[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 238
67 898
113
Mert nem annektálhatnak olyan teruleteti egységet, amely nincsen teljesen a felugyeletuk alatt. Azért folytatják a nyomúlást Slovjanszk és Kramatorszk felé, nem figyelve a veszteségeket, annak ellenére, hogy máshol surgosebben kellenének a tamádásba vetet csapatok.

Szoval még ha meg is lesz a "népszavazás" és el is fogadja azt a Duma, Putyin vélhetoen csak abban a pillanatban fogja aláírni az annexiót, ahogy az egész terulet orosz kontrol alatt lesz - ami viszont már Luhanszkra se érvényes ...

Azt remélik, hogy ha ezt sikerul behúzni, akkor be lehetne valahogy fejezni a háborút, mint amikor annektálták Krímet, pedig nem fog sikerulni. Még ha kozvetlenul a Luhanski terulet elfoglalása után tették volna kulon Luhanskal, akkor se jonne be az egész.
Ezt a verziot ugye minden elonyevel es hatranyaval nem csak te tudod hanem a toled tobbet tudo bennfentes oroszok is.
Szintet leptunk mar ahhoz hogy par ilyen olyan kis falu osszon vagy szorozzon.
Felszabadito, honvedo haboru is lehet ebbol, de a vegso szot azt Putyin fogja kimondani. Ha az aktualis celjai eleresehez eleg a nepszavazas kerdesenek lebegtetese, vagy ha az nem eleg akkor megvalositasa, vagy ha az sem akkar altala valo elismerese kikotesekkel vagy azok nelkul(azonnali teljes jogu tagsag, vagy atmeneti idohoz kotott) akkor azt teszi.
Legyunk oszintek, Ukrajnaban jelenleg, de evek ota is mi felel meg jogilag, formailag barminek is???
EU tagjelolt, stb, stb, stb, na egyik oldal sem kulonb. Nem szamitanak mar a jogi, formai dolgok egyik oldalon sem.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 001
16 230
113

Az orosz hadsereg védelmi vonalakat épít, és nem hajthat végre támadó műveleteket, - hírszerzés...​


Az orosz hadsereg jelenleg védekezési műveletekre készül, és 2-3 védelmi vonalat alakít ki a front különböző területein.


Vadim Szkibitszkij, a Belügyminisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának képviselője mondta ezt a Kyiv Postnak adott interjújában .


Megjegyezte, hogy az orosz hadseregnek gondjai vannak a tartalék képzéssel. Ezért a megszállók nem csaphatnak le válaszul a fegyveres erők ellentámadására.

" A katonai hírszerzés szerint az orosz csapatok aktívan készülnek védelmi műveletekre. Kiépítik első és második vonalbeli védekező pozíciójukat. Sőt, ugyanezt tették Dél-Ukrajnában, a Herszon régióban. Amikor az orosz csapatok elfoglalták ezeket a területeket, azonnal megszervezték a védelmet - legalább két, sőt három vonalat. Most megpróbálnak tartalékokat képezni pozícióik megújításához. Vannak ezzel gondok, ezt jól látjuk ” – mondta Skibitskyi.
Vadim Szkibitszkij.  Fotó: Ukrajna tömegmédiája
Vadim Szkibitszkij. Fotó: Ukrajna tömegmédiája

Februárban és tavasszal az ellenség Ukrajna területére dobta a főerőket, és nyár közepétől nyilvánvalóvá vált, hogy a megszállóknak milyen nehéz tartalékot képezniük.


" Ugyanaz a Harmadik Hadtest, amelyről azt mondták, hogy augusztus közepére megalakulnak, még mindig nem alakult meg teljesen, és nem működik egyetlen harci egységként, és ismét elkezdeték szétszóródni őket különböző irányokba " - hangsúlyozta Skibitsky.

A hírszerzés szerint ez jelzi az orosz haderők tartalékokkal kapcsolatos problémáit. Az orosz hadseregnek nincs "személyzete".

Mikola Beleskov, a "Return Alive" alap elemzője ugyanezen a véleményen van. Erről a Yaremi Dukhnak adott interjúban mesélt.

Hangsúlyozta, hogy az oroszoknak most a frontvonal kiépítésére kell összpontosítaniuk, különösen az Oskil folyótól keletre, Harkiv régióban, de ehhez el kell vonni az erőket a front más területeiről.

Fő problémájuk az a1300 km aktív front nagyon kis erőkkel. Oroszországnak 300 000 fős csoportja van a fronton, de nem hiszem, hogy ma mind a 300 000 fő a frontvonalon van. Talán a fele, talán kétharmada. Vagyis valahol 200 000 fő körül van - el lehet osztani körülbelül 200 000-et a front 1300 km-l, és összegyűjteni az erőket és az eszközöket -, de az csekély lesz. Ez volt a fő problémájuk, és ezt tovább súlyosbítottuk. Szeptember eleje előtt másfél hónappal azt mondtuk, hogy előrenyomulunk délen, és valóban jelentős orosz erőket "mozgattunk" oda. Ebből kifolyólag az oroszoknak nem volt sok erejük azon a helyen, ahol megtámadtuk őket. Nem csak, hogy nem volt ott sok orosz erő, de nagyon gyenge frontvonaluk volt, amelyet nagyon gyorsan áttörtünk” – mondta Mikola Beleskov.

Azt is megjegyezte, hogy az ellenségnek intézkedéseket kell tennie saját határainak megerősítésére.

Mikola Beleskov szerint az oroszországi úgynevezett "mozgósítás" nem fogja jelentősen befolyásolni a jelenlegi helyzetet. Az elemző úgy véli, hogy az oroszok által jelenleg meghozott intézkedések nem teszik lehetővé az orosz hadsereg személyi és a nehéz fegyverzeti veszteségeinek kompenzálását.


Mint a ragasztógyári művezető mondta a szakítópróbáján, tőle kérdezték mire számíthat az új terméke bemutatásán?

Válasza diplomatikusan így hangzott: "Majd elválik.." :)
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Ez mondjuk nem spanyolviasz.
Usában is van valami hasonló ha jól tudom.(Mexikóiaknak talán)
Már nagyon rég… Irak, Afganisztán tele volt olyan latinókkal, akik alig beszéltek angolul. Később egy civilruhás tanácsadó (szerintem hírszerző) némi magyar HP elfogyasztása után kikotyogta hogy vendégmunkások, akik ha túlélik zöld kártyát kapnak, ha meg nem, akkor sem kell őket szerepeltetni a veszteséglistán. ;) Mondhatjuk egyfajta idegenlégiónak.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 165
6 697
113
@nyugger telefon! (Egy rajongód rajtam keresztül kíván kritikát mondani neked egy elhamarkodott kijelentésedért.)

"A kedvenc hangomnak üzenem a fórumra..... A moszvateres tegnapi szösszzenetben elhangzottakhoz. A suszter maradjon csak a kaptafánál! A dízelmozdony szerinte nem tud annyit elhúzni, mint egy villanymozdony.... Gyuribácsit idézve az állaspontom meghatározza a nézőpontom. Egy 1000 lóerős dízelmozdony azonos paritásokkal rendelkező villanymozdonynál mivel is tud kevesebbet elhúzni? Ne egy kisteljesítményű állomási tartalék mozdonyt (magyar viszonylatban pl M44, vagy M43, vagy M47-es mozdonyok) hasonlítsunk egy Traxx-hoz. Vagy ha korban hozzájuk illőt keresünk, akkor egy giganthoz, (V63), vazy Szilihez(V43) ezek fővonali mozdonyok, Vmax 120, 160km/h max sebességre képesek, relatív magas egyensúlyi terheléssel, nagy továbbítási, kisebb indítási (eznsem igaz teljesen, mert a traxx már nem ilyen) nyomatékleadással. Ezekhez a Szergejek, Nohabok illenek korban. A traxxnak idehaza korszerű dízelpárja NINCS a Mávnak. Magánvasútnak igen. Szóval egy állomási tartalék nem arról szól, mint a fentiek. Az a gyors irányváltásról, a tolatások gyors elvégzéséről relatív nagy indítónyomatékról kisebb lóerővel. Alacsonyabb egyensúlyi terhelésről azt viszont gyorsan elérni képes áttételezésről. Ezáltal lényeggesen alacsonyabb végsebességről: 60-80km/h. Egy villanymozdonyt is túl lehet terhelni relatív csekély elegytömeggel. Meg el tud húzni egy relatív gyenge Bobó mozdony is 1500t elegytömeget (csak lassaban és nem 100km-ekre), még ha nem is erre van tervezve. Különben meg a dízelmozdonyok túlnyomó többsége Dízelmotor által előállított áram által üzemeltetett villanymotorok által lendül mozgásba. Tehát villanymozdony ha úgy nézzük. Majdnem olyan, mint egy Prius. Csak dízelmotorral állítja elő a mozgatásához szükséges áramot és nincsenek akkumlátorai a puttonyban.

Megnéztem.... Szergej gyári teljesítménye 2000 lóerő (1970es évek technikája 150 literes 2 takt dízel villamos motor a luhanszki mozdonygyárból), indítónyomaték 370 Kn. Gigant a 80as évek technikája, 4800 paci, 470Kn indítónyomatékkal. Ott az indítónyomatékban látod, hogy nincs 2,5szeres diffi. Vagyis elhúzza amit neki kell. S nincs szüksége Atomrekatorra, hogy haladhasson, csak valamilyen olaj, amit a 150 literes motorja meg tud enni. Hogy az használt motorolaj, vagy sütőolaj, netán gázolaj..... Annak az előkamrás 2 ütemű dízelneknoszt oly mind1.
De a szili is csak 3000 paci, viszont hiába a nagy erő, ha az indítónyomaték csak 270Kn. Szergej 370 a 2000 pacijára.

Szóval kedvenc hangom... Ilyet máskor csak meggondoltan!"
 
K

Kopi2000

Guest
TERRA alosztály: Kherson irány. Tankcsata


Az ukránok amerikai MRAP "MaxxPro" -al elszerelt fegyveres erői sietnek leadni a szavazólapokat az orosz népszavazásokra



Ritka orosz parancsnoki és megfigyelő jármű, 1B1003, az 1B198 Kanonad tüzérségi irányító komplexum. Ukrán zsákmányként.


 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Ezért legyünk ruszki gyarmat?
:D

Nem érzed milyen demagóg ostobaságot kell nyomnod?
;)

Nem imádok senkit. :)
Írtál egy baromságot szokás szerint, ami tényszerűen nem igaz. Majd most olyat adsz a számba, amit nem mondtam.
Szokás szerint. Nagyjából ezen a színten mozogsz a háború eleje óta. Amit személy szerint én sajnálok, mert előtte teljesen normális hszeid voltak. De jelenleg fulban tolod...
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Újabb orosz hazugságok, amikkel szemben a valóság:

Az oroszok notóriusan hazudoznak az állítólagos amerikai biolaborokról. Csak a helyszínek változnak ebben a hülyeségben.
Grúzia:

Közép-Ázsiai országokban:

stb.

Nem is értem, hogy az orosz propaganda hogy találta ki ezt a faszságot. Majd pont az oroszok orra előtt, orosz érdekszférában fognak titkos biofegyvereket fejleszteni. Hogyne! Hagyjuk. Persze az ukrán sztori is hazugság volt.
Fussál a 700-ik vakcináért akkor.
Az a baj, hogy megint batomságokat beszélsz.
Köztudott, hogy jenkiföldön nem lehet ilyen kutatásokat végezni, mivel tiltja a törvény.
Az is köztudott hogy a 2000es évek eleje óta a jenkik nem teszik átláthatóvá különböző ellenőrző szervezetek számára a laborokban folytatott munkálatokat
 
K

Kopi2000

Guest
Ukránok által használt, egyik fajta golyóálló mellény teljesítménye, bemutatva...


Az ukrán katonák megmutatták, milyen felszerelésben és ruhában érkeznek a megszállók földjükre.


Az R18 UAV eltalálja a megszállók felszerelését. Kherson régióban

 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Ezt az oltári kreténséget ne terjeszd. Az LNG aktuális árától függően ez kb egy "cargo" egy 162000m3-es hajónak.
Fukushima idején kb ennyi volt. Az alacsony nyomású LNG hajók a visszagázosodó "párna"-gázzal működnek, így tartva az expanzió által a LNG-t hidegen. Egy koreai LNG hajó kb $200millió Samsung/Hyundai, Daewoo olcsóbb, de egyszerűbb is. Ha flottában veszed, akkor olcsóbb.
Tény, hogy az LNG szállítása drága, de nem 120-200milló!
Ha valamit nem tudsz, akkor légyszíves ne írj butaságokat. Ha valaki más által hozott adat ellen érvelsz, ám legyen, de támaszd is alá adatokkal.

Én már többször megtettem, most ismét megteszem, alátámasztom azt amit én állítottam:

"Ez egy hihetetlen arbitrázs, amely jelenleg lehetséges.
Segalen szerint azok a vállalatok, amelyek az Egyesült Államokban akarnak földgázt értékesíteni, 60 millió dollár körüli összegért meg tudnak tölteni egy nagy hajót, és átküldhetik az Atlanti-óceánon, a rakományért pedig 275 millió dollárt kapnak Európában."


Német parlamentben is többször megvitatták már ezt a helyzetet. (LNG ár, szállítás kapcsán)

Minimum egy elnézést vagy bármi hasonlót elvárnék.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 609
48 063
113
Gondolom, azért is a gyorsaság, hogy ne tudjanak előkészülni az ukrán erők a népszavazás támadására. De lehet, hogy tévedek. Nem tudom a technikai részleteket, milyen mértékben fognak interneten szavazni. Az élőben történő szavazás veszélyes lehet. Szerintem erre már készültek, meg kell alakítani a szavazást lebonyolító bizottságokat, kiértesíteni a lakosságot, stb. Máshogy nem tudom elképzelni a szavazás lebonyolíthatóságát, csak úgy, hogy minden elő van készítve. És a háttérben minden egyeztetve Oroszországgal.
Amennyiben az OF födárició részévé válnak, új szintet lép a háború. Az a félelmem, hogy a 3. világháború előszobájában vagyunk. Na ebből igyekezzünk kimaradni. Van egy ötletem, új Osztrák-Magyar Monarchia, és akkor semleges státuszt nyerhetünk.
Rossz előjelek vannak. Még a természet is baljóslatú eseményt produkál, az előbb olyan sűrű jégeső esett, csak néztem. Ősszel én nem emlékszem jégesőre, de lehet, hogy lyukas a memóriám.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 678
13 713
113
@nyugger telefon! (Egy rajongód rajtam keresztül kíván kritikát mondani neked egy elhamarkodott kijelentésedért.)

"A kedvenc hangomnak üzenem a fórumra..... A moszvateres tegnapi szösszzenetben elhangzottakhoz. A suszter maradjon csak a kaptafánál! A dízelmozdony szerinte nem tud annyit elhúzni, mint egy villanymozdony.... Gyuribácsit idézve az állaspontom meghatározza a nézőpontom. Egy 1000 lóerős dízelmozdony azonos paritásokkal rendelkező villanymozdonynál mivel is tud kevesebbet elhúzni? Ne egy kisteljesítményű állomási tartalék mozdonyt (magyar viszonylatban pl M44, vagy M43, vagy M47-es mozdonyok) hasonlítsunk egy Traxx-hoz. Vagy ha korban hozzájuk illőt keresünk, akkor egy giganthoz, (V63), vazy Szilihez(V43) ezek fővonali mozdonyok, Vmax 120, 160km/h max sebességre képesek, relatív magas egyensúlyi terheléssel, nagy továbbítási, kisebb indítási (eznsem igaz teljesen, mert a traxx már nem ilyen) nyomatékleadással. Ezekhez a Szergejek, Nohabok illenek korban. A traxxnak idehaza korszerű dízelpárja NINCS a Mávnak. Magánvasútnak igen. Szóval egy állomási tartalék nem arról szól, mint a fentiek. Az a gyors irányváltásról, a tolatások gyors elvégzéséről relatív nagy indítónyomatékról kisebb lóerővel. Alacsonyabb egyensúlyi terhelésről azt viszont gyorsan elérni képes áttételezésről. Ezáltal lényeggesen alacsonyabb végsebességről: 60-80km/h. Egy villanymozdonyt is túl lehet terhelni relatív csekély elegytömeggel. Meg el tud húzni egy relatív gyenge Bobó mozdony is 1500t elegytömeget (csak lassaban és nem 100km-ekre), még ha nem is erre van tervezve. Különben meg a dízelmozdonyok túlnyomó többsége Dízelmotor által előállított áram által üzemeltetett villanymotorok által lendül mozgásba. Tehát villanymozdony ha úgy nézzük. Majdnem olyan, mint egy Prius. Csak dízelmotorral állítja elő a mozgatásához szükséges áramot és nincsenek akkumlátorai a puttonyban.

Megnéztem.... Szergej gyári teljesítménye 2000 lóerő (1970es évek technikája 150 literes 2 takt dízel villamos motor a luhanszki mozdonygyárból), indítónyomaték 370 Kn. Gigant a 80as évek technikája, 4800 paci, 470Kn indítónyomatékkal. Ott az indítónyomatékban látod, hogy nincs 2,5szeres diffi. Vagyis elhúzza amit neki kell. S nincs szüksége Atomrekatorra, hogy haladhasson, csak valamilyen olaj, amit a 150 literes motorja meg tud enni. Hogy az használt motorolaj, vagy sütőolaj, netán gázolaj..... Annak az előkamrás 2 ütemű dízelneknoszt oly mind1.
De a szili is csak 3000 paci, viszont hiába a nagy erő, ha az indítónyomaték csak 270Kn. Szergej 370 a 2000 pacijára.

Szóval kedvenc hangom... Ilyet máskor csak meggondoltan!"

A kN az nem nyomaték lesz, hanem vonóerő.
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
164
1 874
93
Ha valamit nem tudsz, akkor légyszíves ne írj butaságokat. Ha valaki más által hozott adat ellen érvelsz, ám legyen, de támaszd is alá adatokkal.

Én már többször megtettem, most ismét megteszem, alátámasztom azt amit én állítottam:

"Ez egy hihetetlen arbitrázs, amely jelenleg lehetséges.
Segalen szerint azok a vállalatok, amelyek az Egyesült Államokban akarnak földgázt értékesíteni, 60 millió dollár körüli összegért meg tudnak tölteni egy nagy hajót, és átküldhetik az Atlanti-óceánon, a rakományért pedig 275 millió dollárt kapnak Európában."


Német parlamentben is többször megvitatták már ezt a helyzetet. (LNG ár, szállítás kapcsán)

Minimum egy elnézést vagy bármi hasonlót elvárnék.
Dolgoztam több LNG hajón, hajógyárban is, szóval nekem ne magyarázd meg, hogy kb mennyibe kerül egy LNG hajó. Az, hogy ~70milliós szar minőségű palagáz cargo-t most 4x-es áron akarják eladni, egy dolog. Szerinted mennyibe kerül egy LNG hajó ? Ne is válaszolj, mert nem érdekel.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 678
13 713
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 609
48 063
113

Macron sürgősen telefonbeszélgetést kért Putyinnal – írja a média​


2022. szeptember 20., 18:12 - Közhírszolgálat - OSN
Emmanuel Macron francia elnök sürgős tárgyalásokat akart Vlagyimir Putyin orosz vezetővel .

Sajtóértesülések szerint az Elysee-palota telefonbeszélgetést kért a vezetők között. Lehetséges, hogy Macron felveti a népszavazás kérdését az LPR-ben, a DPR-ben, valamint a Zaporozhye és Kherson régiókban.

Korábban ismertté vált, hogy Vlagyimir Putyin szeptember 20-án, kedden beszélhet az LPR, a DPR, valamint a Herson és a Zaporozhye térségében zajló népszavazásokról. A felszabadított területek Oroszországba való belépéséről szóló szavazás folyamatáról beszélünk. Az orosz elnököt követően Szergej Sojgu , az Orosz Föderáció védelmi minisztere is az oroszokhoz fordulhat .

 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Dolgoztam több LNG hajón, hajógyárban is, szóval nekem ne magyarázd meg, hogy kb mennyibe kerül egy LNG hajó. Az, hogy ~70milliós szar minőségű palagáz cargo-t most 4x-es áron akarják eladni, egy dolog. Szerinted mennyibe kerül egy LNG hajó ? Ne is válaszolj, mert nem érdekel.
Tehát a "kreténezés" után Neked annyira telik, hogy tereled a témát, és még neked áll feljebb mikor helyreigazítanak?
Tudod Velem is megesett, hogy eltévesztettem egy mértékegységet, vagy szimplán NLAW-nak hívtam a páncéltörőt, de miután kijavítottak, elnézést kértem, és igazat adtam az illetőnek.

Azt állítottad nem annyi egy szállítás. Nyugati hírforrással, és német parlamenti vitát idézve, helyreigazítottalak.
És nem csak akarják eladni, hanem minden egyes LNG szállítás több mint 4-5 hónapja ennyibe kerül 120-200 m USD / szállítmány és mindez a rakomány nélkül!

Ne haragudj, mit csináltál az LNG hajón, hogy belenézhettél üzleti titkokba? Mikor volt ez Fukushima idején? Na változott a világ.

Ami a hajók értékét illeti is megint tévedsz. (Most éppen annyi mint egy szállítás, azaz egy fuvarral megtérül). Várakozási (előjegyzés alapján) idő gyártásra 4-6 év. Gyártás 1-2 év.