[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

W

Wilson

Guest
Azért ez elég arcátlan komment.
Szerintem meg a tényeket tartalmazza.

Komplexitása, drágasága, kiképzési és rendszerben tartási igénye és minden egyéb nehezítő körülmény ellenére egy nagy előnye mindenképp van az összes többi nyugati MANPADS-nál komolyabb légvédelmi rendszerhez képest: elég nagy számban azonnal elérhető hozzá az indító, a radar és a rakéta is.

Összesen 1,106 indítójárművet adták át az USA fegyveres erőinek és még legalább 172 másikat a szövetségeseinek. A leggyártott rakéták számát is 10,000 fölöttire teszik. De nyilván nem PAC-3 vagy PAC-3MSE rakétákat kapnak - ha kapnak egyáltalán - hanem a régebbi PAC-2-t.

A NASAMS-hoz csak az AMRAAM rakéta áll nagy számban rendelkezésre, indítóból és radarból már jóval kevesebb lett eddig legyártva. Ami az USA-nak van, az is főleg a kulcsfontosságú Washington DC-ben lévő döntéshozói és nemzetbiztonsági infrastruktúrát védi.

Igazából politikailag-etikailag se lehet nagyon belekötni az esetleges átadásába, kristálytisztán védelmi célokra szolgál fegyver.

https://www.thedrive.com/the-war-zo...d-patriot-missiles-to-ukraine-imminent-report
És az ukriknak úgy kell mint egy darab kenyér mivel nincs hatásos légvédelmi rendszerük az orosz ballisztikus rakétákkal szemben...

más....

Az olasz parlament határozatot fogadott el arról, hogy 2023-ban fegyvereket szállít Ukrajnának​


Az olasz szenátus megerősítette a kormány azon döntését, hogy 2023-ban fegyvereket szállít Ukrajnának.

Erről a Reuters számolt be .

Guido Crozetto olasz védelmi miniszter beszélt a parlamenti képviselők előtt. Hangsúlyozta, hogy a fegyveres erők fegyverellátása csak a béketárgyalások megkezdése után állhat le.

" Tudom, hogy a katonai segítségnek előbb-utóbb vége lesz, és akkor fog véget érni, amikor lezajlanak a béketárgyalások, amelyekben mindannyian reménykedünk... Kétségtelen, hogy mindannyian békét akarunk, de ezt a célt nem lehet elérni anélkül, hogy segítséget nyújtanánk egy olyan országnak, amely a nemzetközi jogot megsértve egyoldalú agresszióval szembesült" - mondta Guido Crozetto.

Guido Crozetto, Olaszország védelmi minisztere Fotó: Reuters
Guido Crozetto, Olaszország védelmi minisztere Fotó: Reuters

A Szenátus a kormány javaslatának megvitatása után 143 szavazattal támogatta, 29 képviselő volt ellene.

A dokumentum szerint 2023-ban Olaszország fegyverekkel látja el Ukrajnát a NATO és az EU szövetségeseivel egyetértésben.


A döntés lényege, hogy a 2023-ig tartó katonai segélycsomagokat Ukrajnának a parlamenttel való megegyezés nélkül küldik ki.

Mario Draghi előző kormánya öt katonai segélycsomagot hagyott jóvá Ukrajnának. A támogatás tartalmát nem hozták nyilvánosságra.


Ugyanakkor ismeretes, hogy az ukrán fegyveres erők olasz FH70 tarackokat és Mod aknavetőket használnak. 63 .

2-17.jpg
FH70 tarack Ukrajnában. 2022. május Fotó: A ZSU vezérkara

Szintén november elején a megújított kormánykoalíció képviselője bejelentette , hogy Róma készen áll Ukrajnának különféle légvédelmi berendezéseket szállítani, köztük a francia-olasz SAMP-T légvédelmi rendszert és az olasz Aspide -t . Szó volt a Stinger MANPADS-ről is.



Megsorozott ukri Maxpro...




Az alumínium páncélzat és a golyóálló üveg sikeresen ellenállt, hogy a 7,62 kaliberű lövedékeknek .

Külön figyelmet érdemel továbbá a PG-7V páncéltörő gránát, amely a hátsó részébe ragadt anélkül, hogy felrobbant volna. A gránátot a páncélozott jármű karosszériájából kilógó jellegzetes száráról lehet felismerni.

Ha a kumulatív lőszer működött volna, az minden bizonnyal a páncélozott jármű megsemmisüléséhez és a járműben lévő katonák halálához vezetett volna.




Ukrajna 2023-ban további 30 darab Csehországban modernizált T-72-es harckocsit kaphat

Ukrajnának lehetősége van további 30 harckocsi modernizálására a csehországi Excalibur Army vállalatnál. Ezek a harckocsik az Egyesült Államok és Hollandia által vásárolt 90 darab T-72-t egészítik ki.

Korábban egy afrikai ország szerződött ezekre a harckocsikra, de beleegyezett, hogy Ukrajnának adja őket.

Az Excalibur Army az ukrán fegyveres erők páncélozott járműveinek korszerűsítéséről számolt be.

Most ez az Excalibur Army munkájának egyik fő iránya.

"Jövő héten kapjuk meg az első öt darab tankot Ukrajna számára, az év végéig 18 darabot szeretnénk leszállítani" - mondta Richard Kubena, a vállalat kereskedelmi igazgatója.

Jiří Talanda, a vállalat termelési igazgatója megjegyezte, hogy a harckocsik korszerűsítése általában 66 munkanapot vesz igénybe.

A munka azonban már jól beindult, így négynaponta egy egység elhagyja a gyárat, és ugyanekkor érkezik a következő harckocsi a raktárból korszerűsítésre.


A felújításra átvett harckocsik általában rossz állapotban vannak, mivel a harcjárműveket gyakran évtizedekig a szabadban tárolták.

"Kapunk egy teljesen rozsdás, poros és működésképtelen tankot, amelyből nem lehet lőni" - jegyezte meg Talanda.



T-72 a korszerűsítés előtt Fotó: novinky.cz
T-72 a korszerűsítés előtt Fotó: novinky.cz

t-72-tank-sternberk.png

Modernizált T-72 harckocsi Fotó: novinky.cz

Jiří Talanda elmondta, hogy az alkatrészek 85 százaléka a gyártás során helyreállítható, a többit a raktárból veszik, vásárolják vagy gyártják.

Az Ukrajna által kapott T-72B harckocsikat dinamikus páncélzattal, a Mesit új kommunikációs rendszerével, új műszerfallal és éjjellátó berendezéssel szerelik fel.

"Az ukránok különösen nagyra értékelik" - hangsúlyozta Talanda.

Az Excalibur Army által használt járműveket a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Lengyelországban gyártották. A vállalat Európa-szerte vásárol elavult harckocsikat is - nemcsak a volt Varsói Szerződés országaiból, hanem a skandináv országokból is, amelyek semleges államként nyugatról és keletről is fegyverkeztek.

 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 359
9 215
113
Szerintem meg a tényeket tartalmazza.
Erről a kommentről van szó:
Hát nem rajtuk múlt. Ugyanis ez a törvény feltétele az uniós csatlakozási tárgyalásoknak. Az EU-hoz közeledés meg azért szakadt meg, mert Putyin bábja, Janukovics került Ukrajna élére és megállította a közeledést. Amiért kitört az Euromajdan. Amit követett az orosz támadás Krím és Donbasz ellen. És később a nyelvtörvény is. Ez a törvény akár már fél évtizede is érvényben lehetne, ha Putyin nem kavar. És mellesleg kiderült, hogy a magyar külpolitika is hazugásgon és dilettantizmuson alapult Ukrajnával kapcsolatban.
Ez hazugságok és feltételezések halmaza csupán.
Ha neked ezek tények, a te dolgod.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 456
37 945
113
A földi pokol Bakhmutban: Összeomlott az ukrán védelem – ÉK felől is tömegesen jönnek az oroszok – A fél város orosz irányítás alá kerül!
Több tucat halott grúz és lengyel zsoldos
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
17 023
48 887
113
Érdekes hogy össze szedik a hüvelyeket. Vajon újra töltik őket?
Egyértelmű, ne hülyéskedj...

Még egy kis kalibert is - puska pl. - ha megnézel, a lőszer árának jelentékeny részét teszi ki a hüvely! A lőpor az filléres, de a hüvely az drága! Meg ott van készen, nem csak a réz ára, hanem hogy nem terem minden bokorban.

1000% hogy újra töltik, persze! Máshogy nem is lehetne bírni ezt a lőszer felhasználást, majdnem egy éve lőnek mint ha nem lenne holnap!
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
945
8 121
93
A teljes képhez hozzátartozik:

  • ezeket az orosz hadifoglyokat a ZSU bekamerázott táborában tartották, és ahogy az interjúban elhangzik, sok külföldi tévéstáb látogatta meg őket, hogy tudósítsanak a kiváló körülményekről
  • természetesen azt is filmre vették hogy felolvassák nekik a genfi konvenciót, napi 3 meleg étkezés, testgyakorlás, és egy szép nóta megtanulása Banderáról
  • ez lemehetett az orosz tévében felvételről, senkit nem rúgtak ki
-amit belinkeltél az nem a teljes interjú. Az rész hiányzik, hogy a wellness után átkerültek a jobb szektor fogságába, ott kamerán kívül már jól elverték őket.

Szóval érdemes gondolkozni is a hírmorzsákon és nem elhinni, hogy az ukrán vagy az orosz ember az általánosságban nagyon jó vagy rossz.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 747
9 472
113
30 kínaik tech cég feketelistára került az usákoknál:


Fizetős a cikk, nem tudom mi az oka, lehet nincs semmi köze a mostani konfliktushoz, de legalább látható, hogy a kínaiak is félnek a szankcióktól, ezért nem tudják kényük-kedvükre támogatni az oroszokat. Más kérdés, hogy mennyire is akarják valójában.

-----

A World Boxing Association (WBA) visszahelyezte az orosz és fehérorosz sportolókat a ranglistára, újra versenyezhetnek. Indok, hogy ők nem katonák vagy kormányzati emberek. De amelyik nyilvánosan támogatja a háborút vagy érintett lesz valahogy benne, az repül.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 651
113

Megsemmisült az APU zászlóalj parancsnoka Avdiivka közelében (FOTÓ)​

Az ukrán fegyveres erők továbbra is elveszítik a parancsnoki állományt a donbászi harcokban.
Andrej Verhoglyad, a 72. külön gépesített dandár zászlóaljparancsnoka Avdiivka közelében megsemmisült.
Így az ukrán fegyveres erők nemcsak a katonák és az alacsonyabb szintű parancsnokok körében szenvednek súlyos veszteségeket, hanem a nagyobb egységeket vezető embereket is elveszítik.
Источник: https://rusvesna.su/news/1671004598

Reggel Artemovszkban.

1. Folytatódik az intenzív harc Expertért. Az ellenség továbbra is oda dobja az erősítést. A PMC "Wagner" folytatja a támadást.
2. A város keleti külterületén is van akció. A támadócsoportok fokozatosan egyre mélyebbre hatolnak Artemovszkba. Makszimenko több háza foglalt. A harcok a Patrice Lumumba utcai ipari zóna területén is folytatódnak.
3. Harcok dúlnak Kleshcheevkánál és Kurdyumovka környékén. Az ellenség megerősíti pozícióit Chasov Yar területén.
4. Artemovszktól északkeletre az Artemovsk-Soledar autópálya irányában és Podgorodny közelében folynak a harcok.
Általában az ellenség védelme recseg és lassan megereszkedik, de korai a védelem áttöréséről vagy összeomlásáról beszélni. A promóció komoly erőfeszítést igényel.

Új taktikai jelzések (vörös négyzet) jelentek meg a fehérorosz felszereléseken az ukrán határ közelében

Abszolút helyes döntés Oroszország részéről, hogy az RF fegyveres erők jelenlétét Ukrajnában fél millió főre növeli.
Az MI6 hírszerzési értesüléseket juttatott el az elnöki hivatalnak és a vezérkarnak, miszerint a Kreml úgy döntött, hogy 2023 januárjában félmillióra növeli az ukrajnai orosz csapatok számát. A mozgósított katonák mellett a Belügyminisztérium elit egységei is és az FSZB-t, valamint új típusú katonai felszereléseket is továbbítanak a frontra.

Ami fontos: Megatrendek az orosz-ukrán háborúban — 2022​


A háborúk természetéből fakadóan a „sürgős” mindig betolakodik a fontos elé. Az év vége egy olyan mérföldkő aminél talán érdemes megállni néhány percre, és eltűnődni a „fontos”-on, ami mindeddig rejtve maradt a sürgős álcázóköde mögött. Robert C. Castel elemzése.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 655
113
Azért orosz anyácskát érik meglepetésszerű támadások. A Moszkva elsüllyesztése, Engels elleni dróntámadás, illetve a másik távolsági repülőtér elleni dróntámadás. Nos ennyira lyukas az orosz radar és lérak háló?? Szevasztopolból gyakorlatilag kivonult az Orosz flotta, mert céltárgy lett. A másik oldalon is, pld a MiG-31M vadászok alkalmazása a Krímből az Ukrán repülőgépek ellen, vagy éppen a a Szu-35-re integrált R-37M rakéták stb. Van mit elemezni a háború eseményeiről..
Az Engelszen megtalálni véltem a TOR légvédelmi cuccot. Végül is kiderült, hány Tu-141est küldtek rájuk? Hogy hogy ezzel a dzsuvával eltaláltak bármit is? Vajon hányat lőttek le? Gyanítom, hogy egyet se. A Krím szerintem túl közel van a Mig-31esek megfelelő magasságra emelkedéséhez. Persze lehet, nem is repülnek szuperszónikusan ezekhez a bevetésekhez. Akkor sokkal kevesebb távolság is elég lehet.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 588
70 236
113
Az Engelszen megtalálni véltem a TOR légvédelmi cuccot. Végül is kiderült, hány Tu-141est küldtek rájuk? Hogy hogy ezzel a dzsuvával eltaláltak bármit is? Vajon hányat lőttek le? Gyanítom, hogy egyet se. A Krím szerintem túl közel van a Mig-31esek megfelelő magasságra emelkedéséhez. Persze lehet, nem is repülnek szuperszónikusan ezekhez a bevetésekhez. Akkor sokkal kevesebb távolság is elég lehet.

Kisse fel volt turbozva a hirek szerint az a Sztrizs.
Viszont ha tenyleg nyugati segedlettel repul, akkor a tavaszi bevetese soran is igy volt mikor Paks mellett huzott el?

 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 059
5 573
113
Az Anarchist Kombatant nevű hackercsoport nemrég hozzájutott az ukrán fegyveres erők altábornagyának, Szergej Shaptal számítógépén tárolt adatokhoz, majd publikálták is a felfedezéseket.

Kiderült, hogy november 30-án összesen 35 382 ukrán katonát tartottak számon eltűntként, valójában viszont ezek a katonák a harcok közben estek el.

 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 916
15 319
113