.
.
Ez nyilvan kölcsönös, te sem ismersz. En szimpatizaltam regebben az oroszokkal, pl az urkutatasukkal, turistakent jartam többször Moszkvaban, nagyon szep varos, valamennyit tudok oroszol is. Russzofob most sem vagyok, csak putyinfob. Amugy meg ahogy elesedik a konfliktus, sajnos az van, hogy mindenki jobban jar, ha annak a csapatnak kezd szurkolni, amelyiknek a meze ra van huzva. Ez a mez adott esetben egy EU unios mez, ez van. Nyilvan lehetne az EU sokkal hatekonyabb, jobb, en is latom, de akkor is itt vagyunk.
.
Oroszorszag, az USA, az EU kapcsan nekem az az aggodalmam, hogy a konfliktus lassan eszkalalodik, lepesröl lepesre. Valaki huz egy lapot, ami a masiknak dilemma, hogy arcvesztessel feladja a jatszmat, vagy bent marad es ö is tesz ra egy lapot. Es eddig fel even at szepen rakosgattak is a lapokat egymasra, szankciok, fegyverszallitas, nepszavazas, stb. Most ez a gazvezetek, infrastruktura elleni tamadas egy ujabb lepcsö, mert valaki fizikailag megtamadta az EU-t. Mai hirek azt is pedzegetik, hogy pl a schwehati olajfinomito muszaki problemaja is ilyen szabotazs volt. Arrol nem irtak, en kerdezem csak, pl a szazhalombattai finomito augusztusban kezdett "Halaszthatatlan karbantartás miatt leállítják a Mol százhalombattai finomítóját" hire is tenyleg karbantartas, vagy ott is törtent valami?
Es ha felvallalodik, hogy ez bizony szandekos volt es sorozatos akciok, akkor "nalunk" a labda, benyeljuk a pofont, vagy a NATO is szervez egy szabotazst cserebe valahol Oroszorszagnak? Es akkor ök mit lepnek?
.
A masik ez a "nepszavazas", mert akkor mondjuk Oroszorszag hozzacsatolja magahoz ezeket a teruleteket, amik nincsenek is igazan elfoglalva, pl Herszon környeke, Zsaporozzsja, söt tulajdonkeppen mar a DNR, LNR terulete is lassan kerdeses. Namost Putyin közli, hogy ez Oroszorszag földje, erre az ukran mit csinalhat? Elkullog, vagy rahuznak egy lapot, es akkor megint egy kicsivel elesebb a helyzet, mert akkor Putyin honvedö haborut hirdet.
.
En ezekben latom a kockazatot, es öszinten szolva en egyik harcolo felnek sem "szurkolok", de ha mar valasztani kell, akkor a nyugati oldalon vagyok, mert itt elek, es itt eddig jo volt nekem.