[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 842
113
Halkan mondom a rühes, bolhás medve egyenlőre zsebre baszott kézzel háborúzik. Értem én, hogy NATO meg demokrácia meg egyéb lózung, de ha mán csak a partvonalról kívülről kiabálnak az nálam nagy pofa kategória.
Nem zsebrebaszott kézzel. Azzal háborúzik amilye minden pillanatban elérhető, azaz az aktív haderejével. És lássuk be, hogy egy 1milliós haderőtől ez elég gyengusz. És itt elsősorban nem az elfoglalt területek méretére gondolok, hanem arra, ahogyan háborúznak.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 875
5 107
113
Halkan mondom a rühes, bolhás medve egyenlőre zsebre baszott kézzel háborúzik. Értem én, hogy NATO meg demokrácia meg egyéb lózung, de ha mán csak a partvonalról kívülről kiabálnak az nálam nagy pofa kategória.
Zsebre baszott kézzel már az aktív harckocsi állományának 30-40 százalékát el is vesztette Ukrajnában.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 783
40 049
113
Nem zsebrebaszott kézzel. Azzal háborúzik amilye minden pillanatban elérhető, azaz az aktív haderejével. És lássuk be, hogy egy 1milliós haderőtől ez elég gyengusz. És itt elsősorban nem az elfoglalt területek méretére gondolok, hanem arra, ahogyan háborúznak.
Azért mert valakik így döntöttek, az okokat csak sejteni lehet az igazságot pedig úgysem tudjuk meg.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
532
4 792
93
Nem működik a link.
A giroszkópról: azt gondolod, ilyen girót csak Amerika tud gyártani? Ön matematikus?
"A giroszkópról: azt gondolod, ilyen girót csak Amerika tud gyártani?"

Már 1980 környéken dolgoztam giroteodolittal (giroszkópos teodolit). A cégnek kettő volt. Az egyik orosz gyártmányú a másik svájci. Az orosz nehezebb volt, de semmivel sem volt pontatlanabb a svájcinál.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 998
13 302
113
A különböző mértékű fegyverszállítmányok, a hírszerzési infók, és a technológia transzfer az minősíthető-e részvételnek, vagy nem ?
Szoval USA Vietnamban Kínával és SzÚ-val is viselt hadat? Esetleg Vietnamnak beszállító Mo-al? Az arab-izraeli konfliktusokban akkor ki kivel viselt hadat? Ne eroltestd ezt. :oops:
 
  • Tetszik
Reactions: bel

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 293
44 904
113
Minden tiszteletem tiéd, hogy érdekes hireket hozol. De kérlek, olvasd át a forditást leközlés előtt. A szakkifejezések hibás forditása még elmegy, de állitmány nélküli vagy értelmetlen mondatokat azért nem kellene lehozni.
Bocs. Néha becsúszik egy-egy hiba. Az újabb 2 órás limit miatt összetorlódnak a hírek, és ebben a tömeges hírközlésben megesik, hogy átsiklik a szemem egy-egy fordítási hibán. Én ezért ezt nem szoktam megjegyezni a kommentelőknél.

Az energodari hatóságok reagáltak a "zaporizzsja atomerőmű feladásáról" szóló pletykákra.​

A zaporozsjei atomerőmű továbbra is orosz ellenőrzés alatt áll. Ezt Energodar város adminisztrációja nyilatkozta, válaszul számos média ezzel kapcsolatos spekulációjára.
„A média aktívan terjeszti azokat a hamisítványokat, amelyek szerint Oroszország állítólag azt tervezi, hogy kivonul Energodarból és elhagyja a Zaporizzsja atomerőművet. Ez az információ nem igaz” – hangsúlyozták a városi hatóságok a Telegramban.
A tervek szerint a ZNPP személyzetét az orosz üzemeltető szervezet joghatósága alá helyezik át, az alkalmazottanakk orosz útleveleket adnak ki.
„Az alkalmazottak, beleértve az operatív személyzetet is, munkaszerződést írtak alá az új munkáltatóval. Az alkalmazottak fizetési kártyát kapnak a Promsvyazbanktól, és ennek megfelelően magasabb fizetést, mint a NAEK-vel (ukrán Energoatom, - RV megjegyzés) kötött korábbi szerződéseikben” – szögezte le az Energodar adminisztrációja.
Источник: https://rusvesna.su/news/1669617393

A PMC "Wagner" kitakarította Ozaryanovkát Bahmuttól délre
Kora reggel jó hírt kaptam a srácoktól: a PMC "Wagner" felszabadította Ozaryanovka települést, Bahmuttól (Artemovszk) délre.
Így a "zenészek" kibővítették a zónát és ezzel az ellenőrzést a stratégiailag fontos város közelében. A következő szakasz valószínűleg Kurdyumovka település megrohanása lesz, amelyhez Ozaryanovka csatlakozik

Moldova összekaparta a pénzt, és kifizette a gázszerződés alapján járót, aminek hatására a Gazprom bejelentette, hogy nem korlátozzák Moldovába történő gázszállítást. A gázfizetés időszakos késéseiről szóló történetek a „Moldová számára előnyös” szerződés aláírása óta folynak, ami a Sandu banda rendszeres koldulását és a banális pénzhiány miatti fizetési késedelmeket eredményezte.
 

adam.bertok

Well-Known Member
2022. február 26.
358
1 129
93
Ez b+ úgy hülyeség, mintha jugoszláv békaemberes sztory lenne. Moscow Times, azt megoszt Népfasza, átvesz 128tóra, stb. Nem véletlenül van Z az 50 legbef zsidó között.

Kitaláltak egy történetet amit átvett a haveri média, és még ide is eljutott. Majd elhitték mint az S300 lövi a földi célpontot sztorit, vagy az orosz àgyúzza az atomerőművet.

Más.

nogradi gyorgy kb egy magyar propagandista, semmilyen kepzettsege vegzettsege nincs,max dorglozik a kormanyhoz.

az az ember teljesen hiteltelen mint barmiylen szakerto vagy elemzo, de persze osztja az eszt, mert kap erte penzt, mert valakivel joba van, de sokszor butasagokat allit es a kormany narrativajat szajkozza.

az ilyen elemzo emberkeknek van valamilyen tudomanyos hattere joesetben, neki meg semmi ilyesmije nincs.
max sok ideje van olvasni es azt amit olvasott visszameseli.

de persze mert megy a teveben meg beszel a teveben biztos igaza van.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 923
113

Más.



Menekülnek a hoholok:

Anti-USA tünci, Lipcse:
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 965
113
Agonizalo ukran háborús bűnös :


"[Külföldi média: 20 NATO-tagállam kimerítette fegyverkészletét Ukrajnának

A jelentés a New York Timest idézi, amely szerint egy NATO-tisztviselő azt mondta, hogy amikor Oroszország megkezdte különleges katonai hadműveletét Ukrajnában, sok országnak körülbelül a fele volt a készletei a kelleténél, és alig haladtak előre a NATO-országok által használt fegyverek előállításában. más nagy.

Összességében a NATO-országok mintegy 40 milliárd dollárnyi fegyvert biztosítottak Ukrajnának, ami nagyjából Franciaország éves védelmi költségvetésének felel meg. Egy másik NATO-tisztviselő azt mondta, hogy néhány kis ország kimerítette képességeit, a 20 tagállam "majdnem nullán". De úgy gondolja, hogy a fennmaradó országoknak, különösen a nagy szövetségeseknek, többet tudnak kínálni.

Egy magas rangú NATO-tisztviselő felfedte, hogy az elmúlt nyáron az ukrán hadsereg napi 6-7000 tüzérségi lövedéket fogyasztott el a Donbász térségében. Összehasonlításképpen, az Egyesült Államok csak körülbelül 15 000 kagylót tud legyártani havonta. (Referencia hírek)"

"Ukrán illetékes: A gabonaexport nem éri el a 3 millió tonnát novemberben"

"Belgium 10 tengeralattjáró drónt ad át Ukrajnanak."
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
nogradi gyorgy kb egy magyar propagandista, semmilyen kepzettsege vegzettsege nincs,max dorglozik a kormanyhoz.

az az ember teljesen hiteltelen mint barmiylen szakerto vagy elemzo, de persze osztja az eszt, mert kap erte penzt, mert valakivel joba van, de sokszor butasagokat allit es a kormany narrativajat szajkozza.

az ilyen elemzo emberkeknek van valamilyen tudomanyos hattere joesetben, neki meg semmi ilyesmije nincs.
max sok ideje van olvasni es azt amit olvasott visszameseli.

de persze mert megy a teveben meg beszel a teveben biztos igaza van.
Miért nem tájékozódsz?
Okosabb vagy te ennél! ;)
Ugye, okosabb vagy? :eek:

 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 982
22 858
113
Miért nem tájékozódsz?
Okosabb vagy te ennél! ;)
Ugye, okosabb vagy? :eek:

látom magam előtt a mémet .. :D :D

Herszonra kitérve egy gondolat erejéig .. az itt jelenlévő topic társaktól kérdezem, (teljesen mindegy hogy független valaki vagy hogy melyik oldallal szimpatizál)

hány alkalommal kérték meg a civil lakosságot hogy tiplizzen onnan le a francba ? (én úgy emlékszem az ukránok is meg az oroszok is többször felszólították az ott lakókat)

hülyeségre meg nem nagyon vagy orvosság,de inkább azt írom,hogy a tapasztalat a legnagyobb tanítómester ..
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 783
40 049
113
A térkép miatt!
PMC "Wagner" felszabadította N. p. Zelenopolye Továbbra is jó hírek érkeznek Bakhmut alól. A Nikolaevka-2 oldaláról előrehaladva a PMC "Wagner" különítményei elfoglalták Zelenopolye-t.
Jelenleg a Bahmut-Majorsk országúttól nyugatra haladunk tovább.
 
W

Wilson

Guest

Exkluzív: az Egyesült Államok 100 mérföldes csapásmérő fegyvert küld Ukrajnába....​

Írta: Mike Stone

A HIMARS katonai gyakorlaton vesz részt Liepaja közelében

Egy M142-es nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszer (HIMARS) katonai gyakorlaton vesz részt a lettországi Liepaja közelében 2022. szeptember 26-án. REUTERS/Ints Kalnins/File Photo

Washington, november 28. (Reuters)

A Pentagon fontolóra veszi a Boeing javaslatát, hogy olcsó, kis méretű precíziós bombákat szállítson Ukrajnának, amelyeket a bőségesen rendelkezésre álló rakétákra szerelnének, lehetővé téve Kijev számára, hogy messze az orosz vonalak mögött csapást mérjen, miközben a Nyugat küzd, hogy kielégítse a további fegyverek iránti igényt.

Az Egyesült Államok és szövetségesei katonai készletei zsugorodnak, és Ukrajnának a háború elhúzódásával egyre nagyobb igénye van kifinomultabb fegyverekre. Iparági források szerint a Boeing által javasolt rendszer, a Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) névre keresztelt rendszer, egyike annak a mintegy féltucatnyi tervnek, hogy új lőszereket állítsanak elő Ukrajna és Amerika kelet-európai szövetségesei számára.

A Reuters és három, a tervet ismerő személy által áttekintett dokumentum szerint a GLSDB már 2023 tavaszán átadásra kerülhet. Egyesíti a GBU-39 kis átmérőjű bombát (SDB) az M26 rakétamotorral, mindkettő gyakori az Egyesült Államok készleteiben.

Doug Bush, az amerikai hadsereg fő fegyvervásárlója a múlt héten a Pentagonban újságíróknak elmondta, hogy a hadsereg a jelenleg csak kormányzati létesítményekben gyártott 155 milliméteres tüzérségi lövedékek gyártásának felgyorsítását is fontolgatja, lehetővé téve a védelmi vállalkozóknak, hogy legyártsák őket.

Ukrajna inváziója megnövelte az amerikai gyártmányú fegyverek és lőszerek iránti keresletet, miközben az Egyesült Államok kelet-európai szövetségesei "sok megrendelést adnak" számos fegyverre, miközben ellátják Ukrajnát - tette hozzá Bush.

"Arról van szó, hogy a mennyiséget olcsó áron szerezünk be" - mondta Tom Karako, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának fegyver- és biztonsági szakértője. Szerinte a csökkenő amerikai készletek magyarázatot adnak arra, hogy miért sietnek most több fegyvert beszerezni, mondván, hogy a készletek "egyre alacsonyabbak ahhoz a szinthez képest, amit szívesen tartanánk, és minden bizonnyal ahhoz a szinthez képest is, amire szükségünk lesz egy kínai konfliktus elrettentéséhez".

Karako azt is megjegyezte, hogy az Egyesült Államok Afganisztánból való kilépése sok levegőből ledobott bombát "eredményezet". És ezek nem könnyen használhatók az ukrán repülőgépekkel, de "a mai kontextusban innovatív módszereket kell keresnünk, hogyan átalakítsuk őket a megfelelő képességekké".

Bár néhány GLSDB egység már elkészült, a hivatalos beszerzésnek számos logisztikai akadálya van. A Boeing-terv megköveteli az árfelderítés alóli felmentést, amely mentesíti a vállalkozót egy olyan alapos felülvizsgálat alól, amely biztosítja, hogy a Pentagon a lehető legjobb ajánlatot kapja. Bármely megállapodás azt is megköveteli, hogy legalább hat beszállító felgyorsítsa alkatrészeik és szolgáltatásaik szállítását a fegyver gyors előállításához.

A Boeing szóvivője nem kívánt nyilatkozni. A Pentagon szóvivője . Tim Gorman sem kívánt nyilatkozni arról, hogy Ukrajnának bármilyen "specifikus képességet" biztosítana, de azt mondta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei "azonosítják és fontolóra veszik a legmegfelelőbb rendszereket", amelyek segíthetik Kijevet.

Bár az Egyesült Államok visszautasította a 185 mérföldes (297 km) hatótávolságú ATACMS rakéta iránti kérelmeket, a GLSDB 94 mérföldes (150 km) hatósugara lehetővé tenné Ukrajnának, hogy eddig elérhetetlen értékes katonai célpontokat találjon el, és segítsen folytatni ellentámadásait. megzavarva az orosz hátsó területeket.

A GLSDB-t a SAAB AB (SAABb.ST) és a Boeing Co (BA.N) közösen készíti , és 2019 óta fejlesztik, már jóval az orosz invázió előtt, amelyet Oroszország „különleges műveletnek” nevez. Októberben a SAAB vezérigazgatója, Micael Johansson azt mondta a GLSDB-ről: "Hamarosan szerződéseket várunk ezzel kapcsolatban."

A dokumentum szerint - a Boeing javaslata az Ukrajnába tartó fegyvereket felügyelő amerikai európai parancsnokságnak (EUCOM) - a GLSDB fő alkatrészei a jelenlegi amerikai üzletekből származnának.

Az M26 rakétamotor készlete viszonylag bőséges, és a GBU-39 egyenként körülbelül 40 000 dollárba kerül, így az elkészült GLSDB olcsó, fő alkatrészei pedig könnyen elérhetőek. Bár a fegyvergyártók küszködnek a kereslettel, ezek a tényezők lehetővé teszik, hogy 2023 elejére fegyvereket állítsanak elő, jóllehet alacsony termelési ütem mellett.

A SAAB weboldala szerint a GLSDB GPS-vezérelt, képes legyőzni bizonyos elektronikus zavarásokat, minden időjárási körülmény között használható, és páncélozott járművek ellen is használható. A GBU-39 - amely a GLSDB robbanófejeként funkcionálna - kicsi, összecsukható szárnyakkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy több mint 100 km távolságra is eljusson, egy repülőgépről indítva, és akár 3 láb átmérőjű célokat is képes eltalálni.

IPARI MOTIVÁCIÓ​

Egy vidéki arkansasi gyártóüzemben a Lockheed Martin megkétszerezi erőfeszítéseit, hogy kielégítse a HIMARS néven ismert mobil rakétakilövők iránti növekvő keresletet, amelyek sikeresen csaptak le orosz utánpótlási vonalakra, parancsnoki állomásokra és még harckocsikra is. Az első számú amerikai védelmi vállalkozó az ellátási lánc problémáin és a munkaerőhiányon dolgozik, hogy megduplázza a termelést évi 96 kilövőre.

A Lockheed Martin a honlapja szerint több mint 15 állást tett közzé a HIMARS gyártásával kapcsolatban, beleértve az ellátási lánc minőségi mérnökeit, beszerzési elemzőit és tesztelő mérnökeit.

"Infrastrukturális beruházásokat hajtottunk végre a gyárban, ahol a HIMARS-t építjük" - mondta Becky Withrow, a Lockheed Martin rakétaegységének értékesítési vezetője.

A kereslet növekedése ellenére a Lockheed Martin pénzügyi igazgatója júliusban azt mondta a Reutersnek , hogy 2024-ig vagy azután nem számít jelentős Ukrajna okozta bevételre. A Raytheon Corp (RTX.N) pénzügyi igazgatója , egy másik jelentős amerikai védelmi vállalkozó, ezt az ütemtervet erősítette meg a Reutersnek adott nyáron adott interjújában.

A HIMARS irányított többszörös rakétaindító rendszerű rakétákat (GMLRS) lő ki, amelyek GPS-vezérelt lövedékek 200 font (90 kg) robbanófejekkel. A Lockheed Martin körülbelül 4600 rakétát gyárt évente; A Reuters elemzése szerint eddig több mint 5000-et küldtek Ukrajnába. Az Egyesült Államok nem hozta nyilvánosságra, hány GMLRS rakétát szállítottak Ukrajnának.

A fegyverek rendszeres katonai felhasználásra történő újrahasznosítása nem új elképzelés. A Kongsberg Defense and Aerospace és a Raytheon által kifejlesztett NASAMS légvédelmi rendszer AIM-120 rakétákat használ –amelyeket eredetileg arra szánták, hogy vadászrepülőgépekről lőjék ki őket más repülőgépekre. Egy másik fegyver, a Joint-Direct Attack Munition (JDAM), amely mindenütt megtalálható az Egyesült Államok készleteiben, egy szabványos, irányítatlan bomba, amelyet lamellákkal és GPS-irányító rendszerrel láttak el.





A NATO-államok új támogatást nyújthatnak Ukrajnának - AP.....​


2022. november 28., hétfő, 11:07


A héten Bukarestben ülésező NATO-külügyminiszterek ígéretet tesznek arra, hogy hosszú távú támogatást nyújtanak Ukrajnának, amely megvédi magát az orosz légi-, rakéta- és földi támadások ellen.

Erről az AR ügynökség számolt be , írja az "European Truth" .

Ezen a bukaresti találkozón a NATO-miniszterek valószínűleg újabb ígéreteket tesznek Ukrajna nem halálos fegyverekkel történő támogatására. Üzemanyagról, áramfejlesztőkről, gyógyszerekről, téli felszerelésekről és drónok elleni harci eszközökről van szó.

A szövetség egyes tagjai valószínűleg új katonai felszerelések – elsősorban légvédelmi rendszerek – szállítását is bejelentik Ukrajnának. A NATO mint szervezet nem fog ilyen szállítmányokat felajánlani, mert attól tart, hogy háborúba keveredik Oroszországgal.

De a miniszterek arról is tárgyalnak, hogy miként támogassák Ukrajnát a közeljövőben.

"Hosszú távon segíteni fogunk Ukrajnának abban, hogy a szovjet korszak felszereléseiről a modern NATO-szabványok, doktrínák és kiképzések felé lépjenek" - kommentálta a találkozót Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Az Észak-atlanti Tanács külügyminiszteri szintű ülésére Bukarestben kerül sor 2022. november 29-30.
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 590
7 549
113
nogradi gyorgy kb egy magyar propagandista, semmilyen kepzettsege vegzettsege nincs,max dorglozik a kormanyhoz.

az az ember teljesen hiteltelen mint barmiylen szakerto vagy elemzo, de persze osztja az eszt, mert kap erte penzt, mert valakivel joba van, de sokszor butasagokat allit es a kormany narrativajat szajkozza.

az ilyen elemzo emberkeknek van valamilyen tudomanyos hattere joesetben, neki meg semmi ilyesmije nincs.
max sok ideje van olvasni es azt amit olvasott visszameseli.

de persze mert megy a teveben meg beszel a teveben biztos igaza van.
Világ több biztonsági konferenciájára hivatalos veled ellentétben, de szived joga utálni.