[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Botond

Well-Known Member
2021. november 28.
68
446
53
Lassan érkezni fognak a modern nyugati harckocsik. A lengyel és a britt példát látva még többen fel fognak bátorodni és még több nyugati harckocsi érkezhet a Ukrajnába. Idén igazán potens nehézfegyverzethez jut ukrajna: Bradley, Marder, AMX, Chalanger, leopard...
A tavalyi fegyverátadásokhoz képest ez minőségi ugrás. Persze ezek egyáltalán nem kilőhetetlenek.
A Challenger 2 nem modern, hiszen az is van vagy 30 éves. Abból is csak minimális mennyiséget küldenek. A Bradley, Marder és AMX meg nem tankok. Ezáltal 1000-es nagyságrendben nem fognak modern tankok érkezni, hiszen még a régiekből is keveset mernek küldeni. Így a T-14-re egyáltalán nem lesz szükség, bőven megfelel a célok leküzdésére a T-90. Abból meg annyit gyártanak amennyit nem szégyellenek.
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 588
8 693
113
Aktívakról beszéltem, nem a tartalékról.


Ezért nem tudnak T-14-et vagy SZU-57-et sorozatban gyártani. Ez a rákfenéje az orosz iparnak. Ilyen körülmények közt 30 éves technikát lehet javítani, de egy 2023-asat már nem. Ebbe a csarnokba a T-14-et be se engednék!

Nyilván ők sem engednék be! Attól, hogy egy üzem ilyen, nem lesz az összes ilyen. Ha láttad a Szu-57 gyártósort akkor pedig végképp nem értem a hozzászólásodat. Az fényévekkel fejlettebb mint ez, világszínvonalú körülményekkel. Arról végképp nem is beszélve, hogy ha felmentél már például a Russian Helicopters cég honlapjára valaha, akkor ha már javításról van szó, az összes hozzájuk tartozó javítóüzem esetében leírják, hogy azok milyen típusok javítását végezhetik. Ha tehát te például a Mi-35M gépeidet akarod nagyjavíttatni, akkor csak olyan javítóüzembe viheted, ami arra is szakosodott. Nem viheted egy másik helyre országon belül "de gyerekek itt is oroszok nagyjavítanak helikoptereket, nekem pedig ez a város egyébként is jobban tetszik" felkiáltással máshova.
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
598
7 213
93
Ez nagyon kétséges beesett mentegetőzés az orosz részről, hogy nem ők lőttek a lakóházakra Dnyipróban. Csak egy kis hiba van ebben a magyarázatban, az állítólagos S-300-as légvédelmi rendszer amiről azt állítják, hogy eltévedt a rakéta már korábban ők maguk kilőtték, tehát ilyen rendszer nem is védi már régóta a légteret Dnyipro környékén.
Miért hazudsz?
Ha ki is lőttek volna ott Sz-300-at, az csak egy. Egy ekkora várost nem egy üteggel védenek, és lehet oda újabbat is vinni. Gondolom semmilyen információd, bizonyítékod nincs az állításodra, ugyanakkor az ellenkezőjére van korábbi példa, van beismerés Aresztovicstól, és tessék, már van videó is


Látni a pillanatot, amikor a rakétát elfogják a levegőben, és kicsit később a robbanást a lakóháznál.

@Ashtar - az átlag nyugati agymosottat nem zavarják a tények és a logika. Azért lőttek lakóházra mert csúnya terrorista orkok, akik ebben lelik örömüket. Az irakiak meg inkubátorból dobáltak csecsmőket a földre és taposták agyon őket. Ja, erről kiderült, hogy a derék Tom Lantos találta ki és a kuvaiti nagykövet lánya volt a színész.

Más:
  • a briták már tagadják az apacsokat.
  • Jurij Ignat szerint nem ők szedték le a rakétát, azt nem is tudják lelőni, és az állítások (amiket amúgy ők tettek), hogy a múltban már szedtek le ilyen rakétákat, csak nagyzolás, hazugság volt. Persze-persze
  • európa 3.5x annyit költ gázra, mint tavaly ilyenkor
  • ukrajna annyi tűzérségi lőszert lő el 1 nap alatt, amennyit németország fél év alatt termel https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1614552647062945792 (és akkor az 1 napos orosz mennyiséget hány év alatt tudják a németek legyártani? :D)
-amerikaiak is már azt tanácsolják a bohócnak, hogy adják fel artemovszkot (miért ne a háborút? és ki parancsol akkor most?) https://twitter.com/Trollstoy88/status/1614615482677563393
- németek 1 év múlva tudnak 22! darab Leot küldeni :D hello leó https://www.youtube.com/watch?v=E_BvaDJaSbw
-kleszcsejevka még ma orosz kézre juthat

Kell még valamit mondanom Ildikó?


Teljesen felesleges vita ez a T62 felújító üzemről - 50 éves tankokról beszélünk, amik kiegészítésnek, és létszámerősítésre jók még. Ráadásul ezzel két legyet ütnek egy csapásra - munkát ad a nem annyira képzett, már kiüregedő üzemeknek, munkásoknak.
A T14 és a Szu57 gyártósorok nem ilyen üzemekben vannak, nem ilyen emberekkel.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 675
34 557
113
Az orosz hadsereg nyolc ukrán tarackot semmisített meg egy nap alatt
Az orosz védelmi minisztérium napi nyolc tarackot, köztük az M777-es megsemmisítését jelentette be az ukrán fegyveres erőknél.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 156
113
Az orosz hadsereg továbbra is visszaveri az ukrán fegyveres erők támadásait a szvatovoi Novoszelovszkoje ellen.
A 2-3 szakaszból álló ellenséges egységek a falu nyugati szélén igyekeznek megvetni a lábukat.
Ekkor viszont az orosz tüzérség és a TOS-1A Solntsepek nehéz lángszóró rendszerek következnek.


"Soha nem fogom megérteni, hogy szükség van ilyen jellegű tartalom rögzítésére és közzétételére ukránok által készített felvételeken"

Igen, ezt én is furcsállom...
Állandóan saját hulláikról, emberi ronccsá vált sebesültjeikről osztanak meg videókat...

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 883
113
MACRON NAGYOBB DICSŐSÉGÉRE!

A moszkvai régió közigazgatásának forrásai arról számolnak be, hogy a francia hatóságok azon döntése kapcsán, hogy megtagadják a Sainte-Genevieve-des-Bois temetőben található híres és ismert orosz emberek temetkezési helyeinek bérleti díját. megfontolandó a Borodino mezőn a halott franciák emlékműve állapotának megváltoztatása.

Soledáris irányú
helyzet 2023. január 15. 15.00-kor

A Soledar szektorban a Wagner PMC rohamkülönítményei megtisztították a Soledar negyedet az ukrán egységek maradványaitól. Jelenleg orosz vadászgépek nyomulnak előre Sol faluban északról és délről, valamint Blagodatny külvárosában . Az ukrán fegyveres erők maradványai még mindig a város alatti bányákban vannak.
▪️Az ellenséges parancsnokság a 61. dandár egyik alakulatát hozta Kramatorszkba , hogy helyreállítsa a harcképességet. Azt is tervezi, hogy január 16-ig erősítést telepít Soledar környékére, hogy elrettentse az RF fegyveres erők offenzíváját.
▪️Beresztovojétől nyugatra az Orosz Fegyveres Erők harcosai felvették az irányítást az 54. Ombre 46. rohamzászlóalj fellegvára felett, öt embert kiirtva.
Soledartól délnyugatra északról, keletről és délről folytatódik az offenzíva az ukrán fegyveres erők Krasznaja Gorában lévő állásai ellen. Az RF fegyveres erői a Bakhmutka folyó melletti Paraszkovijevka környékén is előrenyomulnak . Az ukrán alakulatok aktívan használnak Mavic-3 és Matrice-300 drónokat az orosz csapatok pozícióinak azonosítására.
Az ellenség szerint Bahmut keleti külvárosában az ukrán rohamosztalékok a Patrice Lumumba utcai pezsgőgyár területén próbálják ellentámadásba lendíteni a "wagneriták" állásait .
▪️Az Ukrán Fegyveres Erők "Soledar" hadműveleti-taktikai csoportjának főhadiszállása hatalmas veszteségekről számolt be az RF fegyveres erők offenzívája miatt, valamint nagyszámú áldozatról a végtagok fagyási sérülései miatt.
▪️Az ellenségnek nehézségei vannak a tüzérségi támogatással is. Az Ukrán Fegyveres Erők 26. ABR egységei az orosz csapások következtében elvesztették fegyvereik és rakétavetőik nagy részét.
▪️Jelenleg az ukrán fegyveres erők parancsnoka mérlegeli annak lehetőségét, hogy Bahmutba küldjék az 56. motoros gyalogdandárt, amely az elmúlt másfél hónapban utánpótlás céljából a Dnyipropetrovszk és a Csernyihiv régióban tartózkodott.
Bakhmut délnyugati részén a PMC "Wagner" rohamosztalékai felvették az irányítást a 60 ombr több erődítménye felett Kleshcheevka déli és délkeleti részén , így északról, keletről és délről körülvették a falut.
▪️A fegyveres erők helyzete romlott. Kleshcheevka elvesztése a Chasy Yar és a Bakhmut közötti útvonal tűzvezetésének létrehozását jelenti. A településre az Ukrán Fegyveres Erők 3. rohamdandár és a 210. összevont csapatzászlóalj erőit küldték be állások betöltésére.
A Toretsky szektorban a különleges erők 5. különálló rohamezredének részeként 30 fős csapásmérő csoportot hoztak létre, hogy offenzívát hajtsanak végre az RF fegyveres erők Mayorsk -i állásai ellen . Termobár lőszereket szállítottak az 5 oshp erődökbe.

Az NPO Dvina befejezi a KPO-A taktikai információcsere-rendszer fejlesztését. A közeljövőben a rendszer katonai tesztelésre kerül.
 

szaboj

Well-Known Member
2015. december 6.
390
1 002
93
A Challenger 2 nem modern, hiszen az is van vagy 30 éves. Abból is csak minimális mennyiséget küldenek. A Bradley, Marder és AMX meg nem tankok. Ezáltal 1000-es nagyságrendben nem fognak modern tankok érkezni, hiszen még a régiekből is keveset mernek küldeni. Így a T-14-re egyáltalán nem lesz szükség, bőven megfelel a célok leküzdésére a T-90. Abból meg annyit gyártanak amennyit nem szégyellenek.
A legtöbb orosz harckocsihoz hasonlítva az ! egy dologban mindenképp: tűzvezető rendszer!
A fentebb felsorolt harcjárművek is távolabbról képesek leküzdeni rakétáikkal a T-sorozat legtöbbjét.
hogy mennyi fog érkezni rövidtávon vagy hosszútávon azt nem tudjuk megjósolni, de ha vesszük pl. a nyugati tüzérségi ezközök átadását, akkor abból is 1-2 százas mennyiség már össze jött. Ennyi modern harckocsikból és lövészpáncélosokból már számottevő mennyiség. A modern tűzvezető rendszerrel felszerelt páncélosok, jelentős fölényben lesznek az orosz harckocsikkal szemben.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 888
113
Kapor Leo látványterve ...:cool::p

Fmb8-0pXgAEJc_D

Más. Kivetítések:

És ez halál komoly!
"védekezik" :D
"az orosz hadsereg védekezik, és a csapatok morálja siralmas" :D (James Cleverly, az Egyesült Királyság külügyminisztere) :D
A kvótaembör:
James-Cleverly-feat-1.jpg

Élete:
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 779
26 868
113
MACRON NAGYOBB DICSŐSÉGÉRE!

A moszkvai régió közigazgatásának forrásai arról számolnak be, hogy a francia hatóságok azon döntése kapcsán, hogy megtagadják a Sainte-Genevieve-des-Bois temetőben található híres és ismert orosz emberek temetkezési helyeinek bérleti díját. megfontolandó a Borodino mezőn a halott franciák emlékműve állapotának megváltoztatása.

Soledáris irányú
helyzet 2023. január 15. 15.00-kor

A Soledar szektorban a Wagner PMC rohamkülönítményei megtisztították a Soledar negyedet az ukrán egységek maradványaitól. Jelenleg orosz vadászgépek nyomulnak előre Sol faluban északról és délről, valamint Blagodatny külvárosában . Az ukrán fegyveres erők maradványai még mindig a város alatti bányákban vannak.
▪️Az ellenséges parancsnokság a 61. dandár egyik alakulatát hozta Kramatorszkba , hogy helyreállítsa a harcképességet. Azt is tervezi, hogy január 16-ig erősítést telepít Soledar környékére, hogy elrettentse az RF fegyveres erők offenzíváját.
▪️Beresztovojétől nyugatra az Orosz Fegyveres Erők harcosai felvették az irányítást az 54. Ombre 46. rohamzászlóalj fellegvára felett, öt embert kiirtva.
Soledartól délnyugatra északról, keletről és délről folytatódik az offenzíva az ukrán fegyveres erők Krasznaja Gorában lévő állásai ellen. Az RF fegyveres erői a Bakhmutka folyó melletti Paraszkovijevka környékén is előrenyomulnak . Az ukrán alakulatok aktívan használnak Mavic-3 és Matrice-300 drónokat az orosz csapatok pozícióinak azonosítására.
Az ellenség szerint Bahmut keleti külvárosában az ukrán rohamosztalékok a Patrice Lumumba utcai pezsgőgyár területén próbálják ellentámadásba lendíteni a "wagneriták" állásait .
▪️Az Ukrán Fegyveres Erők "Soledar" hadműveleti-taktikai csoportjának főhadiszállása hatalmas veszteségekről számolt be az RF fegyveres erők offenzívája miatt, valamint nagyszámú áldozatról a végtagok fagyási sérülései miatt.
▪️Az ellenségnek nehézségei vannak a tüzérségi támogatással is. Az Ukrán Fegyveres Erők 26. ABR egységei az orosz csapások következtében elvesztették fegyvereik és rakétavetőik nagy részét.
▪️Jelenleg az ukrán fegyveres erők parancsnoka mérlegeli annak lehetőségét, hogy Bahmutba küldjék az 56. motoros gyalogdandárt, amely az elmúlt másfél hónapban utánpótlás céljából a Dnyipropetrovszk és a Csernyihiv régióban tartózkodott.
Bakhmut délnyugati részén a PMC "Wagner" rohamosztalékai felvették az irányítást a 60 ombr több erődítménye felett Kleshcheevka déli és délkeleti részén , így északról, keletről és délről körülvették a falut.
▪️A fegyveres erők helyzete romlott. Kleshcheevka elvesztése a Chasy Yar és a Bakhmut közötti útvonal tűzvezetésének létrehozását jelenti. A településre az Ukrán Fegyveres Erők 3. rohamdandár és a 210. összevont csapatzászlóalj erőit küldték be állások betöltésére.
A Toretsky szektorban a különleges erők 5. különálló rohamezredének részeként 30 fős csapásmérő csoportot hoztak létre, hogy offenzívát hajtsanak végre az RF fegyveres erők Mayorsk -i állásai ellen . Termobár lőszereket szállítottak az 5 oshp erődökbe.

Az NPO Dvina befejezi a KPO-A taktikai információcsere-rendszer fejlesztését. A közeljövőben a rendszer katonai tesztelésre kerül.
Bátor franciák csak halottakkal mernek hadakozni.
 

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113
Teljesen felesleges vita ez a T62 felújító üzemről - 50 éves tankokról beszélünk, amik kiegészítésnek, és létszámerősítésre jók még. Ráadásul ezzel két legyet ütnek egy csapásra - munkát ad a nem annyira képzett, már kiüregedő üzemeknek, munkásoknak.

Nyílt terepen az oroszok előrenyomulása úgy néz ki, hogy széles arcvonalon szétszórva mennek a harckocsik elől, mögöttük sokszor kényszerből valamilyen BTR vagy BMP, mögöttük a gyalogság szétszóródva, köztük drónkezelők, aknavetősök.
T-62-esek feladata főleg a BTR-ek kiváltása a 2. vonalban, mivel lényegesen jobb a páncélzata, és a feladatra, élen levő harckocsi fedezése, ellenséges gyalogság lefogása tökéletesen megfelel.
+ne emlékszem a típusára, de azt írták a T-62-esekbe kerülő éjjellátó konkrétan komolyabb képességű, mint ami a frontharckocsikba kerül a nyugati propagandisták szerint.
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 845
9 665
113
Ez nagyon primitív felfogás már ne is haragudj. Szetinted mennyivel olcsóbb, mennyivel kevesebb szankcióval járó, és mennyivel kevesebb életbe kerülő lett volna a háború, ha 1-2 hónap alatt vége?
Azért az ilyen sommás kijelentéseket érdemes lenne alátámasztani valamivel.
Többször kérdeztem már tőled, hogy ott ahol egy javelin telibevágott egy bmp-t vagy egy tigert, ott egy kurganec vagy egy puma túlélt volna? Vagy ahol a T-72b3 kínyílt az nlaw-tól ott a leo2a5-ről lepattant volna?
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 495
113
Azért az ilyen sommás kijelentéseket érdemes lenne alátámasztani valamivel.
Többször kérdeztem már tőled, hogy ott ahol egy javelin telibevágott egy bmp-t vagy egy tigert, ott egy kurganec vagy egy puma túlélt volna? Vagy ahol a T-72b3 kínyílt az nlaw-tól ott a leo2a5-ről lepattant volna?




Jóhogy!
:D:D