[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 346
45 448
113
Az amerikai ipar jelenleg körülbelül 14 000 darab 155 mm-es lövedék előállítására képes havonta – írja a Washington Post a szárazföldi erők parancsnokára hivatkozva, az
ukrán csapatok mindössze 2 nap alatt költenek el ekkora mennyiségű lőszert – jegyezte meg az újság meg nem nevezett katonai forrásra hivatkozva.

Ezen a térképen látható, hogy Kijevtől nyugatra az ukrán határok a földön csak az Ukrán Fegyveres Erők területvédelmi egységeit fedik le. A szárazföldi erők szinte minden harci egysége és alegysége az NVO zónában található. De ne felejtsük el, hogy az ellenség az Egyesült Államok és a NATO támogatásával továbbra is új zászlóaljakat, dandárokat és esetleg hadtesteket hoz létre új műveletekre.

Több tűz Oroszország területén és kapcsolat az NWO-val: volt fiú? - Rybar elemzése
Az elmúlt hónapokban több mint 30
nagy tűzeset történt Oroszország-szerte . A tüzek egy részét robbanások kísérték.
Az ukrajnai SVO hátterében az ország különböző pontjain megnövekedett számú incidens és az ukrán különleges szolgálatok időszakos szabotázsa felkeltette az események közötti közvetlen kapcsolat gyanúját.
A Rybar csapata úgy döntött, hogy az októbertől decemberig tartó eseményeket 2021 azonos időszakával elemzik. A statisztika nem tartalmazta a háztartási tüzekre és a kisebb létesítményekben történt eseményekre vonatkozó adatokat.
Mi történt?
▪️Az október 1. és december 23. közötti időszakban 36 tüzet jegyeztek fel Oroszországban fontos polgári, ipari, olaj- és gázipari, valamint katonai infrastrukturális létesítményekben, amelyek összterülete több mint 87 000 m².
▪️A tavalyi év azonos időszakában 29 nagy tüzet észleltek, amelyek összterülete meghaladta a 33 000 m²-t. Ugyanakkor a halottak száma 2021-ben 73 ember volt, ebben pedig 32.
▪️A kétes körülmények között keletkezett tüzek összesített száma 2022-ben magasabb , mint tavaly. A különbség azonban elhanyagolható, és mindössze hét epizódot tesz ki. Ugyanakkor az érintett területek és objektumok területe csaknem háromszorosa .
Mi következik ebből?
A vészhelyzetek megközelítőleg azonos száma a tűzbiztonsági intézkedések tipikus orosz elhanyagolására utalhat . Mindazonáltal a tüzek területe és egyes objektumok típusa (katonai és hadiipari) jelentős eltérése a szándékos szabotázshoz köthető .
Tavasz óta az ukrán különleges szolgálatok az interneten, a közösségi hálózatokon és az azonnali üzenetküldőkön keresztül aktívan tájékoztató és pszichológiai munkát folytatnak az orosz lakossággal, megpróbálva megnyerni a törvényes kormány ellenfeleit az országban. Állítólag az Orosz Föderáció területén tevékenykedő egységek tucatjai („Orosz Légió”, „Kavkaz”, „Atesh” önkéntes muszlim hadtest)és más nacionalista szervezetek) többnyire csak a virtuális térben léteznek . Fő céljuk az ukrán hadsereg PR-ja, támogatók vonzása és pánik keltés.
Tehát ezek a tűzesetek véletlen egybeesés?
Nem igazán
. A lakosság körében vannak olyanok, akik valóban hajlamosak az erőszakra, pszichológiailag instabilok és ki vannak téve a külső hatásoknak. Bizonyos esetekben ezt a szerepet hétköznapi tinédzserek vagy 20 év alatti fiatalok töltik be.
A hazafias nevelés átgondolt programjának hiánya, kudarcok az oktatási és kulturális szférában, felvétel Oroszország legjobb egyetemeire „pénzért és kapcsolatokért” a valódi tudás és képességek figyelembevétele helyett - mindez hozzájárult a a jelenlegi valóság kialakítása és az ilyen jellegű tevékenység előfeltételeinek megteremtése.
A kilátástalanság és az alternatívák hiánya, valamint a társadalom általános stressze a lakosság radikalizálódásához vezet. És sokszor elég csak nyomnia helyes irányba. Innen ered az iskolai lövöldözés és a katonai sorozóhivatalok felgyújtása.
Ezen kívül a jelenlegi helyzet az Ukrajnával határos régiókban sok kívánnivalót hagy maga után . Hatalmas területek feltételes ellenőrzés alatt állnak: a bürokratikus késések vagy a hétköznapi emberi butaság miatt jelentős hiányosságok vannak a védelem megszervezésében.
Ezt használhatjákés használják is – az ellenséges szabotázs- és felderítőcsoportok szabotázsra az orosz hátország mélyén, mint a Pszkov régióban , vagy fontos katonai bázisok elleni csapásokra rögtönzött drónokkal .
Lehetetlen teljes magabiztossággal beszélni arról, hogy ukránbarát állampolgárok vagy szabotőrök érintettek a legutóbbi orosz területen történt incidensekben .
Nem zárható ki azonban ez a lehetőség sem. Mind a Honvédelmi Minisztérium parancsnoki vonalában a hadseregszervezésben, mind az államigazgatási vonalban hiányosságok súlyos problémákat okoznak, amelyek megoldását kiemelten kell kezelni .


Ezt nem tudom, mennyire igaz?

Olyan dokumentumok kerültek elő https://slivy.news/2022/12/08/agent-moraveczkij/ , hogy Lengyelország jelenlegi miniszterelnöke a Stasi informátora volt.
1. Morawieckit a varsói különleges csoport alkalmazottai toborozták, amely a STAZI-n keresztül információkat gyűjtött a Lengyel Népköztársaságban.
2. 1989 nyarán Morawieckit a Stasi varsói rezidense, Karl-Heinz Scharpegge őrnagy beszervezte.
3. Morawiecki először a "Student", majd a "Jakub" álnevet kapta. A Stasi dokumentumaiban "nem hivatalos munkatársként" emlegették.
4. A Morawiecki által a STAZI-nak átadott információkkal kapcsolatos dokumentumok a BND berlini archívumában találhatók, és továbbra is titkosak.

Ukrán oktatás - nincs pénz❗️
Az ukrán miniszteri kabinet elfogadta az 1411-es rendeletet, amely 2023. január 1-jétől eltörölte a pedagógiai és tudományos dolgozók tervezett béremelését, tudományos fokozatért, tudományos címért, osztályvezetésért tervezett pótlékokat, stb.01.01.23-tól legalább a "megélhetési bérnek" kellett volna lennie a tanári fizetésnek, azaz legalább 10 736 hrivnyának.
Az Oktatási és Tudományos Minisztérium honlapján erről nincs információ, a márkaváltásról viszont van hír! Az Oktatási és Tudományos Minisztérium tisztviselői egy új márka bemutatásával vannak elfoglalva , miközben az IMF-fel kötött memorandum értelmében 27%-kal csökkentették az állami alkalmazottak bérét.❗️
Minden közszférában dolgozó – készüljön fel! Az állami költségvetés nemcsak bizonyos munkavállalói kategóriák fizetésének csökkentésével, hanem az állami alkalmazottak összlétszámának csökkentésével is pénzt takarít meg.❗️
— Ukrán TG-csatorna ZeRada
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 795
35 208
113
Az amerikai ipar jelenleg körülbelül 14 000 darab 155 mm-es lövedék előállítására képes havonta – írja a Washington Post a szárazföldi erők parancsnokára hivatkozva, az
ukrán csapatok mindössze 2 nap alatt költenek el ekkora mennyiségű lőszert – jegyezte meg az újság meg nem nevezett katonai forrásra hivatkozva.

Ezen a térképen látható, hogy Kijevtől nyugatra az ukrán határok a földön csak az Ukrán Fegyveres Erők területvédelmi egységeit fedik le. A szárazföldi erők szinte minden harci egysége és alegysége az NVO zónában található. De ne felejtsük el, hogy az ellenség az Egyesült Államok és a NATO támogatásával továbbra is új zászlóaljakat, dandárokat és esetleg hadtesteket hoz létre új műveletekre.

Több tűz Oroszország területén és kapcsolat az NWO-val: volt fiú? - Rybar elemzése
Az elmúlt hónapokban több mint 30
nagy tűzeset történt Oroszország-szerte . A tüzek egy részét robbanások kísérték.
Az ukrajnai SVO hátterében az ország különböző pontjain megnövekedett számú incidens és az ukrán különleges szolgálatok időszakos szabotázsa felkeltette az események közötti közvetlen kapcsolat gyanúját.
A Rybar csapata úgy döntött, hogy az októbertől decemberig tartó eseményeket 2021 azonos időszakával elemzik. A statisztika nem tartalmazta a háztartási tüzekre és a kisebb létesítményekben történt eseményekre vonatkozó adatokat.
Mi történt?
▪️Az október 1. és december 23. közötti időszakban 36 tüzet jegyeztek fel Oroszországban fontos polgári, ipari, olaj- és gázipari, valamint katonai infrastrukturális létesítményekben, amelyek összterülete több mint 87 000 m².
▪️A tavalyi év azonos időszakában 29 nagy tüzet észleltek, amelyek összterülete meghaladta a 33 000 m²-t. Ugyanakkor a halottak száma 2021-ben 73 ember volt, ebben pedig 32.
▪️A kétes körülmények között keletkezett tüzek összesített száma 2022-ben magasabb , mint tavaly. A különbség azonban elhanyagolható, és mindössze hét epizódot tesz ki. Ugyanakkor az érintett területek és objektumok területe csaknem háromszorosa .
Mi következik ebből?
A vészhelyzetek megközelítőleg azonos száma a tűzbiztonsági intézkedések tipikus orosz elhanyagolására utalhat . Mindazonáltal a tüzek területe és egyes objektumok típusa (katonai és hadiipari) jelentős eltérése a szándékos szabotázshoz köthető .
Tavasz óta az ukrán különleges szolgálatok az interneten, a közösségi hálózatokon és az azonnali üzenetküldőkön keresztül aktívan tájékoztató és pszichológiai munkát folytatnak az orosz lakossággal, megpróbálva megnyerni a törvényes kormány ellenfeleit az országban. Állítólag az Orosz Föderáció területén tevékenykedő egységek tucatjai („Orosz Légió”, „Kavkaz”, „Atesh” önkéntes muszlim hadtest)és más nacionalista szervezetek) többnyire csak a virtuális térben léteznek . Fő céljuk az ukrán hadsereg PR-ja, támogatók vonzása és pánik keltés.
Tehát ezek a tűzesetek véletlen egybeesés?
Nem igazán
. A lakosság körében vannak olyanok, akik valóban hajlamosak az erőszakra, pszichológiailag instabilok és ki vannak téve a külső hatásoknak. Bizonyos esetekben ezt a szerepet hétköznapi tinédzserek vagy 20 év alatti fiatalok töltik be.
A hazafias nevelés átgondolt programjának hiánya, kudarcok az oktatási és kulturális szférában, felvétel Oroszország legjobb egyetemeire „pénzért és kapcsolatokért” a valódi tudás és képességek figyelembevétele helyett - mindez hozzájárult a a jelenlegi valóság kialakítása és az ilyen jellegű tevékenység előfeltételeinek megteremtése.
A kilátástalanság és az alternatívák hiánya, valamint a társadalom általános stressze a lakosság radikalizálódásához vezet. És sokszor elég csak nyomnia helyes irányba. Innen ered az iskolai lövöldözés és a katonai sorozóhivatalok felgyújtása.
Ezen kívül a jelenlegi helyzet az Ukrajnával határos régiókban sok kívánnivalót hagy maga után . Hatalmas területek feltételes ellenőrzés alatt állnak: a bürokratikus késések vagy a hétköznapi emberi butaság miatt jelentős hiányosságok vannak a védelem megszervezésében.
Ezt használhatjákés használják is – az ellenséges szabotázs- és felderítőcsoportok szabotázsra az orosz hátország mélyén, mint a Pszkov régióban , vagy fontos katonai bázisok elleni csapásokra rögtönzött drónokkal .
Lehetetlen teljes magabiztossággal beszélni arról, hogy ukránbarát állampolgárok vagy szabotőrök érintettek a legutóbbi orosz területen történt incidensekben .
Nem zárható ki azonban ez a lehetőség sem. Mind a Honvédelmi Minisztérium parancsnoki vonalában a hadseregszervezésben, mind az államigazgatási vonalban hiányosságok súlyos problémákat okoznak, amelyek megoldását kiemelten kell kezelni .


Ezt nem tudom, mennyire igaz?

Olyan dokumentumok kerültek elő https://slivy.news/2022/12/08/agent-moraveczkij/ , hogy Lengyelország jelenlegi miniszterelnöke a Stasi informátora volt.
1. Morawieckit a varsói különleges csoport alkalmazottai toborozták, amely a STAZI-n keresztül információkat gyűjtött a Lengyel Népköztársaságban.
2. 1989 nyarán Morawieckit a Stasi varsói rezidense, Karl-Heinz Scharpegge őrnagy beszervezte.
3. Morawiecki először a "Student", majd a "Jakub" álnevet kapta. A Stasi dokumentumaiban "nem hivatalos munkatársként" emlegették.
4. A Morawiecki által a STAZI-nak átadott információkkal kapcsolatos dokumentumok a BND berlini archívumában találhatók, és továbbra is titkosak.

Ukrán oktatás - nincs pénz❗️
Az ukrán miniszteri kabinet elfogadta az 1411-es rendeletet, amely 2023. január 1-jétől eltörölte a pedagógiai és tudományos dolgozók tervezett béremelését, tudományos fokozatért, tudományos címért, osztályvezetésért tervezett pótlékokat, stb.01.01.23-tól legalább a "megélhetési bérnek" kellett volna lennie a tanári fizetésnek, azaz legalább 10 736 hrivnyának.
Az Oktatási és Tudományos Minisztérium honlapján erről nincs információ, a márkaváltásról viszont van hír! Az Oktatási és Tudományos Minisztérium tisztviselői egy új márka bemutatásával vannak elfoglalva , miközben az IMF-fel kötött memorandum értelmében 27%-kal csökkentették az állami alkalmazottak bérét.❗️
Minden közszférában dolgozó – készüljön fel! Az állami költségvetés nemcsak bizonyos munkavállalói kategóriák fizetésének csökkentésével, hanem az állami alkalmazottak összlétszámának csökkentésével is pénzt takarít meg.❗️
— Ukrán TG-csatorna ZeRada
A Morawieckinek még a szeme se áll jól.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

Podolyaka elmondta, hogy az RF fegyveres erők UAV-ját nem lehet lelőni a MIM-104 Patriot légvédelmi rendszer rakétáival.​

2022.12.22. 23:33 (Frissítve: 2022.12.23. 14:35)
ERŐS SZERKEZET
Volodimir Zelenszkij egyesült államokbeli útja eredményeként Washington ígéretet tett a MIM-104 Patriot légvédelmi rakétarendszerek szállítására . Jurij Podoljaka katonai szakértő úgy véli, hogy ezek a légvédelmi rendszerek nem fognak megbirkózni az orosz légitámadási fegyverekkel. Köztük van a Geran-2 UAV és a Kinzhal hiperszonikus rakéta.
Podolyaka elmondta, hogy az RF fegyveres erők UAV-ját nem lehet lelőni a MIM-104 Patriot légvédelmi rendszer rakétáival.


A Patriot 120 km-es hatótávolságig képes észlelni a repülőgépeket, a MIM-104 ballisztikus rakétákat pedig 80 km-es távolságból. Podolyaka megjegyezte, hogy Ukrajna teljes védelméhez több tucat és több száz akkumulátorra lenne szükség. Az Egyesült Államok nem áll készen az ilyen kiadásokra, mivel egy Patriot rakéta költsége több millió dollár.
Ráadásul a Geran-2 UAV sebezhetetlen ezekkel a légvédelmi rendszerekkel szemben.
"Egy kis drón mérete, sebessége és alacsony repülési magassága miatt gyakorlatilag láthatatlan az amerikai légvédelmi rendszer radarjai számára" - mondta Podolyaka.
A Patriot nem tud eltalálni hiperszonikus rakétákat.
"A maximális célsebesség, amit a MIM-104 rakéták el tudnak fogni, 2,2 km/s. A Kinzhal rakéták több mint 4 km/s sebességgel repülnek a cél felé és aktívan manővereznek" - magyarázta a szakértő.

Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1782930-zrk_patriot/

Egyebek röviden, amit orosz oldalakon olvastam:
-zeló viselkedését pszihológusok elemezték és egyre idegesebb, színész létére sem elég összeszedett, ennek oka, hogy tisztában van vele, hogy nagyon jó eséllyel meg fog halni.
-a haderő létszámnövelésének 1.5 millió főre semmi köze az ukrán eseményekhez, elsődlegesen az északi sarkvidék védelme és a két új NATO ország, valamint a lengyel fenyegetés miatt van rá szükség.
-egyre reálisabb az esély a közvetlen összecsapásra a NATO-val, ennek kirobbantói a lengyelek lehetnek, akár ukrajnai bevonulással, akár közvetlen támadással.
-ukrajna rövidesen kifogy a hadianyagból, ennek pótlása pedig logisztikailag is lehetetlen a megfelelő mennyiségben a finanszírozók részéről. Itt lesz a történet vége, ezzel tisztában van amerika is, ezért egyre több hír lebeg tárgyalásról.

Kérdés: szerintetek valóban visszajött zeló amcsiból? Könnyen ki fog derülni, ugyanis eddig minden idióta rohangált hozzá kievbe... Innentől lesznek ilyen hírek? Szerintem mostantól greenbox van, amcsiból, profiktól...
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 045
5 494
113

Putyin közölte, semmi sem állíthatja meg az orosz hadsereget

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy moszkvai sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Patriot rakétarendszer már régi, és nem működik olyan jól, mint az orosz Sz–300-as – írja az Euronews.
Mindenesetre az ellenségeink arra a feltételezésre építenek, hogy ez egy védekező fegyver. Rendben, ezt észben fogjuk tartani. Ellenszert pedig mindig lehet találni. Úgyhogy akik most a Patriottal próbálkoznak, feleslegesen teszik. Csak elnyújtja a konfliktust, másra nem jó
– fogalmazott az orosz elnök.
A lap beszámolója szerint Vlagyimir Putyin ezzel csak az újabb fegyverszállítmány jelentőségét próbálta csökkenteni, hiszen a Patriot jelenleg a legfejlettebb, hadrendben lévő légvédelmi rakétarendszer.

 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Michael Kofman és Rob Lee elemzése a háború eddigi menetéről. A cikk elején dióhéjban leírják annak tartalmát:

Ukrajna Herszonban és Harkivban elért sikereit nagyrészt azoknak a veszteségeknek köszönheti, amelyeket az orosz hadseregnek okozott a tavasszal és nyár elején a Donbaszért vívott csatában.
  • Ukrajna Herszonban és Harkivban elért sikereit nagyrészt azoknak a veszteségeknek köszönheti, amelyeket az orosz hadseregnek okozott a tavasszal és nyár elején a Donbászért vívott csatában.
  • Az orosz erők lemorzsolódása tette lehetővé a sikeres mozgóháborút.
  • A háború menete 2023-ban nagymértékben függ a külső támogatástól és attól, hogy Oroszország milyen sikeresen képes a hadseregébe integrálni a mozgósított katonákat.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 684
30 116
113
Hírlavina...
Összfogl.
Zeli tér és időzavarban.
T-72B3M robotol.
Kozak
Eus biznisz...
Ugledarnal.
Szlovákok.
Összfogl.
Merénylet.
Amik harcban...
Üzenet.
Ukrotoborzás.
Ajándék ló...
Új Uralok.
Összfogl.
Ukrán mythology...
Avantgard.
Csehek ajija...
Japán zsoldos.
Fogadd be az ukránt...
Napi csecsen.
Harkov.
Pszihoukrán...
Drón evakulál drónt.
Összfogl.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 893
21 357
113
Abban a szerencsében van részem,hogy több kárpátaljai magyart és ruszint is a barátomnak mondhatok. (Évekig jártunk jártunk oda kirándulni a Keleti Beszkidek csodálatosak +Vereckét látni kell) Ők már rég itthon vannak :) Te se gondolod komolyan,hogy Pl: a Beregszásziak nem tudják hol kell átjönni a zöldhatáron... Békében általában virágzik a cigarettacsempészet. Olyanról meg nem hallottam ,hogy bárkit is visszatoloncoltak volna Magyarországról :)
Többet nem mondok mert nem szeretnék bárkit is lebuktatni aki az anyaországba menekül a háború elől.

Oszinte leszek, fogalmam sincs at tudtak-e jonni ott vagy sem. A simlisek, kicsit zsivanyok es talpraesettek biztos, de ugye nem mindenki ilyen.
Mindenesetre nagyon remelem, hogy aki at akart mindenki at tudott es nem kell meghalniuk ezert a telibeb*szott Ukrajnaert.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 769
80 842
113
Korábban sok videó volt látható az orosz Lancet (1.2,3) kamikaze drónok bevetéséről. De igen kicsi :2,3 és 5 kg-os harci részt használnak csak, ami igen kevés.

Viszont egyre több videó található a neten a ''Forpost-Ru'' orosz támadó drón használatával.

A cél megsemmisítésére egy 20 kilogrammos irányított, erősen repesz-romboló bombát használtak, ezért a gyalogságot Banderához küldték.

ukrán ellenőrző pont likvidálása

katonai gépjármü lőszerrel


Egy másik orosz drón "300.ast" csinál az ukránokból.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Korábban sok videó volt látható az orosz Lancet (1.2,3) kamikaze drónok bevetéséről. De igen kicsi :2,3 és 5 kg-os harci részt használnak csak, ami igen kevés.

Viszont egyre több videó található a neten a ''Forpost-Ru'' orosz támadó drón használatával.

A cél megsemmisítésére egy 20 kilogrammos irányított, erősen repesz-romboló bombát használtak, ezért a gyalogságot Banderához küldték.

ukrán ellenőrző pont likvidálása

katonai gépjármü lőszerrel


Egy másik orosz drón "300.ast" csinál az ukránokból.
Ilyeneket az ukránok is tudnak tömeg-gyártani. Minden nap várom a megjelenésüket.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 695
28 071
113
Mi a franc az az NWO amit az oroszok annyit emlegetnek? Az Új Világrend?
Google translate nem tudja kezelni az orosz SzVO kifejezést, ami a különleges katonai művelet orosz rövidítése. Aztán angolra, illetve egyéb nyelvre fordítva mindig NWO-nak, illetve minden egyébnek fordítgatja és ha nem vagy tudatában a hibának/szövegkörnyezetnek eléggé meg tud lepni.

Also szolgálati közlemény: idén vélhetően ha sokminden nem fog történni még egy Patriot elemzéssel fogok érkezni, plusz egy írásos és egy videós évértékelővel
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 346
45 448
113

Artyomovszk közelében meghalt a Kvartal-95 igazgatója (FOTÓ)​

Az Artemivszk régióban meghalt az ukrán rendező, Oleg Bobalo, aki korábban az ukrán fegyveres erőkhöz csatlakozott és a frontra vonult.
A rokonok jelentették a halálát.
Bobalo filmjei közé tartozik a Kvartal-95 által forgatott „Like Cossacks” című rövidfilm, ahol Elena Zelenskaya lett az egyik forgatókönyvíró, az egyik szerepben pedig Vlagyimir Zelenszkij szerepelt.
Источник: https://rusvesna.su/news/1671824695

Robert C. Castel : A globalisták és a nemzetállamok ellentéte határozza meg a jövőt?​


Bloomberg: Oroszország és Irán egy transzkontinentális kereskedelmi folyosót épít, amely Európa keleti peremétől az Indiai-óceánig húzódik.
Ez egy 3000 kilométer hosszú átjáró, amelyhez semmilyen külföldi beavatkozás nem fér hozzá.
A két ország dollármilliárdokat költ a rakományszállítások felgyorsítására a Kaszpi-tenger által összekapcsolt folyók és vasutak mentén. A Bloomberg által összeállított hajókövetési adatok azt mutatják, hogy több tucat orosz és iráni hajó, köztük szankcionált hajók is közlekednek már az útvonalon.
Oroszország és Irán a hatalmas szankciók nyomása alatt egymás felé fordul – és mindkettő kelet felé néz. A cél az, hogy megvédjék a kereskedelmi kapcsolatokat a nyugati beavatkozásoktól, és új kapcsolatokat alakítsanak ki Ázsia óriási és gyorsan növekvő gazdaságaival.

Az amerikai külügyminiszter szolidaritásra szólította fel Törökországot a NATO-val Ukrajna
ügyében Anthony Blinken Mevlut Cavusoglu török külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésében a NATO egység fontosságáról beszélt az Ukrajna körüli helyzetben.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 077
9 046
113
Korábban sok videó volt látható az orosz Lancet (1.2,3) kamikaze drónok bevetéséről. De igen kicsi :2,3 és 5 kg-os harci részt használnak csak, ami igen kevés.

Viszont egyre több videó található a neten a ''Forpost-Ru'' orosz támadó drón használatával.

A cél megsemmisítésére egy 20 kilogrammos irányított, erősen repesz-romboló bombát használtak, ezért a gyalogságot Banderához küldték.

ukrán ellenőrző pont likvidálása

katonai gépjármü lőszerrel


Egy másik orosz drón "300.ast" csinál az ukránokból.
Nincs gond a Lancettel, csak "puha" célpontok ellen kell bevetni.
 
W

Wilson

Guest
Az ukrán katonai szerelők első csoportja Litvániában elvégzett egy kéthetes képzést a PzH 2000 típusú önjáró tarackok javításáról.


Erről az LRT számolt be .


„Ez az első csoport, amely kiképzésen vesz részt Litvániában, hogy hogyan javítsák meg ezeket a tarackokat” – mondta Žilvinas Čerškus őrnagy, a Jonava központi kerületében állomásozó litván tüzérségi zászlóalj vezérkari főnöke.

December 23-án, pénteken ukrán katonák egy csoportja elhagyta a ruklai kiképzőbázist és hazament.

1414349-528549-756x425-1.jpg

PzH 2000 önjáró tarack a litvániai Rukla városában, 2022. december


A Militarnyi korábban arról számolt be, hogy Németország egy tucat PzH 2000 tarackot adott át Ukrajnának még júniusban.


A tarackok erős használata azonban gyors kopáshoz és elhasználódáshoz vezetett. Novemberben a német Der Spiegel magazin bejelentette, hogy az ukrán hadsereg fegyverenként körülbelül napi 300 lövést adott le


NATO-országokba küldik javításra, köztük Litvániába, ahol eddig hat tarackot javítottak meg.


1414338-453669-756x425-1.jpg

A PzH 2000 önjáró tarackmotor szétszerelésének folyamata, 2022. december

Litvánia azonban nem csupán a fegyverek karbantartásában segít. A litván szakemberek elkezdték képezni az ukrán katonai szerelőket. Az ukrán szerelők két hetet töltöttek Litvániában, az utasításokat tanulmányozva, és megtanulták, hogyan kell szervizelni a motorokat és az alvázat. Az ukránok négy tarackon dolgoztak, és megtanultak különböző alkatrészekkel dolgozni.

A litván hadsereg hangsúlyozta, hogy az ukrán katonákat inkább a karbantartás elvégzésére képezték ki, nem pedig a törött,elhasználódott alkatrészek javítására.

A névtelenül nyilatkozó litván katona szerint a PZH2000-es intenzív használata során a karbantartás hiánya vezetett egyes esetekben az ukrajnai PZH-k meghibásodásához.

1414341-928292-756x425-1.jpg

A PzH 2000 motor szétszerelésének folyamata, 2022. december

A Litvániában végzett ukránok közül sokan előzetesen Németországban tanultak, majd Litvániában az alváz- vagy torony karbantartásra szakosodtak.

Litvánia 2016 óta használja a PzH 2000-t. Čerškus szerint a litván csapatok egyelőre megosztották gyakorlati tapasztalataikat ukrán kollégáikkal.

„Máshol több elméleti tudást szereztek, de mi olyan hibákra tanítottuk őket, amelyekről a könyvek nem írnak, és amelyeket a berendezés kezelésében szerzett tapasztalatainkból tanultunk” – mondta a képzést felügyelő tiszt.

Elmondása szerint az ukránok a frontvonalból is megosztottak információkat a tarackok alkatrész-problémáiról.

A tüzér zászlóalj egyik katonája szerint a litvánok készségesen vállalták az ukránok megsegítését.

„Ha az ukránoknak több időre volt szükségük, csapataink készek voltak dolgozni velük a munkaidő után” – mondta Čerškus. „A közös ellenség motivál” – tette hozzá.




Sztrelkov Igor Ivanovics

december 23., 13:57

Még egyszer (a kritikusok számára): NEM "árulom el az orosz parancsnokság terveit" (egyszerűen nem ismerem őket "a szó szoros értelmében"). Azért vállalkoztam az ukrán-fehérorosz határ nyugati szakaszának stratégiai helyzetének és katonai kilátásainak elemzésére, mert:

- az RF fegyveres erőinek közelgő offenzívájáról szóló pletykát a Kovel-Sarny vonal mentén széles körben terjesztették az interneten, és nem csak a leglustábbak kommentálják (az oroszországi legolvasottabb háborús bloggerek közül Sharii és "Murz" jegyezte, és nem csak);

- Én személy szerint valószínűtlennek és (mondanom sem kell) egyszerűen idiótának tartom ezt a megoldást, a fent felsorolt okok miatt - csak arra az esetre, ha valóban megpróbálnák megvalósítani. De még ebben az esetben sem fogja sem a mi csapatainkat, sem az ellenséges csapatokat akadályozni vagy segíteni az ilyen irányú kilátásokkal kapcsolatos kritikám;

- Úgy vélem, hogy a közelgő (???, nem tény) offenzíva fő csapásainak legvalószínűbb területei az orosz-ukrán front egészen más részei. De én nem írok SEMMIT róla. "A félreértések elkerülése érdekében".

Mégis, kénytelen vagyok megjegyezni, hogy nagyon szkeptikus vagyok az RF fegyveres erői által a front MINDEN részén végrehajtott nagyszabású offenzíva sikerének lehetőségét illetően. Egyszerű okokból - a csapatok és a hazai front felkészületlensége az ilyen műveletekre, a háborús célok hiánya, és ennek megfelelően a csapatok motivációjának hiánya, hogy kitartóan törekedjenek a célok elérésére.
 

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
299
1 823
93

Érdemes lenne a "Stock/Cons" oszlopot is nézni azért. (Storage level compared to consumption)

pl. Lengyelország esetén a 95%-ra töltött tározók az éves fogyasztás 15%-át fedezik.

Jól néz ki az a 83% töltöttség, csak lényegtelen, mivel valójában az éves fogyasztás 25%-a van a tározókban EU átlagban.

Valamit rosszul látok? Csak az általad linkelt oldalt nézem.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 420
6 964
113
Valamit rosszul látok? Csak az általad linkelt oldalt nézem.
ezeket érdemes még nézni:
mindkét nagy gázfogyasztó csapat a szokásos november eleje helyett november végén kezdett bele a készletek apasztásába, és az elmúlt napokban sikerült azt megállítani sőt növelni is
a takarékossági programok sikeresnek látszanak, és a meteorológia is szerencsésen alakul