[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 803
30 391
113
Civil áldozatok.
Tu-141esek.
Egy kis csempészett.
 
W

Wilson

Guest
Amekkora hőképe van annak a tanknak, nem biztos, hogy ez olyan sokat számít.
Meg lehet bevetés előtt leöntik gyorsban pár vödör fehér festékkel, tart ameddig tart alapon.



Pont az a lényeg, hogy valójában nem. Ameddig nincs tömeges 5. genes fenyegetés addig ezek a rendszerek pont ugyanúgy veszélyesek bármire, mint a 90's években.



Magyarán ott van a NATO légvédelem, mégpedig a legkorszerűbb ma kapható!
Nagy hatótávolságú légvédelemre (Patriot) pl. azért sincs szükségük, mert az van nekik (BUK/S-300).
Viszont közepes és kis hatótávolságú légvédelemben a legkorszerűbbet küldte a NATO.

És most képzeld el azt a szituációt, hogy 1991-ben, Irak ajándékba kap az SZU-tól több száz Iglát, meg pár tucat Sztrella-10M-et, Tunguszkát meg Tor légvédelmi rakéta rendszert. Szerinted mi maradt volna abból a NATO légierőből? o_O
Mert kb. most ugyan ez az analógia! Ott sem repültek volna be Irak fölé a NATO gépek, maradt volna a cirkáló rakétázás.
Szükségük lenne nekik Patriot-ra SAMP/T- re mivel a saját bevallásuk (ukrán katonai vezetés) szerint a modern ballisztikus rakéták (pl Iskander, új fejlesztésű iráni ballisztikus rakéták) ellen gyakorlatilag védtelenek.

"

más,,,


Olekszij Reznyikov védelmi miniszter azt jósolja, hogy a védelmi erők folytatni fogják az aktív ellentámadásokat, amikor a talaj megfagy és szilárdabbá válik, hogy a felszerelés könnyebben tudjon mozogni rajta.

Forrás:Reznikov vasárnap Paul Jonsson svéd védelmi miniszterrel tartott sajtótájékoztatón Odesszában.

"Az időjárási körülmények, a száraz őszből a még nem fagyos télbe való átmenet ... esőzéseket és nagyon nehéz körülményeket láttunk a támadásokhoz mindkét oldalon. Mivel a talaj nedves, és a kerekes járművekkel szinte lehetetlen áthaladni rajta,,..

Úgy gondolom, hogy az aktivitás csökkenése az időjárási körülményeknek köszönhető. De az ukrán fegyveres erők nem gondolják, hogy megállnak. Tehát kihasználva a pillanatot, amikor a talaj szilárdabbá válik, meggyőződésem, hogy folytatni fogjuk az ellentámadásokat, a területünk felszabadítására irányuló hadjáratot."

Részletek: A miniszter szerint Ukrajna terve "nagyon egyszerű - Ukrajna összes ideiglenesen megszállt területének felszabadítása az 1991-es állapotnak megfelelően, amikor Ukrajna határait nemzetközileg elismerték".

Kifejezte meggyőződését, hogy az oroszok azért harcolnak a civilek ellen, hogy rávegyék az ukrán hatóságokat, hogy az ő feltételeik szerint tárgyaljanak, de ez nem fog sikerülni nekik.

"Ez a háború az erőforrások háborúja, és ezek az erőforrások számukra is csökkennek" - mondta a miniszter.
A jegesedés általános probléma, nem igazán éghajlat függő. Inkább függ az időjárástól, magasságtól. Minden olyan repülő eszközt védeni kell ellene, ami nem csak jó időben (VFR) képes csak repülni. Egy katonai eszköztől ez alap elvárás. Ettől még lehetnek egyéb limitációk az időjárás miatt, de ezt mindig az adott repülő eszköz üzemeltetési leírása tartalmazza. A fizika fizika marad, függetlenül az ideológiától vagy a vágyaktól.
Az Oroszország által az Ukrajna elleni háborúban használt iráni kamikaze drónok nem érzékenyek a fagyra, de használatukat befolyásolhatja a szokatlan időjárás és a jegesedéshez vezető körülmények "plusz" hőmérsékletről "mínuszra" való hirtelen váltás.

Forrás: Jurij Ignat, a légierő sajtótitkára a teleton adásában

"Sem a fagy, sem a hőség nincs hatással ezeknek a drónoknak a tevékenységére."

Részletek: Ignat cáfolta azt a felvetést, hogy az ellenség a fagy miatt már régóta nem használ iráni kamikaze drónokat Ukrajnában.

A légierő képviselője szerint a Shahedek munkáját (csakúgy, mint az emberes repülőgépekét) bizonyos módon csak a rossz időjárás akadályozhatja: a viharos szél, a viharos széllökések, valamint a repülőgép jegesedéséhez vezető körülmények (magas páratartalomban rövid idő alatt, a "plusz" hőmérsékletről a "mínusz" hőmérsékletre való hirtelen átmenet).

Ugyanakkor senki sem tudja biztosan megmondani, hogy Oroszország miért nem használ iráni drónokat már több hete. Több feltételezés is létezik: vagy elfogyott az első tétel, vagy az ellenség megtartotta ezeket a fegyvereket, vagy kapott egy új tételt - ami Oroszország számára nem jelent problémát, mivel a Kaszpi-tenger légterén vagy tengeri terén keresztül közvetlen összeköttetés van Iránnal.

A hőmérsékleti viszonyok (például a fagy - a szerk.) azonban nem tekinthetők tényezőnek abban, hogy az agresszor nem használta a Shahed drónokat - jegyezte meg Ignat.

Emlékeztetett arra is, hogy az ukrán légvédelem nem képes lelőni az Oroszország által esetlegesen bevetett ballisztikus rakétákat.

"Sem az Iskanderek, sem az S-300-as rakéták, sem az iráni rakéták... A ballisztikus rakétákat ma már nem lehet lelőni azokkal a légvédelmi eszközökkel, amelyek az arzenálunkban vannak. Ezért a leghatékonyabb módszer e rakéták megsemmisítésére az indítóállásban van, ahol ezek a rakéták vannak. Különböző típusú "bavannák" segíthetnek elpusztítani ezeket a rakétákat. A legfelső katonai és politikai vezetésnek van egy cselekvési terve arra az esetre, ha ez megtörténik. Úgy gondolom, hogy partnereink is segíteni fognak Ukrajnának" - mondta.



Svédország a kilencedik segélycsomagot nyújtja az ukrán fegyveres erőknek, amely 50%-kal nagyobb, mint a nyolcadik.


Paul Jonson svéd védelmi miniszter mondta ezt Oleksiy Reznikov ukrán miniszterrel tartott közös tájékoztatón .


Szerinte Svédország számára kiemelten fontos Ukrajna segítése, és továbbra is támogatja Ukrajnát.

" A svéd kormány jóváhagyta a kilencedik támogatási csomagot Ukrajnának, és ez 50%-kal nagyobb, mint a nyolcadik. Ez annak köszönhető, hogy Oroszország részéről eszkalációt figyelünk meg. "- mondta Jonson.


Ebben a csomagban Svédország légvédelmi rendszereket, egy másik légvédelmi rendszer alkatrészeit és lőszert biztosít az ukrán hadsereg számára.

Oleksiy Reznikov és Paul Jonson Ukrajnában.  2022. december. Képkocka az Ukraine Media Center Odesa videójából
Oleksiy Reznikov és Paul Jonson Ukrajnában. 2022. december. Képkocka az Ukraine Media Center Odesa videójából

A miniszter szerint Svédország nemcsak támogatja Ukrajnát, hanem befektet az általános biztonságba, mivel Oroszország folyamatosan sérti az emberek jogait, különösen azzal, hogy kórházakat, egyetemeket és iskolákat támad meg.

Jonson elmondta, hogy látta a Mikolajivban, ahol Reznikovval együtt meglátogatott civil objektumok elleni támadások következményeit.

" Január 1-től mi elnökölünk az Európa Tanácsban, és nagyon fontos feladatunk lesz Ukrajna érdekeinek védelme " - ígérte a svéd védelmi miniszter.

Paul Jonson arra is emlékeztetett, hogy néhány héttel ezelőtt az EUMAM program keretében Ukrajna megbízást kapott 15 ezer katona egyéni, kollektív és speciális kiképzésére.

A képzés több helyszínen zajlik majd az EU-országok területén.

Ukrán katonaság az EUMAM gyakorlaton, 2022. november Fotó: A lengyel fegyveres erők vezérkara
Ukrán katonaság az EUMAM gyakorlaton, 2022. november Fotó: A lengyel fegyveres erők vezérkara

Emlékeztetni kell arra, hogy Svédország már nyolc különböző támogatási csomag részeként szállított védelmi felszerelést Ukrajnának.

A nyolcadik segélycsomag légvédelmi rendszereket, lőszert, személyi járműveket, személyi felszereléseket, köztük téli felszerelést és páncélzatot, célzófelszereléseket, sátrakat és terephálókat tartalmazott .
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
408
1 051
93
"...elérik a céljukat ? (pusztítják az ellenfél technikai és élő erejét )"

Drága ez így... nagyobb lövedékből egy repülő kevesebbet tud vinni, mint kicsi okosból, többször kell repülnie, ami kockázatos, a környezeti kár (overkill) is nagyobb.
Ne mond kérlek, hogy a Nagyorosz doktrina megveti a hatékonyságot!
Nem hinném el, hogy tényleg azt hinnéd. :D
"...az egyik oldal 5.56-os lőszert használ a másik meg nem ?"
Ez mit jelent? Ennyivel jobb az 5,56?
Azt gondoltam, hogy a 7,62 viszont jobban átmegy az akadályokon (növényzeten, kerítéseken, stb.).
Akkora hátrány a 7,62, vagy mire gondolsz? Tudom, hogy az 5,56 elvileg bukdácsol és szétesik a szövetben, azonban úgy gondoltam, hogy a 7,62es nagyobb stopping-powerrel bír.
az állandó Belorusz front megnyitásának belebegtetésével

Nem kell azt nagyon lebegtetni... mivel a Fehéroroszok a Nagyoroszok szövetségesei (vazallusa?), ezért a Kisoroszok pontosan tudják, hogy onnan is megtámadhatják őket.
AZONBAN: Lukisonka kizárólag a Belorusz erőszakszervezeteknek "hála" van hatalmon. Emlékszel a riadt képére, ami Rambó módon függőlegesen tartotta a feje felett az AK.-ját? Néhány éve történt csupán... én biztosan tudom, hogy ő még emlékszik.
Nos... a békés szabadságharcot leverték neki, azonban, ha azt mondja nekik, hogy menjenek meg is halni, akkor simán nyílhat egy Fehérorosz népi front...
A Kisoroszok északi határán és ha Pujtyin bebukja Fehéroroszországot, akkor A Finn/Svéd csatlakozási fiaskóhoz képest nagyobb vastagságú szarréteg kerül a a palacsintájába. Ha most bukná a Fehéroroszokat is, az igazán kínos lenne.
"...negyedgőzzel nyomnak és így se tudnak velük egyelőre mit kezdeni az ukránok ?

Szóval a kérdés adott neked is meg a többinek is .. ha ilyen szarok az oroszok,ahogy mondjátok mit keresnek még ott ??
ki akkor a szar? ezek ,vagy azok akik nem bírják őket kitolni azzal a technikai és anyagi támogatással amit kaptak ?"
Ezzel kapcsolatban van valószínűleg egy információcsokor, amiről nektek nincsen tudomásotok. Mármint az alapján, amiket írtok, ti Nagyorosz-drukkerek. Szóval, tényleg van valószínűsíthető oka, hogy miért nem mozgósíttat Pujtyin többet és az valószínűleg nem a Nagyorosz nép ellene fordulásától való félelem.
Talán a letárolt technikák hadba foghatóságának vontatott menete, nem tudom.

PS: most én is személyeskedni fogok. Figyu Sniper, teljesen okésan fogalmazol és jókat is írsz.
Azonban pár egyszerű szabály hiányában nem fest jól.
Ha megkérlek kezdenél mondatokat nagy betűvel, a vessző után (nem előtte) tennél kihagyást, a modat végi írásjel után ugyanígy? Igazán leköteleznél... így hajnali négykor...

PSS:
na jöhetnek a röhögős emojik a retardáltaktól .. 3..2..1 ki lesz az első ?
Ez meg mi ez a szar? Nem először látom. Egy ilyen megelőző csapás, hogy reakciónak ne vigyorogjunk?
Ez olcsó és béna... szerintem. Én még sosem használtam ezt, de most kipróbálom. Tapasztalatszerzésileg.
Tudod, lehet, hogy veled nevetnek, és nem rajtad, csak te még nem nevetsz. De az emberek egy rakás dolog miatt vigyorognak, akár félelemből is.



Na!

Jöhetnek a röhögős emojik a retardáltaktól ...3...2...1, ki lesz az első?
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 803
30 391
113
Spenyol zsoldos.
Ukrán áldozatok.
Összfogl.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 895
5 198
113
Ne csak a gyártási évet nézd. A fenyegetettséget amiket képviselnek és képviseltek.
Jelentős különbség hogy az Amerikaiak vietnámi háború óta nagy piorítást adtak a Sead feladatkörnek és nagy számban alkamaztak az Öböl háborúban is erre a célra "specializált"gépeket(EF111 Raven,EA6 prowler,F4G wild weasle).
Amekkora hőképe van annak a tanknak, nem biztos, hogy ez olyan sokat számít.
Meg lehet bevetés előtt leöntik gyorsban pár vödör fehér festékkel, tart ameddig tart alapon.



Pont az a lényeg, hogy valójában nem. Ameddig nincs tömeges 5. genes fenyegetés addig ezek a rendszerek pont ugyanúgy veszélyesek bármire, mint a 90's években.



Magyarán ott van a NATO légvédelem, mégpedig a legkorszerűbb ma kapható!
Nagy hatótávolságú légvédelemre (Patriot) pl. azért sincs szükségük, mert az van nekik (BUK/S-300).
Viszont közepes és kis hatótávolságú légvédelemben a legkorszerűbbet küldte a NATO.

És most képzeld el azt a szituációt, hogy 1991-ben, Irak ajándékba kap az SZU-tól több száz Iglát, meg pár tucat Sztrella-10M-et, Tunguszkát meg Tor légvédelmi rakéta rendszert. Szerinted mi maradt volna abból a NATO légierőből? o_O
Mert kb. most ugyan ez az analógia! Ott sem repültek volna be Irak fölé a NATO gépek, maradt volna a cirkáló rakétázás.
Volt nekik akkoriban nagy számban SA8,Francia Roland kis hatótávú csapatlégvédelmi eszközük amik akkor korszerűnek számítottak.Vietnámi háború óta komolyan vették a sead feladatkört akkoriban 3 erre "specializált" tipusuk volt(Ef111,EA6B,F4G).manpads meg volt az Iraki haderőnek bőven radarvezérel csöves légvédelem.Ennek is volt köszönhető hogy bevetések számához képest az Iraki reptereket mélyrepülésben támadó brit tornado gépek szenvedték el.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 385
8 582
113
Érdekes cikk ukrán partizánnal:


Meglepő hogy fényképpel, névvel. De úgy látszik így is bevállalják. Sőt, lehet azt is az ellenállás részeként tekintik, hogy mutatják nem félnek.

-----

Hétfőn - ma - virtuális megbeszélést tartanak a G7 vezetők, miután Biden tegnap(?) beszélt Zelenszkivel.


Cikk fizetős, de a lényeg úgyis maga a hír.

-----

Amcsi pénzminiszter Janet Yellen megerősítette CBS interjúban, hogy az USA támigatja Ukrajnát, amíg csak kell.


-----

Az üléspont határozza meg az álláspontot. :)
Az elöbb olvastam majdnem szó szerint ugyanezt, csak a véres üstben ott az ukrànok vannak.

Mivel gigabiga épp arra írt egy riposztot.
 
  • Imádom
  • Tetszik
Reactions: Kopi2000 and PPP

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 934
82 700
113
Spenyol zsoldos.
Én 1996ban atlantai olimpián néztem Sáfárékat hajnalban, nem tömeggyilkos, zakkant ujj -és csontgyűjtőként másztam ki anyámból ...

De térjünk vissza a valóságba, hagyjuk az ujjakat!


Tologatják Steinert, tologatják ...
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 792
14 272
113
Már megint a F.O.S média hírt ferdít mert folyamatosan (megszakítás nélkül tolják hetek óta a villany exportot hazánkba, ma éjfélkor a csúcsot is döngették vagy 900 MW-al (Paks max 2000 MW).


Ha sérült lenne a délnyugat Ukrajnai szenes erőművek + távvezeték vagy alállomás, ezt nem tudnák produkálni - zsinórban.
 

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
317
1 560
93
Amekkora hőképe van annak a tanknak, nem biztos, hogy ez olyan sokat számít.
Meg lehet bevetés előtt leöntik gyorsban pár vödör fehér festékkel, tart ameddig tart alapon.



Pont az a lényeg, hogy valójában nem. Ameddig nincs tömeges 5. genes fenyegetés addig ezek a rendszerek pont ugyanúgy veszélyesek bármire, mint a 90's években.



Magyarán ott van a NATO légvédelem, mégpedig a legkorszerűbb ma kapható!
Nagy hatótávolságú légvédelemre (Patriot) pl. azért sincs szükségük, mert az van nekik (BUK/S-300).
Viszont közepes és kis hatótávolságú légvédelemben a legkorszerűbbet küldte a NATO.

És most képzeld el azt a szituációt, hogy 1991-ben, Irak ajándékba kap az SZU-tól több száz Iglát, meg pár tucat Sztrella-10M-et, Tunguszkát meg Tor légvédelmi rakéta rendszert. Szerinted mi maradt volna abból a NATO légierőből? o_O
Mert kb. most ugyan ez az analógia! Ott sem repültek volna be Irak fölé a NATO gépek, maradt volna a cirkáló rakétázás.
Jegyzem meg a nyugat - Mo. hathatós közreműködésével - megakadályozta az Sz-300 rendszer szállítását Szerbiának az 99'-es események előtt.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 821
65 374
113
Szomorú hogy idegen hadsereget latok az orszagomban. A negyvenes evekben a Hitler csapatai vonultak igy, utana meg a szovjet csapatok. Nem lesz ennek jo vege, pont ugy meg vagyunk szallva mint akkor, teljesen mindegy hogy hany fő, vagy mi a jogi alapja, akkor is ugyanigy jottek mentek az orszagban a naci vagy szovjet csapatok.

Hm, vajon mit akar itt a Nato a technikajaval? El se jutnak idaig a MAN meg hasonlo diszteherautokkal...

Ket Mig 31BM is elkeszult kozben.
"Orosz szakértők szerint egy négy MiG-31BM elfogóból álló csoport képes irányítani a teret, melynek hossza a front mentén 800-900 km."
 
W

Wilson

Guest
Murza gondolatai....

A bűnösökről.

Jelenleg alapvetően két sarkalatos álláspont létezik a témában.

Az első álláspont: "Nincs idő keresni valakit, akit hibáztathatunk! Gyűljünk össze az elnök és a védelmi miniszter körül, várva az újabb átcsoportosítást és a de-eszkalációt!"

A második: "Az egész vezetést azonnal le kell cserélni! Csak a tömeges lövöldözések (kivégzések by Wilson) mentik meg a hazát!"

Mindkét nézőpont eléggé elrugaszkodott a valóságtól, amely valóságban a hadseregünk és a Védelmi Minisztérium valóságának újabb átlépése során a CPSC oktató csoportja által egy sokkal gyakorlatiasabb irányultságú formula született:

MOST már nincs kit hibáztatni. MOST új bemenetekkel rendelkezünk.

ami tulajdonképpen a közhelyes "Poxyz, táncoljunk!" kibontott cenzori változata.

Valaki erőltette? Azonnali kirúgása vagy azonnali kivégzése javítana a helyzeten? ? Nem. Tehát csak egy új bemenetünk van - ráadásul nincs ez, ez és ez így néz ki, és nem így.

Nem kell keresni a bűnösöket, nem azért, mert el kell őket fedni, hanem mert a bűnösök nyilvánvalóak.
Ha a hadsereg rosszul harcol, akkor mind a védelmi miniszter, mind az elnök, akinek ilyen védelmi minisztere van, hibás.
Ha a hadseregnek még az alapvető dolgok sincsenek meg, amelyeknek a könyvekben kellene szerepelniük, akkor azok az emberek a hibásak, akik az ellátásért felelősek. Legalább a pozíciójukról ismertek, a vezetéknevüket tisztázhatjuk, nem kell hosszasan keresgélni őket.
Ha a hadsereg nem fogadott el néhány, a modern hadviseléshez szükséges dolgot, vagy olyan felszerelést fogadott el, amely nem felel meg a modern hadviselés követelményeinek, akkor ennek a bánatnak is vannak nevei, vezetéknevei, katonai rangjai.
Ha a kormányzás valódi forrásai rejtve vannak előttünk, akkor a formális bűnösöket nem nagyon kell keresni. És miután a hivatalos elkövetőt a puha széknél fogva elkapta, egy profi nyomozó gyorsan megtalálja a valódiakat is. A probléma csak az, hogy honnan szerezhetünk ingyenesen profi nyomozót és azt, ki fogja neki megmondani, hogy szakmailag kövesse? ?

A féreg tömeges lelövésének gondolata egy olyan országban, ahol a büntetőügyekben a bírósági eljárás nagyrészt fikcióvá vált, és a vizsgálati módszerek simán visszasüllyedtek a középkorba, körülbelül olyan jó ötlet, mint az, hogy továbbra is azok köré csoportosuljunk, akiknek köszönhetően a dolgok ilyen állapotba kerültek. Bizalommal mondom el Önöknek, polgárok, hogy az aggodalom nem a tömeges lövöldözések elindításával kapcsolatos, hanem azzal, hogy hogyan lehet megállítani őket, amikor és ha ők maguk, ellenőrizetlenül elindulnak.

És persze minden ilyen beszélgetésben mindig ugyanaz a kérdés bukkan fel valaki más szájából: "Ha mi, a nép, már egyszer mindent befizettünk és befizetünk az adóinkkal a katonai költségvetésbe, fizettünk a hadseregért, fizettünk a győzelemért minden háborúban, ahogy ígérték nekünk, kivéve a nukleáris (amelyben csak a paradicsomot garantálták nekünk), miért kellene most újra fizetnünk mindezért, önkéntesek révén, akiknek szó szerint mindent a frontra kell vinniük, a normál katonai cipőtől és lapáttól kezdve az ATV-kig, UAV-kig és a titkosított rádiókommunikációig? "

A válasz egyszerű: NEM KELL!

Vagy meg akarod nyerni ezt a háborút, vagy nem.
Ha akarod, akkor mindent megteszel érte.
Ha nem, akkor ne csináld. Ne készülj fel a saját harcodra, ne segíts harcolni azoknak, akik már harcolnak.
És akkor vagy úgy fogod végezni, hogy behívnak egy géppisztolyos versenyre ásóbotokkal, mert az összes fegyver és ember, aki tudta, hogyan kell használni őket, elfogyott előtted, így csak annyit kell tenned, hogy előre szaladsz egy bottal és kiabálsz, vagy nem hívnak be időben, és ott maradsz a győztesekkel szemben, akik nem mi leszünk. Hogy hogyan viselkednek az ukrán nácik, ha nem érzik magukat fenyegetve a közelgő megtorlástól, megtudhatja az úgynevezett "Tornádó zászlóalj" dicsőséges harci múltjáról.

A KCPN egyik alapítója sem tartozott senkinek, hogy elindítsa, de az emberek 2014 májusában összejöttek és elkezdtek dolgozni, majd a három alapító közül kettő a frontra ment. Mert az emberek nyerni akartak.

Ha nyerni akarsz, cselekedj. Nem kell "hinni a győzelemben". Gondolkodjon el azon, hogyan cselekedjen hatékonyan, optimálisan, szisztematikusan, gondolkodjon el azon, hogyan cselekedjen "a jövőért". És cselekedj!


Ne menekülj a valóság elől, hanem nézz szembe a valósággal, és akkor tisztán láthatod a közeljövőt. Tavasszal, amikor az orosz hadsereg tömegesen vonult vissza Kijev, Csernyihiv, Szumi és Harkiv közeléből, és a donyecki és luhanszki gyalogságot a Mariupolért, Popasznáért és Rubizsnéért vívott harcokban őrölték, mindenki, aki "hitt a győzelemben", valahogy egyáltalán nem gondolt arra, hogy honnan szerezze meg azokat, akik ezt a győzelmet előállítják, ha a tömeges gyalogság, ha felkészülten is, de véget ér. A "győzelemben hívők" közül senki sem gondolt erre nyáron, amikor a gyalogság leépülését még ellensúlyozni lehetett a tüzérség lövedékeinek rendelkezésre állásával. Aztán jött az ősz. Szörnyű ősz, "a nehéz döntések időszaka", amikor minden "hívő" "győzelembe vetett hitében" erősen megrendült Izyum és Herszon feladása által. És egyikük sem tudta, hogy éppen ezekben a napokban kerül nyomtatásba Markin háromkötetes könyvének új, kiegészítő kiadása a "tömeggyalogosok" gyorsított katonai kiképzéséről. Amelynek jelenleg a kiadvány felét már elküldték az LNR és a DNR népbiztosainak, a másik felét pedig az Orosz Föderáció fegyveres erőiben fogják szétosztani, elsősorban a mozgósítottak között. És ez most éppen azért vált lehetővé, mert szembenéztünk az igazsággal, szembenéztünk a tényekkel, szembenéztünk a veszéllyel, mert ezt a képességet - szembenézni a valósággal ahelyett, hogy homokba dugnánk a fejünket - nagy stratégiai előnynek tartottuk és tartjuk.

Így hát tavasz végén azt mondtam egy elvtársamnak: "Szása! Hamarosan tennünk kell valamit a tömeges gyalogsági kiképzés szintjének csökkenése ellen. Legalább a Markint adjuk ki újra!" "Gyerünk!" - mondta a CPSC vezetője, és most (Köszönet a könyvek szerzőjének, Andrej Markinnak, köszönet a kiadójuknak, Alekszandr Vorobjovnak!) amint a fronton lévő embereknek lehetőségük lesz rá, végre megtanulhatják azt, amit meg kellett tanulniuk, mielőtt a frontra kerültek.

És akkor még nem is beszéltünk Alekszej Levosko, a KCPN lövészkiképzőjének "Kézikönyv a jövő milicistájának" című művéről, amelyet a mostani eseményekre való felkészülés jegyében írt az AWAY-ben, és 2021-ben jelent meg a Fekete Század kiadónál (nyomtatott formában nem kapható / még nem, van e-könyv). Hányan nevettek ezen a könyvön egy évvel ezelőtt!

"Milyen jövőbeli milíciák? Miféle beteges fantázia?"

Hát... Üdvözöljük a beteg fantázia világában.

Ne ijesszétek meg a struccokat - a padló betonból van!

"Murza szekta" - bólogatnak egyesek megértően, abban a reményben, hogy egy előre eladott háborút megnyerhetünk.

Először is, mi nem vagyunk szekta. Ha lenne egy keresztre feszített prófétánk, akinek a keresztre feszítését orvosi vizsgálatok és bűnüldöző szervek hivatalosan dokumentálják, akkor joggal állíthatnánk, hogy teljes értékű vallás vagyunk, és nem valami közönséges szekta, de mi nem ezt tesszük, mert szervezetünknek más céljai vannak. Nem nyújtunk szolgáltatásokat a vallási szekták területén. Meg akarjuk nyerni a háborút.

Másodszor, a háború elkerülhetetlenségét megjósolva, azt látva, hogy az Orosz Föderáció elitje milyen makacsul próbálja elkerülni azt, még akkor is, ha viszonylag előnyös katonai-gazdasági körülmények között van, nem tudtuk nem megérteni, hogy ez a viselkedés nagyon nagy problémákat fog nekünk megjósolni a háború alatt, amikor az elkerülhetetlenül elkezdődik. És igen, az elit jelentős része vagy már eladta magát, mire a háború elkezdődik, vagy azonnal utána futni fog, hogy vevőket találjon. Ostobaság lenne nem számítani rá, nem felkészülni rá, és nem átgondolni a megfelelő megoldásokat és forgatókönyveket. Felkészültünk és átgondoltuk.

Ezért folytatja most a KCPN a munkáját, ahelyett, hogy keserűen iszogatva, kezét tördelve és "Elárultak minket!" kiáltással folytatná a munkáját.

"Nos, igen, elárulták. Add ide a csavarhúzót, kérlek!"
 
  • Tetszik
Reactions: Gungnir (F1End)

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113
Szomorú hogy idegen hadsereget latok az orszagomban. A negyvenes evekben a Hitler csapatai vonultak igy, utana meg a szovjet csapatok. Nem lesz ennek jo vege, pont ugy meg vagyunk szallva mint akkor, teljesen mindegy hogy hany fő, vagy mi a jogi alapja, akkor is ugyanigy jottek mentek az orszagban a naci vagy szovjet csapatok.

Hm, vajon mit akar itt a Nato a technikajaval? El se jutnak idaig a MAN meg hasonlo diszteherautokkal...

Ket Mig 31BM is elkeszult kozben.
"Orosz szakértők szerint egy négy MiG-31BM elfogóból álló csoport képes irányítani a teret, melynek hossza a front mentén 800-900 km."
Ha a hír igaz és ott történt a vasak szállítása ahol írod akkor teljesen be lettünk darálva...
És ezek nagyon nem jó jelek....
Ha eszkalálódik a helyzet szeretném kérni, hogy az első harcérintkezést a határon Wilson, Meszike, Lando, Kopi, Sirhigi vegye fel elveiket hangoztatva majd. (Elnézést, ha valamelyik trollt/álnaivat/külhonból a mi kontókra okoskodót kihagytam).
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 837
113
Kuleba: több mint 30 órára nem volt áram és víz a lakásomban.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter reálisnak tartja, hogy teljesen áram nélkül marad Ukrajna, de szerinte a lakosság nem fogja elhagyni az országot, csak vidékre költöznek, ahol tudnak fával fűteni. Erről a német ARD csatorna híradójának, a Tagesschau-nak beszélt. Elmondta, hogy őt személyesen is érinti a helyzet.

“Oroszország folyamatos támadásai az energiaellátás ellen – különösen télen – hatalmas kihívások elé állítják a kijevi kormányt és az ukrán népet. Kuleba szerint országának nem csak katonai segítségre van szüksége, különösen generátorokra és transzformátorokra, hogy megbirkózzon ezekkel. A csatorna kérdésére elmondta, hogy őt magát is érintette az áram- és fűtéskimaradás. Elmondása szerint például több mint 30 órán keresztül nem volt áram és víz a saját lakásában.


Kuleba reálisnak tartja a teljes ukrajnai áramszünet forgatókönyvét. Arra azonban nem számít, hogy az ukránok tömegesen hagyják el az országot a bizonytalan téli helyzetre való tekintettel.

Inkább a vidéki régiókba menekülnek, “ahol lehetőségük van fával fűteni”.


Németország a katonai területen kívül is sokat tesz Ukrajna támogatásáért. “Nagyon hálásak vagyunk ezért” – mondta Kuleba. “De Oroszország megállításának legjobb módja természetesen a fegyverek” – mondta az ukrán külügyminiszter.

Németország további fegyverszállításokat ígért Ukrajnának – de ez nem vonatkozik a Leopard 2 harckocsira, amelyet a kijevi kormány újra és újra követel.

“ILYEN DÖNTÉS MÉG NEM SZÜLETETT, NINCSENEK ÍGÉRETEK. DE DOLGOZUNK RAJTA” – MONDTA KULEBA.

Nem kért az erkölcsi kioktatásból

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna hajtotta-e végre a hét elején az orosz katonai bázisok elleni dróntámadásokat, Kuleba a német csatornának adott interjúban nem kívánt közvetlenül válaszolni:

“KÜLÜGYMINISZTERKÉNT NEM NYILATKOZHATOK ARRÓL, HOGY MI TÖRTÉNIK OROSZ TERÜLETEN”.
Azt azonban meg tudta erősíteni, hogy az orosz repülőterekről felszálló nagy hatótávolságú bombázók, amelyeket eltaláltak, éppen azok voltak, “amelyek rakétákat lőnek ki Ukrajna energiarendszere ellen. Kuleba határozottan visszautasította a többek között az Egyesült Államok által megfogalmazott kritikát az orosz területet ért állítólagos ukrán támadásokkal kapcsolatban.

“NINCS SZÜKSÉG ARRA, HOGY “LECKÉT ADJUNK UKRAJNÁNAK AZ ERKÖLCSRŐL” – MONDTA.

iu
 
W

Wilson

Guest
Ha a hír igaz és ott történt a vasak szállítása ahol írod akkor teljesen be lettünk darálva...
És ezek nagyon nem jó jelek....
Ha eszkalálódik a helyzet szeretném kérni, hogy az első harcérintkezést a határon Wilson, Meszike, Lando, Kopi, Sirhigi vegye fel elveiket hangoztatva majd. (Elnézést, ha valamelyik trollt/álnaivat/külhonból a mi kontókra okoskodót kihagytam).
Miközben tegnap Tcat azt írta a visszajelzés topikban , hogy azon gondolkodnak, hogy lehet beszántják az ukri topikot de néhány fórumtársunk kérésének engedve haladékot adtak a topiknak azzal a kitétellel , hogy meglátják , mennyire viselkedik normálisan az ide író társaság akkor te és még páran ebben a topikban már megint személyeskedtek, komolyan mi értelme van ennek, megváltozik ettől a háborús helyzet Ukrajnában? Az ukrik/oroszok leteszik a fegyvert a nyugat beszünteti Ukrajna katonai és pénzügyi támogatását?

Akkor most nálunk pattog a labda, mutassuk meg, hogy normálisan is lehet az ukrán topikot használni és töltsük meg élettel, hogy megmaradjon legalább így Januártól is!
Látva a "mai termést" én szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban...



más...


Szlovákiában megkezdte munkáját Ukrajna katonai felszerelés-javító központja.


Ezt Christian Freiding, a német védelmi minisztérium Ukrajnával foglalkozó különleges állományának vezetője jelentette be kassai látogatásán.


A központ a Németország és Szlovákia közötti kormányközi megállapodás keretében működik.

A javítóbázis megszervezéséről a Krauss-Maffei Wegmann fegyvergyártó cég gondoskodik.


Christian Freiding, a német védelmi minisztérium ukrajnai különleges állományának vezetője Fotó: Bundeswehr
Christian Freiding, a német védelmi minisztérium ukrajnai különleges állományának vezetője Fotó: Bundeswehr

A központ a háború során megsérült vagy elhasználódott felszerelések helyreállításán fog dolgozni, mint például a Panzerhaubitze 2000 önjáró tüzérségi rendszerek.

Számunkra ez nagyon fontos hozzájárulás az ukrán fegyveres erők támogatásához. Segítünk biztosítani az általunk átadott és sikeresen használt fegyverrendszerek folyamatos működőképességét ” – mondta Christian Freiding.

A csomópont Szlovákia és Ukrajna határa közelében található.

Előtte Litvániában is javították a PzH 2000-et.

Polish_20221203_124742079.jpg
PzH 2000 önjáró fegyverek szállítása Ukrajnába. 2022. december Fotó: Arvidas Anusauskas

Meg kell jegyezni, hogy az intenzív hadműveletek során a haci felszerelés, különösen a PzH 2000 jelentősen elhasználódik, és kiváló minőségű javítást igényel.

Hangsúlyozzák, hogy az Ukrajnába szállított Panzerhaubitze 2000 önjáró lövegek egyike sem semmisült meg . Ugyanakkor a felszerelés a vártnál is sokkal jobban "megmutatta magát" a csatában.


" Az ukránok nagyra értékelik a Panzerhaubitze 2000 tűzerejét és gyors tüzelési készségét a helyzetváltás után , hogy megakadályozzák az ellentámadásokat" - közölte a DPA ügynökség a Saechsische szerint .

Az ukrán hadsereg „Panzerhaubitze 2000” (PzH 2000) önjáró fegyvere.  2022 nyár. Ukrajna.  Fotó: Radio Svoboda
Az ukrán hadsereg „Panzerhaubitze 2000” (PzH 2000) önjáró tüzérségi lövege. 2022 nyár. Ukrajna. Fotó: Radio Svoboda

A szakemberek részletesen tanulmányozzák a háború okozta károkat. Ugyanakkor probléma van a javításhoz szükséges alkatrészellátással, így a kérdés megoldása folyamatban van: az ukrán vagy a Bundeswehrnél üzemelő felszereléseket javítására használják.


Arról is beszámoltak, hogy Németország nagy pontosságú Vulcano lőszert ad át Ukrajnának . A következő hónapokban több száz lőszert fog szállítani.


Emlékeztetni kell arra, hogy Szlovákia Ukrajna számára is tervezi nagy kaliberű tüzérségi lőszerek gyártását.

Polish_20221005_105803246.png
Lőszerek gyártása. A fotó illusztráció

Feltehetően 122 mm-es és 152 mm-es kaliberű lőszerekről beszélünk. Szlovákia tagja volt a Varsói Szerződésnek, és szovjet típusú fegyvereket gyártott.

Emellett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy nappal korábban bejelentette , hogy a szövetség fontolóra veszi Csehország, Szlovákia és Bulgária védelmi-ipari komplexumába történő beruházás lehetőségét a szovjet típusú lövedékek gyártásának újraindítása érdekében.






Szlovákia kész MiG-29-es vadászgépeit Ukrajnába szállítani, ennek előkészületei a következő hetekben megkezdődhetnek.




Rastislav Kacher szlovák külügyminiszter ezt az Interfax-Ukraine -nak adott interjújában mondta – írja az European Pravda .


"Még nem adtuk át önöknek a MiG-29-t, de készen állunk rá. Beszélünk NATO-partnereinkkel arról,hogy hogyan tegyük meg ezt" - mondta.


Elmondása szerint többek között erről volt szó a legutóbbi találkozón Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.


"A védelmi miniszterünk elmagyarázta elnökének, hogyan lehet ezt megtenni. És úgy gondolom, hogy a következő hetekben ukrán delegáció érkezik Szlovákiába, és amerikai barátainkkal együtt azon fogunk dolgozni, hogy ez valósággá váljon... Nagyon optimista vagyok ezzel kapcsolatban azt hiszem, ez hamarosan megtörténik, és a gépek Ukrajnában lesznek” – mondta Rastislav Kacher.


Hozzátette: nem kívánja kommentálni a vadászgépek átadásáról szóló megbeszélések részleteit, hogy ne sértse a folyamatot.

Emlékezzünk vissza arra, hogy szeptember 1-től lengyel vadászgépek kezdtek szolgálatot teljesíteni Szlovákia légterében a Varsó és Pozsony között kötött, Szlovákia légterét védő megállapodás értelmében . Úgy gondolják, hogy ez a megállapodás megnyitja az utat a szlovák MiG29 Ukrajnába való átadása előtt, Szlovákia helyettük nyugati vadászgépeket kap.


Az áramellátás továbbra is alulteljesít, a rossz időjárás megnehezíti a javítást – Ukrenergo...​


2022. december 12., hétfő, 11:24


December 12-én reggelig továbbra is jelentős áramhiány van az energiarendszerben, az odesszai régióban továbbra is nehéz a helyzet, folytatódik a fogyasztói áramellátás helyreállítása.

Ezt állította az "Ukrenergo".

"Az elmúlt héten az energiarendszert három orosz támadás érte - már a nyolcadik nagy erejű rakétatámadás december 5-én, hétfőn, valamint két helyi tüzérségi és dróntámadás az ország déli és keleti részén a hétvégén.

Az ellenség által az energiarendszerben okozott pusztítás még nem teszi lehetővé a hőerőművek teljes kapacitásának kihasználását, további időre van szükség a működésük helyreállításához" - áll a jelentésben.

Odessza régióban a helyzet még mindig bonyolult, és folytatódik a fogyasztók áramellátásának helyreállítása - hangsúlyozta az ukrán állami vállalat.

"Az Ukrenergo, a termelő és az oblenergos (regionális by Wilson) csapatok együtt dolgoznak az ukrán energiarendszer elleni orosz támadások következményeinek felszámolásán. A kár összetettsége miatt a munka hosszabb ideig tart, és a rossz időjárás (viharos szél és nedves hó) nehezíti a munkát.

De mindent megteszünk, hogy javítsunk az áramellátás helyzetén" - tette hozzá Ukrenergo.

Most az energiarendszer egyensúlyának biztosítása érdekében minden egyes oblenergos villamosenergia-fogyasztási korlátokat kapott. A fogyasztási határértékek betartásának biztosítása érdekében fogyasztási korlátozások vannak érvényben.

Ha a bizonyított határértékeket túllépik, vészleállások lépnek életbe.

Emlékeztetőül:

A villamosenergia-rendszer jelenlegi helyzetét tekintve a hiány az egész téli szezonban fennmarad.

A deficit oka Oroszországnak az ukrán energiarendszer elleni masszív támadásai. A kapacitásjavítás a fagy beálltával nehezebbé vált.