[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 997
23 122
113
Azért azt is meg kellene már vizsgálni,hogy ez az Izraeli Moszados mikor és miért lett ekkora megmondó ember a médiában.Mert ettöl a pillanattól kezdve teljesen mindegy hogy mit mond,ez az ellenség hangja,nem ártana fenntartásokkal kezelni.
nem is tudom melyik részével kezdjem ..

most mi a problémád az hogy zsidó ? Zelenszkij is zsidó az nem zavar ? (engem pl nem)


Castel az Aman századosa volt (katonai hírszerzés),de mégis kit kellenne megkérdezni a témában,egy olyan magyarul is tökéletesen beszélő embert,akinek ez volt a szakterülete vagy inkább Piroska nénit aki a simagöröngyösi Katica óvoda konyhás nénijét ,vagy a pusztaborzalmasi kondást Jani bácsit ?

az zavar ,hogy nem az általad hallani kívánt dolgot mondja ?

Anton Bendarzsevszkij akiről köztudott ,hogy egy ruszofób fasz gondolom nem okoz problémát a lelkivilágodnak :D

Georg Spöttle vagy Gyuri bácsi meg inkább médiasztár szerepkört tölt be mint objektív politikai elemzőt ..

szóval szerintem pont Castel lenne az egyik aki teljesen elfogulatlanul tárgyilagosan a tényekre hagyatkozva nyilatkozik meg a témában.
az hogy ez neked nem tetszik .. hát az már a te bajod .. c' est la vie

az objektivitás nem a bármelyik oldal felé elfogultságról szól !
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 501
113
Ez azért nem kis naivitásra vall, ha nem győzik le Ukrajnát, az sosem fog elismerni semmilyen területi veszteséget az oroszok javára...
Putyin nagy taktikus volt eddig, de ez még mindig a "zsebre dugott kézzel bokszolunk" kategória, ami meg is látszik a frontokon...

Először használta Putyin a „háború” kifejezést

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a „háború” szót használta az ukrajnai konfliktusra. Moszkva az orosz invázióra az elmúlt 10 hónapban „különleges katonai műveletként” hivatkozott.
Nem az a célunk, hogy megpörgessük a katonai konfliktus lendkerekét, hanem éppen ellenkezőleg, hogy véget vessünk ennek a háborúnak
– mondta Putyin újságíróknak Moszkvában, miután részt vett az Államtanács ifjúságpolitikai ülésén. „Erre törekedtünk, és törekszünk a jövőben is” – hangsúlyozta az orosz vezető.
Egy amerikai tisztviselő azt mondta a CNN-nek, hogy Putyin megjegyzése nem volt szándékos, és valószínűleg nyelvbotlás. Hozzátette: a továbbiakban szorosan figyelni fogják, hogyan fogalmaznak a Kremlben a következő napokban.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 380
23 057
113
Hmmm…..
A szankciók működnek!
Ott kell a legnagyobb fájdalmat okozni ahol a legérzékenyebb!
Ne vegyünk energiahordozókat az oroszoktól, az majd fáj nekik!
Mondták!

Erre az orosz reakció:


Szóval fussunk neki mégegyszer!
Olyan dolgot nem akarunk venni amit el tudnak adni másnak drágábban és pont azzal szankcionálnak vissza minket amivel mi akartuk őket!

Egyelőre az EU-ban van 18 fok a lakásokban meg 16 a munkahelyeken…..

Nem lehetne esetleg olyasmivel szankcionálni, ami nekik fáj és nem nekünk? o_O
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 352
45 512
113

Rogozin súlyosan megsérült, állapota egyre romlik​

A donyecki és a Don-i Rosztovban az orvosok nem mertek műtétet végrehajtani a lövöldözésben megsebesült Dmitrij Rogozinon, annak bonyolultsága miatt – mondta asszisztense.
A Roszkozmosz volt vezetőjét Moszkvába szállítják, ahol az orvosokból álló tanács dönt a szükséges egészségügyi ellátásról.
„Sajnos Dmitrij Rogozin sérülései súlyosabbak, mint elsőre tűnt. Minden nehezebb. Dmitrij felesége, súlyos agyrázkódást szenvedett ”- mondja Oleg Tsarev.
Источник: https://rusvesna.su/news/1671741476

Rogozin családja reagált az állapota romlásáról szóló hírekre​

„Mindenki, aki megszenvedte az ukrán fegyveres erők csapásáta donyecki szállodában , ahol a napokban katonai tanácsadók csoportja tartózkodott, a magasan képzett donyecki és rosztovi orvosok felügyelete alatt áll.
Az az információ, hogy Dmitrij Olegovics Rogozin állapota romlik, nem igaz.
...
A Roszkozmosz volt vezetőjének, Dmitrij Rogozinnak a felesége, Tatyana cáfolta a jelentést, hogy súlyos agyrázkódást kapott. „Hála Istennek, nincs súlyos agyrázkódásom. A férjem megsérült ”- írta Rogozina a Telegramon.
Источник: https://rusvesna.su/news/1671782022

Az orosz külügyminisztérium három feltételt szabott meg a Nyugattal folytatott biztonsági garanciákról szóló tárgyalások megkezdésének​

„Amíg le nem áll a fegyverek és a pénzek pumpálása [Volodimir ukrán elnök] Zelenszkij rezsimje felé, az amerikai és a NATO katonai személyzetet/zsoldosokat/kiképzőket nem vonják vissza, és nem ismerik fel az általunk a helyszínen meghatározott realitásokat, addig korai komoly tárgyalásokat kezdeni. az Ukrajnához és az euroatlantihoz kötődő biztonsági garanciákról. A labda most a pálya amerikai oldalán van” – mondta Alekszandr Darcsiev, az orosz külügyminisztérium észak-amerikai osztályának igazgatója a TASS -nak adott interjújában.
A Külügyminisztérium főosztályának igazgatója emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt Moszkva "őszinte tárgyalási kísérletet tett, két, jogilag kötelező erejű dokumentumtervezetet tett le az asztalra" a biztonsági garanciákról az Egyesült Államokkal és a NATO-val.
Megjegyezte, hogy válaszul – eltekintve a periférikus történetektől – az Orosz Föderációban „egy kategorikus arrogáns „nem”-et hallottak.
„Amint most kiderült, a nyugat agresszív szándékainak hiányára és a minszki egyezmények betartására vonatkozó édes hangú biztosítékok leple alatt az ukrán fegyveres erők újra felfegyverkeztek, és erőiket Donbassz elfoglalására és megsemmisítésére összpontosították.
A különleges katonai művelet olyan kényszerintézkedés, amely meghiúsította az oroszok tényleges népirtásának forgatókönyvét az egykori ukrán területeken” – folytatta Darcsiev. „Ilyen körülmények között nem bízunk az Egyesült Államokban és a kollektív Nyugatban.”
Источник: https://rusvesna.su/news/1671786093

A fegyveres erők súlyos veszteségeket szenvednek el, Oroszország megerősíti a védelmet és levonja a tanulságokat – New York Times​

...
Az ukrán hadsereg előrenyomulásának ára tavaly ősszel több ezer megölt ukrán katona és hatalmas mennyiségű lőszer elfogyasztása volt.
Annak ellenére, hogy az ukrán fegyveres erők képesek távoli csapásokat mérni orosz támaszpontok és utánpótlási vonalak ellen, ez nyilvánvalóan nem elég az orosz hadsereg nyomására. Az ukrán erők következő hónapokban történő apró áttörései sem vezetnek az orosz védelem összeomlásához – áll a kiadványban.
Ugyanakkor az orosz parancsnokság szintje jelentősen megemelkedett Surovikin tábornok alatt, aki amerikai tisztviselők szerint hatékonyan hajt végre összetett katonai műveleteket.
Így az elmúlt hetekben az ukrán hadsereg azt mondta, hogy az orosz légicsapások az ukrán fegyveres erők állásaira veszteségeket okoztak a fegyveresek körében.
Ezen túlmenően, Surovikin alatt az orosz repülési erők aktívan elkezdték alkalmazni az ukrán légvédelem elnyomásának taktikáját.
Источник: https://rusvesna.su/news/1671787034
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 710
30 206
113
22december2022_Ukraine_map.jpg

22december2022_Eastern_Ukraine_map.jpg

 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 106
1 990
113
Múlt idéző.....

Csak nehogy szeptemberben támadjanak az oroszok ... :)

Más.
A térképeket nézve mintha átkarolóba kezdtek volna az oroszok, nem? Ahogy nézem lövik tovább a tűzérséggel az erődőket, de már délről is mozgásban lennének, talán észak-nyugat felé. Ahogy nézem a légierő is egyre inkább sepreget, legalábbis aktívabb, mint korábban, vagyis mintha szeptembertől átfogó támadás kezdődne? Legalábbis több száz harckocsi koncentrációja egy helyen erre is utalhat. Gondolom, nem védekezéshez kell ...
Az orosz hadsereg kiiktatta az ukrán légierő szinte valamennyi pilótáját.

Ezt katonai és diplomáciai körökre hivatkozva jelenti @rian_ru.

Az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága a veszteségeket kiképzetlen kadétokkal próbálja pótolni, de ők már az első bevetéseken meghalnak.

A kelet-európai országokból származó pilóták toborzására tett kísérletek is sikertelenül végződtek - akik beleegyeztek, "már sírokban és kórházakban fekszenek".

Washington a szökevény afgán katonákból toboroz repülőszemélyzetet Kijev számára, de az ő jövőjüket nem nehéz megjósolni.
Bár, még át kell néznem mindent, de jelenleg kb arról van szó, hogy ugyanazt csinálják mint az LNRnél. Ez kevéssé látványos, de hatékony.
Ami sokkal érdekesebb amúgy az Harkov és Herszon. Mivel mindkét területen erősítenek. És néha néha előre is mennek.

Nem én raktam be azokat a visszavonulós videókat, hanem Ti. Videók a visszavonulásról. Megszervezett, rendezett visszavonulás az orosz részéről.
Milyen bátorságról beszélsz. Pár ezer orosz katonának, 35.000 ellen kellett volna védekeznie? A visszavonulás teljesen rendben van.
A hoholok kaptak lehetőséget, falunevekkel fotózkodni, műszakilag roncs páncélosokat hadizsákmánynak feltüntetni, és üres lőszerdobozokat fényképezgetni. Olcsón adták az oroszok a fényképeket alig pár ezer ukrán katona életébe került...

Minden ami elindult és mozdítható (hadianyag) volt szépen sorba rendezve távozik a területről. Ismétlem, nem én pakolgatom be ezeket a videókat.
Szerintem a narratívodat gondol át még egyszer, saját csapdába esel állandóan.
Mondjuk valahol még mindig arról van szó, hogy az ukránok már a bambuszlándzsákat osztogatják, míg az oroszok még mindig nem rendelték el a tartalékosok behívását se.
Szerintem ez mindent elmond a valós helyzetről. Szerinted?
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Azért azt is meg kellene már vizsgálni,hogy ez az Izraeli Moszados mikor és miért lett ekkora megmondó ember a médiában.Mert ettöl a pillanattól kezdve teljesen mindegy hogy mit mond,ez az ellenség hangja,nem ártana fenntartásokkal kezelni.
Már a múltkor sem értettem részedről az antiszemita fröcsögést, számomra ez elfogadhatatlan is. Már leírtuk korábban, hogy Robi a Neokohn főmunkatársaként került be a magyar sajtóba, úgy egyébként több évtizedes katonai és katonadiplomáciai múlttal rendelkezik.Szerintem érdemes meghallgatni a véleményét, elég okos ember és valós ismeretekkel, valós saját tapasztalatokkal rendelkezik, ami mondjuk egy Tarjányiról, Nógrádiról vagy épp Kaiserről nem mondható el. És akkor abba már bele se menjünk hogy milyen minőségi különbség van az izraeli és a magyar hadsereg és diplomácia közt. Nem feltétlenül értek egyet minden egyes szavával, de hozzáteszem hogy egy-egy vele folytatott beszélgetés során nem is célom hogy mindenre bólogassak. és ez vice-versa igaz, Ő is meghallgatja az én esetleg neki nem tetsző véleményem és ebből nincs sem konfliktus, sem sértődés. Őszintén szólva én nagyon boldog lennék ha rendőri, katonai téren komolyabb együttműködés lenne országaink közt, mert sokat profitálhatnánk az elsőkezes izraeli tapasztalatokból. Persze ha Neked az a kényelmes hogy zsidó, tehát gyűlölöd, az a Te dolgod, én azért megkérnélek rá, hogy ne ilyen harsányan tedd, mert én szégyellem magam helyetted is.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 352
45 512
113

A DPR szlavjanszki brigádja megsemmisítette az Ukrán Fegyveres Erők megfigyelőállomását (VIDEO)​


A DPR 1. gárda-szlavjanszkidandárjának felderítése feltárta az Ukrán Fegyveres Erők megfigyelőállását, amely után azonnal pontos csapást mértek rá.
A tüzérségi tűz darabokra robbantotta az épületet.
Источник: https://rusvesna.su/news/1671797108

Felvétel az Ukrán Fegyveres Erők páncélozott járművei törött oszlopáról (VIDEO)​


A Kramatorszk melletti légi csatában az orosz légierő vadászai lelőttek egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet és egy Mi-8-as helikoptert

Hozzá kell adnunk egy új "K" betűt

Andrej Trosev, Oroszország hőse Igor Sztrelkov nyilatkozatával kapcsolatban a Wagner PMC artemovszki pozícióiból való kivonásáról:
"Wagner" nem vonult vissza sehova, ahogy Artemovszk felé haladt, úgy halad tovább. Ma már beléptünk a Zabakhmutka és a Myasokombinat körzetekbe, átvettük az irányítást az ipari övezet felett, és az Artemovszk szektor egy jól megerősített város, és senki sem ígérte, hogy elfoglalása gyors lesz.

Adatok az ukrán fegyveres erők halott katonáiról és tisztjeiről a média és a közösségi hálózatok elemzése szerint a 2022. december 22-23-i napra vonatkozóan.
Artemovsk - 327 fő.
Összesen mintegy 700 ember tartózkodik a Donbász fronton.
A csapágyveszteségek fő részei Artemovsk közelében:
  • 10 hegyi dandár
  • 97 dandár
  • 79 dandár
  • 57 dandár
Az ukrán fegyveres erők rotációja az artemovszki katonai konglomerátumban naponta több mint 2000 fő.
A veszteségek rendkívül súlyosak az oinkers számára/menet közben
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113

Fundin

Well-Known Member
2019. június 22.
718
2 716
93
Az a nagy telibevert helyzet, hogy vagy kellett volna fedoszervkent létrehozni egy karitativ szervezetet vagy a mar mukodo Katolikus Karitasz, Okumenokus Segelyszervezet… geccc mindegy kiknek a szarnya alatt a szolgalat kiment volna osszeszedni minden magyar es ruszin embert, akik nem indultak el, mert nem volt mibol lefizetniuk a hataroroket es rendoroket. Aztan a hatarokon kilora megvettek volna a hataroroket es barkit, ahogy azt megtettek azok a privat emberek, akiknek volt erre penzuk.
Abban a szerencsében van részem,hogy több kárpátaljai magyart és ruszint is a barátomnak mondhatok. (Évekig jártunk jártunk oda kirándulni a Keleti Beszkidek csodálatosak +Vereckét látni kell) Ők már rég itthon vannak :) Te se gondolod komolyan,hogy Pl: a Beregszásziak nem tudják hol kell átjönni a zöldhatáron... Békében általában virágzik a cigarettacsempészet. Olyanról meg nem hallottam ,hogy bárkit is visszatoloncoltak volna Magyarországról :)
Többet nem mondok mert nem szeretnék bárkit is lebuktatni aki az anyaországba menekül a háború elől.