[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 648
8 449
113
Na, most lenne jó tudni erről Sztrelkov véleményét, de ő erről hallgat mióta színikritikus lett. Mármint nyílt színen kritizálja az orosz hadvezetést.
De viccet félretéve, komolyan gondolják az ukránok (30 mio max), hogy az oroszokat (cca 145 mio) harmadszor is "lépre csalják" és azok nagy veszteségeket fognak szenvedni? Itt nem az orosz veszteségeket illetően vannak kétségek, hanem aziránt, miszerint az ukrán erők minimum uakkora veszteségeket szenvednek el, a kiinduló létszámból pedig egyértelmű egy ilyen játszmának a vesztese.
Lehet, meg kellene keresni Z-nek, azt a fehér zászlót?
Afganisztán tízenpár milliós lakossággal verte el a teljes SZU-t. Nekik nagyon nem voltak olyan fegyvereik mint most az ukránoknak és a SZU még tényleg nagyhatalom volt, a mai Oroszország viszont már nem az.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 418
44 035
113
Kiválló ötlet! :oops:
Dobjunk bele egy újabb típust a logisztikai rendszerbe. Miközben épp most vitték át a Bradley-t, mint páncélozott szállítójárművet.
Bradley-ből van jó bőven. Már régen ki kellett volna dobni őket.
Strykerből meg nem annyira. Csodálkoznék, ha 60-80db-nál több lenne az átadásra szánt APC (kb. zl.).
Illetve ne lepődjön meg senki sem azon, ha a kivont MGS-eket dobják bele a darálóba!
Tesztelni küldenek mindent, le se szarják az ukránokat... Ha meg akarnák nyeretni őket, sokkal több harckocsit, IFV-t, APC-t, SPG-t küldenek nekik, egy - egy típust, meg föléjük tömérdek Patriotot, NASAMS-et.

Szó nincs erről, Castel után szabadon: homeopátiás dózisban küldenek szépen lehetőleg MINDEN típust, aztán várják vissza a harci tapasztalatokat róluk.
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
733
3 920
93
Elképzelem a viccet; te ez még mindig csak piackutatás az MH-nak? Igen, Szerhij miért? Mert háborúnak elég durva.
nem tudom mennyire lehet publikus, de egy pár ismerős, aki év végén Norvégiában "töltötte az időt" azt mesélte, hogy elég konkrét statisztikákat mutattak be nekik a nato által használt/kipróbálásra odaküldött eszközök ukrajnai tapasztalatairól ...
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 525
29 726
113
Pakisztán gyártani lőszer to LyukRajna....
A helyzet...
 
W

Wilson

Guest
Na, most lenne jó tudni erről Sztrelkov véleményét, de ő erről hallgat mióta színikritikus lett. Mármint nyílt színen kritizálja az orosz hadvezetést.
De viccet félretéve, komolyan gondolják az ukránok (30 mio max), hogy az oroszokat (cca 145 mio) harmadszor is "lépre csalják" és azok nagy veszteségeket fognak szenvedni? Itt nem az orosz veszteségeket illetően vannak kétségek, hanem aziránt, miszerint az ukrán erők minimum uakkora veszteségeket szenvednek el, a kiinduló létszámból pedig egyértelmű egy ilyen játszmának a vesztese.
Lehet, meg kellene keresni Z-nek, azt a fehér zászlót?
Miről hallgat Sztrelkov? Mivel ezzel kapcsolatban már elég sokszor elmondta a véleményét.

Folyamatosan nagy veszteségeket szenvednek el az oroszok a Bahmut és Szoledár környéki harcokban ebben nincs semmi újdonság, az egész mondanivalóm lényege az volt, hogy vajon az orosz hadvezetés harmadszor is elköveti azt a hibát, hogy egy város egy adott frontvonalon való sikeres előrenyomulás érdekében az élőerőt nem kímélve egyetlen irányba koncentrálja sz erőit és ezzel más frontszakaszokon viszont emiatt meggyengíti az orosz haderőt ahol viszont ezt kihasználva az ukrán haderő sikeres ellentámadást hajt végre...
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 043
5 488
113

Az ukránok újabb dátumot(Január 15.) dobtak be az állítólagos újabb orosz mozgósításról, az oroszok szerint nem lesz​


Újabb mozgósítási hullámot tervez Moszkva, Kijev terve már a tárban van


Az új mozgósítás, amelyet Oroszország január 15-én jelenthet be, nem fogja megakadályozni az ukrán hadsereget abban, hogy támadó hadműveleteket hajtson végre – jelentette ki Andrij Csernjak, Ukrajna védelmi hírszerzésének képviselője az Ukrajniszka Pravda szerint.

Csernjak szerint Oroszország újabb mozgósítási hullámot és offenzívát tervez Ukrajna területeinek elfoglalására, de az ukrán fegyveres erők készen állnak a támadás visszaverésére és az ukrán föld felszabadítására.
Hozzátette, hogy Ukrajnának megvan már a terve, hogyan szabadítja fel elfoglalt területeit.

Új irányítója lett az orosz szárazföldi erők vezérkarának


A védelmi tárcára hivatkozó keddi orosz sajtójelentések szerint Alekszandr Lapin vezérezredes veszi át az orosz szárazföldi erők vezérkarának irányítását. Az 58 éves, Szíriában harci tapasztalatokat szerző Lapin 2017-től a központi orosz katonai körzet, majd a háború kezdetétől október végéig az ukrajnai „különleges hadműveletben” részt vevő orosz egységek központi haderejének parancsnoka volt.

A Liszicsanszkért folytatott harcokért július 4-én megkapta az Oroszország Hőse címet, ám Ramzan Kadirov októberben élesen bírálta a tábornokot, őt hibáztatva az akkori orosz harctéri kudarcokért – adta hírül az MTI.


Az oroszok bevetik a mesterséges intelligenciát


Bővülni fog 2023-ban az orosz hadsereg modern csapásmérő képességeinek arzenálja, felszerelése a legmagasabb színvonalú lesz, a csapatok irányítási rendszerét pedig mesterségesintelligencia-technológiák alkalmazásával fejlesztik – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca keddi vezetői tanácskozásán.
Javítanunk kell az irányítás és a kommunikáció rendszerén. Ennek érdekében aktívan fogjuk alkalmazni a mesterségesintelligencia-technológiákat
– hangoztatta Sojgu a telekonferencián.
Elmondta, hogy a védelmi minisztérium idén a légi és űrerők harci képességeinek javítását, valamint a nukleáris triád fejlesztését is tervezi.
A legelső terveink között szerepel a modern csapásmérő képességek arzenáljának bővítése. Ugyanilyen fontos feladat a személyi állomány felszerelésének és taktikai apparátusának mielőbbi korszerűsítése a legmagasabb szintre. Mindennek, amire egy katonának szüksége van, modernnek, kényelmesnek és megbízhatónak kell lennie
– mondta.
Az MTI beszámolója szerint Szergej Sojgu a katonai sorozóirodák munkájának, valamint a polgári és területvédelem rendszerének digitalizálását is beharangozta.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 425
12 056
113
Miről hallgat Sztrelkov? Mivel ezzel kapcsolatban már elég sokszor elmondta a véleményét.

Folyamatosan nagy veszteségeket szenvednek el az oroszok a Bahmut és Szoledár környéki harcokban ebben nincs semmi újdonság, az egész mondanivalóm lényege az volt, hogy vajon az orosz hadvezetés harmadszor is elköveti azt a hibát, hogy egy város egy adott frontvonalon való sikeres előrenyomulás érdekében az élőerőt nem kímélve egyetlen irányba koncentrálja sz erőit és ezzel más frontszakaszokon viszont emiatt meggyengíti az orosz haderőt ahol viszont ezt kihasználva az ukrán haderő sikeres ellentámadást hajt végre...

Nem ezt mondta. Tudod te is. Hanem, hogy egy hónapig el fog tartani előrelépés nélkül, véráldozatokkal.
De akkor azt kellett hallanotok.

 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 171
4 961
113
Afganisztán tízenpár milliós lakossággal verte el a teljes SZU-t. Nekik nagyon nem voltak olyan fegyvereik mint most az ukránoknak és a SZU még tényleg nagyhatalom volt, a mai Oroszország viszont már nem az.

Ne felejtsd el ugyanez az Afganisztán verte el az egész nyugati szövetséget is, akiknek ugyanolyan fegyvereik voltak mint amit az ukránok szeretnének.

Afganisztánt nem hoznám összefüggésbe Ukrajnával mert ott eddig minden birodalom/katonai szövetség rosszul jár. Nem is véletlenül hívják Afganisztánt a birodalmak temetőjének.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 814
20 951
113
Afganisztán tízenpár milliós lakossággal verte el a teljes SZU-t. Nekik nagyon nem voltak olyan fegyvereik mint most az ukránoknak és a SZU még tényleg nagyhatalom volt, a mai Oroszország viszont már nem az.

taliban-stop-it.gif