[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Annyi az értelme hogy a G7 országokhoz van bejegyezve az olajszállító tankererek nagy része így ahova nem vezetéken szállítanak az orszok drágábban nem tudják eladni!És nem csak az EU-ba irányuló szállitmányokra vonatkozik ezekkel a tankerekkel szállítmányozott orosz olajra az árplafon.
Nem így van.

Először is:
"...megállapodtak az orosz tengeri olaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról egy olyan kiigazítási mechanizmussal, amely a plafont 5 százalékkal a piaci ár alatt tartja."
Pontosabban:
"The price cap is set at $60 with a provision to keep it 5% below market price for Russian crude, based on IEA figures," an EU diplomat said."
Magyarán az IEA-nál (Nemzetközi Energiaügynökség) nyilvántartott URAL típusú olaj áránál 5%-al olcsóbban vehetik meg az eu tagállamok a tengeri szállítású olajat (ez főleg Máltát, Ciprust, a görögöket, az olaszokat és a spanyolokat érinti* - pontosabban ők voltak a legnagyobb ellenzők), de legfeljebb 60 dollárt adhatnak érte.

Másodszor:
"Az uniós szankciók értelmében az orosz olajat szállító hajók nem jutnának biztosításhoz és szolgáltatásokhoz. A plafon lehetővé teszi a hozzáférést ezekhez a szolgáltatásokhoz, de csak akkor, ha a nyersolajat egy bizonyos szint alatt vásárolják meg. A tengeri biztosításokban a Nyugatnak gyakorlatilag monopóliuma van, ezért lehet effektív az árplafon."

Ennek van kihatása az egész világpiacra, ugyanis nem arról van szó, amiről maga írt, hogy az adott tanker milyen zászló alatt hajózik, hanem arról van szó, hogy azok a hajók akik ezen ár felett vásárolnak azokat nem fogják biztosítani. Ennek rövidtávon az lesz a hatása, hogy a tengeri szállítások vissza fognak esni, ugyanis az olajtankerekkel kapcsolatos balesetek ritkák, de egy-egy komolyabb szennyezés utáni helyreállítás költségeit egy cég nem képes finanszírozni és egyszerűen tönkremegy. Magyarán csak azok szállíthatnak, akik be merik vállalni, hogy az utat biztosítás nélkül tegyék meg.
Hosszútávon persze jön majd egy "vagy", ugyanis bizonyosan törekedni fognak ennek a "résnek" a betöltésére, s ezzel ezek a nyugati biztosító cégek akár egy komoly piacot is elveszíthetnek.

De javítsanak ki nyugodtan, hogyha rosszul tudom.

*Ezért lenne fontos a kiegyezés a "cuclista" Venezuelával, hogy az ottani nehézolaj jöhessen az európai finomítókba, de erre eddig nem került sor, s egyébként még ez se oldaná meg a majd a finomított olajszármazékokra kivetett embargó következményeit...
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 157
113
Sikeres Orosz Forpost és +
Sikertelen ukri ellentámadás Soledarnál


Vodiane. Orosz erők támadása Avdiivka közelében


:D :D :D

Fi-7nHwXwAIUrOk
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 388
8 591
113

Ez az olajar korlatozas precedens eset.
Szerintetek a tobbi olajos mint pl Iran, Szaud A, Libia, stb most vajon gondolt ra hogy jovore lehet őket es az olajukat korlatozzak?
Most kepzeld el hogy bemesz a boltba holnap es azt mondod te csak 5000-et adsz a Pick téli kilojaert...

Véletlenül becsúszott a részedről egy kormánykritika :D

*Ezért lenne fontos a kiegyezés a "cuclista" Venezuelával, hogy az ottani nehézolaj jöhessen az európai finomítókba, de erre eddig nem került sor, s egyébként még ez se oldaná meg a majd a finomított olajszármazékokra kivetett embargó következményeit...

Mostanában van mozgás arrafelé is.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 955
82 777
113
Francokat software. Baromi egyszerű: lehullottak a falevelek. Nem tudják elrejteni azt a szart úgy, mint korábban. Tegnap is elkaptak egyet.

Lovaglás témához:
Nézzetek Yellowstonet! Ha sok részt megnéztek, ha volt alap, ismét fogtok tudni lovagolni, annyi görbelábú cowboy van benne. :D
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Francokat software. Baromi egyszerű: lehullottak a falevelek. Nem tudják elrejteni azt a szart úgy, mint korábban. Tegnap is elkaptak egyet.

Lovaglás témához:
Nézzetek Yellowstonet! Ha sok részt megnéztek, ha volt alap, ismét fogtok tudni lovagolni, annyi görbelábú cowboy van benne. :D
Lássk a fényképet.
 
W

Wilson

Guest

Luxemburg nyilvánosságra hozta az Ukrajnának nyújtott segélyek listáját​



A luxemburgi védelmi minisztérium közzétette az Ukrajnának nyújtott védelmi segítségnyújtás teljes listáját.


A minisztérium azt is megjegyezte , hogy december 2-án volt Ukrajna és Luxemburg diplomáciai kapcsolatának 30. évfordulója.


Idén Luxemburg 75 millió euró értékben küldött katonai segélyt Ukrajnának.

" Ez a 2022-es védelmi költségvetésünk 16%-a. Támogatjuk Ukrajna önvédelemhez való jogát ” – közölte a minisztérium.

A lista szerint Luxemburg 28 darab HMMWV terepjárót küldött 20 darab 12,7 mm-es géppuskával az ukrán hadseregnek. Korábban a fegyveres erőknél nem ismerték a pontos számukat.

Szintén a segítségek listáján:

  • 102 NLAW páncéltörő komplexum;
  • 20 000 töltény 12,7 mm-es géppuskákhoz;
  • 12 500 lőszer az RPG-7-re;
  • 600 rakéta a 122 mm-es Grad rakétarendszerhez;
  • 22 400 Avon C50 gázálarc;
  • 44 800 szűrő;
  • 5000 4. osztályú golyóálló mellény;
  • 5000 sisak;
  • 7 Jeep Wrangler;
  • 15 nagy sátor;
  • 50 kommunikációs terminál;
  • 358 sarkvidéki hálózsák;
  • 6 fűtőtest;
  • 800 rádió;
  • 470 éjjellátó eszköz;
  • 6 db Primoco One 150 drón ;
  • 4 pick-up;
  • 4 pótkocsi;
  • 30 db 3D szkenner;
  • 18 generátor;
  • 10 készlet villanyoszlop;
  • 28 db HMMWV és 20 db 12,7 mm-es géppuska hozzájuk.
A cseh Primoco UAV cég One 150 drónjai. Fotó: Primoco UAV
A cseh Primoco UAV cég egyik 150-es drónja. Fotó: Primoco UAV


Az átvett 3D szkennerek segítségével nagy területeket lehet átvizsgálni, és bizonyítékokat gyűjteni az orosz háborús bűnökről.

Ezeknek a 3D szkennereknek köszönhetően a nyomozók percek alatt képesek lesznek átvizsgálni a tömegsírokat is.

" Nem csak szkennerekről van szó, hanem a szoftverről is szó van, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy nagy területeket szkenneljenek az ott található összes objektummal. Az információkat ezután számítógép dolgozza fel, ami rendkívül fontos, és biztosítja a háborús bűnök felderítését. Ez a projekt 1,3 millió euróba kerül nekünk, de szerintem megéri. Ez valóban sokat fog segíteni Ukrajnának ” – mondta Francois Bausch luxemburgi védelmi miniszter.

3D szkenner, amely Luxemburgból került Ukrajnába.  2022. november. Fotó: today.rtl.lu
3D szkenner, amely Luxemburgból került Ukrajnába. 2022. november. Fotó: today.rtl.lu


Emellett a luxemburgi hadsereg részt vesz az EU EUMAM Ukraine kiképző missziójában, amelynek célja 15 ezer ukrán katona kiképzésének javítása.

A luxemburgi kormánynak még el kell fogadnia az erre vonatkozó rendeletet.


Luxemburg emellett 5,5 milliárd eurónyi orosz magán- és jogi személy vagyont is befagyasztott, ami az Európai Unió területén zárolt orosz vagyon körülbelül egyharmada.



Bulgária kézi lőfegyvereket és lőszereket szállít Ukrajnának....​



A védelmi segítségnyújtás részeként Bulgária kézi lőfegyvereket és lőszereket szállít Ukrajnának.


Ezt Bulgária gazdasági és ipari minisztere, Nikola Sztojanov mondta .


Szerinte Ukrajna valószínűleg nem kapja meg a tankokat.

" A parlament elfogadott döntése alapján segítséget nyújtunk Ukrajnának. De a tankokat nem,a segítségnyújtás szerintem kézi lőfegyvereket és némi lőszert jelentett. Pontosan annyival segítünk, amennyit megengedhetünk magunknak, hogy a bolgár állampolgárok ne aggódjanak ” – mondta az illetékes.

Hozzátette azt is, hogy az Ukrajnának nyújtott katonai segítség nem befolyásolja a bolgár hadsereg harcképességét.

Nikola Sztojanov, Bulgária gazdasági és ipari minisztere.  Fotó: bolgár tömegtájékoztatás
Nikola Sztojanov, Bulgária gazdasági és ipari minisztere. Fotó: bolgár tömegtájékoztatás


A bolgár védelmi minisztérium jelentése szerint Ukrajnával tárgyaltak a katonai segély típusáról és mennyiségéről.

A bolgár kormány csak a múlt hónap elején mert katonai és haditechnikai támogatást nyújtani Ukrajnának. Egy héttel később Bulgária beleegyezett, hogy részt vegyen az Európai Unió EUMAM UA kiképző missziójában.


Érdemes megjegyezni, hogy a Bulgáriából származó védelmi segélyek végleges listája titkosított.


Az ország védelmi minisztériuma szerint a felszerelést Ukrajnába szállították át.

A bolgár hadsereg T-72-es tankjai.  Fotó: Bulgária Védelmi Minisztérium
A bolgár hadsereg T-72-es tankjai. Fotó: Bulgária Védelmi Minisztérium

„A Honvédelmi Minisztérium konzultációt folytatott Ukrajnával a katonai technikai támogatás, a felszerelés és a lőszer típusainak és mennyiségének összehangolásáról. A segély összegére és típusára vonatkozó információkat egy titkos melléklet tartalmazza ” – áll a bolgár védelmi minisztérium közleményében .

Emlékeztetjük Önöket, hogy Bulgáriából 9 C-17-es repülőgéppel szállítanak majd fegyvereket Ukrajnába. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia segít Bulgáriának a fegyverszállítás logisztikájában.


Úgy tudni, az S-300-as légvédelmi rakétarendszereket nem szállítják át Ukrajnának, mivel azok jelenleg Bulgária légterét védik.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 494
12 669
113
Francokat software. Baromi egyszerű: lehullottak a falevelek. Nem tudják elrejteni azt a szart úgy, mint korábban. Tegnap is elkaptak egyet.

Lovaglás témához:
Nézzetek Yellowstonet! Ha sok részt megnéztek, ha volt alap, ismét fogtok tudni lovagolni, annyi görbelábú cowboy van benne. :D
A himars rakéták lelövésére vonatkozik.
Légvédelem.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 826
30 444
113
12.02.hírhalom
A hölgy biztos még várja a hazatérő katonáját.
11.29.Kremena
Vaki ellent mer mondani a brit tudósoknak?
Ez lehetetlen.
Ukrán a veszteségekről Bahmutnál.
Ukrán sikerek.
Összefoglaló.
 

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 819
7 237
113

Luxemburg nyilvánosságra hozta az Ukrajnának nyújtott segélyek listáját​



A luxemburgi védelmi minisztérium közzétette az Ukrajnának nyújtott védelmi segítségnyújtás teljes listáját.


A minisztérium azt is megjegyezte , hogy december 2-án volt Ukrajna és Luxemburg diplomáciai kapcsolatának 30. évfordulója.


Idén Luxemburg 75 millió euró értékben küldött katonai segélyt Ukrajnának.

" Ez a 2022-es védelmi költségvetésünk 16%-a. Támogatjuk Ukrajna önvédelemhez való jogát ” – közölte a minisztérium.

A lista szerint Luxemburg 28 darab HMMWV terepjárót küldött 20 darab 12,7 mm-es géppuskával az ukrán hadseregnek. Korábban a fegyveres erőknél nem ismerték a pontos számukat.

Szintén a segítségek listáján:

  • 102 NLAW páncéltörő komplexum;
  • 20 000 töltény 12,7 mm-es géppuskákhoz;
  • 12 500 lőszer az RPG-7-re;
  • 600 rakéta a 122 mm-es Grad rakétarendszerhez;
  • 22 400 Avon C50 gázálarc;
  • 44 800 szűrő;
  • 5000 4. osztályú golyóálló mellény;
  • 5000 sisak;
  • 7 Jeep Wrangler;
  • 15 nagy sátor;
  • 50 kommunikációs terminál;
  • 358 sarkvidéki hálózsák;
  • 6 fűtőtest;
  • 800 rádió;
  • 470 éjjellátó eszköz;
  • 6 db Primoco One 150 drón ;
  • 4 pick-up;
  • 4 pótkocsi;
  • 30 db 3D szkenner;
  • 18 generátor;
  • 10 készlet villanyoszlop;
  • 28 db HMMWV és 20 db 12,7 mm-es géppuska hozzájuk.
A cseh Primoco UAV cég One 150 drónjai. Fotó: Primoco UAV
A cseh Primoco UAV cég egyik 150-es drónja. Fotó: Primoco UAV


Az átvett 3D szkennerek segítségével nagy területeket lehet átvizsgálni, és bizonyítékokat gyűjteni az orosz háborús bűnökről.

Ezeknek a 3D szkennereknek köszönhetően a nyomozók percek alatt képesek lesznek átvizsgálni a tömegsírokat is.

" Nem csak szkennerekről van szó, hanem a szoftverről is szó van, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy nagy területeket szkenneljenek az ott található összes objektummal. Az információkat ezután számítógép dolgozza fel, ami rendkívül fontos, és biztosítja a háborús bűnök felderítését. Ez a projekt 1,3 millió euróba kerül nekünk, de szerintem megéri. Ez valóban sokat fog segíteni Ukrajnának ” – mondta Francois Bausch luxemburgi védelmi miniszter.

3D szkenner, amely Luxemburgból került Ukrajnába.  2022. november. Fotó: today.rtl.lu
3D szkenner, amely Luxemburgból került Ukrajnába. 2022. november. Fotó: today.rtl.lu


Emellett a luxemburgi hadsereg részt vesz az EU EUMAM Ukraine kiképző missziójában, amelynek célja 15 ezer ukrán katona kiképzésének javítása.

A luxemburgi kormánynak még el kell fogadnia az erre vonatkozó rendeletet.


Luxemburg emellett 5,5 milliárd eurónyi orosz magán- és jogi személy vagyont is befagyasztott, ami az Európai Unió területén zárolt orosz vagyon körülbelül egyharmada.



Bulgária kézi lőfegyvereket és lőszereket szállít Ukrajnának....​



A védelmi segítségnyújtás részeként Bulgária kézi lőfegyvereket és lőszereket szállít Ukrajnának.


Ezt Bulgária gazdasági és ipari minisztere, Nikola Sztojanov mondta .


Szerinte Ukrajna valószínűleg nem kapja meg a tankokat.

" A parlament elfogadott döntése alapján segítséget nyújtunk Ukrajnának. De a tankokat nem,a segítségnyújtás szerintem kézi lőfegyvereket és némi lőszert jelentett. Pontosan annyival segítünk, amennyit megengedhetünk magunknak, hogy a bolgár állampolgárok ne aggódjanak ” – mondta az illetékes.

Hozzátette azt is, hogy az Ukrajnának nyújtott katonai segítség nem befolyásolja a bolgár hadsereg harcképességét.

Nikola Sztojanov, Bulgária gazdasági és ipari minisztere.  Fotó: bolgár tömegtájékoztatás
Nikola Sztojanov, Bulgária gazdasági és ipari minisztere. Fotó: bolgár tömegtájékoztatás


A bolgár védelmi minisztérium jelentése szerint Ukrajnával tárgyaltak a katonai segély típusáról és mennyiségéről.

A bolgár kormány csak a múlt hónap elején mert katonai és haditechnikai támogatást nyújtani Ukrajnának. Egy héttel később Bulgária beleegyezett, hogy részt vegyen az Európai Unió EUMAM UA kiképző missziójában.


Érdemes megjegyezni, hogy a Bulgáriából származó védelmi segélyek végleges listája titkosított.


Az ország védelmi minisztériuma szerint a felszerelést Ukrajnába szállították át.

A bolgár hadsereg T-72-es tankjai.  Fotó: Bulgária Védelmi Minisztérium
A bolgár hadsereg T-72-es tankjai. Fotó: Bulgária Védelmi Minisztérium

„A Honvédelmi Minisztérium konzultációt folytatott Ukrajnával a katonai technikai támogatás, a felszerelés és a lőszer típusainak és mennyiségének összehangolásáról. A segély összegére és típusára vonatkozó információkat egy titkos melléklet tartalmazza ” – áll a bolgár védelmi minisztérium közleményében .

Emlékeztetjük Önöket, hogy Bulgáriából 9 C-17-es repülőgéppel szállítanak majd fegyvereket Ukrajnába. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia segít Bulgáriának a fegyverszállítás logisztikájában.


Úgy tudni, az S-300-as légvédelmi rakétarendszereket nem szállítják át Ukrajnának, mivel azok jelenleg Bulgária légterét védik.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 834
35 404
113
A forrás bejelentette a lengyel különleges erők Dnyipropetrovszk régióba érkezését
"Az Ukrán Fegyveres Erőktől kapott információink szerint a különleges szolgálatok és a lengyel különleges erők ukrán egyenruhába öltözött katonáiból álló egység érkezett Marganets városába."

Ez már nyílt titok, lengyel katonák harcolnak az oroszok ellen ukrajnában ukrán egyenruhába bújtatva.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 652
55 297
113
Nem így van.

Először is:
"...megállapodtak az orosz tengeri olaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról egy olyan kiigazítási mechanizmussal, amely a plafont 5 százalékkal a piaci ár alatt tartja."
Pontosabban:
"The price cap is set at $60 with a provision to keep it 5% below market price for Russian crude, based on IEA figures," an EU diplomat said."
Magyarán az IEA-nál (Nemzetközi Energiaügynökség) nyilvántartott URAL típusú olaj áránál 5%-al olcsóbban vehetik meg az eu tagállamok a tengeri szállítású olajat (ez főleg Máltát, Ciprust, a görögöket, az olaszokat és a spanyolokat érinti* - pontosabban ők voltak a legnagyobb ellenzők), de legfeljebb 60 dollárt adhatnak érte.

Másodszor:
"Az uniós szankciók értelmében az orosz olajat szállító hajók nem jutnának biztosításhoz és szolgáltatásokhoz. A plafon lehetővé teszi a hozzáférést ezekhez a szolgáltatásokhoz, de csak akkor, ha a nyersolajat egy bizonyos szint alatt vásárolják meg. A tengeri biztosításokban a Nyugatnak gyakorlatilag monopóliuma van, ezért lehet effektív az árplafon."

Ennek van kihatása az egész világpiacra, ugyanis nem arról van szó, amiről maga írt, hogy az adott tanker milyen zászló alatt hajózik, hanem arról van szó, hogy azok a hajók akik ezen ár felett vásárolnak azokat nem fogják biztosítani. Ennek rövidtávon az lesz a hatása, hogy a tengeri szállítások vissza fognak esni, ugyanis az olajtankerekkel kapcsolatos balesetek ritkák, de egy-egy komolyabb szennyezés utáni helyreállítás költségeit egy cég nem képes finanszírozni és egyszerűen tönkremegy. Magyarán csak azok szállíthatnak, akik be merik vállalni, hogy az utat biztosítás nélkül tegyék meg.
Hosszútávon persze jön majd egy "vagy", ugyanis bizonyosan törekedni fognak ennek a "résnek" a betöltésére, s ezzel ezek a nyugati biztosító cégek akár egy komoly piacot is elveszíthetnek.

De javítsanak ki nyugodtan, hogyha rosszul tudom.

*Ezért lenne fontos a kiegyezés a "cuclista" Venezuelával, hogy az ottani nehézolaj jöhessen az európai finomítókba, de erre eddig nem került sor, s egyébként még ez se oldaná meg a majd a finomított olajszármazékokra kivetett embargó következményeit...
Várjuk meg a végét.
Az sajnos tény, hogy a tankerek legnagyobb része nem G7 országok zâszlója alatt van.Ezen nem erdemes vitatkozni, mert gugli a barátod.
Ha valaki, mint az EU, azt gondolja, hogy adminisztrativ intezkedéssel az olaj vilâgpiacot tartósan szabalyozni tudja, az naiv. Söt, inkâbb idióta. Az eredmény magasabb olajár lesz, azaz megint egy lövés a sajât tèrdünkbe.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Annyi az értelme hogy a G7 országokhoz van bejegyezve az olajszállító tankererek nagy része így ahova nem vezetéken szállítanak az orszok drágábban nem tudják eladni!És nem csak az EU-ba irányuló szállitmányokra vonatkozik ezekkel a tankerekkel szállítmányozott orosz olajra az árplafon.
Nem! Nem a tankerek nagyrésze hanem a biztosítók nagyrésze van a G7 területén bejegyezve . Tehát még egy öngól az idióták részéről hiszen éppen most hívják életre a Kínai, Indiai , öböl menti országok etc. biztosító kapacitását ami független lesz a nyugattól . Talán ez lesz a BRICS világ biztosítója !
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 896
22 340
113
Az átvett 3D szkennerek segítségével nagy területeket lehet átvizsgálni, és bizonyítékokat gyűjteni az orosz háborús bűnökről.

Ezeknek a 3D szkennereknek köszönhetően a nyomozók percek alatt képesek lesznek átvizsgálni a tömegsírokat is.
Azért azt valahol sajnálom, hogy ezek a pöpec "3D szkennerek" csak "orosz háborús bűnök bizonyitékait" képesek felismerni...percek alatt. Remélem kapnak valami modernebbet is, ami "mindent IS lát". :cool:
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 897
5 204
113
Nem így van.

Először is:
"...megállapodtak az orosz tengeri olaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról egy olyan kiigazítási mechanizmussal, amely a plafont 5 százalékkal a piaci ár alatt tartja."
Pontosabban:
"The price cap is set at $60 with a provision to keep it 5% below market price for Russian crude, based on IEA figures," an EU diplomat said."
Magyarán az IEA-nál (Nemzetközi Energiaügynökség) nyilvántartott URAL típusú olaj áránál 5%-al olcsóbban vehetik meg az eu tagállamok a tengeri szállítású olajat (ez főleg Máltát, Ciprust, a görögöket, az olaszokat és a spanyolokat érinti* - pontosabban ők voltak a legnagyobb ellenzők), de legfeljebb 60 dollárt adhatnak érte.

Másodszor:
"Az uniós szankciók értelmében az orosz olajat szállító hajók nem jutnának biztosításhoz és szolgáltatásokhoz. A plafon lehetővé teszi a hozzáférést ezekhez a szolgáltatásokhoz, de csak akkor, ha a nyersolajat egy bizonyos szint alatt vásárolják meg. A tengeri biztosításokban a Nyugatnak gyakorlatilag monopóliuma van, ezért lehet effektív az árplafon."

Ennek van kihatása az egész világpiacra, ugyanis nem arról van szó, amiről maga írt, hogy az adott tanker milyen zászló alatt hajózik, hanem arról van szó, hogy azok a hajók akik ezen ár felett vásárolnak azokat nem fogják biztosítani. Ennek rövidtávon az lesz a hatása, hogy a tengeri szállítások vissza fognak esni, ugyanis az olajtankerekkel kapcsolatos balesetek ritkák, de egy-egy komolyabb szennyezés utáni helyreállítás költségeit egy cég nem képes finanszírozni és egyszerűen tönkremegy. Magyarán csak azok szállíthatnak, akik be merik vállalni, hogy az utat biztosítás nélkül tegyék meg.
Hosszútávon persze jön majd egy "vagy", ugyanis bizonyosan törekedni fognak ennek a "résnek" a betöltésére, s ezzel ezek a nyugati biztosító cégek akár egy komoly piacot is elveszíthetnek.

De javítsanak ki nyugodtan, hogyha rosszul tudom.

*Ezért lenne fontos a kiegyezés a "cuclista" Venezuelával, hogy az ottani nehézolaj jöhessen az európai finomítókba, de erre eddig nem került sor, s egyébként még ez se oldaná meg a majd a finomított olajszármazékokra kivetett embargó következményeit...
Akkor elnézést tévedtem de lényeg egyenlőre kockázatossa teszik 60 dollár felett az orosz olaj szállítását.Viszonylag friss hír venezuelai olajkitermelésről.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 452
113
Várjuk meg a végét.
Az sajnos tény, hogy a tankerek legnagyobb része nem G7 országok zâszlója alatt van.Ezen nem erdemes vitatkozni, mert gugli a barátod.
Ha valaki, mint az EU, azt gondolja, hogy adminisztrativ intezkedéssel az olaj vilâgpiacot tartósan szabalyozni tudja, az naiv. Söt, inkâbb idióta. Az eredmény magasabb olajár lesz, azaz megint egy lövés a sajât tèrdünkbe.
Én nem vitattam a hsz-ét, ha jól emlékszem még egyet is értettem vele.

Nem értem ezt a tankeres kérdést, hogy őszinte legyek. A tv-ben erről beszéltek? A biztosításokon van a lényeg.

Az biztos, hogy drágítani fogja az olajat, ez nem volt kérdés.

@mlace, ha majd az az olaj tömegesen ideér Európába rajtunk az fog valamelyest segíteni.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 955
82 777
113
Ennyi +1 Bambi!



És!!! ne felejtsük el, ahogy Oroszország átlépi Ukrajna határát, a Baltikumot, semmi orosz kisebbség nincs, kivétel Kalinyingrád! Azt csinálhatnak, amit az amerikaiak szoktak és több mindenük van, mint bárki másnak Ezrópában.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 371
45 705
113

Mit tesz Oroszország és az OPEC az EU olajembargója hátterében – elemzői vélemény​

Az OPEC és Oroszország (OPEC+) képviselői december 4-én, az orosz kőolajra vonatkozó európai embargó és az arra vonatkozó nyugati árplafon kezdete előtti napon találkoznak , hogy megvitassák a kitermelési szintet.
A The New York Times (NYT) által megkérdezett elemzők szerint a csoport a helyzet bizonytalansága miatt nem kíván lépéseket tenni.
„Úgy tűnik, az OPEC+ inkább a háttérben áll, mint a reflektorfényben” – mondta a lapnak Richard Bronz, az Energy Aspects kutatócég geopolitikai vezetője.
Raad Alkadiri, az Eurasia Group energiaügyi, éghajlati és erőforrás-ügyi igazgatója szerint az OPEC+ „évtizedek óta” nem szembesült ilyen „jelentős rövid távú bizonytalansággal”.
Ráadásul nem csak a nyugati piaci korlátozásokkal, hanem más tényezőkkel is összefüggésbe hozható.
A NYT felhívja a figyelmet arra, hogy a csoport döntéseit a globális gazdasági növekedés lassulása és a kínai olajkereslet csökkenése is befolyásolhatja a koronavírus-korlátozások újraindítása miatt. A Kpler elemzője, Victor Katona szerint Peking olajimportja a közeljövőben továbbra is "lenyűgözően csökkenni fog".
A kutatók azonban megjegyzik a csoport eltökéltségét, hogy csökkentsék a termelést, ha szükséges az árak támogatása érdekében. Ez januárban vagy februárban megtörténhet – jósolják.
Az elemzők azt is megjegyzik, hogy az OPEC vezető Szaúd-Arábia "kemény kihívással" nézhet szembe. A nyugathoz fűződő viszonya feszültnek bizonyult , hiszen Rijád egyrészt ki tudja cserélni az orosz olajat sajátjával a piacon, másrészt nem akarja ezt megtenni, nehogy szembeszálljon Moszkvával – írja NYT.
December 5-től életbe lép az orosz kőolaj tengeri szállítására vonatkozó európai embargó, amelyre hordónként 60 dolláros árplafont vezetnek be a G7-országok, az EU és Ausztrália.
Oroszország jelezte, hogy nem szállít olajat azoknak az országoknak, amelyek beleegyeztek az árlimit megállapításába.
Az Egyesült Államok megjegyezte, hogy ez a korlátozás "elég magas" ahhoz, hogy Moszkva továbbra is olajat szállítson a piacokra.
Az OPEC+ legutóbb novemberben csökkentette napi kétmillió hordóval az olajkitermelést. Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes szerint erre a döntésre azért volt szükség, hogy kiegyensúlyozza a piacot a kereslet szezonális visszaesése előtt. Ugyanakkor az Egyesült Államok (amely ugyancsak olajat termel, de nem részese az OPEC+ megállapodásnak) úgy vélte, hogy ez a döntés ésszerűtlen.
Источник: https://rusvesna.su/news/1670051903

Okosabb nem lettem ettől a cikktől. Hátha ti okosodtok!