[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 915
30 686
113
Szerintem a kezdeti megdöbbenésből felocsúdva, az oroszok most megint szintet lépnek a konfliktusban. Azt nem állítom, hogy nem voltak hadvezetési hibák,de mostanra felkészültebbek már sokkal. Valójában lejátszottak egy szimulációt kicsiben. Kipróbálták "elavult" fegyvereiket egy nyugati reál time felderítéssel rendelkező ellenféllel szemben, játszottak a saját tükörképük ellen, az ukrán hdsrg alapvetően szovjet mintájú volt eleinte akár az orosz, gyakoroltak nyugati fegyverrendszerek ellen is, a villámháborút is expedíciós erőkkel, tesztelték a légierejük hatékonyságát, a rakétáikat, harceljárásaikat. Voltak pozitívumot, meg negatívumok is. A katonák harcedzettsége biztosan javult, egységnyi idő alatt jobban mint sima kiképzés során. Most majd összegzik, kivesézik, kidolgozzák.
Ogyesszáról biztos nem mondanak le, csak nem akarják a moldvai eszkalációt. Harkovot sem fogják annyiba hagyni. Felmérték az ellent, Fehéroroszországban meg élezik a bicskát... Lesznek még itt furcsaságok....
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 061
83 306
113
Ez a Demkó-féle faszság azért jól megkeverte az itthoni mainstream-atlantista vonalat, hát még, hogy ez esetleg csapda! :D

Annyira összezártak Szurovikin mögött, bloggerektől Kadirovig, hogy tuti támadni fognak. Máshol. De hogy mi maradt a városban? Nem is kell hozzá elég ember. Láttuk mit tud csinálni párszáz a föld alatt Mariupolban. Erőket von el, sosem vagy biztonságban, stb. Én erre tippelek, meg a legképzettebb orosz csapatokkal hereszőrszálig felfegyverkezve. :)

Aztán ha szorulás van, max egy desszant máshol, még többel a megfelelő időben. Pl.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
A Tcat által óhatatlanul is a kukába kerülő belpolozás mellett egy kis on topik, avagy olyan fél üveg bor elfogyasztása után a beígért nyugger elemzés elkészült az éjjel Herszon kapcsán. Amennyiben tényleg nem csapdáról van szó (ami az elmúlt évtizedek legnagyobb átverése lenne és akkor még a Krakkóban 50 zlotyért vett kamu Lenin-rendemet is megkapná érte Szurovikin) a lehetséges logisztikai nehézségekre tippelnék a visszavonulás hatterében. Cserében továbbra sem lehet igazán ezt a kivonulást magyarázni és az egyik legfontosabb területét vesztette el most Moszkva, de se béke nem lesz, se a háború vége.

Időközben kijött egy újabb Podoljak nyilatkozat, szerinte az oroszok Herszont "a halál városává" akarják átalakítani aláaknázva mindent majd a túlpartról szétlőve a beérkező ukrán csapatokat
Lehet itt okoskodni reggeltől estig, ez nem változtat semmit azon a tényen, hogy Oo. nem képes legyőzni Ukrajnát!
Azt ne mondja valaki, hogy ez a tökölés jó az orosz seregnek, és nem az lenne jó, ha már vagy három hónapja elpi@ázta volna a kaprokat.
Nem intézte el őket, mert nem tudta.
Per pillanat nincs meg hozzá a képessége.
Hogy ennek mi az oka (politikai, gazdasági, katonai vagy együtt az egész) teljesen mindegy. A lényeg az amit most látunk. Mondhat bárki bármit az ilyen olyan nagy cselekről, taktikai húzásokról (február óta tele vele a padlás) én csak azt látom, hogy a nagy februári nekifutás alatt szerzett területeket is szép lassan veszítik el és ha így mennek a dolgok, nem zárom ki, hogy az oroszok készülhetnek (ismét!) egy nagy honvédő háborúra. Ti. az ukránok és támogatóik az orosz veszteségek láttán vérszemet kaptak. Nekibátorodtak és amíg a medve nem villant valami erőset, nem fogják feladni. Látják, hogy sebet kapott és ki akarják belezni minden áron.

Szerintem az egész ukrán balhét két módon nyerhette volna meg a medve.
- Először is 2015-ben, amikor az ukrán sereg romokban volt a vezetés pedig csak a nyugat miatt nem omlott össze, le kellett volna rohanja Ukrajnát. Már rég el lenne felejtve az ukrán kérdés. Ja nem mert, hogy szankciók lesznek. Persze. Lettek volna azok így is úgy is. A másik kifogás, hogy fel kell készülni a nagy csatára. Hát egyik sem jött be. Szankciók folyamatosan lettek (a végén már megelőző jelleggel:D), felkészülni pedig az ukrán készült fel és nem az orosz haderő. A leírtakkal valószínű, hogy a 2015-ös orosz veztés is tisztában volt. De ennek ellenére nem lépett. Hogy miért? Hát ez jó kérdés.
A lényeg, hogy nyolc év alatt volt ideje bőven felkészülni az ukránoknak, míg az orosz - amint a tények is mutatják - egy fikarcnyit sem fejlődött (esetleg minisztériumi papírokon).
Ezek tükrében kár volt várni nyolc évet.
- A másik lehetőség az ukránok kifektetésére, hogy Oo. februárban háromszor akkora erővel támad, mint a valóságban történt, és nem Kijevet próbálja elfoglalni hanem a lengyel határ mentén egy 100 km-es sávban előrenyomulva Ukrajnát levágja a nyugati utánpótlásról. Ezzel két-három hónap alatt kivéreztette volna őket. Sajnos (mármint az oroszoknak) ez a vonat is elment - hangos füttyszóval.

Milyen választása maradt ezek után Oo.-nak.
Konkrétan semmi jó.
Vagy ami maradt az egyáltalán nem rózsás.
Én kettőt látok:
1. "Tegnaptól" beleáll az ukránokba egy tényleges háborúval (amit ő is háborúnak nevez!). Akkor azonban számolnia kell azzal, hogy - még ha meg is nyeri Ukrajnát - nagyon ki fog vérezni. Erre még ott lesz egy szarrá lőtt elégedetlen lakosságú Ukrajna, tele külföld által folyamatosan támogatott partizánokkal. Ez olyan lesz neki, mint egy embernek 40 fokos lázban zsákokat rakni árvíz ellen. Ha nem tudja pacifikálni rövid távon (nem fogja tudni egy totális háborút követően), el kell engedje. Akkor pedig ott lesz ahol a part szakad. 5-10 év múlva megint egy felfegyverkezett de már NATO tag Ukrajna fog felvonulni a határán. És még nem is szóltam az orosz hátországban felgyülemlett feszültségekről, ami akár a politikai osztály bukását is elhozhatja (na ezt sem akarja Putyin).
2. Oo. elér egy tűzszünetet vagy békemegállapodást. Mindkettőnek az a hátulütője, hogy csak ideiglenesen hozná el a "békét", közben pedig az ukránoknak lehetővé tenné, hogy még jobban felfegyverkezzenek. Bekérnének egy csomó USA tankot és egyéb harcjárművet, harci helikoptert, repülőgépet meg még ami kell és 3-5 év alatt odáig jutnának, hogy lazán kisepernék a medvét Ukrajnából. Főleg, ha az ilyen eredményesen fejleszti tovább a saját haderejét, mint az elútnyolcévben.
Én ahogyan a helyzetet nézem, az oroszoknak van rossz (teljes háború), nagyon rossz (tűzszünet, "békekötés") és nagyon nagyon rossz választásuk. Az utolsó választásnak az felel meg, ha minden maradna jelen állapotában és tovább csinálnák ezt a különleges művészkedést. Amennyiben e mellett döntenek, nincs mese, bukkják ezt a háborút és ezzel mindent.
Végezetül megjegyzem, hogy még lenne egy menekülése útvonala a medvének (de ez nagyon esetleges!). Éspedig, ha indulna még valahol egy olyan nagyobb háború, ami miatt az atlantistáknak meg kellene osztaniuk az erejüket. Nem hiszem, hogy ekkora szerencséje lesz a medvének.
Fegyverszállítást te miből szeretnél adni? Mert konkrétan nincs mit odaadnunk.
Ebben igazad van, de azért nincs veszve minden. Legrosszabb esetben beszolgáltattatják a vadászokkal a fegyvereiket. Lesz vagy 200.000 puska, azt elküldik zselének. Az is több mint semmi. Izland is NATO tag és csak vadászati célú fegyver van az országban. Mi itt a béke tengerében, azokat is elküldjük.
Az orosz felvonulás inkább is nyomás gyakorlás lesz mint sem beálljanak egy újabb offenzívába. Beállni beállhatnak de lássuk be ahhoz komolyabb gazdasági-human-logiszitkai háttér szükséges nem beszélve a légierőről.
Valószínűleg december idusán valamilyen "alku, tűzszünet" meg fog születni. Ahhoz meg erőt is kellene felmutatni.

Alku, tűzszünet sehova nem vezet. Legfeljebb az ukránok további erősödéséhez. Ha a medve ezt választja, saját halálos ítéletét írja alá (lásd fentebb, mit írtam).
Nincs mese, teszik, nem tetszik háborúba kell mennie, ha egy szikrányi esélyt akar magának teremteni.
Ha egyszer betette a kezét a háború gépszíjába, akkor vállalnia kell a következményeit. Ha megy, akkor annak, ha nem akkor annak. Mindenképpen lesz következmény.
Való igaz, annak is lett volna, ha nem lép valamit a tavasszal (csak nem ilyen félszegen kellett volna csinálnia, ahogy nyugger fórumtárs is írta, félfa@al).
Egyébként ez a nyugat által felállított medvecsapda tökéletesen meg lett szerkesztve. Le az összes kalappal. Nem lehetett nem bele lépni, és ki sem lehet belőle menekülni.
A csapdát 2015-ben lehetett volna elkerülni. Most már benne van a bundás!
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 326
113
A gazdaság összeomlását hagyjuk most ki, mert Európában is sorra zárnak be a nagyobb gyárak, üzemek. Nem náluk kell takarékoskodni a fűtéssel hanem nálunk. De ezt skippeljük.

Megfordítom a kérdést, mivel óhajtunk védekezni?

Észak-Európa:
Szerintem ők megfognák a szárazföldi támadást, ahogyan '39 telén. Modern és képzett hadseregek vannak arra, plusz ott sok a kiképzett férfi, hiszen például a finneknél is van sorkatonaság. Őket nem hiszem, hogy félteni kéne az orosztól.

Nyugat-Európa:
A nyugati országoknak pár száz harckocsija van, talán pár száz IFV/APC, pár tucat (igaz modernebb mint a RuAF) 4/4+/5. gen. vadászgépük - itt főleg az a kérdés mennyi fegyverzettel, mert ugye láttuk Kadhafi ellen 1-2 hét alatt elfogyott -, modern tüzérség, meg ami maradt a hidegháborúból. Az ATGM-ek nagyrészét már odaadták az ukránoknak. Ha Kína belép a háborúba - és befog -, akkor Amerika ide nem fog fegyvereket szállítani, mert neki is kellene fog minden ami csak van. Angolok megúszhatják ahogy szokták, de ezt is maximum csak a csatornának köszönhetik.

Közép-Európa:
Itt a lengyelek az egyetlen komoly erő. Jelenleg rendelkeznek Leo2-vel (A4, A5, PL, PM1), PT-91-gyel meg T-72-vel. Ebből nem tudom mennyi bevethető, ez összesen kb. 5-600 harckocsi lehet maximum. Ha az orosz lépni akar még most tud, mielőtt beérkeznek az M1-ek és a K2-ők. Másnak itt semmije sincs, ami valamire használható lett volna az oda lett adva az ukránoknak. Ha átkeltek a Kárpátokon, onnantól kezdve az Alpokig, de az is lehet Svájcig oda mennek ahova akarnak.

Dél-Európa:
Itt nem hiszem, hogy nagy ellenállásra kéne számítaniuk. A románok után, a bolgárok, szerbek oroszbarátok, Montenegró, Bosznia és Albánia meg putri. Itt ami érdekes lehet, hogy Törökország mit lép, beszáll Oroszország mellett és megtámadja az örökrivális Görögországot vagy marad a NATO-ban és ellenáll az oroszoknak. Az érdekes meccs lenne.

Ezzel szemben az oroszoknak:

Még így csak tankokból több ezer van raktáron, csak T-80-ból van még legalább 1-2 ezer és vagy 5-7 ezer T-72. Emellett APC-ből és IFV-ből is valószínüleg azért pár ezer darabot előtudnak kaparni ha akarnak. És hiába nem high-tech cuccok, attól még ugyanúgy van rajtuk legalább egy 14,5 mm-s gépágyú, amivel ugyanúgy le lehet kaszálni a gyalogságot, meg lehet vakítani a legújabb Leo2A7-et is akár, ha épp úgy jön ki a lépés.
Majd ha sikeresen túllépsz a HH-ból megragadt (és egészen a feb-ban kezdődött töketlenkedésig feltételezett)
tévképzeten, hogy ez az RU hds bármiben is hasonlíthat a Vörös Hds- hez, akkor rájössz.
Részleteiben tök fölösleges a fentiekbe belemenni, semmi mást nem hozol csak hk-k így ,meg úgy.
Az meg, hogy a számaid honnan vannak, teljes rejtély.
 
W

Wilson

Guest
Szerintem a kezdeti megdöbbenésből felocsúdva, az oroszok most megint szintet lépnek a konfliktusban. Azt nem állítom, hogy nem voltak hadvezetési hibák,de mostanra felkészültebbek már sokkal. Valójában lejáts ottan egy szimuláció kicsiben. Kipróbálták "elavult" fegyvereiket egy nyugati reál time felderítéssel rendelkező ellenféllel szemben, játszottak a saját tükörképük ellen, az ukrán hdsrg alapvetően szovjet mintájú volt eleinte akár az orosz, gyakoroltak nyugati fegyverrendszerek ellen is, a villámháborút is expedíciós erőkkel, tesztelték a légierejük hatékonyságát, a rakétáikat, harceljárásaikat. Voltak pozitívumot, meg negatívumok is. A katonák harcedzettsége biztosan javult, egységnyi idő alatt jobban mint sima kiképzés során. Most majd összegzik, kivesézik, kidolgozzák.
Ogyesszáról biztos nem mondanak le, csak nem akarják a moldvai eszkalációt. Harkovot sem fogják annyiba hagyni. Fél érték az ellent, Fehéroroszországban meg élezik a bicskát... Lesznek még itt furcsaságok....
Ugyanezt az értékelést már láttam párszor tavasszal ebben a topikban, és láttuk mi valósult meg belőle. Szerintem pedig a mozgósított 300 000 katonával a még ellenőrzésük alatt lévő területeket akarják megtartani. többek között ezért rövidítik a frontvonalakat ahol még el tudok képzelni valamilyen offenzívát az Donbasz


Lehet itt okoskodni reggeltől estig, ez nem változtat semmit azon a tényen, hogy Oo. nem képes legyőzni Ukrajnát!
Azt ne mondja valaki, hogy ez a tökölés jó az orosz seregnek, és nem az lenne jó, ha már vagy három hónapja elpi@ázta volna a kaprokat.
Nem intézte el őket, mert nem tudta.
Per pillanat nincs meg hozzá a képessége.
Hogy ennek mi az oka (politikai, gazdasági, katonai vagy együtt az egész) teljesen mindegy. A lényeg az amit most látunk. Mondhat bárki bármit az ilyen olyan nagy cselekről, taktikai húzásokról (február óta tele vele a padlás) én csak azt látom, hogy a nagy februári nekifutás alatt szerzett területeket is szép lassan veszítik el és ha így mennek a dolgok, nem zárom ki, hogy az oroszok készülhetnek (ismét!) egy nagy honvédő háborúra. Ti. az ukránok és támogatóik az orosz veszteségek láttán vérszemet kaptak. Nekibátorodtak és amíg a medve nem villant valami erőset, nem fogják feladni. Látják, hogy sebet kapott és ki akarják belezni minden áron.

Szerintem az egész ukrán balhét két módon nyerhette volna meg a medve.
- Először is 2015-ben, amikor az ukrán sereg romokban volt a vezetés pedig csak a nyugat miatt nem omlott össze, le kellett volna rohanja Ukrajnát. Már rég el lenne felejtve az ukrán kérdés. Ja nem mert, hogy szankciók lesznek. Persze. Lettek volna azok így is úgy is. A másik kifogás, hogy fel kell készülni a nagy csatára. Hát egyik sem jött be. Szankciók folyamatosan lettek (a végén már megelőző jelleggel:D), felkészülni pedig az ukrán készült fel és nem az orosz haderő. A leírtakkal valószínű, hogy a 2015-ös orosz veztés is tisztában volt. De ennek ellenére nem lépett. Hogy miért? Hát ez jó kérdés.
A lényeg, hogy nyolc év alatt volt ideje bőven felkészülni az ukránoknak, míg az orosz - amint a tények is mutatják - egy fikarcnyit sem fejlődött (esetleg minisztériumi papírokon).
Ezek tükrében kár volt várni nyolc évet.
- A másik lehetőség az ukránok kifektetésére, hogy Oo. februárban háromszor akkora erővel támad, mint a valóságban történt, és nem Kijevet próbálja elfoglalni hanem a lengyel határ mentén egy 100 km-es sávban előrenyomulva Ukrajnát levágja a nyugati utánpótlásról. Ezzel két-három hónap alatt kivéreztette volna őket. Sajnos (mármint az oroszoknak) ez a vonat is elment - hangos füttyszóval.

Milyen választása maradt ezek után Oo.-nak.
Konkrétan semmi jó.
Vagy ami maradt az egyáltalán nem rózsás.
Én kettőt látok:
1. "Tegnaptól" beleáll az ukránokba egy tényleges háborúval (amit ő is háborúnak nevez!). Akkor azonban számolnia kell azzal, hogy - még ha meg is nyeri Ukrajnát - nagyon ki fog vérezni. Erre még ott lesz egy szarrá lőtt elégedetlen lakosságú Ukrajna, tele külföld által folyamatosan támogatott partizánokkal. Ez olyan lesz neki, mint egy embernek 40 fokos lázban zsákokat rakni árvíz ellen. Ha nem tudja pacifikálni rövid távon (nem fogja tudni egy totális háborút követően), el kell engedje. Akkor pedig ott lesz ahol a part szakad. 5-10 év múlva megint egy felfegyverkezett de már NATO tag Ukrajna fog felvonulni a határán. És még nem is szóltam az orosz hátországban felgyülemlett feszültségekről, ami akár a politikai osztály bukását is elhozhatja (na ezt sem akarja Putyin).
2. Oo. elér egy tűzszünetet vagy békemegállapodást. Mindkettőnek az a hátulütője, hogy csak ideiglenesen hozná el a "békét", közben pedig az ukránoknak lehetővé tenné, hogy még jobban felfegyverkezzenek. Bekérnének egy csomó USA tankot és egyéb harcjárművet, harci helikoptert, repülőgépet meg még ami kell és 3-5 év alatt odáig jutnának, hogy lazán kisepernék a medvét Ukrajnából. Főleg, ha az ilyen eredményesen fejleszti tovább a saját haderejét, mint az elútnyolcévben.
Én ahogyan a helyzetet nézem, az oroszoknak van rossz (teljes háború), nagyon rossz (tűzszünet, "békekötés") és nagyon nagyon rossz választásuk. Az utolsó választásnak az felel meg, ha minden maradna jelen állapotában és tovább csinálnák ezt a különleges művészkedést. Amennyiben e mellett döntenek, nincs mese, bukkják ezt a háborút és ezzel mindent.
Végezetül megjegyzem, hogy még lenne egy menekülése útvonala a medvének (de ez nagyon esetleges!). Éspedig, ha indulna még valahol egy olyan nagyobb háború, ami miatt az atlantistáknak meg kellene osztaniuk az erejüket. Nem hiszem, hogy ekkora szerencséje lesz a medvének.
Bár azzal nem értek egyet, hogy Oroszország számára reális az esély ,hogy honvédő háborúra kelljen készülnie, de azt kell mondanom, hogy reálisan látod az elmúlt több mint 8 hónap alapján Oroszország jelenlegi helyzetét....
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 692
8 716
113
Szerintem a kezdeti megdöbbenésből felocsúdva, az oroszok most megint szintet lépnek a konfliktusban. Azt nem állítom, hogy nem voltak hadvezetési hibák,de mostanra felkészültebbek már sokkal. Valójában lejátszottak egy szimulációt kicsiben. Kipróbálták "elavult" fegyvereiket egy nyugati reál time felderítéssel rendelkező ellenféllel szemben, játszottak a saját tükörképük ellen, az ukrán hdsrg alapvetően szovjet mintájú volt eleinte akár az orosz, gyakoroltak nyugati fegyverrendszerek ellen is, a villámháborút is expedíciós erőkkel, tesztelték a légierejük hatékonyságát, a rakétáikat, harceljárásaikat. Voltak pozitívumot, meg negatívumok is. A katonák harcedzettsége biztosan javult, egységnyi idő alatt jobban mint sima kiképzés során. Most majd összegzik, kivesézik, kidolgozzák.
Ogyesszáról biztos nem mondanak le, csak nem akarják a moldvai eszkalációt. Harkovot sem fogják annyiba hagyni. Felmérték az ellent, Fehéroroszországban meg élezik a bicskát... Lesznek még itt furcsaságok....
És a katonák harci moráljával mi van? A béka feneke alatt lehet.

Ezen kívül az orosz társadalom is egyre háború ellenesebb. Az oroszok egyre jobban belesüllyednek ebbe a konfliktusba ahelyett hogy kifele haladnának. Ezt a lakosság is érzi.
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 911
22 410
113
a katonák harci moráljával mi van? A béka feneke alatt lehet.

Ezen kívül az orosz társadalom is egyre háború ellenesebb.
Mindkét dolog olyan, amiről csak akkor tudhatsz bármit is, ha:
  1. a fronton harcoló orosz katona vagy,
  2. jelenleg is oroszországban élő orosz állampolgár vagy.
Minden más csak feltételezés és vágyálmok kivetülése. Utóbbira pl. nem sokan vagyunk itt kiváncsiak.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 851
81 375
113
q3LXSAQ_G74.jpg
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 479
19 291
113
Lehet itt okoskodni reggeltől estig, ez nem változtat semmit azon a tényen, hogy Oo. nem képes legyőzni Ukrajnát!
Azt ugye látod, hogy Ukrajnát már régen legyőzte? Itt már konkrétan a teljes NATO az ami kesztyűbábként azt a látszatot kelti, hogy Ukrajna harcol. A NATO technika nélkül már nagyon régen orosz zászló lenne még Munkácson is... :D
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 962
5 899
113
Ezzel együtt számítottak két héttel, gondolom én.
Ezt ki mondta neked? Putyin vagy Soigu?
Putyin be is blöffölte, hogy nagy baj lesz ha beavatkoznak.

:)
Nem úgy volt, hogy hazapucoltak a háború elején, mert azt gondolták, hogy ez is ilyen afgán bohóckodás szintje lesz? A maradékot még telibe is verték egy jól Kalibr-ált robotrepülővel valami reptéren (vagy Iszkander volt?)?
Vagy az azovstal biolaborjában kitenyésztettekre gondolsz?
:)
Jó, nem azt mondom, hogy nincsenek ot külföldi harcoló önkéntesek, de nem hiszem, hogy komolyan befolyásolják a létszámukkal a hadműveleteket. Ha jól tévedek, még óbégattak is, hogy golyófogónak használják őket az ukránok.
Azért mert 1-2 hazament még nem jelenti hogy mind. Minap harapott fűbe egy amcsi, ő speciel márciusban csatlakozott.
Másik, hogy videókon csak hogy nem angolul beszélőket lehet látni hallani. Ott úgy használjék a zsoldosokat mint valami ék, ők a lándzsa hegye. Szóval a képzettségük révén nagyon is tényezők a frontokon. És ezek csak a zsoldosok, a hivatásosakról nem is beszélve, mert hát biztos, hogy vannak ott.
 

mijki

Well-Known Member
2012. augusztus 12.
340
886
93
Majd ha sikeresen túllépsz a HH-ból megragadt (és egészen a feb-ban kezdődött töketlenkedésig feltételezett)
tévképzeten, hogy ez az RU hds bármiben is hasonlíthat a Vörös Hds- hez, akkor rájössz.
Részleteiben tök fölösleges a fentiekbe belemenni, semmi mást nem hozol csak hk-k így ,meg úgy.
Az meg, hogy a számaid honnan vannak, teljes rejtély.

Már vagy háromszor hoztam egy csomó forrást arra mennyire le vannak gatyásodva Európában :)
Google a barátod

(Ja és ne azt nézd mennyi van összesen, hanem mennyi Combat Ready) :)
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 326
113
Már vagy háromszor hoztam egy csomó forrást arra mennyire le vannak gatyásodva Európában :)
Google a barátod

(Ja és ne azt nézd mennyi van összesen, hanem mennyi Combat Ready) :)
Ok, és az hogy a hk kívül mi és mennyi van?
Illetve, lehet 5x ennyi hk is ha ilyen taktikával (vagy bármilyen tervezés nélkül) vetik be őket
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 915
30 686
113
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 884
113
Amúgy kissé már higadtabb fejjel kezelve a helyzetet, kezdem érteni a logikát a herszoni kivonulás mögött Mert tényleg nem lehetett volna a meglévő infrastruktúra mellett tartani a jobb partot. Ha úgy nézzük csak Pest közvetlen környezetében (M0-ás hidakat meg az összekötő vasúti hidakat beleszámolva) háromszor annyi átkelő van, mint amennyi az egész orosz ellenőrzésű Herszonban volt. És ez csak egy város, nem egy Dudcsanitól a Dnyeper torkolatának kezdetéig számolva 160 kilométer hosszú, most már arcvonal. Ez pedig az októberi herszoni ukrán offenzíva előtt még hosszabb, nagyjából kétszer annyi, közel 320-340 kilométer volt. Persze ez továbbra sem menti fel a korábbi hibák és megkésett döntések alól az orosz parancsnokságot, mivel március óta az Ingulecnél látott ukrán mintára tele lehetett volna több helyen szórni a Dnyepert pontonhidakkal. Vagy az orosz folyami haderő is akcióba léphetett volna. És négy helyett több tucatnyi célponttal már a folyamatos támogatás mellett operáló HIMARS-ok sem bírnak. Ám Szurovikinnek októbertől fogva a már megkapott szarból kellett lehetőség szerint a maximumot kihoznia és vélhetően már az első napokban meghozta a kivonulásról szóló döntést. Érdekes ez na
Ezzel a visszavonulunk a Dnyeper moge stb sztorival az a bibi hogy:

Az ukran most ha megszerzi a kiuritett teruleteket nyugodtan kivonhatja a fele haderejet, a masik felet meg pihenteti az adott tersrgben. Hatalmas erok szabadulnak fel nekik Mikolajev-Ogyessza megmenekulesevel. A fele haderejet kicsit fentebb a sajnos mai napig se ertem miert, de sertetlen Dnyeper hidakon siman atdobja Harkov, vagy Zaporozsje frontra, vagy barhova ahova akarja. Ezzel a plusz 20-30000 fovel oda megy ahova akar, akar nyit egy uj frontot Szumitol keletre.
A masik felevel a seregnek meg nyugodtan el Himarszozhat, meg lovoldozhet a tuzersege tobbi reszevel akar Kerszon kozeperol is. Plusz folyamatosan atcsonakozik rajtautni, felderiteni az orosz erokon. Az oroszok ezert kenytelenek lesznek vegig orizni a folyopartot ami eroket kot le az ukran tuzerseg hatokoreben. Ha Tokmaknal es Kerszonnal befutenek nekik akar el is vaghatjak oket a Mariupol fele futo utrol.
En nagy hibanak tartom ezt a kivonulast, szarvashibanak.
Az orosz hadero ezzel tanujelet adta hogy nem kivanja elfoglalni Ogyesszat es Mikolajevet. Elmult a vesz ott az ukranok feje folul. A szarazfoldi erő onerobol egy felfejlodott ukran sereggel szemben keptelen lesz visszamenni oda. A flotta szinten keptelen partraszallast csinalni. A VDV szinten keptelen ra a levegobol.
El kellett volna tolni az ukran eroket messzebb, es a tuzersrguket az adott tersegbol. Erre boven ott van nekik az orosz légierő amit nem hasznalnak. Nem a gracsok, hanem a Szu 30-tol a Tu 160-ig gondolok a gepekre. Es miert allnak meg mindig azok a rohadt Dnyeper hidak? Mondja, magyarazza ezt el nekem valaki vegre!
Ha az orosznak gond a Kerszoni hid hianya, akkor miert nem szuntetik meg az ukranok hidjait a folyokon, hogy ugyanakkora ha nem nagyobb gondot okozzanak nekik?
En nem ertem milyen haboru ez, az ukran sereg egy lakatlan szigetet kepes elfoglalni csak, es azt is csaken v akkor ha az orosz megengedi neki. Erre folyamatos a terulet visszaadasa az ukranoknak, gyakorlatilag bekesen, pedig veren vették.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 402
46 015
113

Somkuti Bálint: Hogyan érhet véget az ukrajnai háború? | Hetek Originals |​


Az ukrán fegyveres erők "túlzott árat" fognak fizetni, ha megpróbálják áttörni az orosz védelmet és rákényszeríteni a Dnyeperre

Ezt írja a CNN amerikai kiadása.

▪️Az RF fegyveres erői mélyreható védelmet vállalnak, és állandó csapatutánpótlást hoznak létre a Dnyeper bal partján – biztosítják az újságírók.
Összességében Oroszország megtartja ellenőrzését a Herson régió 60%-a felett, beleértve az Azovi-tenger partját is.
▪️Magas rangú ukrán tisztviselők is szkeptikusak az orosz egységek Herszonból való teljes kivonását illetően.
"Van esély arra, hogy Sojgu és Szurovikin moszkvai találkozóját azért találták ki, hogy csapdába csalják az ukrán fegyveres erőket."

 

Határőr Attila

Well-Known Member
2022. február 27.
126
928
93

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 016
23 401
113
Azt ugye látod, hogy Ukrajnát már régen legyőzte? Itt már konkrétan a teljes NATO az ami kesztyűbábként azt a látszatot kelti, hogy Ukrajna harcol. A NATO technika nélkül már nagyon régen orosz zászló lenne még Munkácson is... :D
Kétkedő kolléga elfelejtette azt a tényt is, hogy konkrétan csak egy szeletet dobott Ukrajna képébe Putyin, nem az egész tortát..ennek fényében kell(ene) leírni az oroszokat.