[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
533
2 451
93
Szeretném megköszönni az oldal adminjainak bölcs döntését a téma lezárására Karácsony alatt. Direkt felnéztem 24-én, hogy vajon még akkor is tolják-e a kretént és mélységes undorral láttam, hogy nemhogy délelőtt, de még késő délután is jöttek a hozzászólások ide! Most komolyan emberek ha nem zárolják a témát egyesek még Karácsony este is tolták volna a propagandát ide!? Miért kell ilyen idiótának lenni!? Még egyszer köszönöm legalább nyugodt volt a hétvége a sok faszságtól, ami néha itt megy. Remélem Szilveszterkor is bevezetik ezt a tilalmat! :)
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 888
113
RPG fejjel szerelt FPV drónok.... ez van, ha nincs képességed zavarni őket, filléres civil technológiával aprítanak fel...


Érdekes. Vegyes, mert beazonosítani nehéz melyik fél.

Más.

 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 910
16 785
113

Áramszünetekre figyelmeztette Európát az osztrák védelmi miniszter.​

„A kérdés nem az, hogy eljön-e, hanem az, hogy mikor jön el”– hívta fel a figyelmet Klaudia Tanner.


787671-candlelight-g9e8a0a4fd-1280.jpg

Klaudia Tanner osztrák védelmi miniszter szerint hamarosan nagy áramkimaradásokra számíthaz az Európai Unió. A tárcavezető erről a Welt című német napilapnak adott interjújában beszélt.

„A kérdés nem az, hogy eljön-e, hanem az, hogy mikor jön el”
– hívta fel a figyelmet Tanner. Hozzátette, a széles körű áramkimaradás kockázata az ukrajnai háború miatt ismét jelentősen megnőtt.

Az osztrák védelmi miniszter arra is kitért, hogy „Putyin számára a nyugati áramellátás elleni hackertámadások a hibrid hadviselés eszközei. Nem szabad úgy tennünk, mintha ez csak elmélet lenne. Fel kell készülnünk az áramkimaradásokra Ausztriában és Európában.”

Önellátó laktanyák létrehozását tervezi Ausztria

Tanner hangsúlyoztaazt is, hogy

„a polgárok egyharmada legkésőbb az áramszünet negyedik napján már nem lenne képes ellátni magát”.
Ezért az osztrák fegyveres erők 2025-ig összesen száz önellátó laktanyát akarnak létrehozni, amelyek két hétig képesek ellátni magukat. Emellett úgynevezett „biztonsági szigetekként” működnénk, és „vészhelyzetben a civil segítők és a rendfenntartó erők kapcsolattartó pontjai lennének” – vázolta fel a terveket Klaudia Tanner.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 524
29 717
113
 
  • Tetszik
Reactions: Renitens

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
571
2 322
93
Ukrán hadsereg amerikai tanácsadója tiltott hadianyagok átadását szorgalmazza - RT

Ezek a fegyverek akár tízszer halálosabbá teszik a tüzérségi lövedékeket – mondta Dan Rice, az amerikai hadsereg veteránja a CNN-nek.

Dan Rice, az ukrán hadsereg amerikai tanácsadója felszólította Washingtont, hogy engedélyezze kazettás lőszerek Kijevbe szállítását, hogy növelje „halálosságot” és „megnyerje a háborút” Oroszország ellen.

A múlt héten a CNN-nek adott interjújában Rice, aki hivatalosan az ukrán fegyveres erők főparancsnokának különleges tanácsadója, kitartott amellett, hogy az Egyesült Államoknak „tényleg el kell látnia” kazettás bombákkal a kijevi erőket.

Olyanok, mintha „lángszórót dobnának egy csomó hangyára”, és „ötször-tízszer megsokszoroznák a tüzérségi lövedékeket” – érvelt a csatorna által közzétett átirat szerint.
„Így növeli a halálosságot és megnyeri a háborút. Ha meg akarjuk nyerni, valami ilyesmit kell adnunk nekik” – mondta a portálnak, és a kazettás bombákat „sorsfordítónak” nevezte.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja jelenleg nem hajlandó ilyen hadianyagot szállítani Ukrajnának, mivel ez feldühítené azokat a nyugat-európai államokat, amelyek aláírták az e fegyverek betiltásáról szóló szerződést.

„Saját politikánk szerint aggályaink vannak az ilyen típusú lőszerek használatával kapcsolatban” – mondta John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője újságíróknak a hónap elején.

Az ilyen típusú fegyvereket tiltó 2008-as kazettás lőszerekről szóló egyezményt (CCM) több mint 100 nemzet írta alá, köztük a legtöbb EU-tagállam. Oroszország, az Egyesült Államok és Ukrajna nem írta alá az egyezményt.

A kazettás bombákkal kapcsolatos egyik fő aggály a csapások után hátrahagyott nagy mennyiségű fel nem robbant töltet, amely veszélyt jelent a civilekre. Rice azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a kijevi erők felelősségteljesen használják ezeket a fegyvereket, és „takarítsanak” maguk után, „amint felszabadítanak egy várost”.

Oroszország többször is megvádolta Kijevet, katonai hadjáratának megkezdése előtt és után is, hogy szovjet gyártmányú kazettás tölteteket használ. Márciusban az ukrán hadsereg állítólag egy kazettás Tochka-U rakétával csapott le Donyeck központjába, több mint 20 civil meghalt és tucatnyi megsebesült.

Októberben orosz tisztviselők azzal vádolták a kijevi erőket, hogy kazettás lőszert használtak az amerikai gyártmányú HIMARS rakétavetőhöz, hogy lecsapjanak egy folyóátkelőhelyre Herszonban, amiben négy civil, köztük egy újságíró meghalt. Kijev tagadta a támadások felelősségét.

Feltételezik, hogy az Egyesült Államok kazettás lőszerek készletén ül, de egyelőre tartózkodott attól, hogy hivatalosan Ukrajnába küldje azokat. Mindazonáltal annak ellenére, hogy a Kongresszus megtiltotta az ilyen fegyverek exportját, az olyan médiák, mint a Politico, azt javasolták, hogy Joe Biden elnök és még külügyminisztere, Antony Blinken is felülírhatná ezt a tilalmat.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 504
6 466
113

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 524
29 717
113
A rossz nyelvek szerint az áruháztüzek Ooban nagy általánosságban biztosítási csalások.
..........
Akik kihasználják az elesetteket.
........
Térképek.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 043
5 488
113

Lavrov: Kijevnek teljesítenie kell a követeléseinket, különben az orosz hadsereg oldja meg a problémát

Egy nappal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy nyitott az Ukrajnával való tárgyalásokra, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy Kijev és a Nyugat Oroszország elpusztítására törekszik, és Ukrajnának teljesítenie kell Moszkva követeléseit, különben az orosz hadsereg fogja megoldani a problémát.

Putyin tárgyalási ajánlatát Ukrajna visszautasította. Kijev azt mondta, hogy addig harcol, amíg Oroszország ki nem vonul – írja az Euronews.
Javaslataink, amelyek a rezsim (az ukrán kormány) által ellenőrzött területek demilitarizálására és nácitlanítására, az Oroszország, beleértve az új területeink biztonságát fenyegető veszélyek megszüntetésére vonatkoznak, jól ismertek az ellenség előtt. Csak egy dolgot kell megtennie: önként és jóhiszeműen teljesíteni őket. Egyébként az orosz hadsereg fogja megoldani a problémát
– mondta Lavrov.

Putyin aláírt: Oroszország öt hónapon át nem szállít olajat az árplafon betartását követelő országokba

Vlagyimir Putyin orosz elnök meghozta döntését: aláírta azt a rendeletet, amely 2023. február 1-jétől öt hónapra megtiltja a kőolaj és a kőolajtermékek szállítását azokba az országokba, amelyekben követelik az Európai Unió által bevezetett árplafon betartását.

Ezenfelül Putyin megtiltotta a külföldi vevőknek történő olajszállításokat is, ha a szerződésben árplafonrögzítési mechanizmust alkalmaznak. Az orosz kőolaj és kőolajtermékek szállítása az árplafont bevezető országokba csak Putyin különhatározata alapján lesz lehetséges.