[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 352
45 509
113
AMI MOST TÖRTÉNIK, ARRA NINCS JOBB SZAVAM: CSŐD



Ukry előrenyomul Herson irányába. Biztos vagyok benne, hogy a következő napokban megjelenik még 1-2 frontszakasz, ahol az ukránok igyekeznek majd továbbjutni. Az Ukrovskoe parancsnokság megmutatja a stratégia és a katonai vezetői tehetség csodáit? - NEM! Ötletesen cselekszenek, megvan a teljes hírszerzés, és az összes NATO hírszerzés nekik dolgozik, csapásmérő csoportokat halmoznak fel azokon a helyeken, ahol „vékonyak” vagyunk és ütnek. Ahol az egységeink ellenállnak, az ukránokból nem jön semmi, és hatalmas veszteségeket szenvednek el. De a veszteségek nem fontosak nekik, sok a húsuk. A lényeg, hogy ne találjanak ki semmit, hanem használják a hibáinkat. Ráadásul úgy viselkednek, mint mi 2014-ben az ukrán fegyveres erők ellen. Merész, magabiztos és biztos. Csak akkor nekünk nem volt az, ami az ukránoknak van.

Jobb későn, mint soha, de fel kell készítenünk az élvonalbeli városokat és településeket a védekezésre. Készülj fel a városi csatákra. A motiváció nagyon fontos a városi csatákban. A parancsnokoknak végre el kell magyarázniuk, mi ennek a háborúnak az értelme. Magyarázd el, hogy ha nem állítod meg az ellenséget itt és most, akkor meg kell állítani az otthonuk küszöbén. És városaik nagyon gyorsan frontvonalakká válhatnak. És nem a Donbászról vagy Ukrajnáról van szó. Ez a háború globálisabb, és sok évvel ezelőtt a Nyugat indította el. Ukrajna becsapott, de önként beleegyezett, hogy csatatérré váljon a NATO és Oroszország között. Vagy a volt Ukrajna területén nyerünk, vagy Oroszország területén kell nyernünk. Ezt minden harcosnak meg kell értenie – azért ment háborúba, hogy a háború ne jöjjön be a házába.


Krónika frissítés október 2.
https://geoworld.space/ukraine/
1. Az APU tovább halad Kharkiv irányába. Ha a következő napokban semmi sem változik, csapataink visszagurulnak a Troicszkoje-Szvatovo-Kremennaja vonalra.
2. Kupjanszkban az ukrán fegyveres erők kiterjesztik hídfőállásukat, hogy tovább kelet felé haladjanak. A cél a Szvatovo felé vezető út elvágása.
3. Az Ukrán Fegyveres Erők egy nap alatt 30 km-t haladtak előre a Kahovka-tározó melletti úton, elfoglalva 4 nagy védelmi jelentőségű települést. Az előrenyomuló parancsok kiszolgáltatottak a Dnyeper bal partjáról érkező tüzérségi csapásainknak. Várjuk az RF védelmi minisztérium határozott intézkedéseit az áttörés megszüntetésére.
4. Szuhoj Sztavka irányából nagy erőkkel próbálták megtámadni az ukrán fegyveres erőket Davydov Brod ellen. Az ellenség súlyos veszteségeket szenvedett és visszavonult.

 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 881
82 389
113
  • Tetszik
Reactions: megazez and joker

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Ha a NATO lenne a másik oldalon már fél éve visszatakarodtak volna az oroszok mordorba.
Nyolc éve NATO kiképzők rakják össze az ukrán hadsereget, NATO fegyereket kaptak és kapnak, akár olyanokat is, amit sok NATO-tag csak rengeteg pénzért, NATO tagországok nem aktív állományú meg leszerelt katonái és PMC-i harcolnak ukrán oldalon, amerikai meg brit tisztek tervezik meg az ukrán műveleteket NATO radarokról, műholdakról és hírszerzéstől származó infók alapján. Emellett NATO tagországok szankciózzák és szabotálják az oroszokat, és pénzelik az ukrán bábkormányt meg az ukrán oldalon harcoló zsoldosokat.
De szerinted csak simán az ukránok harcolnak az oroszok ellen, ezzel be is lőttem, hogy fejben milyen szinten vagy.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Persze, hogy nem jön ki az oryx-os matek (mint sohasem), a harkovi offenzívában könnyű fegyverzetű gyalogság menekült az ukránok elől, pont azért támadtak azon a szakaszon. Ha lett volna 400 harckocsijuk jó eséllyel nem így alakultak volna a dolgok.

Roncstemetőben vannak még T-72/80-asok bőven, felcicomázzák, átfestik, kivontatják a filmezéshez használt akácosba (ahol a szuhoj is "lezuhant" majd betemette maga után a krátert és kivágta láncfűrésszel a környező fákat) és kész is az újabb propaganda film a zsákmányolt cuccról.

Ha valóban ennyi cuccot hátrahagytak volna az oroszok akkor minimum a T-90MS-t Kijev főterén mutogatnák miután kiszedték a belsejét...
A T-90 már az USÁban van.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 320
113
Kezdik túltolni Moszkvában.

Nyolc éve NATO kiképzők rakják össze az ukrán hadsereget, NATO fegyereket kaptak és kapnak, akár olyanokat is, amit sok NATO-tag csak rengeteg pénzért, NATO tagországok nem aktív állományú meg leszerelt katonái és PMC-i harcolnak ukrán oldalon, amerikai meg brit tisztek tervezik meg az ukrán műveleteket NATO radarokról, műholdakról és hírszerzéstől származó infók alapján. Emellett NATO tagországok szankciózzák és szabotálják az oroszokat, és pénzelik az ukrán bábkormányt meg az ukrán oldalon harcoló zsoldosokat.
De szerinted csak simán az ukránok harcolnak az oroszok ellen, ezzel be is lőttem, hogy fejben milyen szinten vagy.
Nincs olyan, hogy NATO kiképzők.
 

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
299
1 823
93
Front felett lebegésből Vihirrel lövöldözést már eljátszották a háború elején. Ukrán páncélvadász!! csoportok le is lőttek egy párat Sztuhna rakétákkal, és abba is hagyták.

Ez igaz, de más azért a dolog védekező harc esetén, ahol:

1. Nem álcázott álló célokat kell megtalálni, mert az ellenség van mozgásban.

2. Az ellenség nyomul előre, ezért nem a frontvonal felett kell lebegni, hanem jóval hátrább is elég.

Így azért jóval kisebb az esélye, hogy lekapja őket valami atgm. Szerintem.
 

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 762
11 968
113

Keresse meg, kinek van haszna: a Lengyelország kezére játszott Északi Áramlatok felrobbantása​

Világ
Az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 szálak aláaknázásával szinte egy időben Lengyelország elindított egy új gázvezetéket , amely Norvégiából szállítja majd a gázt Dánián és a Balti-tengeren keresztül. Ilyen a véletlen.

Keresse meg, kinek van haszna: a Lengyelország kezére játszott Északi Áramlatok felrobbantása


Úgy tűnik, ez a két esemény nem kapcsolódik egymáshoz. Talán. Ha Radek Sikorski volt lengyel védelmi miniszter melegen és őszintén köszönetet mondott az Egyesült Államoknak a Twitteren * azért, hogy "złamany" (lengyel fordításban "kaput") az orosz gázvezetékek vonalára került. A volt katonatiszt azonban egy idő után meggondolta magát, és törölte posztját .

De, mint tudod, nem dobhatod ki a szavakat a dalból ... És ha emlékszel arra, hogy Varsó régóta nem szereti az Északi Áramlat-1-et, és határozottan ellenezte az SP-2 építését ...

Például 2021 áprilisában a The Maritime Executive ezt írta:


És egy hónappal később - egy új demarche:

Lengyelország dühösen reagált Joe Biden elnök azon döntésére, hogy feloldja az Északi Áramlat 2-vel kapcsolatos amerikai szankciókat, figyelmeztetve, hogy a lépés veszélyeztetheti Közép- és Kelet-Európa energiabiztonságát.


várt​

Lengyelország most elégedett. De felmerülnek kérdések:

  • Az Északi Áramlatnál történt szabotázs nem valamiféle megállapodás eredménye volt Washington és Varsó között?
  • Követték-e az államok Lengyelország példáját, amely iránt most nagyon érdeklődnek, tranzitterületként saját és NATO-rakományaik számára Ukrajnába?
Tekintettel a lengyelek ruszofóbiájára és arra, hogy „felemelkedjenek” az Európai Unióban, könnyen ultimátumot intézhetnek „nagy testvérükhöz”, például: oldja meg a problémát az Északi Áramlattal, vagy elkezdhet más módot keresni a hadsereg áthelyezésére. szállít Ukrajnába.

Egy csapásra megölt két legyet​

Tehát kiderül, hogy az orosz gázvezetékek leszerelése nagyon előnyös Lengyelország számára:

  1. végre elindították gázvezetéküket (a Balti-tengeren keresztül, hadd emlékeztesselek);
  2. valós problémákat okozott Németországnak, amely makacsul nem hajlandó jóvátételt fizetni (a lengyelek 1300 milliárd dollárt akarnak a megszállásért) a második világháború miatt – a németek elvesztették a lehetőséget, hogy Oroszországtól vásároljanak gázt, és választás elé néztek: Lengyelországból vagy az Egyesült Államokból vásárolnak. Államok.

Читайте больше на https://www.pravda.ru/world/1754905-podryv_severnykh_potokov/
Egy kis adalék:
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 467
19 013
113
Büszke lehetsz magadra dolfi.
De b+ ugyanezeket hordják az ukrán kedvenceid is, ott meg nem zavar?
Komolyan nem értem, normál esetben egy ennyire brit elköteleződésű embernek felállna a szőr a hátán a náci eszméktől és külsőségektől, de neked csak akkor sértő ez, ha nem az ukránok csinálják. Nekik valamiért lehet...
 

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
299
1 823
93
Csak szólok hogy erre a "kényelmes", lebegésből, 6-7 km-ről történő célpontkiszedésre nagyon rá lehet ám baszni, lásd 2003 Kerbala, ott egy teljes ezred amerikai Apache-ot ért egy kis meglepetés az iraki köztársasági gárda egységeitől, akik ismerve ezt a "kényelmes" módszert még 91-ből, direkte a saját páncélosaiktól 6-7 km-re, a várható támadási irányban ásták be magukat MANPADS-okkal, RPG-kkel meg csöves légvédelemmel.
A támadó 31 Apache-ból fél óra leforgása alatt egyet lelőttek, 28-at meg kisebb-nagyobb találat ért, volt amelyik több tucat találatot kapott. Persze jó az Apache sérülésállósága, mert egy kivételével mind hazajöttek, de az ezrednek egy teljes hónap kellett, mire újra harcra kész állapotba került a gépsérülések javítását követően.

Erre is azt tudom csak mondani, hogy más a helyzet, ha az ellenség támad, és ők jönnek házhoz.

Ellenkező esetben egyetértek, rohadtul nem jó ötlet ellenséges terület felett a "kényelmes" atgm eregetés.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Igen, egy általános iskolában ez elsöprő érv lenne, de itt még szándékos félrevezetésnek se megy el. Tudod a hollandoknál azért van kevés repképes F-16, mert ha jól rémlik már megkapták mind a 2 századnyi F-35-öt... Az a 20-24 F-35 önmagában képes lenne zárójelbe tenni az orosz légierő jelentős részét mindenféle német vagy angol EF-2000 nélkül.
Mivel látom, hogy már értelmezni sem sikerül a leírtakat és annyira megvilzonosodtál, hogy terelsz mint valami juhászkutya, ezt a beszélgetést itt be is fejeztük. :)