[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 660
48 492
113

Kémléggömb, kibertámadás, technológiai verseny – kemény csörte bontakozott ki az USA és Kína között​


Jürgen Habermas szerint a fegyverszállítmányok okozhatják a harmadik világháborút​

Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyan semmi jelét nem adja annak, hogy hajlandó volna tárgyalni az Ukrajna ellen indított háború befejezéséről, a védekezést támogató Nyugatnak azonban így is tárgyalásokra és kölcsönös engedményeken alapuló megállapodásra kell törekednie a világ egyik leghíresebb kortárs filozófusa, Jürgen Habermas szerint.

A német gondolkodó a Süddeutsche Zeitung című lapban szerdán közölt írásában kifejtette, hogy az orosz támadás elleni védekezést fegyverszállításokkal segítő nyugati országok könnyen a szakadék szélén kóborló alvajáró helyzetébe kerülhetnek, hiszen nem határozták meg a támogatás pontos célját, és Kijevre helyezik annak a döntésnek a felelősségét, hogy mikor kell tárgyalást kezdeni a harcok lezárásáról.
...

Németország az ígértnél kevesebb tankot ad Ukrajnának​

Ukrajna csak a felét kapja meg a korábban ígért Leopard 2 harckocsizászlóaljnak.
Ezt Boris Pistorius, a német védelmi minisztérium vezetője nyilatkozta.
„Fél zászlóalj (Leopard 2) A6 és egy A4 zászlóalj lesz szállítva. És ehhez a jövő év eleje előtt több mint 120 Leopard 1 A5 kerül hozzáadásra” – mondta Pistorius.
Azt is megjegyezte, hogy nem szabad alábecsülni a Leopard 1 A5 harckocsik korábbi modelljét.
Ezzel egy időben Németország március végén 14 Leopard 2 harckocsit ad át.
Источник: https://rusvesna.su/news/1676481507

Az ukrán energiarendszer sebezhetőségei: a hőerőművek és alállomások listája Az ukrán energiarendszer helyzetéről szóló legutóbbi bejegyzésünkben megjegyeztük, hogy szűk keresztmetszetét jelenleg a hőerőművek és a hőerőművek turbinás generátorai, valamint az egész üzemre kiterjedő vezérlőközpontok (OCP) jelentik
Milyen konkrét célpontokat célozzon meg a rakétacsapás?
Hőerőművek
Ahhoz, hogy a kijevi hatóságokat megfosszák a hatalom manőverezési képességétől és a fogyasztási csúcsok kompenzálásától, be kell ütni a működő turbinákkal működő erőművek motortereit . A legfontosabbak ebből a szempontból:
Burshtynska TPP,
Lviv CHPP-1,
Dobrotvorskaya TPP,
Ladyzhinskaya TPP,
Trypilska TPP,
Darnitskaya CHPP,
Kijev CHPP-5 és CHPP-6,
Krivorozhskaya TPP,
Kharkiv CHPP-5,
Zmieevskaya TPP,
Pridneprovskaya TPP.
Alállomási vezérlő létesítmények
Egy másik lehetőség az atomerőművekből a fogyasztók felé történő energiaszállítást biztosító alállomások elleni razziák. Fontos, hogy pontosan az ott elhelyezett vezérlőpontokat (CPU) találjuk meg : egy autotranszformátor leütése nem hozza meg a kívánt hatást. Ezek az alállomások a következőket tartalmazzák:
Zapadnoukrainska 750 alállomás,
alállomás Kijev 750,
Vinnitskaya 750 alállomás,
Dneprovskaya 750 alállomás,
Rivne 330 alállomás,
Alállomás Luck Northern 330,
PS Kovel 330,
Shepetovka 330 alállomás,
Khmelnitskaya 330 alállomás,
PS Bar 330,
Pobugskaya 330 alállomás,
Ukrainka 330 alállomás,
PS Quartzite 330,
PS Trihaty 330,
Adjalyk 330. alállomás.
Bár mindkét lehetőség működik, a hőerőművek motortereit célzó csapások előnyösebbnek tűnnek: olcsóbbak a precíziós vezérlésű lőszerek fogyasztását tekintve.
A szisztematikus tűzhatás ezekre az objektumokra hatással lesz, és megfosztja az ukrán energiarendszert a stabilitástól.
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
879
4 958
93
Gondolom az ukránok is besegítenének, majd vinnének a lőszerraktárból egy nagy adagot. Csak 1500 orosz katona van ott, őket azért 3 dandár ukrán katona is szét tudja kapni. És 2 km-re van a raktár az ukrán határtól!!! Ha az oroszok bebambulnak, akkor nagyon hamar az ukránok kezére tud kerülni a raktár. Szerintem egyáltalán nem rossz ötlet.

Bár tegyük hozzá, hogy ha elfoglalnák az ukránok a raktárat, akkor az oroszok perceken belül rá tundak küldeni egy Topolt/Iszkandert, hogy ne tudják széthordani a homit. Mondjuk az is jó kérdés, hogy valójában mi is van abban a raktárban, mert az oroszok sem lehetnek olyan birkák, hogy még sok-sok 1000 tonna hadianyagot ott tartsanak 2(!!!) km-re az ukrán határtól.
ember. ugye nem gondolod, hogy az egész kompletten nincs aláaknázva?
a legkisebb támadás jelére az egész komplexum repülne a levegőbe.
lehet hülyének nézni oroszokat, de talán nem kéne ennyire
egyébként szerinted eddig miért is nem tették meg?
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
Na ezért mondott le a teljes moldáv kormány, mit mondtam olyat kért az ami gazdi amit nem mertek megcsinálni. (látod Dudi );)
Mert az oroszok hülyék és megvárják, hogy az ukránok rátegyék a kezüket. Már rég alá van aknázva az egész lőszerkészlet és amint megjelennek az urki/román/moldáv/NATO különlegesek megy az egész a levegőbe. Aztán lehet összeseperni a maradékot. És nem mellékesen ezzel az akcióval ukrajna egy független államot támadna meg, amit nehéz kimagyarázni (nem NATO-EU-s viszonylatra gondolok). Plusz még a románok szügyig benne lennének a szarban, azaz ukrán-orosz konfliktusban, amire aztán végképp nem lenne válaszuk. Vae victis!
 

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
321
1 598
93
Lada tényleg igazad volt,hogy javíthatatlan lett a su-24 Prigozsin be is mutatja.
Ezek annak a gépnek a roncsai, amit korábban, rakétatatlálat után két hajózójuk egy járműoszlopba vezetett. Társaik irántuk való tiszteletből hozták vissza a gép fellelhető maradványait.
A most megsérült gép visszatért bázisára, az arról készített felvételen a műszakiak épp a sérülés jellegét elemzik.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
705
1 950
93
Piros Ikarus
Ezek annak a gépnek a roncsai, amit korábban, rakétatatlálat után két hajózójuk egy járműoszlopba vezetett. Társaik irántuk való tiszteletből hozták vissza a gép fellelhető maradványait.
A most megsérült gép visszatért bázisára, az arról készített felvételen a műszakiak épp a sérülés jellegét elemzik.
Piros Ikarus a háttér! Sorsuk Egyesült...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 660
48 492
113

Az amerikai külügyminisztérium további költségvetési támogatást jelentett be Ukrajnának​

Az Egyesült Államok további 9,9 milliárd dollár költségvetési támogatást kíván nyújtani Ukrajnának.
Ezt Daphne Rand, a Külügyminisztérium Nemzetközi Segítségnyújtási Osztályának vezetője mondta el egy tájékoztatón.
„Az Egyesült Államok 13 milliárd dollár költségvetési támogatást nyújtott Ukrajna kormányának, és a Kongresszussal együttműködve 9,9 milliárd dollárt tervezünk a következő hónapokban” – mondta.
Közölte azt is, hogy Washington továbbra is lefoglalja az orosz vagyont, majd az elkobzott pénzeszközöket Kijevbe utalja.
Источник: https://rusvesna.su/news/1676489386

Washington nem kíván vadászgépeket szállítani Ukrajnának – az Egyesült Államok NATO-megbízottja​

Az Egyesült Államok továbbra is támogatja Ukrajnát, de nem tervezi vadászgépek küldését Kijevbe.
Ezt Julianne Smith, az Egyesült Államok NATO-nagykövete mondta a CNN-nek adott interjújában.
„Ukrajna többszöri kérése ellenére Joe Biden amerikai elnök kormánya kategorikusan megtagadta az F-16-os vadászrepülők küldésének gondolatát egy harcoló országba” – írja az újság.
„Jelenleg az Egyesült Államok nem tervezi F-16-osok vagy más vadászgépek küldését” – idézi Smith szavait.
Источник: https://rusvesna.su/news/1676492393

Ma egyébként az ukrán propagandisták szórakoztak - egyelőre, egyelőre.
Fiatal és nem túl banderai emberek vidáman és buzgón táncoltak a "wagneriták holttestén" – egészen addig, amíg valamelyik jóakaró el nem mondta nekik, hogy saját katonáik holttestén tréfálkoznak.
Nem volt röhögés, a videót törölni kellett.

Fontos. Paraskovievka és az Artemovsky-front helyzete szerint:

A helyzet nehéz, saját szememmel láttam. A kezdeményezés a „zenészek” oldalán van, de korai azt állítani, hogy az ellenség elfogadta a közelgő vereséget.
Az Ukrán Fegyveres Erők ilyen irányú parancsnoksága ügyesen cselekszik, az egységek vezetése és irányítása még nehéz helyzetben sem „lebeg”. A srácaink túljátszanak a tapasztalaton, a lábon, a sebességen. De itt van egy részlet: a Szlavjanszk - Artemovszk autópálya Krasznaja Gora területén a „zenekar” tűzirányítása alatt áll. És az ellenség már új utat épít a mezőkön keresztül, hogy Artemovszkba és a külvárosba is eljusson. A kijevi rezsim tüzérsége folyamatosan dolgozik mind a frontvonalon, mind a közeli hátul.
A PMC "Wagner" harcosai nem rendelkeznek zsíros lőszerrel. És ez persze nem túl jó. A legfeszültebb helyzet jelenleg Artemovszk közelében van, és el kell vetnünk az interakció bonyolultságát és a személyes ambíciókat az általános eredmény érdekében.
Az ellenség csoportosítása 40-50 ezer. Ez sok. A rezsim egységei makacsul és csillogóan harcolnak minden házért. Ez olyan, mint a The Best in Hell című filmben.
Paraskoviyivka nincs körülvéve, erőinknek eddig csak az utánpótlási és kiürítési útvonalakat sikerült átvenniük tűzirányítás mellett. Az ellenség nem gondol arra, hogy elmenjen, minden méterért harcol. Általában a büszkeség elviseli a mieinket, szépen küzdenek, ügyesen verik az ellenséget. Továbbra is figyelünk.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 434
4 797
113
A kaját honnan veszik ott az oroszok?
De jure Moldova területén vannak, de facto Dnyeszter Menti Köztársaság, független Moldovától. Hatalmuk addig tart amig az oroszok ott vannak, ezért -gondolom - csak vetnek egyszer-egyszer egy kis kajamaradékot az orosz katonáknak.
Ja és van egy kis hadseregük is.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 731
14 065
113
Jelentés Magyartól. Bahmutnál a bevezetőutak nem biztonságosak, de Konstantinivkánál sikerült az ellenséget visszanyomni. A Wágnereseknek már nincs utánpótlása, így az orosz hadsereg helyettesíti őket.

Remélem hamarosan elhantolják. Helyette meg elviszik az agitprop osztályt helytállni.

Ismét jelesre vizsgázik a légvédelem:


A kijevi zöldek most megtudják mennyit termel felhős isőben a 250.000 eurós napelem:


Tiszta udvar, rendes lövészárkunk győztese ukrajna. Ja nem. De legalább a benne lakóknak életük legszerencsésebb napja volt:

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 303
68 434
113
Valami akarkicsodak Brusszelben megegyezesre jutottak hogy kileptetnek 5 regiot Oroszorszagbol.
Ezek kb olyanok lehetnek mint a DK arnyekkormany.

Nocsak, meg a vegen nem marad senki sem. Ebbol latszik hogy az egesz csak a nemetek atverese miatt volt.

A gruzoknal is egyszer volt kutyavasar ugy nez ki.

Az oroszok nem is latnak ejjel...
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 675
32 281
113
Az ukrán szervek újrahasznosítása... :mad:
Minszk betartása
Ahoj Bandera!
"Tiszta udvar rendes ház"
Paraskovje
Artyi
Rotyog a bogrács.
A "Type-56-1" egy kala klón...rossz a fordítás. (én)
Dudán innen, Dudán túl...
Összfogl.
Kárpátalja
Ahoj Bandera!
Kramatorszk
Artyi hatásai
Finnek Banderáztak
Az ugladári orosz veszteségekről, meg a megsemmisült 155ösökről...
Bars
Összfogl.
Bátor vagy vakmerő?
Raszputyica+huzavona
Marinka
Bremergafen
A Szu-24 PMCS
Iráni fegyverek... ukriknak
Bremenhaven
Wagner kiképzés
Ukrajna hízása
Marinka
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 193
15 870
113
Bahmut
Március-áprilisban sikerülhet teljesen körbe keríteni a várost
PqefzPqLP5c.jpg

Ilyen tempóban 205-re eljuthatnak Kramatorszkig.

Más.

Tegnap este már nem tudtam ide betenni:

 

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 227
4 696
113
Az orosz minden nyugati népet ellensegnek tart. Az orosz csak az erőben hisz. Mi NATO és EU tagként ellenségként gondol ránk is.
A látszólagos barátkozás velünk, csak a NATO/EU egységének megtörésére irányuló próbálkozás.
Nincsenek közös céljaink, nemzeti érdekeink kifejezetten ellentétesek.
Az elmúlt évtizedekben penzelték, lázitotta a szélsőségeseket és az etnikai kisebbségeket (Zámolyi romák, stb.) ellenünk, destabilizálni próbálta az országot. Fizeti a külföldi fasisztákat is ellenünk (román, szerb, tót).
Lefizet politikusokat, energia szakembereket, hogy energia függésben tartson minket, illetve ne csikkenthessük, már elért eredményeit.
Átvágott ikarussal (98), metróval, BTR és fegyver alkatrésszel.
Manipulálja a magyar közvéleményt, hogy nemzeti céljainkról lemondjunk,
Stb. Stb.

Szóval miért is kedvelne minket?
;)
Ő a nyugati világot választotta ellenségnek. Bár minden szomszedjaról így gondolkodik, de a nyugat nem hódol be neki. Ezért megy el akár a haborúig, mert gyengének látott minket, magát még már erősnek hitte. :)
Mi vagyunk számára a nyugati világ, bármikor felaldoz minket pillanatnyi érdekeiért.
Ne higgyétek, hogy majd velünk kivételt tenne.
Sohasem tett.
Kezdesz belelendülni, ne hagyd abba... :)
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 612
8 084
113
Az orosz minden nyugati népet ellensegnek tart. Az orosz csak az erőben hisz. Mi NATO és EU tagként ellenségként gondol ránk is.
A látszólagos barátkozás velünk, csak a NATO/EU egységének megtörésére irányuló próbálkozás.
Nincsenek közös céljaink, nemzeti érdekeink kifejezetten ellentétesek.
Az elmúlt évtizedekben penzelték, lázitotta a szélsőségeseket és az etnikai kisebbségeket (Zámolyi romák, stb.) ellenünk, destabilizálni próbálta az országot. Fizeti a külföldi fasisztákat is ellenünk (román, szerb, tót).
Lefizet politikusokat, energia szakembereket, hogy energia függésben tartson minket, illetve ne csikkenthessük, már elért eredményeit.
Átvágott ikarussal (98), metróval, BTR és fegyver alkatrésszel.
Manipulálja a magyar közvéleményt, hogy nemzeti céljainkról lemondjunk,
Stb. Stb.

Szóval miért is kedvelne minket?
;)
Ő a nyugati világot választotta ellenségnek. Bár minden szomszedjaról így gondolkodik, de a nyugat nem hódol be neki. Ezért megy el akár a haborúig, mert gyengének látott minket, magát még már erősnek hitte. :)
Mi vagyunk számára a nyugati világ, bármikor felaldoz minket pillanatnyi érdekeiért.
Ne higgyétek, hogy majd velünk kivételt tenne.
Sohasem tett.
Azért ha nem lenne nagy munka, sorold már fel azokat az országokat, akik ellenségnek tartják az oroszokat. Mert ez így egy nagy hazugságnak tűnik.