[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 894
5 191
113
Sőt az összest, amiket látsz azok mind maszkirovka, de ez már itt Off.
Orosz veszteségek:
Ukrán:
Akinek van kedve végig "böngészheti"van e benne többször dokumentált veszteség.Véleményem szerint ennél némileg kevesebb lehet az Oroszoknak(ő veszteségeikről sincs mindről kép).Ukrán meg némileg magasabb lehet.
 
  • Vicces
Reactions: megazez

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93

Az oroszok megirigyelték a HIMARS-rakétákat...​

Putyin új fegyverkezési koncepciót hirdetett meg.

2 órája | Szerző: Dunai Péter

Elkésett reakció lenne Vlagyimir Putyin friss ukáza az oroszországi fegyvergyártás felgyorsítására? Az elnöki rendelettel csaknem egy időben – és tőle nyilvánvalóan nem függetlenül – jelent meg a minap a Moszkovszkij Komszomolec című, kormányközeli lapban Alekszej Leonkov katonai szakértő interjúja.

US M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) launchers fire salvoes during the African Lion military exercise in the Grier Labouihi region in southeastern Morocco on June 9, 2021. (Photo by FADEL SENNA / AFP)
HIMARS-gyakorlat Marokkóban. Fotó: Fadel Senna / AFP

Az interjú alapján a háború többféle irányt vehet a jövőben. Az infrastruktúra-pusztító, az ukrán lakosságnak mérhetetlen szenvedéseket okozó, ukrán energiatermelő központok, távvezetékek, hőerőművek bombázása előtt-utóbb alábbhagy. Ennek két oka lehet: vagy elfogynak az ehhez szükséges rakéták, vagy az orosz intervenciós hadserege visszatér a területmegtartó (területfoglaló) harcmodorhoz, amelyhez rövidebb hatótávolságú, de pontosabb rakéták szükségesek.

Leonkov szerint a nyugati, irányított rakétákat indító sorozatvető, a HIMARS, illetve annak változatai hatékonyságát, pontosságát „csak irigyelni lehet”. Pedig, mint a szakértő elmondta, az ukrajnai katonai támadás kezdetén az oroszoknak is rendelkezésükre állt 20 indítóegység az oroszországi „HIMARS”-ok elődjéből, a legalább tíz éve ismert Tornado-Sz irányított rakétákat indító sorozatvetőből. Hogy ebből a fegyvertípusból a kezdeti, 20 egységes próbarendelés után miért nem szállítottak többet? – ezt kérdezi ki nem mondva a Haza Arzenálja (Arszenal Otyecsesztva) katonai szakfolyóirat főszerkesztője is. A lehetséges okok közül a két legvalószínűbb: az invázió kezdetén át nem gondolt fegyveralkalmazási koncepció, vagy az oroszországi HIMARS-ok megteremtésének, tömeggyártásának haditechnikai-technológiai akadályai.

Irányítási problémák​

Vélhetően nem is az orosz katonai-polgári műholdrendszerrel, az „orosz GPS-sel”, a Glonassal lehet a probléma, hanem magával a rakétával. Egy rakéta-sorozatvető rendszer alapvető elemei a következők: a szállító-indítójármű, a hozzá kapcsolódó radarrendszer és végül maga a harceszköz, a rakéta. Emellett gondoskodni kell arról, hogy a megadott célkoordinátákat pontosan eltaláló rakéta meg is kapja ezeket a célkoordinátákat. Az oroszok a Perm melletti Motoviliha iroda tervezői, a tulai Szplav-gyár rakéta-technikusai az Orlan–30-as könnyű felderítő drónok által szolgáltatott adatok, célkoordináták alapján határozzák meg, hogy milyen koordinátákat táplálnak be a rakéta fedélzeti számítógépébe.

Mindez azt jelenti, hogy az ilyen típusú rakéta-sorozatvető rendszereknél a kulcstényező az irányítás pontossága.

Oroszország hatalmas lemaradásban van az amerikaiaktól az űrben keringő, katonai célú felderítő-távközlési és helymeghatározási műholdak terén.
Ezt a lemaradást akarják pótolni az Orlan–30-as, Szentpéterváron kidolgozott felderítő drónnal, amely öt óra hosszat képes a cél felett akár 5 kilométer magasságban keringeni, és 80 megapixeles, stabilizált kamerájával igen pontos felvételeket küld a célmeghatározó központnak. Hátránya a zajos benzinmotor, amely a légcsavart hajtja.

Gondok vannak a szállítójárművekkel is, csaknem kétszer olyan nehezek, mint a nyugati gumikerekes szállító-indító eszközök.
Ugyanakkor a tervezők szerint az eredeti Tornado-Sz irányított rakétái legalább olyan pontosak mint az amerikai HIMARS-oké, azaz átlagosan a cél körüli 10 méteres körzetbe csapódik be többségük.

Leonkov utal rá, hogy
Moszkvában „újra felfedezték” az irányított rakétákat indító sorozatvetők előnyeit és újraindítják a fejlesztést-gyártást.
Az új oroszországi HIMARS-ok alap-rakétája a BM–30-as, a régebbről ismert Szmercs („Földcsuszamlás”) lesz. Ez nagyobb kaliberű, mint a HIMARS-ok 227 milliméter átmérőjű rakétája. A Szmercs 300 milliméter átmérőjű és valamivel nagyobb a hatótávolsága, mint a HIMARS-rakétáké. Rombolóereje is nagyobb, hiszen jóval nehezebb robbanófejet juttat célba. Azonban a Szmercs is harctéri, taktikai fegyver, már csak korlátozott hatótávolsága miatt sem alkalmas az orosz hadsereg által eddig folytatott harcmodorra, a nagyvárosok infrastruktúrájának támadására.

Jönnek az okos gránátok​

A Putyin által szorgalmazott fegyvergyártási program másik eleme, az „okos” tüzérségi gránátok gyártásának növelése is napirendre kerül – jelzi Leonkov az interjúban. Itt az amerikai Excalibur „okos” gránát oroszországi kihívójáról, a még a múlt század hetvenes éveiben a fejlesztést elindító Krasznopol 152 milliméteres (szovjet–orosz kaliber), illetve 155 milliméteres (nyugati kaliber) nehéztüzérségi gránátról van szó. A Krasznopol gyújtórendszerébe, orr-részébe be van építve egy lézersugár érzékelő, amely felfedezi a célra irányított lézersugarat, és annak mentén célba talál. Hátránya viszont az, hogy kell egy, a cél közelében lévő személy, vagy drón, amely lézerrel „megvilágítja” a célt. Valamivel – nem sokkal – nagyobb távolságra repül, mint a hagyományos 152/155 mm-es gránát, köszönhetően a beépített base-bleed rendszernek. Ez a gránát hátsó részében elhelyezett és a kiképzett réseken kiáramló, lassú égésű anyag, amely égésével semlegesíti a gránát repülését fékező, a hátsó résznél képződő vákuumot. Ha ez az anyag túl gyorsan ég, és „pótlólagos rakétamotor-hajtó hatást” gyakorol, az eltérítheti pályájáról a gránátot. A Krasznopolt már a szovjet időkben (1991 előtt) gyártani kezdték, a 155 mm-es változatot eleve exportra készítették.

Mindenki mosolygott az ukránfanoktól,mikor irtam, hogy ezzel aztán mennyivel tapasztaltabb lesz és új technológiákban jártasabb Oroszország, akik rugalmasak, folyamatosan integrálnak, alkalmazkodnak. Nyílván lesz tapasztalatszerzés a védekezéshez és új technológia bevezetése pl. stinger, javelin, himars, iris-t, drónok, célravezetés, páncélzat, radarok terén stb.
Ekkora "technológiai transzfert" adni "ajándékba" egy nem közvetlen a NATO-t ért támadás során és felhozni őket NATO elleni (pl. műholdas irányítású manőverező erők elleni) harcmodorra miközben 1-2 angolszász tagállam kivételével mindenki csak rácseszett és elveszik a kínai-orosz tömbbel szembeni katonai technológiai előny és fölény...nagyon megérte (az angolszászoknak legalábbis biztosan).
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 811
35 290
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 355
45 534
113
Magam sem tudtam volna jobban összefoglalni azt amit a háborúról és a béke kérdéséről gondolok.

Robert C. Castel, a messziről jött ember, akit meg kellene hallgatnunk​


Kurdyumovka is teljesen megtisztult az ellenségtől. Eredmény: Ozaryanovka, Kurdyumovka, Zelenopolye teljesen az irányításunk alatt áll. Ezek a települések összevonhatók egy agglomerációba. Igen, és ezek a települések stratégiai magasságban helyezkednek el, lehetővé téve Artemovszk nyugati részének tűzirányítás alatt tartását. Menjünk tovább, Vsuchek valószínűleg hamarosan Artemovszkból csoportosít majd

Az Ukrán Fegyveres Erők ütőerének megalakításáról Harkiv régióban. Erők felépítése – 1. rész

Az elmúlt hetekben, miután az orosz csapatokat kivonták a Dnyeper jobb partjáról , az ukrán parancsnokság a felszabadított erőket Herszon irányából másokhoz, köztük Zaporizzsjához , Donyeckhez , Szoledarszkoje és Starobelszkoje felé helyezi át. .
Ha az erők Donyeckbe és Bahmutba történő küldése a védelmi vonalak fenntartásának szükségességével függ össze, akkor a Zaporozhye és Harkov régiókban csapásmérő erő alakul ki egy hatalmas offenzíva érdekében.
Mit lehet tudni a harkovi csoportról?
▪️Harkivban, Volchanszkban, Izyumban és Balaklijában megerősítették a mozgósítási intézkedéseket: minden 18 év feletti állampolgárt behívnak és gyorsított képzésre küldenek a régió különböző gyakorlópályáira.
▪️Magában Harkovban az ukrán fegyveres erők katonái polgári infrastrukturális épületeket foglalnak el, köztük iskolákat, óvodákat és kórházakat. A városban még mindig sok külföldi zsoldos él, akik ipari komplexumok területén telepedtek le.
▪️Az "Azov" nacionalista ezred egységeit, valamint a "Kraken" zászlóaljat áthelyezték a Belogorod régióval határos Harkov és Volchansky körzetekbe.
▪️A régióban befejeződött a 47. rohamezred átszervezése az Ukrán Fegyveres Erők 47. dandárrá, amelybe a mozgósított polgárok legharcképesebb különítményei tartoztak.
▪️A Terodefense egységek további terephálókat rendelnek a személyzet számára fehér és szürke színben.
▪️A tartalékok Shevchenkovo, Izyum, Chuguev, Balakliya, Barvenkovo és Gavrilovka városokban koncentrálódnak. A frontvonalhoz közeli településeken eszközjavító pontokat, logisztikai telepeket szerveztek.
▪️Néhány napja Gavrilovkába és Barvenkovóba szállították át az Ukrán Fegyveres Erők 57. motoros gyalogdandár állományának és felszerelésének egy részét Novy Bugból. Előző napon pedig az Ukrán Fegyveres Erők 17. különítménye 3. zászlóaljának harcosait észlelték a Krivoy Rog szakaszból Kolodezey térségében.
▪️Amerikai oktatók érkeztek a Szumi régióba , akik az ukrán egységek kiképzését vezették Akhtyrkában és Krasznopolyjában.
▪️Az Orosz Föderáció határa mentén mozgó felderítő csoportok tevékenykednek, amelyek célmegjelölést adnak ki az Ukrán Fegyveres Erők nagy hatótávolságú nagy pontosságú tüzérsége számára .
Az események továbbfejlesztésére több lehetőség is kínálkozik:
▪️Támadás a Szvatovo-Kremennaja vonal ellen hamis csapással az Oroszországgal határos területeken, valamint a Zaporozsje régióban,
amely lehetővé teszi az LPR mélyére való behatolást és az orosz csoport Liszicsanszkban és Sztarobelszkben történő szárnyának elérését. a belgorodi és a voronyezsi régióból származó ellátási útvonalak megszakítása.
A terv megvalósításához jelentős erőforrásokra van szükség: az ukrán fő hírszerzési osztály szerint az RF fegyveres erők ezen szektoraiban jelentős számú egység koncentrálódott. Kijev azonban a sztarobilszki irányú orosz védelmet tartja a leggyengébbnek a többihez képest.
A figyelem elterelése és az orosz csoport más területeken való lekötése érdekében néhány nappal a fő offenzíva előtt Harkiv vagy Sumy régióban lehet hamis csapást mérni. A Szvatovo és Kremennaja
elleni támadás kezdetével egy időben lehetséges, hogy megkezdődhet a támadás az RF fegyveres erők határai ellen Zaporozsje régióban. A Herson irányából felszabaduló források lehetővé teszik az ukrán fegyveres erők számára, hogy két csapásmérő csoportot alakítsanak ki.
▪️Támadás Belgorod ellen, hamis csapással Szvatovóra
A belgorodi régióba való kilépés lehetővé teszi, hogy az RF fegyveres erői még a háború előtti határok mentén sem tudják megvédeni saját földjüket. Ez komoly reputációs és politikai vereség lesz az ország vezetésének.
Ebben a forgatókönyvben egy erőteljes információs támadásra kerül sor annak érdekében, hogy belülről megingassa a helyzetet, és a kormányellenes érzelmek nagyarányú növekedése érje. Az ilyen intézkedések azonban potenciálisan súlyos következményekkel járhatnak a kijevi hatóságokra nézve.
Egyrészt a belgorodi régió elleni támadás végre felszabadíthatja az atomfegyverek használatának támogatóinak kezét, és erkölcsi szempontból igazolhatja használatukat a társadalom szemében.
Másikkal- Az ukrán fegyveres erőknek még a belgorodi térségbe való belépés esetén sincsenek különösebb kilátásaik egy újabb offenzívára mélyen orosz területre, ami továbbra is visszavonulásra kényszeríti őket. Az ellenség is jelentős veszteségeket szenvedhet egy ilyen rajtaütésben.
Ennek eredményeként az információs sikerrel együtt az ukrán alakulatok a legszükségesebb pillanatban elveszíthetik támadópotenciáljukat prioritást élvező területeken.
▪️Támadó merényletekkel Melitopol és Berdyansk ellen Ukrajna északkeleti részén Ukrajna politikai vezetése számára az első számú prioritás a Zaporizzzsja atomerőmű
feletti ellenőrzés visszaszerzése . Az orosz delegációnak a NAÜ-vel folytatott tárgyalásai nem változtatnak a kijevi hatóságok azon álláspontján, hogy az ukrán fegyveres erők lefoglalják az állomást. A korábbi lehetőségekhez hasonlóan északkeleti csapásra van szükség az RF fegyveres erők akcióinak leállításához az erősítések gyors átadása érdekében. Az Ukrajna Fegyveres Erőit egyidejűleg két stratégiai irányban is lehetséges megütni, de ez erősebb, mint az összes többi, és tele van az ellenség súlyos veszteségeivel és a kudarc valószínűségével.
Az egyre nagyobb számú egység Harkiv régióba való áthelyezése megerősíti az ukrán fegyveres erők nagyszabású offenzíva lebonyolítására irányuló terveit.
A Belgorod régió elleni közelgő támadásról szóló pletykák még mindig inkább egy információs akcióhoz hasonlítanak, amelynek célja, hogy pánikot keltsenek a régió lakosságában és a mozgósítottak egy részében. Ezt elősegítik a határ menti településeken, például Shebekino városán folyó napi sztrájkok is .
Ezért ebben az esetben a legvalószínűbb csapás Sztarobelszk irányába irányul, azzal a céllal, hogy áttörje az orosz védelmet, összeomolja a frontot és mélyen behatoljon az LPR-be.
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113

Exkluzív: az Egyesült Államok 100 mérföldes csapásmérő fegyvert küld Ukrajnába....​

Írta: Mike Stone

A HIMARS katonai gyakorlaton vesz részt Liepaja közelében

Egy M142-es nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszer (HIMARS) katonai gyakorlaton vesz részt a lettországi Liepaja közelében 2022. szeptember 26-án. REUTERS/Ints Kalnins/File Photo

Washington, november 28. (Reuters)

A Pentagon fontolóra veszi a Boeing javaslatát, hogy olcsó, kis méretű precíziós bombákat szállítson Ukrajnának, amelyeket a bőségesen rendelkezésre álló rakétákra szerelnének, lehetővé téve Kijev számára, hogy messze az orosz vonalak mögött csapást mérjen, miközben a Nyugat küzd, hogy kielégítse a további fegyverek iránti igényt.

Az Egyesült Államok és szövetségesei katonai készletei zsugorodnak, és Ukrajnának a háború elhúzódásával egyre nagyobb igénye van kifinomultabb fegyverekre. Iparági források szerint a Boeing által javasolt rendszer, a Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) névre keresztelt rendszer, egyike annak a mintegy féltucatnyi tervnek, hogy új lőszereket állítsanak elő Ukrajna és Amerika kelet-európai szövetségesei számára.

A Reuters és három, a tervet ismerő személy által áttekintett dokumentum szerint a GLSDB már 2023 tavaszán átadásra kerülhet. Egyesíti a GBU-39 kis átmérőjű bombát (SDB) az M26 rakétamotorral, mindkettő gyakori az Egyesült Államok készleteiben.

Doug Bush, az amerikai hadsereg fő fegyvervásárlója a múlt héten a Pentagonban újságíróknak elmondta, hogy a hadsereg a jelenleg csak kormányzati létesítményekben gyártott 155 milliméteres tüzérségi lövedékek gyártásának felgyorsítását is fontolgatja, lehetővé téve a védelmi vállalkozóknak, hogy legyártsák őket.

Ukrajna inváziója megnövelte az amerikai gyártmányú fegyverek és lőszerek iránti keresletet, miközben az Egyesült Államok kelet-európai szövetségesei "sok megrendelést adnak" számos fegyverre, miközben ellátják Ukrajnát - tette hozzá Bush.

"Arról van szó, hogy a mennyiséget olcsó áron szerezünk be" - mondta Tom Karako, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának fegyver- és biztonsági szakértője. Szerinte a csökkenő amerikai készletek magyarázatot adnak arra, hogy miért sietnek most több fegyvert beszerezni, mondván, hogy a készletek "egyre alacsonyabbak ahhoz a szinthez képest, amit szívesen tartanánk, és minden bizonnyal ahhoz a szinthez képest is, amire szükségünk lesz egy kínai konfliktus elrettentéséhez".

Karako azt is megjegyezte, hogy az Egyesült Államok Afganisztánból való kilépése sok levegőből ledobott bombát "eredményezet". És ezek nem könnyen használhatók az ukrán repülőgépekkel, de "a mai kontextusban innovatív módszereket kell keresnünk, hogyan átalakítsuk őket a megfelelő képességekké".

Bár néhány GLSDB egység már elkészült, a hivatalos beszerzésnek számos logisztikai akadálya van. A Boeing-terv megköveteli az árfelderítés alóli felmentést, amely mentesíti a vállalkozót egy olyan alapos felülvizsgálat alól, amely biztosítja, hogy a Pentagon a lehető legjobb ajánlatot kapja. Bármely megállapodás azt is megköveteli, hogy legalább hat beszállító felgyorsítsa alkatrészeik és szolgáltatásaik szállítását a fegyver gyors előállításához.

A Boeing szóvivője nem kívánt nyilatkozni. A Pentagon szóvivője . Tim Gorman sem kívánt nyilatkozni arról, hogy Ukrajnának bármilyen "specifikus képességet" biztosítana, de azt mondta, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei "azonosítják és fontolóra veszik a legmegfelelőbb rendszereket", amelyek segíthetik Kijevet.

Bár az Egyesült Államok visszautasította a 185 mérföldes (297 km) hatótávolságú ATACMS rakéta iránti kérelmeket, a GLSDB 94 mérföldes (150 km) hatósugara lehetővé tenné Ukrajnának, hogy eddig elérhetetlen értékes katonai célpontokat találjon el, és segítsen folytatni ellentámadásait. megzavarva az orosz hátsó területeket.

A GLSDB-t a SAAB AB (SAABb.ST) és a Boeing Co (BA.N) közösen készíti , és 2019 óta fejlesztik, már jóval az orosz invázió előtt, amelyet Oroszország „különleges műveletnek” nevez. Októberben a SAAB vezérigazgatója, Micael Johansson azt mondta a GLSDB-ről: "Hamarosan szerződéseket várunk ezzel kapcsolatban."

A dokumentum szerint - a Boeing javaslata az Ukrajnába tartó fegyvereket felügyelő amerikai európai parancsnokságnak (EUCOM) - a GLSDB fő alkatrészei a jelenlegi amerikai üzletekből származnának.

Az M26 rakétamotor készlete viszonylag bőséges, és a GBU-39 egyenként körülbelül 40 000 dollárba kerül, így az elkészült GLSDB olcsó, fő alkatrészei pedig könnyen elérhetőek. Bár a fegyvergyártók küszködnek a kereslettel, ezek a tényezők lehetővé teszik, hogy 2023 elejére fegyvereket állítsanak elő, jóllehet alacsony termelési ütem mellett.

A SAAB weboldala szerint a GLSDB GPS-vezérelt, képes legyőzni bizonyos elektronikus zavarásokat, minden időjárási körülmény között használható, és páncélozott járművek ellen is használható. A GBU-39 - amely a GLSDB robbanófejeként funkcionálna - kicsi, összecsukható szárnyakkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy több mint 100 km távolságra is eljusson, egy repülőgépről indítva, és akár 3 láb átmérőjű célokat is képes eltalálni.

IPARI MOTIVÁCIÓ​

Egy vidéki arkansasi gyártóüzemben a Lockheed Martin megkétszerezi erőfeszítéseit, hogy kielégítse a HIMARS néven ismert mobil rakétakilövők iránti növekvő keresletet, amelyek sikeresen csaptak le orosz utánpótlási vonalakra, parancsnoki állomásokra és még harckocsikra is. Az első számú amerikai védelmi vállalkozó az ellátási lánc problémáin és a munkaerőhiányon dolgozik, hogy megduplázza a termelést évi 96 kilövőre.

A Lockheed Martin a honlapja szerint több mint 15 állást tett közzé a HIMARS gyártásával kapcsolatban, beleértve az ellátási lánc minőségi mérnökeit, beszerzési elemzőit és tesztelő mérnökeit.

"Infrastrukturális beruházásokat hajtottunk végre a gyárban, ahol a HIMARS-t építjük" - mondta Becky Withrow, a Lockheed Martin rakétaegységének értékesítési vezetője.

A kereslet növekedése ellenére a Lockheed Martin pénzügyi igazgatója júliusban azt mondta a Reutersnek , hogy 2024-ig vagy azután nem számít jelentős Ukrajna okozta bevételre. A Raytheon Corp (RTX.N) pénzügyi igazgatója , egy másik jelentős amerikai védelmi vállalkozó, ezt az ütemtervet erősítette meg a Reutersnek adott nyáron adott interjújában.

A HIMARS irányított többszörös rakétaindító rendszerű rakétákat (GMLRS) lő ki, amelyek GPS-vezérelt lövedékek 200 font (90 kg) robbanófejekkel. A Lockheed Martin körülbelül 4600 rakétát gyárt évente; A Reuters elemzése szerint eddig több mint 5000-et küldtek Ukrajnába. Az Egyesült Államok nem hozta nyilvánosságra, hány GMLRS rakétát szállítottak Ukrajnának.

A fegyverek rendszeres katonai felhasználásra történő újrahasznosítása nem új elképzelés. A Kongsberg Defense and Aerospace és a Raytheon által kifejlesztett NASAMS légvédelmi rendszer AIM-120 rakétákat használ –amelyeket eredetileg arra szánták, hogy vadászrepülőgépekről lőjék ki őket más repülőgépekre. Egy másik fegyver, a Joint-Direct Attack Munition (JDAM), amely mindenütt megtalálható az Egyesült Államok készleteiben, egy szabványos, irányítatlan bomba, amelyet lamellákkal és GPS-irányító rendszerrel láttak el.





A NATO-államok új támogatást nyújthatnak Ukrajnának - AP.....​


2022. november 28., hétfő, 11:07


A héten Bukarestben ülésező NATO-külügyminiszterek ígéretet tesznek arra, hogy hosszú távú támogatást nyújtanak Ukrajnának, amely megvédi magát az orosz légi-, rakéta- és földi támadások ellen.

Erről az AR ügynökség számolt be , írja az "European Truth" .

Ezen a bukaresti találkozón a NATO-miniszterek valószínűleg újabb ígéreteket tesznek Ukrajna nem halálos fegyverekkel történő támogatására. Üzemanyagról, áramfejlesztőkről, gyógyszerekről, téli felszerelésekről és drónok elleni harci eszközökről van szó.

A szövetség egyes tagjai valószínűleg új katonai felszerelések – elsősorban légvédelmi rendszerek – szállítását is bejelentik Ukrajnának. A NATO mint szervezet nem fog ilyen szállítmányokat felajánlani, mert attól tart, hogy háborúba keveredik Oroszországgal.

De a miniszterek arról is tárgyalnak, hogy miként támogassák Ukrajnát a közeljövőben.

"Hosszú távon segíteni fogunk Ukrajnának abban, hogy a szovjet korszak felszereléseiről a modern NATO-szabványok, doktrínák és kiképzések felé lépjenek" - kommentálta a találkozót Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

Az Észak-atlanti Tanács külügyminiszteri szintű ülésére Bukarestben kerül sor 2022. november 29-30.
Elég érdekes lesz ha tényleg meglépik, mert akkor az orosz déli csapatok egész mélysége lőtávon belülre kerül.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Orosz veszteségek:
Ukrán:
Akinek van kedve végig "böngészheti"van e benne többször dokumentált veszteség.Véleményem szerint ennél némileg kevesebb lehet az Oroszoknak(ő veszteségeikről sincs mindről kép).Ukrán meg némileg magasabb lehet.
Úgy szemét ahogy van, de ez itt erősen off.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 596
6 015
113
Oroszország nem papírtigris, hanem egy alultáplált, hulló szőrű, rühes börű medve, aki nehezen tántorog, de így is 26 - 38 országgal visel hadat, és bírja. Ilyen hasonlattal a többi ország micsoda ?

Vannak jól, okésan, és rosszul felszerelt fegyvernemeik, de a legnagyobb baj az hadvezetésileg vannak, vagy korlátozottan megmagyarázható, amit Ukrajnában összehoztak.

Az Orosz Stratégiai Erők az az a dolog, aminek nem húzogatnám a bajszát. Nem az atomra gondolok, hanem a robotrepülőzésre.

Az Orosz Légierő az az, ami hullámzó minőségű, de tud veszedelmes ellenfél lenni.

Az Orosz Szárazföldi erők a gerillaharcos / aszimmetrikus hadviselésre alkalmatlan, de hagyományos, nyílt mezei ütközetekre simán, ott az USA lenne minőségi erőfölényben ellenük.

Az Orosz Haditengerészet vicc, korrupció, sikkasztások melegágya.
.
.
Ha Oroszorszag szamitasaid szerint 26-38 orszaggal visel hadat, akkor nyugodtan ird az oroszok melle Irant, Eszak Koreat es Kinat is minimum.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 515
13 434
113
Szoval USA Vietnamban Kínával és SzÚ-val is viselt hadat? Esetleg Vietnamnak beszállító Mo-al? Az arab-izraeli konfliktusokban akkor ki kivel viselt hadat? Ne eroltestd ezt. :oops:

Hát az Észak-Vietnámiak nem is maguktól tákolták össze a légvédelmi rakétáikat és harckocsijaikat, a Rolling Thunder-nél és társainál pont ezért bombáztak nagyon óvatosan és visszafogottan, hogy nehogy "tanácsadók" is legyenek áldozatok.

A másiknál meg a kettő háború közötti időben szimplán leszállították a cuccot nekik.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 920
13 909
113
Hát az Észak-Vietnámiak nem is maguktól tákolták össze a légvédelmi rakétáikat és harckocsijaikat, a Rolling Thunder-nél és társainál pont ezért bombáztak nagyon óvatosan és visszafogottan, hogy nehogy "tanácsadók" is legyenek áldozatok.

A másiknál meg a kettő háború közötti időben szimplán leszállították a cuccot nekik.

A "későbbi" arab-izraeli "menetben" meg amcsi támaszpontról/anyahajóról(Földközi-tenger) kapott h-technikát Izrael.
Nem veszek el a részletekben, Google barátunk segít annak, aki esetleg bizonytalan ebben az infóban! ;)



..."csak" hogy a kép --legalább nagyságrendileg-- teljes legyen. :oops:

.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 515
13 434
113
Az orosz légierő A-G lépessége valahol az 1991-es nyugati színvonalon mozog. 2021-ben nem szinte kizárólag precíziós fegyverekkel operálni egy nevetségesen elavult dolog.

A Szu-30-as Flanker és MiG-29M-en túliak exportgépek. 2012 / 16 környékén kaptak észbe, hogy rendszeresíteni kéne, és akkor vittek sorozatgyártásba 100 gépet. Addig Indiának már 2000-ben legyártottak 270 gépet, és kell is hozzájuk fegyverzet, amit honnan máshonnan szereznének be.

Az Oroszok nem tartották szükségesnek költeni a légierőre. Rosszul gondolták.

De a stratégiai légierő köszöni szépen, jól van.

Az eredeti Orosz terv Február 24-ére virradóan abból a feltételezésből indult ki, hogy egy gyors Kijev elleni felvonulás csak jelképes ellenállásba ütközik. Putyin valójában azt hitte, hogy ez egy “speciális hadművelet” lesz: néhány napon belül lezajlik, és nem lesz igazi háború. Mert valóban Kijev mindössze 80 km-re van a határtól. De ez a terv a háború harmadik napjára szétesett, amikor az olyan korai műveletek, mint a Hosztomel repülőtér elleni deszantos művelet és 1-2 társa katasztrófával végződtek.

Utána azért nem váltottak robotrepülőzésre, mert nem tudták volna kihasználni. Amíg nincs a tél a kapukban, nem olyan demoralizáló az infrastruktúra rombolása, és a lakosság valamelyest alkalmazkodhat, elmenekülhet, így sokkszerűbb, ezért vártak vele.

Az Oroszok csak azért nem csinálták ezt októberig, mert nem akarták. Hát, most akarják. És teszik is ténylegesen, akadályok nélkül. 300-at lőttek el, annyit, mint az USA az Öbölháborúban. És úgy is repülnek Ukrajna égen, mintha nem lenne légvédelem.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 284
76 867
113
A Szu-30-as Flanker és MiG-29M-en túliak exportgépek. 2012 / 16 környékén kaptak észbe, hogy rendszeresíteni kéne, és akkor vittek sorozatgyártásba 100 gépet. Addig Indiának már 2000-ben legyártottak 270 gépet, és kell is hozzájuk fegyverzet, amit honnan máshonnan szereznének be.

Az Oroszok nem tartották szükségesnek költeni a légierőre. Rosszul gondolták.

De a stratégiai légierő köszöni szépen, jól van.

Az eredeti Orosz terv Február 24-ére virradóan abból a feltételezésből indult ki, hogy egy gyors Kijev elleni felvonulás csak jelképes ellenállásba ütközik. Putyin valójában azt hitte, hogy ez egy “speciális hadművelet” lesz: néhány napon belül lezajlik, és nem lesz igazi háború. Mert valóban Kijev mindössze 80 km-re van a határtól. De ez a terv a háború harmadik napjára szétesett, amikor az olyan korai műveletek, mint a Hosztomel repülőtér elleni deszantos művelet és 1-2 társa katasztrófával végződtek.

Utána azért nem váltottak robotrepülőzésre, mert nem tudták volna kihasználni. Amíg nincs a tél a kapukban, nem olyan demoralizáló az infrastruktúra rombolása, és a lakosság valamelyest alkalmazkodhat, elmenekülhet, így sokkszerűbb, ezért vártak vele.

Az Oroszok csak azért nem csinálták ezt októberig, mert nem akarták. Hát, most akarják. És teszik is ténylegesen, akadályok nélkül. 300-at lőttek el, annyit, mint az USA az Öbölháborúban. És úgy is repülnek Ukrajna égen, mintha nem lenne légvédelem.
Ez mellébeszélés. Pl az orosz taktikai légierő csapasmérő fegyvereinek 99% buta eszköz. Ha lenne nekik (nagy mennyiségben rendelkezésre állna) SDB szerű cucc (vagy precíziós tüzérségi lőszer), akkor kibombázták volna a lelket a beásott ukránokból és akkor nem csak lépesben haladnának Donyeckben...