Én pld. azért támogatom az ukránokat ebben a háborúban, mert helyettem és más EU-s országok polgárai helyett vívják meg a tényleges, véres fegyveres harcot a cseppet sem baráti Oroszország ellen! Az OF eddig is csak káoszt akart kelteni az EU-ban. Igazából az EU technológiai erejét az OF akarja becsatornázni a világuralmi víziói megtámogatására.... Az EU sosem akarta bomlasztani az oroszokat, sőt az elmúlt 15 évben eléggé szorosra fűzték a kapcsolatokat, főleg az energiahordozók területén, amivel most revolvereznek a ruszkik...
Engem az egész helyzet kapcsán az zavar, hogy az eu képes volt olyan szankciókat kivetni, amelyek óriási károkat okoznak a tagállamoknak. Le lehet jönni az orosz gázról, olajról, szénről néhány év alatt és más területeken is kiváltható az import bizonyos mértékben, vagy akár teljesen
és idővel, de ez az időszak varázsütésre nem átugorható/megoldható. Ezenfelül olyan nyersanyagokra/termékekre is szankciókat vetettek ki, amelyek csak nagyon nehezen, többszörös áron pótolhatók.
Az engem
nem érdekel, hogy ezáltal megnehezedik az orosz export és majd hosszútávon mennyire fog nekik fájni ("
a szomszéd tehene jobban és többször fog megdögleni"), mert jelenleg az eu-nak és a világ jelentős részének jobban fáj ez. Nem vigasztal, mikor arról beszélnek, hogy az eu-nak van annyi pénze, hogy a szegényebb országok elől elszipkázhatja a gázt, és azok majd átállnak a szénre (mekkora zöldítés már!), ami egyébként szintén többszörösére drágult. A világ élelmezése olyan károkat szenvedett több évre előreláthatólag, ami (polgár)háborúkat fog okozni. Nem hiszem el, hogy ezt nem lehet látni.
Persze, van innovációs-kényszer, de ezzel nem vagyunk kisegítve, ahogy a világ többi része sem, hogy majd valamikor jobb lesz. A komcsik is ezt mondták, hogy majd valamikor jobb lesz. Jobb lett? Nem. Egyébként nem nekünk van a legnagyobb innovációs-kényszerünk, hanem az oroszoknak, akiknek éppen növelték a bevételeiket a szankciók. Hogy ezek idővel csökkenhetnek? Persze, vélhetően ez így lesz, de a világkereskedelemből az oroszokat nem lehet kivenni, nem lehet napi 5 millió hordó olajat, ahogy 200+ milliárd köbméter/év gázt sem "kivonni" a rendszerből.
A konfliktus megmutatta, hogy Oo. korántsem olyan erős, mint korábban gondoltuk, tehát katonailag nem akkora fenyegetés Európára nézve. Emellett sem lehet elmenni.