[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 429
33 721
113

Állítólag 21-es felvétel, és lehet hogy nem is éles helyzet, hanem gyakorlat.

„A szankciók és az embargók nem lesznek elégségesek Teherán megbüntetéséhez, mert segített Oroszországnak, konkrét csapásokat kell végrehajtani a drónok és ballisztikus rakéták gyártására” – mondta Podoljak.

Izrael állítólag már megtette.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 563
7 011
113

Lefekvés előtti mese.. :)
Egy közel 150 milliós országban, ahol a fegyveres kiképzésen átesettek száma 10 milliónál is több, egy egymillás hadseregben.
Vicc.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 317
55 696
113
Hát persze,brüsszel hitelt vesz fel,hogyodaadja ukrajnának,újraépíteni az infrastruktúrát,mi mneg majd fizetjük a hitelt,mi bajunk lehet?
Úgy röpködnek a milliárd eurók,mint a kocsmában egy korsó sör ára,havi 1 milliárdot ad az eu működésre nekik,eddig adott valami 17 milliárdot,az usa meg 20 körül,ez lassan az éves Orosz katonai költségvetés,és fél ukrajna elfogyott,napok alatt szarrá lótték a villamos hálózatot,olyan szinten csődben van ukrajna,hogy nincs is értelme ilyen államról beszélni,ezek a kancsók meg öntik oda a mi milliárdjainkat.
Áhh...


 
W

Wilson

Guest

Több száz halott: Makiivka közelében megsemmisült a Voronyezs régióból mozgósított zászlóalj...​


A voronyezsi térségből mozgósítottak hozzátartozói a fronton elhagyott katonákról, óriási veszteségekről és a szvatovói csatákban elmenekült parancsnokokról mesélnek.

Alekszej Agafonov, az egyik életben maradt katona elmondta a Verstkának, hogy a luhanszki régió Szvatovszkij körzetében, Makiivka melletti frontvonalon az ukrán tüzérségi támadások következtében milyen veszteségek érték a mozgósított katonákat. Becslései szerint a halálos áldozatok száma meghaladhatja az 500-at.

d8b6eb8-makiivka-svatove.jpg

Makiivka falu Luhansk régióban....

A mozgósított zászlóalj parancsnoka, akit a 2079-es katonai egységben képeztek ki, megígérte, hogy a mozgósított katonákat Szvatovo régióba viszik, ahol a frontvonaltól 15 kilométerre csatlakoznak a „területvédelem” soraihoz – mondta Agafonov. November 1-ről 2-ra virradó éjszaka azonban az egész zászlóaljat a frontvonalba hozták, és megparancsolták, hogy ássák be és tartsák meg a védelmi vonalat.

„Bedobtak minket , és azt mondták, hogy ássuk be magunkat, zászlóaljonként három lapátunk volt, egyáltalán nem volt védelmünk. Beástuk magunkat, ahogy tudtuk, de reggel tüzérség, gránátok, aknavetők, helikopterek kezdtek lőni ránk. Amikor az egész elkezdődött, a rendőrök azonnal elszaladtak. A lövések között megpróbáltunk beásni magunkat, de a helikopterek azonnal azonosítottak minket, és egyszerűen lelőttek. Az 570 emberből 29-en sértetlenül megmaradtak, további 12-en megsebesültek, a többiek pedig mind meghaltak" - mondta Agafonov.

Zlata, egy másik mozgósított katona felesége a több száz halottról mesélt Nestkának. „ Természetesen a halottak több mint a fele ” – véli férjére utalva.

Agafonov azt is hozzátette, hogy legalább egy másik mozgósított zászlóaljat már korábban is legyőztek ugyanezeken az állásokon. Agafonov elmondta, hogy több tucatnyi holttestet látott, némelyiknek "még a zsebéből is katonai egyenruha lógott ki".

"A tévében azt mutatják, hogy minden szép, de a valóságban itt a Luhanszki területen a mozgósítottakat dobják be a frontvonalra, és amikor elmentünk onnan anélkül, hogy tiszteket láttunk volna, és már visszafelé mentünk, láttuk, hogy csak szerződéses katonák és önkéntesek ülnek a harmadik sorban, a mozgósítottak pedig a fronton vannak" - mondta Agafonov.

Elmondása szerint a helyiek és a szerződéses katonák nem akarnak harcolni, ezért az ország minden részéből mozgósított katonákat hoznak Szvatovo térségébe, hogy betöltsék a védelemben keletkezett hiányosságokat. Szvatovóban, ahová Agafonov zászlóaljának túlélői a tüzérségi támadások után visszavonultak, "két-öt fős csoportok" járkálnak más legyőzött zászlóaljakból.

"Teljes zűrzavar és rendetlenség uralkodik itt. Minden túlélőt és újonnan érkezőt új zászlóaljakba csoportosítanak, és az első vonalba vetik be őket, hogy lezárják a védelmi vonalat." Elmondása szerint az ukránok megtisztították az összes területet, ahol a mozgósítottak harcoltak.

Egy másik túlélő mozgósított férfi felesége, Ljudmila Csernykh szintén megerősítette az információt Layoutnak.

"Reggel felhívott valaki más számáról, és elmondta, mi történt, hogy otthagyták őket a védelmi vonalat ásni, aknavetőtűz alá kerültek, és valahogy eljutottak Krasznodonból Szvatovóba, ahol most bujkálnak. Most már félnek bárhová menni, még az ellenőrzőpontokhoz is. A vezetés cserbenhagyta őket, és nem tudják, mit tegyenek, csak segítséget kérnek" - mondta Csernyik.

A szombaton tűz alá került több mozgósított hozzátartozója összejövetelt rendezett a voronyezsi ügyészség épülete közelében, és azt követelték, hogy mondják el nekik az igazat szeretteik sorsáról.

„Telefonon azt mondják nekünk, hogy a fiaink élnek, egészségesek, és még katonai kötelességüket is teljesítik. Ki az ördög él és virul, amikor mindet megölték? "- mondta Oksana Kholodova, Andrej Kholodov katona édesanyja

Egy másik mozgósított katona felesége, Anna elmondta Nestkának, hogy a túlélő mozgósított katonák kérték, hogy engedjék haza őket.

„Most segítséget kérnek, hogy elengedjék őket. Most nem lehetnek ott, félnek.
Nincsenek elöljárók, senki sincs ott. Azt akarjuk, hogy mindenki megtudja, ahogyan a fiúkkal tették. Otthagyták őket, mint a kiscicákat, kiképzés nélkül, minden nélkül. A férjemmel van egy másfél éves kislányunk" - mondta Anna.

Ezenkívül a voronyezsi ügyészség előtt összegyűlt emberek videofelvételt készítettek a kormányzóhoz intézett felhívásról.

Videó megtekinthető linkelt oldalon (by Wilson)

"Szeretnénk a kormányzótól és a felsőbb hatóságoktól segítséget kérni a katonai egységből Valuikibe távozott mozgósított embereink számára. Aznap, amikor behozták őket, a frontvonalba kerültek. A parancsnokság elhagyta a harcteret és elmenekült, azzal indokolva ezt, hogy hamarosan visszatérnek és ellátják a mozgósítottakat felszereléssel. Negyven perccel később sem tértek vissza, és megkezdődött a gránátvetőkkel, aknavetőkkel és más fegyverekkel való lövöldözés. A harc a mozgósított katonák szerint három napig tartott. Katonáink túlélték, ahogy tudták... Nem aludtak, nem ettek, három napon át tartották a vonalat, és nem futottak sehova, ellentétben a parancsnoksággal" - olvasható a felhívásban.

A szüleik és hozzátartozóik által összeállított, segítséget kérő katonák listáján 41 személy szerepel. Azonban csak 31 emberrel vették fel a kapcsolatot, további kilencnek a sorsa ismeretlen.

A katonai műveletek körülményei között a "Werstka" nem tudja ellenőrizni az áldozatok pontos számát. Az adatokat a mozgósított személyek és hozzátartozóik szavai alapján adjuk meg. A kiadvány továbbra is vizsgálja a helyzetet.

"Layout" kiadás


 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
167
1 890
93
Viborg/Viipuri? ;)
(Mondjuk, ez jogos lenne. Ez olyan, mint amikor mi sem állunk elő területi követelésekkel a szomszádaink irányába hivatalosan. De gondolkodni rajta nem büntetendő)
Annó a szovjetek abból a szempontból tökéletes munkát végeztek, hogy mára kb csak elvétve találsz ott finn-t. Ezt a finnek mondták nekem. Magyarán a területtel a finnek ma egy jelentős orosz kisebbséget is kapnának. Csak a bajuk lenne belőle.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 286
68 347
113
Pro-ukrán:
Pro-orosz:

Valamelyik fentebb linkelt pro-orosz összefoglalóban világított rá a készítő arra a lehetőségre, hogy ukrán támadás várható két területen. Délen:
ml6UY0o.png

Illetve Bakhmuttól keletre:
2q8JzBO.png


Bár itt a fórumon azt olvastam, hogy különböző okok miatt november végére terveznek valamilyen támadást az ukránok, azért ezek nagyon erőteljes csapatösszevonások, hogyha a pro-ukrán militaryland fenti adatait legalább részben hitelesnek fogadjuk el.
A teljes térkép itt megtekinthető.
Eselyes, ott vannak náci zaszloaljak az egyszerű egysegek mögött, igy azok csak előre mehetnek.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 266
37 166
113
A hírszerző veterán az ukrán fegyveres erők zsoldosainak nagy számát az ukrán hadsereg hiányával magyarázta
A kiadvány emlékeztet arra, hogy amint azt Vitalij Kiszeljov LNR ezredes megjegyezte, a zsoldosok mintegy 70% -a az APU részt vevő csapatainak Luhanszk irányában.
 
W

Wilson

Guest

Lefekvés előtti mese.. :)
Egy közel 150 milliós országban, ahol a fegyveres kiképzésen átesettek száma 10 milliónál is több, egy egymillás hadseregben.
Vicc.
Ha elolvasod a cikket akkor ott van benne, hogy a harcedzett tapasztalt kiképzők tisztek hiányoznak...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 828
47 215
113
Ha elolvasod a cikket akkor ott van benne, hogy a harcedzett tapasztalt kiképzők tisztek hiányoznak...
Komolyan kérdezem, hogy Te ezt elhiszed? Úgy meghaltak 'azoroszok hogy nincs elég kiképzőjük?! Én sok mindent elhiszek abból amit leírtál eddig, sok mindent meg nem, ez az utóbbi kategória. Biztos hogy akad még pár 50 körüli tiszt, akit nem daráltattak be az első vonalban a fronton, de még legalább elmagyarázni el tudja, hogy hogy harcolt pl. Afganisztánban.

Most őszintén, nálunk sem a kiképzőket öletnénk le elsőnek, már csak azért sem, mert ha a saját házam táján körbenézek, egy bizonyos életkor is kell hozzá, meg némi tapasztalat hogy az lehessen valaki. Nem a fiatalokból lesz kiképző, általában, a frontra meg ők kellenek.

Mindegy, ez vicc, inkább hivatkozzatok arra hogy nincs elég lőszer, fegyver, kaja, takaró, üzemanyag az oroszoknak, az hihetőbb mint ez a narratíva...
 

JonatánJoe

Well-Known Member
2016. december 29.
177
1 189
93
Ez a Portfólió teljesen elhülyült, ami eddig is tudható volt, te ez a cikk mindent visz...
Az USA a kereskedelmi műholdjaival, meg Az Észak-koreából szállított három vagonnyi lőszerrel! :D :D :D :D :D ... hát az meg mire volna elég?
 
W

Wilson

Guest
Komolyan kérdezem, hogy Te ezt elhiszed? Úgy meghaltak 'azoroszok hogy nincs elég kiképzőjük?! Én sok mindent elhiszek abból amit leírtál eddig, sok mindent meg nem, ez az utóbbi kategória. Biztos hogy akad még pár 50 körüli tiszt, akit nem daráltattak be az első vonalban a fronton, de még legalább elmagyarázni el tudja, hogy hogy harcolt pl. Afganisztánban.

Most őszintén, nálunk sem a kiképzőket öletnénk le elsőnek, már csak azért sem, mert ha a saját házam táján körbenézek, egy bizonyos életkor is kell hozzá, meg némi tapasztalat hogy az lehessen valaki. Nem a fiatalokból lesz kiképző, általában, a frontra meg ők kellenek.

Mindegy, ez vicc, inkább hivatkozzatok arra hogy nincs elég lőszer, fegyver, kaja, takaró, üzemanyag az oroszoknak, az hihetőbb mint ez a narratíva...
Miért lenne vicc , csak próbáld át gondolni logikusan, kezdjük azzal, hogy mozgósítottak számára olyan kiképzést kell nyújtani ami valós a most zajló ukrán-orosz háború tapasztalatain alapul, ilyen kiképzést értelemszerűen csak az ukrajnai harcokban részt vett valós harci tapasztalatokkal rendelkező tisztek illetve kiképzők tudnak hitelesen és hatékonyan végrehajtani, de itt jön képbe az a probléma, hogy az ilyen tapasztalt katonákra égető szükség van az ukrajnai fronton is ahol a háború már idestova több mint 8 hónapja apasztja ezeknek az értékes katonáknak a létszámát. És ugye most 300.000 mozgósított orosz katona kiképzéséről beszélünk. amelyhez komoly kiképzői létszám szükséges, így szerintem reális lehet, hogy a szükségesnél kevesebb ilyen tapasztalt kiképzővel rendelkezik az orosz haderő, amelyeket a 300 000 mozgósított orosz katona kiképzésére tud vezényelni, és ugye ezzel párhuzamosan a most novemberben zajló sorozás során behívandó 120 000 sorkatona kiképzését is meg kell kezdeni...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 286
68 347
113
Terminatorok? Látott valaki róluk képet az utóbbi időben? Mindnek annyi,vagy hátravitték őket? Valahogy eltűntek....
Mintha par hete lattam volna egyet a front mogott. Amugy tenyleg eltuntekKerdes miert, mert nem valtottak be a remenyeket, vagy leamortizalodtak es javitasra szorulnak? Az alkalmazasi taktikajuk meg kidolgozas alatt volt, a bevetesekkel alakult ki.
Passz mire jutottak, de sok nem volt beloluk, 12-14db remlik.

Kozben ugy nez ki a lengyelek felreszeltek egy Szu 24-re a Storm Shadow cirkaloraketat.

Ugledarnal helyzetjelentes.

Zaporozsjeben meg meg egy par helyen szokasos tabortuzet gyujtottak az oroszok.

Kirpi is menni Kubinka...

Zsaluznij meg a női.

Miker Kijevben lekapcsoljak az aramot: