[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 997
32 357
113
Egy ukrán győzelem a sok közül:

hulyeseghatara22102801.jpg
 
W

Wilson

Guest

Ukrajna újabb fogolycserét tartott Oroszországgal – 52 embert szabadon engedtek..​


2022. október 29., szombat, 15:41

bd6619a-d511db82-0353-4afa-a340-2f33c3ed9e77.jpg

Ukrajna fogolycserét hajtott végre az agresszor országgal, és 52 embert engedett szabadon - közölte Andrij Jermak, az OP vezetője.

Forrás: Yermak on Telegram

Yermak közvetlen beszéde: "52 emberünket - tiszteket, orvosokat, őrmestereket és katonákat - sikerült kiszabadítanunk.

Köztük van az NGU 12 harcosa, köztük két azovi katona, a haditengerészet 18, a GSSU 8, a TRO 9, az AFU 3 katonája és 2 civil.

Azovstal védői, Mariupol védői és az életeket mentő emberek hazatérnek. Sikerült kicserélnünk a mariupoli katonai kórház sebészeti osztályának vezetőjét, aki Azovstalban volt, és a 65. katonai mozgókórház fiatal katonai sebészét.

Visszatér egy tengerészgyalogos, akinek a felesége nemrég szabadult a fogságból, és egy Mariupolból származó önkéntes a szimbolikus "Moszkva" vezetéknévvel, valamint egy tengerész a Kígyószigetről".

Részletek: Yermak szerint a csernobili zónában fogságba esett katonák egy része is itthon lesz.

Eközben a fegyveresek és az orosz védelmi minisztérium szerint a csere 50-50 százalékos alapon történt.





A Stratégiai Kommunikációs Igazgatóság műholdas felvételeket tett közzé, amelyeken látható, hogy az orosz haderő minden felszerelést kivont a csornobajivkai repülőtérről.

Forrás: Stratégiai Kommunikációs Igazgatóság

"Ez látható az október 27-i műholdfelvételeken.

78ebc69-d10c5133-5efb-4539-9ba1-2d9c4d39a87a.jpg

стратко




Érdemes emlékezni arra, hogy a Herszon régió megszállásának kezdete óta még az sem volt ok arra, hogy a repüllőteret kiürítsék ,hogy az AFU-erők a repülőtéren lévő felszereléseket folyamatosan megsemmisítsék.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 374
45 734
113

Ma Kijevvel fogolycsere folyik​


Ma az 50-50 képlet szerint fogolycsere zajlik Kijevvel. Ezt Denis Pushilin, a DPR megbízott vezetője és az orosz védelmi minisztérium jelentette be.

„Főleg Vusnyikovot adjuk Ukrajnának. A szabadság megadatott 50 harcosunknak. Köztük hét ember a DPR-től, kettő az LPR-től. Otthon várjuk a srácokat” – mondta Pushilin.

Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a fogságból szabadult 50 katonát az orosz repülési erők katonai szállítórepülőgépei szállítják Moszkvába kezelés és rehabilitáció céljából az orosz védelmi minisztérium egészségügyi intézményeiben.

A szabadlábra helyezettek mindegyike megkapja a szükséges orvosi és pszichológiai segítséget.


Источник: https://rusvesna.su/news/1667046008

Lapin tábornokot a hírek szerint eltávolították posztjáról.
Érdemes megjegyezni, hogy nincsenek hivatalos nyilatkozatok az eltávolításáról. Tehát itt még érdemes megvárni néhány hivatalos nyilatkozatot Lapin elmozdításának tényéről, a csoport vezetésében történő átalakításokról és Lapin leendő munkahelyéről.

 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Aki azt gondolja , hogy oroszok még nem vetették be az összes (a lerakétázáson kívül) müködőképes műholdellenes rendszerüket Ukrajnában az szerintem álomvilágban él, ugyanis az orosz hadvezetésnek elemi érdeke hogy hatékonyan fellépjen az Ukrajna felett tevékenykedő és az ukrán haderőt bármilyen formában segítő (elsősorban) amerikai múholdak ellen...
Nincs értelme annak, amit írsz. Ha lézerrel támadnának, miért ne támadhatnának rakétával? Nem akarnak eszkalálni ilyen szinten az USA ellen, ennyi.

De legalább megint kijelentettél valamit, grat.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
A végén még kiderül, hogy a süket, buta suna bukásában inkább ez játszott szerepet, nem a gazdaság. Egy hangot nem nyikkant ugyanis a kvótanő amikor kihúzták alóla a széket ...
Olvastam olyat is, hogy arra ment ki részéről az egész, hogy innentől élete végéig havonta 116000 font állami juttatást kap, mint exminiszterelnök...


És ehhez szerinted mekkora veszteséget produkáltak az ukránok azbelmúlt két hétben? Abban megegyezhetünk, hogy egy magyar haderőnyi mennyiséget simán mégért ez a puhatolózás, csipkedés.

Szvsz van bekellene vállalniuk, hogy komolyan nekiindulnak vagy ne csináljanak semmit. Mert amit látunk, az csak saját maguk aprólékos és biztos felörlése.
Mégis mit tudnának mást csinálni?
Légierő 0, felderítés vagy van vagy nincs, de inkább nincs. Valahogy ki kell puhatolni az ellenség gyenge pontját.
Ha sikerül egyet találni akkor betörnek, tolnak a falvakból néhány fotót rybar-ra aztán a rájuk záródó orosz tüzérségi csapásban meghalnak.
Ha nem sikerül vagy vissza tudnak vonulni vagy nem. Meg oryx szerint közben zsákmányolnak kb. 10-15 orosz tankot.

Putyin 1:7-10 veszteségarányokról beszélt ami eléggé egybevág a szociális hálókról összekapart számokkal (~10000 orosz katonai veszteség + ~6000 csecsen/milícia/wagner vs ~105000 KIA/MIA "ukrán" + ~23000 fogoly).

Ráadásul mivel zsoldosokat is felhasználtak ezekhez a puhatolózó támadásokhoz (meg Armageddon tábornok megjelenése óta kiemelt célpontok) azok egyszerűen megtagadták a további együtt működést, ezért rogyott meg több helyen a front is, tömegesen hagyják el az országot.


Az ukrajnának adományozott T-55-ösökről ezt írta egy szlovén autista:
The upgrades were done by a merchant (zsidó virágnyelven) company. Got the L7 105mm gun (roughly same balistics as the old D10T gun but logistically better since NATO ammo gibs), got some old gen jewish ERA, got a new ballistics computer. Same engine as base T55, but with allot more weight for it to move around. Still no CCTV or thermal sights. Its a toy compared to modern MBTs like T80BVM or T72B3 or T90M



Herszonnál a helyzet változatlan:


Azog parancsnoki notebook-on talált felvételek, menekülés a frontról, drog, nők.


Az európai ipar exodusa elkezdődött... Pedig mesüge19 megmondta, hogy az EU-nak bármire is van pénze.


Zsákmányolt telefon:
gCCoOpM.jpg

  • How are you? Are you all right? I'm a little worried.
  • I guess that's it... we're all signed up as storm troopers.
    Everybody what? What's wrong with you? How are Kolya and Petya doing?
    I'm still alive. I'm hanging in there. Kolya's dead, tell his family...
    What about Petya? Is he alive? What should I tell Oksana? She's worried, they have three kids.
    They took him away already. He has no legs. I saw him yesterday and they took him away today.
  • I told you I had to go to my parents in the Crimea. You never listened to me.
  • -Nothing can change that. You were right. Give the children a hug. God willing, I'll be back alive.

This soldier of the 60th AFU Brigade was killed during one of the offensive attempts in the Nikopol direction.



Shillek már pörögnek a "hatalmas" pusztításon, megint előre be lett script-elve a győzelmi jelentés...
JICO6TF.png



Eközben Rómában:
6fSPlK3.jpg




Agent Z reporting for duty.
akNInyu.jpg
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 679
113
Pár hete linkelte valaki ezt a filmet (Лучшие в АДУ - kb "Legjobb a Pokolban"):
Akkor csak belenézegettem, de most végig tudtam nézni.

Ez egy háborús film, (nyilván) az orosz-ukrán konfliktusról, ha jól értettem Wagneres szemszögből, néhány tűzcsoport nem túl hosszú életén keresztül veszi végig, hogyan is verekedik végig magukat 4 épületen egy szétlőtt ipari környéken, egy meg nem nevezett városban, valahol ukrajnában. Hogy az utolsó épület legfelső emeletéről célt jelöljenek ki egy Szu-25-nek :confused:

Épületharc, tüzérségi párbaj, gyakorlatilag non-stop lőnek, hullanak a katonák mindkét oldalon. Kb 2 órás a film és a történések valós időben vannak megjelenítve. A "színészek" szerintem konkrétan (ex)katonák lehettek: én ennyire flottul mozgó, a fegyvert szakszerűen kezelő színészeket filmen még nem láttam. A ruházat, a pirotechnika, a hangok, minden ami "kellék" szintén nagyon a helyén van. Rengeteg lassított felvételt használtak, nem csak a lövészeknél, de a tüzérségi jeleneteknél is.
Egyébként néha nem voltam benne biztos, hogy csak vaktölténnyel lőttek :)

Engem nagyon megfogott. Természetesen nagyon heroikus a rövidke történet (kb mindenki meghal), de ami különösen érdekes, hogy az ukrán katonák egyáltalán nincsenek dehumanizálva, érző-gondolkodó emberként vannak megjelenítve - Méltó ellenfélként.
Nincs nácizás, hoholozást nem hallottam, semmi hasonló. Meglepő volt.

Kíváncsi vagyok, valaha lesz-e ennek bármilyen párja ukrán oldalról (=ahol az oroszok nem féktelen ork hordának vannak feltüntetve). Szerintem nem lesz.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113

Oroszország kilép a gabonamegállapodásból

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette a gabonamegállapodás felmondását, miután Moszkva szerint a fekete-tengeri orosz flotta hajói ellen Ukrajna szombaton dróntámadást intézett Szevasztopol térségében, írja az Unian hírügynökség.

„Figyelembe véve a kijevi rezsim által végrehajtott terrorcselekményt, az orosz fél felfüggeszti a részvételt az ukrán kikötőkből származó mezőgazdasági termékek exportjáról szóló megállapodások végrehajtásában” – olvasható a tárca által kiadott közleményben.
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93

Oroszország kilép a gabonamegállapodásból

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette a gabonamegállapodás felmondását, miután Moszkva szerint a fekete-tengeri orosz flotta hajói ellen Ukrajna szombaton dróntámadást intézett Szevasztopol térségében, írja az Unian hírügynökség.

„Figyelembe véve a kijevi rezsim által végrehajtott terrorcselekményt, az orosz fél felfüggeszti a részvételt az ukrán kikötőkből származó mezőgazdasági termékek exportjáról szóló megállapodások végrehajtásában” – olvasható a tárca által kiadott közleményben.
Jó nagy bohóc volt Putyin, hogy egyáltalán belement ebbe.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 785
30 559
113
Az oroszok hivatalosan is a briteket vádolják az Északi Áramlat 1 és 2 felrobbantásáért.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Oroszország terve bevált: az EU vezetői nem zárkóznak el attól, hogy Ukrajna veresége véget vessen a konfliktusnak – mondta a lengyel miniszterelnök

M. Morawiecki úgy véli, hogy Ukrajnára most "hihetetlen nyomás nehezedik".
"Az a benyomásom, hogy egyes EU-vezetők jobban szeretnék, ha a dolgok ugyanúgy mennének, mint korábban. Feltéve, hogy a háború Ukrajna veszteségével végződhet" - mondta.
"V. Putyin orosz elnök retorikája azt jelzi, hogy nem érdekelt komoly tárgyalásokban Ukrajnával, és továbbra is a különleges hadművelet maximalista céljainak elérésére törekszik."

1DXAvGF_fuU.jpg



p.s Kezdenek észhez térni egyes vezetők?!

----------------------------------------------------------------------------
Ukránok több generációja fizet majd a Kijev által felvett több milliárd dolláros hitelért – Rebelión.

A nyugati segély több generáción belül megtorlássá válik Ukrajnának

A Rebelión spanyol kiadása ír erről , rámutatva, hogy a régi hitelek törlesztéséhez Kijevnek újakat kell felvennie „még zsarolóbb feltételekkel”.

A Nyugat felé fennálló ukrán államadósság már meghaladja a 28,5 milliárd dollárt, nőni fog, és az állam egyre kevésbé tudja majd eleget tenni szociális kötelezettségeinek. Mindennek az lesz a vége, hogy Ukrajna szinte ingyen adja át vállalkozásait a nyugati hitelezőknek.

J8MuIoZUFoE.jpg
Mi 22.5 mrd AKKORI $ adóssággal kezdtük a demokráciát. Ebből mindössze egyet használtunk fel. A többi az uzsora volt. Máig is ezt nyögjük.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 270
113

Oroszország kilép a gabonamegállapodásból

Az orosz védelmi minisztérium bejelentette a gabonamegállapodás felmondását, miután Moszkva szerint a fekete-tengeri orosz flotta hajói ellen Ukrajna szombaton dróntámadást intézett Szevasztopol térségében, írja az Unian hírügynökség.

„Figyelembe véve a kijevi rezsim által végrehajtott terrorcselekményt, az orosz fél felfüggeszti a részvételt az ukrán kikötőkből származó mezőgazdasági termékek exportjáról szóló megállapodások végrehajtásában” – olvasható a tárca által kiadott közleményben.
Ettől függetlenül még az összes ukrán hajót el kellene süllyeszteni, a ladiktól a teherhajón keresztül a hadihajókig...úgyis háborúznak a ruszkik ez már nem oszt nem szoroz..

Itt meg majd 700 ft helyett 1400 lesz egy normál kenyér, vagy több, Oroszországban természetesen nem fog felmenni a búza ára (sem),szóval csak gratulálni lehet az ilyen fasz nyugati politikához,adtak a szarnak egy pofont.... megint.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Orosz állítás szerint 9 drón a levegôbôl, míg 7 a vizen támadta a szevasztopoli kikötôben lévô hajókat. Az Admiral Makarov fregattot, a fekette tengeri flotta jelenlegi zászlóshajóját, illetve az Ivan Gobulets aknaszedôt valószínûleg találat érte.

Az orosz állami propaganda brit különleges egységeket sejt(et) a támadás mögött. :)