[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 368
45 668
113
Chicagóban jó, így ki van világítva
Az OP-beli forrásunk elmondta, hogy a főhadiszálláson szóbeli összetűzés volt Zaluzsnij és Szirszkij között a csapatok Bahmutból való sürgős kivonásáról, a szárazföldi erők parancsnoka támogatta Zelenszkijt, és biztosított mindenkit, hogy még egy hónapig megtarthatja a várost. . Szirszkij nem tartja fenyegetésnek Bahmut taktikai bekerítését az ukrán fegyveres erőkre nézve, és bízik abban, hogy képes lesz egy folyosót létrehozni a város déli részén az ukrán csapatok ellátására.
Az Ukrán Fegyveres Erők szerint Oroszország csapatokat húz Donyeck irányába - ez egy hatalmas offenzíva előkészítését jelezheti az NWO évfordulóján.
"A hírszerzés szerint az oroszok további erőket összpontosítanak Donyeck irányába (Avdiivka, Bahmut, Ugledar, Marinka). Pár hete körülbelül 160 zászlóaljat vontak össze – most már 190. Ez még hiányos felszerelés mellett is nagyon sokan. Ezt megértjük, inkább Összességében készülnek valamire. Valószínűleg február 24-én támadnak" - hangsúlyozta.

Starobelsk irány helyzete 2023. február 19-én 15.00-kor
A Kupjanszkij szektorban az orosz egységek pozíciós offenzívát hajtanak végre a Dvurecsnoje-Gryanikovka vonaltól az Ukrán Fegyveres Erők megmaradt hídfőjéig, az Oszkol folyón átívelő kereszteződés közelében . Az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága 40 és 51 összevont zászlóaljból álló ellentámadást tervez.
▪️Más, Kupjanszktól délre és délkeletre fekvő pozíciókban a 92. gépesített dandár állományának tervezett rotációja zajlik Krugljakovkában és Sztelmahovkában .
A Limanszkij szektorban az ukrán fegyveres erők a Makeevka - Zhuravka gerenda - Terny - Yampolovka - Torskoye vonal mentén erősítik a frontvonalakat . A tüzérségi lövedékek a teljes érintkezési vonalon folytatódnak.
▪️Orosz tüzérek eltalálták az ukrán 95. légideszant gyalogdandár ejtőernyőseinek több bevetési pontját. Több célzott csapás eredményeként 27 ember meghalt , a 95. dandár 22 tagja megsérült.
▪️Most az ukrán alakulatok erősítést helyeznek át a 95. dandár 13. rohamzászlóaljának állásaiba. Egy további társaság érkezett a Dibrovtól délkeletre fekvő területre .
▪️Ezen túlmenően az ukrán fegyveres erők 67. gépesített dandár 1. zászlóaljának erőit , amelyek az Ukrán Fegyveres Erők Liman csapatainak hadműveleti tartalékában voltak, Torszkojeba helyezték az offenzíva folytatása esetére. a 144. motorpuskás hadosztály által .
▪️A korlátozottan alkalmas és az ellenségeskedésben való részvételt megtagadó erők erődítményeket építenek Szlavjanszktól keletre és északkeletre .

A hős szíve örökké él. Lehetetlen megölni.
A Red Star Belgrade rajongói tisztelegtek az orosz hősök, Andrej "Arni" Rakhov és Andrej "Klitschko" Kovalishin emléke előtt, akik a fronton haltak meg. Köszönet a Szerb Testvéreknek a hűségért. Álljunk össze. Harcosnak lenni annyi, mint örökké élni.
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 097
113
Ezt a cikket le kéne fordítani és kitenni főoldalra. A háború teljesen érhetővé válna sokaknak, miért olyan "szerencsétlenek" az oroszok.
Az egész modern hadviselést újra írja a mindent látó szemek sora - mikor mindent lát az ellenség real time és instant küldi az ukránnak, bármilyen tankönyvi taktika kudarcot vall.
  • Páncélos támadáshoz erőösszpontosítás? - instant küldi a SAT felderítés adatait élőben az AWACS az ukrán tüzéreknek.
  • Légitámadás indul? - megy a légvédelmnek a gépek real time helyzete a radarműholdak adatai alapján, így még keresőreadar sem kell a légvédelemnek, csak a tűzvezetőt kapcsolják be, ha egyáltalán kell. Lásd NASAMS...
  • Elindul a tartalékok felvonultatása valamerre? - azonnal oda csoportosít az ukrán, mert látja és pont megfelelő erőt küldhet oda.
Nincs meglepetés. Nincs rejtett hadmozdulat. Semmi, üvegfal mögött táncolnak az oroszok. Bármit csinál az orosz élőben nézik és élőben reagálnak is. Így lehet sokkal kisebb és elavultabb erővel megfogni egy nagyobb ellent.

Mi a megoldás? Az, amit látunk.
  • Egyrészt a húsdaráló, hogy nyomja az ellen. Bahmut ideális nekik, nincs manőver, erőből megy. Ahhoz meg a műhold nem ad előnyt.
  • Kis csoportos támadások elnyúlva a fronton. A támadás rövid, gyors megszakítással (a wagneresek max 8 fős csapatokban dolgoznak)
  • Folyamatos nyomás, ahol gyengül a védelem nem is igazán támadás, csak benyomulás.
  • A levegőben meg csak stand off, csaligépekkel és új taktikát is láthatunk - kíváncsi vagyok a léggömbök szerepére, gyanítom mivel próbálkoznak.
Egyszerűbben fogalmazva amíg az orosz nem csinál valamit az űrrel, marad a tankönyvitől totál eltérő taktika.
Amint a műholdakat kilőnék, egy hét alatt szétcsapnák Ukrajnát - mert azok semmit a világon nem látnának előre, ahogy azt eredetileg tervezték is. Na akkor lett volna 4 nap a háború, nem úgy, hogy a teljes amerikai felderítő és parancsnoki láncot is beleszámítjuk.


BTW sok sikert az USA következő háborújához, mert az egész orosz haderő ugyanilyen jellegű kísérete meglesz az ellenfélnek. Ha az orosz teljes hírszerzés és irányítás beállt volna ugyanilyen mértékben a tálibok mögé igencsak rábasztak volna Afganisztánban...

Ez azért erőteljesen eltúlzott, már-már hollywoodi tündérmese szintű túlértékelése a nyugati műholdas felderítésnek. Nézzük meg mire képesek a szóban forgó műholdak:
  • A mai optikai felderítő műholdak jellemzően 400-800 km magas pályán, 1,5-1,7 óra keringési idővel köröznek. Egy adott területre pár percig látnak rá. De azt sem fordulónként - hiszen a Föld közben forog és a következő forduló már az előzőtől 2500-2700 km távolságban lévő sávot fed (Egyenlítőnél mérve) - hanem ha nem csúszna el a pálya folyamatosan, akkor naponta egyszer repülne át adott terület felett. A pályaeltolódás miatt valójában több nap, akár 1-2 hét után ér a műhold újra ugyanazon terület fölé. Már ebből is látható, hogy távolról sincs szó valós idejű és állandó megfigyelésről. Természetesen nem egy műholdat használnak, hanem többet, de a NATO tagországoknak nincsenek fent százával felderítő műholdjai. Néhány tucat aktív műholdról van szó a használható felbontású polgáriakat is beleszámolva. De ez megoszlik az általános feladatok közt (nem tehetik magukat máshol vakká azért, hogy csak az ukrán frontot figyeljék), a front mögötti néhány 10 km megfigyelése közt és a mélységben, max. néhány száz km távolságban lévő repterek, kikötők, közlekedési csomópontok figyelése közt. Emiatt valójában csak napi néhány felvétel tud készülni adott területről. Szó sincs arról, hogy kisebb, mozgó egységeket érdemben követni tudnának valós időben. Csak a nagy, hosszabb ideig tartó, nem álcázható csapatösszevonásokat és csapatmozgásokat látják.
  • A felbontás nagy terület fényképezésénél jellemzően méteres. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a másodpercenként fényképezhető pixel számot behatárolják egyrészt az optikai eszköz képessége, másrészt a műholdon lévő jelfeldolgozó és átmeneti adattároló kapacitás, harmadrészt a felderítő műhold és az átjátszó, kommunikációs műhold közti adatkapcsolat átviteli sebessége. E 3 közül a legszűkebb keresztmetszet. Így jellemzően másodpercenként pár száz megapixel a felderítési kapacitás látható fény tartományban. Infravörösben meg ennél is kevesebb. Illetve infra tartományban elve méteres nagyságrendű a felbontás a sokkal kisebb pixelszám miatt, hiszen a hullámhosszban kb. 20-szoros különbség van, tehát a pixelek is nagyobbak. Márpedig egy felszíni vetületen mérve nagyjából 7 km/s sebességgel közlekedő műhold esetében, méteres felbontásnál, másodpercenként 7 ezer pixelt jelent a pályairányú sebesség és mondjuk 350 MP/s felderítési kapacitásnál a pályára merőleges, fényképezhető sáv szélessége 50 km lenne, ha nem lenne szükség átfedésre a képek közt és az optika mozgatás végtelenül gyors lenne. Utóbbiakat figyelembe véve, a gyakorlatban még 40 km sincs. Ha a felbontást feljavítanánk 0,5 méterre, akkor az egy fordulattal fényképezhető sáv szélessége negyedére esne (10 km-re a példában szereplő képesség mellett). Az általános, nagy területre kiterjedő csapatmozgás követés bizony jellemzően méteres felbontással történik. Márpedig ilyen felbontásnál még egy harckocsit sem lehet megkülönböztetni egy lövészpáncélostól, önjáró lövegtől, légvédelmi járműtől, vagy hasonló méretű teherautótól. Amit látnak az annyi, hogy valószínűleg katonai járműcsoport van egy adott helyen és hogy hány járműből áll. Ha jobban meg akarják nézni, az már az általános helyzetkép rovására megy. A mai műholdak képesek ugyan 400-800 km magasról akár 15-30 centis felbontásra is, ami már típusazonosításhoz is elég. (Jobb felbontásnak a gyakorlatban nincs sok értelme, ezért is nem 200 km magasan repkednek a mai LEO pályás optikai felderítő műholdak, mint régen. A rendszámtáblát, újságot, karórát leolvasó műhold meg eleve csak a hollywoodi filmekben létezik.) Csakhogy ezt úgy tudják elérni, hogy feláldoznak egy értékes műhold fordulót (olyat, amiből adott pont fölött adott műholdnál sok naponta csak 1 van) azért, hogy egy-két-három érdekesebb, néhány km2-es területet mondjuk 15-30 cm-es felbontásban is megnézzenek.
  • Ebből következik, hogy taktikai célokra ez a műholdas felderítési képesség nem használható. És ezt tökéletesen vissza is igazolja az Ukrajnába szállított nagy hatótávolságú tüzérség célpont választása. Ha nincs épp a front közelében katonailag értékes, frissen felderített fix célpont, akkor városokban lövik a civileket HIMARS, vagy Tocska rakétákkal, egyszerű terror és orosz bőszítési célzattal. Esetleg a szintén célpont fix hidat lőnek vele. Ha meg a NATO műholdak kiszúrtak egy front közeli ideiglenes orosz lőszerraktárt, üzemanyag lerakatot, logisztikai bázist, vagy tábort, akkor arra lőnek. De csak ilyen, napokig ott lévő, fix célpontokra lövöldöznek. Szó sincs arról, hogy ukrán részről műholdas felderítés alapján mondjuk gyorsan helyet változtató orosz tüzérségi állásokra, csapatlégvédelemre, sűrűn elmozduló harcjármű csoportokra menne tüzérségi csapás. Az ukrán tüzérek műholdas felderítésel nem lövöldöznek orosz harckocsikra. Útóbbi eszközökre legfeljebb csak lőnek, ha a saját kis felderítő drónjukkal kis távolságból követni tudják az orosz járműveket. Mert erre a műhold önmagában kevés. Ennek megfelelően a NATO műholdas felderítés igazából a harchelyzetbe nem tud beleszólni.
  • Az orosz légierő és flotta tevékenységéből is mit látnak a műholdak? Azt hogy nagy a sürgölődés több fontos reptéren, tehát légicsapás készül. Vagy hogy már nincsenek ott a pár órával korábban ott lévő orosz gépek, tehát légicsapás folyamatban. Vagy hogy kifutottak a Kalibr hordózó hajók, azaz kalibrálás várható. De ennyi és nem több. Szó sincs arról, hogy valós időben követnék az orosz harci gépeket műholddal. Annak, hogy egy fényképező műhold véletlenül lefényképezzen a levegőben egy orosz harci gépet, kisebb az esélye, mint a lottó 5-ösnek. A radar műholdak képességeit is kéretik a meséből a valóságba visszahelyezni. Legfeljebb hajó méretű célokat látnak, mert a céltól alsó hangon 600-800 km-re, de jellemzően 1000 km feletti távolágban vannak. Márpedig olyan hatalmas méretű, tömegű és teljesítményű radar, ami vadászgép méretű célpontot ilyen távolságból lát a műholdakon nincs. A műholdakon pár száz Watt, vagy legfeljebb pár kW teljesítmény áll rendelkezésre és a radar hasznos tömege is pár száz kg-ban korlátozott, valamit a méret is igen korlátos. A radarműholdakkal nem lehet a világ másik végéről a lepkefingot meglátni. Ráadásul a radarműholdak is elég ritkán és rövid időre tartózkodnak egy adott pont felett. A radarműholdak 3D térképezésre valók robotrepülők programjaihoz, illetve nagyobb hajó méretű célpontok időnkénti felderítésére, mert a hajók hatalmas radarkeresztmetszetűek és viszonylag lassan mozognak. Repülőgépeket azokkal nem fog senki felderíteni és követni. Pláne nem a légvédelemnek valós idejű céladatokat adni.
Fentiekből látható, hogy a NATO műholdak általad „istenszemnek” nevezett képességei meglehetősen behatároltak.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 803
30 393
113
Egy megoldás a zajra...
ÉÁ... Hersh.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
Pakisztán
Belarusz
Olasz tudósok
Ahoj Bandera!
Mai csecsen.
Lengyelek.
Ahoj Bandera!
Napi csecsen
A Dnyeszteren túliakról.
Hogy van az "Ahoj Bandera kínaiul?
Angol tudósok tanácsai a ködös Albion szivarfüstös irodájából.
Amerika über alles!
AMX...lesz BMX is?
Artyi bogrács.
"Sekély sírhant"
Freikorps
Egy kis vidámság...
TU-160M
Uk(r) annabisz
Nők a seregben
 
T

Törölt tag 1711

Guest
MI-6 hírszerzési információkat továbbított az elnöki hivatalnak és a vezérkarnak, miszerint a PMC Wagnernek nincs gondja a fegyverekkel és a lövedékekkel, és minden kiadvány információs kampányt jelent, hogy elterelje az ukrán fegyveres erők figyelmét. Az orosz hadsereg folytatja a Bahmut bekerítésének stratégiáját. A brit hírszerzés szerint a jövő hét lesz a legaktívabb a keleti fronton, és a fegyveres erőknek készen kell állniuk a városból való visszavonulásra.


Megállapították, hogy az általuk terjesztett kamu... kamu. Az igen.


EnlightenedElectricHydra-size_restricted.gif
Vrachtwagenchauffeur tüü-tüü! Ez de beteg film.



Ezeket a fos zenéket hagynák már a faxba... Szu-34 repked


Lengyelek és szlovákok se olyan segítőkészek már
eUJRkYL.jpg
 

szaboj

Well-Known Member
2015. december 6.
391
1 006
93
Ez igaz, de az oroszok zászlóalj harccsoportokban harcolnak így ahol egy záaszlóalj harccsoport van ott van 10db harckocsi is. Olyat nem csinálnak, hogy elveszik ezeknek a BTG-ktől a harckocsikat. Tehát ha valahová kell 5 záaszlóajnyi ember és 1 harckocsi zaászlóalj, ott akkor is 50 harckocsi lesz, mert az 5 záaszlóaljnyio ember az 5 BTG és az 5 BTG-nek nem 30db, hanem 50db ahrckocsija van. Az oroszok jólláthatóan lábon lövik magukat ezzela BTG koncepcióval, mert nagy erőnek kicsi, kicsi erőnek meg nagy*. Ha olvastad a topikot, akkor kezdenek áttérni század vagy kisebb harccsoportokra, mert ezek alkalmasabbak arr a fajta harcra mint ami a Donbaszban folyik.

*Az ukránok dandárszervezetben harcolnak így ellenük elég nehéz BTG-kkel harcolni, mert bár a BTG-k parancsnokai nem mehetnek a saját fejük után, azért mégiscsak az erők felhasználása szempontjából egy decentralizáltabb forma mint egy dandár. Nagyon egyszerűen fogalmazva a dandár képes a harckocsi zászlóalját 1 helyen és időben együtt alkalmazni, míg az oroszoknál ez nincs így, mert ha így akarnának harcolni akkor nem szerveznének BTG-ket a lövész és harckocsi ezredeikből. A kicsinek meg túl nagyra kiváló példa a Donbasz ahol az ukránok erődrendszerei ellen sokkal hatékonyabbak a század vagy még kisebb alegységek mint egy BTG.
Az orosz BTG-k, gondolom egy magasabb szintű (ezred) parancsnokság alatt álnak. gondolom, hogy az határozhatja meg a BTG összetételét is. Ha valahol össze kell vonni több harckocsi századot, akkor megteheti. A háború folyamán egy videóra emlékszem amikor több hk század volt összevonva. Talán még a nyáron a Herszoni fronton. Viszont szerintem olyan magasak az orosz harckocsi veszteségek, illetve alacsony lehet az egyszerre üzemképes harckocsik száma, hogy összevonásukra nem sok esély volt.
Most a pár hónapos "nyugalom" után hogy menny harckocsit sikerült megjavítani, reaktiválni, erősítésként frontra küldeni. ki tudja. Eddig szerintem ukrán oldalon sem volt jellemző a nagyobb harckocsi elegység alkalmazás.
 
  • Vicces
Reactions: duckdodgers™

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 896
11 269
113
Nos a vadaszgepek es hasonlo finomsagokkal ez is feler: Origo talalat.

Megsemmisítettek egy amerikai radarállomást Herszon közelében
Az orosz hadsereg megsemmisített egy ukrán mobil ellenakkumulátoros radarállomást, amelyet az amerikai AN / TPQ gyártott Herson közelében - közölte a helyzetet ismerő forrás a RIA Novosztyival.

a flowban 10:57 nel

https://www.origo.hu/nagyvilag/percrolpercre/20230219-dramai-riadok-egesz-ukrajnaszerte.html
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 831
35 398
113
Érdekes Fegyverek, amelyeket most használnak Ukrajnában


Ukrajna legkorábban 2023 végén kapja meg Abramset

Brit kiadás: Az áprilisi offenzívára Kijev csak 50 tankot kap a Nyugat által ígért 320 tankból

A felajánlott tankok kevesebb mint negyede érkezik Ukrajna tavaszi offenzívájára
Németország sürgeti szövetségeseit, hogy gyorsítsák fel a Leopard 2-ek szállítását
photo125.jpg
photo126.jpg
photo127.jpg

A zoroszok láthatóan kifogyófélben vannak a tankokból

Friss felvételek a donyecki frontharcokról

Rybar érdekes videót tesz közzé, amelyben megtanítja a csapatoknak, hogyan kell hatékonyan megsemmisíteni egy Leopard-2 tankot.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 327
76 966
113
Az orosz BTG-k, gondolom egy magasabb szintű (ezred) parancsnokság alatt álnak. gondolom, hogy az határozhatja meg a BTG összetételét is. Ha valahol össze kell vonni több harckocsi századot, akkor megteheti. A háború folyamán egy videóra emlékszem amikor több hk század volt összevonva. Talán még a nyáron a Herszoni fronton. Viszont szerintem olyan magasak az orosz harckocsi veszteségek, illetve alacsony lehet az egyszerre üzemképes harckocsik száma, hogy összevonásukra nem sok esély volt.
Most a pár hónapos "nyugalom" után hogy menny harckocsit sikerült megjavítani, reaktiválni, erősítésként frontra küldeni. ki tudja. Eddig szerintem ukrán oldalon sem volt jellemző a nagyobb harckocsi elegység alkalmazás.
A BTG-k fix összetételűek, nem alkalmi harci kötelékek amit az adott harcfeladathoz igazítanak. Csak, hogy értsd, még az is meg van határozva, hogy egy harckocsi vagy gépesített lövészezrednek hány BTG-t kell kiállítania. A BTG-k szervezetükből adódóan úgy lettek kitalálva, hogy önállóan legyenek képesek harcolni. Ez nem egy olyan dolog amit ad hoc meg lehet változtatni, mert a BTG struktúrára van felállítva a szárazföldi erő teljes, logisztikai, kiképzési és harcászati rendszere.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 467
19 018
113
Ez igaz, de az oroszok zászlóalj harccsoportokban harcolnak így ahol egy záaszlóalj harccsoport van ott van 10db harckocsi is. Olyat nem csinálnak, hogy elveszik ezeknek a BTG-ktől a harckocsikat. Tehát ha valahová kell 5 záaszlóajnyi ember és 1 harckocsi zaászlóalj, ott akkor is 50 harckocsi lesz, mert az 5 záaszlóaljnyio ember az 5 BTG és az 5 BTG-nek nem 30db, hanem 50db ahrckocsija van. Az oroszok jólláthatóan lábon lövik magukat ezzela BTG koncepcióval, mert nagy erőnek kicsi, kicsi erőnek meg nagy*. Ha olvastad a topikot, akkor kezdenek áttérni század vagy kisebb harccsoportokra, mert ezek alkalmasabbak arr a fajta harcra mint ami a Donbaszban folyik.

*Az ukránok dandárszervezetben harcolnak így ellenük elég nehéz BTG-kkel harcolni, mert bár a BTG-k parancsnokai nem mehetnek a saját fejük után, azért mégiscsak az erők felhasználása szempontjából egy decentralizáltabb forma mint egy dandár. Nagyon egyszerűen fogalmazva a dandár képes a harckocsi zászlóalját 1 helyen és időben együtt alkalmazni, míg az oroszoknál ez nincs így, mert ha így akarnának harcolni akkor nem szerveznének BTG-ket a lövész és harckocsi ezredeikből. A kicsinek meg túl nagyra kiváló példa a Donbasz ahol az ukránok erődrendszerei ellen sokkal hatékonyabbak a század vagy még kisebb alegységek mint egy BTG.



Ajánlom figyelmedbe amit fentebb írtam, bár amilyen kurva okos vagy ezt úgy is tudtad. Gondolom...
Most nincs túl sok időm ezt kifejteni, de a BTG harcászata és a magasabbegységekhez való viszonya illetve a rendelkezésre álló megerősítő erők közel sem ennyire papírforma szerint működnek. Viszont a válaszod teljesen egyértelművé tette, hogy te kizárólag a rendszeresített erők alapján papírforma szerint gondolkodsz. Biztosan jó sakkjátékos lehetsz, de ennél picit rugalmasabb az oroszok vezetése, hidd el. Ha valahol szükség lesz páncélos ékekre az áttöréshez ott lesz is. A BTG egyébként nem olyan ördögtől való, de valóban nem NATO kompatibilis. Ami pedig a dandár alapú szervezést illeti, az addig lesz életképes, amíg fel tudod tölteni a veszteségeit. A leamortizált zászlóaljakból csak legatyásodott dandár lesz, ami ráadásul túl nagy vízfejet hordoz. ( ja, és mielőtt félreértenéd: a dandárral szemben nem egy BTG dolgozik, viszont rugalmasabban reagálnak ha jól vannak összehangolva...)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 368
45 668
113

Nagyszabású atomgyakorlatba kezd Oroszország – az ukrán hírszerzés​

Oroszország megkezdi a stratégiai nukleáris erők nagyszabású gyakorlatait – jelentette az ukrán katonai hírszerzés.
A GUR tájékoztatása szerint megerősítették a tengeri és szárazföldi ballisztikus rakéták, valamint a légi indítású cirkálórakéták kilövésének előkészületeit.
Az ilyen típusú csapatok teljes harci irányítási rendszere ellenőrzés alatt áll.
A stratégiai nukleáris erőket a legmagasabb szintű harckészültségbe helyezték át, a stratégiai rakéta-tengeralattjáró legénysége harci parancsot kapott a kilövési területre való belépésre, és 24 órás harckészültséget tartanak fenn.
A tambovi légibázison kisegítő nagy hatótávolságú légiközlekedési parancsnoki állomást telepítettek.
„Különösen Oroszország katonai-politikai vezetésének ilyen akciói arra irányulnak, hogy közvetlen nukleáris zsarolással megzavarják Joe Biden február 20-22-re tervezett európai látogatását, és gyengítsék Ukrajna nemzetközi támogatását” GUR arra a következtetésre jut.
Источник: https://rusvesna.su/news/1676818165

Egy AFU tisztet, Alekszandr Szozanszkijt, aki orosz harcosok holttestét gúnyolta, Artemivszk közelében likvidálták.
A náci és pszichopata kiirtását Lviv régió városi tanácsa jelentette, ahonnan származott.
Sozansky az "Aranykapu" büntetőzászlóalj, valamint a "jobboldali szektor" (az Orosz Föderációban betiltott) harcosa volt. 2018-ban csatlakozott az AFU-hoz, a SAF indulása után a 80. különálló légideszant rohamdandárban egy századot irányított.
2023. február 19-től Az elmúlt héten a kezdeményezés minden irányban az orosz hadsereg kezében maradt, miközben az ellenség számos sikertelen ellentámadást indított. A Harkov és Sumy irányban kialakult helyzetet az ellenséges célpontok fokozott tüzérségi lövedékei jellemzik. Az ellenség zsoldosokat halmoz fel a régióban, a védelem egyes részein, éjjel-nappal erődítményeket épít a városokban és azok külterületein. A harkovi lakóépületek pincéiben új raktárakat szerelnek fel lőszerrel és élelmiszerekkel. Az ukrán fegyveres erők számos területen 3 km mélyen visszavonultak a területükre az előre előkészített pozíciókba, a jelzett sávot a terület 3 km-én valószínűleg elaknázták.
Kupjanszkij irányban csapataink lassú üteme ellenére sikeres offenzívát hajtanak végre. Az ellenség megadásra készíti Kupjanszkot, bejelentették a lakosság evakuálását. Támadásunk ütemének megfékezésére az ukrán fegyveres erők egységeket adnak át az LBS-hez.
A Szvatovo-Kremennaja vonaltól nyugatra folyamatos harc folyik . Az ukrán fegyveres erők szervezett védelmet folytatnak, előkészítik a második vonalat arra az esetre, ha erőink áttörnék a frontot.
Az Artemovskoe (Bakhmutskoe) irányt a Wagner PMC előretörése jellemzi a város északi részén. Számos település elfoglalásával elvágták a Szlavjanszk felé vezető főutat, de a város bekerítéséről nem lehet beszélni. A nyugati oldalról sok kis út vezet Artemovszkba. Artemovsk városától délre, a Chasov Yar támadózónájában az ellenség heves csatákat vív, kétszer is sikertelen ellentámadásba ment át, ami jelzi tartalékainak a helyén való megőrzését és a Chasov Yar fontosságát számára.
Avdiivka irányban az ukrán fegyveres erők is felléptek, de nem jártak sikerrel. Marinkát ollóba fogják északi és déli oldalról. Az orosz fegyveres erők előrenyomulása, ha lassan is, de folyamatban van.
Ugledar komoly problémát jelentett az orosz fegyveres erők számára. Az ellenség hozzáértően használta fel minden hibánkat a felderítésben (beleértve a tervezést is) és az offenzíva megszervezésében. A terepen közölték, hogy a 155. tengerészgyalogságunk hősiessége és önzetlensége, valamint a 338. sugárhajtású dandár pontossága ellenére "az offenzíva elakadt". A csapatok átcsoportosulnak, az ellenség a felszerelésünk hatalmas oszlopait rögzíti a térségben.
Katonai hírszerzésünket Zaporozsje irányában aktiválták .
A front Kherson szektorát külföldi zsoldosok érkezése jellemzi az ukrán tengerparton: lengyel és angol nyelvű. Száma - 500-1000 ember. Elsődleges adatok szerint DRG-ként szállítják a szigetekre őket.
⭐️Így a frontvonal az elmúlt héten jelentős stratégiai változások nélkül. Az orosz hadsereg nagyszabású offenzívára készül, az ország katonai-politikai vezetésének döntésére várva.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 635
113
Most nincs túl sok időm ezt kifejteni, de a BTG harcászata és a magasabbegységekhez való viszonya illetve a rendelkezésre álló megerősítő erők közel sem ennyire papírforma szerint működnek. Viszont a válaszod teljesen egyértelművé tette, hogy te kizárólag a rendszeresített erők alapján papírforma szerint gondolkodsz. Biztosan jó sakkjátékos lehetsz, de ennél picit rugalmasabb az oroszok vezetése, hidd el. Ha valahol szükség lesz páncélos ékekre az áttöréshez ott lesz is. A BTG egyébként nem olyan ördögtől való, de valóban nem NATO kompatibilis. Ami pedig a dandár alapú szervezést illeti, az addig lesz életképes, amíg fel tudod tölteni a veszteségeit. A leamortizált zászlóaljakból csak legatyásodott dandár lesz, ami ráadásul túl nagy vízfejet hordoz. ( ja, és mielőtt félreértenéd: a dandárral szemben nem egy BTG dolgozik, viszont rugalmasabban reagálnak ha jól vannak összehangolva...)
A BTG-k szervezéséről egy orosz ex-katona:

Az én értelmezésem szerint a BTG egy olyan “váz”, ami rugalmasan ad lehetőséget arra, feladatnak/helyzetnek megfelelően megerősítsék az épp szükséges egységekkel-képességekkel. De már azok nélkül is kvázi autonóm módon bevethető zászlóalj, mert saját felderítéssel, páncélosokkal és komoly tüzérségi tűzerővel rendelkezik, alapból.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 896
11 269
113
Na megvannak a Wágneriták. Vuhledárhoz küldték őket:
En a bejegyzes szerzojevel ellentettben nem gondolom ugy, hogy az orosz hadsereg vesztesegeinek potlasara lettek oda dobva. Volt itt hir, hogy athelyeznek Wagnerosokat Ugledar + Zaporozsijaba, hogy megtanitsanak ezt-azt az orosz hadseregnek, foleg a varosbeli harcaszatrol. Szoval szerintem ezt latjuk most, kivancsi leszek, hogy rovid idotavon belul (2-3 het) latunk-e pozitiv elmozdulast ezen a fronton. Tenyleg kivancsi vagyok, tenyezo-e ennyi Wagneres, illetve mi az amit meg tudnak mutatni/tanitani a hadseregnek.