[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 783
40 054
113
Miért nem semmisült meg az ukrán áram rendszer, hanem csak részben szakadt meg?

A fő gerinchálózat, a 750 kV feszültségű gerinchálózat csendesen működik tovább. A gerincoszlop Közép- és Nyugat-Ukrajnában összpontosul. Ezt már a szovjet időkben céltudatosan tették, hiszen a teljes 750 kV-os hálózatot a volt Ukrajna SZSZK atomerőműveinek villamos energiáját a MIR energiarendszerbe (az egységesített rendszert hoztak létre az európai KGST-tagországok energiarendszere). Emlékezzünk vissza, hogy a volt Ukrajna SZSZK, Bulgária, Magyarország, NDK, Lengyelország, Románia és Csehszlovákia villamosenergia-rendszereit a prágai MIR villamosenergia-rendszer „Központi Dispatch Control” vezérlése irányította.
Ukrajna nyugati és középső részén továbbra is túlzott villamosenergia-termelés folyik, amelyet a 750 kV-os hálózaton keresztül szállítanak Európába (ez a hálózat félkövér piros vonallal van kiemelve a térképen).
Ha a 750 kV-os hálózatot az alállomásokkal együtt (a térképen piros háromszögek) leállítják rakétacsapásaink vagy kamikaze dróntámadásaink, az nemcsak az ukrán energiarendszert tönkreteszi, hanem teljesen megsemmisíti az ukrán villamos energia értékesítésének elméleti lehetőségét is.
Ebben az esetben a nyugati országokat nem tudják táplálni a 750 kV-os hálózat nélkül, Ukrajna kénytelen lesz "hideg" üzemmódba kapcsolni az atomreaktorokat. Ekkor következhet be igazán az energia, a közlekedés és a kommunikáció teljes összeomlása Ukrajnában.
Miért nem üt még Oroszország a 750 kV-os feszültségű gerinchálózaton?

Feltételezik, hogy nem hivatalos csatornákon keresztül eljutottak Kijevbe, Washingtonba és Londonba olyan információk, hogy a gerinchálózatra az oroszok egyenlőre nem mérnek csapást, de ha a kijevi rezsim megpróbálja felrobbantani a Kahovka-gátat, akkor a megtorlás teljesen lecsapódik. Ukrajna a kőkorszakba kerül.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 967
113
A terepen közzétett videók alapján a mai nap egyik sztrájkja a Kvartsit 330/155/15 kV-os alállomáson történt Kirovograd régióban . A mai sztrájkok természete azt sugallja, hogy a terv a Rovno Atomerőműkörüli 330 kV-os energiagyűrű megszakítása . Kijev ellátása továbbra is a 750 kV-os vezetéken keresztül történik, de Ukrajna nyugati régiói az alállomások sikeres leállítása esetén csak a hőerőművek termelésén maradnak fenn. A mozgássérült autotranszformátor pontos koordinátái: Ez az energiamennyiség pedig nem elegendő az ország nyugati részének teljes vasúti hálózatának működéséhez. Ezt közvetve megerősíti az az ukrán vasutak átállása dízelmozdonyokra.
Kevesebb a dízelmozdony, kisebb a teljesítmény (például egy időre el lehet majd felejteni a Kárpátokon keresztüli felszerelések átszállítását), és ami a legfontosabb, a dízelmozdonyok sok üzemanyagot igényelnek. Amit az ukránok felfújtáron vásárolnak Európában a nyugati partnerektől. Ezek pedig Oroszországban vásárolják meg a „fektető” cégeken keresztül. Ez a háború gazdaságtana

A Kirovograd régióban újabb csapás érte a 330/154/35kV Pobuzhskaya alállomást.
A letiltott autotranszformátor pontos koordinátái: 48.145680, 30.612602
Mint mondtuk, a mai sztrájkok célja a Rivne Atomerőmű és Nyugat-Ukrajna leválasztása a 330 kV-os áramkörről.
De van egy fontos pont: továbbra is lehetséges biztonsági mentési sémák használata. Annak ellenére, hogy a transzformátorok le vannak tiltva, néhányuk még mindig sértetlen. És idővel az elektromosság, bár csikorogva, de visszatér.

Zelenszkij fölszólította a teljes világot: Állítsátok meg az oroszok rakétázását​

Péntek éjjel óta Oroszország összesen 36 rakétát lőttek ki Ukrajnára – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat délután.

Azt írta, hogy a rakéták többségét az ukrán légvédelem még a becsapódás előtt megsemmisítette. Zelenszkij egyben köszönetet mondott az energiavállalatok dolgozóinak is, akik most is azon ügyködnek, hogy visszaállítsák az energiaellátást országszerte (az utóbbi hetekben ugyanis számos energetikai létesítményt megsemmisítettek vagy megrongáltak az oroszok).

Az ukrán elnök Telegram-bejegyzésében közzétett egy fotót is, amely az egyik rakéta becsapódásának helyszínén készült. „Ez a fénykép csak az egyik példája annak, hogy az ellenség miként próbált megtörni minket. Ezeket a gonosz csapásokat a kritikus fontosságú létesítményeknél hajtják végre”.


– fűzte hozzá Zelenszkij.
...
Csak azt nem ertem, ha a zomet lelovik, akkor minek hisztizni?
Toredeket se lovik le, mert nincs talalatrol tomeges videó. Nincs lelott raketarol kep, videó. Valamiert aram sincs, es Szurovikin ota valamiert kezd lerottyanni az ukran állam. Valamiert tele van sirva az egesz bolygó az utobbi ket hetben legvedelemert, valami legvedelemert ami le tudja loni a dronokat meg a raketakat.
Minden legvedelmi raketajuk celt talál, hat persze.
Eleg nagy a panik, a belorusz hatarra is demonstrativan felvonultak mert a bátyka morcos ujabban. Vajon meg mernek tamadni Belorussziat ugy hogy gyakorlatilag orosz vedelem alatt áll? Ha nem allna mar reg megtamadtak volna, nem rozsaszin forradalmasdit kezdtek volna.
Ez a vén Nato huszár is kuldene be a Nato orszagok seregeit.
Csak a jogi csures csavaras az akadalya?

"
A volt CIA-vezér, Petraeus nem zárta ki, hogy "egy amerikai vezetésű multinacionális kontingens részt vegyen az ukrajnai konfliktusban".

Petraeus kifejtette, hogy ez formálisan nem tekinthető NATO-erőnek (azaz az "Oroszország által megtámadott szövetség" helyzetet úgymond kizárják)."


Hm, a vegen mindenki fizetni fog...
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113
Csak azt nem ertem, ha a zomet lelovik, akkor minek hisztizni?
Toredeket se lovik le, mert nincs talalatrol tomeges videó. Nincs lelott raketarol kep, videó. Valamiert aram sincs, es Szurovikin ota valamiert kezd lerottyanni az ukran állam. Valamiert tele van sirva az egesz bolygó az utobbi ket hetben legvedelemert, valami legvedelemert ami le tudja loni a dronokat meg a raketakat.
Minden legvedelmi raketajuk celt talál, hat persze.
Eleg nagy a panik, a belorusz hatarra is demonstrativan felvonultak mert a bátyka morcos ujabban. Vajon meg mernek tamadni Belorussziat ugy hogy gyakorlatilag orosz vedelem alatt áll? Ha nem allna mar reg megtamadtak volna, nem rozsaszin forradalmasdit kezdtek volna.
Ez a vén Nato huszár is kuldene be a Nato orszagok seregeit.
Csak a jogi csures csavaras az akadalya?

"
A volt CIA-vezér, Petraeus nem zárta ki, hogy "egy amerikai vezetésű multinacionális kontingens részt vegyen az ukrajnai konfliktusban".

Petraeus kifejtette, hogy ez formálisan nem tekinthető NATO-erőnek (azaz az "Oroszország által megtámadott szövetség" helyzetet úgymond kizárják)."


Hm, a vegen mindenki fizetni fog...
Na még az UEFA is Orosz szponzor lesz a végén ! LOL
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 426
12 090
113
Csak azt nem ertem, ha a zomet lelovik, akkor minek hisztizni?
Toredeket se lovik le, mert nincs talalatrol tomeges videó. Nincs lelott raketarol kep, videó. Valamiert aram sincs, es Szurovikin ota valamiert kezd lerottyanni az ukran állam. Valamiert tele van sirva az egesz bolygó az utobbi ket hetben legvedelemert, valami legvedelemert ami le tudja loni a dronokat meg a raketakat.
Minden legvedelmi raketajuk celt talál, hat persze.
Eleg nagy a panik, a belorusz hatarra is demonstrativan felvonultak mert a bátyka morcos ujabban. Vajon meg mernek tamadni Belorussziat ugy hogy gyakorlatilag orosz vedelem alatt áll? Ha nem allna mar reg megtamadtak volna, nem rozsaszin forradalmasdit kezdtek volna.
Ez a vén Nato huszár is kuldene be a Nato orszagok seregeit.
Csak a jogi csures csavaras az akadalya?

"
A volt CIA-vezér, Petraeus nem zárta ki, hogy "egy amerikai vezetésű multinacionális kontingens részt vegyen az ukrajnai konfliktusban".

Petraeus kifejtette, hogy ez formálisan nem tekinthető NATO-erőnek (azaz az "Oroszország által megtámadott szövetség" helyzetet úgymond kizárják)."


Hm, a vegen mindenki fizetni fog...

Nana!!!!

Ma reggel már azt olvastam, hogy a Kijevbe tartóakat, azaz az összeset lelőtték!!! :D
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 792
113
A lakosságot evakuálják, nem a hadsereget.
Kérdés, hogy tudják -e majd tartani Herszont.
Ezekkel a háttérorszagi drónattackokkal bizonyára lassítják az ukránokat, és időt kell nyerniük, védelmi állást kiépíteni, utánpótlást, új csapatokat küldeni.

Vagy az amcsik megint megcumiztatják Putyint mint Harkovnál. Herszonra készülnek újra és máshol csapnak le az úkrik. .Az a helyzet, hogy amíg az amerikai műholdak ennyire tisztán olvassák az orosz csapatmozgásokat, elég nagy hátrányban vannak. Valahogy meg kellene őket vakítani, mert ez nagy hendikep.

Mekkora lehet az ukrán lestzámfölény 1:2-höz vagy itt is nagyobb?? Nagyon sok vasat odavittek az oroszok, de sztem abban is erőfölényben vannak az ukránok. Sztem xar lehet az orosz helyzet, nem véletlenül evakuálnak, ami azért fokozza a pánikot, gyengíti a morált.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Herszoni csata, csapás a hoholokon
A 28. dandár páncélos oszlopa
 
K

Kopi2000

Guest
  • Vicces
Reactions: dragonman

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
A lakosságot evakuálják, nem a hadsereget.

Eredetileg a lakosság 77 % ukrán volt. Azok miért mennének a megszállókkal?
Abban van logika, hogy kevesebbet kell élelmezni ostrom esetén.
De szerintem nem várják meg, hogy a gyűrű bezáruljon.


Honnan veszed ezt? Mármint hónllátmányt áthordtak a több mint fél év alatt. Amíg Herszon a kezükben van addig mindenből lesz elegendő. Elég nagy pénzt merek arra tenni, hogy minden elképzelhető és elképzelhetetlen hely tele van hadianyaggal Herszonban.

Valószínűleg igen.
Viszont ez akkora csata lehet, aminek elvesztése a ruszkinak fájna jobban. Ha az ukrán veszít, támadhat máshol (ha még bír).
A Dnyeper nagyon sebezhetővé teszi a védelmet.
Ha biztosak a győzelemben, akkor az utánpótlás biztosításával megoldották a feladatot. Ha ez nem biztosítható, akkor a felhalmozás csak részben megoldás, kockázatos.
Egy valami fontosabb csak az utánpótlásnál:
A KITARTÁS.

Hogy az ellátás vagy a kitartás lesz nagyobb gond?
Kiderül.
Viszont itt nem célravezető a "last Man standing" megoldás.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Kérdés, hogy tudják -e majd tartani Herszont.
Ezekkel a háttérorszagi drónattackokkal bizonyára lassítják az ukránokat, és időt kell nyerniük, védelmi állást kiépíteni, utánpótlást, új csapatokat küldeni.

Vagy az amcsik megint megcumiztatják Putyint mint Harkovnál. Herszonra készülnek újra és máshol csapnak le az úkrik. .Az a helyzet, hogy amíg az amerikai műholdak ennyire tisztán olvassák az orosz csapatmozgásokat, elég nagy hátrányban vannak. Valahogy meg kellene őket vakítani, mert ez nagy hendikep.

Mekkora lehet az ukrán lestzámfölény 1:2-höz vagy itt is nagyobb?? Nagyon sok vasat odavittek az oroszok, de sztem abban is erőfölényben vannak az ukránok. Sztem xar lehet az orosz helyzet, nem véletlenül evakuálnak, ami azért fokozza a pánikot, gyengíti a morált.
A választ megkapjuk néhány héten belül. Az, hogy a lakosságot evakuálják, szerintem egyáltalán nem okoz pánikot, sőt, ha nem élő pajzsként akarják használni az ottlakókat, akkor a védő csapatoknak még könnyebb is lesz tőle (ha nincs ott a lakosság, őket nem kell etetni, itatni, védeni, visszavonulás esetén odafigyelni rájuk). Pánik akkor lesz (ha lesz), ha mondjuk az ukránok elvágják a nyugati parton lévő csapatokat a folyótól.
Cumiztatás lehet persze ettől (és nem feltétlenül Herszonnál), a látszámfölény mértékét itt senki nem fogja tudni megmondani, talán még az orosz / ukrán vezetés sem tudja biztosan, az ukránok pedig egész jók a fű alatt gyülekezésben, ahogy láttuk.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 842
113
Eredetileg a lakosság 77 % ukrán volt. Azok miért mennének a megszállókkal?
Abban van logika, hogy kevesebbet kell élelmezni ostrom esetén.
De szerintem nem várják meg, hogy a gyűrű bezáruljon.




Valószínűleg igen.
Viszont ez akkora csata lehet, aminek elvesztése a ruszkinak fájna jobban. Ha az ukrán veszít, támadhat máshol (ha még bír).
A Dnyeper nagyon sebezhetővé teszi a védelmet.
Ha biztosak a győzelemben, akkor az utánpótlás biztosításával megoldották a feladatot. Ha ez nem biztosítható, akkor a felhalmozás csak részben megoldás, kockázatos.
Egy valami fontosabb csak az utánpótlásnál:
A KITARTÁS.

Hogy az ellátás vagy a kitartás lesz nagyobb gond?
Kiderül.
Viszont itt nem célravezető a "last Man standing" megoldás.
Nem feltétlen teszi sebezhetővé a védelmet. Az a folyó akadály az ukránoknak is, nincs választásuk arcból kell támadniuk, hisz ott a folyó a mi ellehetetleníti a megkerülést, vagy a körbezárást. És azt se felejtsd el, hogy ami a folyó másik oldalán van az gyakorlatilag érinthetetlen, nem veszélyezteti az ukrán szárazföldi támadás. Ez mit jelent? Olyan tüzérségi állásokat amiket képtelen vagy felszámolni bármennyire is nyomulsz előre.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 982
22 860
113

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 663
27 831
113
Na itt van frissen a legújabb, még meleg nyugger elemzés, központban Herszonnal, a kahovkai vízerőművel, Szurovikinnel, illetve azzal miért nem fogják az oroszok a Dnyeper nyugati partját feladni
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
David Petraeus volt CIA-igazgató, volt afganisztáni amerikai és NATO-parancsnok nem zárja ki, hogy egy amerikai vezetésű többnemzetiségű erő részt vegyen az ukrajnai konfliktusban. "Az USA és más országok így vagy úgy, de az USA által vezetett multinacionális erőként, nem pedig NATO-erőként válaszolhatnak (az orosz akciókra)" - mondta Petraeus az Expressnek adott interjúban.