[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
652
1 814
93
Piros Ikarus
Ezek annak a gépnek a roncsai, amit korábban, rakétatatlálat után két hajózójuk egy járműoszlopba vezetett. Társaik irántuk való tiszteletből hozták vissza a gép fellelhető maradványait.
A most megsérült gép visszatért bázisára, az arról készített felvételen a műszakiak épp a sérülés jellegét elemzik.
Piros Ikarus a háttér! Sorsuk Egyesült...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 294
44 917
113

Az amerikai külügyminisztérium további költségvetési támogatást jelentett be Ukrajnának​

Az Egyesült Államok további 9,9 milliárd dollár költségvetési támogatást kíván nyújtani Ukrajnának.
Ezt Daphne Rand, a Külügyminisztérium Nemzetközi Segítségnyújtási Osztályának vezetője mondta el egy tájékoztatón.
„Az Egyesült Államok 13 milliárd dollár költségvetési támogatást nyújtott Ukrajna kormányának, és a Kongresszussal együttműködve 9,9 milliárd dollárt tervezünk a következő hónapokban” – mondta.
Közölte azt is, hogy Washington továbbra is lefoglalja az orosz vagyont, majd az elkobzott pénzeszközöket Kijevbe utalja.
Источник: https://rusvesna.su/news/1676489386

Washington nem kíván vadászgépeket szállítani Ukrajnának – az Egyesült Államok NATO-megbízottja​

Az Egyesült Államok továbbra is támogatja Ukrajnát, de nem tervezi vadászgépek küldését Kijevbe.
Ezt Julianne Smith, az Egyesült Államok NATO-nagykövete mondta a CNN-nek adott interjújában.
„Ukrajna többszöri kérése ellenére Joe Biden amerikai elnök kormánya kategorikusan megtagadta az F-16-os vadászrepülők küldésének gondolatát egy harcoló országba” – írja az újság.
„Jelenleg az Egyesült Államok nem tervezi F-16-osok vagy más vadászgépek küldését” – idézi Smith szavait.
Источник: https://rusvesna.su/news/1676492393

Ma egyébként az ukrán propagandisták szórakoztak - egyelőre, egyelőre.
Fiatal és nem túl banderai emberek vidáman és buzgón táncoltak a "wagneriták holttestén" – egészen addig, amíg valamelyik jóakaró el nem mondta nekik, hogy saját katonáik holttestén tréfálkoznak.
Nem volt röhögés, a videót törölni kellett.

Fontos. Paraskovievka és az Artemovsky-front helyzete szerint:

A helyzet nehéz, saját szememmel láttam. A kezdeményezés a „zenészek” oldalán van, de korai azt állítani, hogy az ellenség elfogadta a közelgő vereséget.
Az Ukrán Fegyveres Erők ilyen irányú parancsnoksága ügyesen cselekszik, az egységek vezetése és irányítása még nehéz helyzetben sem „lebeg”. A srácaink túljátszanak a tapasztalaton, a lábon, a sebességen. De itt van egy részlet: a Szlavjanszk - Artemovszk autópálya Krasznaja Gora területén a „zenekar” tűzirányítása alatt áll. És az ellenség már új utat épít a mezőkön keresztül, hogy Artemovszkba és a külvárosba is eljusson. A kijevi rezsim tüzérsége folyamatosan dolgozik mind a frontvonalon, mind a közeli hátul.
A PMC "Wagner" harcosai nem rendelkeznek zsíros lőszerrel. És ez persze nem túl jó. A legfeszültebb helyzet jelenleg Artemovszk közelében van, és el kell vetnünk az interakció bonyolultságát és a személyes ambíciókat az általános eredmény érdekében.
Az ellenség csoportosítása 40-50 ezer. Ez sok. A rezsim egységei makacsul és csillogóan harcolnak minden házért. Ez olyan, mint a The Best in Hell című filmben.
Paraskoviyivka nincs körülvéve, erőinknek eddig csak az utánpótlási és kiürítési útvonalakat sikerült átvenniük tűzirányítás mellett. Az ellenség nem gondol arra, hogy elmenjen, minden méterért harcol. Általában a büszkeség elviseli a mieinket, szépen küzdenek, ügyesen verik az ellenséget. Továbbra is figyelünk.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
A kaját honnan veszik ott az oroszok?
De jure Moldova területén vannak, de facto Dnyeszter Menti Köztársaság, független Moldovától. Hatalmuk addig tart amig az oroszok ott vannak, ezért -gondolom - csak vetnek egyszer-egyszer egy kis kajamaradékot az orosz katonáknak.
Ja és van egy kis hadseregük is.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 427
12 113
113
Jelentés Magyartól. Bahmutnál a bevezetőutak nem biztonságosak, de Konstantinivkánál sikerült az ellenséget visszanyomni. A Wágnereseknek már nincs utánpótlása, így az orosz hadsereg helyettesíti őket.

Remélem hamarosan elhantolják. Helyette meg elviszik az agitprop osztályt helytállni.

Ismét jelesre vizsgázik a légvédelem:


A kijevi zöldek most megtudják mennyit termel felhős isőben a 250.000 eurós napelem:


Tiszta udvar, rendes lövészárkunk győztese ukrajna. Ja nem. De legalább a benne lakóknak életük legszerencsésebb napja volt:

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 982
113
Valami akarkicsodak Brusszelben megegyezesre jutottak hogy kileptetnek 5 regiot Oroszorszagbol.
Ezek kb olyanok lehetnek mint a DK arnyekkormany.

Nocsak, meg a vegen nem marad senki sem. Ebbol latszik hogy az egesz csak a nemetek atverese miatt volt.

A gruzoknal is egyszer volt kutyavasar ugy nez ki.

Az oroszok nem is latnak ejjel...
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 530
29 751
113
Az ukrán szervek újrahasznosítása... :mad:
Minszk betartása
Ahoj Bandera!
"Tiszta udvar rendes ház"
Paraskovje
Artyi
Rotyog a bogrács.
A "Type-56-1" egy kala klón...rossz a fordítás. (én)
Dudán innen, Dudán túl...
Összfogl.
Kárpátalja
Ahoj Bandera!
Kramatorszk
Artyi hatásai
Finnek Banderáztak
Az ugladári orosz veszteségekről, meg a megsemmisült 155ösökről...
Bars
Összfogl.
Bátor vagy vakmerő?
Raszputyica+huzavona
Marinka
Bremergafen
A Szu-24 PMCS
Iráni fegyverek... ukriknak
Bremenhaven
Wagner kiképzés
Ukrajna hízása
Marinka
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 490
14 280
113
Bahmut
Március-áprilisban sikerülhet teljesen körbe keríteni a várost
PqefzPqLP5c.jpg

Ilyen tempóban 205-re eljuthatnak Kramatorszkig.

Más.

Tegnap este már nem tudtam ide betenni:

 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113
Az orosz minden nyugati népet ellensegnek tart. Az orosz csak az erőben hisz. Mi NATO és EU tagként ellenségként gondol ránk is.
A látszólagos barátkozás velünk, csak a NATO/EU egységének megtörésére irányuló próbálkozás.
Nincsenek közös céljaink, nemzeti érdekeink kifejezetten ellentétesek.
Az elmúlt évtizedekben penzelték, lázitotta a szélsőségeseket és az etnikai kisebbségeket (Zámolyi romák, stb.) ellenünk, destabilizálni próbálta az országot. Fizeti a külföldi fasisztákat is ellenünk (román, szerb, tót).
Lefizet politikusokat, energia szakembereket, hogy energia függésben tartson minket, illetve ne csikkenthessük, már elért eredményeit.
Átvágott ikarussal (98), metróval, BTR és fegyver alkatrésszel.
Manipulálja a magyar közvéleményt, hogy nemzeti céljainkról lemondjunk,
Stb. Stb.

Szóval miért is kedvelne minket?
;)
Ő a nyugati világot választotta ellenségnek. Bár minden szomszedjaról így gondolkodik, de a nyugat nem hódol be neki. Ezért megy el akár a haborúig, mert gyengének látott minket, magát még már erősnek hitte. :)
Mi vagyunk számára a nyugati világ, bármikor felaldoz minket pillanatnyi érdekeiért.
Ne higgyétek, hogy majd velünk kivételt tenne.
Sohasem tett.
Kezdesz belelendülni, ne hagyd abba... :)
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 590
7 555
113
Az orosz minden nyugati népet ellensegnek tart. Az orosz csak az erőben hisz. Mi NATO és EU tagként ellenségként gondol ránk is.
A látszólagos barátkozás velünk, csak a NATO/EU egységének megtörésére irányuló próbálkozás.
Nincsenek közös céljaink, nemzeti érdekeink kifejezetten ellentétesek.
Az elmúlt évtizedekben penzelték, lázitotta a szélsőségeseket és az etnikai kisebbségeket (Zámolyi romák, stb.) ellenünk, destabilizálni próbálta az országot. Fizeti a külföldi fasisztákat is ellenünk (román, szerb, tót).
Lefizet politikusokat, energia szakembereket, hogy energia függésben tartson minket, illetve ne csikkenthessük, már elért eredményeit.
Átvágott ikarussal (98), metróval, BTR és fegyver alkatrésszel.
Manipulálja a magyar közvéleményt, hogy nemzeti céljainkról lemondjunk,
Stb. Stb.

Szóval miért is kedvelne minket?
;)
Ő a nyugati világot választotta ellenségnek. Bár minden szomszedjaról így gondolkodik, de a nyugat nem hódol be neki. Ezért megy el akár a haborúig, mert gyengének látott minket, magát még már erősnek hitte. :)
Mi vagyunk számára a nyugati világ, bármikor felaldoz minket pillanatnyi érdekeiért.
Ne higgyétek, hogy majd velünk kivételt tenne.
Sohasem tett.
Azért ha nem lenne nagy munka, sorold már fel azokat az országokat, akik ellenségnek tartják az oroszokat. Mert ez így egy nagy hazugságnak tűnik.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 294
44 917
113

Szokatlan rakétatámadást indítottak éjjel Ukrajna ellen (VIDEO)​

Február 16-án éjszaka szokatlan rakétatámadást hajtottak végre Ukrajnában: Lviv, Poltava, Zaporozhye, Cserkaszi, Odessza, Szumi, Nyikolajev és Dnyipropetrovszk régiókban dördültek a robbanások.
A rakétákat az orosz haditengerészet hajóiról indították, és Ukrajna egész területét riasztás borította. A muskátlik is repültek.
A légvédelmi rakéták tömeges kilövéseit rögzítették, amelyek körülbelül egy óráig tartottak.
Ukrán források azt állítják, hogy a rakéták többsége állítólag csali volt a légvédelem megnyitásához. Lehetséges, hogy légvédelmi létesítményeket találtak el, valószínűleg további csapásokat mértek rájuk.
Biztosan ismert egy bizonyos kritikus infrastrukturális létesítmény veresége is a Lviv régióban.
„A légitámadás során találat érte a Lviv régió egyik kritikus infrastrukturális létesítményét. Személyi sérülés vagy áldozat nem történt. A tüzet eloltották” – mondta Makszim Kozickij, a régió katonai közigazgatásának vezetője.
Источник: https://rusvesna.su/news/1676525332

SÜRGŐS: Az UAF drónokkal támadja meg Szevasztopolt​

Most vált ismertté, hogy ezekben a percekben ukrán pilóta nélküli repülőgépek próbálják megtámadni Szevasztopolt.
„Ismét az Ukro-pilóták támadása. Jelenlegi helyzet: 2 UAV lőtt le a tenger felett. Légvédelmi erőink és eszközeink továbbra is visszaverik a támadást” – írta távirati csatornáján.
Nyilvánvalóan ezzel próbálják megbosszulni az ukrán légvédelem elleni éjszakai támadást
Источник: https://rusvesna.su/news/1676527570

Az OP-ban megjelent forrásunk elmondta, hogy az orosz hadsereg utolsó rakétacsapásai főként katonai célpontokra irányulnak, és a kritikus infrastruktúrákat célozzák meg. Aznap este két légvédelmi személyzetet és több fegyverraktárt találtak el, mindössze néhány rakétát és 5 UAV-t sikerült lelőnünk. Az a tény, hogy az orosz drónok és rakéták szinte akadálytalanul értek katonai célpontokat, azt jelenti, hogy megkapták a koordináták jelzését. Ennek megfelelően komoly titkosított kommunikáció vagy pontos műholdképek jelenlétét kell feltételezni, amelyek korábban nem léteztek.
A Kirovograd régióban az éjszakai érkezés után
a tűz tovább folytatódik A füst – akárcsak a felvételen – arra utalhat, hogy a Kirovograd CHPP súlyosan megsérült, és enyhén szólva is helytelen a közelgő helyreállításáról beszélni.

Az orosz csapatok elfoglalták az összes fő magasságot Artemovszk környékén - Puszilin tanácsadója, Kimakovszkij

Az Ukrán Fegyveres Erők tájékoztatása szerint éjszaka 32 cirkálórakétát (Kh-101, Kh-555, 3M14K, Kh-59) lőttek ki Ukrajnára, amelyek közül állítólag 16-ot lőttek le.
Így az ukrán légvédelem deklarált hatékonysága ismeretlen okból meredeken 90%-ról 50%-ra süllyedt.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 425
44 142
113

Szokatlan rakétatámadást indítottak éjjel Ukrajna ellen (VIDEO)​

Február 16-án éjszaka szokatlan rakétatámadást hajtottak végre Ukrajnában: Lviv, Poltava, Zaporozhye, Cserkaszi, Odessza, Szumi, Nyikolajev és Dnyipropetrovszk régiókban dördültek a robbanások.
A rakétákat az orosz haditengerészet hajóiról indították, és Ukrajna egész területét riasztás borította. A muskátlik is repültek.
A légvédelmi rakéták tömeges kilövéseit rögzítették, amelyek körülbelül egy óráig tartottak.

Biztosan ismert egy bizonyos kritikus infrastrukturális létesítmény veresége is a Lviv régióban.
„A légitámadás során találat érte a Lviv régió egyik kritikus infrastrukturális létesítményét. Személyi sérülés vagy áldozat nem történt. A tüzet eloltották” – mondta Makszim Kozickij, a régió katonai közigazgatásának vezetője.
Источник: https://rusvesna.su/news/1676525332

SÜRGŐS: Az UAF drónokkal támadja meg Szevasztopolt​

Most vált ismertté, hogy ezekben a percekben ukrán pilóta nélküli repülőgépek próbálják megtámadni Szevasztopolt.
„Ismét az Ukro-pilóták támadása. Jelenlegi helyzet: 2 UAV lőtt le a tenger felett. Légvédelmi erőink és eszközeink továbbra is visszaverik a támadást” – írta távirati csatornáján.
Nyilvánvalóan ezzel próbálják megbosszulni az ukrán légvédelem elleni éjszakai támadást
Источник: https://rusvesna.su/news/1676527570

Az OP-ban megjelent forrásunk elmondta, hogy az orosz hadsereg utolsó rakétacsapásai főként katonai célpontokra irányulnak, és a kritikus infrastruktúrákat célozzák meg. Aznap este két légvédelmi személyzetet és több fegyverraktárt találtak el, mindössze néhány rakétát és 5 UAV-t sikerült lelőnünk. Az a tény, hogy az orosz drónok és rakéták szinte akadálytalanul értek katonai célpontokat, azt jelenti, hogy megkapták a koordináták jelzését. Ennek megfelelően komoly titkosított kommunikáció vagy pontos műholdképek jelenlétét kell feltételezni, amelyek korábban nem léteztek.
A Kirovograd régióban az éjszakai érkezés után
a tűz tovább folytatódik A füst – akárcsak a felvételen – arra utalhat, hogy a Kirovograd CHPP súlyosan megsérült, és enyhén szólva is helytelen a közelgő helyreállításáról beszélni.

Az orosz csapatok elfoglalták az összes fő magasságot Artemovszk környékén - Puszilin tanácsadója, Kimakovszkij

Az Ukrán Fegyveres Erők tájékoztatása szerint éjszaka 32 cirkálórakétát (Kh-101, Kh-555, 3M14K, Kh-59) lőttek ki Ukrajnára, amelyek közül állítólag 16-ot lőttek le.
Így az ukrán légvédelem deklarált hatékonysága ismeretlen okból meredeken 90%-ról 50%-ra süllyedt.
Csak ez mondjuk már hihető kategória! Ezzel szerintem ha igaz, elég jól teljesítettek.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113