a erkölcsökről.."

Mit mondott Baerbock pontosan?
Pontosan ezt:

"If I give the promise to people in Ukraine: 'We stand with you as long as you need us', then I want to deliver - no matter what my German voters think, but I want to deliver to the people of Ukraine."

Nos?
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 274
113
Magam részéről veszélyesnek és kontraproduktívnak tartom szembeszállni azzal a szövetséggel aminek a tagjai vagyunk és annak az oldalára állni aki nyíltan a felszámolására törekszik.
Csak hallkan a NATO vonatkozásában:
  • egy védelmi szövetség tagjai vagyunk,
  • senki sem támadta meg a szövetséget,
  • igy nincs semmilyen szövetségi szintű lépés,
  • aminek mi szembemennénk,
  • és term. nem álltunk semmilyen oldalra. Mert már egy ideje egy bizonyos oldalon vagyunk.
Ezek a tények. Megcáfolhatod, ...ha tudod.

Az EU-t definiálni, hogy mi ma és egyébként minek kellene lennie az eredeti rendeltetése szerint inkább ne menjünk bele,...,de akkor is megállnak a fenti pontjaim.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Nem leszek népszerű a véleményemmel, de nem like vadászaton vagyok, hanem rövid és tömör véleményt írok le.

Ezt a háborút Oroszország mostanra elvesztette.

Lehet még „szépségtapaszokkal” szépíteni a dolgon, de az elmúlt 6-7 hónapban nyújtott teljesítmény alapján, ha egy nagyságrenddel erősebb haderő bőséges felkészülési idő után ott tart, ahol ma vagyunk, akkor ezt vereségnek nevezik.

A hátterébe, a lehetséges okokba és szándékokba most bele sem mennék, ez katonai-stratégiai-taktikai szempontból harctéri vereség és nem az elmúlt egy hét eseményeiről van most szó, hanem az elmúlt fél évről. Az elmúlt napok ukrán katonai sikerei már csak következménye annak, amit az orosz hadsereg csinált, pontosabban nem csinált az elmúlt fél évben.

Lehet itt mesedélutánokat tartani a fejlett nyugati fegyverekről, de sem mennyiségben, sem minőségben nem kaptak az ukránok igazi élvonalbeli fegyvert. Amit kaptak, az sokat nem ért volna egy megfelelően alkalmazott orosz haderő ellen. Jó a T-72 is, ha jól használják, NLAW és Javelin ide vagy oda.

Lehet itt hivatkozni a NATO real-time felderítésre és adattovábbításra is, de erre is azt mondom, hogy alig 2-300 km-re az orosz határtól ez probléma az oroszoknak? Nekik nincs felderítésük és nem tudják zavarni a határaik mentén a NATO kommunikációt? Akkor ez már régen rossz.

Szokásomtól eltérően nem akarok semmit sem agyalni egyéb háttér csavarokon, most szigorúan csak azt nézem, ami fél év alatt a harctéren zajlik. Az pedig siralmas, figyelembe véve azokat a képességeket és nagyságrendeket, amivel – elvileg – Oroszország rendelkezik. Kíváncsian várom, hogy hogyan tovább, de ha Oroszország valóban csak arra képes a harctéren, amit eddig bemutatott, akkor ideje megkezdeni Ukrajnával a béketárgyalásokat. Mondom és írom ezt úgy, hogy nem vagyok oroszellenes.
Ami ennyire nem megy azt nem kéne tovább erőltetni. Putyin lesz Gorbi 2.0 ha marad. Azonnali tűzszünet, politikai vezetés lemond, béketárgyalások megkezdése, és rendkívüli választások, orosz nép válasszon új vezetőt, hogy mit akar kezdeni a jövőjével, mert most már látható, hogy mi hova vezet. Az orosz népet sem kellene tovább szivatni idióta vezetés miatt.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
537
4 854
93
Igen, nyilván így lesz, de mondok neked valamit: ha így lesz, európa akkor is veszített.

Tudod, a köztörvényes bűnözőkkel te se úgy üzletelsz, mint a megbízható partnerekkel. Na most az EU abban a pillanatban, amikor elrabolta az orosz állam, és magánszemélyek vagyonát, bejelentette, hogy ő beza köztörvényes. Innentől nem egészen értem mit hisztizel. Amúgy is, te is verted a tamtamot egész tavasszal, hogy alternatívforrások. Amikor meg lett kérdezve, hogy azok hol vannak, jelezted, hogy megfogjaoldaniazeu. Hát tessék, megoldotta. Mondjuk most egy kibaszottul kurva nagy bocsánat, ezt elnéztem jól jönne, de nem fog jönni. De visszatérve: innentől a szállítók ezt is be fogják árazni. Avagy csak drágán, és kurva drágán fog tudni a szent ejú gázt venni. És örülhetünk, hogy még egyáltalán kapunk. Mert amúgy bőven benne van a pakliban az is, hogy nem fogunk. Senkitől.

Meg még drágább lesz. De ezt is jeleztük jópáran, hogy ebből baj lesz more. Akkor is ment a szöveg, hogy neeem, az ejunak van pínze, megoldja. Amikor szólva lett, hogy a pínz nem alapanyag, akkor megint csak ment, a megvesszük máshonnan. Most meg megy a hiszti, hogy a gonoszorosz. Az elején leírtam, ha rajtad a szopóállarc, akkor békét kötsz, amíg még tudsz feltételeket szabni. Mert minden egyes nappal romlanak az alkupozícióid. Amik már most sokkal rosszabbak, mint tavasszal lettek volna. Tudod, ez olyan, hogy Napcsinak is megmondották Lipcse után, hogy am ha megelégszik Franciaországgal, akkor még a hódításai egy részét is megtarthatja. Aztán amikor már Párizs került veszélybe úgy volt vele, elfogadja. Csak akkor már nem ezek voltak a feltételek.

Hááát nem tudom. Mennyi is az orosz gazdaság vesztesége. És mennyi a mienk?

A rohadék olcsón adott gázt, és nem drágán, mint a jófej júeszéj

mármint ki az a mindenki? Továbbra is azt javaslom, menj, és állj be az ukrán hadseregbe. Vaaagy mondjuk utalj már át havi 200 ezer HUF-ot. Mert én nem támogatom. Te meg úgyis szívesen nyomorogsz.

Hát igen, csak az előzmények. De az minek neked...

Az eu hosszú távon veszít, az oroszok meg meg fogják oldani máshonnan. Tudod, nálunk állnak le a gyárak, náluk meg a denincsabsa is megoldódott, kevesebb mint fél év alatt. A többit is meg fogják oldani, nekünk viszont évtizedek, mire valahogy visszaépítjük az "alacsonyhozzáadottértéket" mert hát ugye megint kiderült, hogy nem a hozzáadott értéket esszük/vesszük meg, hanem a terméket. Amihez a ruszkiknak van, lehet elavult technológiából induló, de létező know-howja, nekünk viszont nincs, mert kiszerveztük, többek között oroszországba.
De nem baj, maradjunk továbbra is istenkomplexusos arrogáns seggfejek, aztán megoldódik a menekültválság, amikor a menekültek visszamennek a gazdag afrikába csórisztánból.
Köszi, nagyon jó összefoglaló.

"Amihez a ruszkiknak van, lehet elavult technológiából induló, de létező know-howja, "

Mondjuk én láttam pár mezőgazdasági nagygépet tőlük, mindennek nevezhetőek, csak nem elavultaknak nem. Az előállításuk teljesen modern, gépesített csarnokokban történik, bármelyik nyugati összeszerelő üzem magáénak mondaná dicsekedve. A gépek felszereltsége sem hagy kívánnivalót. Tehát az élelmiszert modern technológiával elő tudják állítani.

Műtrágyát is, ami most jelen pillanatban Európáról nem mondható el.

Éhezni nem fognak, fázni nem fognak. Ha teljesen bezárkóznak, akkor is meglesznek, de bezárkózásról szó sincs. Olyan 4 milliárd ember inkább hozzájuk fog tartozni. Elég szép falat a piaci részesedésben.

Az EU-hoz és USA-hoz mennyi is?